শেল-থুম মন্ত্রালয়
অনৌবা নর্সিং কলেজ ১৫৭ লিংখৎকদৌরি
সিকল সেল এনেমিয়া মুত্থৎনবগী মিসন মসিনা শোকহল্লবা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মীওই করোর ৭ পুন্না স্ক্রীনিং তৌদুনা হৌদোক্লগনি
পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরগী মরক্তা রীছর্চ অমদি ইনোভেসনগী লমদা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা খনগৎলবা আই.সি.এম.আর. লেবশিংদা ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি
ফার্মাসিউতিকেলগী লমদা রীছর্চ অমদি ইনোভেসন য়োকখৎনবা অনৌবা প্রোগ্রাম লাউথোকখ্রে
হৌজিক লৈরিবা ইনস্তিত্যুসনশিংদা মেদিকেল দিভাইসশিংগী অখন্নবা মল্তিদিসিপ্লিনরী কোর্সশিংদা ঙাক্লৌ পীগনি
01 FEB 2023 1:31PM by PIB Imphal
চাওখৎপগী মহৈ লমদম অমদি মীওই খুদিংদা, মরুওইনা নহা, নুপী, লৌমী, ও.বি.সি., সিদ্যুল্দ কাস্ত অমদি সিদ্যুল ত্রাইবশিংদা ফংহনগদবা, নুংঙাই য়াইফবা অমদি পুম্নমক কোনশিল্লবা ভারত অমা শেমগৎনবগী মীৎয়েঙদা, শেলথুম অমদি কোর্পোরেৎ এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতী নির্মলা সিতরমন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা কেন্দ্র বগেৎ ২০২৩-২৪ লান্থোকখি‍।
অনৌবা নর্সিং কলেজশিং
India@100 অমদি অমৃৎ কালগী মঙলান পরিংদা, শেলথুম মন্ত্রীনা ২০১৪দগী হৌনা লিংখৎখ্রবা মেদিকেল কলেজ ১৫৭কা মফম পুনশিন্দুনা অনৌবা নর্সিং কলেজ ১৫৭ লিংখৎনবা ৱাফম লাউথোকখ্রে‍।
সিকল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসন
শ্রিমতী নির্মলা সিতরমন্না কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগা খুৎশম্ননা পায়খৎমিন্নগদবা থৌরাংশিংগী খুত্থাঙদা চহি ০-৪০গী মরক্তা লৈবা ত্রাইবেল মফমশিংগী মীওই করোর ৭গী য়ুনিভর্সেল স্ক্রীনিং, এৱ্যারনেস তৌবাো অমদি কাউন্সেল্লিংগী থবকশিং য়াওগদবা সিকল সে এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসনসু লাউথোকখি‍।
আই.সি.এম.আর. লেবশিং আর. এন্দ দি.গীদমক শীজিন্নবা য়াগনি:
মেদিকেল সেক্তরদা রীছর্চ অমদি ইনোভেসন য়োকখৎনবগীদমক, শেলথুম মন্ত্রীনা পব্লিক অমদি প্রাইভেৎ মেদিকেল কলেজ ফেকল্তীশিং, অমদি প্রাইভেৎ সেক্তর আর এন্দ দি তীমশিংগীদমক ফেসিলিতীশিং খনগৎলবা আই.সি.এম.আর. লেবশিংদা ফংহনগনি হায়না শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি‍।
ফার্মা সেক্তরদা রীছর্চ অমদি ইনোভেসন:
ফার্মাসিউতিকেলগী লমদা রীছর্চ অমদি ইনোভেসন য়োকখৎনবগী অনৌবা প্রোগ্রাম অমা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্সশিংগী খুত্থাঙদা পায়খৎকনি হায়না শেলথুম মন্ত্রীনা লাউথোকখি‍। “ঐখোয়না ইন্দস্ত্রীশিংবু অকক্নবা প্রাইওরিতী এরিয়াশিংদা রীছর্চ অমদি দিভেলপমেন্তকী লমদা শেল থাদনবা পুক্নিংসু থৌগৎকনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মেদিকেল দিভাইসশিংগী অখন্নবা মল্তিদিসিপ্লিনরী কোর্সশিং:
তুংলমচৎকী ওইবা মেদিকেল তেক্নোলোজীশিং অমদি মেদিকেল সেক্তরদা হায়-এন্দ মেনুফেকচরিংগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, শ্রীমতী সিতরমন্না তুংলমচৎকী ওইবা মেদিকেল তেক্নোলোজীশিং, হায়-এন্দ মেনুফেকচরিং অমদি রীছর্চকী স্কিল লৈবা মেনপৱার ফংহন্নবগীদমক হৌজিক লৈরিবা ইনস্তিত্যুসনশিংদা মেদিকেল দিভাইসশিংগী অখন্নবা মল্তিদিসিপ্লিনরী কোর্সশিংগী ঙাক্লৌ পীগনি হায়খি‍।

Ministry of Finance
157 NEW NURSING COLLEGES TO BE ESTABLISHED
SICKLE CELL ANAEMIA ELIMINATION MISSION TO BE LAUNCHED WITH UNIVERSAL SCREENING OF 7 CRORE PEOPLE IN AFFECTED TRIBAL AREAS
FACILITIES IN SELECT ICMR LABS TO BE MADE AVAILABLE TO ENCOURAGE COLLABORATIVE RESEARCH & INNOVATION BY PUBLIC AND PRIVATE SECTOR
NEW PROGRAMME ANNOUNCED TO PROMOTE RESEARCH AND INNOVATION IN PHARMACEUTICALS
DEDICATED MULTIDISCIPLINARY COURSES FOR MEDICAL DEVICES TO BE SUPPORTED IN EXISTING INSTITUTIONS
01 FEB 2023 1:31PM by PIB Delhi
With a view to envision a prosperous and inclusive India, in which the fruits of development reach all regions and citizens, especially our youth, women, farmers, OBCs, Scheduled Castes and Scheduled Tribes, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman presented Union Budget 2023-24 in Parliament, here today.
New Nursing Colleges
In line with this vision of India@100 and Amrit Kaal, the Finance Minister announced establishment of 157 new nursing colleges in co-location with the existing 157 medical colleges, established since 2014.
Sickle Cell Anaemia Elimination Mission
Smt Nirmala Sitharaman also announced launch of Sickle Cell Anaemia Elimination Mission which will entail awareness creation, universal screening of 7 crore people in the age group of 0-40 years in affected tribal areas, and counseling through collaborative efforts of central ministries and state governments.
ICMR Labs available for R&D:
To promote research in medical sector and innovation, the Finance Minister said that facilities in select ICMR Labs will be made available for public and private medical college faculty and private sector R&D teams.
Research & Innovation in Pharma Sector:
A new programme to promote research and innovation in pharmaceuticals will be taken up through centers of excellence, the Finance Minister announced. “We shall also encourage industry to invest in research and development in specific priority areas”, she added.
Dedicated multidisciplinary courses for medical devices:
Highlighting importance of futuristic medical technologies and high-end manufacturing in medical sector, Smt Sitharaman stated that dedicated multidisciplinary courses for medical devices will be supported in existing institutions to ensure availability of skilled manpower for futuristic medical technologies, high-end manufacturing and research.