প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎকী মমিং থোন্দ্রিবা খ্বায়দগী চাউবা ঈথৎ ২১বু পরম বীর চক্র মনা ফংখ্রবা মীওই ২১গী মমিং লৌদুনা মিংথোনবগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস দ্বীপ্তা শাগদবা নেতাজীগী নেস্নেল মেমোরিএলগী মোদেল মাইখুম হাংদোকখ্রে
“পুৱারী শেম্লিবা অসিনা, তুংগী মীরোলশিংনা মসিবু নীংশিংবা, য়েংশিনবা অমদি নৈনবখক নত্তনা মসিদগী লেপ্পা নাইদনা পুক্নিং থৌগৎনফমসু ওইগদৌরিবনি”
“নুমিৎ অসি তুংগী মীরোলশিংনা অজাদী কা অমৃৎ কালগী মশক নাইবা পন্দুপ অমা ওইনা নীংশিংনহৌরগনি”
“ঙসিসু সেলুলর জেলগী কাশিংদগী কল্লবা চৈনাখোলগা লোয়ননা খন্নরুদবা মওংদা মরৈবাক নুংশিখিবশিংগী খোঞ্জেল তারি”
“বেঙ্গলদগী দিল্লী, অন্দমান ফাওবদা, লৈবাকসিগী শরুক খুদিংমক্না নেতাজীনা থম্বিরম্বশিংবু কোক নোল্লি অমদি থাক ৱাংনা থাঙগত্তুনা থম্লি”
“ঐখোয়গী মীয়ামগী লৈঙাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি কর্তব্য পথকী মমাঙদা খিল্লিবা নেতাজীগী অচৌবা মীতম অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু ঐখোয়গী ইথৌদাং নীংশিংহল্লি”
“সমুদ্রনা তোঙান তোঙানবা ঈথৎশিং শম্নহনবগুম, ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ইহুলনা ইমা ভারতকী মচা পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি”
“লান্মীগী থৌদাংগী লোয়ননা লৈবাক ঙাক্নবগীদমক মপুন্সি কত্থোকখিবা লান্মীশিংবু পাক শন্না মশক খঙবিবা হায়বসি লৈবাক অসিগী থৌদাংনি”
“হৌজিক্তি মীয়াম্না মখোয়গী পুন্সি অমদি পুৱারী খঙনবগীদমক অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথত্তা লাক্নরি”
23 JAN 2023 2:12PM by PIB Imphal
ঙসি পরাক্রম দিবস্তা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎকী মমিং থোন্দ্রিবা খ্বায়দগী চাউবা ঈথৎ ২১বু পরম বীর চক্র মনা ফংখ্রবা মীওই ২১গী মমিং লৌদুনা মিংথোনবগী থৌরমদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা শরুক য়াখ্রে‍। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস দ্বীপ্তা শাগদবা নেতাজীগী নেস্নেল মেমোরিএলগী মোদেলসু মায়খুম হাংদোকখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পুম্নমক্কী মফমদা পরাক্রম দিবসকী য়াইফ-পাউজেল পীখি অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা নুমিৎ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওনসিদা পাঙথোক্লি হায়বা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎকী পুৱারী ওইরগদবা নুমিৎ অমনি হায়খি অমদি, “পুৱারী শেম্লিবা অসিনা, তুংগী মীরোলশিংনা মসিবু নীংশিংবা, য়েংশিনবা অমদি নৈনবখক নত্তনা মসিদগী লেপ্পা নাইদনা পুক্নিং থৌগৎনফমসু ওইগদৌরিবনি” হায়খি‍। অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎকী ঈথৎ ২১ মমিং থোনবগী থৌরম ঙসি পাঙথোক্লি অমদি মখোয় অসি পরম বীর চক্র ফংখ্রবা মীওই ২১গী মমিংদা খঙনরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী পুন্সিবু ইকায়খুম্নদুনা অনৌবা মেমোরিএল অমা শানবগী উরেপ উয়ুং মহাক্না লৈরম্বা ঈথৎসিদা তম্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি অমদি, নুমিৎ অসি তুংগী মীরোলশিংনা অজাদী কা অমৃৎ কালগী মশক নাইরবা পন্দুপ অমা ওইনা নীংশিংনহৌরগনি হায়বা ৱাফমসু থমখি‍। নেতাজী মেমোরিএল অমদি নৌনা মমিং থোনগদৌরিবা ঈথৎ ২১ অসিনা নহারোলশিংগী মফমদা লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎগী পুৱারীগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মচু অহুমগী ফিরাল মফম অসিদা অহানবা ওইনা চিংখৎখি অমদি ভারতকী অহানবা মনীং তম্বা লৈঙাক শেমখি হায়না পাউদমখি‍। বীর সাবরকর অমদি মহাক্কুম্বা অতৈ অথৌবা কয়ানা মফম অসিদা লৈবাক অসিগীদমক খাঙবা অমদি কত্থোকপগী মতোল লোম্বা ফীভম ফংখি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “ঙসিসু সেলুলর জেলগী কাশিংদগী কল্লবা চৈনাখোলগা লোয়ননা খন্নরুদবা মওংদা মরৈবাক নুংশিখিবশিংগী খোঞ্জেল তারি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। অন্দমানগী শক্তম অসি নীংতম লালহৌগী হৌখ্রবা থৌদোকশিংগী মহুত্তা মীনায় নাইথাংগী খুদম চাংদমশিংগ লোয়নদুনা লৈরম্বনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি অমদি, “ঐখোয়গী ঈথৎশিংগী মমিং ফাওবা মীনায় নাইথাংগী মমি তারম্মী” হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা চহি মরি-মঙাগী মমাঙদা মরুওইবা ঈথৎ অহুম মমিং নৌনা থোন্নবা পোর্ত ব্লেয়রদা লাকখিবা নীংশিংলদুনা, “ঙসিদি রোস আইলেন্দ অসি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস আইলেন্ত ওইরে, হেবলোক অমদি নীল আইলেন্দশিং অসিনা মথঙশিৎনা স্বারাজ অমদি সহীদ আইলেন্দ ওইরে” হায়খি‍। স্বরাজ অমদি সহীদ হায়রিবা মমিংশিং অসি নেতাজী মশামক্না থোনবিরম্বনি অদুবু নীংতম্লবা মতুংদা মসিবু থৌশাদনা থম্বিরম্মী হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “অজাদ হিন্দ ফৌজ লৈঙাক্না চহি ৭৫ মপুং ফারক্লবা মতমসিখক্তদা ঐখোয়গী লৈঙাক্না হায়রিবা মমিংশিং অসি অমুক হন্না থোল্লিবনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অঙকপা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ২১শুবা চহিচাগী ভারত অসিনা ভারতনা নীংতম্লবা মতুংদা পুৱারীগী চেনাশিংদা মাঙলুরবা নেতাজীবু নীংশিংলি হায়খি‍। নেতাজীনা অহানবা ওইনা অন্দমান্দা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎখিবা মফমদুমক্তদা ঙসি চিংখৎলিবা অতিয়া পক্না ৱাংলবা ভারতকী ফিরালবু পল্লদুনা, মসিনা মফমসিদা লাক্লিবা লৈবাক মীয়াম খুদিংদা মরৈবাক নীংবগী ইথিল পোকহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মহাকপু নীংশিংদুনা শাগৎকদৌরিবা অনৌবা ম্যুজিয়ম অমদি মেমোরিএল অসিনা অন্দমানগী খোঙচৎশিংবু হেন্না কাউঙমদবা ওইহল্লগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯দা দিল্লীগী রেদ ফোর্ত্তা শঙ্গাখিবা নেতাজী ম্যুজিয়মগী মরমদা পনখি অমদি মফম অদু মীয়ামবু পুক্নিং থৌগৎনফম অমা ওইরে হায়খি‍। মহাক্কী ১২৫শুবা মপোক কুমওন্দা বেঙ্গলদা পাঙথোকখিবা অখন্নবা থৌরমশিং অমদি নুমিৎ অদুবু পরাক্রম দিবস হায়না লাউথোকখিবা ৱাফমশিংসু শিংথাখি‍। “বেঙ্গলদগী দিল্লী, অন্দমান ফাওবদা, লৈবাকসিগী শরুক খুদিংমক্না নেতাজীনা থম্বিরম্বশিংবু কোক নোল্লি অমদি থাক ৱাংনা থাঙগত্তুনা থম্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম্লবা মতুংদা খুদক্তা পায়খৎলম্বা য়াবা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈনবা থবকশিং পুথোক্তুনা মখোয়শিং অসি হৌখিবা চহি ৮-৯ অসিদখক্তা পাঙথোকখিবনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। মনীং তম্বা ভারতকী অহানবা লৈঙাক লৈবাকসিগী মফম অসিদা ১৯৪৩দা শেমখিবনি অমদি লৈবাকসিনা মসিবু হেন্না চাউথোকচবগা লোয়ননা য়াজরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। অজাদ হিন্দ লৈঙাক শেমখিবা চহি ৭৫ মপুং ফারকপদা রেদ ফোর্ত্তা লৈবাক্কী ফিরাল চিংখত্তুনা লৈবাকসিনা নেতাজীগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা চহি কয়া নেতাজীগী পুন্সিগা মরী লৈনবা ফাইলশিং দিক্লাসিফাই তৌনবা দিমান্দশিংগী মতাঙদা পল্লদুনা থবকশিং অদু মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা পাঙথোকখি হায়খি‍। “ঙসিদি ঐখোয়গী মীয়ামগী লৈঙাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি কর্তব্য পথকী মমাঙদা খিল্লিবা নেতাজীগী অচৌবা মীতম অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু ঐখোয়গী ইথৌদাং নীংশিংহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
মখোয় মখোয়গী মশক নাইবা মীওইশিং অমদি নীংতম লান্মীশিংগা মীয়ামগা মতম চানা মরী শেমগৎখিবা, অমদি মতিং লৈবা ফিদমশিং শেমগত্তুনা মীয়ামদা লান্থোকখিবা লৈবাকশিং অদুনি ঙসি চাউখৎপা অমদি লৈবাক শেমগৎপগী লমজেলদা মাঙজিল থানা চেল্লিবশিং অসি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা অজাদী কা অমৃৎ কাল অসিদা হায়রিবা খোঙথাঙশৎং অদু পায়খৎলি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
ঈথৎ ২১ মমিং থোনবগী মরুমদা চেল্লিবা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী তোপ তোপ্পা পাউজেলগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসি লৈবাক্কীদমক থৱায় কৎখিবা অমদি ভারত লান্মীগী মথৌনা মরিংজেলগী লোইনাইদবা মশক অদুগী পাউজেলনি হায়খি‍। পরম বীর চক্র ফংখিবা মীওই ২১ অসিনা ইমা ভারতপু ঙাকথোক্নবা পুম্নমক কত্থোকখি হায়না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা মথৌনা লৈরবা ভারত লান্মীশিং অসি তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিংদগীনি, তোঙান তোঙানবা লোল, অমদি লোন্থৈ লৈ, অমদি তোঙান তোঙানবা পুন্সি মহিং হিংই অদুবু মখোয়বু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লিবা অসিদি ইমা ভারতকী থৌগল অমদি মমা লৈবাক্কীদমক হোংবা নাইদবা খোঙফম অদুননি হায়খি‍। “সমুদ্রনা তোঙান তোঙানবা ঈথৎশিং শম্নহনবগুম, ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ইহুলনা ইমা ভারতকী মচা পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “মেজর সোমনাথ শর্ম, পিরু সিংহ, মেজর সৈতান সিংহদগী হৌরগা কেপ্তেন মনোজ পান্দে, সুবেদার জোগিন্দর সিংহ অমদি লান্স নাইক অল্বর্ত এক্কা ফাওবা, বীর অব্দুল হমীদ অমদি মেজর রামাস্বামী পরমেস্বরন্দগী হৌরগা পরম্বীর ২১মক্কী মফমদা – লৈবাক্না মাঙদা! ভারতনা মাঙদা! – হায়রিবা ফিরেপ অসি লৈখি‍। হায়রিবা ফিরেপ অসি হৌজিক্তি ঈথৎশিং অসিগী মমিং ওইনা মতম চুপ্পা শিবা নাইদনা লৈহৌরগনি‍। অন্দমানগী চীং অমসু কার্গিল লানগী কেপ্তেন বিক্রম বত্রাগী মিংদা কত্থোক্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা অন্দমান অমসুং নিকোবরগী ঈথৎশিং মমিং থোল্লিবসি পরম্বীর চক্র ফংখ্রবশিংগী মফমদখক্তা কত্থোকপা নত্তে ভারতকী খুৎলায় পায়বা লান্মীশিংগী মফমদসু কত্থোক্লিবনি হায়খি‍। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা নীং হেক তম্লকপদগী লান মায়োক্নদুনা লাক্লে হায়বা ৱাফম নৌহৌননা নীংশিংলদুনা, ঐখোয়গী লান্মীশিংনা লানফম খুদিংদা মখোয়গী মথৌনা উৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।“লান্মীগী থৌদাংগী লোয়ননা লৈবাক ঙাক্নবগীদমক মপুন্সি কত্থোকখিবা লান্মীশিংবু পাক শন্না মশক খঙবিবা হায়বসি লৈবাক অসিগী থৌদাংনি‍। লৈবাক অসিনা হায়রিবা থৌদাং অদু পাঙথোক্লি অমদি লান্মীশিংগী মমিংদা শকখঙলি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
অন্দমান অমসুং নিকোপর ঈথৎকী মতিংগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মফম অসি ঈশিং, মহৌশা, অকোয়বগী ফজরবা ফীভম, হোৎনবা, থৌনা, চৎনবী, লমকোয়, পুক্নিং মঙাল ফাওহনবা, অমদি পুক্নিং থৌগৎনবগী লমদম্নি হায়খি, অমদি মতিংশিং খঙদোকপা অমসুং খুদোংচাবশিং খঙদোকপগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৮দা পায়খৎখিবা থবকশিং পল্লদুনা, ২০১৪গা চাংদম্নবদা ২০২২দা অন্দমান্দা লাকখিবা লম কোয়ব মশিং শরুক অনি হেনগৎলে হায়না পাউদমখি‍। মহাক্না থবক পীবা হেনগৎপা অমদি তুরিজমগা মরী লৈনবা শেন্থোক হেনগৎপগী মতাঙদসু শিংথাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা অন্দমানগা মরী লৈনবা নীংতম্বগী পুৱারীগী মরমদা খঙনিংবগী ইখৌ লাংবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা লমদম অসিগী শক্তমসু খেন্নবা মশক কয়া থোরক্লি হায়বা ৱাফমদা ময়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি‍। “হৌজিক্তি পুৱারী খঙনবা অমদি হকথেংননা পুক্নিংদা ফাওননবা মীয়াম্না মফমসিদা লাক্নরি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না অন্দমান অমদি নিকোবর ঈথৎকী ইনাক খুল্লবা ত্রাইবেলগী চৎনবীবুসু শিংথাখি অমদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈনবা মেমোরিএল অমদি লান্মীগী থৌনাবু ইকায়খুম্নবা উৎলিবা অসিনা ভারত মচাশিংবু মফমসিদা লাক্নিংবগী লাংতক্নবসু হেনগৎহল্লগনি হায়খি‍।
মশাবু হন্থনা খঞ্জবা অমদি মশানা মশাদা থাজবা ৱাৎপা, মরুওইনা শেরান্নবা ৱাখল্লোনগী রাজনিতীনা মরম ওইরগা লৈবাকসিগী মতিং খঙদোকপদা মমাঙগী লৈঙাকশিংনা হোৎনরম্বা ৱাৎপগী ফীভমবু প্রধান মন্ত্রীনা পেন্দবা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী হিমালয়ান স্তেতশিং, মরুওইনা অৱাং নোংপোক ওইরবসু, নৎত্রগা অন্দমান অমসুং নিকোবরগুম্বা সমুদ্রগী ঈথৎকী মফমশিং ওইরবসু, অসিগুম্বা মফমশিং অসিবু মনুং হঞ্জিনবা, য়ৌশিনবা ঙমদবা অমদি মরী লৈনদবা মফমশিংনি খন্না চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং নাথৈদুনা চহি কয়া লাকখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভারতকী ঈথৎ অমদি ঈথৎ মচাশিংগী মশিংসু নীংথিনা থম্লমদে হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। চাওখৎলবা ঈথৎকী লৈবাক সিঙ্গাপ,র, মাল্দিব্স, অমদি সিসিলিসকুম্বশিংগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা লৈবাকশিং অসিগী পাক চাউবসি অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথত্তগী তারিবনি অদুবু মখোয়না মখোয়গী রিসোর্সশিং মওং চুম্না শীজিন্নদুনা চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোলশিং লোমখ্র‍ে হায়খি‍। ভারতকী ঈথৎশিংসু মখোয়গা মান্নবা মতিংশিং লৈরি অমদি লৈবাকসিনা হায়রিবা মায়কৈ অসিদা খোঙ থাংজিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ‘সবমেরিন ওপ্তিকেল ফাইবর’গী খুত্থাঙদা অন্দমানবু খোঙজেল য়াঙবা ইরন্তরনেৎকা শম্নহন্দুনা দিজিতেল পেমেন্ত অমদি অতৈ অরুবা সর্ভিসশিং পীবা হেনগৎহল্লিবা অমদি লম কোয়বশিংদা কান্নহল্লিবা ৱাফমশিংবু খুদম ওইনা পনখি‍। “হৌজিক্তি লৈবাকসিদা মহৌশাগী খল অমদি মতমগী রিসোর্সশিং পুন্না মাঙদা চঙশিনমিন্নরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
নীংতম ঈহৌবু অনৌবা মায়কৈ তাকখিবা মমাঙগী অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎকা মান্নবা ৱাফমশিং পুথোক্লদুনা, লমদম অসিনা তুংদা লৈবাক অসিনা চাওখৎপগী মায়কৈদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍। “ঐখোয়না মতিং লৈবা ভারত অমা শেমগৎকনি, অমদি মতমগা চুননা চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল লোম্বা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহ, অমদি অন্দমান অমসুং নিকোপর ঈথৎকী লেফ্তনেন্ত গভর্নর, এদমিরেল দি.কে. জোসী, চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফসু থৌরমদুদা অতৈ কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
অন্দমান অমসুং নিকোপর ঈথৎকী পুৱারীগী ওইবা মরুওইববু পুক্নিংদা থমদুনা অমদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী হৌখ্রবা পুন্সিবু ইকায়খুম্ননবগীদমক, রোস আইলেন্দবু নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস দ্বীপ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ইথৎ অসিদা ২০১৮দা চৎখিবা খোঙচত্তা মমিং হোংলমখি‍। নীল আইলেন্দ অমসুং হেবলোক আইলেন্দবুসু সহীদ দ্বীপ অমসুং স্বরাজ দ্বীপ হায়না মমিং হোংখি‍।
লৈবাকসিগী তশেংবা অথৌবশিংবু মতিক চাবা ইকায়খুম্নবা উত্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা মতম পুম্বদা খ্বায়দগী ৱাংবা থাক্তা থাঙ্গত্তুনা থম্লি‍। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগী পরিংদা চঙশিন্দুনা, লৈঙাক অসিনা হৌজিক্তি ঈথৎ কাঙলুপ অসিগী মমিং থোন্দ্রিবা খ্বায়দগী চাউবা ঈথৎ ২১বু পরম বীর চক্র ফংখ্রবা মীওই ২১গী মমিং লৌদুনা মিং থোল্লে‍। খ্বায়দগী চাউবা মমিং থোন্দ্রিবা ঈথৎপু পরম বীর চক্র ইহান হান্না ফংখিবা মীশক্কী মমিংদা থোনগনি, মমিং থোন্দ্রিবা অনিশুবা খ্বায়দগী চাউবা ঈথৎনা পরম বীর চক্র অনিশুবা ফংখিবা মীশক্কী মমিংদা থোনগনি অমদি মথং মথং অসুম্না থোনগনি‍। হায়রিবা খোঙথাঙ অসিনা লৈবাকসিগী মনীং তম্বা অমদি অপুনবগী শক্তম ঙাক্নবগীদমক মথৱায় কত্থোকখিবা অথৌবশিংগী মফমদা কৎপা মতম পুম্বগী ওইবা শ্রদ্ধাঞ্জলি ওইরগনি‍।
হায়রিবা ঈথৎশিং অসিগী মমিং পরম বীর চক্র ফংখ্রবা মীওই ২১গী মমিং লৌরগা থোনগদবনি‍। মখোয়শিং অদুদি, মেজর সোমনাৎ শর্ম; সুবেদার অমদি হোনী কেপ্তেন (মতমদুগী লান্স নাইক) করম সিংহ, এম.এম.; সেকেন্দ লেফ্তনেন্ত রামা রঘোবা রানে; নায়ক জাদুনাথ সিংহ; কম্পনী হবিল্দার মেজর পিরু সিংহ; কেপ্তেন জি.এস. সলারিয়া; লেফ্তনেন্ত কোলোনেল (মতমদুগী মেগর) ধন সিংহ থাপা; সুবেদার জোগিন্দর সিংহ; মেজর সৈতান সিংহ; সি.ক্যু.এম.ঐচ. অব্দুল হমীদ; লেফ্তনেন্ত কোলোনেল অর্দেসির বুর্জোরী তারাপোর; লান্স নাইক অল্বর্ত এক্কা; মেজর হোসিয়ার সিংহ; সেকেন্দ লেফ্তনেন্ত অরুন খেত্রপাল; ফ্লাইয়িং ওফিসর নির্মলজিৎ সিংহ সেখোন; মেজর রামাস্বামী পরমেস্বরম; নাইক সুবেদার বন সিংহ; কেপ্তেন বিক্রম বত্রা; লেফ্তনেন্ত মনোজ কুমার পান্দে; সুবেদার মেজর (মতমদুগী রাইফলমেন) সঞ্জয় কুমার; অমদি সুবেদার মেজর রিতাইয়র্দ (হোনী কেপ্তেন) গ্রেনেদিয়র য়োগেন্দ্র সিংহ য়াদবনি‍।
Naming of 21 islands of Andaman & Nicobar Islands after Param Vir Chakra awardees fills heart of every Indian with pride. https://t.co/tKPawExxMT
— Narendra Modi (@narendramodi) January 23, 2023
अंडमान की ये धरती वो भूमि है, जिसके आसमान में पहली बार मुक्त तिरंगा फहरा था। pic.twitter.com/oAuaFm6VGh
— PMO India (@PMOIndia) January 23, 2023
सेल्यूलर जेल की कोठरियों से आज भी अप्रतिम पीड़ा के साथ-साथ उस अभूतपूर्व जज़्बे के स्वर सुनाई पड़ते हैं। pic.twitter.com/zfXev6tw9z
— PMO India (@PMOIndia) January 23, 2023
India pays tributes to Netaji Bose - one of the greatest sons of the country. pic.twitter.com/GsjHVL4uDL
— PMO India (@PMOIndia) January 23, 2023
बीते 8-9 वर्षों में नेताजी सुभाष चंद्र बोस से जुड़े ऐसे कितने ही काम देश में हुये हैं, जिन्हें आज़ादी के तुरंत बाद से होना चाहिए था। pic.twitter.com/NnzkmIlpbb
— PMO India (@PMOIndia) January 23, 2023
जिन 21 परमवीर चक्र विजेताओं के नाम पर अंडमान-निकोबार के इन द्वीपों को अब जाना जाएगा, उन्होंने मातृभूमि के कण-कण को अपना सब-कुछ माना था। pic.twitter.com/lrCK2C69qc
— PMO India (@PMOIndia) January 23, 2023
सभी 21 परमवीर...सबके लिए एक ही संकल्प था- राष्ट्र सर्वप्रथम! India First! pic.twitter.com/4LarHjMkU1
— PMO India (@PMOIndia) January 23, 2023

Prime Minister's Office
PM participates in ceremony to name 21 largest unnamed islands of Andaman & Nicobar Islands after 21 Param Vir Chakra awardees
Unveils model of National Memorial dedicated to Netaji to be built on Netaji Subhas Chandra Bose Dweep
“When history is being made, the future generations not just remember, assess and evaluate it, but also find constant inspiration from it”
“This day will be remembered by future generations as a significant chapter in the Azadi Ka Amrit Kaal”
“The voices of unprecedented passion along with immense pain are still heard from the cells of the Cellular Jail today”
“From Bengal to Delhi to Andaman, every part of the country salutes and cherishes the legacy of Netaji”
“The grand statue of Netaji in front of our democratic institutions and Kartavya Path reminds us of our duties.”
“Like the sea connects different islands, the feeling of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' unites every child of Mother India”
“It is the duty of the country that the soldiers who dedicated themselves to national defence should be widely recognized along with the contributions of the army”
“Now people are coming to Andaman and Nicobar Islands to know and live the history”
23 JAN 2023 2:12PM by PIB Delhi
On Parakram Diwas, the Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in a ceremony to name the 21 largest unnamed islands of Andaman & Nicobar Islands after 21 Param Vir Chakra awardees today via video conferencing. During the programme, the Prime Minister also unveiled the model of the National Memorial dedicated to Netaji to be built on Netaji Subhas Chandra Bose Dweep.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted everyone on the occasion of Parakram Diwas and remarked this inspirational day is celebrated countrywide on the occasion of the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. The Prime Minister noted that today is a historical day for Andaman and Nicobar Islands and said, “When history is being made, the future generations not just remember, assess and evaluate it, but also find constant inspiration from it.” The Prime Minister informed that the naming ceremony of 21 islands from the Andaman and Nicobar Islands is taking place today and they will now be recognised as the names of 21 Param Vir Chakra awardees. He further added that the foundation stone of a new memorial in honouring the life of Netaji Subhas Chandra Bose is being laid at the island where he stayed, and remarked that this day will be remembered by future generations as a significant chapter in the Azadi Ka Amrit Kaal. The Prime Minister underlined that the Netaji Memorial and the 21 newly named islands will be a source of constant inspiration for the young generations.
Throwing light on the history of Andaman and Nicobar islands, the Prime Minister informed that the Tricolour was hoisted for the first time here and the first independent government of India was formed. He further added that Veer Savarkar and many other heroes like him had touched the pinnacle of penance and sacrifice for the country on this very land. He said, “The voices of that unprecedented passion along with immense pain are still heard from the cells of the Cellular Jail today.” The Prime Minister lamented that the identity of Andaman was associated with the symbols of slavery instead of the memories of the freedom struggle and said, “Even the names of our islands had the imprint of slavery.” The Prime Minister recalled his visit to Port Blair four-five years ago to rename the three main islands and informed, “Today Ross Island has become Netaji Subhash Chandra Bose Island, Havelock and Neil Islands have become Swaraj and Shaheed Islands.” He noted that the names, Swaraj and Shaheed were given by Netaji himself but no importance was given even after independence. The Prime Minister interjected, “When the Azad Hind Fauj government completed 75 years, our government reinstated these names.”
The Prime Minister observed the 21st century of India which is remembering the same Netaji that was once lost in the pages of history after India’s independence. He highlighted the sky-high Indian flag which is hoisted today at the same spot where Netaji hoisted the Tricolour for the first time in Andaman and remarked that it fills the hearts of all countrymen with patriotism who visit the place. He noted that the new museum and memorial which is going to be built in his memory will make the trip to Andaman even more memorable. The Prime Minister highlighted the Netaji Museum that was inaugurated at the Red Fort of Delhi in 2019 and said that place has become a source of inspiration for the people. He also noted the special events that were held in Bengal on his 125th birth anniversary and the day being declared as Parakram Diwas. “From Bengal to Delhi to Andaman, every part of the country salutes and cherishes the legacy of Netaji”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister highlighted the works related to Netaji Subhash Chandra Bose which should have been done immediately after independence and informed that they have been carried out in the last 8-9 years. He underlined that the first government of independent India was formed in this part of the country in 1943 and the country is accepting it with more pride. He noted that the country paid homage to Netaji by hoisting the flag at the Red Fort on the completion of 75 years of the formation of the Azad Hind Government. The Prime Minister emphasised the demand to declassify files related to Netaji's life for decades and noted that the work was done with full devotion. “Today, the grand statue of Netaji in front of our democratic institutions and Kartavya Path is reminding us of our duties.”, the Prime Minister said.
Noting that the countries which connected their imminent personalities and freedom fighters with the public in due time and, created and shared capable ideals, are the ones that went far ahead in the race of development and nation-building, the Prime Minister underlined that India is taking similar steps in the Azadi Ka Amrit Kaal.
Highlighting the unique message of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ behind naming the 21 islands, the Prime Minister said that it is a message of the immortality of the sacrifices made for the country and the bravery and valour of the Indian Army. The Prime Minister underlined that the 21 Paramveer Chakra winners had sacrificed everything to protect Mother India and noted that the brave soldiers of the Indian Army were from different states, spoke different languages, and dialects and lived different lifestyles but it was the service of Maa Bharti and unwavering devotion for the motherland that united them. “Like the sea connects different islands, the feeling of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' unites every child of Mother India”, the Prime Minister remarked. “From Major Somnath Sharma, Piru Singh, Major Shaitan Singh to Captain Manoj Pandey, Subedar Joginder Singh and Lance Naik Albert Ekka, from Veer Abdul Hameed and Major Ramaswamy Parameswaran to all 21 Paramveers, everyone had only one resolve - Nation First! India First! This resolution has now become immortal forever in the name of these islands. A hill in Andaman is also being dedicated in the name of Captain Vikram Batra from the Kargil war”, he said.
The Prime Minister underlined that the naming of the islands of Andaman and Nicobar is not only dedicated to the Paramveer Chakra awardees but also to the Indian armed forces. Recalling that our army had to face wars right from the time of independence, the Prime Minister said that our armed forces have proved their bravery on all fronts. “It is the duty of the country that the soldiers who dedicated themselves to these national defence operations should be widely recognized along with the contributions of the army”, the Prime Minister continued, “Today the country is fulfilling that responsibility and it is being recognized in the name of soldiers and armies.”
Throwing light on the potential of the Andaman and Nicobar Islands, the Prime Minister said that it is a land of water, nature, environment, effort, bravery, tradition, tourism, enlightenment, and inspiration, and emphasised the need to identify the potential and recognise the opportunities. The Prime Minister highlighted the work done in the last 8 years and informed that the number of tourists visiting Andaman has doubled in 2022 when compared to 2014. He also noted the boost in employment and income related to tourism. The Prime Minister drew attention to the fact that the identity of the place is also getting diversified as curiosity about the history of independence related to Andaman is also increasing. “Now people are also coming here to know and live the history”, he said. He also noted the rich tribal tradition of the Andaman and Nicobar Islands and said that the memorial related to Netaji Subhash Chandra Bose and honouring the bravery of the army will create a new eagerness among Indians to visit.
The Prime Minister lamented the efforts of the previous government in recognising the country's potential due to decades of inferiority complex and lack of self-confidence, especially due to distorted ideological politics. “Whether it is our Himalayan states, especially the Northeast, or the oceanic island regions like Andaman and Nicobar, the development in such areas was neglected for decades as these were deemed remote, inaccessible and irrelevant areas”, the Prime Minister remarked. He also observed that the account of the number of islands and islets in India was not maintained. Giving examples of developed island nations like Singapore, Maldives, and Seychelles, the Prime Minister noted that the geographical area of these nations is less than that of Andaman and Nicobar but they have reached new heights with the right use of their resources The Prime Minister underlined that the islands of India also have similar potential and the country is moving forward in this direction. The Prime Minister gave the example of connecting Andaman with fast internet through ‘submarine optical fibre’ which is giving rise to digital payments and other complex services and benefiting the tourists. “Now natural balance and modern resources are being taken forward together in the country”, the Prime Minister said.
Drawing an analogy with the Andaman and Nicobar Island of the past that gave a new direction to the freedom struggle, the Prime Minister concluded his address by mentioning that the region will also give a new impetus to the development of the country in the future. “I am confident, we will build an India that is capable, and will attain the heights of modern development”, the Prime Minister remarked.
Union Minister of Home Affairs, Shri Amit Shah, and Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands, Admiral D K Joshi, Chief of Defence Staff, General Anil Chauhan were present on the occasion among others.
Background
Keeping in mind the historical significance of the Andaman & Nicobar Islands and to honour the memory of Netaji Subhas Chandra Bose, Ross Islands was renamed as Netaji Subhash Chandra Bose Dweep by the Prime Minister during his visit to the Island in 2018. Neil Island and Havelock Island were also renamed Shaheed Dweep and Swaraj Dweep.
Giving due respect to the real-life heroes of the country has always been accorded the highest priority by the Prime Minister. Going ahead with this spirit, it has now been decided to name the 21 largest unnamed islands of the island group after 21 Param Vir Chakra awardees. The largest unnamed island will be named after the first Param Vir Chakra awardee, the second largest unnamed island will be named after the second Param Vir Chakra awardee, and so on. This step will be an everlasting tribute to our heroes, several of whom made the ultimate sacrifice to protect the sovereignty and integrity of the nation.
These islands have been named after the 21 Param Vir Chakra awardees. Major Somnath Sharma; Subedar and Hony Captain (then Lance Naik) Karam Singh, MM; 2nd Lt. Rama Raghoba Rane; Nayak Jadunath Singh; Company Havildar Major Piru Singh; Capt GS Salaria; Lieutenant Colonel (then Major) Dhan Singh Thapa; Subedar Joginder Singh; Major Shaitan Singh; CQMH. Abdul Hamid; Lt Col Ardeshir Burzorji Tarapore; Lance Naik Albert Ekka; Major Hoshiar Singh; 2nd Lt. Arun Khetrapal; Flying Officer Nirmaljit Singh Sekhon; Major Ramaswamy Parameswaran; Naib Subedar Bana Singh; Captain Vikram Batra; Lt Manoj Kumar Pandey; Subedar Major (then Rifleman) Sanjay Kumar; and Subedar Major Retd (Hony Captain) Grenadier Yogendra Singh Yadav.