মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা ভারত অমসুং খা অফ্রিকাগী মরক্তা দিসএবিলিতী সেক্তরদা মরী থম্ননবা য়ানচেরোল খুৎয়েক পীনবদা অয়াবা পীখ্রে
15 FEB 2023 3:48PM by PIB Imphal
ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা ভারত সরকার অমসুং রিপব্লিক ওব সাউথ অফ্রিকাগী মরক্তা দিসএবিলিতী সেক্তরদা মতেং পীননবগীদমক য়ানচেরোল (এম.ও.য়ূ.) খুৎয়েক পীনবদা অয়াবা পীখ্রে।
লৈবাক অনিগী ওইবা য়ানচেরোল অসিনা এম্পাৱরমেন্ত ওব পার্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতী বিভাগ, রিপব্লিক ওব ইন্দিয়া সরকার অমসুং খা অফ্রিকা সরকারগী মরক্তা দিসএবিলিতী সেক্তরদা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নদুনা হেন্না মতেং তৌননবগীদমক পুক্নিং থৌগৎলগনি। মসিনা ভারত অমসুং খা অফ্রিকা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসিদা হেন্না মপাঙ্গল কলহনলগনি। হান্না য়ানখিবগী মতুং ইন্না, লৈবাক অনিগী মরক্তা অখন্নবা মতেং তৌননবা হৌদোক্লিবা অসি য়ানচেরোল অসিগী চৎনগদবা মতমগী মনুংদা থবক্তা ওন্থোক্নবা লৌখৎকনি।
মসিনা উরি মদুদি লৈবাক অনি অসিদা লৈরিবা অনৌবা, সাইন্তিফিক ওইবা, মতম কুইনা চৎপা, শেল চঙদবা মতেং অমসুং এসিস্তিব দিভাইসশিং তঙাইফদবা মীওইশিং মপুং ওইনা নাম্মা শোইরবা মীওইশিং (পি.দব্ল্যু.দি.শিং) অমসুং অহল ওইরক্লবা মীওইশিং অসিনা য়ানচেরোল অসিদগী কান্নবা ফংগনি।
ভারত অমসুং খা অফ্রিকানা মৈহৌরোলদগী হৌদুনা মরী থম্নদুনা লাক্লি অমসুং মহাত্মা গান্ধীনা সত্যগ্রহগী ঈহৌ খা অফ্রিকাদা চহি চাম্মগী মমাংদগী হৌদোকখিবদগী হৌদুনা নীংতম্বগী লালগী ৱারীদগী মরী লৈনরক্লে। ভারতসু এন্তাই-এপার্থিদ ঈহৌদা শৌগৎউনা অন্তর্জাতি কাংলুপতা মাঙজিল থাখি। নীংতম্লবা মতুংদা, খা অফ্রিকাগা লৈনবা লৈঙাকপগী মরী অসি ১৯৯৩দা হিংগৎহনখি, ভারত অমসুং খা অফ্রিকানা ১৯৯৭গী আর্চতা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নর্শিপ অমা শাগৎখি। মসিগী মতুংদা, লৈবাক অনিগী মরক্তা শানবা ৱারী অমসুং ব্রিক্স, ইবসা অমসুং অতোপ্পা ফোরমশিংগী খুত্থাংদা খা অফ্রিকাগা লোইননা নক্নবা অমসুং মরুপ মপাং ওইবগী মরী ফগৎখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা য়ানচেরোল কয়া অমা শেন্মিৎলোনদগী হৌদুনা লল্লোন ইতীক্কী মরী, ঙাকশেল, নাৎ, হকশেল, মী তাবা, পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ফাওবদা খুৎয়েক পীনখি। ভারতকী তেক্নিকেল অমসুং একনোমিক কোওপরেসন প্রোগ্রাম (আই.তি.ই.সি.) অসি হ্যুমেন রিসোর্সশিংদা চাউখৎপা পুরকপগী মরী শেম্নবা কান্নরবা পাম্বৈ অমনি। কোবিদ ১৯ লাইচৎ থেংনবা অমসুং অতোপ্পা মালেমগী থাক্তা লৈবা শীংনবশিং থেংনবদা ভারত অমসুং খা অফ্রিকা অনিগী মরক্তা লৈরিবা লৈবাক অনিগী মরী অসি নীংশিংনিংঙাই ওই। অতোপ্পা মন্ত্রালয়/বিভাগশিং কয়ানসু য়াচেরোল কয়া মখোয়গা মরী লৈনবা হীরমশিংদা খুৎয়েক পীনদুনা খা অফ্রিকা লৈঙাক্কা লৈনরিবা মরী অসিবু হেন্না চেৎশিনহল্লি।

Cabinet
Cabinet approves signing of the MoU between the India and South Africa for cooperation in Disability Sector
15 FEB 2023 3:48PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved signing of the Memorandum of Understanding (MoU) between the Government of India and the Government of Republic of South Africa for cooperation in Disability Sector.
The bilateral Memorandum of Understanding will encourage cooperation between the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Government of the Republic of India and Government of South Africa through joint initiatives in the disability sector. It will strengthen bilateral ties between India and South Africa. Specific proposals for cooperation between the two countries, as mutually agreed upon, will be taken up for implementation during the period of validity of the Memorandum of Understanding.
It envisages that Persons with Disabilities (PwDs) at large and ageing population in both countries who especially require modern, scientific, durable, cost effective aids and assistive devices will be benefitted from this MoU.
India and South Africa share a long historical link and relations in the context of struggle for freedom and justice from the time Mahatma Gandhi started Satyagraha Movement in South Africa over a century ago. India was also at the forefront of the international community in its support to the anti-apartheid movement. Post independence, diplomatic relations with South Africa was restored in 1993 and thereafter, India and South Africa established a strategic partnership in March, 1997. Subsequently, there has been consolidation of our close and friendly ties with South Africa, both bilaterally and through BRICS, IBSA and other Forum. A number of bilateral agreements have been concluded between the two countries in diverse areas ranging from economic and commercial cooperation, defense, culture, heath, human settlements, public administration and science and technology. India’s Technical and Economic Cooperation Programme (ITEC) has been a useful medium of promoting cooperation in development of human resources. Bilateral cooperation between India and South Africa in combating COVID 19 Pandemic and addressing other global challenges have been notable. Various other Ministries/ Departments have also signed MoUs / Agreement for cooperation in their relevant sectors, which further illustrate deeper relationships with Government of South Africa.