ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
রিজনেল দুরদর্শন চেনেল ২৮ ঐচ.দি. প্রোগ্রাম পুথোকপা ঙম্লগনি
বাইন্দ স্কিমগী মখাদা পোপুলেসনগী চাদা ৮০গী মথক্তা এফ.এম. কভরেজ এক্সপান্দ তৌরগনি
কভরেজ অসি জে অমসুং কে বোর্দরশিংদা চাদা ৭৬ অমসুং ইন্দো-নেপাল বোর্দরদা চাদা ৬৩ এক্সপান্দ তৌরগনি
প্রসার ভারতিনা রিমোত, ত্রাইবেল, এল.দবল্যু.ই. অমসুং বোর্দর এরিয়াশিংদা দি.দি. দি.তি.ঐচ. রিসিভর সেত লাখ ৮ হেন্না লেম্না য়েন্থোক্লগনি
06 JAN 2023 3:52PM by PIB Imphal
২০২৩গী জনুৱারী ৪দা মন্ত্রীমন্দলনা ইং কুমজা ২০২৫-২৬ ফাওবগী চহি মঙাগী ওইনা ওল ইন্দিয়া রেদিও অমসুং দুরদর্শনগী মোদর্নাইজেসন, অপগ্রেদেসন অমসুং এক্সপানসনগীদমক লুপা করোর ২,৫৩৯.৬১গী আউতলেগা লোয়ননা সেন্ত্রেল সেক্তর ‘ব্রোদকাস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর এন্দ নেৎৱার্ক দিবেলপমেন্ত (বি.আই.এন.দি.)’ স্কিম অয়াবা পীখ্রে। প্লান অসিদা ফাস্ত ত্রেক মোদতা মপুং ফানা লোইশিনগদবা লুপা করোর ৯৫০গী শেনফম ওইবা এফ.এম. রেদিও নেতৱার্ক অমসুং মোবাইল তি.ভি. প্রদক্সন ফেসিলিতীশিং পাকথোক চাউথোকপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থম্বা এ.আই.আর. অমসুং দুরদর্শনগী প্রায়োরিতী প্রোজেক্তশিং য়াওরি।
প্লান অসিনা হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং এল.দবল্যু.ই., বোর্দর অমসুং স্ত্রেতেজিক এরিয়াশিংদা পব্লিক ব্রোদকাস্তর য়ৌহন্নবা হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা মেজর অপগ্রেদেসনদা মীৎয়েং থম্লি। প্লান অসিনা মরুওইনা এল.দবল্যু.ই. অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা তায়র II অমসুং তায়র-III সিতীশিংদা এফ.এম. নেতৱার্ক পাকথোক চাউথোকহনবদসু মীৎয়েং থম্লি।
প্রসার ভারতিগী ত্বিন ভর্তিকেলশিংগী মনুংদা, এ.আই.আর.না লৈবাক অসিদা মসি তারিবশিংবু এ.আই.আর. ব্রোদকাস্তিং সেন্তর ৫০১দা এ.আই.আর. ত্রান্সমিতর ৬৫৩ (মেদিয়ম ৱেব ১২২, শোর্ত ৱেব ৭ অমসুং এফ.এম. ত্রান্সমিতর ৫২৪)গা লোয়ননা ৱার্ল্দ সর্ভিসেস, নাইবরহুদ সর্ভিসেস, ভিভিদ ভারতি চেনেল ৪৩, রেনবো চেনেল ২৫ অমসুং এফ.এম. গোল্দ চেনেল ৪ পীরি।
দুরদর্শন্না কেবল, দি.তি.ঐচ. আই.পি.তি.ভি. “ন্যুজ ওন এ.আই.আর.” মোবাইল এপ্লিকেসন, তোঙান তোঙানবা য়ুত্যুব চেনেলশিংগুম্বা তোঙান তোঙানবা দেলিভরি প্লেতফোর্মশিংগী থোংদা মসিগী দুরদর্শন কেন্দ্র ৬৬দা দি.দি. চেনেল ৩৬ পুথোকপগা লোয়ননা মসিবু য়েংলিবশিংদা সর্ব তৌরি অমদি মসিগী ইন্তরনেস্নেল চেনেলগা লোয়ননা দি.দি. ইন্দিয়ানা তোঙান তোঙানবা প্লেতফোর্মশিংদা লৈবাক ১৯০ হেনবদা শরুক য়ারি।
মখাগী মরুওইবা এক্তিবিতীশিং অসি বাইন্দ স্কিমগী মখাদা প্লান তৌরি
ওল ইন্দিয়া রেদিও
লৈবাক অসিদা মথংশিৎনা চাদা ৫৮.৮৩ অমসুং চাদা ৬৮দগী জিওগ্রাফিকেল এরিয়াদা চাদা ৬৬.২৯দা অমসুং বাই পোপুলেসন চাদা ৮০.২৩ এফ.এম. কভরেজ হেনগৎপা।
ইন্দো নেপাল বোর্দরদা এ.আই.আর. এফ.এম. কভরেজ হৌজিক লৈরিবা চাদা ৪৮.২৭দগী চাদা ৬৩.০২দা হেনগৎপা।
জে অমসুং কে বোর্দরদা এ.আই.আর. এফ.এম. কভরেজ চাদা ৬২দগী চাদা ৭৬দা হেনগৎপা।
স্ক্যর কিলোমীতর ৩০,০০০গী এরিয়া অমা কভর তৌনবগীদমক রামেস্বরমদা মীতর ৩০০গী তৱারদা ২০ কিলো ৱাত এফ.এম. ত্রান্সমীতর ইন্সতোল তৌরগনি।
দুরদর্শন
প্রসার ভারতি ফেসিলিতীশিংদা খ্বাইদগী নৌবা ব্রোদকাস্তিং অমসুং স্তূদিও ইক্বিপমেন্ত ইন্সতোল তৌদুনা দি.দি. অমসুং এ.আই.আর. চেনেলশিং ফেস লিফ তৌবা।
দি.দি.কে. বিজয়াৱাদা অমসুং লেহদা লৈরিবা আর্থ স্তেসনশিং পুং ২৪গী চেনেলদা অপগ্রেদ তৌবা।
মরুওইবা নেস্নেল সেরেমোনী/ইভেন্তশিং অমসুং ভি.ভি.আই.পি. কভরেজশিং কভর তৌনবগীদমক ফ্লাই অৱে য়ুনিতশিংগী রোল্লিং আউত।
রিজনেল দুরদর্শন চেনেল ২৮ হায়-দিফিনিসন প্রোগ্রাম প্রদক্সন কেপেবল কেন্দ্র ওইনা মাইগ্রেত তৌবা।
ইফিসিয়েন্ত ন্যুজ গেদরিংগীদমক দুরদর্শন নেতৱার্ক পুম্বদা রিজনেল ন্যুজ য়ুনিত ৩১বু খ্বাইদগী নৌবা ইক্বিপমেন্তকা লোয়ননা অপগ্রেদ অমসুং মোর্দনাইজ তৌরগনি।
গুৱাহাতি, শিল্লোং, আইজোল, ইতানগর, অগরতলা, কোহিমা, ইম্ফাল, গেংতোক অমসুং পোর্ত ব্লেয়রদা লৈরিবা দি.দি.কে.শিং ঐচ.দি.তি.ভি. চেনেলশিং অপলিঙ্ক তৌনবগীদমক অপগ্রেদেসন অমসুং রিপ্লেসমেন্ত তৌবা।
প্লান অসিগী প্রোমিনেন্ত ফীচর খরা মখাদা লৈরে:
১. লৈবাক অসিগী তায়র II অমসুং তায়র-III সিতীশিং, এল.দবল্যু.ই. অমসুং বোর্দর এরিয়াশিং অমসুং শোত্থরিবা জিলাশিংদা মরুওইনা লৈবাক অসিদা স্ক্ব্যার মাইল লাখ ৬ হেনবদা এফ.এম. কভরেজ হেনগৎহন্নবগীদমক কিলোৱাত ১০গী এফ.এম. ত্রান্সমীতর ৪১ অমসুং ১০০ ৱাতকী ত্রান্সমীতর মশিং ১০০ অহেনবা কেপাসিতী ওইহনবা।
২. লেম্না চেনেলশিং ফংহন্নবগীদমক হৌজিক লৈরিবা দি.দি. ফ্রী দিশ কেপাসিতী অসি চেনেল ১১৬দগী চেনেল ২৫০দা এক্সপান্দ তৌবা।
৩. দি.দি. ফ্রী দিশ অসি প্রসার ভারতিগী ফ্রী-তু-এয়র দাইরেক্ত তু হোম (দি.তি.ঐচ.) প্লেতফোর্মনি হায়বদু মরম চানা খংহনবা। প্লেতফোর্ম অসিদা তি.ভি. চেনেল ১৬৭কী রিচ বৌক্বেত লৈরি, মসিগী মনুংদা দুরদর্শন অমসুং সনসদ চেনেল ৪৯, মকোকথোংবা ব্রোদকাস্তরগী প্রাইভেত তি.ভি. চেনেল ৭৭ (জি.ই.সি. ১১, মুভী ১৪, ন্যুজ ২১, ম্যুজিক ৭, রিজনেল ৯, ভোজপুরী ৭, স্পোর্তস ১, দিভোস্নেল চেনেল ৫, ফোরেন চেনেল ৩), এজুকেস্নেল চেনেল ৫১ অমসুং রেদিও চেনেল ৪৮ য়াওরি।
৪. দিজাস্তর অমসুং নেচরেল কেলেমিতীগী থৌরমদা অপনবা লৈতবা দি.তি.ঐচ. সর্ভিস ফংহন্নবগীদমক দি.দি. ফ্রী দিশ দিজাস্তর রিকভরী ফেসিলিতী হৌদোকপা।
৫. সীমলেস অমদি ইফিসিয়েন্ত প্রদক্সন অমসুং ত্রান্সমিসনগীদমক ফিল্দ স্তেসনশিংগী ব্রোদকাস্ত ফেসিলিতীশিং ওতোমেসন অমসুং মোদর্নাইজেসন।
৬. এন্তরতেমেন্ত, হেল্থ, এজুকেসন, য়ুথ, স্পোর্তস অমসুং অতোপ্পা পব্লিক সর্ভিস কন্তেন্তদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা রিজনেল লোনশিংদা য়াওনা রিচ কন্তেন্ত প্রোভাইদ তৌবা।
৭. ক্বিক রেস্পোন্স কেপেবিলিতীগা লোয়ননা ন্যুজ গেদরিং ফেসিলিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমদি লোকেল অমসুং হায়পর লোকেল নাযুজ কভরেজকী শেয়র হেনগৎহন্নবগীদমক সেমি-রুরেল এরিয়াশিংদা মসি এক্সপান্দ তৌবা।
৮. ভিজুএল্লী এনরিচ প্রোগ্রাম কন্তেন্ত জেনরেসনগীদমক ওগমেন্তেদ রিএলিতী অমসুং ভর্চুএল রিএলিতীগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজী হাপচিনবা।
৯. সেতেলাইত ত্রান্সপোন্দরশিং মতিক চানা শিজিন্ননবগিদমক হৌজিক লৈরিবা অপ-লিঙ্ক স্তেসনশিং স্পেক্ত্রম ইফিসেন্ত তেক্নোলোজীগা লোয়ননা অপগ্রেদ তৌবা।
১০. এ.আই.আর. অমসুং দি.দি.-নেতৱার্ক্তা দেতা ফ্লোগী ইফেক্তিব মেনেজমেন্তকা লোয়ননা গোবর্নান্সতা ইপিসেন্সি অমসুং ত্রান্সপরেন্সী।
১১. দোমেস্তিক অমসুং গ্লোবেল ওদিয়েন্স অনিমক্কীদমক দিজিতেল রিচ হেনগৎপা।
১২. রিমোত, ত্রাইবেল, এল.দবল্যু.ই. অমসুং বোর্দর এরিয়াশিংদা লৈরিবা ওদিয়েন্সশিংদা তেলেভিজন অমসুং রেদিও সর্ভিসশিং ফংহন্নবা দি.দি. দি.তি.ঐচ. রিসিভর সেত লাখ ৮ হেন্না লেম্না য়েন্থোক্নবা থৌরাং তৌরি।
স্কিম অসিনা ব্রোদকাস্ত ইক্বিপমেন্তকী সপ্লাই অমসুং ইন্সতোলেসনগা মরী লৈনবা মেনুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসশিংগী মওংদা ইন্দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্তসু জেনরেত তৌরগনি। কন্তেন্ত জেনরেসন্না কন্তেন্ত প্রদক্সন সেক্তরদা তোঙান তোঙানবা মেদীয়া ফিল্দশিংদা দাইরেক্ত অমসুং ইনদাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত ফংহল্লগনি।

Ministry of Information & Broadcasting
28 regional Doordarshan channels to become HD program production capable
FM coverage to expand over 80 percent of population under BIND scheme
Coverage to expand to 76 percent along J&K borders and 63 percent along Indo-Nepal border
Prasar Bharati to carry out free distribution of over 8 lakh DD DTH Receiver sets in remote, tribal, LWE and border areas
06 JAN 2023 3:52PM by PIB Delhi
The Cabinet on 4th January, 2023 approved the “Broadcast Infrastructure Network Development (BIND)” Scheme with an outlay of Rs. 2539.61 Cr for modernization, upgradation and expansion of All India Radio and Doordarshan for the five-year period ending 2025-26. The plan includes priority projects of AIR and Doordarshan with focus on expansion and strengthening of the FM radio Network and Mobile TV Production facilities amounting to Rs. 950 Cr which are to be completed on fast-track mode.
The plan aims at major upgradation to create better infrastructure and widen the public broadcaster’s reach in LWE, border and strategic areas. Development of high-quality content for both domestic and international audience, availability of diverse content by upgrading capacity of DTH platform to accommodate more channels will expand the choice available to the audience. The plan also aims at expansion of FM network primarily in tier II & tier-III cities with focus on LWE and aspirational districts.
Amongst the twin verticals of Prasar Bharati, AIR serves its listeners in country through 501 AIR Broadcasting Centers with 653 AIR Transmitters (122 Medium Wave, 7 Short Wave and 524 FM Transmitters) giving World Services, Neighbourhood Services, 43 Vividh Bharati Channels, 25 Rainbow Channels and 4 FM Gold Channels.
Doordarshan serves its viewers with 66 Doordarshan Kendra producing 36 DD Channels, disseminating through various delivery platforms such as Cable, DTH, IPTV “NewsOnAIR” mobile app, various YouTube Channels and with its international channel DD India having a global presence in 190+ countries on various platforms.
The following major activities have been planned under the BIND Scheme
All India Radio
Increasing the FM coverage in the country to 66.29% by geographical area and 80.23% by population up from 58.83% and 68% respectively.
Increasing the coverage of AIR FM to 63.02% from the existing 48.27% at the Indo Nepal border.
Increasing the AIR FM coverage from 62% to 76% along the J&K Border.
A 20 kW FM transmitter will be installed at 300 m tower at Rameswaram to cover an area of 30,000 sq.km.
Doordarshan
Face Lift of DD & AIR Channels by installing latest broadcasting and studio equipment at Prasar Bharati facilities.
Upgradation of Earth Stations at DDK Vijayawada and Leh to 24 hrs. channel.
Rolling out of Fly away units for covering the prestigious National Ceremony/events and VVIP coverages.
28 Regional Doordarshan channels to be migrated as High-Definition program production capable Kendras.
31 Regional News Units in entire Doordarshan network will be upgraded and modernized with latest equipment for efficient news gathering.
Upgradation and Replacement of Earth Stations at DDK Guwahati, Shillong, Aizawl, Itanagar, Agartala, Kohima, Imphal, Gangtok and Port Blair for uplinking HDTV channels.
Some prominent features of the plan are as follows:
1. 41 FM Transmitters of 10 KW and higher capacities besides 100 nos. of 100 W Transmitters for increasing FM coverage by more than 6 lakh Sqm in the country primarily in tier-II & tier-III cities, LWE & border areas and aspirational districts of the country.
2. Expansion of DD Free Dish capacity from existing 116 channels to about 250 channels for providing rich and diverse bouquet of channels free of cost.
3. Pertinent to inform here that DD Free Dish is Prasar Bharati’s Free-To-Air Direct to Home (DTH) platform which has an estimated 4.30 crore connections (as per FICCI and E&Y Report 2022) making it the largest DTH platform in India. Viewers of DD Free Dish are not required to pay any monthly or annual charges for viewing channels of this platform. This platform has rich bouquet of 167 TV channels consisting of 49 Doordarshan & Sansad channels, 77 private TV channels of leading broadcasters (11 GEC, 14 Movie, 21 News, 7 Music, 9 Regional, 7 Bhojpuri, 1 Sports, 5 Devotional Channels, 3 Foreign Channel), 51 Educational channels and 48 Radio channels.
4. Establishing DD Free Dish disaster recovery facility for ensuring un-interrupted DTH service in the event of disaster or natural calamity.
5. Automation and modernization of broadcast facilities of field stations for seamless and efficient production and transmission. This entails provision of Automated Playout facilities, News Room Computer Systems for modern days News Production system, File based work flow to cater to real time production editing and transmission, provision of the latest Studio Cameras, Lenses, Switchers, Routers, etc.& is the State-of-the-art technology for field Stations of DD, across the country. This capacity building measure will enable DD to match with time, technology and technique of modern-day TV Studio Production.
6. Providing rich content including in regional languages with focus on entertainment, health, education, youth, sports and other public service content.
7. Strengthening of news gathering facilities with quick response capabilities and expanding it to semi-rural areas for increasing share of local and hyper local news coverage.
8. Inducting new technologies like Augmented Reality & Virtual Reality for visually enriched program content generation.
9. Upgradation of existing Up-link Stations with spectrum efficient technology for efficient use of satellite transponders.
10. Efficiency and transparency in governance with effective management of data flow in the AIR and DD-network.
11. Significant increase of digital reach for both domestic and global audience.
12. Free Distribution of over 8 lakh DD DTH Receiver sets is planned for Remote, Tribal, LWE and border areas to enable the audience in these areas to access television & radio services.
The scheme will also generate indirect employment by way of manufacturing and services related to supply & installation of broadcast equipment. Content generation will provide direct and indirect employment in different media fields in the content production sector.