Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks ahead of the Budget Session of Parliament
31 JAN 2023 11:35AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
The Budget Session of 2023 is going to commence from today. At the very outset, the stalwarts from the financial world, whose opinions matter, have been signalling positive messages from all directions bringing rays of hope and new enthusiasm. Today is a very significant day. The present Hon'ble President of India is going to address the Joint Session of Parliament for the first time. The President's address signifies the dignity of India’s Constitution and the pride of the parliamentary procedures. Especially, today is also an occasion to pay respect to women power as also to the great tribal tradition of our country who live in remote forests. Today is a glorious moment not only for the MPs, but also for the entire country as the present Hon'ble President of India is going to address the Parliament for the first time. In our parliamentary proceedings the tradition that has developed in the last six-seven decades, it has been noticed that when a new MP speaks for the first time, the entire House pays respect to the MP regardless of the Party he or she belongs to. A conducive atmosphere is created in the House so that the self-confidence of the MP is boosted. This is a brilliant and excellent tradition. Today the Hon'ble President will also deliver her inaugural speech. It is our responsibility to mark the moment with appropriate enthusiasm and energy by all the MPs. I believe that we, all the MPs, will be able to meet this standard. The Finance Minister of our country is also a woman. Tomorrow she will present yet another Budget to the country. In the present global scenario, the Indian budget is monitored not only by India, but also the whole world. Considering the fluid world economic scenario, India’s budget will not only try to meet the aspirations of ordinary people of India but also take into consideration the hopes and aspirations of the whole world. I firmly believe that Nirmala ji will try her best to fulfil these aspirations. The NDA government under BJP leadership has only one motto and the focal point of our work culture is ‘India First, Citizen First’. Taking forward this idea, this budget session will discuss as well as debate all these issues and I believe that our friends from the opposition will come fully prepared and put forward their opinions after studying the subjects minutely. These deliberations in the House for policy decisions will produce such nectar that will be fruitful for the country. I once again welcome you all!
Heartiest wishes to you all! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
31 JAN 2023 11:35AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ
୨୦୨୩ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜଗତର ସ୍ୱର, ଯାହାର ମାନ୍ୟତା ରହିଛି, ଏକ ସକରାତ୍ମକ ବାର୍ତ୍ତା ନେଇ ସବୁ ଦିଗରୁ ଆସୁଛି, ଆଶା ଏବଂ ଉତ୍ସାହର କିରଣ ନେଇ ଆସୁଛି, ଉତ୍ସାହର ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆସୁଛି । ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଅଟେ । ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ସଂସଦର ମିଳିତ ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣ ହେଉଛି ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ଗୌରବ, ଭାରତର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୌରବ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ତଥା ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ଜଙ୍ଗଲରେ ବାସ କରୁଥିବା ଆମ ଦେଶର ମହାନ ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଅଟେ । କେବଳ ସାଂସଦ ନୁହଁନ୍ତି ଆଜି ସମଗ୍ର ଭାରତ ପାଇଁ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯେ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଜି ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମର ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଛଅ-ସାତ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଯେଉଁ ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ନୂତନ ସାଂସଦ ଯିଏ କି ଗୃହରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଛିଡ଼ା ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେ କୌଣସି ଦଳର ହୋଇ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ସେ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖନ୍ତି, ସମଗ୍ର ଗୃହ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରେ, ଏପରି ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିଯାଏ, ଏକ ସକରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଏହା ଏକ ମହାନ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ପରମ୍ପରା । ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଭାଷଣ ଅଟେ । ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କ ତରଫରୁ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା ଏବଂ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଏହି ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳାର ସହ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବେ । ଆମ ଦେଶର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ମହିଳା, ସେ ଆସନ୍ତାକାଲି ଆଉ ଏକ ବଜେଟ୍ ନେଇ ଦେଶ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଆଜିର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ଭାରତର ବଜେଟ୍ ଉପରେ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ହଲଚଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବାବେଳେ ଭାରତର ବଜେଟ୍ କେବଳ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କର ଆଶା ଓ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଥିବା ଆଶାର କିରଣକୁ ଅଧିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଦେଖାଇବା ଉଚିତ୍‍ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ର୍ନିମଳା ଜୀ ଏହି ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଉଦ୍ୟମ କରିବେ । ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁରେ ଗୋଟିଏ ବିଚାର ହେଉଛି ‘ଭାରତ ପ୍ରଥମ, ନାଗରିକ ପ୍ରଥମ\' ସବୁଠାରୁ ଆଗେ ଦେଶ, ସବୁଠାରୁ ଆଗେ ଦେଶବାସୀ । ସମାନ ଆବେଗକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ମଧ୍ୟ ବିତର୍କ ହେବ, ବିତର୍କ ହେବା ବି ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମର ସମସ୍ତ ବିରୋଧୀ ବନ୍ଧୁମାନେ ବହୁତ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସହିତ ଭଲଭାବେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପରେ ଗୃହରେ ସେମାନଙ୍କର ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଦେଶର ନୀତି ର୍ନିଦ୍ଧାରଣରେ ଗୃହ ବହୁତ ଭଲ ଆଲୋଚନା କରିବ ଏବଂ ଅମୃତ ବାହାର କରିବ ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ।