প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত চৰকাৰী বিভাগ আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহত নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত হোৱা প্ৰায় ৭১,০০০ লোকক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
20 JAN 2023 1:47PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
বন্ধুসকল,
এয়া ২০২৩ বৰ্ষৰ প্ৰথম নিয়োগ মেলা। ২০২৩ৰ শুভাৰম্ভণি এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নতুন আশাৰে হৈছে। ই ৭১হাজাৰ পৰিয়ালৰ বাবে সুখৰ এক নতুন লৈ উপহাৰ আহিছে, যাৰ সদস্যসকলে চৰকাৰী সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছে। মই সকলো যুৱক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে কেৱল সফল প্ৰাৰ্থীসকলৰ বাবেই নহয় কোটি কোটি পৰিয়াললৈও আশাৰ এক নতুন ৰেঙণি কঢ়িয়াই আনিব। আগন্তুক দিনত লাখ লাখ পৰিয়ালে চৰকাৰী চাকৰিত নিযুক্তি লাভ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ লগতে এন ডি এ আৰু বিজেপি শাসিত ৰাজ্যসমূহতো নিৰন্তৰভাৱে নিযুক্তি মেলাৰ আয়োজন কৰা হৈছে। কালি অসম চৰকাৰে চাকৰি মেলাৰ আয়োজন কৰিছিল। মোক জনোৱা হৈছে যে অনাগত সময়ত মধ্য প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ দৰে বহুতো ৰাজ্যত চাকৰি মেলা অনুষ্ঠিত হ'বলৈ গৈ আছে। নিৰন্তৰ অনুষ্ঠিত হোৱা এই চাকৰি মেলাবোৰ এতিয়া আমাৰ চৰকাৰৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে।
কিদৰে আমাৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সংকল্পবোৰ সাকাৰ কৰি দেখুৱায় সেয়া এইটোৱে প্ৰমাণ কৰে। আপোনাসৱৰ মনত থাকিব যে যোৱা বছৰ পৱিত্ৰ ধনতেৰাছৰ দিনা প্ৰথম চাকৰি মেলা আয়োজন কৰা হৈছিল।
চাকৰি মেলাত চৰকাৰী সেৱা লাভ কৰা কিছুমান যুৱ বন্ধুৰ সৈতে আজি মই বাৰ্তালাপ কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ। সুখ আৰু সন্তুষ্টিৰ অনুভূতি তেওঁলোকৰ মুখত স্পষ্টভাৱে পৰিলক্ষিত হৈছে। তেওঁলোকৰ বেছিভাগেই অতি সাধাৰণ পৰিয়ালৰ সদস্য। আৰু তেওঁলোকৰ মাজত বহুতো যুৱক-যুৱতী আছে, যিসকল যোৱা পাঁচটা প্ৰজন্মত চৰকাৰী সেৱা, চৰকাৰী চাকৰি লাভ কৰা পৰিয়ালৰ প্ৰথম সদস্য। তেওঁলোকে কেৱল এইভাবেই সুখী নহয় যে তেওঁলোকে চৰকাৰী সেৱা কৰাৰ, চৰকাৰী চৰকাৰী কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁলোক এইবাবেও সন্তুষ্ট যে এক স্বচ্ছ আৰু স্পষ্ট নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে তেওঁলোকৰ যোগ্যতাক সন্মান কৰা হৈছে।
আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় উপলব্ধি কৰিছে যে নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হৈছে। কেন্দ্ৰীয় সেৱাসমূহত নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াটো আগৰ তুলনাত অধিক সুশৃংখল আৰু সময়সীমাবদ্ধ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনাসৱে নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত যি স্বচ্ছতা আৰু গতি দেখিছে সেয়া চৰকাৰৰ প্ৰতিটো কামতে দৃশ্যমান। এটা সময় আছিল যেতিয়া বিভিন্ন কাৰণত নিয়মীয়া পদোন্নতিত বাধা আছিল।
আমাৰ চৰকাৰে বিভিন্ন বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিছে, আদালতৰো বহুতো গোচৰ আছে, দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থগিত হৈ থকা পদোন্নতি পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছে। স্বচ্ছভাৱে নিযুক্তি আৰু পদোন্নতিয়ে যুৱপ্ৰজন্মৰ মাজত আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে। এই স্বচ্ছতাই তেওঁলোকক উন্নত প্ৰস্তুতিৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত বহিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আমাৰ চৰকাৰে এই দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যিসকলে আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে ই জীৱনৰ এক নতুন যাত্ৰা। চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হিচাপে, উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত আপোনাৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ আৰু বিশেষ দায়িত্ব থাকিব। আপোনালোকৰ বেছিভাগেই চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে জনসাধাৰণৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ স্থাপন কৰিব। আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকেই আপোনাৰ নিজৰ ধৰণে মানুহৰ জীৱনত প্ৰভাৱ পেলাব।
আপোনাসৱে নিশ্চয় শুনিছে, ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ পৃথিৱীত কোৱা হয় যে উপভোক্তা সদায়ে শুদ্ধ। একেদৰে, শাসন ব্যৱস্থাত আমাৰ মন্ত্ৰ হ'ব লাগে-নাগৰিক সদায় শুদ্ধ। এই একেই অনুভৱে আমাৰ আভ্যন্তৰীণ সেৱা প্ৰবৃত্তিক অধিক শক্তিশালী কৰে। আপোনাসৱে কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে যে যেতিয়া আপোনাক চৰকাৰত নিযুক্তি দিয়া হয়, ইয়াক চৰকাৰী সেৱা বুলি কোৱা হয়, চাকৰি নহয়। যদি আপোনাসৱে ব্যক্তিগত খণ্ডলৈ যায়, তেতিয়া কোৱা হয় যে চাকৰি কৰে। যেতিয়া চৰকাৰী ক্ষেত্ৰলৈ আহে, তেতিয়া কোৱা যে তেওঁলোকে সেৱা আগবঢ়ায়। যদি আপোনাসৱে সেৱাৰ মনোভাৱ মনত ৰাখে আৰু এই ১৪০ কোটি দেশবাসীক সেৱা আগবঢ়ায়, তেন্তে আপোনাসৱে ডাঙৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিব। জীৱনত এটা সুযোগ লাভ কৰিছে আৰু যদি আমি সেই মনোভাৱৰ সৈতে কাম কৰোঁ, ই মানুহৰ ওপৰত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব আৰু আপোনাসৱে আপোনাৰ কামো উপভোগ কৰিব।
আপোনাসৱে দেখিছে যে চৰকাৰী সেৱা লাভ কৰা আমাৰ বহুতো কৰ্মচাৰী বন্ধু, কৰ্মযোগী বন্ধুৱে অনলাইন প্ৰশিক্ষণ লৈ আছে। ডিজিটেল প্ৰশিক্ষণ মঞ্চ আইজিঅ’টি কৰ্মযোগীয়ে তেওঁলোকক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰিছে। আনুষ্ঠানিক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ উপৰিও, এই প্লেটফৰ্মত আৰু বহুতো পাঠ্যক্ৰম আছে, যি আপোনাসৱৰ ব্যক্তিগত ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। আপোনাসৱৰ ব্যক্তিত্বৰ বিকাশত, আপোনাসৱৰ চিন্তাধাৰাৰ গভীৰতাত উত্তৰোত্তৰ প্ৰগতি হয়, লাভ হয়।
মই নিশ্চিত যে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আত্ম-শিক্ষণ হৈছে আজিৰ প্ৰজন্মক প্ৰদান কৰা এক সুযোগ, ইয়াক এৰি নিদিব। জীৱনত নিৰন্তৰ শিকাৰ আকাংক্ষাই আমাক সকলোকে আগুৱাই নিয়ে। আৰু মই সদায় কওঁ যে মই কেতিয়াও মোৰ ভিতৰৰ ছাত্ৰজনক মৰিবলৈ নিদিওঁ। আপোনাসৱে য'লৈকে যায় কিবা শিকি থাকিব। যি আপোনাসৱৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব, আপোনাসৱে জড়িত প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু এই সকলোবোৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলতেই ভাৰতৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি হ'ব।
পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতত, দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি থকা ভাৰতত, নিয়োগ আৰু স্ব-নিয়োজনৰ সুযোগ নিৰন্তৰ সৃষ্টি হৈ আহিছে। আৰু যেতিয়া বিকাশ ত্বৰান্বিত হয়, স্ব-নিয়োজনৰ সুযোগ অগণন পৰিমাণত উদ্ভৱ হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে, যিটো ভাৰতে আজি অনুভৱ কৰি আছে। আজি, স্ব-নিয়োজনৰ ক্ষেত্ৰখন যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ৮ বছৰত, বৃহৎ পৰিমাণত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ ফলত লাখ লাখ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ১০০ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগে অপৰিসীম নিযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছে।
আপোনাসৱে জানেনে, যেতিয়া এটা নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেতিয়া ইয়াৰ চাৰিওফালে কেনেদৰে নিযুক্তিৰ নতুন পথ গঢ়ি উঠিবলৈ আৰম্ভ কৰে। সেই পথৰ কাষতেই নতুন বজাৰবোৰ আৰম্ভ হৈ যায়, নানা ধৰণৰ দোকান খোলা হয়। ৰাস্তা নিৰ্মাণ হোৱাৰ ফলত কৃষকৰ সামগ্ৰীবোৰ সহজে বজাৰত উপস্থিত হ'বলৈ ধৰে।
একেদৰে, যেতিয়া এখন ঠাই নতুন ৰেলপথৰ সৈতে সংযোজিত হয়, তেতিয়া উক্ত স্থানৰ বজাৰ সমৃদ্ধ হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। চলাচলৰ সুবিধাৰ বাবে পৰ্যটনো সম্প্ৰসাৰিত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। আৰু এনেধৰণৰ প্ৰতিটো সম্প্ৰসাৰণত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ বিদ্যমান।
আজি ভাৰতনেট প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন গাওঁলৈ ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। আমি ইণ্টাৰনেটৰ জৰিয়তে গাওঁবোৰক বাকী বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ ফলতো নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি হৈছে। আনকি প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে বুজি নোপোৱা ব্যক্তি এজনেও এতিয়া জানে যে আগতে কৰিব লগা কামটো এতিয়া মোবাইল বা কম্পিউটাৰত এটা ক্লিকত হয়।
আমি দেখিবলৈ পাও যে এই সুবিধাৰ সুবিধা গ্ৰহণৰ বাবে বহুসময়ত তেওঁলোকে এজন প্ৰযুক্তি বিশেষজ্ঞৰ সহায় বিচাৰে। আৰু সাধাৰণ মানুহৰ এই প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে, নিযুক্তিৰ নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি হৈছে। আজি এনে উদ্যোগীসকলক গাওঁ, চহৰ বা চহৰতো দেখা যাব যিসকলে জনসাধাৰণক অনলাইন সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন ক্ষেত্ৰ মুকলি কৰি আগবাঢ়িছে। আজি ভাৰতৰ সৰু চহৰবোৰত যিদৰে মানুহে ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰিছে, সেয়া নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। ই আত্মবিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। ষ্টাৰ্টআপৰ সফলতাই যুৱ শক্তিৰ সামৰ্থতাৰ বিশ্বব্যাপী এক স্বীকৃতি সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ বেছিভাগ উঠি অহা ল’ৰা-ছোৱালী অতি সাধাৰণ পৰিয়ালৰ পৰা আহিছে। আপোনাসৱে এই পৰ্য়ায় পাবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে। আপোনাসৱৰ পিতৃ-মাতৃয়েও বহুত কষ্ট পাইছে। আজি আপোনাসৱে ১৪০ কোটি দেশবাসীক স্থায়ীভাৱে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছে। কিন্তু সদায়েই নিজৰ মাজত সেই মনোভাব জীয়াই ৰাখিব যিয়ে আপোনাক এই পৰ্য়ায়ত উপনীত হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। সদায়ে শিকি থাকিব, সদায়ে আপোনাৰ দক্ষতা উন্নত কৰি থাকিব আৰু আগবাঢ়িবলৈ চেষ্টা কৰি থাকিব।
আপোনাসৱক মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছেঁ। আপোনাসৱ সফল হল, কিন্তু আমাৰ দেশো সফল হব লাগিব। আপোনাসৱ আগবাঢ়িছে, কিন্তু আমাৰ দেশো আগবাঢ়ি যাব লাগিব। আৰু আপোনাসৱে দেশক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আগবাঢ়িব লাগিব। দেশখনক আগুৱাই নিবলৈ আপোনাসৱেও সমৰ্থ আৰু সক্ষম হ'ব লাগিব। নিৰন্তৰে নিজকে বিকশিত কৰা অব্যাহত ৰাখক আৰু আপোনাসৱক দিয়া দায়িত্ব ভালদৰে পালন কৰি যাওক। এয়াই মোৰ আপোনাসৱক বহু বহু শুভকামনা।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the distribution of about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in Government departments and organisations under Rozgar Mela via video conferencing
20 JAN 2023 1:47PM by PIB Delhi
Namaskar!
Friends,
This is the first ‘Rozgar Mela’ (job fair) of 2023. 2023 has started with new hopes for a bright future. It is a new gift of happiness for those 71,000 families whose members have got the opportunity to serve the government. I congratulate all the youth and their families.
Today's event will infuse a new ray of hope not only among the successful candidates but also in crores of families. Lakhs of people are going to get appointments in government jobs in the near future.
Along with the central government, a series of job fairs are being organized in NDA and BJP ruled states as well. Just yesterday, the Assam government organized a job fair. I am told that job fairs are going to be held in many states like Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Maharashtra and Uttarakhand in the near future. These ongoing job fairs have now become the identity of our government.
This shows the commitment of our government to fulfill the resolution it takes. You would recall the first job fair was organized last year on the auspicious occasion of Dhanteras.
Today I also got an opportunity to interact with some young colleagues who got government service at the job fair. The sense of happiness and satisfaction is clearly visible on their faces. Most of them belong to very ordinary families. And there are many youths who are the first members of the family to get government job in the last five generations. They are happy not because they have got a government job, but they are also satisfied that their merit has been taken into consideration because of the transparent and fair recruitment process.
All of you must have also realized that there has been a vast change in the recruitment process. The recruitment process in central services has become more streamlined and time bound than before.
Friends,
The transparency and speed that you have noted in the recruitment process is visible in every activity of the government. There was a time when regular promotions were also hampered due to various reasons.
Our government has resolved various disputes. There are a lot of court cases. Our government has demonstrated commitment to restore the promotions that were stalled for a long time. Recruitment and promotion in a transparent manner instills confidence in the youth. This transparency motivates them to enter the competition with better preparation. Our government is continuously working in this direction.
Friends,
For those who have received the appointment letter today, it is a new journey in life. Being an important part of the government, your active participation in the journey of a developed India will be a special responsibility. Most of you will deal directly with the people as representatives of the government. Each one of you will impact people's lives in your own way.
You must have heard this in the business world that consumer is always right. Similarly, our mantra in governance should be - citizen is always right. This spirit strengthens our tendency to serve. You should never forget that when you are appointed in the government, it is called government service, and not a job. It is called a job in the private sector. When in the government, it is said you serve. You should consider yourself fortunate to get an opportunity to serve the 140 crore of countrymen. You have got an opportunity in life and if you work with that feeling then it will have a positive influence on the people and you too will enjoy your work.
You just saw that many of our government employees, the Karmayogi brothers, are taking online training. Digital training platform iGOT Karmayogi is helping them prepare for the future. Apart from the official training programs, there are many other courses on this platform, which will give a fillip to your personal potential. These courses help in the development of your personality and there is a gradual progress in the depth of your thinking.
I believe that self learning through technology is an opportunity for today's generation. Therefore, don't let it go. The urge to keep learning continuously in life is what drives us to move forward. I always say that I never let the student in me die. You should keep learning something or the other continuously no matter wherever you reach. It will increase your capacity, will increase the capacity of the institute you are associated with and India's capacity will increase with all these efforts.
In the fast changing India, employment and self-employment opportunities are continuously being created in the country. And when development picks up pace, self-employment opportunities start to emerge in abundance, which India is experiencing today. Today the field of self-employment is progressing a lot. Lakhs of employment opportunities have been created in the last eight years due to the development of infrastructure on a large scale. The 100 lakh crore rupees investment in infrastructure is opening doors to immense employment opportunities.
As you are aware when a new road is built, new avenues of employment also start forming around it. New markets develop on the side of the same road and different kinds of shops open. The products of the farmers reach the market easily due to the road.
Similarly, when a place is connected to a new railway line, the market there starts to prosper. Due to the convenience of movement, tourism also starts expanding. And with every such expansion new possibilities of employment develop.
Today, broadband connectivity is being provided to every village through the Bharatnet project. When we connect villages with the rest of the world through the Internet, new employment opportunities start to emerge. A person who does not understand technology also knows that the work for which earlier he had to run here and there, can now be done in one click on mobile phone or computer.
We often find that many times he seeks the help of a technology expert to take advantage of this facility. New possibilities of employment are being created due to this need of the common man. Today, many such entrepreneurs are running their business by providing online services to the people even in villages, towns or cities. Today, the way people are starting start-ups in small towns of India it has become a center of attraction and self-confidence for the new generation. The success of the start-up has created a worldwide recognition of the potential of youth power.
Friends,
Most of the young sons and daughters belong to very ordinary families. You have worked hard to reach this position. Your parents have also taken great pains. Today you have got the opportunity to serve 140 crore countrymen, but always keep alive the same spirit within you which inspired you to reach here. Always keep learning, always upgrade your skills and keep trying to grow.
I wish you all the best. You should be successful, but our country should also be successful. You should move forward, but at the same time, our country should also move forward. And to take the country forward, you also have to move forward. You also have to be capable and competent to take the country forward. Keep on making progress and also fulfill the responsibility given to you in the best manner. My best wishes to you.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.