ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇରେ ପିଏମ୍‍-ଏସଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦିତ ଋଣ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 JAN 2023 9:21PM by PIB Bhubaneswar
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ମୁମ୍ବାଇର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନମସ୍କାର!
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂହ କୋଶିୟାରି ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ରାହୁଲ ନରଭେକର ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକ ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ମୋର ବହୁ ପ୍ରିୟ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇ ।
ଆଜି ମୁମ୍ବାଇର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଏଠାରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ମୁମ୍ବାଇ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମେଟ୍ରୋ, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ଟର୍ମିନାସର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ରାସ୍ତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେଙ୍କ ନାମରେ ଥିବା ଆପଲା ଦବାଖାନା ଖୋଲିବା; ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୁମ୍ବାଇ ସହରର ଉନ୍ନତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁମ୍ବାଇର ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ପିଏମ୍‍ ଏସଭିଏନିଧି ଅଧୀନରେ ଥିବା ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲେ । ମୁଁ ଏହିପରି ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁମ୍ବାଇବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଅ।ଜି ଭାରତ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ସାହସ କରୁଛି । ଅନ୍ୟଥା, ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ କେବଳ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ବିଶ୍ୱରୁ ସାହାଯ୍ୟ ମାଗିବା ଏବଂ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ କାମ ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ବିତାଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘଟୁଛି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ କରୁଛି । ତେଣୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର "ଅମୃତ କାଳ” ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଯେତିକି ଆଗ୍ରହ ଅଛି, ସେହିଭଳି ବିଶ୍ୱରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଆଶା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସିନ୍ଦେ ଜୀ ଡାଭୋସରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ । ଏହି ଧାରଣା ସବୁଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଯଦି ଆଜି ଭାରତ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏତେ ସକରାତ୍ମକତା ଅଛି, ତେବେ ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ଆଜି ସମସ୍ତେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଭାରତ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି ତାହା କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ସହିତ ଆଜିର ଭାରତରେ ତଥା ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ "ସ୍ୱରାଜ” (ନିଜସ୍ୱ ଶାସନ) ଏବଂ "ସୁରଜ” (ଉତ୍ତମ ଶାସନ) ର ଆବେଗ ଦୃଢ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ସେହି ସମୟ ଦେଖିଛୁ ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଥିବା ଅର୍ଥ ଦୁର୍ନୀତିରେ ହଜି ଯାଇଥିଲା । ଟିକସଦାତାଙ୍କଠାରୁ ସଂଗୃହୀତ ଟିକସ ବିଷୟରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର କୌଣସି ଚିହ୍ନ ନଥିଲା । କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ କଷ୍ଟ ସହିବାକୁ ପଡିଲା । ଆମେ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ । ଭବିଷ୍ୟତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆଜି ଭାରତ ଏହାର ଶାରୀରିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି । ଆଜି ବାସଗୃହ, ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ପାନୀୟ ଜଳ, ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ, ଏମ୍‍ସ, ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍ ଭଳି ସୁବିଧା ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆଧୁନିକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସଂଯୋଗ ଏକ ପ୍ରକାର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା, ଆଜି ଦେଶରେ ଏଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ସଂକ୍ଷେପରେ, ଆଜି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ତଥା ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମୃଦ୍ଧିର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକକାଳୀନ ଚାଲିଛି । ଦୁନିଆର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ଆଜି ସଙ୍କଟରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏଭଳି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦେବା ଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ଚୂଲି ଜଳୁଛି । ଏଭଳି ପରିବେଶରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ର୍ନିମାଣରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ଏହା ଆଜିର ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଏ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତିଫଳନ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯଦି ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିଷୟରେ କହିବା, ତେବେ ରାଜ୍ୟର ଅନେକ ସହର ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁମ୍ବାଇକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମୁମ୍ବାଇରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମୁମ୍ବାଇରେ ମେଟ୍ରୋ କେବଳ ୧୦-୧୧ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚଲୁଥିଲା । ତୁମେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ମାତ୍ରେ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି । କିଛି ସମୟ ପାଇଁ କାମ ମନ୍ଥର ହୋଇଗଲା, କିନ୍ତୁ ସିନ୍ଦେ ଜୀ ଏବଂ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କ ଏକାଠି ହେବା ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପୁଣି ଗତି ଧରିଛି । ଆମେ ମୁମ୍ବାଇର ୩୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଆଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ରେଳବାଇକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରେଳ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଲାଭବାନ ହେଉଛି । ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସମାନ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା, ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଗତିର ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକଦା ସମ୍ବଳ କେବଳ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା । ତେଣୁ ଆଜି ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ସର୍ବ ପୁରାତନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରୁ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନାସ ମଧ୍ୟ ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମର ଏହି ଐତିହ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଗର୍ବର ସହିତ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ଦୂରଗାମୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଅଲଗା ସୁବିଧା ରହିବ । ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଯାତାୟାତକୁ ସହଜ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଷ୍ଟେସନ୍ କେବଳ ରେଳ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ, ଏହା ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗର ଏକ ହବ୍ ମଧ୍ୟ ହେବ । ତାହା ହେଉଛି, ବସ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ, ଟ୍ୟାକ୍ସି, ଅଟୋ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବହନ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନିରନ୍ତର ସଂଯୋଗ ସେବା ଯୋଗାଇବ । ଏହା ହେଉଛି ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ଯାହାକି ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରେ ବିକାଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଧୁନିକୀକରଣ ହୋଇଥିବା ମୁମ୍ବାଇ ଲୋକାଲ, ମେଟ୍ରୋର ବ୍ୟାପକ ନେଟୱାର୍କ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଭଳି ଅନ୍ୟ ସହର ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ମୁମ୍ବାଇ ଆସନ୍ତା କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଗରିବ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କର୍ମଚାରୀ, ଦୋକାନୀ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାରେ ରହିବା ସୁବିଧା ହେବ । ଏପରିକି ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାରୁ ମୁମ୍ବାଇ ଯିବା ଆସିବା ସହଜ ହେବ । କୋଷ୍ଟାଲ୍ ରୋଡ୍‌, ଇନ୍ଦୁ ମିଲ୍ ମେମୋରିଆଲ୍‌, ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦର, ଟ୍ରାନ୍ସ ହାରବର୍ ଲିଙ୍କ୍ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମୁମ୍ବାଇକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି । ଧରାବୀ ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଓଲ୍ଡ ଚାଓଲ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରି ଆସୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସିନ୍ଦେ ଜୀ ଏବଂ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବହୁ ପରିମାଣରେ ମୁମ୍ବାଇର ରାସ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ସହରଗୁଡ଼ିକର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାନ୍ତର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ପ୍ରଦୂଷଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହରଗୁଡିକର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜାଯାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଏହା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ । ଆମେ ଏକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଭିତ୍ତିକ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶୀଘ୍ର ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇନ୍ଧନ ସହିତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଦେଶରେ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସାହାଯ୍ୟରେ ଆମ ସହରରେ ଆବର୍ଜନା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ଦେଶରେ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଅପରିଷ୍କାର ଜଳ ନଦୀରେ ପ୍ରବେଶ ନକରିବା ପାଇଁ ଜଳ ବିଶୋଧନାଗାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସହରଗୁଡିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଶରେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ବୁଝିବାକୁ ପଡିବ । ମୁମ୍ବାଇ ପରି ସହରରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ନଦେଲେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଶୀଘ୍ର ନିଆଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସରକାର ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତମ ଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସରକାର ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇପାରିବ । ତେଣୁ ମୁମ୍ବାଇର ବିକାଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୁମ୍ବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅର୍ଥର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ । ଉପଯୁକ୍ତ ଟଙ୍କା ମୁମ୍ବାଇର ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଯଦି ଟଙ୍କା ଦୁର୍ନୀତିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ, କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରେ ତାଲା ପଡିକି ରହିଥାଏ ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବନ୍ଦ କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଥାଏ ତେବେ ମୁମ୍ବାଇର ଭବିଷ୍ୟତ କିପରି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ? ଯଦି ମୁମ୍ବାଇର ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ଦୁଃଖ କଷ୍ଟ ଭୋଗୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସହର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି କଦାପି ଗ୍ରହଣୀୟ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଶିବାଜୀ ମହରାଜଙ୍କ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏହା କେବେ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ମୁମ୍ବାଇର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝି ମୁଁ ଏହାକୁ ବହୁତ ଦାୟିତ୍ୱର ସହିତ ଦର୍ଶାଉଛି । ବିଜେପି ସରକାର କିମ୍ବା ଏନଡିଏ ସରକାର କଦାପି ରାଜନୀତିକୁ ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ । ବିକାଶ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରାଥମିକତା । ବିଜେପି ଏବଂ ଏନଡିଏ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ କେବେ ବି ବ୍ରେକ୍ ଲଗାନ୍ତି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଅତୀତରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ବାରମ୍ବାର ଏହି ଘଟଣା ଘଟୁଥିବା ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମେ ସହରର ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଥିବା ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ବନ୍ଧକମୁକ୍ତ ଋଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ । ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୫ ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତା ଏହାର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଞ୍ଚଞ୍ଚଲକ୍ଷ ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ଆଜି ବି ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜମା କରାଯାଇଛି । ଏହା ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥାନ୍ତା କିନ୍ତୁ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଭୋଗିବାକୁ ପଡିଲା । ଏହାର ଯେପରି ପୁନରାବୃତ୍ତି ନହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେଠାରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା କେବଳ ଋଣ ଦେବା ଯୋଜନା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ସାଥୀ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ । ଏହି ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ସମସ୍ତଙ୍କ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାରରେ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ମୁମ୍ବାଇରେ ୩୨୫ ଟି ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମର ହଜାର ହଜାର ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତା ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଅନେକ ଲୋକ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଏସଭିଏନିଧି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଅଶିକ୍ଷିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁ, ଯାହାକୁ ଆମେ ଅପମାନିତ କରିଥାଉ, ମୋର ସେହି ବନ୍ଧୁ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ମୋ ସାମ୍ନାରେ ବସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅନଲାଇନ୍ କାରବାର କରିଛନ୍ତି । ଏହି କିର୍ତ୍ତୀମାନ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିରାଶାବାଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ତର, ଯେଉଁମାନେ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେୟର ସଫଳତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଥିଲେ । ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ହେଉଛି ଏକ ଉଦାହରଣ ଯେ ଯଦି ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଜଡିତ ହୁଏ ତେବେ କିଛି ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ "ସବକା ପ୍ରୟାସ” (ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ)ର ଏହି ଆବେଗ ସହିତ ଆମେ ମୁମ୍ବାଇକୁ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବା । ଆଜି ମୁଁ ମୋର ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତା ଭାଇମାନଙ୍କୁ ମୋ ସହିତ ଚାଲିବା ଲାଗି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯଦି ତୁମେ ୧୦ ଟି ପାଦ ଆଗକୁ ନିଅ, ମୁଁ ତୁମ ପାଇଁ ୧୧ ଟି ପାଦ ଆଗକୁ ନେବି । ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ୠଣଦାତାଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଉଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସୁଧ ସହିତ ଟଙ୍କା ଋଣ ଦେବେ । ଯଦି ଦିନକୁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପାଇଁ କେହି ଏକ ହଜାର ଟଙ୍କା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ତେବେ ଋଣଦାତା ୧୦୦ ଟଙ୍କା ପୂର୍ବରୁ କାଟିଦେବେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ କେବଳ ୯୦୦ ଟଙ୍କା ଦେବେ ଏବଂ ଯଦି ସେ ସନ୍ଧ୍ୟା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ହଜାର ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ନକରନ୍ତି, ତା\'ହେଲେ ପରଦିନ ସେ ଟଙ୍କା ପାଇବେ ନାହିଁ । ଏବଂ ଯଦି ସେ କିଛି ଦିନ ନିଜର ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରୟ କରିପାରିନଥିବେ ଏବଂ ଏକ ହଜାର ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିବେ, ତେବେ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ସୁଧ ବୋଝ ପଡିବ । ତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ରାତିରେ ଭୋକିଲା ଶୋଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ । ତୁମକୁ ଏହି ସମସ୍ତ ଅସୁବିଧାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏସଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଅଛି ।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର କରିବା ଉଚିତ୍‍ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ବହୁ ପରିମାଣରେ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏଥିପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଗୋଟିଏ ପଇସା ସୁଧ ଆଦାୟ କରାଯିବ ନାହିଁ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ପିଲାମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କେତେ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ତୁମ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି, ତୁମେ ୧୦ ପାଦ ଆଗକୁ ଚାଲ, ମୁଁ ୧୧ ପାଦ ଚାଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଏହା ମୋର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି ମୁଁ ତୁମର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବାକୁ ମୁମ୍ବାଇ ମାଟିକୁ ଆସିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଲୋକଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଯିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଛି । ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ, ସମସ୍ତ ମୁମ୍ବାଇବାସୀ, ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ଦେଶର ହୃଦୟ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ସିନ୍ଦେ ଜୀ ଏବଂ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀ ଏକତ୍ର ହୋଇ ତୁମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବେ ।
ମୋ ସହିତ କୁହ:
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of development works & transfer of approved loans to beneficiaries under PM-SVANidhi Yojana in Mumbai, Maharashtra
19 JAN 2023 9:21PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Namaskar to all my brothers and sisters of Mumbai!
Governor of Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, my colleagues in the Union Cabinet, Assembly Speaker Shri Rahul Narvekar ji, Ministers of the Government of Maharashtra, MPs and MLAs and a large number of my dear sisters and brothers who are present here!
Today, projects worth Rs 40,000 crore related to the development of Mumbai were dedicated and the foundation stone laid here. Be it the very important metro for Mumbai, the modernization of Chhatrapati Shivaji Terminus, a huge project to improve roads, and the opening of Aapla Dawakhana named after Balasaheb Thackeray, all these projects will play a big role in improving the city of Mumbai. A short while ago, the street vendors of Mumbai also received money in their bank accounts under the PM SVANidhi Yojana. I congratulate all such beneficiaries and every Mumbaikar.
Brothers and sisters,
Today India is daring to dream big and fulfill those dreams for the first time after independence. Otherwise, a long period of the last century was spent only in discussing poverty, asking for help from the world, and making ends meet somehow. This is also happening for the first time in the history of independent India, when the world too has reposed faith in India's big resolutions. Therefore, as much as Indians have the eagerness to build a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence, the same optimism is visible in the world as well. And just now Shinde ji was describing his experience in Davos. This perception is visible everywhere. If there is so much positivity in the world about India today, it is because everyone feels that India is utilizing its potential very well. Today everyone realizes that India is doing what is necessary for rapid development and prosperity. Today India is full of unprecedented confidence. With the inspiration of Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Swaraj’ (self-rule) and ‘Suraj’ (good governance) is strongly manifested in today's India as well as in the double engine governments.
Brothers and sisters,
We have seen those times when the money meant for the welfare of the poor was lost in scams. There was no sign of sensitivity regarding the tax collected from taxpayers. Crores of countrymen had to suffer a lot. We have changed this approach in the last eight years. Today India is spending on its physical and social infrastructure with futuristic thinking and modern approach. Today, while facilities like houses, toilets, electricity, water, cooking gas, free treatment, medical colleges, AIIMS, IITs, IIMs are being developed at a fast pace in the country, on the other hand, there is an equal emphasis on modern connectivity. The kind of modern infrastructure that was once imagined, today such infrastructure is being developed in the country. In short, work is going on simultaneously on the requirements of the country today as well as the possibilities of prosperity in the future. The major economies of the world are in distress today, but even in such difficult times, India keeps the stove of every house burning by giving free ration to more than 80 crore countrymen. Even in such an environment, India is making unprecedented investments in building infrastructure. It shows the commitment of today's India, a reflection of our resolve for a developed India.
Brothers and sisters,
The role of our cities is most important in building a developed India. And if we talk about Maharashtra, then many cities of the state are going to speed up India's growth in the next 25 years. Therefore, it is the priority of the double engine government to prepare Mumbai for the future. Our commitment is also reflected in the expansion of the Metro network in Mumbai. Until 2014, the Metro used to run only for 10-11 kilometers in Mumbai. As soon as you formed the double engine government, it has expanded rapidly. The work slowed down for some time, but with the coming together of Shinde ji and Devendra ji, now the work has picked up pace again. We are moving at a fast pace towards the 300 kilometer long metro network in Mumbai.
Friends,
Today, work is underway on mission mode to modernize the railways across the country. Rail connectivity of Mumbai local and Maharashtra is also benefiting from this. The double engine government wants to provide the common man the same modern facilities, cleanliness and high speed experience, which was once available only to resourceful people. Therefore, railway stations are also being developed like airports today. Now Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, one of the oldest railway stations in the country, is also going to be transformed. This heritage of ours is now going to be developed into the pride of 21st century India. There will be separate facilities for local and long distance trains. The aim is to provide better facilities to the common commuters and to make commuting for work easier. This station will not be limited to railway facilities only, but it will also be a hub of multimodal connectivity. That is, be it bus, metro, taxi, auto, every means of transport will be available here under one roof. This will provide a seamless connectivity to the passengers. This is the multimodal connectivity which we are going to develop in every city of the country.
Friends,
Mumbai is going to be transformed in the next few years due to modernized Mumbai Locals, extensive network of Metro, fast modern connectivity with other cities like Vande Bharat and Bullet Train. It will be convenient for everyone, from poor laborers to employees, shopkeepers and those who are into big businesses, to live here. Even commuting to Mumbai from nearby districts will become easier. Projects such as Coastal Road, Indu Mill Memorial, Navi Mumbai Airport, Trans Harbour Link, etc. are giving new strength to Mumbai. Everything from Dharavi redevelopment to old chawl development is back on track now. I congratulate Shinde ji and Devendra ji for this. The launch of the project to improve the roads of Mumbai on a large scale also shows the commitment of the double engine government.
Brothers and sisters,
Today we are working on the complete transformation of the cities of the country. Solutions are being found for every problem of the cities from pollution to cleanliness. That's why we are laying so much emphasis on electric mobility and creating infrastructure for it. We want to bring a biofuel based transport system fast. Work in mission mode is also going on in the country for the transport system involving hydrogen fuel. Not only this, we are also taking continuous steps to get rid of the problem of garbage and waste in our cities with the help of new technology. A huge campaign of Waste to Wealth is going on in the country. Water treatment plants are being set up so that dirty water does not enter the rivers.
Friends,
There is no dearth of power and political will in the country for the development of cities. But we have to understand one important thing. In a city like Mumbai, projects cannot be taken up quickly unless the local body also prioritizes speedy development. When there is a dedicated government for development in the state, when there is a dedicated government for good governance in the cities, only then these works can be implemented faster. Therefore, the role of the local body in the development of Mumbai is very important. There is no dearth of budget for the development of Mumbai. The rightful money of Mumbai should be spent at the right place. How will the future of Mumbai be bright if the money is spent in corruption, or is locked in the vaults of banks and there is a tendency to stop the work of development? If the common people of Mumbai continue to suffer and this city continues to yearn for development, this situation can never be acceptable in 21st century India and can never happen in Shivaji Maharaj's Maharashtra. Understanding every problem of the people of Mumbai, I am stating this with great responsibility. The BJP government or the NDA government never lets politics dominate development. Development is our biggest priority. The BJP and NDA governments never put brakes on development works for their political interests. But we have seen this happening time and again in Mumbai in the past. The PM SVANidhi Yojana is also an example of this. For the first time, we launched a scheme for the street vendors who are an important part of the city's economy. We ensured cheap and collateral-free loans from banks for these small traders. About 35 lakh street vendors across the country have got its benefits. Under this scheme, loans have been sanctioned to five lakh associates in Maharashtra as well. Even today, money has been directly deposited in the bank accounts of more than one lakh friends. This should have been done long ago. But in the intervening time, obstacles were created in every work due to the absence of the double engine government. As a result, all these beneficiaries had to suffer. In order to ensure that this should not happen again, it is necessary that efforts should be made by everyone from Delhi to Maharashtra and Mumbai and there should be a better coordinated system.
Friends,
We have to keep in mind that the SVANidhi Yojana is not just a scheme to give loans, but it is a campaign to boost the economic power of our fellow street vendors. This SVANidhi is all about self-respect. I have been told that 325 camps have been organized in Mumbai for training the SVANidhi beneficiaries in digital transactions. As a result, thousands of our street vendors have started digital transactions. Many people will be shocked to know that the beneficiaries of the SVANidhi Yojana across the country have done digital transactions worth about Rs 50,000 crore in such a short time. Those whom we consider illiterate, whom we keep humiliating, those friends of mine who are sitting in front of me today, have done online transactions worth 50,000 crore rupees through their mobile phones. This feat and change is a big answer to the pessimists, who used to question the success of digital payments by street vendors. The success of Digital India is an example that nothing is impossible if there is involvement of everyone's efforts. Together with this spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort), we will take Mumbai to a new height of development. Today I want to tell my street vendor brothers to walk with me. If you take 10 steps, I will take 11 steps for you. I am saying this because earlier our street vendor brothers and sisters used to go to moneylenders who would lend money with interest. If anybody required one thousand rupees to do business for a day, the moneylender would deduct 100 rupees in advance and would give him only 900 rupees. And if he did not return one thousand rupees by the evening, then he would not get the money the next day. And if he could not sell his goods on some days and failed to pay back one thousand rupees, there would be an additional burden of interest on him. His children were forced to sleep hungry at night. The SVANidhi Yojana is there to protect you from all these troubles.
And friends,
You should use more digital transactions. When you go to buy goods in bulk, make digital payments for it. You also tell your buyers to make digital payments. If you do it consistently, then you will not be charged a single penny of interest. You can imagine how much money you will save for your children's education and their future. That's why I say, friends, I am standing with you, you walk 10 steps, I am ready to walk 11 steps. This is my promise. Friends, today I have come to the land of Mumbai to make this promise to you for your bright future. And I am sure that with the effort and hard work of these people, the country will scale new heights. It is with this belief that I have once again come to you today. I congratulate all the beneficiaries, all the Mumbaikars, the whole of Maharashtra and Mumbai for these development works. Mumbai is the heart of the country. I have full faith that Shinde ji and Devendra ji together will make your dreams come true.
Speak with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.