প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গোরখপুর সানসদ খেল মহাকুম্ভ থৌরমদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে
"শান্ন-খোৎনবগী ইথিলনা তুংদা শান্নরোয় খুদিংমক্কী থোঙ হাংদোক্কনি"
"রিজনেল থাক্তা অথোয় অহেন তান্নবনা লমদমদুগী হৈ-শিংবশিং হেনগৎহনবতা নত্তনা লমদম পুম্বদুগী শান্নরোয়শিংগী পুক্নিংসু থৌগৎলি"
"সানসদ খেল মহাকুম্ভ অসি অনৌবা পরিং অমনি, অনৌবা সিস্তেম অমনি"
"লৈবাকসিগী শান্ন-খোৎনবগী মতিং মীয়ামদা খঙহনবদা সানসদ খেল মহাকুম্ভনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি"
"সানসদ খেল মহাকুম্ভনা শান্ন-খোৎনবগী তুংলমচৎকী ওইবা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউরবা য়ুম্ফম থোল্লি"
"শান্ন-খোৎনবা মন্ত্রালয়গী বজেৎ চাকথুং ২০১৪গা য়েংনবদা শরুক ৩লোম হেনগৎলে"
16 FEB 2023 3:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙস ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা গোরখপুর সানসদ খেল মহাকুম্ভ থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোয় খুদিংমক্না থাক অসি য়ৌরক্নবগীদমক কন্না হোৎনরকখিবনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। শান্ন-খোৎনবগী লমদা মায় পাকপা অমদি মায়থিবা হায়বসি শরুক অমা ওইদুনা লৈরবনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা শান্নরোয় পুম্নমক্না মায় পাকপগী পারা ফারবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। শান্ন-খোৎনবগী ইথিলনা তুংলমচত্তা শান্নরোয় পুম্নমক্কী থোঙ হাংদুনা থমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
থাগৎনিংঙাস অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা খেল মহাকুম্ভগী থৌরাংগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মুক্না, কবদ্দী অমদি হোকীনচিংবা মশান্নশিংগা লোয়ননা লাই য়েকপা, নাৎকী ঈশৈ, নাৎকী জগোয় অমদি তব্লা-বাসিনচিংবা লমশিংদা লৈরিবা কলাকার কয়ানসু অথোই অহেন তান্নবা অসিদা শরুক য়ারি হায়বা ৱাফম থমখি‍। “শান্ন-খোৎনবগী নৎত্রগা কলা-ঈশৈগী হৈ-শিংবা ওইরবসু মদুগী ইথিল অমদি মতিংদি চপ মান্নৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভারতকী চৎনবী অমদি নাৎকী, কলাগী মওং মতৌশিং মাঙদা পুদুনা চঙশিনবগী থৌদাংগী মরুওইবা ৱাফমশিংসু মহাক্না থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা গোরখপুরদগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী রবী কিসন সুক্লাবু মহাক্না আর্তিস্ত অমা ওইনা অমদি থৌরম অসি শিনবদা লৌরিবা থৌদাংগীদমক মহাক্না শিংথাখি‍।
হৌখিবা চয়োল খরসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অহুমলক শুবা ওইনা সানসদ খেল মহাকুম্ভদা শরুক য়াবনি‍। ভারতনা মালেমগী শান্না-খোৎনবগী লমদা মতিক ময়াই ফুদোক্কে হায়রবদি অনৌবা লম্বী অমদি থৌওং শেমগৎপা মথৌ তাই হায়বা ৱাখল্লোনসু মহাক্না অমুক হন্না থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা হৈ-শিংবশিং য়োকখৎনবা লোকেলগী থাক্তা শান্ন-খোৎনবগী অথোই অহেন তান্নবগী মরুওইবা ৱাফম থমখি অমদি রিজনেলগী থাক্তা অথোই অহেন তান্নবনা লোকেল তেলেন্তশিং হেনগৎহনবতা নত্তনা লমদম পুম্বদুগী শান্নরোয়শিংগী পুক্নিংসু থৌগৎলি‍। “সানসদ খেল মহাকুম্ভ অসি অনৌবা পরিং, অনৌবা সিস্তেম অমনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা গোরখপুর খেল মহাকুম্ভগী অহানবা ইদিসন্দা শান্নরোয় ২০,০০০ হেনবনা শরুক য়াখি অমদি মশিং অসি নুপী ৯০০০ য়াওনা শান্নরোয় ২৪,০০০দা হেনগৎলক্লে হায়বা ৱাফম থমখি‍। খেল মহাকুম্ভ অসিদা শরুক য়ারিবা নহা লিশিং কয়াদি অপীকপা ময়োল্লমশিং অমদি খুঙ্গঙদগী হৌরকপনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সানসদ খেল মহাকুম্ভ অসি নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরিবা ফম্পাক অমা ওইরক্লি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
“চহিগী খেন্নবা থমদনা, মীপুম খুদিংনা মশা মউ ফনা লৈনিংবগী অপাম্বা লৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। শান্ন-খোৎনবনা খুঙ্গংদা পাঙথোকপা মেলাশিংগী শরুক ওইদুনা আখরাদা মশান্না কয়া পাঙথোক্নরম্বা মতম নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা চৎনবীশিং অসি মাঙখিদুনা ইকুই কুইদ্রিবা মতমসিদা হোংলক্লিবা ফীভমশিংদা নুংনাংবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না হৌজিক্তি মতম লেন্নবগী পেরিয়দ ওইনা লৌনরবা স্কুলগী পি.তি. পেরিয়দকী মতাঙদসু পনখি অমদি মসিনা লৈবাক অসিনা শান্ন-খোৎনবগী লমদা মীরোল অহুম-মরি মাঙথরকপগী ফীভম পুরকই হায়খি‍। তি.ভি.দা শন্দোকপা, অপীকপা ময়োল্লমশিংদগী অঙাং কয়ানা শরুক য়ারিবা তেলেন্ত হন্ত প্রোগ্রামশিংগা মান্নবা ৱাফম পুথোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা হৈ-শিংবা য়াম্না লৈ অমদি সানসদ খেল মহাকুম্ভনা শান্ন-খোৎনবগী লমদা লৈবাক অসিগী লৈরিবা মতিং ফুদোক্নবগীদমক অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়খি‍।
লৈবাকসিদা অসিগুম্বা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর চা কয়ানা পাঙথোক্লদুনা নহা ওইরিবা শান্নরোয় কয়ানা মাঙদা চঙশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংলি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। শান্নরোয় কয়ানা স্তেত অমদি নেস্নেলগী থাক্তা শান্নরক্কনি অমদি ওলিম্পিক্সনচিংবা মালেমগী থাক্কী থৌরমশিংদা লৈবাকসিগীদমক মেদলশিংসু ফংলক্কনি‍। “শান্ন-খোৎনবগী তুংলমচৎকী ওইবা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমগী চাউরবা য়ুম্ফম সানসদ খেল মহাকুম্ভনা থোল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
গোরখপুরদা লৈরিবা রিজনেল স্পোর্তস স্তেদিয়মগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অপীকপা ময়োল্লমশিংদা লোকেলগী থাক্তা শান্ন-খোৎনবগী ফেসিলিতীশিং শেমগৎপগী লমদা লৈঙাক্না পায়খৎলিবা থৌরাংগী মরমদা ৱাফম কয়া থমখি‍। গোরখপুরগী খুঙ্গংগী লমদা লৈরিবা নহাশিংগীদমক শান্নবুং ১০০ হেন্না শেমগৎখ্রে অমদি চৌরী চৌরাদা মিনি স্তেদিয়ম অমসু শেমগৎলি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। “হৌজিক্তি লৈবাক অসিনা মায়কৈ শুবা মঙলান অমগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা, অতৈ শান্না-খোৎনবগী ফেসিলিতীশিংগী মথক্তা খেলো ইন্দিয়া মুভমেন্তকী মখাদা শান্নরোয়শিংদা ত্রেনিং পীবগী মতাঙদা ৱাফম কয়াসু থমখি‍।
চহি অসিগী বজেৎকী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়গী বজেৎকী চাকথুং ২০১৪গা চাংদম্নবদা শরুক ৩লোম হেনগৎলে হায়না পাউদমখি‍। লৈবাকসিদা মতমগা চুনরবা স্তেদিয়ম কয়া শেমগৎলি অমদি শান্নরোয়শিংদা ত্রেনিংগদমক লুপা লাখ কয়াগী ওইগদবা তেংবাংশিং পীরিবা তোপ্স (তার্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কীম)গী মরমদা মহাক্না পনখি‍। মহাক্না খেলো ইন্দিয়া, ফিৎ ইন্দিয়া অমদি য়োগনচিংবা কেম্পেন ক্য়াগী মরমদসু পনখি‍। লৈবাক অসিনা মিল্লেৎশিংবু শ্রী অন্ন হায়না মিংথোল্লে হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জোৱার অমদি বজ্রানচিংবা মহৈ মরোংশিং সুপরফুদকী মনুংদা চল্লি হায়না ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী মফমদা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াশিন্নবা অমদি লৈবাক্কী মিসন অসিবু লমজিংনবা ৱাফম থমখি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা, “ঙসি, ওলিম্পিক্সতগী হৌরগা অতৈ অচৌবা তুর্নামেন্তশিংদা, মেদল লৌরকপগী পরিং অসি অদোমগুম্বা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংখক্তনা মাঙদা পুদুনা চৎকদৌরিবনি” হায়খি‍। নহাশিংনা তরং তরং মখা তানা ঙানখিগনি অমদি মখোয়গী মায় পাকপগী মশেক মঙালগা লোয়ননা লৈবাকসিগী মিংচৎ পুরকখিগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍।
উত্তর প্রদেশগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ অমদি গোরখপুরদগী এম.পি. শ্রী রবী কিসন সুক্লা থৌরমদুদা অতৈ মীওই কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি‍।

Prime Minister's Office
PM addresses Gorakhpur Saanasad Khel Mahakumbh via video conferencing
“Sports spirit will open doors of success for all athletes in the future”
“Competitions at the regional level not only enhance local talent but also boost the morale of players of the entire region”
“The Sansad Khel Mahakumbh is a new route, a new system”
“The Saansad Khel Mahakumbh has a huge role to play in highlighting the country’s potential in the world of sports”
“The Saansad Khel Mahakumbh lays the robust foundation of a grand infrastructure of the future of sports”
“Budget allocation of the Sports Ministry is almost 3 times more when compared to 2014”
16 FEB 2023 3:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Gorakhpur Saanasad Khel Mahakumbh today via video conferencing.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that all athletes have worked hard to reach this level. He underlined that victory and defeat are part of the sports field as well as life and said that all athletes have learnt the lesson of winning. The Prime Minister said that sports spirit will open doors of success for all athletes in the future.
Commenting on the commendable and inspiring initiative of Khel Mahakumbh, the Prime Minister noted that artists from the field of painting, folk songs, folk dance and tabla-flute etc. have also taken part in this competition along with sports like wrestling, kabaddi and hockey. “Be it the talent of sports or art-music, its spirit and its energy are all the same”, the Prime Minister said. He also emphasised the moral responsibility of taking forward our Indian traditions and folk art forms. He noted the contributions of the Member of Parliament from Gorakhpur, Shri Ravi Kishan Shukla as an artist and congratulated him for organizing this event.
This is the third program in the Sansad Khel Mahakumbh that the Prime Minister attended in the last few weeks. He reiterated the idea to create new ways and systems if India has to become a sporting power in the world. The Prime Minister stressed the importance of sports competitions at the local level to promote talent and said that competitions at the regional level not only enhance local talent but also boost the morale of the players of the entire region. “The Sansad Khel Mahakumbh is such a new route, a new system”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted that 20,000 athletes had taken part in the first edition of Gorakhpur Khel Mahakumbh and that number has gone up to 24,000 where 9,000 athletes are women. Underlining that thousands of youth participating in the Khel Mahakumbh hail from small towns or villages, the Prime Minister said that Saansad Khel Mahakumbh has become a new platform that provides opportunities to young players.
“Irrespective of age, everyone has an inner desire to stay fit”, the Prime Minister said. Recalling the time when sports and games were part of village fairs where various games were organized in the akhadas, the Prime Minister lamented the change in recent times where all these old systems went through a decline. He also touched upon PT periods in schools that were now being considered as time-pass periods and said that it led to the country losing three-four generations of sporting contributors. Drawing an analogy to talent hunt programs on TV where many children from small towns participate, the Prime Minister said that India has a lot of hidden talent and the Saansad Khel Mahakumbh has a huge role to play in highlighting the country’s potential in the world of sports.
The Prime Minister informed that hundreds of Members of Parliament are organizing such sporting events in the country where a large number of young players are getting a chance to progress. He underlined that many players will go on to play at the state and national level and also win medals for the country in international events like the Olympics. “The Saansad Khel Mahakumbh lays the robust foundation of a grand infrastructure of the future of sports”, the Prime Minister remarked.
Giving the example of the regional sports stadium in Gorakhpur, the Prime Minister emphasised the government’s efforts in developing sports facilities at the local level in small towns. He informed that more than 100 playgrounds have also been laid down for the youth in rural areas of Gorakhpur and a mini stadium is also being built at Chauri Chaura. “Now the country is moving forward with a holistic vision”, the Prime Minister said as he underlined the emphasis on the training of players under the Khelo India Movement apart from other sports facilities.
Reflecting on this year’s Budget, the Prime Minister informed that the budget allocation of the Sports Ministry is almost 3 times more when compared to 2014. He noted that many modern stadiums are being built in the country and highlighted TOPS (Target Olympic Podium Scheme) where assistance worth lakhs of rupees is provided to the players for training. He also touched upon campaigns like Khelo India, Fit India and Yoga. Underlining that the country has given the identity of Sri Anna to millets, the Prime Minister said that coarse grains like jowar and bajra come under the category of superfoods. The Prime Minister urged the youth to join these campaigns and lead this mission of the country.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Today, from the Olympics to other big tournaments, only young players like you will take forward that legacy of winning medals.” He expressed confidence that the youth will continue to shine brightly and bring laurels to the country with the glow of their successes.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Member of Parliament from Gorakhpur, Shri Ravi Kishan Shukla were present on the occasion among others.