Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks ahead of the Budget Session of Parliament
31 JAN 2023 11:35AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
The Budget Session of 2023 is going to commence from today. At the very outset, the stalwarts from the financial world, whose opinions matter, have been signalling positive messages from all directions bringing rays of hope and new enthusiasm. Today is a very significant day. The present Hon'ble President of India is going to address the Joint Session of Parliament for the first time. The President's address signifies the dignity of India’s Constitution and the pride of the parliamentary procedures. Especially, today is also an occasion to pay respect to women power as also to the great tribal tradition of our country who live in remote forests. Today is a glorious moment not only for the MPs, but also for the entire country as the present Hon'ble President of India is going to address the Parliament for the first time. In our parliamentary proceedings the tradition that has developed in the last six-seven decades, it has been noticed that when a new MP speaks for the first time, the entire House pays respect to the MP regardless of the Party he or she belongs to. A conducive atmosphere is created in the House so that the self-confidence of the MP is boosted. This is a brilliant and excellent tradition. Today the Hon'ble President will also deliver her inaugural speech. It is our responsibility to mark the moment with appropriate enthusiasm and energy by all the MPs. I believe that we, all the MPs, will be able to meet this standard. The Finance Minister of our country is also a woman. Tomorrow she will present yet another Budget to the country. In the present global scenario, the Indian budget is monitored not only by India, but also the whole world. Considering the fluid world economic scenario, India’s budget will not only try to meet the aspirations of ordinary people of India but also take into consideration the hopes and aspirations of the whole world. I firmly believe that Nirmala ji will try her best to fulfil these aspirations. The NDA government under BJP leadership has only one motto and the focal point of our work culture is ‘India First, Citizen First’. Taking forward this idea, this budget session will discuss as well as debate all these issues and I believe that our friends from the opposition will come fully prepared and put forward their opinions after studying the subjects minutely. These deliberations in the House for policy decisions will produce such nectar that will be fruitful for the country. I once again welcome you all!
Heartiest wishes to you all! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পার্লিয়ামেন্তকী বজেত সেসন মমাংদা থম্বা ৱারোল
31 JAN 2023 11:35AM by PIB Imphal
নমস্কার মরুপশিং।
ইং ২০২৩গী বজেত সেসন ঙসিদগী হৌরগনি অমসুং ইকোনোমিক্সকী মালেমদা শকখঙলবা মীওই কয়ানা অফবা পাউতাক্কা লোয়ননা মাইকৈ খুদিংদগী ঙসিগী অহৌবসিদা থোক্লক্লি, থাজবগী মঙাল পদুনা লাক্লি, হরাও-নুংঙাইবগী মতম অমা পুরক্লি। ঙসি অসিদি য়াম্না মশক নাইবা পুঙফম অমনি। ভারতকী হৌজিক্কী রাস্ত্রপতিনা ঙসি হাউস্তা ৱাফম থম্বীগনি। রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসিদি ঐখোয়গী সংবিধানগী চাউথোকচফম্নি। ভারতকী পার্লিয়ামেন্তকী পথাপসিদি চাউথোকচিংঙাই ওইবনি, ঙসিনা অমুক্কা হেন্না চাউথোকচনিংঙাই ওই, মরমদি ঙসি ঐখোয়না নুপীশিংবু ইকায় খুম্নবা, মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা ত্রাইবেলশিংবু ইকায় খুম্নবগী থৌরম অমা ওইরি। ভারতকী হৌজিক্কী রাস্ত্রপতিনা মশাগী ৱারোল থম্বীরিবা অসিদা হাউসকী মীয়ামখক নত্তনা লৈবাক পুম্নমক্না চাউথোকচফম থোকই। ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ততা দিকেদ কয়াদগী চৎনবী অমা মখা চত্থদুনা লাক্লি। অনৌবা সন্সদ অমনা হাউস্তা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ৱা ঙাংনবা লেপখৎলকপা মতমদা, হাউস অপুনবনা, অতোপ্পা রাজনিতী দলদগী ওইরবসু, ইকায় খুম্নবা উৎনবা অমসুং মহাক্কী মশাগী থাজবা হেনগৎহন্নবা অকোয়বগী ফিভম শাগৎনবা হোৎনবগী মতৌ ঐখোয়না উদুনা লাক্লে। ঙসি রাস্ত্রপতিনা অহানবা ওইনা ঙাংগদৌবা ওইবনা ঐখোয়না মহাক্কীদমক্তা অসুম্না পাংথোকপা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। হাউসকী মীপুম খুদিংনা মসিমক তৌবীগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফাইনান্স মন্ত্রীসু নুপীনি, মহাকসু হয়েং বজেত পুদুনা লাক্কনি। হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসিদা ভারতকী বজেৎপু ভারতখক নত্তনা মালেম পুম্বনা মিৎয়েং তারি। দামাদোল মালেমগী হৌজিক ওইরিবা শেন্মিৎলোনগী ফিভমসিদা পুথোক্কদৌরিবা ভারতকী বজেৎনা মীচম মীয়ামগী অপাম্বা পীনবা হোৎনগনি অমসুং মসিদা মিৎয়েং তারিবা মালেমসু থাজবগী মঙাল অমদি উগনি। নিরমলাজীনা থাজবশিং অসি পাংথোক্নবা হোৎনগনি হায়না ঐহাক্না খঞ্জৈ। ভারতিয় জনতা পার্তীনা লুচিংবা এন.দি.এ. সরকারগী পান্দম অমা লৈদুনা লাক্লি, মোত্তো অমা লৈদুনা লাক্লি। ঐখোয়না মতম পুম্বদা মিৎয়েং থমদুনা থবক থৌরম কয়া পাংথোক্লিবা অসিদি “ইন্দিয়া ফর্স্ত, সিতিজন ফর্স্ত” হায়বা ৱাফম অসিনি। মসিনা হায়বদি লৈবাক্না হান্না, লৈবাক মীয়াম্না হান্না হায়বনি। মান্নবা ইথিলবু ঐখোয়না মখা তানা পুদুনা, হাউস্তা দিবেত পাংথোক্কনি, মসিদা ঐখোয়গী ওপোজিসনগী মরুপশিংনা নিংথিনা শেম-শাদুনা লাকপীদুনা মশাগী ৱাখল্লোন লান্থোকপীগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থমজরি। হাউস অসিনা লৈবাক্কী পোলিসী শেম্বগী মতৌ নিংথিনা নৈনগনি অমসুং লৈবাক্কী কান্নগদবা অমৃত পুরক্কনি। ঐহাক্না অদোম্বু অমুক্কা হন্না তরাম্না ওকচরি।
য়াইফ পাউজেল কয়া পীজরি। থাগৎচরি।