প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহরাস্ত্রগী মুম্বাইদা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপা অমদি পি.এম.-স্বানিধী য়োজনাগী মখাদা বিনিফিসরীশিংদা অয়াবা পীরবা লোন য়েন্থোকপগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
19 JAN 2023 9:21PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
খুরুমজরি ঐগী নুংশিজরবা মুম্বাইগী ইচিল ইনাও পুম্নমক!
মহারাস্ত্রগী গভর্নর শ্রী ভগৎ সিংহ কোস্যারী জী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ সিন্দে জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী দেবেন্দ্র ফদ্নাবিস জী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী খোঙবুশিং, এসেমব্লী স্পীকর শ্রী রাহুল নার্বেকর জী, মহারাস্ত্র লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং অমদি এম.এল.এ.শিং অমদি মশিং য়াম্না তিনবিরিবা ঐগী নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিং!
ঙসি, লুপা করোর ৪০,০০০গী ওইগদবা মুম্বাইগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং মফমসিদা মীয়ামদা কত্থোক্লি অমদি উরেপ উয়ুং তম্লি‍। মুম্বাইগী য়াম্না মরুওইবা মেত্রো ওইরবসু, ছত্রপতী সিবাজী তর্মিনস মতমগা চুনহনবা, লম্বী ফগৎহন্নবগী অচৌবা প্রোজেক্ত অমা, অমদি বালাসাহেব থাকরেগী মমিং লৌরগা থোনবা আপ্লা দৱাখানা হাংদোকপা ওইরবসু, হায়রিবা প্রোজেক্ত পুম্নমকসিনা মুম্বাই সহরগী ফীভম ফগৎহনবদা অতৌবা শক্লোন অমা লৌগদৌরি‍। ঙাইহাক্কী মমাঙদা মুম্বাইগী স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা পি.এম. স্বানিধী য়োজনাগী মখাদা মখোয় মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেল ফংখ্রে‍। অসিগুম্বা বিনিফিসরী পুম্নমক অমদি মুম্বাইকার খুদিংমক্কী মফমদা ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসি ভারতনা মঙ চাউনা মঙবা অমদি হায়রিবা মঙলানশিং অদুবু মঙফাওনহনবা নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা ঙম্লি‍। মসিগী মহুত্তা, হৌখিবা চহিচাগী শাংলবা মতম অমা লায়রবগী মরমদা খন্নবদা, মালেমগী মফমদগী মতেং নিবদা, অমদি অৱাৎ অপাশিং পাম্বৈ অমা তৌদুনা মেনখৎনবা হোৎনবদে লেনখিবনি‍। মালেম্না ভারতকী অচৌবা ফিরেপশিংদা থাজবা থম্বগী মতৌসু নীংতম্লবা ভারতকী পুৱারীদা অহানবা ওইরি‍। মরম অদুনা, নীংতম্বগী ‘অমৃৎ কাল’ অসিদা ভারত মচাশিংগী মফমদা চাওখৎপা ভারত অমা শেমগৎপা পাম্বগী মতৌ লৈবগুম, হায়রিবা থাজবা অদুমক মালেমগী মফমদসু লৈরি‍। অদুগা হৌজিকৱাইদা সিন্দে জীনা দেবোসকী মতাঙদা মহাক্না থেংনরকপশিং তম্লম্মী‍। হায়রিবা মীৎয়েঙ অসি মফম খুদিংদা লৈ‍। ঙসি মালেমসিদা ভারতকীদমক থাজবা কয়া অমা লৈরক্লিবসি, ভারতনা মাগী মতিং মপুং ফানা শিজিন্নরি হায়না খুদিংমক্তা ফাওবদুননি‍। ঙসি মীওই খুদিংমক্না ভারতনা খোঙলৈ থুনা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক তৌফম থোকপা খুদিংমক তৌরি হায়বা খঙলে‍। ঙসি ভারতকী মফমদা হান্না লৈরম্বদা থাজবা কয়ানা থল্লি‍। ছত্রপতী সিবাজী মহারাজগী পুক্নিং থৌগৎ ৱারীশিংগা লোয়ননা, ঙসিগী ভারত্তা অমদি দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্কী মফমদা স্বরাজ (ইরোমদোম লেপচবা) অমদি সুরজ (অফবা লৈঙাক) হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি চাউনা মমি তারি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
লায়রবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী শেনফমশিং স্কামশিংদা মাঙখিবা মতম ঐখোয়না থেংনখ্রে‍। তেক্সপেয়রশিংদগী খোমগৎলক্লিবা খাজনাশিংগী মতাঙদা সেন্সিতিবিতীগী খুদম চাংদম অমত্তা লৈরমদে‍। লৈবাক মীয়াম করোর কয়ানা অৱাবা খাঙদুনা লেল্লম্মী‍। হায়রিবা থৌওং অসি ঐখোয়না হৌখিবা চহি নিপানসিদা হোংদোক্লে‍। ঙসিদি, ভারতনা মাগী ফীজিকেল অমদি সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা তুংগী ৱাখল খন্দুনা অমদি মতমগা চুননবা মওংদা শেমগৎপদা শেল থাদরি‍। ঙসি, লৈবাকসিদা য়ুম, তোইলেৎ, ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং, চাকথোং গ্যাস, লেম্না লায়েংবা, মেদিকেল কলেজ, এইমস, আই.আইধ.তি.শিং, আই.আইধ.এম.শিং খোঙজেল য়াঙনা শেমগৎপগা লোয়ননা, নাকল অমদনা মতমগা চুনবা লম্বী থোং শেমগৎপদসু চপ চানা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মতম অমদা মঙগুম খল্লম্বা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং, ঙসিদি অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি লৈবাকসিদা শেমগৎলি‍। শম্না হায়রবদা, ঙসি লৈবাকসিগী মথৌ তাবশিং শেমগৎপগা ইরোয়ননা তুংগী নুংঙাই য়াইফনবগীদমক শেমগৎ শাগৎপগী থবকসু চপ মান্ননা চঙশিল্লি হায়বনি‍। ঙসি মালেমগী অচৌবা শেন্মিৎলোনশিং অৱাবা ফীভম মায়োক্নরি, অদুবু অসিগুমবা খুদোংচাদ্রবা মতমসিদসু, ভারতনা লৈবাক মীয়াম করোর ৮০ হেনবদা লেম্না চেং হৱাই য়েন্থোক্তুনা য়ুম খুদিংদা চাকখুম মৈ মুৎহন্দ্রি‍। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ফাওবা, ভারতনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা হান্না পানরুদবা চাংদা শেল থাদরি‍। মসিনা ঙসিগী ভারতকী খোঙফম, চাওখৎপা ভারত অমগীদমক ঐখোয়দা লৈরিবা ফিরেপকী মমি উৎলি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
চাওখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংগী শক্লোন য়াম্না মরু ওই‍। অদুগা মহারাস্ত্রগী মতাঙদা হায়রগদি, স্তেত অসিগী ময়োল্লম কয়া অমসু মথঙগী চহি ২৫সিদা ভারতকী চাওখৎ খোঙজেল য়াঙখৎহনবদা থৌদাং লৌগদৌরি‍। মরম অদুনা, মুম্বাইবু তুংলমচৎকীদমক শেমগৎপা হায়বসি দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিগী খ্বায়দগী মরুওইবা থৌরাংনি‍। ঐখোয়গী খোঙফম মুম্বাইগী মেত্রো নেৎৱর্ক পাকথোক চাউথোকহনবদসু মমি তারি‍। মুম্বাইদা ২০১৪ ফাওবদা মেত্রো অসি শুপ্নতগী কিলোমিতর ১০-১১খক চেল্লম্মী‍। ঐখোয়না দবল ইঞ্জিন লৈঙাক হেক শেম্লকপগা, মসি থুনা পাকথোক চাউথোরক্লি‍। থবক অসি মতম খর থিন্থররুরে, অদুবু সিন্দে জী অমদি দেবেন্দ্র জী পুন্না লাকপগা লোয়ননা, হৌজিক্তী থবক্কী খোঙজেল অমুক য়াঙখৎলক্লে‍। ঐখোয়না কিলোমিতর ৩০০ শাংবা মুম্বাইগী মেত্রো নেৎৱর্ক্কী থবক খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
ঙসি, লৈবাক শিনবা থুংনা রেলৱে মতমগা চুনহন্নবা থবক মিসন মোদতা পায়খৎলি‍। মসিদগী মুম্বাই লোকেল অমদি মহারাস্ত্রগী রেল কন্নেক্তিবিতীনসু কান্নবা ফংলি‍। দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা মতম অমদা শেঞ্জা পায়বা মীওইশিংখক্তনা ফংলম্বা মতমগা চুনবা ফেসিলিতীশিং, লু-নানবা অমদি খোঙজেল য়াঙবা এক্সপরিএন্স মীচম মীয়ামগী মফমদা ফংহনবা পাম্মী‍। মরম অদুনা, ঙসিদি রেলৱে স্তেসনশিংসু এয়রপোর্তকুম শেমগৎলি‍। হৌজিক্তি ছত্রপতী সিবাজী মহারাজ তর্মিনস, লৈবাকসিগী খ্বায়দগী লিরবা রেলৱে স্তেসনশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা অসি, মশক মওং হোংদোক্কদৌরে‍। ঐখোয়গী হেরিতেজ অসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী চাউথোকচফম ওইনা শেমগৎকদৌরি‍। মফমসিদা লমদমসিগী অমদি লমশাং চেনবা ত্রেনশিংগী তোখায়বা ফেসিলিতীশিং লৈগনি‍। মসিগা পান্দমদি মীচম মীয়ামদা হেন্না ফবা ফেসিলিতীশিং ফংহনবা অমদি লায়না চত্থোক চৎশিন য়াহন্নবনি‍। স্তেসন অসি রেলৱে ফেসিলিতীশিংখক্তগী ওইহল্লোই, মসি মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী হব অমসু ওইহনগনি‍। হায়বদি, বস, মেত্রো, তেক্সি, ওতো, চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ অমা হেক্তবু ওইরবসু মফম অমত্তদা ফংহল্লগনি‍। মসিনা পেসেঞ্জরশিংদা অপনবা লৈতবা চত্থোক চৎশিনগী ফীভম ফংহনগনি‍। মসি লৈবাকসিগী ময়োল্লম খুদিংদা ঐখোয়না শেমগৎকদৌরিবা মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতী অদুনি‍।
মরূপশিং,
মতমগা চুনরবা লোকেল, পাকথোক চাউথোক্লবা মেত্রোগী নেৎৱর্ক, বন্দে ভারত অমদি বুলেৎ ত্রেন্নচিংবা অতোপ্পা ময়োল্লমশিংগা খোঙজেল য়াঙনা মতমগা চুনবা মওংদা শম্নহনগদৌরিবা কয়া অসিনা মরম ওইরগা চহি খরগী মতুংদা মুম্বাইদা অওনবা অমা লাক্লগনি‍। মসি লায়রবা শিন্মীদগী হৌরগা অতৈ শিন্মীশিং, দুকান ফম্বা অমদি অচৌবা বিজিনেস তৌরিবশিংদগী হৌরগা মফমসিদা লৈরিবা মীওইশিং ফাওবদা মীপুম খুদিংদা নুংঙাইহনগনি‍। মনাক নকপা দিস্ত্রিক্তশিংদগী মুম্বাইদা লাকথোক লাকশিন তৌবা ফাওবা লায়হল্লগনি‍। কোস্তেল লম্বী, ইন্দু মিল মেমোরিএল, নাবি মুম্বা এয়রপোর্ত, ত্রান্স হার্বর লিঙ্কনচিংবা প্রোজেক্তশিংনা মুম্বাইদা অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লি‍। ধরাবীবু নৌনা শেমগৎপদগী হৌরগা অরিবা চোল শেমগৎপা ফাওবদা লৈরিবা থবক থৌরম খুদিংমক অচুম্বা পরিংদা অমুক হঞ্জিলক্লি‍। মসিগীদমক ঐনা সিন্দেজী অমদি দেবেন্দ্র জীগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। মুম্বাইগী লম্বীশিং পাক চাউনা ফগৎহন্নবগী প্রোজেক্ত হৌদোক্লিবা অসিনসু দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্কী খোঙফমবু উৎলি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না লৈবাকসিগী ময়োল্লমশিংদা মপুং ফানা অওনবা পুরক্নবগী থবক পায়খৎলি‍। মোৎশিলহনবদগী হৌরগা লু-নানবা ফাওবদা ময়োল্লমশিংগী পরৈ চেনবা ৱাফম খুদিংমক্কী পাম্বৈশিং পুথোক্লি‍। মরম অসিননি ঐখোয়না ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীদা মীৎয়েঙ কন্না চঙলিবা অমদি মসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎলিবা‍। ঐখোয়না বাইওফুএলদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম অমা থুনা পুরকপা পাম্মী‍। হায়দ্রোজেন থাউ শীজিন্নবা ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম পুরক্নবগীদমক লৈবাকসিদা মিসন মোদতা থবক চঙশিল্লি‍। মসিদসু নত্তনা, ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীগী মতেঙগা লোয়ননা ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংগী ফত্ত-হৌদি অমদি অমোৎ অকায় লোইশিন খমজিন্নবা লেপ্পা লৈতবা খোঙতাঙ কয়া থাংজিল্লি‍। ৱেস্ত তু ৱেল্থ হায়বা অচৌবা কেম্পেন অমসু লৈবাকসিদা চঙশিল্লি‍। অমোৎপা ঈশিং তুরেলদা তাহন্দনবগীদমক ৱাতর ত্রীৎমেন্ত প্লান্তশিংসু শেমগৎলি‍। মরূপশিং,
ময়োল্লমশিং শেমগৎনবগীদমক লৈবাকসিদা পাঙ্গল অমদি রাজনিতীগী ফিরেপ্তা অৱাৎপা অমত্তা লৈতে‍। অদুবু ঐখোয়না মরুওইবা ৱাফম অমদি খঙজিনবা তাই‍। মুম্বাইগুম্বা ময়োল্লম অমদদি, লোকেল বোদীশিংনা খোঙজেল থুনা চাওখৎপা পুরক্নবা মায়কৈদা মীৎয়েঙ চঙদ্রগদি প্রোজেক্তশিং অসি থুনা থবক পায়খৎপা ঙম্লোই‍। চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক কত্থোক্লবা লৈঙাক অমা স্তেৎসিদা লৈরবা, অফবা লৈঙাক পুরক্নবগীদমক কত্থোক্লবা লৈঙাক অমা ময়োল্লমশিংদা লৈরবা মতমদা থবকশিং অসি খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎপা ঙমগদৌরিবনি‍। মরম অদুনা, মুম্বাই চাওখৎহনবদা লোকেল বোদীশিংগী থৌদাং য়াম্না মরু ওই‍। মুম্বাই চাওখৎহন্নবগী শেলথুমগী অৱাৎপা লৈতে‍। মুম্বাইগী ওইজবা শেনফমশিং মফম চানা শীজিন্নগদবনি‍। শেলশিং অসি শেঞ্জা থুমজাদা মাঙহল্লবা, নৎত্রগা বেঙ্ককী ভোল্ততা শো লোন্দুনা থম্লবা অমদি চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং থিংজিনবগী থৌওং লৈরগা কমদৌনা মুম্বাইগী তুংলমচৎ তরং তরংহনগদৌরিবনো? মুম্বাইগী মীচম মীয়াম্না অৱাবা খাঙদুনা লৈরবা অমদি ময়োল্লম অসিনা চাওখৎপগী ইখৌ লাংবা ফীভমদা লৈবা হায়বা ফীভমসি ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা অমদি সিবাজী মহারাজগী মহারাস্ত্রদা কৈদৌঙৈদসু য়ারোই‍। মুম্বাইগী মীয়ামগী পরৈ চেনবা ৱাফম পুম্নমক খঙলবা মতুংদা ঐনা ৱাফমশিং অসি অহকপা থৌদাংগা লোয়ননা ফোঙদোক্লিবনি‍। বি.জে.পি. লৈঙাক নৎত্রগা এন.দি.এ. লৈঙাক্না কৈদৌঙৈদসু চাওখৎ থৌরাংগী থবকপু রাজনিতীনা নমথদুনা থমদে‍। চাওখৎপা পুরকপা হায়বসিনা ঐখোয়গী খ্বায়দগী মরুওইবা মীৎয়েঙনি‍। বি.জে.পি. লৈঙাক নৎত্রগা এন.দি.এ. লৈঙাক্না কৈদৌঙৈদসু চাওখৎ থৌরাংগী থবকপু রাজনিতীগী খুদোংচাবা লৌঔনবগীদমক ফাজিন্দুনা থমদে‍। পি.এম. স্বানিধী য়োজনানা মসিগী খুদম অমসু ওইরি‍। অহানবা ওইনা ঐখোয়না লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরিবা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগী স্কীম অমা ঐখোয়না হৌদোক্লে‍। ঐখোয়না হায়রিবা অপীকপা লল্লোন ইতিক তৌজরিবা মীওইশিং অসিদা বেঙ্কশিংদগী অতাবা মমলদা অমদি কোলেতরেল য়াওদবা লোনশিং ফংহল্লি‍। লৈবাক শিনবা থুংবদগী স্ত্রীৎ ভেন্দর লাখ ৩৫রোম্না মসিগা কান্নবা ফংখ্রে‍। স্কীম অসিগী মখাদা, মহারাস্ত্রদসু এসোসিএৎ লাখ মঙাদা লোনশিং সেংসন তৌখ্রে‍। ঙসিমকসু, মরূপ লাখ অমা হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেনফমশিং অসি হকথেংননা দিপোজিৎ তৌরি‍। মসি মতম কয়াগী মমাঙদগী তৌরম্বা য়ারবনি‍। অদুবু শরক শিবা তাঞ্জা অমদা, দবল ইঞ্জিন লৈঙাক লৈতবনা মরম ওইরগা থবক খুদিংদা খুরৌ থাংখি‍। মসিগী মহৈ অমা ওইনা, হায়রিবা বিনিফিসরী পুম্নমক অসিনা অৱাবা খাঙদুনা লাকখি‍। মসি অমুক হন্না থোকহন্দনবা হোৎনবা হায়বসি দিল্লীদগী মহারাস্ত্র অমদি মুম্বাই ফাওবদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না হোৎনফম থোকপনি অমদি হেন্না ফবা কোওর্দিনেতেদ ওইবা সিস্তেম অমা লৈহনগদবনি‍।
মরূপশিং,
স্বানিধী য়োজনা অসি লোন পীনবা স্কীম অমখক্তা নত্তনা ঐখোয়গী মরূপ স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগী শেন্মিৎলোনগী মতিক হেনগৎহন্নবগী কেম্পেন অমসুনি হায়বসি ঐখোয়গী পুক্নিংদা থমগদবনি‍। স্বানিধী হায়রিবসি মশানা মশাবু ইকায়খুম্নজবদুনি‍। স্বানিধী বিনিফিসরীশিংবু দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী মরমদা তাকপি তম্বিনবগীদমক মুম্বাইদা কেম্প ৩২৫ পাঙথোকখ্রে হায়না ঐঙোন্দা পাউদম্লকই‍। মসিগী মহৈ ওইনা, ঐখোয়গী স্ত্রীৎ ভেন্দর লিশিং কয়ানা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন শীজিন্নবা হৌরে‍। লৈবাক শিনবদা লৈরিবা স্বানিধী য়োজনাগী বিনিফিসরীশিং অসিনা তেনখ্রবা মতমসিদা লুপা করোর ৫০,০০০রোমগী ওইগদবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌখ্রে হায়বসি তাবদা মীওই কয়া অমদি ঙক্নগনি‍। ঐখোয়না লাইরিক হৈতবনি খন্দুনা, ইকায়বা পীবিরিবা মখোয়না, ঙসি ঐগী মাঙদা লেঙশিনবিরিবা মরূপশিং অসিনা মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংগী খুত্থাঙদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ওনলাইন ত্রাঞ্জেক্সন তৌখ্রে‍। হায়রিবা ফীভম অমদি অহোংবা অসি স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা দিজিতেল পেমেন্ত শীজিন্নবদা মায় পাক্কদ্রা হায়না ৱাহং হংলম্বা, ফনা খনবা ঙমদবশিংগী মফমপা অচৌবা পাউখুম অমনি‍। দিজিতেল ইন্দিয়া মায় পাকপসি মীপুম খুদিংমক্না হোৎনমিন্নরবদি ওইথোক্লোইদবা করিসু লৈতে হায়বগী খুদম অমনি‍। ‘সবকা প্রয়াস’ (পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবা) হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না মুম্বাইবু চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল য়ৌনা পুদুনা চৎকনি‍। ঙসি ঐগী স্ত্রীৎ ভেন্দর ইচিল ইনাওশিংগী মফমদা ঐগা লোয়ননা চৎমিন্নসি হায়জনিংই‍। অদোম্না খোঙথাঙ ১০ থাংবা মতমদা ঐনা অদোমগীদমক খোঙথাঙ ১১ থাংজগে‍। ঐনা ৱাফম অসি ফোঙদোক্লিবসিগী মরমদি মমাঙদদি ঐখোয়গী স্ত্রীৎ ভেন্দর ইচিল ইনাওশিংনা শেন্দোয় চাবা মীশিংগী মফমদা শেন্দোয় চাউনা থীদুনা শেল পুরম্বদুননি‍। কনাগুম্বা মীওই অমনা নোংমখক্কী বিজিনসে অমা তৌনবগীদমক লুপা লিশিং অমা মথৌ তারবদি, শেন্দোয় চাবদুনা মাঙজৌননা লুপা ১০০ ককহৌরগা মঙোন্দা লুপা ৯০০খক পীরক্কনি‍। অদুগা করিগুম্বা মহাক্না নুমিদাংৱাইরম ফাওবা শেলদু শিংদোরকপা ঙমদ্রবদি, মহাক মথংগী নুমিত্তা শেল পুবা ফংলোই‍। করিগুম্বা নুমিৎ অমদা মহাক্কী পোৎশিং য়োনবা ঙমদদুনা লুপা লিশিং অমদু থিদোকপা ঙমদ্রবদি, মঙোন্দা শেন্দোয়গী অহেনবা পোৎলুম অমসু পুগদৌরিবনি‍। মহাক্কী অঙাংশিং নুমিদাংদা চরা হেন্দুনা তুমগদৌরিবনি‍। হায়রিবা খুদোংথিবা পুম্নমকসিদগী মখোয়বু ঙাকথোক্নবগীদমক স্বানিধী য়োজনা হৌদোক্লিবনি‍।
অদুগা মরূপশিং,
অদোম্না দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন হেন্না শীজিন্নবা তাই‍। অদোম্না পোৎশিং য়াম্না লৈবা চৎপা মতমদা, মদুগীদমক দিজিতেল পেমেন্ত তৌবিয়ু‍। অদোম্না অদোমদগী পোৎ লৈরিবশিংগী মফমদসু দিজিতেল পেমেন্ত তৌনবগীদমক হায়বিয়ু‍। করিগুম্বা অদোম্না লেপ্তনা অসুম্না তৌরগদি, অদোমগী মফমদা শেন্দোয় পৈশা অমত্তা তিংলরোই‍। অদোমগী অঙাংশিংগী মহৈ মশিং অমদি তুংগীদমক অদোম্না শেল কয়া য়াম্না তুংশিঞ্জবা ঙমগনি হায়বদু অদোম খনবা ঙমবরা য়েংবিয়ু‍। মরম অসিননি মরূপশিং, ঐনা অদোমগা লোয়ননা লেপ্লি, অদোম্না খোঙথাঙ ১০ থাংবদা ঐনা অদোমগীদমক খোঙথাঙ ১১ থাংজগে হায়রিবা‍। মসি ঐগী ৱাশক্নি‍। মরূপশিং, ঙসি ঐনা মুম্বাইগী লৈমায়দা অদোমগী তরং তরংবা তুংলমচৎ অমগীদমক ৱাশক অসি পুদুনা লাক্লি‍। অদুগা হায়রিবা মীয়াম অসিগী থৌরাং অমদি হোৎনবা কনবসিনা, লৈবাক অসিনা অনৌবা পন্দোল লোম্বা ঙমগদৌরিবনি‍। হায়রিবা থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐনা ঙসি অমুক্কা হন্না অদোমগী মফমদা লাকচরিবনি‍। ঐনা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক বিনিফিসরী পুম্নমক, মুম্বাইকার পুম্নমক, মহারাস্ত্র অমদি মুম্বাই পুম্বগী মীওইশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। মুম্বাই লৈবাকসিগী ময়োলনি‍। সিন্দে জী অমদি দেবেন্দ্র জী অনিনা পুন্না অদোমগী মঙলানশিং মঙফাওনহনগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজবা থম্লি‍।
ঐগা লোয়ননা লাউবিয়ু:
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
ভারত ইমানা – য়াইফরে!
হন্না হন্না থাগৎচরি!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of development works & transfer of approved loans to beneficiaries under PM-SVANidhi Yojana in Mumbai, Maharashtra
19 JAN 2023 9:21PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Namaskar to all my brothers and sisters of Mumbai!
Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, my colleagues in the Union Cabinet, Assembly Speaker Shri Rahul Narvekar ji, Ministers of the Government of Maharashtra, MPs and MLAs and a large number of my dear sisters and brothers who are present here!
Today, projects worth Rs 40,000 crore related to the development of Mumbai were dedicated and the foundation stone laid here. Be it the very important metro for Mumbai, the modernization of Chhatrapati Shivaji Terminus, a huge project to improve roads, and the opening of Aapla Dawakhana named after Balasaheb Thackeray, all these projects will play a big role in improving the city of Mumbai. A short while ago, the street vendors of Mumbai also received money in their bank accounts under the PM SVANidhi Yojana. I congratulate all such beneficiaries and every Mumbaikar.
Brothers and sisters,
Today India is daring to dream big and fulfill those dreams for the first time after independence. Otherwise, a long period of the last century was spent only in discussing poverty, asking for help from the world, and making ends meet somehow. This is also happening for the first time in the history of independent India, when the world too has reposed faith in India's big resolutions. Therefore, as much as Indians have the eagerness to build a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence, the same optimism is visible in the world as well. And just now Shinde ji was describing his experience in Davos. This perception is visible everywhere. If there is so much positivity in the world about India today, it is because everyone feels that India is utilizing its potential very well. Today everyone realizes that India is doing what is necessary for rapid development and prosperity. Today India is full of unprecedented confidence. With the inspiration of Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Swaraj’ (self-rule) and ‘Suraj’ (good governance) is strongly manifested in today's India as well as in the double engine governments.
Brothers and sisters,
We have seen those times when the money meant for the welfare of the poor was lost in scams. There was no sign of sensitivity regarding the tax collected from taxpayers. Crores of countrymen had to suffer a lot. We have changed this approach in the last eight years. Today India is spending on its physical and social infrastructure with futuristic thinking and modern approach. Today, while facilities like houses, toilets, electricity, water, cooking gas, free treatment, medical colleges, AIIMS, IITs, IIMs are being developed at a fast pace in the country, on the other hand, there is an equal emphasis on modern connectivity. The kind of modern infrastructure that was once imagined, today such infrastructure is being developed in the country. In short, work is going on simultaneously on the requirements of the country today as well as the possibilities of prosperity in the future. The major economies of the world are in distress today, but even in such difficult times, India keeps the stove of every house burning by giving free ration to more than 80 crore countrymen. Even in such an environment, India is making unprecedented investments in building infrastructure. It shows the commitment of today's India, a reflection of our resolve for a developed India.
Brothers and sisters,
The role of our cities is most important in building a developed India. And if we talk about Maharashtra, then many cities of the state are going to speed up India's growth in the next 25 years. Therefore, it is the priority of the double engine government to prepare Mumbai for the future. Our commitment is also reflected in the expansion of the Metro network in Mumbai. Until 2014, the Metro used to run only for 10-11 kilometers in Mumbai. As soon as you formed the double engine government, it has expanded rapidly. The work slowed down for some time, but with the coming together of Shinde ji and Devendra ji, now the work has picked up pace again. We are moving at a fast pace towards the 300 kilometer long metro network in Mumbai.
Friends,
Today, work is underway on mission mode to modernize the railways across the country. Rail connectivity of Mumbai local and Maharashtra is also benefiting from this. The double engine government wants to provide the common man the same modern facilities, cleanliness and high speed experience, which was once available only to resourceful people. Therefore, railway stations are also being developed like airports today. Now Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, one of the oldest railway stations in the country, is also going to be transformed. This heritage of ours is now going to be developed into the pride of 21st century India. There will be separate facilities for local and long distance trains. The aim is to provide better facilities to the common commuters and to make commuting for work easier. This station will not be limited to railway facilities only, but it will also be a hub of multimodal connectivity. That is, be it bus, metro, taxi, auto, every means of transport will be available here under one roof. This will provide a seamless connectivity to the passengers. This is the multimodal connectivity which we are going to develop in every city of the country.
Friends,
Mumbai is going to be transformed in the next few years due to modernized Mumbai Locals, extensive network of Metro, fast modern connectivity with other cities like Vande Bharat and Bullet Train. It will be convenient for everyone, from poor laborers to employees, shopkeepers and those who are into big businesses, to live here. Even commuting to Mumbai from nearby districts will become easier. Projects such as Coastal Road, Indu Mill Memorial, Navi Mumbai Airport, Trans Harbour Link, etc. are giving new strength to Mumbai. Everything from Dharavi redevelopment to old chawl development is back on track now. I congratulate Shinde ji and Devendra ji for this. The launch of the project to improve the roads of Mumbai on a large scale also shows the commitment of the double engine government.
Brothers and sisters,
Today we are working on the complete transformation of the cities of the country. Solutions are being found for every problem of the cities from pollution to cleanliness. That's why we are laying so much emphasis on electric mobility and creating infrastructure for it. We want to bring a biofuel based transport system fast. Work in mission mode is also going on in the country for the transport system involving hydrogen fuel. Not only this, we are also taking continuous steps to get rid of the problem of garbage and waste in our cities with the help of new technology. A huge campaign of Waste to Wealth is going on in the country. Water treatment plants are being set up so that dirty water does not enter the rivers.
Friends,
There is no dearth of power and political will in the country for the development of cities. But we have to understand one important thing. In a city like Mumbai, projects cannot be taken up quickly unless the local body also prioritizes speedy development. When there is a dedicated government for development in the state, when there is a dedicated government for good governance in the cities, only then these works can be implemented faster. Therefore, the role of the local body in the development of Mumbai is very important. There is no dearth of budget for the development of Mumbai. The rightful money of Mumbai should be spent at the right place. How will the future of Mumbai be bright if the money is spent in corruption, or is locked in the vaults of banks and there is a tendency to stop the work of development? If the common people of Mumbai continue to suffer and this city continues to yearn for development, this situation can never be acceptable in 21st century India and can never happen in Shivaji Maharaj's Maharashtra. Understanding every problem of the people of Mumbai, I am stating this with great responsibility. The BJP government or the NDA government never lets politics dominate development. Development is our biggest priority. The BJP and NDA governments never put brakes on development works for their political interests. But we have seen this happening time and again in Mumbai in the past. The PM SVANidhi Yojana is also an example of this. For the first time, we launched a scheme for the street vendors who are an important part of the city's economy. We ensured cheap and collateral-free loans from banks for these small traders. About 35 lakh street vendors across the country have got its benefits. Under this scheme, loans have been sanctioned to five lakh associates in Maharashtra as well. Even today, money has been directly deposited in the bank accounts of more than one lakh friends. This should have been done long ago. But in the intervening time, obstacles were created in every work due to the absence of the double engine government. As a result, all these beneficiaries had to suffer. In order to ensure that this should not happen again, it is necessary that efforts should be made by everyone from Delhi to Maharashtra and Mumbai and there should be a better coordinated system.
Friends,
We have to keep in mind that the SVANidhi Yojana is not just a scheme to give loans, but it is a campaign to boost the economic power of our fellow street vendors. This SVANidhi is all about self-respect. I have been told that 325 camps have been organized in Mumbai for training the SVANidhi beneficiaries in digital transactions. As a result, thousands of our street vendors have started digital transactions. Many people will be shocked to know that the beneficiaries of the SVANidhi Yojana across the country have done digital transactions worth about Rs 50,000 crore in such a short time. Those whom we consider illiterate, whom we keep humiliating, those friends of mine who are sitting in front of me today, have done online transactions worth 50,000 crore rupees through their mobile phones. This feat and change is a big answer to the pessimists, who used to question the success of digital payments by street vendors. The success of Digital India is an example that nothing is impossible if there is involvement of everyone's efforts. Together with this spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort), we will take Mumbai to a new height of development. Today I want to tell my street vendor brothers to walk with me. If you take 10 steps, I will take 11 steps for you. I am saying this because earlier our street vendor brothers and sisters used to go to moneylenders who would lend money with interest. If anybody required one thousand rupees to do business for a day, the moneylender would deduct 100 rupees in advance and would give him only 900 rupees. And if he did not return one thousand rupees by the evening, then he would not get the money the next day. And if he could not sell his goods on some days and failed to pay back one thousand rupees, there would be an additional burden of interest on him. His children were forced to sleep hungry at night. The SVANidhi Yojana is there to protect you from all these troubles.
And friends,
You should use more digital transactions. When you go to buy goods in bulk, make digital payments for it. You also tell your buyers to make digital payments. If you do it consistently, then you will not be charged a single penny of interest. You can imagine how much money you will save for your children's education and their future. That's why I say, friends, I am standing with you, you walk 10 steps, I am ready to walk 11 steps. This is my promise. Friends, today I have come to the land of Mumbai to make this promise to you for your bright future. And I am sure that with the effort and hard work of these people, the country will scale new heights. It is with this belief that I have once again come to you today. I congratulate all the beneficiaries, all the Mumbaikars, the whole of Maharashtra and Mumbai for these development works. Mumbai is the heart of the country. I have full faith that Shinde ji and Devendra ji together will make your dreams come true.
Speak with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.