Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the distribution of about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in Government departments and organisations under Rozgar Mela via video conferencing
20 JAN 2023 1:47PM by PIB Delhi
Namaskar!
Friends,
This is the first ‘Rozgar Mela’ (job fair) of 2023. 2023 has started with new hopes for a bright future. It is a new gift of happiness for those 71,000 families whose members have got the opportunity to serve the government. I congratulate all the youth and their families.
Today's event will infuse a new ray of hope not only among the successful candidates but also in crores of families. Lakhs of people are going to get appointments in government jobs in the near future.
Along with the central government, a series of job fairs are being organized in NDA and BJP ruled states as well. Just yesterday, the Assam government organized a job fair. I am told that job fairs are going to be held in many states like Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Maharashtra and Uttarakhand in the near future. These ongoing job fairs have now become the identity of our government.
This shows the commitment of our government to fulfill the resolution it takes. You would recall the first job fair was organized last year on the auspicious occasion of Dhanteras.
Today I also got an opportunity to interact with some young colleagues who got government service at the job fair. The sense of happiness and satisfaction is clearly visible on their faces. Most of them belong to very ordinary families. And there are many youths who are the first members of the family to get government job in the last five generations. They are happy not because they have got a government job, but they are also satisfied that their merit has been taken into consideration because of the transparent and fair recruitment process.
All of you must have also realized that there has been a vast change in the recruitment process. The recruitment process in central services has become more streamlined and time bound than before.
Friends,
The transparency and speed that you have noted in the recruitment process is visible in every activity of the government. There was a time when regular promotions were also hampered due to various reasons.
Our government has resolved various disputes. There are a lot of court cases. Our government has demonstrated commitment to restore the promotions that were stalled for a long time. Recruitment and promotion in a transparent manner instills confidence in the youth. This transparency motivates them to enter the competition with better preparation. Our government is continuously working in this direction.
Friends,
For those who have received the appointment letter today, it is a new journey in life. Being an important part of the government, your active participation in the journey of a developed India will be a special responsibility. Most of you will deal directly with the people as representatives of the government. Each one of you will impact people's lives in your own way.
You must have heard this in the business world that consumer is always right. Similarly, our mantra in governance should be - citizen is always right. This spirit strengthens our tendency to serve. You should never forget that when you are appointed in the government, it is called government service, and not a job. It is called a job in the private sector. When in the government, it is said you serve. You should consider yourself fortunate to get an opportunity to serve the 140 crore of countrymen. You have got an opportunity in life and if you work with that feeling then it will have a positive influence on the people and you too will enjoy your work.
You just saw that many of our government employees, the Karmayogi brothers, are taking online training. Digital training platform iGOT Karmayogi is helping them prepare for the future. Apart from the official training programs, there are many other courses on this platform, which will give a fillip to your personal potential. These courses help in the development of your personality and there is a gradual progress in the depth of your thinking.
I believe that self learning through technology is an opportunity for today's generation. Therefore, don't let it go. The urge to keep learning continuously in life is what drives us to move forward. I always say that I never let the student in me die. You should keep learning something or the other continuously no matter wherever you reach. It will increase your capacity, will increase the capacity of the institute you are associated with and India's capacity will increase with all these efforts.
In the fast changing India, employment and self-employment opportunities are continuously being created in the country. And when development picks up pace, self-employment opportunities start to emerge in abundance, which India is experiencing today. Today the field of self-employment is progressing a lot. Lakhs of employment opportunities have been created in the last eight years due to the development of infrastructure on a large scale. The 100 lakh crore rupees investment in infrastructure is opening doors to immense employment opportunities.
As you are aware when a new road is built, new avenues of employment also start forming around it. New markets develop on the side of the same road and different kinds of shops open. The products of the farmers reach the market easily due to the road.
Similarly, when a place is connected to a new railway line, the market there starts to prosper. Due to the convenience of movement, tourism also starts expanding. And with every such expansion new possibilities of employment develop.
Today, broadband connectivity is being provided to every village through the Bharatnet project. When we connect villages with the rest of the world through the Internet, new employment opportunities start to emerge. A person who does not understand technology also knows that the work for which earlier he had to run here and there, can now be done in one click on mobile phone or computer.
We often find that many times he seeks the help of a technology expert to take advantage of this facility. New possibilities of employment are being created due to this need of the common man. Today, many such entrepreneurs are running their business by providing online services to the people even in villages, towns or cities. Today, the way people are starting start-ups in small towns of India it has become a center of attraction and self-confidence for the new generation. The success of the start-up has created a worldwide recognition of the potential of youth power.
Friends,
Most of the young sons and daughters belong to very ordinary families. You have worked hard to reach this position. Your parents have also taken great pains. Today you have got the opportunity to serve 140 crore countrymen, but always keep alive the same spirit within you which inspired you to reach here. Always keep learning, always upgrade your skills and keep trying to grow.
I wish you all the best. You should be successful, but our country should also be successful. You should move forward, but at the same time, our country should also move forward. And to take the country forward, you also have to move forward. You also have to be capable and competent to take the country forward. Keep on making progress and also fulfill the responsibility given to you in the best manner. My best wishes to you.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রোজগার মেলাগী মখাদা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংদা নৌনা লৌখিবা রিক্রুৎশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭১,০০০ য়েন্থোকপদা থমখিবা ৱারোল
20 JAN 2023 1:47PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
মরুপশিং,
মসি ২০২৩গী অহানবা রোজগার মেলানি। ২০২৩ অসি অফবা তুংলমচৎকীদমক অনৌবা আশাগা লোয়ননা হৌখি। মসিনা ইমুং লিশিং ৭১গী মীওইশিংদা সরকারগী সর্ভিস তৌনবগী খুদোংচাবা পীদুনা নুংঙাইবগী অনৌবা খুদোল অমা পুদুনা লাকখি। ঐহাক্না নহারোল অমদি ইমুং মনুং পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঙসিগী থৌরম অসিনা মাইপাক্লবা কেন্দিদেৎশিংগী মরক্তা অনৌবা আশাগী মঙাল পীবতা নত্তনা ইমুং করোর কয়াদসু পীরগনি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা ইমুং লাখ কয়ানা সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত ফংলগনি।
কেন্দ্র সরকারগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা রোজগার মেলাশিং মথং-মথং পাঙথোক্কনি অমসুং মসি এন.দি.এ. অমদি বি.জে.পি.না পানবা রাজ্যশিংদসু পাঙথোক্লি। শুপ্নগী ঙরাং খক্তা অসাম সরকারনা রোজগার মেলা পাঙথোকখি। মধ্য প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, মহারাস্ত্র অমসুং উত্তরাখন্দগুম্বা রাজ্যশিংদা অথুবদা রোজগার মেলা অথুবদা পাঙথোক্লগনি হায়না ঐঙোন্দা পাউদমলকখি। চাং নাইনা রোজাগর মেলাশিং পাঙথোকপা অসিনা সরকারগী ফীদম অমা ওইরি।
মসিনা সরকারনা লৌখিবা ফিরেপ খুদিংমক মঙফাওনবা ঙমহল্লি তাক্লি। নখোয়না নীংশিংলমগনি মমাং চহিগী ধনতেরসকী য়াইফরবা নুমিৎতা অহানবা রোজগার মেলা পাঙথোকখি।
ঙসি ঐহাক্না রোজগার মেলাদা সরকারগী থবক ফংখিবা নহা ওইরিবা মরুপ খরগা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা ফংখি। মখোয়গী মাইথোংদা হরাওবা অমদি অপেনবা ময়েক শেংনা উবা ফংই অমসুং কেন্দিদেৎ অয়াম্বা ইচম চম্বা ইমুংশিংদগী হৌরকপনি অমসুং মখোয় কয়ানা মখোয়গী ইমুং মনুংগী মীরোল মঙাদা সরকারগী থবক ফংবা অহানবা ওইরি। মহাক্না সরকারগী থবক ফংবগী হরাওবা খক্তা নত্তনা মখোয়না সরকারগী থবক তৌগদোরে হায়না হেন্না হরাওরি। মখোয়না থবক লৌবগী থৌওংদা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অসিনা মরম ওইদুনা মখোয়গী মেরিত্তা খল্লকপদা অপেনবা পোকখি।
নখোয়না থবক লৌবগী থৌওংদা চাউনা অহোংবা উবা ফংলমগনি। কেন্দ্রগী থবকশিংদা থবক লৌবগী থৌওং অসি হেন্না স্ত্রীমলাইন তৌখি অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা পাঙথোক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি থবক লৌবগী থৌওংদা ত্রান্সপরেন্সী লৈবা অমসুং খোঙজেল য়াংবা অসি সরকারগী থবক খুদিংমক্তা ময়েক শেংনা উবা ফংই। তোঙান-তোঙানবা মরমশিংনা রিগ্যুলর প্রমোসনশিং লাকপদা অপনবা থোক্লম্বা মতম অমা লৈরমখি।
ঐখোয়গী সরকারনা তোঙান-তোঙানবা চয়েৎনবা কোকহনখি, কোর্ত কেস কয়া চত্থখি, মতম শাংনা পন্দুনা লৈরমখিবা প্রমোসনশিং পীথোক্নবা ফিরেপ অদু উৎখি। ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওংদা থবক লৌবা অমসুং প্রমোসন পীবা অসিনা নহারোলশিংদা থাজবা পোকহল্লি। মসিগী ত্রান্সপরেন্স অসিনা হেন্না নীংথিনা শেম-শাবগা লোয়ননা কম্পিতিসনদা য়াওনবা ইথিল পীখি। ঐখোয়গী সরকারনা মাইকৈ অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ফংখিবশিংগীদমক মসি পুন্সিগী অনৌবা খোঙচৎ অমনি। সরকারগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইনা, চাউখৎপা ভারতকী খোঙচৎতা নখোয়না চাউনা শরুক য়াদুনা অখন্নবা থৌদাং অমা লৌরগনি। নখোয় অয়াম্বনা সরকারগী মীহুৎ ওইনা মীয়ামগা হকথেংননা দীল তৌগনি। নখোয় অমমমনা মীয়ামগী পুন্সিদা নখোয়গী ওইবা মওংদা ইথিল পীগনি।
নখোয়না তারম্লগনি, বিজিনেসকী লমদা হায়নবা লৈ মদুদি কঞ্জুমরনা মতম চুপ্পদা চুম্মি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না লৈঙাকপগী মন্ত্র অসি – প্রজানা মতম চুপ্পদা চুম্মি হায়বা অসিনা ওইগদবনি। ঐখোয়না শেবা তৌনীংবগী ফাওরিবা চপ মান্নবা ইথিল অদুদা হেন্না শক্তি পীগনি। নখোয়না সরকারগী থবক ফংবা মতমদা কৈদৌঙৈদা কাওরোইদবা অসি, মসি সরকারগী সর্ভিসনি থবক নত্তে হায়বা অসিনি। করিগুম্বা নখোয়না প্রাইবেৎতা তৌবা তারবদি মদু থবক হায়গনি। মখোয়না সরকারদা চংলকপা মতমদা মদু শেবা তৌবা কৌগনি। সর্ভিসকী ৱাখল্লোন্দা নখোয়না ঐগী ইরৈবাকচা করোর ১৪০ অসি শেবা তৌরবদি নখোয় লাইবক য়াম্না ফরবনি। ঐখোয়না পুন্সিদা খুদোংচাবা অমা ফংই অমসুং করিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা থবক তৌরবদি মদুনা মীয়ামদা অফবা শাফু পীগনি অমসুং নখোয়না থবক তৌবদা নুংঙাইগনি।
নখোয়না উরমগনি ঐখোয়গী কর্মচারি মরুপশিং, সরকারগী সর্ভিস তৌরিবা কর্ময়োগী ইচিল-ইনাওশিংনা ওনলাইন ত্রেনিং তৌরি। দিজিতেল ত্রেনিং প্লেৎফোর্ম আই.জি.ও.তি. কর্ময়োগী অসিনা তুংলমচৎকীদমক শেম শাবদা মখোয়বু মতেং পাংলি। ওফিসিএল ত্রেনিংগী মথক্তা প্লেৎফোর্ম অসিনা পর্সনেল দিবেলপমেন্তগীদমক কোর্স কয়াসু ফংহল্লি।
তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা মশানা তমশিনজবা অসি ঙসিগী মীরোলগী খুদোংচাবা অমনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহনগনু। পুন্সিদা মখা তানা তমনীংবগী অপাম্বা লৈবনা ঐখোয়বু মাংদা চংশিনহল্লি। অমসুং ঐনা মতম চুপ্পদা হায় ঐঙোন্দা তমনীংবগী য়াওরিবা ইথিল অদু কৈদৌনুংদা ঐহাক্না মাংহন্দে। ইশানা তমনিংবগী ৱাখল্লোন অসিনা লর্নরগী মতিক ময়াই, মহাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ভারতকী মতিক-ময়াই হেনগৎহনগনি।
খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা ভারতগরা থবক্কী খুদোংচাবশিং অমসুং মশানা মশাদা থবক পীজবগী খুদোংচাবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা অসিনা ইশানা ইশাদা থবক পীজবগী খুদোংচাবশিং চাউনা হেনগৎহল্লি। ঙসিগী ভারতনা মসি উবা ফংলি। ঙসি ইশানা ইশাদা থবক পীজবগী লম অসি চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরেল দিবেলপমেন্তগী হোলিস্তিক এপ্রোচকা লোয়ননা হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা থবক্কী খুদোংচাবা লাখ কয়া পীখি। ইনফ্রাস্ত্রকচরদা তৌখিবা লুপা করোর লাখ কয়াগী ইনভেস্তমেন্ত অসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা অনৌবা লম্বেলশিং য়াৎলি।
নখোয় খঙলব্রা, অনৌবা লম্বী অমা শেম্বা মতমদা থবক্কী অনৌবা এভেন্যুশিং করম্না শেম্বা হৌরকই। চপ মান্নবা লম্বী অদুগী নাকলদা অনৌবা মার্কেৎ স্তেন্দ হাংদোকই, দুকান মখল পুম্নমক হাংদোকই। লম্বীনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংগী প্রদক্তশিংনা কৈথেলদা লায়না য়ৌবা ঙমখি।
মতৌ অদুম্না মফম অমদা অনৌবা রেলৱে লাইন লাকপদা মফম অদুগী কৈথেল চাউখৎলি। চত্থোক-চৎশিন তৌবদা খুদোংচাবনা তুরিজমসু চাউখৎপা হৌরকই। অমসুং অসিগুম্বা চাউখৎপা অসিনা হৌজিক লৈরিবা থবক্কী অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহল্লি।
ঙসি, ভারত-নেৎ প্রোজেক্তনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী পীরি। ঐখোয়না ইন্তর্নেৎকী খুত্থাংদা মালেমগী লেমহৌরিবা শরুককা খুঙ্গংগা কন্নেক্ত তৌবা মতমদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা ঙম্মি। তেক সেভী নত্তবা কয়ানা মসিগী কান্নবা খঙখি অমসুং হৌঝিক মোবাইল নত্ত্রগা কম্প্যুতরদা ক্লিক অমা তৌবদা থবক তৌবা ঙমলে।
ঐখোয়না মতম অয়াম্বদা মহাক্না ফেসিলিতী অসিগী খুদোংচাবা লৌনবা তেক্নোলোজী এক্সপর্ত অমগী মতেং লৌখি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মীচম প্রজাগী মথৌ তাবা, থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। ঙসি খুঙ্গংশিং, তাউনশিং অমসুং সহরশিংদা অসিগুম্বা ওন্তপ্রিনোরশিপ অসিনা মীয়ামদা ওনলাইন সর্ভিস পীনবা মখোয়গী মশাগী অনৌবা লম অমা হাংদোকচদুনা মাদা চংশিনবা উবা ফংলগনি। ঙসি মীয়ামা ভারতকী অপীকপা সহরশিংদা স্তার্তঅপশিং হাংদোক্লিবা অসিনা অনৌবা মীরোলগীদমক সেন্তর ওফ এত্রেক্সন ওইরক্লি, মশানা মশাদা থাজবগী সেন্তর ওইরক্লি। স্তার্তঅপশিংগী মাইপাকপ[আ অসিনা নহারোলগী শক্তিগী মতিক-ময়াইবু মালেম শিনবা থুংবদা শকখঙবা হৌরকই।
মরুপশিং,
নহা ওইরিবা ইচানুপা অমদি ইচানুপীশিং নখোয় অয়াম্বা য়াম্না অচম্বা ইমুংদগী হৌরকপা ঙাক্তনি। মফম অসি য়ৌনবা নখোয়না কন্না হোৎনরকখি। নখোয়গী ইমা-ইপানা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ঙসি নখোয়না ইরৈবাকচা করোর ১৪০ শেবা তৌনবা খুদোংচাবা ফংলি অদুবু মতম চুপ্পদা নখোয়না মফম অসিদা লাকপদা ফাওরিবা ইথিল অদু মাংহন্দনা থম্মু। মতম চুপ্পদা মখা তানা তমনীংবা পোকউ, নখোয়গী স্কিলশিং অপগ্রেদ তৌ অমসুং চাউখৎহন্নবা হোৎনৌ।
‌ঐহাক্না নখোয়দা য়াইফ-মঙ্গোল পীঝরি। নখোয় মাইপাকপা ওইয়ু অদুবু লৈবাকসু মাইপাকহনসি। নখোয়না মাংদা চংশিল্লু লোয়ননা লৈবাক অসিসু মাংদা চংশিনহনসি। নখোয়না মাংদা চংশীনবদা লৈবাক অসিবুসু মাংদা পুখৎলু। লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎনবা নখোয়দা মতিক-ময়াই লৈবা তাই, নখোয়না তৌবা ঙম্বা ওইবা তাই। নখোয় নশাবু লেপ্পা লৈতনা দিবেলপ তৌ অমসুং নখোয়দা পীরিবা থৌদাং নীংথিনা পাঙথোকউ। য়াইফ-মঙ্গোল অসি নখোয়গী নফমদা ঐহাক্না পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।