মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং গ্রাসরুৎ ফাওবা য়ৌশিনবদা অয়াবা পীখ্রে
15 FEB 2023 3:49PM by PIB Imphal
• কবর তৌদ্রিবা পঞ্চায়তশিংদা ভাইএবল প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.), কবর তৌদ্রিবা পঞ্চায়ত/খুঙ্গং অমমমদা ভাইএবল দাইরী কোওপরেতিবশিং অমসুং কোস্তেল পঞ্চায়ত/খুঙ্গং অমমমদা লোয়ননা অচৌবা ঈশিংগী ইপাকশিং লৈবা পঞ্চায়ত/খুঙ্গংদা ভাইএবল ফিশরী কোওপরেতিবশিং লিংখৎলি অমসুং হান্নদগী লৈরবা পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
• মথংগী চহি মঙাদা মলতিপর্পস পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব লাখ ২ লিংখৎনবা অহানবগী পান্দম থম্মি।
• থৌরাং অসি ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ এপ্রোচ শীজিন্নদুনা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়গী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং পুনশিনবগী খুত্থাংদা নাবার্দ, নেস্নেল দাইরী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (এন.দি.দি.বি.) অমসুং নেস্নেল ফিশরীজ দিবেলপমেন্ত বোর্দ (এন.এফ.দি.বি.)গী তেংবাংগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
• পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং লিংখৎপা ঙমহনগনি অমসুং মখোয়গী বিজিনেস এক্তিবিতীশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ তৌবা ঙমহনগনি।
• লৌমীগী মেম্বরশিংদা মখোয়গী পোত্থোক মার্কেৎ তৌনবা, মখোয়গী ইনকম হেনগৎহন্নবা, ক্রেদিৎ ফেসিলিতীশিং অমসুং অতোপ্পা সর্ভিসশিং খুঙ্গংগী থাক্তা ফংহন্নবা মথৌ তাবা ফোরৱার্দ অমসুং বেকৱার্দ লিঙ্কেজশিং ফংহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং গ্রাসরুৎ ফাওবা মানা য়ৌশিনবা হেনগৎহনবদা অয়াবা পীখ্রে। ইকাই খুম্নরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শানবা লমজিং মখাদা অমসুং ইকাই খুম্নরবা হোম অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লমজিং মখাদা ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ এপ্রোচ শীজিন্নদুনা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়গী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং পুনশিনবগী খুত্থাংদা কবর তৌদ্রিবা পঞ্চায়তশিংদা ভাইএবল পি.এ.সি.এস., কবর তৌদ্রিবা পঞ্চায়ত/খুঙ্গং অমমমদা ভাইএবল দাইরী কোওপরেতিবশিং অমসুং কোস্তেল পঞ্চায়ত/খুঙ্গং অমমমদা লোয়ননা অচৌবা ঈশিংগী ইপাকশিং লৈবা পঞ্চায়ত/খুঙ্গংদা ভাইএবল ফিশরী কোওপরেতিবশিং লিংখৎনবা অমসুং হান্নদগী লৈরবা পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থৌরাং অমা পাইখৎখি। মথংগী চহি মঙাদা পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব লাখ ২ লিংখৎনবা অহানবগী পান্দম থম্মি। প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লেমেন্ত তৌনবা এক্সন প্লান অসি নাবার্দ, নেস্নেল দাইরী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (এন.দি.দি.বি.) অমসুং নেস্নেল ফিশরীজ দিবেলপমেন্ত বোর্দ (এন.এফ.দি.বি.)না শেমগনি।
মখাদা পীরিবা স্কিমশিং অসি হৌজিক লৈরিবা থৌরাং অসিগী মখাদা পুনশিন্নবা মশক খঙদোকখি:
1. এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং বিভাগ:
1. নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর দাইরী দিবেলপমেন্ত (এন.পি.দি.দি.), অমসুং
2. দাইরী প্রোসেসিং এন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (দি.আই.দি.এফ.)
1. ফিশরীজ বিভাগ:
1. প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.), অমসুং
2. ফিশরীজ এন্দ এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত (এফ.আই.দি.এফ.)
মসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীগী মেম্বরশিংদা মখোয়গী পোত্থোক মার্কেৎ তৌনবা, মখোয়গী ইনকম হেনগৎহন্নবা, ক্রেদিৎ ফেসিলিতীশিং অমসুং অতোপ্পা সর্ভিসশিং খুঙ্গংগী থাক্তা ফংহন্নবা মথৌ তাবা ফোরৱার্দ অমসুং বেকৱার্দ লিঙ্কেজশিং ফংহনগনি। হীংগৎহনবা য়াদ্রবা প্রাইমারী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসি ৱাইন্দিং অপ তৌনবা মশক খঙদোক্কনি, অমসধং ওপরেসন চত্থগদবা মখোয়গী মফমদা অনৌবা প্রাইমারী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং লিংখৎকনি।
মখা তানা অনৌবা পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিন সোসাইতীশিং লিংখৎপনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীগনি, মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা মলতিপ্লায়র ইফেক্ত ফংহনগনি। থৌরাং অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক হেন্না ফবা মমলশিং খঙহনগনি মখোয়গী মার্কেৎশিংগী সাইজ হেনগৎহনগনি অমসুং সপ্লাই চেন্দা অপনবা লৈহল্লোই।
হোম অমসুং কোওপরেতিব মন্ত্রীগী চিয়রমেনশিপ মখাদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াউফ থৌরাং মন্ত্রী; ফিশরী, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরীয়িংগী মন্ত্রী; মরী লৈনবা সেক্রেতরীশিং; নাবার্দ, এন.দি.দি.বি.গী চিয়রমেন অমসুং এন.এফ.দি.বি.গী চীফ একজিক্যুতিবনা মেম্বর ওইদুনা অৱাংবা থাক্কী ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল কম্মিতি (আই.এম.সি.) শেমখি অমসুং থৌরাং অসি নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক পুনশিন্নবা মশক খঙদোকখিবা স্কিমশিংগী গাইদলাইনশিংদা চুনবা মওংদা শেমদোক-শেমজিন তৌবা য়াওনা মথৌ তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা শক্তি পীখি। এক্সন প্লান্দা মীৎয়েং চংনবা অমসুং নীংথিনা পাইখৎনবা জাতি, রাজ্য অমসুং জিলাগী থাকশিংদা কম্মিতিশিংসু শেমখি।
পি.এ.সি.এস.কী ভাইএবিলতী হেনগৎহন্নবা অমসুং পঞ্চায়তকী থাক্তা মখোয়বু অচৌবা ইকনোমিক এন্তিতীশিং ওইহন্নবা মখোয়গী বিজিনেস এক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহন্নবা স্তেকহোল্দরশিংগা তান্নরবা মতুংদা মন্ত্রালয়না পি.এ.সি.এস.কী মোদেল বাইলোশিং শেমখি। পি.এ.সি.এস.কী মোদেল বাইলোশিংনা মখোয়বু দাইরী, ফিশরী, গোদাউনশিং হাংবা, চেং-হৱাই, হার, মরুশিং লৈশিনবা, এল.পি.জি./সি.এন.জি./পেত্রোল/দইজল দিস্ত্রিব্যুতরশিপ, শোর্ত-তর্ম অমসুং লোং-তর্ম ক্রেদিৎ, কস্তম হাইরিং সেন্তরশিং, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং, ফিয়র প্রাইস শোপশিং, কম্ম্যুনিতী ইরিগেসন, বিজিনেস কোরেস্পোন্দেন্ত এক্তিবিতীশিং, কম্মন সর্ভিস সেন্তর অসিনচিংবা য়াওনা বিজিনেস এক্তিবিতী ২৫ হেন্না মখোয়না পাইখৎপা ঙমহনগনি। মোদেল বাইলোশিং অসি মরী লৈনবা স্তেৎ কোওপরেতিব এক্তকী মতুং ইন্না চুনবা মওংদা শেমদোক শেমজিন তৌরবা মতুংদা পি.এ.সি.এস.না মখোয়বু চৎনহন্নবা জনুৱারী ৫, ২০২৩দা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সর্ক্যুলেৎ তৌখি।
রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী রেজিস্ত্রারগী তেংবাংগা লোয়ননা পঞ্চায়ত অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা কোওপরেতিবশিংগী মেপ্পিং তৌদুনা কোওপরেতিব মন্ত্রালয়না নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেস অমা শেম্লি। জনুৱারী ২০২৩দা পি.এ.সি.এস.গী কমপ্রিহেন্সিব দেতাবেজ শেমখি অমসুং ফেব্রুৱারী লোইশিল্লকপদা প্রাইমারী দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী দেতাবেজ অমা দিবেলপ তৌগনি। মসিগী এক্সর্সাইজ অসিনা পি.এ.সি.এস., দাইরী অমসুং ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা কোনদবা পঞ্চায়ত অমসুং খুঙ্গংশিংগী লিস্ত শেমগনি। নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ অমসুং ওনলাইন সেন্ত্রেল পোর্তেল অসি অনৌবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং শেম্বা রিএল তাইম মোনিতরিং তৌবদা শীজিন্নগনি।
পি.এ.সি.এস./দাইরী/ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসি মখোয়গী মশাগী জিলা অমসুং রাজ্যগী থাক্কী ফেদরেসনশিংগা লোয়ননা লিঙ্ক তৌগনি। ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ এপ্রোচ শীজিন্নদুনা সোসাইতীশিং অসিনা মিল্ক কুলর, মিল্ক প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং, বাইওফ্লোক পোন্দশং শাবা, ফিশ কিওক্স, হেৎচরীশিং শেমগৎপা, দীপ সী ফীশিং বেসেলশিং অসিগুম্বা মখোয়গী এক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহন্নবগী মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লিংখৎনবা অমসুং মোদর্নাইজ তৌবা ঙমগনি।
মেম্বর ওইরিবা লৌমীশিংদা শোর্ত-তর্ম অমসুং মিদিয় –তর্ম ক্রেদিৎ অমসুং মরু, হার, তিলহীদাল য়েন্থোকপা অসিনচিংবা অতোপ্পা ইনপুৎ সর্ভিসশিং পীরিবা লৈবাক অসিগী শোর্ত-তর্ম কোওপরেতিন ক্রেদিৎ (এস.তি.সি.সি.) স্ত্রকচরগী খ্বাইদগী তাবা তায়র অসি প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (পি.এ.সি.এস.) মশিং ৯৮,৯৯৫ অমসুং মাগী বেজ মেম্বর করোর ১৩না ওইরি। মখোয় অসি দিস্ত্রিক সেন্ত্রেল কোওপরেতিন বেঙ্ক (দি.সি.সি.বি.) ৩৫২ অমসুং স্তেৎ কোওপরেতিব বেঙ্ক (এসতি.সি.বি.) ৩৪গী খুত্থাংদা নাবার্দনা রিফাইনান্স তৌখি।
মশিং ১,৯৯,১৮২ অমসুং মেম্বর করোর ১.৫রো, লৈবা প্রাইমারী দাইরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা লৌমীশিংদগী শঙ্গোম লৈশিনবা, মিল্ক তেস্তিং ফেসিলিতীশিং পীবা, কেত্তল ফীদ য়োনবা, এক্সতেন্সন সর্ভিস অসিনচিংবা মেম্বশিংদা পীবগী থবক তৌরি।
মশিং ২৫,২৯৭ রোম ওইবা অমদি মেম্বর লাখ ৩৮রোম লৈবা প্রাইমারী ফিশরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা শরুকশিংদা মখোয়গী মার্কেতিং ফেসিলিতীশিং পীরি, ঙা ফানবা খুৎশু-খুৎলাই, ঙা মচা অমসুং মচিঞ্জাক লৈশিনবদা মতেং পাংলি অমসুং অকক্নবা স্কেল অমদা ক্রেদিৎ ফেসিলিতীশিংসু পীরি।
অদুম ওইনমক পি.এ.সি.এস. লৈতবা পঞ্চায়ত লাখ ১.৬রোম অমসুং দাইরী কোওপরেতিব সোসাইতী অমত্তা লৈতবা পঞ্চায়ত লাখ ২গী ময়া লৈরি। লৈবাক্কী খুঙ্গংগী শেন্মীৎ অসি লেপহনদনবা প্রাইমারী লেবেল কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অসি য়েংলগা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব মুফমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, গ্রাসরুৎশিংদা য়ৌশিনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং পঞ্চায়ত/খুঙ্গং পুম্নমক কোনশিন্নবা অসিগুম্বা সোসাইতীশিং লিংখৎতুনা মখোয়গী অশোইবা দিস্ত্রিব্যুসন কোকহন্নবা অকনবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা মথৌ তাই।

Cabinet
Cabinet approves strengthening cooperative movement in the country and deepening its reach up to the grassroots
15 FEB 2023 3:49PM by PIB Delhi
• Establishing viable Primary Agricultural Credit Societies (PACS) in each uncovered Panchayat, viable dairy cooperatives in each uncovered Panchayat/village and viable fishery cooperatives in each coastal Panchayat/village as well as Panchayat/village having large water bodies, and strengthening the existing PACS/dairy/fishery cooperative societies.
• Initial target to establish 2 lakh multipurpose PACS/ Dairy/ Fishery Cooperatives in next five years.
• Plan to be implemented with the support of NABARD, National Dairy Development Board (NDDB) and National Fisheries Development Board (NFDB) through convergence of various schemes of Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying by leveraging the ‘whole-of-Government’ approach.
• Will enable PACS/dairy/fishery cooperative societies to setup and modernize necessary infrastructure to diversify their business activities.
• Will provide farmer members with requisite forward and backward linkages to market their produce, enhance their income, obtain credit facilities and other services at village level
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved strengthening cooperative movement in the country and deepening its reach up to the grassroots. Ministry of Cooperation, under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi and the able guidance of Hon’ble Home & Cooperation Minister Shri Amit Shah, has formulated a plan to establish viable PACS in each uncovered Panchayat, viable dairy cooperatives in each uncovered Panchayat/village and viable fishery cooperatives in each coastal Panchayat/village as well as Panchayat/village having large water bodies, and strengthen the existing PACS/dairy/fishery cooperatives through convergence of various schemes of Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying by leveraging the ‘whole-of-Government’ approach. Initially, 2 lakh PACS/ Dairy/ Fishery cooperatives would be established in next five years. The action plan for implementation of the project shall be prepared by NABARD, National Dairy Development Board (NDDB) and National Fishery Development Board (NFDB).
The following schemes have been identified for convergence under the current plan:
1. Department of Animal Husbandry and Dairying:
1. National Programme for Dairy Development (NPDD), and
2. Dairy Processing & Infrastructure Development Fund (DIDF)
1. Department of Fisheries:
1. Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), and
2. Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development (FIDF)
This would provide the farmer members all over the country with requisite forward and backward linkages to market their produce, enhance their income, obtain credit facilities and other services at village level itself. Those primary cooperative societies which cannot be revived will be identified for winding up, and new primary cooperative societies would be established in their area of operation.
Further, establishing new PACS/dairy/fishery cooperative societies would generate employment opportunities in rural areas, which would have multiplier effect for the rural economy. The plan would also enable farmers to realize better prices for their products, expand the size of their markets and weave them seamlessly into the supply chain.
A high level Inter-Ministerial Committee (IMC) under the chairmanship of Home & Cooperation Minister with Minister of Agriculture and Farmers Welfare; Minister for Fishery, Animal Husbandry and Dairying; Secretaries concerned; Chairman NABARD, NDDB and Chief Executive NFDB, as members has been constituted and empowered to take necessary steps, including suitable modifications in the guidelines of the schemes identified for convergence, for smooth implementation of the plan. Committees at National, State and District levels have also been constituted to ensure focused and effective execution of the action plan.
In order to increase the viability of PACS and diversify their business activities to make them vibrant economic entities at Panchayat level, model byelaws of PACS have been prepared by the Ministry after consultation with all the stakeholders. These Model byelaws of PACS will enable them to undertake more than 25 business activities which, inter alia, include dairy, fishery, setting up of godowns, procurement of foodgrains, fertilizers, seeds, LPG/CNG/Petrol/Diesel distributorship, short-term & long-term credit, custom hiring centers, common service centers, Fair Price Shops, community irrigation, Business Correspondent activities, Common Service Centre, etc. The model byelaws have been circulated to all the States/ UTs on 5th January, 2023 for their adoption by PACS after making suitable changes as per respective State Cooperative Acts.
A national cooperative database is also being prepared by Ministry of Cooperation where country-wide mapping of cooperatives at Panchayat and village level is being carried out with the support of Registrar of Cooperative Societies of States/ Union Territories. A comprehensive database of PACS has been developed in January, 2023 and a database of primary dairy/ fishery cooperative societies would be developed by end of February. This exercise would provide a list of Panchayats and villages not served by PACS, dairy and fishery cooperative societies. The national cooperative database and the online central portal would be utilized for real time monitoring of the formation of new cooperative societies.
PACS / dairy / fishery cooperative societies would be linked with their respective District and State level Federations. By leveraging the ‘whole-of-Government’ approach, these societies will be able to set up and modernize necessary infrastructure for diversifying their activities, like milk testing laboratories, bulk milk coolers, milk processing units, construction of biofloc ponds, fish kiosks, development of hatcheries, acquiring deep sea fishing vessels, etc.
Primary Agricultural Credit Societies (PACS), around 98,995 in number and having a member base of 13 crore, constitute the lowest tier of the Short-Term Cooperative Credit (STCC) structure in the country, providing short-term and medium-term credit and other input services, like seed, fertilizer, pesticide distribution, etc. to member farmers. These are refinanced by NABARD through 352 District Central Cooperative Banks (DCCBs) and 34 State Cooperative Banks (StCBs).
Primary dairy cooperative societies, around 1,99,182 in number and having around 1.5 crore members, are engaged in procurement of milk from the farmers, providing milk testing facilities, cattle feed sale, extension services, etc. to the members.
Primary fishery cooperative societies, around 25,297 in number and having around 38 lakh members, cater to one of the most marginalized sections of the society, providing them marketing facilities, assisting in procuring fishing equipment, fish seed and feed, and also providing credit facilities to the members on a limited scale.
However, there are still 1.6 lakh Panchayats without PACS and nearly 2 lakh Panchayats without any dairy cooperative society. In view of the important role played by these primary level cooperative societies in sustaining the rural economy of the country, there is a need to make concerted efforts to strengthen the cooperative movement in the country, further deepen its reach up to the grassroots and address their skewed distribution by establishing such societies to cover all panchayats/villages, as the case may be.