প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বেঙ্গলুরুদা এরো ইন্দিয়া ২০২৩গী ১৪শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে
কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প ফোঙখ্রে
“বেঙ্গলুরুগী অতিয়ানা অনৌবা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংগী খুদম ওইরি। মসি অনৌবা ভারতকী তশেংবা অনৌবা পনখৈ অদুনি”
“কর্নাতকাগী নহারোলনা লৈবাকপু শক্তি কনখৎহন্নবগীদমক ঙাকশেলগী লমদা মখোয়গী তেক্নোলোজীগী হৈশিংবা অদু শীজিন্নগদবনি”
“লৈবাক্না অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা এপ্রোচকা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লবা মতমদা মাগী সিস্তেমশিংসু অনৌবা ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না হোংবা হৌরকই”
“ঙসি এরো ইন্দিয়া অসি শুপ্নগী শো অমা খক্তা ওইদ্রে, মসিনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী স্কোপ উৎপা খক্তা নত্তনা ভারতকী মশাদা মশানা থাজবা থম্লিবা অদুসু উৎলি”
“২১শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারতনা খুদোংচাবা অমত্তা মাংহল্লোই অমদি খোঙথাং লৌখৎপদা অৱাৎপা লৈরোই”
“ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং লৈবাকশিংগী মনুংদা চন্নবা খোঙজেল য়াংনা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তর অমদি ইনভেস্তরশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি”
“ঙসিগী ভারতনা থুনা ৱাখল খল্লি, মীৎয়েং শান্না ৱাখল খল্লি অমসুং থুনা ৱারেপশিং লৌবা ঙম্মি”
“এরো ইন্দিয়াগী অচৌবা খোঞ্জেলনা ভারতকী রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসং ত্রান্সফোর্মগী পাউজেলনা খোন্থাংনা নীলহল্লি”
13 FEB 2023 10:45AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি বেঙ্গলুরুগী য়েলহঙ্কাগী এয়র ফোর্স স্তেসন্দা এরো ইন্দিয়া ২০২৩গী ১৪শুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে। এরো ইন্দিয়া ২০২৩গী থিম অসি “দি রনৱে তু এ বিলিয়ন ওপুরচুনিতীজ”না ওইরি অমসুং মসিদা মীরমগী ১০০ অমসুং ভারতকী কম্পনী ৭০০ য়াওনা দিফেন্স কম্পনী ৮০০গা লোয়ননা লৈবাক ৮০ হেনবদগী শরুক য়াবা উবা ফংগনি। প্রধান মন্ত্রীগী ‘মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফো দি ৱর্ল্দ’গী মঙলানগী মখাদা থৌরম অসিনা ইন্দিজিনস ইক্বিপমেন্ত/তেক্নোলোজীশিং উৎপা অমসুং মীরমগী কম্পনীশিংগা পার্তনরশিপশিং তৌবদা মীৎয়েং থম্বগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বেঙ্গলুরুগী অতিয়ানা অনৌবা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংগী খুদম ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “মসি অনৌবা ভারতকী তশেংবা অনৌবা পনখৈ অদুনি, ঙসি ভারতনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্লি অমসুং মখোয়দগী হেনগৎপসু ঙম্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এরো ইন্দিয়া ২০২৩ অসি ভারতকী হেনগৎলক্লিবা তৌবা ঙম্বশিংগী তোমথিন ঙাল্লিবা খুদম অমনি অমসুং থৌরম অসিদা লৈবাক ১০০ হেনবনা শরুক য়াবা অসিনা ভারত্তা মালেম পুম্বনা থাজবা থম্লিবা অসি উৎলি। মহাক্না হায় মালেমগী মশক নাইবা কম্পনীশিংগা লোয়ননা ভারতকী এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং স্তার্তঅপশিং য়াওনা একজিবিতর ৭০০ হেনবনা শরুক য়ারি। এরো ইন্দিয়া ২০২৩গী থিম “দি রনৱে তু এ বিলিয়ন ওপুরচুনিতীজ”গী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারতকী শক্তি অসি নোংমা নোংমগী অসুম হেনগৎলক্লি হায়খি।
শো অসিগা লোয়ননা পাঙথোক্লিবা ঙাকশেল মন্ত্রীগী কনক্লেব অমসুং সি.ই.ও. রাউন্দতেবলগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায় মদুদি সেক্তর অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা এরো ইন্দিয়াগী মতিক-ময়াই হেনগৎহনগনি।
ভারতকী তেক্নোলোজী চাউখৎনবগী হব ওইরিবা কর্নাতকাদা এরো ইন্দিয়া পাঙথোকপগী মরু ওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মসিনা এভিএসন সেক্তরদা কর্নাতকাগী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা এভেন্যুশিং হাংদোক্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকাগী নহারোলনা লৈবাকপু শক্তি কনখৎহন্নবগীদমক ঙাকশেলগী লমদা মখোয়গী তেক্নোলোজীগী হৈশিংবা অদু শীজিন্নগদবনি হায়খি।
এরো ইন্দিয়া ২০২৩না অনৌবা ভারতকী হোংলক্লিবা এপ্রোচ অদু তাক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “লৈবাক্না অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা এপ্রোচকা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লবা মতমদা মাগী সিস্তেমশিংসু অনৌবা ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না হোংবা হৌরকই”। প্রধান মন্ত্রীনা এরো ইন্দিয়া অসি ‘শুপ্নগী শো অমা’ অমসুং ‘সেল তু ইন্দিয়া’গী ৱিন্দো অমা ওইনা লৌরম্বা মতম অদু নীংশিংখি অদুবু মসিগী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক্তি অহোংবা লাক্লে। মসি শুপ্নগী শো অমা খক্তা ওইদ্রে, মসিনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী স্কোপ উৎপা খক্তা নত্তনা ভারতকী মশাদা মশানা থাজবা থম্লিবা অদুসু উৎলি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঙসি এরো ইন্দিয়া অসি ভারতকী শক্তিনি অমসুং শুপ্নগী শো অমা খক্তা ওইদ্রে”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মাইপাকপশিং অসিনা মাগী তৌবা ঙম্বশিং অদু তাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় তেজাস, আই.এন.এস. বিক্রান্ত, সুরত অমসুং তুমকুরগী এদভান্স মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীশিংনা মালেমগী অনৌবা অলতর্নেতিবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লিবা আত্মনির্ভর ভারতকী মতিক-ময়াই ওইরি।
রিফোর্মশিংগী মতেংগা লোয়ননা সেক্তর খুদিংমক্তা পুরকখিবা রিভোল্যুসনশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় “২১শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারতনা খুদোংচাবা অমত্তা মাংহল্লোই অমদি খোঙথাং লৌখৎপদা অৱাৎপা লৈরোই”। মহাক্না হায় দিকেদ কয়া খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স এক্সপোর্তর ওইরম্বা লৈবাক অসিনা হৌজিক মালেমগী লৈবাক ৭৫দা দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত এক্সপোর্ত তৌবা হৌরে।
হৌখিবা চহি ৮-৯দা দিফেন্স সেক্তরদা অওনবা পুরকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিগী পান্দমদি ২০২৪-২৫ ফাওবদা বিলিয়ন ১.৫দগী বিলিয়ন ৫ য়ৌহনবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মফম অসিদগী ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং লৈবাকশিংগী মনুংদা চন্নবা খোঙজেল য়াংনা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তর অমদি ইনভেস্তরশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা দিফেন্স সেক্তরদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা ইনভেস্ত তৌনবা হায়খি মসিনা ভারত্তা অমসুং অতোপ্পা লৈবাক কয়াদা মখোয়গী অনৌবা খুদোংচাবা পীজরগনি।
অমৃত কালদা ভারত অসি ফাইতর জেৎ পাইলোৎকা চাংদম্নরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসিগী ভারতনা থুনা ৱাখল খল্লি, মীৎয়েং শান্না ৱাখল খল্লি অমসুং থুনা ৱারেপশিং লৌবা ঙম্মি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি লৈবাক অমা ওইনা অকিবা লৈতে অদুবু অনৌবা পনখৈশিং তম্না কাখৎপা পাম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা খোঙজেল ফনা য়াংনা ৱাংনা কাখৎলুরবসু মতম চুপ্পদা হৌরকফম কাওদে।
মন্ত্রীনা হায়খি, “এরো ইন্দিয়াগী অচৌবা খোঞ্জেলনা ভারতকী রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসং ত্রান্সফোর্মগী পাউজেলনা খোন্থাংনা নীলহল্লি”। মালেম পুম্বনা ভারত্তা ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’কীদমক রিফোর্মশিং পুরক্লিবা অসি য়েংনরি অমসুং গ্লোবেল ইনভেস্তমেন্তশিং লোয়ননা ভারতকী ইন্নোভেসনগা চুন্নবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না দিফেন্স অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তশিংদা পুরকখিবা রিফোর্মশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংদা লাইসেন্সশিং পীবগী থৌওংশিং লায়থোকহনবা অমরোমদা মখোয়গী ভেলিদিতী শাংদোকপগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় চহি অসিগী বজেৎতা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিংগী তেক্স বেনিফিৎশিং অসিসু হেনগৎহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় দিমান্দ, এক্সপর্তিস লোয়ননা এক্সপরিয়েন্স লৈরবদি ইন্দস্ত্রীগী গ্রোথ লৈরকপা হায়বা অসি মহৌশানি। মহাক্না থৌরম অদুদা থাজবা পীখি মদুদি সেক্তর অসি শক্তি পীনবা খোঙথাংশিং অসি মাংদা চংশিন্দুনা হেন্না শক্তি পীরগনি।
থৌরম অসিদা কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, শ্রী থাৱর চন্দ গহলোৎ, কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসবরাজ বোম্মাই, কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহ, সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরদিত্য সিন্ধিয়া অমসুং ঙাকশেলগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় ভত্তনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীগী ‘মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱর্ল্দ’ হায়বা মঙলানগী পরিংদা, থৌরম অসিনা ইন্দিজিনস ইক্বিপমেন্ত/তেক্নোলোজীশিং অমদি মপানগী কম্পেনীশিংগী খোঙবু ওইবগী মরী শেমগৎপদা মীৎয়েঙ থমগনি‍। দিজাইন লীদরসিপ, য়ু.এ.ভি. সেক্তর, দিফেন্স স্পেস অমদি তুংলমচৎকী ওইবা তেক্নোলোজীশিংদা খুমাঙ চাওশিল্লিবা লৈবাকসিগী খোঙজেলশিং উৎকদৌরিবা থৌরম অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী ভারতকী দিফেন্স সেক্তরদা আত্মনিরভরতা পুরকপগী মায়কৈদা থম্লিবা মীৎয়েঙবুসু উৎকনি‍। মখা তানা, থৌরম অসিনা লাইত কোম্বেৎ এয়রক্রাফ্ত (এল.সি.এ.) – তেজাস, ঐচ.তি.তি.-৪০, দোর্নিয়র লাইত য়ুতিলিতী হেলিকোপ্তর (এল.য়ু.ঐচ.), লাইত কোম্বেৎ হেলিকোপ্তর (এল.সি.ঐচ.) অমদি এদভান্স লাইত হেলিকোপ্তর (এ.এল.ঐচ.)নচিংবা ইন্দিজিনস এয়র প্লেৎফোর্মশিং মপান্দা থাদোকপগী থৌওং পুক্নিং থৌগৎকনি‍। থৌরম অসিনা লমদমসিগী এম.এস.এম.ই.শিং অমদি স্তার্ত-অপশিংবু মালেমগী সপ্লাই চেনগা পুনশিন্নহন্দুনা কো-দিভেলপমেন্ত অমদি কো-প্রদক্সনগী খোঙবু ওইবা য়াওনা মপান লৈবাক্তগী ইনভেস্তমেন্তশিং পুক্নিং চিংশিনগদৌরি‍।
এরো ইন্দিয়া ২০২৩দা লৈবাক ৮০ হেনবনা শরুক য়ারগদৌরি‍। লৈবাক ৩০রোমগী মন্ত্রীশিং অমদি মালেমগী অমসুং ভারতকী ও.ই.এম.শিংগী সি.ই.ও. ৬৫রোম্না এরো ইন্দিয়া ২০২৩ অসিদা শরুক য়ারবা য়ারি‍।
এরো ইন্দিয়া ২০২৩ একজিবিসন্দা মপান লমগী দিফেন্স কম্পেনী ১০০ অমদি ভারতকী কেম্পেনী ৭০০ য়াওনা পুন্না কম্পেনী ৮০০ হেনবনা শরুক য়াগদৌরি‍। মসিদা শরুক য়াগদৌরিবা ভারতকী কম্পেনীশিংগী মরক্তা, নিচ তেক্নোলোজীদা খুমাং চাওশিনবা, এরোস্পেসতা খুমাঙ চাওশিনবা অমদি লৈবাকসিগী দিফেন্স কেপেবিলিতীশিং উৎকদৌরিবা এম.এস.এম.ই.শিং অমদি স্তার্ত-অপশিং য়াওগদৌরি‍। এরো ইন্দিয়া ২০২৩দা শরুক য়াগদৌরিবা অচৌবা একজিবিতরশিংগী মরক্তা এয়রবস, বোইং, দাসোল্ত এভিএসন, লোকহীদ মার্তিন, ইজ্রেল এরোস্পেস ইন্দস্ত্রী, ব্রহ্মোস এরোস্পেস, আর্মী এভিওসন, ঐচ.সি. রোবোতিক্স, এস.এ.এ.বি., সফ্রন, রোল্স রোইস, লার্সেন এন্দ তৌব্রো, ভারত ফোর্জ লিমিতেদ, হিন্দুস্তান এরোনোতিক লিমিতেদ (ঐচ.এ.এল.), ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ (ব.ই.এল.), ভারত দাইনামিক্স লিমিতেদ (বি.দি.এল.) অমদি বি.ই.এম.এল. লিমিতেদনচিংবা য়াওরি‍।

Prime Minister's Office
PM inaugurates 14th edition of Aero India 2023 in Bengaluru
Releases Commemorative Stamp
“Bengaluru sky is bearing testimony to the capabilities of New India. This new height is the reality of New India”
“Youth of Karnataka should deploy their technological expertise in the field of defence to strengthen the country”
“When the country moves forward with new thinking, new approach, then its systems also start changing according to the new thinking”
“Today, Aero India is not just a show, it not only showcases the scope of the defence industry but also showcases the self-confidence of India”
“The new India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack in effort”
“India will take rapid strides to be included among the largest defence manufacturing countries and our private sector and investors will play a big role in that”
“The India of today thinks fast, thinks far and takes quick decisions”
“Aero India's deafening roar echoes India's message of Reform, Perform and Transform”
13 FEB 2023 10:45AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 14th edition of Aero India 2023 at Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru today. The theme of Aero India 2023 is “The Runway to a Billion Opportunities' and will witness participation by more than 80 countries along with 800 defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Bengaluru sky is bearing testimony to the capabilities of New India. “This new height is the reality of New India, today India is touching new heights and transcending them too”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that Aero India 2023 is a shining example of India’s growing capabilities and the presence of more than 100 nations at this event shows the trust that the entire world shows in India. He noted the participation of more than 700 exhibitors including Indian MSMEs and startups along with the well-renowned companies of the world. Throwing light on the theme of Aero India 2023 ‘The Runway to a Billion Opportunities’, the Prime Minister expressed that the strength of Atmanirbhar Bharat keeps on growing with each passing day.
Referring to the Defence Minister’s Conclave and CEO Roundtable that is being organized along with the show, Shri Modi said that active participation in the sector will enhance the potential of Aero India.
The Prime Minister underscored the importance of Aero India taking place in Karnataka which is the hub of India’s technological advancement. He said that this will open new avenues for the youth of Karnataka in the aviation sector. The Prime Minister called upon the youth of Karnataka to deploy their technological expertise in the field of defence to strengthen the country.
“When the country moves forward with new thinking, new approach, then its systems also start changing according to the new thinking”, the Prime Minister said as he highlighted that Aero India 2023 reflects the changing approach of New India. The Prime Minister recalled when Aero India used to be ‘just a show’ and a window to ‘sell to India’ but the perception has changed now. “Today, Aero India is India’s strength and not just a show”, the Prime Minister said as he stated that it not only showcases the scope of the defence industry but also showcases the self-confidence of India”
The Prime Minister said that India’s successes are bearing witness to its capabilities. Tejas, INS Vikrant, advanced manufacturing facilities in Surat and Tumkur, said the Prime Minister, are the potential of Aatmnirbhar Bharat with which the world's new alternatives and opportunities are linked.
“The new India of the 21st century will neither miss any opportunity nor will it lack any effort”, the Prime Minister said as he noted the revolution brought in every sector with the help of reforms. He underlined that the nation which used to be the largest defence importer for decades has now started exporting defence equipment to 75 countries in the world.
Referring to the transformation of the defence sector in the last 8-9 years, the Prime Minister said that the aim is to take defence exports from 1.5 billion to 5 billion by 2024-25. “From here India will take rapid strides to be included among the largest defence manufacturing countries and our private sector and investors will play a big role in that”, the Prime Minister said. The Prime Minister called upon the private sector to invest in the defence sector which will create new opportunities for them in India and in many other countries.
“The India of today thinks fast, thinks far and takes quick decisions”, Shri Modi said as he drew the analogy of India in Amrit Kaal to a fighter jet pilot. The Prime Minister said that India is a nation which is not afraid but excited to soar to new heights. India is always rooted however high it flies howsoever is its speed, the Prime Minister stressed.
“Aero India's deafening roar echoes India's message of Reform, Perform and Transform”, the Prime Minister remarked. He mentioned that the entire world is taking note of the reforms made for ‘Ease of Doing Business’ in India and touched upon the various steps taken to create an environment that favours global investments as well as Indian innovation. He touched upon the reforms made in Foreign Direct Investments in defence and other sectors and the simplification of processes for issuing licenses to industries while also increasing their validity. The Prime Minister said that in this year’s Budget, tax benefits for manufacturing units have been enhanced.
The Prime Minister said where there is demand, expertise as well experience, Industry growth is natural. He assured the gathering that efforts to strengthen the sector will keep going forward even stronger.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Civil Aviation, Shri Jyotiraditya Scindia and Union Minister of State for Defence, Shri Ajay Bhatt were present on the occasion among others.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies. Prime Minister’s emphasis on Aatmanirbharta in the Indian Defence sector will also be displayed, as the event will showcase the country’s progress in design leadership, growth in UAVs Sector, Defence Space and futuristic technologies. Further, the event will promote the export of indigenous air platforms like Light Combat Aircraft (LCA)-Tejas, HTT-40, Dornier Light Utility Helicopter (LUH), Light Combat Helicopter (LCH) and Advanced Light Helicopter (ALH). The event will also help in integrating domestic MSMEs and start-ups in the global supply chain and attract foreign investments including partnerships for co-development and co-production.
Aero India 2023 will witness participation by more than 80 countries. Ministers of about 30 countries and 65 CEOs of global and Indian OEMs are likely to participate in Aero India 2023.
Aero India 2023 exhibition will witness the participation of more than 800 Defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. The Indian companies participating in the exhibition include MSMEs and start-ups, which will showcase the advancement of niche technologies, growth in aerospace and defence capabilities in the country. Major exhibitors in Aero India 2023 include Airbus, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin, Israel Aerospace Industry, BrahMos Aerospace, Army Aviation, HC Robotics, SAAB, Safran, Rolls Royce, Larsen & Toubro, Bharat Forge Limited, Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Bharat Electronics Limited (BEL), Bharat Dynamics Limited (BDL) and BEML Limited.