প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলক অনুমোদিত ঋণ স্থানান্তৰ আৰু উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
19 JAN 2023 9:21PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ– জয়!
ভাৰত মাতাৰ – জয়!
মুম্বাইৰ মোৰ সকলো ভাই-ভনীলৈ নমস্কাৰ!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগৎ সিং কোশ্যৰীজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দেজী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাভিছজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী, বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ৰাহুল নাৰ্ভেকাৰজী, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক আৰু ইয়াত উপস্থিত থকা মোৰ মৰমৰ ভগ্নী আৰু ভাতৃসকল!
আজি মুম্বাইৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় ৪০,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পসমূহ উৎসৰ্গা কৰা হয় আৰু ইয়াত আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। মুম্বাইৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ মেট্ৰ' হওক, ছত্ৰপতি শিৱাজী টাৰ্মিনাচৰ আধুনিকীকৰণ, পথ উন্নত কৰাৰ এক বৃহৎ প্ৰকল্প, আৰু বালাচাহেব ঠাকৰেৰ নামেৰে আপলা দাৱাখানা মুকলি কৰা, এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই মুম্বাই চহৰৰ উন্নতিত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব। অলপ আগতে, মুম্বাইৰ পথ বিক্ৰেতাসকলেও প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত ধন লাভ কৰিছিল। মই এনে সকলো হিতাধিকাৰী আৰু প্ৰতিজন মুম্বাইকাৰক অভিনন্দন জনাইছো।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি ভাৰতে স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ডাঙৰ সপোন দেখিবলৈ আৰু সেই সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ সাহস কৰিছে। অন্যথা, যোৱা শতিকাৰ এটা দীঘলীয়া সময় কেৱল দৰিদ্ৰতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা, বিশ্বৰ পৰা সহায় বিচৰা আৰু যিকোনো প্ৰকাৰে জীৱন নিৰ্বাহ কৰাত অতিবাহিত হৈছিল। স্বাধীন ভাৰতৰ ইতিহাসত এইটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ঘটিছে, যেতিয়া বিশ্বইও ভাৰতৰ ডাঙৰ সংকল্পৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখিছে। সেয়েহে, স্বাধীনতাৰ 'অমৃত কাল'ত উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ ভাৰতীয়সকলৰ যিমান আগ্ৰহ আছে, বিশ্বতো একেই আশাবাদ দেখা গৈছে। আৰু এতিয়াই সিন্দেজীয়ে দাভোছত তেওঁৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰি আছিল। এই ধাৰণাটো সকলোতে দৃশ্যমান। আজি যদি ভাৰতৰ বিষয়ে বিশ্বত ইমান ইতিবাচকতা আছে, ইয়াৰ কাৰণ হৈছে সকলোৱে অনুভৱ কৰে যে ভাৰতে ইয়াৰ সম্ভাৱনাক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিছে। আজি সকলোৱে উপলব্ধি কৰিছে যে ভাৰতে দ্ৰুত বিকাশ আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে যি প্ৰয়োজন সেয়া কৰি আছে। আজি ভাৰতৰ হৃদয় অভূতপূৰ্ব আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি আছে। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ অনুপ্ৰেৰণাত আজিৰ ভাৰতৰ লগতে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰসমূহত 'স্বৰাজ' (স্ব-শাসন) আৰু 'সুৰাজ' (সুশাসন)ৰ আত্মা শক্তিশালীভাৱে প্ৰকাশ পাইছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
উন্নত ভাৰত গঢ়াত আমাৰ চহৰসমূহৰ ভূমিকা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু যদি আমি মহাৰাষ্ট্ৰৰ কথা কওঁ, তেন্তে ৰাজ্যখনৰ বহুতো চহৰে অহা ২৫ বছৰত ভাৰতৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব। সেয়েহে, মুম্বাইক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাটো দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি মুম্বাইত মেট্ৰ' নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণতো প্ৰতিফলিত হয়। ২০১৪ চনলৈকে, মেট্ৰ' মুম্বাইত কেৱল ১০-১১ কিলোমিটাৰ চলিছিল। আপোনালোকে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন কৰাৰ লগে লগে, ই দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। কিছু সময়ৰ বাবে কামটো লেহেম হৈ পৰিছিল, কিন্তু সিন্দেজী আৰু দেৱেন্দ্ৰজীয়ে একেলগে অহাৰ লগে লগে, এতিয়া কামটোৱে পুনৰ গতি লাভ কৰিছে। আমি মুম্বাইৰ ৩০০ কিলোমিটাৰ দীঘল মেট্ৰ' নেটৱৰ্কৰ দিশে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছো।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশৰ ৰে'লপথৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে মিছন মোডত কাম চলি আছে। মুম্বাইৰ স্থানীয় আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰেল সংযোগো ইয়াৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সাধাৰণ মানুহক একেই আধুনিক সুবিধা, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু উচ্চ গতিৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব বিচাৰে, যিটো এসময়ত কেৱল সম্পদশালী লোকসকলৰ বাবে উপলব্ধ আছিল। সেয়েহে, ৰে'ল ষ্টেচনবোৰো আজি বিমানবন্দৰৰ দৰে বিকশিত কৰা হৈছে। এতিয়া দেশৰ আটাইতকৈ পুৰণি ৰে'ল ষ্টেচন সমূহৰ ভিতৰত ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাচৰো পৰিৱৰ্তন হ'বলৈ গৈ আছে। আমাৰ এই ঐতিহ্য এতিয়া একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ গৌৰৱত বিকশিত হ'বলৈ গৈ আছে। স্থানীয় আৰু দীঘলীয়া দূৰত্বৰ ৰেলৰ বাবে পৃথক সুবিধা থাকিব। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে সাধাৰণ যাত্ৰীসকলক উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু কামৰ বাবে যাত্ৰা সহজ কৰা। এই ষ্টেচনটো কেৱল ৰে'লৰ সুবিধাতে সীমাৱদ্ধ নহ'ব, কিন্তু ই বহুমুখী সংযোগৰ কেন্দ্ৰও হ'ব। অৰ্থাৎ বাছ, মেট্ৰ', টেক্সি, অটো হওঁক, পৰিবহনৰ প্ৰতিটো উপায় ইয়াত একেখন চালৰ তলত উপলব্ধ হ'ব। ই যাত্ৰীসকলক এক নিৰ্বিঘ্ন সংযোগ প্ৰদান কৰিব। এইটো বহুমুখী সংযোগ যিটো আমি দেশৰ প্ৰতিখন চহৰতে বিকশিত কৰিবলৈ গৈ আছো।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি আমি দেশৰ চহৰসমূহৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপান্তৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। প্ৰদূষণৰ পৰা পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতালৈকে চহৰসমূহৰ প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱা হৈছে। সেইকাৰণে আমি বৈদ্যুতিক গতিশীলতা আৰু ইয়াৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছো। আমি জৈৱ ইন্ধন আধাৰিত পৰিবহণ ব্যৱস্থা দ্ৰুতগতিত আনিব বিচাৰো। হাইড্ৰজেন ইন্ধনৰ সৈতে জড়িত পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ বাবে দেশত মিছন মোডত কাম চলি আছে। কেৱল এয়াই নহয়, আমি নতুন প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত আমাৰ চহৰসমূহত আৱৰ্জনা আৰু জাবৰৰ সমস্যাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ নিৰন্তৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছো। দেশখনত সম্পদৰ বাবে আৱৰ্জনাৰ এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। পানী শোধন প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে যাতে লেতেৰা পানী নদীত প্ৰৱেশ নকৰে।
বন্ধুসকল,
চহৰসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে দেশত ক্ষমতা আৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ কোনো অভাৱ নাই। কিন্তু আমি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা বুজিব লাগিব। মুম্বাইৰ দৰে এখন চহৰত, স্থানীয় সংস্থাইও দ্ৰুত বিকাশক অগ্ৰাধিকাৰ নিদিয়ালৈকে প্ৰকল্পবোৰ দ্ৰুততাৰে গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰি। যেতিয়া ৰাজ্যখনত উন্নয়নৰ বাবে এক সমৰ্পিত চৰকাৰ থাকে, যেতিয়া চহৰবোৰত সুশাসনৰ বাবে এক সমৰ্পিত চৰকাৰ থাকে, তেতিয়াহে এই কামবোৰ দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ কৰিব পাৰি। সেয়েহে, মুম্বাইৰ বিকাশত স্থানীয় সংস্থাৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মুম্বাইৰ উন্নয়নৰ বাবে বাজেটৰ কোনো অভাৱ নাই। মুম্বাইৰ সঠিক ধন সঠিক স্থানত খৰচ কৰিব লাগে। যদি ধন দুৰ্নীতিত খৰচ কৰা হয়, বা বেংকৰ ভল্টত বন্দী হৈ থাকে আৰু উন্নয়নৰ কাম বন্ধ কৰাৰ প্ৰৱণতা থাকে তেন্তে মুম্বাইৰ ভৱিষ্যত কেনেকৈ উজ্জ্বল হ'ব?
যদি মুম্বাইৰ সাধাৰণ মানুহে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈ থাকে আৰু এই চহৰখনে উন্নয়নৰ বাবে আকাংক্ষা কৰি থাকে, তেন্তে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতত এই পৰিস্থিতি কেতিয়াও গ্ৰহণযোগ্য হ'ব নোৱাৰে আৰু শিৱাজী মহাৰাজৰ মহাৰাষ্ট্ৰত কেতিয়াও এয়া ঘটিব নোৱাৰে। মুম্বাইৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিটো সমস্যা বুজি মই এই কথা অতি দায়িত্বৰ সৈতে উল্লেখ কৰিছো। বিজেপি চৰকাৰ বা এনডিএ চৰকাৰে কেতিয়াও ৰাজনীতিক উন্নয়নত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ নিদিয়ে। উন্নয়ন হৈছে আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। বিজেপি আৰু এনডিএ চৰকাৰে কেতিয়াও তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে উন্নয়নমূলক কামত গতিৰোধ নকৰে। কিন্তু আমি অতীতত মুম্বাইত বাৰে বাৰে এইটো ঘটি থকা দেখিছোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাও ইয়াৰ এক উদাহৰণ। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, আমি চহৰখনৰ অৰ্থনীতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ পদপথ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে এক আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। আমি এই ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে বেংকৰ পৰা সস্তা আৰু আনুষংগিক-মুক্ত ঋণ নিশ্চিত কৰিছো।
সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ৩৫ লাখ পথ বিক্ৰেতাই ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত মহাৰাষ্ট্ৰত পাঁচ লাখ সহযোগীকো ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। আজিও, এক লাখতকৈও অধিক বন্ধুৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ধন জমা কৰা হৈছে। এইটো বহু আগতে কৰা উচিত আছিল। কিন্তু মাজৰ সময়চোৱাত, ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে প্ৰতিটো কামতে বাধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। ফলস্বৰূপে, এই সকলো হিতাধিকাৰীয়ে ভুগিব লগা হৈছিল। এইটো পুনৰ ঘটিব নালাগে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, দিল্লীৰ পৰা মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মুম্বাইলৈকে সকলোৱে প্ৰচেষ্টা কৰাটো প্ৰয়োজনীয় আৰু এক উন্নত সমন্বিত ব্যৱস্থা থাকিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে স্বনিধি যোজনা কেৱল ঋণ দিয়াৰ আঁচনি নহয়, কিন্তু ই আমাৰ সহযোগী পথ বিক্ৰেতাসকলৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধি কৰাৰ এক অভিযান। এই স্বনিধি হৈছে আত্মসন্মানৰ বিষয়ে। মোক কোৱা হৈছে যে ডিজিটেল লেনদেনত স্বনিধি হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবে মুম্বাইত ৩২৫ টা শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ পথ বিক্ৰেতাই ডিজিটেল লেনদেন আৰম্ভ কৰিছে। সমগ্ৰ দেশৰ স্বনিধি যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত প্ৰায় ৫০,০০০ কোটি টকাৰ ডিজিটেল লেনদেন কৰিছে বুলি জানি বহুলোক হতবাক হ'ব। যিসকলক আমি নিৰক্ষৰ বুলি বিবেচনা কৰোঁ, যাক আমি অপমান কৰি থাকো, মোৰ সেই বন্ধুসকল যিসকলে আজি মোৰ সন্মুখত বহি আছে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনৰ জৰিয়তে ৫০,০০০ কোটি টকাৰ অনলাইন লেনদেন কৰিছে।
এই কৃতিত্ব আৰু পৰিৱৰ্তন হতাশাবাদীসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ উত্তৰ, যিসকলে পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ দ্বাৰা ডিজিটেল পৰিশোধৰ সফলতাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সফলতা এটা উদাহৰণ যে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে জড়িত থাকিলে একো অসম্ভৱ নহয়। 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ এই মনোভাৱৰ সৈতে আমি মুম্বাইক উন্নয়নৰ এক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাম। আজি মই মোৰ পদপথৰ বিক্ৰেতা ভাতৃসকলক মোৰ সৈতে খোজ কাঢ়িবলৈ ক'ব বিচাৰো। যদি আপুনি ১০ টা পদক্ষেপ লয়, মই আপোনাৰ বাবে ১১ টা পদক্ষেপ লম। মই এইটো কৈছো কাৰণ আগতে আমাৰ পদপথৰ বিক্ৰেতা ভাই-ভনীসকলে ধনদাতাৰ ওচৰলৈ গৈছিল যিয়ে সূতৰ সৈতে টকা ধাৰ দিব। যদি কাৰোবাক এদিনৰ বাবে ব্যৱসায় কৰিবলৈ এক হাজাৰ টকাৰ প্ৰয়োজন হয়, ধনদাতাই আগতীয়াকৈ ১০০ টকা কৰ্তন কৰি তেওঁক মাত্ৰ ৯০০ টকা দিছিল। আৰু যদি তেওঁ সন্ধিয়ালৈ এক হাজাৰ টকা ঘূৰাই নিদিয়ে, তেন্তে পিছদিনা তেওঁ টকা নাপালেহেঁতেন। আৰু যদি তেওঁ কিছু দিনত নিজৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব নোৱাৰে আৰু এক হাজাৰ টকা ঘূৰাই দিয়াত বিফল হয়, তেন্তে তেওঁৰ ওপৰত অতিৰিক্ত সূতৰ বোজা পৰিব। তেওঁৰ ল'ৰা ছোৱালীবোৰে ৰাতি ভোকত শুবলৈ বাধ্য হৈছিল। এই সকলো সমস্যাৰ পৰা আপোনাক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ স্বনিধি যোজনা আছে।
আৰু বন্ধুসকল,
আপোনালোকে অধিক ডিজিটেল লেনদেন ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। যেতিয়া আপোনালোকে বৃহৎ পৰিমাণে সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ যায়, ইয়াৰ বাবে ডিজিটেল পৰিশোধ কৰিব। আপুনি আপোনালোকৰ ক্ৰেতাসকলক ডিজিটেল পৰিশোধ কৰিবলৈও কয়। যদি আপোনালোকে এইটো ধাৰাবাহিকভাৱে কৰে, তেনেহ'লে আপোনালোকৰ পৰা এক পইচাও সূত লোৱা নহ'ব। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে সন্তানৰ শিক্ষা আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে কিমান টকা সঞ্চয় কৰিব পাৰিব। সেয়েহে মই কওঁ, বন্ধুসকল, মই আপোনালোকৰ সৈতে থিয় হৈ আছোঁ, আপোনালোকে ১০ খোজ খোজ কাঢ়ে, মই ১১ খোজ খোজ কাঢ়িবলৈ সাজু। এইটো মোৰ প্ৰতিশ্ৰুতি। বন্ধুসকল, আজি মই মুম্বাইলৈ আহিছো আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আপোনালোকক এই প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ। আৰু মই নিশ্চিত যে এই লোকসকলৰ প্ৰচেষ্টা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা দেশখনে নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিব। এই বিশ্বাসেৰেই মই আজি আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহিছোঁ। এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে মই সকলো হিতাধিকাৰী, সকলো মুম্বাইবাসী, সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মুম্বাইক অভিনন্দন জনাইছো। মুম্বাই হৈছে দেশৰ হৃদয়। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে সিন্দেজী আৰু দেৱেন্দ্ৰজীয়ে একেলগে আপোনালোকৰ সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিব।
মোৰ সৈতে কওক
ভাৰত মাতাৰ – জয়!
ভাৰত মাতাৰ – জয়!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of development works & transfer of approved loans to beneficiaries under PM-SVANidhi Yojana in Mumbai, Maharashtra
19 JAN 2023 9:21PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Namaskar to all my brothers and sisters of Mumbai!
Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, my colleagues in the Union Cabinet, Assembly Speaker Shri Rahul Narvekar ji, Ministers of the Government of Maharashtra, MPs and MLAs and a large number of my dear sisters and brothers who are present here!
Today, projects worth Rs 40,000 crore related to the development of Mumbai were dedicated and the foundation stone laid here. Be it the very important metro for Mumbai, the modernization of Chhatrapati Shivaji Terminus, a huge project to improve roads, and the opening of Aapla Dawakhana named after Balasaheb Thackeray, all these projects will play a big role in improving the city of Mumbai. A short while ago, the street vendors of Mumbai also received money in their bank accounts under the PM SVANidhi Yojana. I congratulate all such beneficiaries and every Mumbaikar.
Brothers and sisters,
Today India is daring to dream big and fulfill those dreams for the first time after independence. Otherwise, a long period of the last century was spent only in discussing poverty, asking for help from the world, and making ends meet somehow. This is also happening for the first time in the history of independent India, when the world too has reposed faith in India's big resolutions. Therefore, as much as Indians have the eagerness to build a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence, the same optimism is visible in the world as well. And just now Shinde ji was describing his experience in Davos. This perception is visible everywhere. If there is so much positivity in the world about India today, it is because everyone feels that India is utilizing its potential very well. Today everyone realizes that India is doing what is necessary for rapid development and prosperity. Today India is full of unprecedented confidence. With the inspiration of Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Swaraj’ (self-rule) and ‘Suraj’ (good governance) is strongly manifested in today's India as well as in the double engine governments.
Brothers and sisters,
We have seen those times when the money meant for the welfare of the poor was lost in scams. There was no sign of sensitivity regarding the tax collected from taxpayers. Crores of countrymen had to suffer a lot. We have changed this approach in the last eight years. Today India is spending on its physical and social infrastructure with futuristic thinking and modern approach. Today, while facilities like houses, toilets, electricity, water, cooking gas, free treatment, medical colleges, AIIMS, IITs, IIMs are being developed at a fast pace in the country, on the other hand, there is an equal emphasis on modern connectivity. The kind of modern infrastructure that was once imagined, today such infrastructure is being developed in the country. In short, work is going on simultaneously on the requirements of the country today as well as the possibilities of prosperity in the future. The major economies of the world are in distress today, but even in such difficult times, India keeps the stove of every house burning by giving free ration to more than 80 crore countrymen. Even in such an environment, India is making unprecedented investments in building infrastructure. It shows the commitment of today's India, a reflection of our resolve for a developed India.
Brothers and sisters,
The role of our cities is most important in building a developed India. And if we talk about Maharashtra, then many cities of the state are going to speed up India's growth in the next 25 years. Therefore, it is the priority of the double engine government to prepare Mumbai for the future. Our commitment is also reflected in the expansion of the Metro network in Mumbai. Until 2014, the Metro used to run only for 10-11 kilometers in Mumbai. As soon as you formed the double engine government, it has expanded rapidly. The work slowed down for some time, but with the coming together of Shinde ji and Devendra ji, now the work has picked up pace again. We are moving at a fast pace towards the 300 kilometer long metro network in Mumbai.
Friends,
Today, work is underway on mission mode to modernize the railways across the country. Rail connectivity of Mumbai local and Maharashtra is also benefiting from this. The double engine government wants to provide the common man the same modern facilities, cleanliness and high speed experience, which was once available only to resourceful people. Therefore, railway stations are also being developed like airports today. Now Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, one of the oldest railway stations in the country, is also going to be transformed. This heritage of ours is now going to be developed into the pride of 21st century India. There will be separate facilities for local and long distance trains. The aim is to provide better facilities to the common commuters and to make commuting for work easier. This station will not be limited to railway facilities only, but it will also be a hub of multimodal connectivity. That is, be it bus, metro, taxi, auto, every means of transport will be available here under one roof. This will provide a seamless connectivity to the passengers. This is the multimodal connectivity which we are going to develop in every city of the country.
Friends,
Mumbai is going to be transformed in the next few years due to modernized Mumbai Locals, extensive network of Metro, fast modern connectivity with other cities like Vande Bharat and Bullet Train. It will be convenient for everyone, from poor laborers to employees, shopkeepers and those who are into big businesses, to live here. Even commuting to Mumbai from nearby districts will become easier. Projects such as Coastal Road, Indu Mill Memorial, Navi Mumbai Airport, Trans Harbour Link, etc. are giving new strength to Mumbai. Everything from Dharavi redevelopment to old chawl development is back on track now. I congratulate Shinde ji and Devendra ji for this. The launch of the project to improve the roads of Mumbai on a large scale also shows the commitment of the double engine government.
Brothers and sisters,
Today we are working on the complete transformation of the cities of the country. Solutions are being found for every problem of the cities from pollution to cleanliness. That's why we are laying so much emphasis on electric mobility and creating infrastructure for it. We want to bring a biofuel based transport system fast. Work in mission mode is also going on in the country for the transport system involving hydrogen fuel. Not only this, we are also taking continuous steps to get rid of the problem of garbage and waste in our cities with the help of new technology. A huge campaign of Waste to Wealth is going on in the country. Water treatment plants are being set up so that dirty water does not enter the rivers.
Friends,
There is no dearth of power and political will in the country for the development of cities. But we have to understand one important thing. In a city like Mumbai, projects cannot be taken up quickly unless the local body also prioritizes speedy development. When there is a dedicated government for development in the state, when there is a dedicated government for good governance in the cities, only then these works can be implemented faster. Therefore, the role of the local body in the development of Mumbai is very important. There is no dearth of budget for the development of Mumbai. The rightful money of Mumbai should be spent at the right place. How will the future of Mumbai be bright if the money is spent in corruption, or is locked in the vaults of banks and there is a tendency to stop the work of development? If the common people of Mumbai continue to suffer and this city continues to yearn for development, this situation can never be acceptable in 21st century India and can never happen in Shivaji Maharaj's Maharashtra. Understanding every problem of the people of Mumbai, I am stating this with great responsibility. The BJP government or the NDA government never lets politics dominate development. Development is our biggest priority. The BJP and NDA governments never put brakes on development works for their political interests. But we have seen this happening time and again in Mumbai in the past. The PM SVANidhi Yojana is also an example of this. For the first time, we launched a scheme for the street vendors who are an important part of the city's economy. We ensured cheap and collateral-free loans from banks for these small traders. About 35 lakh street vendors across the country have got its benefits. Under this scheme, loans have been sanctioned to five lakh associates in Maharashtra as well. Even today, money has been directly deposited in the bank accounts of more than one lakh friends. This should have been done long ago. But in the intervening time, obstacles were created in every work due to the absence of the double engine government. As a result, all these beneficiaries had to suffer. In order to ensure that this should not happen again, it is necessary that efforts should be made by everyone from Delhi to Maharashtra and Mumbai and there should be a better coordinated system.
Friends,
We have to keep in mind that the SVANidhi Yojana is not just a scheme to give loans, but it is a campaign to boost the economic power of our fellow street vendors. This SVANidhi is all about self-respect. I have been told that 325 camps have been organized in Mumbai for training the SVANidhi beneficiaries in digital transactions. As a result, thousands of our street vendors have started digital transactions. Many people will be shocked to know that the beneficiaries of the SVANidhi Yojana across the country have done digital transactions worth about Rs 50,000 crore in such a short time. Those whom we consider illiterate, whom we keep humiliating, those friends of mine who are sitting in front of me today, have done online transactions worth 50,000 crore rupees through their mobile phones. This feat and change is a big answer to the pessimists, who used to question the success of digital payments by street vendors. The success of Digital India is an example that nothing is impossible if there is involvement of everyone's efforts. Together with this spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort), we will take Mumbai to a new height of development. Today I want to tell my street vendor brothers to walk with me. If you take 10 steps, I will take 11 steps for you. I am saying this because earlier our street vendor brothers and sisters used to go to moneylenders who would lend money with interest. If anybody required one thousand rupees to do business for a day, the moneylender would deduct 100 rupees in advance and would give him only 900 rupees. And if he did not return one thousand rupees by the evening, then he would not get the money the next day. And if he could not sell his goods on some days and failed to pay back one thousand rupees, there would be an additional burden of interest on him. His children were forced to sleep hungry at night. The SVANidhi Yojana is there to protect you from all these troubles.
And friends,
You should use more digital transactions. When you go to buy goods in bulk, make digital payments for it. You also tell your buyers to make digital payments. If you do it consistently, then you will not be charged a single penny of interest. You can imagine how much money you will save for your children's education and their future. That's why I say, friends, I am standing with you, you walk 10 steps, I am ready to walk 11 steps. This is my promise. Friends, today I have come to the land of Mumbai to make this promise to you for your bright future. And I am sure that with the effort and hard work of these people, the country will scale new heights. It is with this belief that I have once again come to you today. I congratulate all the beneficiaries, all the Mumbaikars, the whole of Maharashtra and Mumbai for these development works. Mumbai is the heart of the country. I have full faith that Shinde ji and Devendra ji together will make your dreams come true.
Speak with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.