ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ରଖିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଭୟ ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି”
“ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ସକାରାତ୍ମକତା ଏବଂ ଆଶା ରହିଛି”
“ଆଜି ସଂସ୍କାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ ବରଂ ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି”
“ୟୁପିଏ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭାରତକୁ ‘ହଜିଯାଇଥିବା ଦଶନ୍ଧି' କୁହାଯାଉଥିବାବେଳେ ଆଜି ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦଶନ୍ଧିକୁ ‘ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି' ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି”
“ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ, ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ ସମାଲୋଚନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମାଲୋଚନା ଏକ "ଶୁଦ୍ଧି ଯଜ୍ଞ” ପରି ଅଟେ”
“ଗଠନମୂଳକ ସମାଲୋଚନା ପରିବର୍ତ୍ତେ କିଛି ଲୋକ ବାଧ୍ୟବାଧକତାରେ ସମାଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି”
“୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉଛି ମୋର "ସୁରକ୍ଷା କବଚ'”
“ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ସଚ୍ଚୋଟତା ପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛୁ”
“ନକାରାତ୍ମକତାକୁ ସାମ୍ନା କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଅଛି କିନ୍ତୁ ଏହା ଏହି ନକାରାତ୍ମକତାକୁ କଦାପି ଗ୍ରହଣ କରେ ନାହିଁ”
08 FEB 2023 5:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଭୟ ଗୃହକୁ ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଅଭିଭାଷଣରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତର "ନାରୀ ଶକ୍ତି” (ମହିଳା ଶକ୍ତି) କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବାବେଳେ ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବଢାଇ ଦେଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦେଶର ‘ସଙ୍କଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି 'ର ବିସ୍ତୃତ ବ୍ଲୁ ପ୍ରିଣ୍ଟ୍‍ଣ୍ଟଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ କିନ୍ତୁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଦେଶ ଆମ ଆଡକୁ ଆସୁଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଦୂର କରିପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ଏଭଳି ବିଭୀଷିକା ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ୫ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ସକାରାତ୍ମକତା ଏବଂ ଆଶା ଅଛି । ସ୍ଥିରତା, ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି, ଭାରତର ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତରେ ନୂତନ ଉଦୀୟମାନ ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସକରାତ୍ମକତାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱାସର ପରିବେଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯାହା ସ୍ଥିର ଏବଂ ର୍ନିଣ୍ଣାୟକ ଅଟେ । ସେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୂଚାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିରେ ବିଶ୍ୱ ନିଜର ସମୃଦ୍ଧତା ଦେଖୁଛି ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଷଗୁଡିକ ଦୁର୍ନୀତିର ବୋଝରେ ରହିଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା । ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଅବନତି ଦେଖାଗଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସ୍ୱର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ବଳ ହେଲା । ଏହି ଯୁଗ "ମୌକେ ମେ ମୁସିବତ୍‍” - ସୁଯୋଗରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି କୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା ।
ଆଜି ଦେଶ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଶାର ଆଖିରେ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପିଏ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭାରତକୁ "ହଜିଯାଇଥିବା ଦଶନ୍ଧି” କୁହାଯାଉଥିବାବେଳେ ଆଜି ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦଶନ୍ଧିକୁ "ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି” ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଜବୁତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ ସମାଲୋଚନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ସମାଲୋଚନା ଏକ "ଶୁଦ୍ଧି ଯଜ୍ଞ” (ଶୁଦ୍ଧତା ଯଜ୍ଞ) ପରି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗଠନମୂଳକ ସମାଲୋଚନା ପରିବର୍ତ୍ତେ କିଛି ଲୋକ ବାଧ୍ୟବାଧକତାରେ ସମାଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର କିଛି ସମାଲୋଚକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଗଠନମୂଳକ ସମାଲୋଚନା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭିତ୍ତିହୀନ ଅଭିଯୋଗରେ ଲିପ୍ତ ଅଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ସମାଲୋଚନା ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ହେବନାହିଁ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜବଂଶ ବଦଳରେ ସେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉଛି ମୋର "ସୁରକ୍ଷା କବଚ” ।
ଯେଉଁମାନେ ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଲାଭ ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳା ଏବଂ ଅସୁରକ୍ଷିତ ବର୍ଗକୁ ଯାଇଛି । ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରୟାସକୁ ହାତଛଡା କରାଯାଇ ନାହିଁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ମାତାମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଦୃଢ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏହା ସମାଜକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ଦୃଢ ହୋଇଯାଏ । ଏଥିସହ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସରକାର ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଚ୍ଚୋଟତା ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ସକରାତ୍ମକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ନକାରାତ୍ମକତାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାର କ୍ଷମତା ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଅଛି, ତଥାପି ଏହା ଏଭଳି ନକାରାତ୍ମକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରେ ନାହିଁ ।