কেবিনেট
০১ জুলাই, ২০১৯ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ এক পদ এক পেন্সনৰ অধীনত সেনা বাহিনীৰ পেন্সনাৰ/পৰিয়াল পেন্সনাৰ সংশোধিত পেন্সনত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ অনুমোদন
২০১৯ৰ ৩০ জুনৰ ভিতৰত অৱসৰ গ্ৰহণ কৰা সেনা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰীসকলক সামৰি ল’ব; ২৫লাখতকৈ অধিক লোক উপকৃত হ’ব
২০১৯ৰ জুনৰ পৰা ২০২২ৰ জুনলৈকে বকেয়া হিচাপে ২৩,৬৩৮ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হ’ব
সংশোধিত পেন্সন কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে আনুমানিক অতিৰিক্ত ৮,৪৫০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব, @৩১% মৰগীয়া ৰেহাই
23 DEC 2022 8:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত ০১ জুলাই, ২০১৯ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ এক পদ এক পেন্সন(অ’আৰঅ’পি)ৰ অধীনত সেনা বাহিনীৰ পেন্সনাৰ/পৰিয়ালৰ পেন্সনাৰ সংশোধিত পেন্সনত অনুমোদন জনাইছে৷ ২০১৮ চনৰ কেলেণ্ডাৰ বৰ্ষৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ অৱসৰপ্ৰাপ্তসকলৰ একে পদবীৰ নূন্যতম আৰু সৰ্বোচ্চ পেঞ্চনৰ গড়ৰ ভিত্তিত বিগত পেঞ্চনাৰসকলৰ পেঞ্চন পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব৷
হিতাধিকাৰীসকল
সেনা বাহিনীৰ যিসকল কৰ্মচাৰী ২০১৯ চনৰ ৩০ জুনৰ ভিতৰত অৱসৰ গ্ৰহণ কৰিছিল{প্ৰি-মেচ্যুৰ (পিএমআৰ)০১ জুলাই, ২০১৪ত কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ অৱসৰপ্ৰাপ্তসলক বাদ দি} , তেওঁলোকক এই সংশোধিত পেন্সন ব্যৱস্থাৰ অধীনত সামৰি লোৱা হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে ২৫.১৩ লাখতকৈ অধিক (৪.৫২ লাখতকৈ অধিক নতুন হিতাধিকাৰীকে ধৰি) সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ পেঞ্চনাৰ/পৰিয়াল পেঞ্চনাৰ উপকৃত হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা সংশ্লিষ্ট পেঞ্চনাৰসকল সুৰক্ষিত হ’ব। যুদ্ধৰ মৃত্যু হোৱাসকলৰ বিধৱা পত্নী আৰু অক্ষম পেঞ্চনাৰকে ধৰি পৰিয়ালৰ পেঞ্চনাৰসকলৰ বাবেও এই সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব।
বকেয়া ধন চাৰিটা ছমহীয়া কিস্তিত পৰিশোধ কৰা হ’ব। কিন্তু বিশেষ/উদাৰকৃত পৰিয়াল পেঞ্চন আৰু বীৰত্ব বঁটা বিজয়ীসকলকে ধৰি সকলো পৰিয়ালৰ পেঞ্চনাৰকে এটা কিস্তিত বকেয়া পৰিশোধ কৰা হ’ব।
ব্যয়
সংশোধিত পেন্সন কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে @৩১% মৰগীয়া ৰেহাই(ডিআৰ)কে ধৰি আনুমানিক অতিৰিক্ত ৮,৪৫০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব৷ ২০১৯ চনৰ ০১ জুলাইৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ ২০২১ চনৰ ৩০ জুনলৈকে @১৭% মৰগীয়া ৰেহাই আৰু ২০২১ চনৰ ০১ জুলাইৰ পৰা ২০২১ৰ ৩১ ডিচেম্বৰলৈকে @৩১%ৰ ভিত্তিত ১৯,৩১৬ কোটি টকাৰ ওপৰত হিচাপ কৰা হৈছে৷ ২০১৯ চনৰ ০১ জুলাইৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ ২০২২ চনৰ ৩০ জুনলৈকে প্ৰায় ৩০ জুনলৈকে প্ৰদান কৰিবলগীয়া মৰগীয়া ৰেহাইৰ পৰিমাণ ২৩,৬৩৮ কোটি টকা বুলি গণনা কৰা হৈছে। এই ব্যয় অ’আৰঅ’পিৰ হিচাপত চলি থকা ব্যয়তকৈ অধিক৷
২০১৯ চনৰ ০১ জুলাইৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ ৰেংকৰ ভিত্তিক প্ৰদান কৰিবলগীয়া আনুমানিক সেৱা পেন্সন(টকাৰ হিচাপত)ঃ
ৰেংক
০১.০১. ২০১৬লৈকে পেন্সন
০১.০৭.২০১৯ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ সংশোধিত পেন্সন
০১.০৭.২০১৯ৰ পৰা ৩০.০৬.২০২২লৈকে আনুমানিক বকেয়া
চিপাহী
১৭,৬৯৯
১৯,৭২৬
৮৭,০০০
নায়ক
১৮,৪২৭
২১,১০১
১,১৪,০০০
হাবিলদাৰ
২০,০৬৬
২১,৭৮২
৭০,০০০
এন বি সুবেদাৰ
২৪,২৩২
২৬,৮০০
১,০৮,০০০
ছাব মেজৰ
৩৩,৫২৬
৩৭,৬০০
১,৭৫,০০০
মেজৰ
৬১,২০৫
৬৮,৫৫০
৩,০৫,০০০
লেফটেনেণ্ট কৰ্ণেল
৮৪,৩৩০
৯৫,৪০০
৪,৫৫,০০০
কৰ্ণেল
৯২,৮৫৫
১,০৩,৭০০
৪,৪২,০০০
ব্ৰিগেডিয়াৰ
৯৬,৫৫৫
১,০৮,৮০০
৫,০৫,০০০
মেজৰ জেনেৰেল
৯৯,৬২১
১,০৯,১০০
৩,৯০,০০০
লেফটেনেণ্ট জেৰেনেল
১,০১,৫১৫
১,১২,০৫০
৪,৩২,০০০
পটভূমি
চৰকাৰে প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ কৰ্মচাৰী/পৰিয়াল পেঞ্চনাৰসকলৰ বাবে অ’আৰঅ’পি কাৰ্যকৰী কৰাৰ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি ০১ জুলাই, ২০১৪ত কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ পেঞ্চনৰ পুনৰীক্ষণৰ বাবে ২০১৫ চনৰ ০৭ নৱেম্বৰত নীতি পত্ৰ জাৰি কৰে৷ উক্ত নীতি পত্ৰত ভৱিষ্যতে প্ৰতি ৫ বছৰৰ মূৰে মূৰে পেঞ্চন পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব বুলি উল্লেখ কৰা হৈছিল। অ’আৰঅ’পি ৰূপায়ণৰ বাবে বছৰি @৭,১২৩ কোটি টকাৰ হিচাপত আঠ বছৰত ৫৭,০০০ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছে৷

Cabinet
Union Cabinet approves revision of pension of Armed Forces Pensioners/family pensioners under One Rank One Pension w.e.f. July 01, 2019
Armed Forces Personnel retired up to June 30, 2019 to be covered; Over 25.13 lakh to be benefitted
Rs 23,638 crore to be paid as arrears from July 2019 to June 2022
Estimated additional annual expenditure for implementation of the revision calculated as approx. Rs 8,450 crore @31% Dearness Relief
23 DEC 2022 8:39PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, headed by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved revision of pension of Armed Forces Pensioners/family pensioners under One Rank One Pension (OROP) w.e.f. July 01, 2019. Pension of the past pensioners would be re-fixed on the basis of average of minimum and maximum pension of Defence Forces retirees of calendar year 2018 in the same rank with the same length of service.
Beneficiaries
The Armed Forces Personnel retired up to June 30, 2019{excluding pre-mature (PMR) retired w.e.f. July 01, 2014} will be covered under this revision. More than 25.13 lakh (including over 4.52 lakh new beneficiaries) Armed Forces Pensioners/family pensioners will be benefitted. Pension for those drawing above the average shall be protected. The benefit would also be extended to family pensioners, including war widows and disabled pensioners.
Arrears will be paid in four half-yearly instalments. However, all the family pensioners, including those in receipt of Special/Liberalised Family Pension and Gallantry Award Winners, shall be paid arrears in one instalment.
Expenditure
The estimated annual expenditure for the implementation of the revision has been calculated as approx. Rs 8,450 crore @31% Dearness Relief (DR). Arrears w.e.f. July 01, 2019 to December 31, 2021 have been calculated as over Rs 19,316 crore based on DR @ 17% for the period from July 01, 2019 to June 30, 2021 and @31% for the period from July 01, 2021 to December 31, 2021. Arrears w.e.f. July 01, 2019 to June 30, 2022 have been calculated as approx. Rs 23,638 crore as per the applicable dearness relief. This expenditure is over and above the ongoing expenditure on account of OROP.
Rank wise likely estimated increase (in rupees) in service pension under OROP w.e.f. July 01, 2019:
Rank
Pension as on 01.01.2016
Revised pension w.e.f. 01.07.2019
Likely arrears from 01.07.2019 to 30.06.2022
Sepoy
17,699
19,726
87,000
Naik
18,427
21,101
1,14,000
Havildar
20,066
21,782
70,000
Nb Subedar
24,232
26,800
1,08,000
Sub Major
33,526
37,600
1,75,000
Major
61,205
68,550
3,05,000
Lt. Colonel
84,330
95,400
4,55,000
Colonel
92,855
1,03,700
4,42,000
Brigadier
96,555
1,08,800
5,05,000
Maj. Gen.
99,621
1,09,100
3,90,000
Lt. Gen.
1,01,515
1,12,050
4,32,000
Background
The Government took a historic decision to implement OROP for the Defence Forces Personnel/family pensioners and issued policy letter on November 07, 2015 for revision of pension w.e.f. July 01, 2014. In the said policy letter, it was mentioned that in future, the pension would be re-fixed every 5 years. Approx. Rs 57,000 crore has been spent @Rs 7,123 crore per year in eight years in the implementation of OROP.