প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভইচ অৱ গ্লোবেল চাউথ ছাউথ ছামিট 2023-ৰ প্ৰথম লীডাৰ্ছ অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদ
12 JAN 2023 11:46AM by PIB Guwahati
মাননীয় মহোদয়,
আপোনালোকৰ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ মতামতৰ বাবে মই আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো। আপোনালোকৰ পৰ্যবেক্ষণে প্ৰথমবাৰৰ বাবে 'ভইচ অৱ গ্লোবেল চাউথ ছামিট'ৰ পৰৱৰ্তী আঠটা অধিৱেশনক দিক-নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিব। আপোনালোকৰ এই মন্তব্যৰ পৰা এয়া স্পষ্ট হৈ পৰিছে যে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে মানৱকেন্দ্ৰিক বিকাশ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰাধিকাৰ। আজি গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্ত বা হস্তক্ষেপবোৰে আমাৰ সকলোৰে মনৰ মাজত থকা উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানবোৰো একে স্থানতে উপস্থাপন কৰিছে। এইবোৰে মুখ্যতঃ আমাৰ বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে সম্পদৰ অভাৱ, আৰু প্ৰাকৃতিক জলবায়ু আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক জলবায়ু দুয়োটাতে অস্থিৰতা বৃদ্ধিৰ বিষয়ে চিন্তা কৰে। ইয়াৰ স্বত্ত্বেও, এইটোও স্পষ্ট যে আমি উন্নয়নশীল দেশবোৰ ইতিবাচক শক্তিৰে পৰিপূৰ্ণ, আত্মবিশ্বাসেৰে পৰিপূৰ্ণ।
বিংশ শতিকাত, উন্নত দেশবোৰ বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ চালিকা শক্তি আছিল। আজি, এই উন্নত অৰ্থনীতিবোৰৰ বেছিভাগেই মন্থৰ হৈ আহিছে। স্পষ্টকৈ, একবিংশ শতিকাত, বিশ্বব্যাপী বিকাশ কেৱল দক্ষিণৰ দেশবোৰৰ পৰা আহিব। মই ভাবো যে যদি আমি একেলগে কাম কৰোঁ, আমি বিশ্বব্যাপী কাৰ্যসূচী নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰিম। আজি আৰু কাইলৈ চলিবলগীয়া অধিৱেশনত, আমি আজি আমাৰ আলোচনাৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা মূল্যৱান ধাৰণাবোৰ কঢ়িয়াই অনা আৰু বিকশিত কৰিম। আমাৰ প্ৰয়াস হ'ব গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবে একচন পইণ্ট বোৰ ডিষ্টিল কৰা – আমি একেলগে কি কৰিব পাৰোঁ আৰু বিশ্বব্যাপী কাৰ্যসূচীত আমি একেলগে কি বিচাৰিব পাৰোঁ তাৰ বাবে। ভইচ অৱ গ্লোবেল চাউথে নিজৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব। একেলগে, আমি প্ৰণালী আৰু পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাৰ চক্ৰৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাব লাগিব। আপোনাৰ বহুমূলীয়া সময়, উপস্থিতি আৰু মন্তব্যৰ বাবে মই আপোনালোকক আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ জনাইছো।
ধন্যবাদ আটাইলৈ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s Closing Remarks at the Inaugural Leaders’ Session of Voice of Global South Summit 2023
12 JAN 2023 11:46AM by PIB Delhi
Excellencies,
I thank you for your insightful statements. Your observations will guide the next eight sessions of the first ever ‘Voice of Global South Summit’. From your words, it is clear that human-centric development is an important priority for developing countries. Today’s interventions also brought out the common challenges that are on the top of all our minds. These mainly concern the lack of resources for our development needs, and increasing instability both in the natural climate and the geopolitical climate. Despite this, it is also clear that we developing countries are full of positive energy, full of confidence.
In the 20th Century, the developed countries were the drivers of the global economy. Today, most of these advanced economies are slowing down. Clearly, in the 21st Century, global growth will come from countries of the South. I think that if we work together, we can set the global agenda. In the upcoming sessions today and tomorrow, we will further amplify and develop the valuable ideas which have emerged from our discussions today. Our effort will be to distil action-points for the Global South – both for what we can do together, and for what we can seek together on the global agenda. The Voice of the Global South needs to set its own tone. Together, we need to escape the cycle of dependency on systems and circumstances which are not of our making.
I thank you once again for your time, presence and valuable remarks.
Thank you. Dhanyawaad ji.