প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাংগালুৰুত ‘এৰ’ ইণ্ডিয়াৰ চতুৰ্দশ তাঙৰণৰ উদ্বোধন কৰে
স্মাৰক ডাক টিকট উন্মোচন
“বাংগালুৰুৰ আকাশে নতুন ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ সাক্ষ্য বহণ কৰিছে। এই নতুন উচ্চতা হৈছে নতুন ভাৰতৰ বাস্তৱতা”
“কৰ্ণাকটৰ যুৱ-প্ৰজন্মই তেওঁলোকৰ প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় দক্ষতা দেশক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োগ কৰা উচিত”
“দেশখনে যেতিয়া নতুন চিন্তাৰে, নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আগবঢ়ে তেতিয়া ইয়াৰ ব্যৱস্থাৱলীয়ো নতুন চিন্তাধাৰাৰে সলনি হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে”
“আজি, এৰ’ ইণ্ডিয়া কেৱল এক প্ৰদৰ্শনীয়েই নহয়, ই কেৱল প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ পৰিসৰকে প্ৰদৰ্শিত নকৰে, বৰঞ্চ ই ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসকো প্ৰদৰ্শিত কৰে”
“একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতে কোনো সুযোগকে হাতচাৰা কৰিব নোৱাৰে, নাইবা ইয়াত প্ৰয়াসৰ অভাৱ হয়”
“ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ সৰ্ববৃহত্ নিৰ্মাণকাৰী দেশসমূহৰ তালিকাত অনুৰ্ভুক্ত হোৱাৰ বাবে দ্ৰুত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি যাব আৰু এই ক্ষেত্ৰত আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলে এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব”
“আজিৰ ভাৰতে দ্ৰুত গতিৰে চিন্তা কৰে, দূৰলৈকে চিন্তা কৰে আৰু সিদ্ধান্ত লয়”
“এৰ’ ইণ্ডিয়া’ৰ গম্ভীৰ গৰ্জনে ভাৰতৰ সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ বাৰ্তাকে প্ৰতিধ্বনিত কৰে”
13 FEB 2023 10:45AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বাংগালুৰুৰ য়েলাহাঙ্কাৰ বায়ু সেনা কেন্দ্ৰত ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ৰ চতুৰ্দশ তাঙৰণ উদ্বোধন কৰে। ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ৰ বিষয়বস্তু হৈছে "দ্য ৰানৱে’ টু এ বিলিয়ন অপাৰচুনিটিজ" আৰু ইয়াত ৭০০ ভাৰতীয় কোম্পানীকে ধৰি ৮০ খনতকৈও অধিক দেশৰ ১০০টাতকৈ অধিক প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীকে ধৰি ৮০০টা প্ৰতিষ্ঠানে অংশগ্ৰহণ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'মে’ক ইন ইণ্ডিয়া, মে’ক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই অনুষ্ঠানত থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি/প্ৰযুক্তি আদিৰ প্ৰদৰ্শন আৰু বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ'ব।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বাংগালুৰুৰ আকাশত নতুন ভাৰতৰ সামৰ্থ্য প্ৰতীয়মান হৈছে। তেওঁ কয়, “বাংগালুৰুৰ আকাশে নতুন ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ সাক্ষ্য বহণ কৰিছে। এই নতুন উচ্চতা হৈছে নতুন ভাৰতৰ বাস্তৱতা।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ হৈছে ভাৰতৰ বৰ্ধিত সামৰ্থ্যৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ আৰু এই অনুষ্ঠানত ১০০ খনতকৈও অধিক ৰাষ্ট্ৰৰ উপস্থিতিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতি দেখুওৱা বিশ্বাসকে প্ৰদৰ্শন কৰিছে”। তেওঁ বিশ্বৰ প্ৰসিদ্ধ কোম্পানীসমূহৰ লগতে ভাৰতীয় ‘এমএছএমই’ আৰু ‘ষ্টাৰ্টআপ’কে ধৰি ৭০০তকৈয়ো অধিক প্ৰদৰ্শকৰ অংশগ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰে। ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ৰ 'দ্য ৰানৱে’ টু এ বিলিয়ন অপাৰচুনিটিজ'ৰ বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অতিবাহিত হোৱা প্ৰতিটো দিনৰ লগে লগে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰো শক্তি বাঢ়ি গৈ আছে।
অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে আনুষ্ঠিত ‘প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলন’ আৰু ‘মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া’সকলৰ ‘ঘূৰণীয়া মেজমেল’ৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই খণ্ডত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণে ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া’ৰ সম্ভাৱনাকে বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটকত অনুষ্ঠিত ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া’ৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি কয় যে এইখন ৰাজ্য হৈছে ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। তেওঁ কয় যে ই বিমান পৰিবহণখণ্ডত কৰ্ণাটকৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ নতুন পথ মুকলি কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে “কৰ্ণাটকৰ যুৱপ্ৰজন্মক দেশক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় দক্ষতা প্ৰয়োগ কৰিবলৈ” আহ্বান জনায়।
"যেতিয়া দেশখনে নতুন চিন্তা, নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ে, তেতিয়া ইয়াৰ ব্যৱস্থাৱলীও নতুন চিন্তাধাৰাৰে সলনি হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে"বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’-য়ে নতুন ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল দৃষ্টিভংগীকে প্ৰতিফলিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে এটা সময় আছিল ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া’ 'কেৱল এক প্ৰদৰ্শনীমূলক অনুষ্ঠান' আৰু 'ভাৰতক সামগ্ৰী বিক্ৰী' কৰাৰ বাবে এখন খিৰিকীহে আছিল, কিন্তু এতিয়া সেই ধাৰণা সলনি হৈছে। "আজি ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া’ হৈছে ভাৰতৰ শক্তি, কেৱল এক প্ৰদৰ্শনী নহয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই কেৱল প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ পৰিসৰকে প্ৰদৰ্শন নকৰে, লগতে ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসকো প্ৰদৰ্শন কৰে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সফল্যই ইয়াৰ সামৰ্থ্যৰ সাক্ষী হৈ উঠিছে। “চুৰাট আৰু টুমকুৰৰ উন্নত উৎপাদন সুবিধা, ‘আইএনএছ বিক্ৰান্ত’, ‘তেজছ’ হৈছে ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ সম্ভাৱনা, যাৰ সৈতে বিশ্বৰ নতুন বিকল্প আৰু সুযোগসমূহ জড়িত হ’বলৈ ধৰিছে” বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংস্কাৰৰ সহায়ত প্ৰতিটো খণ্ডত অনা বিপ্লৱৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়, "একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতে কোনো সুযোগ হেৰুৱাব নোৱাৰে বা ইয়াত কোনো প্ৰচেষ্টাৰ অভাৱ নহ'ব"। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দশকজুৰি প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ সৰ্ববৃহৎ আমদানীকৰোতা হৈ অহা ৰাষ্ট্ৰখনে এতিয়া বিশ্বৰ ৭৫খন দেশলৈ প্ৰতিৰক্ষা উপকৰণ ৰপ্তানি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বিগত ৮-৯ বছৰত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত হোৱা পৰিৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ ভিতৰত প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি ১.৫ বিলিয়নৰ পৰা ৫ বিলিয়নলৈ নিয়াৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছে। "ইয়াৰ পৰা ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী নিৰ্মাণকাৰী হিচাপে সৰ্ববৃহৎ দেশসমূহৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হ'বলৈ দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব আৰু আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলে এইক্ষেত্ৰত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব" বুলি কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তিগত খণ্ডক প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যিয়ে তেওঁলোকৰ বাবে ভাৰত আৰু আন বহুতো দেশত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে ‘অমৃত কাল’ত ভাৰতৰ তুলনা যুঁজাৰু জেট বিমানৰ এজন পাইলটৰ সৈতে কৰি কয়, "আজিৰ ভাৰতে দ্ৰুত ভাৱে চিন্তা কৰে, দূৰলৈ চিন্তা কৰে আৰু দ্ৰুত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ যি ভয় নকৰে, বৰং নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত হ'বলৈ উৎসাহিতহে হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱশ্যে কয় যে “ভাৰতে যিমানেই উচ্চতালৈ নুৰক কিয়, যিমানেই গতিবেগৰে নুৰক কিয়, ই কিন্তু সদায়ে শিপাৰে সংলগ্ন হৈয়ে ৰয়”।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে, "এৰ’ ইণ্ডিয়া’ৰ গম্ভীৰ গৰ্জনে ভাৰতৰ সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ বাৰ্তাকে প্ৰতিধ্বনিত কৰে"। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতত 'স্বাচ্ছন্দ্যৰে কাম-কাজ কৰা'ৰ বাবে সম্পন্ন কৰা সংস্কাৰসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিছে আৰু গোলকীয় বিনিয়োগৰ লগতে উদ্ভাৱনৰ অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতে লোৱা বিভিন্ন পদক্ষেপত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ প্ৰতিৰক্ষা আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ সন্দৰ্ভত কৰা সংস্কাৰ আৰু উদ্যোগসমূহক অনুজ্ঞাপত্ৰ জাৰি কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণৰ লগতে তেওঁলোকৰ বৈধতা বৃদ্ধিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বছৰৰ বাজেটত উৎপাদনী গোটসমূহৰ বাবে কৰ সংক্ৰান্তীয় লাভৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চাহিদা, দক্ষতা আৰু অভিজ্ঞতাৰ উপস্থিতি থকা ক্ষেত্ৰসমূহত উদ্যোগৰ বিকাশ সম্ভৱ হোৱাটো নিতান্তই স্বাভাৱিক। তেওঁ সমবেত সকলক আশ্বস্ত কৰি কয় যে খণ্ডটো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা আৰু অধিক শক্তিশালী ৰূপত অব্যাহত থাকিব।
অনুষ্ঠানত কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী থাৱাৰ চান্দ গেহলট, কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৰাজ বোম্মাই, কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় ভট্ট উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'মে’ক ইন ইণ্ডিয়া, মে’ক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই অনুষ্ঠানত থলুৱা সঁজুলি/প্ৰযুক্তি আদিৰ প্ৰদৰ্শন আৰু বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ'ব। ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ আত্মনিৰ্ভশীলতাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰোপ কৰা গুৰুত্বৰ প্ৰদৰ্শনো কৰা হ'ব, কিয়নো অনুষ্ঠানটোৱে ‘নক্সা নেতৃত্ব’ৰ অগ্ৰগতি, ‘ইউএভি’ খণ্ডৰ বিকাশ, ‘মহাকাশ প্ৰতিৰক্ষা’ আৰু ‘ভৱিষ্যতমুখী প্ৰযুক্তি’ৰ ক্ষেত্ৰত দেশে লাভ কৰা অগ্ৰগতিসমূহৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব। লগতে, অনুষ্ঠানটোৱে ‘লাইট কমবেট এয়াৰক্ৰাফ্ট’ (এলচিএ)-‘তেজছ’, ‘এইচটিটি-৪০’, ‘ডৰ্ণিয়াৰ লাইট ইউটিলিটী হেলিকপ্টাৰ’ (এলইউএইচ), ‘লাইট কমবেট হেলিকপ্টাৰ’ (এলচিএইচ) আৰু ‘এডভান্সড লাইট হেলিকপ্টাৰ’ (এএলএইচ)ৰ দৰে থলুৱা ‘এয়াৰ প্লেটফৰ্ম’সমূহৰ ৰপ্তানিকো উদগনি দিব। অনুষ্ঠানটোৱে গোলকীয় যোগান শৃংখলাত ঘৰুৱা ‘এমএছএমই’ আৰু ‘ষ্টাৰ্টআপ’সমূহক সংলগ্ন কৰাত সহায় কৰাৰ লগতে ‘সহ-বিকাশ’ আৰু ‘সহ-উৎপাদন’ৰ বাবে অংশীদাৰিত্বকে ধৰি বিদেশী বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰিব।
‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ ত ৮০ খনতকৈও অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিব। প্ৰায় ৩০খন দেশৰ মন্ত্ৰী আৰু গোলকীয় আৰু ভাৰতীয় ‘অ'ইএম’ৰ ৬৫গৰাকী ‘মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া’ই ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’ৰ প্ৰদৰ্শনীত প্ৰায় ১০০টা বিদেশী আৰু ৭০০ ভাৰতীয় কোম্পানীকে ধৰি ৮০০ তকৈও অধিক প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। প্ৰদৰ্শনীখনত অংশগ্ৰহণ কৰা ভাৰতীয় কোম্পানীবোৰৰ ভিতৰত আছে ‘এমএছএমই’ আৰু ‘ষ্টাৰ্টআপ’, যিয়ে দেশত সম্পন্ন হোৱা বিশেষ প্ৰযুক্তিৰ উন্নতি, মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতাৰ বিকাশৰ নিদৰ্শনসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰিব। ‘এৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩’-ৰ মুখ্য প্ৰদৰ্শকসকলৰ ভিতৰত আছে ‘এয়াৰবাছ’, ‘ব’য়িং’, ‘ডাছল্ট এভিয়েশ্যন’, ‘লকহিড মাৰ্টিন’, ‘ইজৰাইল এৰস্পেচ ইণ্ডাষ্ট্ৰী’, ‘ব্ৰহ্ম'ছ এৰস্পেচ’, ‘আৰ্মি এভিয়েশ্যন’, ‘এইচচি ৰব’টিক্স’, ‘চাফ্ৰান’, ‘ৰোলছ ৰয়েছ’, ‘লাৰ্ছেন এণ্ড টাব্ৰো’, ‘ভাৰত ফৰ্জ লিমিটেড’, ‘হিন্দুস্তান এৰ’নটিক্স লিমিটেড’ (এইচএএল), ‘ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিক্স লিমিটেড’ (বিইএল), ‘ভাৰত ডাইনামিক্স লিমিটেড’ (বিডিএল) আৰু ‘বিইএমএল লিমিটেড’

Prime Minister's Office
PM inaugurates 14th edition of Aero India 2023 in Bengaluru
Releases Commemorative Stamp
“Bengaluru sky is bearing testimony to the capabilities of New India. This new height is the reality of New India”
“Youth of Karnataka should deploy their technological expertise in the field of defence to strengthen the country”
“When the country moves forward with new thinking, new approach, then its systems also start changing according to the new thinking”
“Today, Aero India is not just a show, it not only showcases the scope of the defence industry but also showcases the self-confidence of India”
“The new India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack in effort”
“India will take rapid strides to be included among the largest defence manufacturing countries and our private sector and investors will play a big role in that”
“The India of today thinks fast, thinks far and takes quick decisions”
“Aero India's deafening roar echoes India's message of Reform, Perform and Transform”
13 FEB 2023 10:45AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 14th edition of Aero India 2023 at Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru today. The theme of Aero India 2023 is “The Runway to a Billion Opportunities' and will witness participation by more than 80 countries along with 800 defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Bengaluru sky is bearing testimony to the capabilities of New India. “This new height is the reality of New India, today India is touching new heights and transcending them too”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that Aero India 2023 is a shining example of India’s growing capabilities and the presence of more than 100 nations at this event shows the trust that the entire world shows in India. He noted the participation of more than 700 exhibitors including Indian MSMEs and startups along with the well-renowned companies of the world. Throwing light on the theme of Aero India 2023 ‘The Runway to a Billion Opportunities’, the Prime Minister expressed that the strength of Atmanirbhar Bharat keeps on growing with each passing day.
Referring to the Defence Minister’s Conclave and CEO Roundtable that is being organized along with the show, Shri Modi said that active participation in the sector will enhance the potential of Aero India.
The Prime Minister underscored the importance of Aero India taking place in Karnataka which is the hub of India’s technological advancement. He said that this will open new avenues for the youth of Karnataka in the aviation sector. The Prime Minister called upon the youth of Karnataka to deploy their technological expertise in the field of defence to strengthen the country.
“When the country moves forward with new thinking, new approach, then its systems also start changing according to the new thinking”, the Prime Minister said as he highlighted that Aero India 2023 reflects the changing approach of New India. The Prime Minister recalled when Aero India used to be ‘just a show’ and a window to ‘sell to India’ but the perception has changed now. “Today, Aero India is India’s strength and not just a show”, the Prime Minister said as he stated that it not only showcases the scope of the defence industry but also showcases the self-confidence of India”
The Prime Minister said that India’s successes are bearing witness to its capabilities. Tejas, INS Vikrant, advanced manufacturing facilities in Surat and Tumkur, said the Prime Minister, are the potential of Aatmnirbhar Bharat with which the world's new alternatives and opportunities are linked.
“The new India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack any effort”, the Prime Minister said as he noted the revolution brought in every sector with the help of reforms. He underlined that the nation which used to be the largest defence importer for decades has now started exporting defence equipment to 75 countries in the world.
Referring to the transformation of the defence sector in the last 8-9 years, the Prime Minister said that the aim is to take defence exports from 1.5 billion to 5 billion by 2024-25. “From here India will take rapid strides to be included among the largest defence manufacturing countries and our private sector and investors will play a big role in that”, the Prime Minister said. The Prime Minister called upon the private sector to invest in the defence sector which will create new opportunities for them in India and in many other countries.
“The India of today thinks fast, thinks far and takes quick decisions”, Shri Modi said as he drew the analogy of India in Amrit Kaal to a fighter jet pilot. The Prime Minister said that India is a nation which is not afraid but excited to soar to new heights. India is always rooted however high it flies howsoever is its speed, the Prime Minister stressed.
“Aero India's deafening roar echoes India's message of Reform, Perform and Transform”, the Prime Minister remarked. He mentioned that the entire world is taking note of the reforms made for ‘Ease of Doing Business’ in India and touched upon the various steps taken to create an environment that favours global investments as well as Indian innovation. He touched upon the reforms made in Foreign Direct Investments in defence and other sectors and the simplification of processes for issuing licenses to industries while also increasing their validity. The Prime Minister said that in this year’s Budget, tax benefits for manufacturing units have been enhanced.
The Prime Minister said where there is demand, expertise as well experience, Industry growth is natural. He assured the gathering that efforts to strengthen the sector will keep going forward even stronger.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Civil Aviation, Shri Jyotiraditya Scindia and Union Minister of State for Defence, Shri Ajay Bhatt were present on the occasion among others.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies. Prime Minister’s emphasis on Aatmanirbharta in the Indian Defence sector will also be displayed, as the event will showcase the country’s progress in design leadership, growth in UAVs Sector, Defence Space and futuristic technologies. Further, the event will promote the export of indigenous air platforms like Light Combat Aircraft (LCA)-Tejas, HTT-40, Dornier Light Utility Helicopter (LUH), Light Combat Helicopter (LCH) and Advanced Light Helicopter (ALH). The event will also help in integrating domestic MSMEs and start-ups in the global supply chain and attract foreign investments including partnerships for co-development and co-production.
Aero India 2023 will witness participation by more than 80 countries. Ministers of about 30 countries and 65 CEOs of global and Indian OEMs are likely to participate in Aero India 2023.
Aero India 2023 exhibition will witness the participation of more than 800 Defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. The Indian companies participating in the exhibition include MSMEs and start-ups, which will showcase the advancement of niche technologies, growth in aerospace and defence capabilities in the country. Major exhibitors in Aero India 2023 include Airbus, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin, Israel Aerospace Industry, BrahMos Aerospace, Army Aviation, HC Robotics, SAAB, Safran, Rolls Royce, Larsen & Toubro, Bharat Forge Limited, Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Bharat Electronics Limited (BEL), Bharat Dynamics Limited (BDL) and BEML Limited.