ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଚଳିତ ଓ ଭୟଭୀତ କରୁଥିବା ଫୁଟେଜ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନ କରିବାକୁ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକୁ ଚେତାବନୀ
ରକ୍ତ, ମୃତଶରୀର, ଶାରୀରିକ ଆକ୍ରମଣଭଳି ବିଭତ୍ସ ଚିତ୍ର ଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂହିତାର ଉଲ୍ଲଂଘନ
ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରୁ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକ ନେଉଥିବା ହିଂସାତ୍ମକ ଭିଡିଓ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସଠିକ ଭାବେ ସମ୍ପାଦିତ କରାଯାଉନାହିଁ
ଘଟଣାର ଶିକାର ହେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଟିଭି ରିପୋର୍ଟଗୁଡିକ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ମାନସିକ ଚାପ ପକାଉଛି
09 JAN 2023 2:38PM by PIB Bhubaneswar
ଦୁର୍ଘଟଣା, ମୃତ୍ୟୁ ଓ ମହିଳା, ଶିଶୁ ବୟସ୍କଙ୍କ ପ୍ରତି ହିଂସା ଭଳି ଆଚରଣ ଅରୁଚିକର ଓ ଶିଷ୍ଟତା ସହ ସାଲିସ ଭଳି ହୋଇଥିବାରୁ ଏଭଳି ଖବର ପ୍ରସାର ନେଇ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି (୦୯.୦୧.୨୦୨୩) ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରିଛନ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକ ପକ୍ଷରୁ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ବନ ନ କରିବାର ଅନେକ ଘଟଣା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକ ଲୋକମାନଙ୍କ ମୃତ ଶରୀର, ଆହତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ରକ୍ତ ଜୁଡୁବୁଡୁ ଶରୀରର ଫଟୋ ଏବଂ ଭିଡିଓ, ମହିଳା, ଶିଶୁ ଓ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦୟଭାବେ ମାଡ ମରାଯାଉଥିବାର ଖୁବ୍ ନିକଟରୁ ନିଆଯାଉଥିବା ଚିତ୍ର, ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାଡ ଖାଇଥିବା ଶିଶୁର କ୍ରନ୍ଦନ ଓ ଚିତ୍କାର ଇତ୍ୟାଦି ବାରମ୍ବାର ଅନେକ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଖାଉଛନ୍ତି । ଏଗୁଡିକୁ ଝାପ୍‌ସା କରି ବା ଦୂରରୁ ନ ଦେଖାଇବା ଯୋଗୁଁ ଏହି ସଟ୍‌ ଗୁଡିକ ଆହୁରି ଭୟଙ୍କର ହେଉଛି । ଯେଭଳି ଏହାର ଖବର ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି ତାହା ଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅରୁଚିକର ଓ ଦୁଃଖଦାୟକ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀର ଦର୍ଶକଙ୍କ ଉପରେ ଏଭଳି ସମ୍ବାଦ କିପରି ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି ତା’ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ଖବର ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଖରାପ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ବ୍ୟକ୍ତିର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପଡୁଥିବାରୁ ଏହା ମାନହାନୀ କାରକ ବୋଲି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ କୁହାଯାଇଛି । ଟେଲିଭିଜନ ସାଧାରଣତଃ ପୂରା ପରିବାର ମିଳିମିଶି ଦେଖୁଥାନ୍ତି । ଏଥିରେ ବୟସ୍କ, ମଧ୍ୟବୟସ୍କ, ଛୋଟ ପିଲା ଓ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଦେଖୁଥିବାରୁ ପ୍ରସାରଣକାରୀମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଧ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳାଜ୍ଞାନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ବିଜ୍ଞାପନ ସଂହିତାରେ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛି ଯେ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିଡିଓଗୁଡିକୁ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂହିତାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ଏଗୁଡିକ ବିନା ସମ୍ପାଦକୀୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଓ ସଂଶୋଧନରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି ।
ନିକଟରେ ପ୍ରସାରିତ କେତେକ ଖବରର ଉଦାହାରଣ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ହେଲା
୧. ୩୦.୧୨.୨୦୨୨ରେ ପ୍ରସାରିତ ଭିଡିଓରେ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ଆହତ ଜଣେ କ୍ରିକେଟ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଖବରର ଚିତ୍ର ଝାପ୍‌ସା କରା ନଯାଇ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି ।
୨.୨୮.୮.୨୦୨୨ ଦିନ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଉ ଜଣେ ମୃତବ୍ୟକ୍ତିର ଶରୀର ଘୋଷାଡି ଘୋଷାଡି ନେବା ସହ ମୃତବ୍ୟକ୍ତିର ମୁହଁ,ରକ୍ତରଞ୍ଜିତ ହୋଇଥିବା ଏକ ମନକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେବାଭଳି ଭିଡିଓ ଚିତ୍ର ।
୩.୦୬-୦୭-୨୦୨୨ରେ ଶିକ୍ଷକ ବିହାରର ପାଟନାରେ ଜଣେ ପାଞ୍ଚବର୍ଷର ପିଲାକୁ ଶ୍ରେଣୀରେ ସେ ବେହୋସ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦୟଭାବେ ପିଟି ଚାଲିଥିବା ଦୃଶ୍ୟ । ପିଲାର ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ କାନ୍ଦକୁ ଓ ତା ପ୍ରତି ଦୟାକରିବା ନିବେଦନ ଚିତ୍କାର ମ୍ୟୁଟ ନ କରି ଏହି କ୍ଲିପ ନଅ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।
୪. ୦୪-୦୬-୨୦୨୨ରେ ଜଣେ ପଞ୍ଜାବୀ ଗାୟକଙ୍କ ରକ୍ତାକ୍ତ ଶରୀର ଚିତ୍ର ଦେଖାଯାଇଥିଲା ।
୫.୨୫-୫-୨୦୨୨ଦିନ ଆସାମର ଚିରାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ତାର ଦୁଇ ନାବାଳକ ପୁତ୍ରଙ୍କୁ ବାଡିରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦୟଭାବେ ପିଟୁଥିବା ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା । ଭିଡିଓରେ ବ୍ୟକ୍ତିଜଣକ ନିର୍ଦ୍ଦୟଭାବେ ପିଟୁଥିବା ଦୃଶ୍ୟକୁ ଝାପ୍‌ସା ନ କରି କିମ୍ବା ପିଲା ଦୁଇଜଣଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଜର୍ଜରିତ କ୍ରନ୍ଦନକୁ ମ୍ୟୁଟ ନ କରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ।
.୧୬-୦୫-୨୦୨୨ ଦିନ ଜଣେ ମହିଳା ଆଡଭୋକେଟଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପଡୋଶୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବାଗଲକୋଟରେ ନିଷ୍ଠୁରଭାବେ ଆକ୍ରମଣ ଘଟଣାର ଚିତ୍ର ବିନା ସମ୍ପାଦନାରେ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ।
୭. ତାମିଲନାଡୁର ବିରୁଦ୍ଧ ନଗର ଜିଲ୍ଲାର ରାଜାପାଲାୟମ୍‌ରେ ୦୪-୦୫-୨୦୨୨ଦିନ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ଭଉଣୀକୁ ହତ୍ୟା କରିବା ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି ।
୮. ଛତିଶଗଡର ବିଳାସପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ୦୧.୦୫.୨୦୨୨ ଦିନ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ତଳକୁ କରି ଗଛରେ ଝୁଲାଇ ପାଞ୍ଚଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ନିର୍ଦ୍ଦୟଭାବେ ପିଟିବାର ଦୃଶ୍ୟ ।
୯. ୧୨-୦୪-୨୦୨୨ ଦିନ ଏକ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ପାଞ୍ଚଜଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମୃତଦେହର ଦୁଃଖଦ ଦୃଶ୍ୟ ବାରମ୍ବାର ଝାପ୍‌ସା ନ କରି ଦେଖାଇବା ।
୧୦. ୧୧-୦୪-୨୦୨୨ ଦିନ କେରଳର କୋଲାମଠାରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ତା’ର ୮୪ବର୍ଷୀୟା ମାଆଙ୍କୁ ଅଗଣାରେ ଘୋଷାରି ପିଟୁଥିବା ଦୃଶ୍ୟକୁ ୧୨ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଝାପ୍‌ସା ନ କରି ଦେଖାଯାଇଥିଲା ।
୧୧. ୦୭.୦୪.୨୦୨୨ରେ ଜଣେ ବୃଦ୍ଧ ତା’ର ପୁଅକୁ ନିଆଁରେ ଜଳାଇ ଦେବା ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ପରି ଭିଡିଓ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା । ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣଙ୍କ ଦିଆସିଲି ଜଳାଇ ତା ପୁଅ ଉପରକୁ ଫୋଫାଡିବା ଓ ତା’ର ସମଗ୍ର ଶରୀର ନିଆଁ ଦ୍ୱାରା ଆବୃତ୍ତ ହେବା ଚିତ୍ର ବାରମ୍ବାର ଦେଖାଯାଇଥିଲା ।
୧୨. ୨୨-୦୩-୨୦୨୨ରେ ଆସାମର ମୋରିଗାଓଁରେ ଏକ ୧୪ ବର୍ଷୀୟ ନାବାଳକକୁ ମାଡଦେବା ଓ ସେ ଛାଡିଦେବା ପାଇଁ ଆକୁଳ ଚିତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ ଝାପସା ନ କରି ବା ମ୍ୟୁଟ ନ କରି ଦେଖାଯାଇଥିଲା ।
ଏ ପ୍ରକାର ପ୍ରସାରଣ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ତଥା ପିଲା, ମହିଳା ଓ ବୃଦ୍ଧ-ବୃଦ୍ଧା ନିର୍ବିଶେଷରେ ସମସ୍ତେ ଟେଲିଭିଜନ ଦେଖୁଥିବାରୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଘରୋଇ ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡିକୁ ଏପରି ହିଂସାତ୍ମକ ଓ ଦୁର୍ଘଟଣାଜନିତ ଭିଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ନ କରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂହିତା ପାଳନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରିଛି ।
ସବିଶେଷ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନିମନ୍ତେ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ କରନ୍ତୁ:
Click here for Detailed Advisory

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B cautions TV channels against broadcasting disturbing footages, distressing images
Gory images of blood, dead bodies, physical assault are distressful, against Programme Code
No editing being done of violent videos being taken from social media by channels
TV reports causing psychological impact on children, invading privacy of victims
09 JAN 2023 2:38PM by PIB Delhi
Ministry of Information and Broadcasting has today issued an advisory to all television channels against reporting incidents of accidents, deaths, and violence including violence against women, children and elderly in manners which grossly compromises on “good taste and decency”. The advisory has been issued after several instances of lack of discretion by television channels were noticed by the Ministry.
The Ministry has said that television channels have shown dead bodies of individuals and images/videos of injured persons with blood splattered around, people, including women, children and elderly being beaten mercilessly in close shots, continuous cries and shrieks of a child being beaten by a teacher, shown repeatedly over several minutes including circling the actions thereby making it even more ghastly, without taking the precaution of blurring the images or showing them from long shots. It has further highlighted that the manner of reporting such incidents is distasteful and distressing for the audience.
The advisory has highlighted the impact such reporting has on various audience. It has stated that such reports can also have an adverse psychological impact on the children. There is also a crucial issue of invasion of privacy which could be potentially maligning and defamatory, the advisory has underlined. Television, being a platform usually watched by families in households with people from all cohorts – old aged, middle aged, small children, etc., and with various socio-economic backgrounds, place certain sense of responsibility and discipline among the broadcasters, which have been enshrined in the Programme Code and the Advertising Code.
The Ministry has observed that in most cases the videos are being taken from social media and broadcast without editorial discretion and modifications to ensure compliance and consistency with the Programme Code.
A list of examples of such recently broadcast content is as below:
1. 30.12.2022 showing the distressing images and videos of a cricketer injured in an accident, without blurring.
2. 28.08.2022 showing disturbing footage of a man dragging the dead body of a victim and also focusing on the face of the victim with blood splattered around.
3. 06-07-2022 about a distressing incident in which a teacher can be seen brutally thrashing a 5-year-old boy until he lost consciousness in a coaching classroom in Patna, Bihar. The clip was played without muting it in which painful cries of the child begging for mercy can be heard and was shown for over 09 minutes.
4. 04-06-2022 showing the distressing gory images of the dead body of a Punjabi singer without blurring.
5. 25-05-2022 showing a disturbing incident of a man brutally beating two minor boys with a stick in Chirang district of Assam. In the video, the man can be seen mercilessly beating boys with sticks. The clip was played without blurring or muting in which the boys’ painful cries are clearly heard.
6. 16-05-2022 where a woman advocate was brutally assaulted by her neighbor in Bagalkot district of Karnataka, showing continuously without edits.
7. 04-05-2022 showing a man hacking his own sister to death in Rajapalayam, Virudhunagar district of Tamil Nadu.
8. 01-05-2022 about a man being hung upside down from a tree and brutally thrashed with sticks by five people in Bilaspur district of Chhattisgarh.
9. 12-04-2022 about an accident in which distressing visuals of five dead bodies are continuously shown without blurring.
10. 11-04-2022 about an incident where a man can be seen brutally attacking his 84-year-old mother in Kollam, Kerala, dragging his mother through the yard beating and thrashing her mercilessly shown continuously without blurring for approximately 12 minutes.
11. 07-04-2022 about a highly disturbing video of an old man setting his son ablaze in Bengaluru. The unedited footage of the old man lighting a matchstick & throwing it on his son upon which he was engulfed in flames was telecast repeatedly.
12. 22-03-2022 about a video of a 14-year-old minor boy being beaten in Morigaon district of Assam, carried without blurring or muting in which the boy can be heard crying and pleading while being beaten mercilessly.
Raising concern over such broadcast and in view of larger public interest involved and having regard to the nature of audience of television channels including elderly, women and children, the Ministry has strongly advised all private television channels to attune their systems and practices of reporting incidents of crime, accidents and violence, including death in conformity with the Programme Code.
Click here for Detailed Advisory