Ministry of Finance
ONCE THE GLOBAL SHOCKS OF THE PANDEMIC AND RUSSIAN-UKRAINE CONFLICT RESULTING IN SPIKE OF COMMODITY CRISES FADE AWAY, INDIAN ECONOMY IS POISED TO GROW FASTER IN THE COMING DECADE
WITH IMPROVED BALANCE SHEETS OF THE BANKING, NON-BANKING AND CORPORATE SECTORS, A FRESH CREDIT CYCLE HAS BEGUN AS IS EVIDENT FROM DOUBLE DIGIT GROWTH IN BANK CREDIT OVER THE PAST MONTHS
ECONOMY HAS STARTED BENEFITING FROM THE EFFICIENCY GAINS RESULTING FROM GREATER FORMALISATION, HIGHER FINANCIAL INCLUSION AND ECONOMIC OPPORTUNITIES CREATED BY DIGITAL TECHNOLOGY-BASED ECONOMIC REFORMS
INDIA’S GROWTH OUTLOOK SEEMS BETTER THAN IN THE PRE-PANDEMIC YEARS AND IT IS PREPARED TO GROW AT ITS POTENTIAL IN THE MEDIUM TERM
STRONG MEDIUM-TERM GROWTH MAGNETS TO AID INDIA’S ECONOMIC GROWTH
VARIOUS REFORMS UNDERTAKEN BETWEEN 2014-2022 STRENGHTENED THE INDIAN ECONOMY
EMPHASIS OF REFORMS ON ENHANCING THE EASE OF LIVING AND DOING BUSINESS
31 JAN 2023 1:58PM by PIB Delhi
During the period of 2014-2022, the Indian Economy underwent a gamut of wide-ranging structural and governance reforms that strengthened the economy’s fundamentals by enhancing its overall efficiency. The Economic Survey 2022-23 presented in Parliament today by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman stated that with an underlying emphasis on improving the ease of living and doing business, these reforms were based on the broad principles of creating public goods, adopting trust-based governance, co-partnering with the private sector for development, and improving agricultural productivity.
The Economic Survey highlights that the above transformative reforms undertaken by the government had lagged growth returns due to temporary shocks in the economy. However, in the present decade, the presence of strong medium-term growth magnets provides optimism and hope that once these global shocks of the pandemic and the spike in commodity prices in 2022 fade away, the Indian economy is well placed to grow faster in the coming decade.
Reforms for New India - Sabka Saath Sabka Vikaas
According to the Economic Survey, the reforms undertaken before 2014 primarily catered to product and capital market space. They were necessary and continued post-2014 as well. The government, however, imparted a new dimension to these reforms in the last eight years. With an underlying emphasis on enhancing the ease of living and doing business and improving economic efficiency, the reforms are well placed to lift the economy’s potential growth. The broad principles behind the reforms were creating public goods, adopting trust-based governance, co-partnering with the private sector for development, and improving agricultural productivity. “This approach reflects a paradigm shift in the growth and development strategy of the government, with the emphasis shifted towards building partnerships amongst various stakeholders in the development process, where each contributes to and reaps the development benefits (Sabka Saath, Sabka Vikaas)”, stated the Survey.
Creating public goods to enhance opportunities, efficiencies and ease of living
The Economic Survey notes that a quantum leap in policy commitment and outlay for infrastructure is now visible in the last few years, cushioning economic growth when the non-financial corporate sector was unable to invest due to balance sheet troubles. In doing so, the government has laid a good platform for crowding in private investments and growth in the coming decade. Besides the push to physical infrastructure, the government’s emphasis on developing public digital infrastructure during the last few years has been a game changer in enhancing the economic potential of individuals and businesses. With its strong forward linkages to the non-digital sectors, digitalisation strengthens potential economic growth through various channels. Some of these, such as higher financial inclusion, greater formalisation, increased efficiencies and enhanced opportunities.
Trust-based Governance
According to the Economic Survey, building trust between the government and the citizens/businesses unleashes efficiency gains through improved investor sentiment, better ease of doing business, and more effective governance. Consistent reforms have been made in this direction during the last eight years. Simplification of regulatory frameworks through reforms such as the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) and the Real Estate (Regulation and Development) Act (RERA) have enhanced the ease of doing business. Decriminalisation of minor economic offences under the Companies Act of 2013, simplifying processes by doing away with 25000 unnecessary compliances, repealing more than 1400 archaic laws, abolishing the Angel tax and removing retrospective taxation on offshore indirect transfer of assets located in India, signal the government’s resolve to ensure a non-adversarial policy environment. In particular, the taxation ecosystem in the country has undergone substantial reforms in the post-2014 period. Tax policy reforms such as adopting a unified GST, reducing corporate tax rates, exemption of sovereign wealth funds and pension funds from taxes, and removing the Dividend Distribution tax have reduced the tax burden on individuals and businesses; and removed the distortionary incentives from the economy.
Promoting the private sector as a co-partner in the development
The Survey notes that a fundamental principle behind the government’s policy in the post- 2014 period has been the engagement with the private sector as a partner in the development process. The New Public Sector Enterprise Policy for Aatmanirbhar Bharat has thus been introduced to realise higher efficiency gains by minimising the presence of the government in the PSEs to only a few strategic sectors. Significant initiatives have been introduced under Aatmanirbhar Bharat and Make in India programmes to enhance India’s manufacturing capabilities and exports across the industries. The National Logistics Policy (2022) has been launched to create an overarching logistics ecosystem for lowering the cost of logistics and bringing it to par with other developed countries. Liberalisation of FDI policy has resulted in a visible structural shift in the gross FDI flows to India during the last decade. Opening the strategic sectors, such as defence, mining and space, for the private sector has enhanced the business opportunities in the economy. Reforms to address the structural challenges faced by MSMEs have also been a vital part of the industrial policy in recent years.
Enhancing productivity in agriculture
The agriculture sector in India has grown at an average annual growth rate of 4.6 per cent during the last six years, as observed by the Economic Survey. This growth is partly attributable to good monsoon years and partly to the various reforms undertaken by the government to enhance agricultural productivity. Policies such as Soil Health Cards, the Micro Irrigation Fund, and organic and natural farming have helped the farmers optimise resource use and reduce the cultivation cost. The promotion of Farmer Producer Organisations (FPOs) and the National Agriculture Market (e-NAM) extension Platform have empowered farmers, enhanced their resources, and enabled them to get good returns. Agri Infrastructure Fund (AIF) has supported the creation of various agriculture infrastructures. Kisan Rail exclusively caters to the movement of perishable Agri Horti commodities. According to the survey, all these measures are directed towards supporting the growth in agricultural productivity and sustaining its contribution to overall economic growth in the medium term.
Shocks that the economy faced during 2014-22
The Economic Survey notes that during 1998- 2002, transformative reforms were launched but yielded lagged growth dividends. This phenomenon was attributed to a series of one-off shocks resulting from external factors and the domestic financial sector clean-up, which overshadowed the growth returns from 1998 to 2002. By 2003, when the shocks dissipated, India participated in the global boom and grew at a higher rate. Similarly, in the present context, as the global shocks of the pandemic and the spike in commodity prices in 2022 fade away, the Indian economy is well placed to grow at its potential in the coming decade.
Growth Magnets in this Decade (2023-2030)
The Economic Survey states that the health and economic shocks of the pandemic and the spike in commodity prices in 2022 wear off, the Indian economy is thus well placed to grow at its potential in the coming decade, similar to the growth experience of the economy after 2003. The Economic Survey observes that with improved and healthier balance sheets of the banking, non-banking and corporate sectors, a fresh credit cycle has already begun, evident from the double-digit growth in bank credit over the past months. This is the primary reason for expecting India’s growth outlook to be better than it was in the pre-pandemic years.
The Survey further states that the digitalisation reforms and the resulting efficiency gains in terms of greater formalisation, higher financial inclusion, and more economic opportunities will be the second most important driver of India’s economic growth in the medium term. These productivity-enhancing reforms along with the Government's Skilling initiatives, will also help unleash the benefits of the demographic dividend in the coming years.
Considering the evolving geo-political situation, the Survey notes that India has an opportunity to benefit from the diversification of global supply chains. The last few years have exposed multinational firms to unprecedented risks due to global trade tensions, pandemic-induced supply chain disruptions, and the conflict in Europe. With enabling policy frameworks, India presents itself as a credible destination for capital diversifying out of other countries.
Thus, India’s growth outlook seems better than in the pre-pandemic years, and the Indian economy is prepared to grow at its potential in the medium term.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
লাইচৎ অমদি রসিয়ন-য়ুক্রেন উংখৎনবগী মালেমগী শাহুমসিনা ওইহল্লকপা কোমোদিতীগী মমল ৱাংখৎলকপা অসিনা হন্থরকপগা, ভারতকী শেন্মিৎলোন লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা খোঙজেল হেন্না য়াঙনা চেনখৎলক্কদৌরি
বেঙ্কিং, নন-বেঙ্কিং অমদি কোর্পোরেৎ সেক্তরশিংগী ফীভম ফগৎলবা বেলেন্স সীতকা লোয়ননা, অনৌবা ক্রেদিৎ সাইকল অমা হৌখ্রে অমদি হায়রিবা অসি হৌখিবা থা খরসিদা বেঙ্ক ক্রেদিৎতা দবল দিজিৎ গ্রোথ লাক্লিবসিনা তাক্লি
দিজিতেল তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা ইকনমিক রিফোর্মশিংনা শেম্লকপা হেন্না চাউবা ফোর্মেলাইজেসন, হেন্না ৱাংবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন অমদি শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিংনা ওইহল্লকপা ইফিসিএন্সী গেন অসিদগী শেন্মিৎলোন্না কান্নবা লৌবা হৌরক্লে
ভারতকী গ্রোথ আউতলুক লাইচৎ মমাঙগী চহিশিংদগী হেন্না ফীভম ফনা উরি অমদি মসিগী মতিং ময়ায় ওইরপ্পা চাংদা চাউখৎলক্নবা শেম শারে
মপাঙ্গল কনবা মেদিয়ম-তর্ম গ্রোথ মেগ্নেৎশিংনা ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি
২০১৪-২০২২ মনুংদা পায়খৎখিবা তোঙান তোঙানবা রিফোর্মশিংনা ভারতকী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল হাপ্লি
ইজ ওফ লিভিং অমদি দুইং বিজিনেসকী ফীভম ফগৎহন্নবা রিফোর্মশিংদা মীৎয়েঙ থম্লি
31 JAN 2023 1:58PM by PIB Imphal
২০১৪-২০২২গী মতমদা, ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা পাক শন্না স্ত্রকচরেল অমদি গভর্নেন্স রিফোর্মশিং পুরক্তুনা মপুং ওইবা মতিং হেনগৎহন্দুনা শেন্মিৎলোনগী য়ুম্ফমশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍। ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা শেলথুম অমদি কোর্পোরেৎ এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রিমতী নির্মলা সিতরমন্না পুথোকখিবা ইকনমিক সর্ভে ২০২২-২৩না ইজ ওফ লিভিং অমদি দুইং বিজিনেসতা মীৎয়েঙ থম্বগা লোয়ননা, হায়রিবা রিফোর্মশিং অসি পব্লিক গুদ্স শেমগৎপা, ত্রস্ত-বেজ গভর্নেন্স লৈহনবা, লৌউ-শিংউ চাওখৎহন্নবা অমদি পোত্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক প্রাইভেৎ সেক্তরগা খোঙবু ওইবা হায়রিবা মচং ওইবা ৱাফমশিংদা য়ুম্ফম ওইবনি হায়না ফোঙদোক্লি‍।
লৈঙাক্না লৌখৎলিবা অহোংবা পুরকপসিগী মথক্তা শেন্মিৎলোন্দা মতম খরগী ওইবা শাফুনা খোঙজেল তপথহল্লি হায়না ইকনমিক সর্ভে অসিনা ফোঙদোক্লি‍। অদুম ওইনমক, চৎলিবা দিকেদ অসিদা, মপাঙ্গল কনবা কেদিয়ম-তর্ম গ্রোথ মেগ্নেৎশিং লৈবনা, লাইচৎনা মালেমদা পীরিবা শাফু অমদি ২০২২দা কোমোদিতী মমল ৱাংখৎখিবা অসিনা হন্থরক্লবা মতমদা, ভারতকী শেন্মিৎলোন লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা খোঙজেল হেন্না লৈনা চেনখৎলক্কনি হায়বগী থাজবা পীরি‍।
অনৌবা ভারতকী রিফোর্ম – সবকা সাথ সবকা বিকাস
ইকনমিক সর্ভে অসিগী মতুং ইন্না, ২০১৪গী মমাঙদা পায়খৎখিবা রিফোর্মশিংনা মরুওইনা প্রদক্ত অমদি কেপিতেল মার্কেৎ স্পেস্তা কান্নহনখি হায়রি‍। মখোয়দু মরুওইখি অমদি ২০১৪ মতুংদসু মখা তানা মরুওইরি‍। অদুম ওইনমক, লৈঙাক্না হৌখিবা চহি নিপানসিদা হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিদা অনৌবা মায়ওন অমা পীখি‍। ইজ ওফ লিভিং অমদি দুইং বিজিনেস অমদি ইকনমিক ইফিসিএন্সীদা মীৎয়েঙ থম্লিবা রিফোর্মশিং অসিনা শেন্মিৎলোনগী মতিং হেনগৎহন্নবা মফম চানা থম্লি‍। রিফোর্মশিং অসিগী মরুমদা লৈরিবা মচং ওইবা য়ুম্ফমশিংদি পব্লিক গুদ্স শেমগৎপা, ত্রস্ত-বেজ গভর্নেন্স লৈহনবা, লৌউ-শিংউ চাওখৎহন্নবা অমদি পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক প্রাইভেৎ সেক্তরগা খোঙবু ওইমিন্নবা হায়রিবশিং অসিনি‍। “থৌওং অসিনা খুদিংমক্না থৌদাং য়ামিন্নবা অমদি চাওখৎপগী কান্নবা লৌমিন্নবা (সবকা সাথ, সবকা বিকাস) ফীভমদা, চাওখৎ খোঙথাঙদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা খোঙবু শেমগৎপদা মীৎয়েঙ থম্বগা লোয়ননা, লৈঙাক্কী গ্রোথ অমদি দিভেলপমেন্ত স্ত্রেতেজীদা চাউনা অহোংবা লাকপগী মমি তারি”, হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি‍।
খুদোংচাবা, মতিং লৈবা অমদি ইজ ওফ লিভিং হেনগৎহন্নবা পব্লিক গুদ্স শেমগৎপা
পোলিসী কম্মিৎমেন্ত অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী আউতলেদা চাউনা হেনগৎলকপা হৌখিবা চহি খরসিদা উবগা লোয়ননা, নন-ফাইনেন্সিএল কোর্পোরেৎ সেক্তরনা বেলেন্স সীতকী খুদোংচাদবা মায়োক্নবগা লোয়ননা শেল থাদবা ঙমদবা ফীভম মায়োক্নরকপা মতমদা শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবগী ঙাক্লৌ পীরি হায়না ইকনমিক সর্ভে অসিনা পল্লি‍। অসুম্না তৌবসিদা, লৈঙাক্না প্রাইভেৎ ইনভেস্তমেন্ত পুনশিন্নবা অমদি লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা গ্রোথ পুরক্নবগী অফবা ফম্পাক অমা শেমদুনা থম্লে‍। ফীজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চঙশিল্লিবসিগী মথক্তা, হৌখিবা চহি খরসিদা পব্লিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা লৈঙাক্না মীৎয়েঙ চঙলিবা অসিনা লনাই মীওইশিং অমদি বিজিনেসশিংগী শেন্মিৎলোনগী মতিং হেনগৎহনবদা চাউনা অহোংবা পুরকপা ঙম্লি‍। নন-দিজিতেল সেক্তরশিংদা মপাঙ্গল কল্লবা ফোর্ৱার্দ লিঙ্কেজকা লোয়ননা, দিজিতেলাইজেসন্না তোঙান তোঙানবা চেনেলশিংগী খুত্থাঙদা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবগী মতিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍। মখোয়শিংসিগী মনুংদা, হেন্না ৱাংবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, হেন্না চাউবা ফোর্মেলাইজেসন, মতিং হেনগৎপা অমদি খুদোংচাবা হেনগৎপনচিংবা য়াওরি‍।
ত্রস্ত-বেজ গভর্নেন্স
ইকনমিক সর্ভে অসিগী মতুং ইন্না, লৈঙাক অমদি সিতিজন/বিজিনেসশিংগী মরক্তা থাজবা হেনগৎহনবনা ফীভম ফগৎলবা ইনভেস্তর সেন্তিমেন্ত, হেন্না ফবা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস, অমদি হেন্না মতিং লৈবা গভর্নেন্সকী খুত্থাঙদা মতিং হেনগৎহল্লি‍। হৌখিবা চহি নিপানসিদা হায়রিবা মায়কৈসিদা লেপ্পা লৈতনা রিফোর্মশিং পুরক্লি‍। রিফোর্মগী খুত্থাঙদা ইন্সোল্বেন্সী এন্দ বেঙ্করপ্তসী কোদ (আই.বি.সি.) অমদি রিএল এস্তেত (রিগুলেসন এন্দ দিভেলপমেন্ত) এক্ত (রেরা)নচিংবা রিগুলেতরী ফ্রেমৱর্কশিং লায়থোকহনবনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ফীভম ফগৎহল্লে‍। কম্পেনিজ এক্ত ওফ ২০১৩গী মখাদা অপীকপা ইকনমিক ওফেন্স দিক্রিমিনেলাইজ তৌবা, মথৌ তাদ্রবা কম্প্লাইএন্স ২৫০০০ লৌথোক্তুনা থৌওংশিং লায়থোকহনবা, অরিবা লো ১৪০০ হেন্না মুত্থৎপা, এঞ্জেল তেক্স মুত্থৎপা অমদি ভারত্তা লৈবা এসেতশিংগী ওফসোর ইন্দাইরেক্ত ত্রান্সফরদা রেত্রোস্পেক্তিব তেক্সেসন লৌথোকপনা, নন-এদভর্সরিএল পোলিসী এনভাইরনমেন্ত লৈহনবদা লৈঙাক্কী ফিরেপ তাক্লি‍। অখন্ননা, লৈবাকসিগী তেক্সেসন ইকোসিস্তেমদা ২০১৪ মতুংদা মশক থোক্না অহোংবা পুরকখ্রে‍। য়ুনিফাইদ জি.এস.তি. লৈহনবা, কোর্পোরেৎ তেক্স হন্থহনবা, সোভেরেন ৱেল্থ ফন্দ অমদি পেন্সন ফন্দ তেক্স থিবদগী কোকথোকপা, অমদি দিবিদেন্দ দিস্ত্রিব্যুসন তেক্স লৌথোকপনচিংবা তেক্স পোলিসী রিফোর্মশিংনা লনাই মীওইশিং অমদি বিজিনেসশিংদা তেক্সকী পোৎলুম হন্থহল্লে; অমদি শেন্মিৎলোন্দগী মওং কায়বা ইন্সেন্তিবশিং লৌথোক্লে‍।
প্রাইভেৎ সেক্তরবু দিভেলপমেন্তকী খোঙবু ওইনা য়োকখৎপা
ইং ২০১৪ মতুংদা পায়খৎলিবা লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংশিংগী মরুমদা লৈরিবা ফন্দামেন্তেল প্রিন্সিপল অমনা চাওখৎ থৌরাংগী খোঙবু অমা ওইনা প্রাইভেৎ সেক্তরগা এঙ্গেজমেন্ত তৌদুনা লাক্লি হায়না সর্ভে অসিনা পীরি‍। অসুম্না নিউ পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজ পোলিসী ফোর আত্মনিরভর ভারত, স্ত্রেতেজিক ওইবা সেক্তর খরখক্তদা লৈবা পি.এস.ই.শিংদা লৈঙাক্না য়াওশিনবগী চাং হন্থহন্দুনা মতিং লৈবা হেনগৎহনবা ঙম্নবা হৌদোকখ্রে‍। ইন্দস্ত্রিশিংদা ভারতকী মেনুফেকচরিং কেপেবিলিতিশিং অমদি এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা আত্মনিরভর ভারত অমদি মেক ইন ইন্দিয়া প্রোগ্রামশিংগী মখাদা মশক থোকপা থৌরাং কয়া হৌদোকখ্রে‍। লোজিস্তিক্সকী শেঞ্জং হন্থহন্নবা অমদি অতৈ চাওখৎলবা লৈবাকশিংগী থোং মান্নবা ফীভমদা পুরক্নবগীদমক মপুং ওইবা লোজিস্তিক্স ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগীদমক নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী (২০২২) হৌদোকখ্রে‍। এফ.দি.আই. পোলিসী লিবরেলাইজ তৌবনা হৌখিবা দিকেদ অসিদা ভারত্তা চঙলকপা অপুনবা এফ.দি.আই.গী মওং মতৌ হোংলকপা ঙমহল্লে‍। দিফেন্স, মাইনিং অমদি স্পেসনচিংবা স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংবু প্রাইভেৎ সেক্তরশিংগীদমক হাংদোকপনা শেন্মিৎলোন্দা লৈরিবা বিজিনেসকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে‍। এম.এস.এম.ই.শিংনা থেংনরিবা স্ত্রকচরগী ওইবা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুরক্নবগীদমক পায়খৎলিবা রিফোর্মশিংনা হৌখিবা চহি খরসিগী ইন্দস্ত্রিএল পোলিসীগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি‍।
লৌউ-শিংউদা পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবা
ইকনমিন সর্ভে অসিনা ফোঙদোকপগী মতুং ইন্না ভারতকী লৌউ-শিংউ সেক্তর অসি হৌখিবা চহি তরুকসিদা চহিদা চাদা ৪.৬কী চাংদা চাউখৎলক্লি‍। চাউখৎলক্লিবা অসি অফবা নোংজু লৈখিবা চহিশিং অমদি লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা লৈঙাক্না পায়খৎখিবা তোঙান তোঙানবা রিফোর্মশিংনা মরম ওইরগা ওইহল্লকপনি‍। সোইল হেল্থ কার্দ, মাইক্রো ইরিগেসন ফন্দ, অমদি ওর্গানিক অমসুং মহৌশাগী লৌউ পথাপ্নচিংবা থৌরাংশিংনা লৌমীশিংবু রিসোর্স মওং মরিল চুম্না শীজিন্নহনবদা অমদি লৌউ-শিংউবগী শেঞ্জং হন্থহনবদা মতেং পাংলি‍। ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (এফ.পি.ও.) য়োকখৎপা অমদি নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেৎ (ই-নাম) এক্সতেন্সন প্লেৎফোর্ম্না লৌমীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্লি, মখোয়গী রিসোর্সশিং হেনগৎহল্লি, অমদি মখোয়দা শেন্দোং হেন্না ফংহনবা ঙমহল্লি‍। এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (এ.আই.এফ.)না তোঙান তোঙানবা লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপদা মতেং পাংলি‍। কিসান রেলনা পত্থ-পুমথগনবা এগ্রি হোর্তি পোৎলমশিংখক্কী ওইনা পুথোক পুশিন তৌরি‍। সর্ভে অসিগী মতুং ইন্না, হায়রিবা থৌরাং পুম্বসি লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবদা অমদি মেদিয়ম তর্মদা মপুং ওইবা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মসিনা লৌরিবা থৌদাং তুং কোইনা থম্বদা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
২০১৪-২২ মনুংদা শেন্মিৎলোন্দা মায়োক্নখিবা শাফু
ইং ১৯৯৮ – ২০২২ মনুংদা, অহোংবা পুরক্নবগী রিফোর্মশিং হৌদোকখি অদুবু খোঙজেল তপ্পা গ্রোথ দিবিদেন্দ ফংখি হায়না ইকনমিক সর্ভে অসিনা পল্লি‍। ফীভম অসি, ১৯৯৮তগী ২০০২ ফাওবগী গ্রোথ রিতর্নবু হন্থহনখিবা, এক্সতর্নেল ফেক্তরশিং অমদি লমদমসিগী ফাইনেন্সিএল সেক্তর ক্লীন-অপনা ওইহল্লকপা শাফু পরিং অমনা ওইহনখিবনি‍। ২০০৩ ফাওবদা, শাফু অদু হন্থরকপদা, ভারতনা মালেমগী চাউনা কাখৎলকপদা শরুক য়াখি অমদি হেন্না ৱাংবা থাক্তা চাউখৎলকখি‍। মতৌ অসুম্না, হৌজিক্কী ফীভমসিদা, লাইচৎনা পীবা মালেমগী শাফু অমদি ২০২২দা কোমোদিতী মমল ৱাংখৎখিবা অসিনা হন্থরকপা মতমদা, ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা মাগী মতিং ফুদোক্তুনা চাউখৎলক্নবগী ফীভমদা চপ চানা লৈরি‍।
চৎলিবা দিকেদ অসিগী গ্রোথ মেগ্নেৎশিং (২০২৩-২০৩০)
লাইচৎনা হকশেল অমদি শেন্মিৎলোন্দা পীরিবা শাফু অমদি ২০২২দা কোমোদিতী মমল ৱাংখৎখিবা অসিনা হন্থরকপা মতমদা, ভারতকী শেন্মিৎলোন্না, ২০০৩গী মতুংদা শেন্মিৎলোন চাউখৎলকখিবগুম, লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা মাগী মতিং ফুদোক্তুনা চাউখৎলক্পনগী চপ চাবা ফীভমদা লৈরি হায়না ইকনমিক সর্ভে অসিনা ফোঙদোক্লি‍। বেঙ্কিং, নন-বেঙ্কিং অমদি কোর্পোরেৎ সেক্তরগী ফীভম ফগৎলবা অমদি ফীভম চুম্বা বেলেন্স সীৎকা লোয়ননা, অনৌবা ক্রেদিৎ সাইকল অমা হৌখ্রে, অমদি হায়রিবা অসি হৌখিবা থা খরসিদা বেঙ্ক ক্রেদিৎতা দবল দিজিৎ গ্রোৎ লাকখিবসিনা তাক্লি হায়না ইকনমিক সর্ভে অসিনা হায়রি‍। মসিনা ভারতকী গ্রোথ আউতলুক লাইচৎ মমাঙগী চহিশিংদা লৈরম্বা ফীভমদগী হেন্না ফবা ফীভমদা লৈহনগনি হায়না পারিবা অসিগী মরুওইবা মরম্নি‍।
দিজিতেলাইজেসন রিফোর্মশিং অমদি মসিনা হেক্কা চাউবা ফোর্মেলাইজেসন, হেন্না ৱাংবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, অমদি অহেনবা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিংদা পুরক্লিবা মতিং হেনগৎলকপা অসিনা মেদিয়ম তর্মদা ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎলক্নবগী অনিসুবা খ্বায়দগী মরুওইবা ইনোৎ ওইগনি হায়না সর্ভে অসিনা মখা তানা ফোঙদোক্লি‍। পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহল্লিবা রিফোর্মশিং অসিনা লৈঙাক্কী স্কিলিংগী থৌরাংশিংগা লোয়নরগা, লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা দিমোগ্রাফিক দিবিদেন্দশিংগী কান্নবা নীংথিনা ফংহনবদা মতেং ওইগনি‍।
হোংলক্লিবা জিও-পোলিতিকেলগী ফীভম য়েংলগা, ভারতনা মালেমগী সপ্লাই চেন দাইভর্সিফিকেসন তৌবদগী কান্নবা লৌনবা তাঞ্জা অমা লৈ হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি‍। হৌখিবা চহি খরসিদা মল্তিনেস্নেল ফর্মশিংবু মালেমগী ত্রেদকী খুদোংচাদবা, লাইচৎনা সপ্লাই চেন্দা অপনবা পীরকপা, অমদি য়ুরোপ্তা উংখৎনবনা পারুদবা খুদোংথিবা ফীভমশিং মায়োক্নহনখি‍। মতিং ফুদোকহনগদবা পোলিসী ফ্রেমৱর্ক্কা লোয়ননা, ভারতনা মশুবু অতৈ লৈবাকশিংগী মরক্তা কেদিতেল দাইভর্সিফাই তৌনবগী থাজবা য়াবা লমথুংফম অমা ওইনা পুথোক্লি‍।
অসুম্না, ভারতকী গ্রোথকী আউতলুক লাইচৎ মমাঙগী চহিশিংদা লৈরম্বা ফীভমদগী হেন্না ফনা উরি, অমদি ভারতকী শেন্মিৎলোন মেদিয়ম তর্মদা মতিং ফুদোক্তুনা চাউখৎলক্নবগীদমক শেম শারি‍।