প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোভিড-১৯ প্ৰস্তুতিৰ পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ উচ্চ-পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টিৰে বহি থকাৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক কৰে আৰু কঠোৰ সতৰ্কতাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্ধিত জিনম অনুক্ৰম আৰু পৰীক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, শক্তিশালী নিৰীক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
ৰাজ্যসমূহে চিকিৎসালয়ৰ আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত কাৰ্যকৰী হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছিল
মাস্ক পৰিধানকে ধৰি কোভিড-উপযুক্ত আচৰণ অনুসৰণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
বৃদ্ধ আৰু দুৰ্বল জনসংখ্যা গোটবোৰৰ বাবে সাৱধানতামূলক পালিৰ টিকাকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰণ্টলাইন কৰ্মী আৰু কৰোনা যোদ্ধাসকলৰ নিস্বাৰ্থ সেৱাৰ প্ৰশংসা কৰে
22 DEC 2022 6:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দেশৰ স্বাস্থ্য পৰিস্থিতি, দেশৰ কোভিড-১৯ পৰিস্থিতি, জনস্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিকৰ প্ৰস্তুতি, দেশত টিকাকৰণ অভিযানৰ স্থিতি আৰু চিঅ'ভিআইডি-১৯ৰ নতুন প্ৰকাৰৰ উত্থান আৰু স্থিতি মূল্যায়নৰ বাবে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে। উচ্চ-পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনা বৈঠকখন কিছুমান দেশত ক’ভিড ১৯ ৰ ক্ষেত্ৰত বৃদ্ধিৰ পটভূমিত আহিছে।
স্বাস্থ্য সচিব আৰু নীতি আয়োগৰ সদস্যই কোভিড-১৯ ৰ গোলকীয় পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত এক বিস্তৃত উপস্থাপন কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে কেইবাখনো দেশত কোভিড-১৯ ৰ বৰ্ধিত ঘটনা। প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে ভাৰতত ক’ভিড ১৯ ৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে, ২০২২ চনৰ ২২ ডিচেম্বৰত সমাপ্ত হোৱা সপ্তাহত দৈনিক গড় সংক্ৰমণ ১৫৩ আৰু সাপ্তাহিক সংক্ৰমণ ০.১৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। অৱশ্যে, যোৱা ৬ সপ্তাহত, বিশ্বব্যাপী দৈনিক গড় ঘটনা ৫.৯ লাখ নথিভুক্ত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহা সমলৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক কৰি দিয়ে আৰু কঠোৰ সতৰ্কতাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ পুনৰ কয় যে কোভিড এতিয়াও শেষ হোৱা নাই আৰু বিষয়াসকলক বিশেষকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত নিৰীক্ষণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সঁজুলি, প্ৰক্ৰিয়া আৰু মানৱ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত সকলো ধৰণৰ প্ৰস্তুতিৰ উচ্চ স্তৰত সকলো কোভিড আন্তঃগাঁথনি ৰক্ষণাবেক্ষণ নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ৰাজ্যসমূহক অক্সিজেন চিলিণ্ডাৰ, পিএছএ প্ৰকল্প, ভেণ্টিলেটৰ আৰু মানৱ সম্পদকে ধৰি চিকিৎসালয়সমূহত আন্তঃগাঁথনি সুবিধাসমূহৰ দ্ৰুত কাৰ্যকৰীকৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ কোভিড নিৰ্দিষ্ট সুবিধাসমূহৰ অডিট কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক কোভিড পৰীক্ষাৰ লগতে জিনম অনুক্ৰমপ্ৰচেষ্টা তীব্ৰতৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। ৰাজ্যসমূহক প্ৰতিদিনে জিনম অনুক্ৰমৰ বাবে আইএনএছএচিঅ'জিৰ নিৰ্ধাৰিত জিনোম চিকুৱেঞ্চিং লেবৰেটৰীৰ (আইজিএছএল) সৈতে বৃহৎ সংখ্যক নমুনা ভাগ বতৰা কৰিবলৈ কোৱা হৈছে। ই দেশত বিয়পি থকা নতুন প্ৰকাৰ, যদি থাকে, সময়মতে চিনাক্ত কৰাত সহায় কৰিব আৰু প্ৰয়োজনীয় ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে সকলো সময়তে কোভিড -উপযুক্ত আচৰণ অনুসৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, বিশেষকৈ আগন্তুক উৎসৱৰ বতৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, জনবহুল ৰাজহুৱা স্থানত মুখা পিন্ধাকে ধৰি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে সাৱধানতামূলক ভেকছিনসমূহক উৎসাহিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, বিশেষকৈ দুৰ্বল আৰু বৃদ্ধ গোটসমূহক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে ঔষধ, ভেকছিন আৰু চিকিৎসালয়ৰ বিচনা পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে উপলব্ধ আছে। এইক্ষেত্ৰত তেওঁ অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্যৰ নিয়মীয়া নিৰীক্ষণৰ পৰামৰ্শও দিয়ে।
বিশ্বব্যাপী ফ্ৰণ্টলাইন স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মীসকলে কৰা প্ৰশংসনীয় কামৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক একেনিস্বাৰ্থ আৰু সমৰ্পিত মনোভাৱৰে কাম কৰি যাবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড০ এছ জয়শংকৰ, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ভাৰতী প্ৰবীণ পাৱাৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰীশ্ৰী অগ য়ৰৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী পিকে মিশ্ৰ উপস্থিত আছিল। নীতি আয়োগৰ সদস্য (স্বাস্থ্য) ড০ ভি কে পল, কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবা, পিএমঅ'ৰ উপদেষ্টা শ্ৰী অমিত খাৰে, গৃহ সচিব শ্ৰী এ কে ভাল্লা, সচিব (স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ) শ্ৰী ৰাজেশ ভূষণ, ফাৰ্মাচিউটিকেল সচিব (স্বতন্ত্ৰ) শ্ৰী অৰুণ বাৰোকা আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
Prime Minister chairs high level meeting to review status and preparedness of public health response to Covid-19
PM cautions against complacency, advises for maintaining strict Vigil
PM emphasises the need for strengthened surveillance with focus on genome sequencing and increased testing
States advised to ensure operational readiness of hospital infrastructure
Advises adherence to Covid appropriate behavior including wearing of mask
Stresses on Precaution dose vaccination for elderly and vulnerable population groups
PM appreciates the selfless service of frontline workers and Corona warriors
22 DEC 2022 6:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today chaired a high-level meeting to assess the Covid-19 situation in the country, preparedness of health infrastructure and logistics, status of the vaccination campaign in the country and the emergence of new Covid-19 variants and their public health implications for the country. This high-level review meeting comes in the backdrop of spike in COVID19 cases in some countries.
A comprehensive presentation was made regarding the global Covid-19 situation including the rising cases in countries by Secretary, Health and Member, NITI Aayog. Prime Minister was briefed that India has been witnessing a steady decline in cases with average daily cases falling to 153 and weekly positivity down to 0.14% in the week ending 22nd Dec, 2022. However, 5.9 lakh daily average cases have been reported globally since the last 6 weeks.
Prime Minister cautioned against complacency and advised strict vigil. He reiterated that Covid is not over yet and directed officials to strengthen the ongoing surveillance measures, especially at the international airports.
Prime Minister stressed the need to ensure that the entire Covid infrastructure at all levels is maintained at a high level of preparedness in terms of equipment, processes and human resources. He advised States to audit Covid specific facilities to ensure operational readiness of Hospital Infrastructure, including Oxygen Cylinders, PSA plants, ventilators and human resources.
Prime Minister directed officials to ramp up testing and also genomic sequencing efforts. States have been asked to share a larger number of samples with the designated INSACOG Genome Sequencing Laboratories (lGSLs) for Genome Sequencing on a daily basis. This will support timely detection of newer variants, if any, circulating in the country and facilitate undertaking requisite public health measures.
Prime Minister urged everyone to follow Covid appropriate behaviour at all times, especially in view of the upcoming festive season, including wearing masks in crowded public places. Prime Minister also urged that that precaution dose may be encouraged especially for vulnerable and elderly groups.
Prime Minister was informed that there is adequate availability with regard to medicines, vaccines and hospital beds. He advised to regularly monitor availability and prices of essential medicines.
Highlighting the globally appreciated work of the frontline healthcare workers, Prime Minister exhorted them to continue working in the same selfless and dedicated manner.
The meeting was attended by Shri. Amit Shah, Union Home Minister; Dr. Mansukh Mandaviya, Minister of Health and Family Welfare; Shri Jyotiraditya Scindia, Minister of Civil Aviation, Dr S. Jaishankar; Minister of External Affairs, Shri Anurag Thakur, Minister of Information and Broadcasting; Smt. Bharati Pravin Pawar, Minister of State for Health & Family Welfare; Shri PK Mishra, Principal Secretary to PM, Shri Parameswaran Iyer, CEO, NITI Aayog; Dr. V K Paul, Member (Health) NITI Aayog; Shri. Rajiv Gauba, Cabinet Secretary;Shri Amit Khare, Advisor, PMO; Shri. A.K. Bhalla, Home Secretary; Shri. Rajesh Bhushan, Secretary (HFW); Dr Rajiv Bahl, Secretary (DHR); Shri Arun Baroka, Secretary, Pharmaceuticals (I/C); along with other senior officials.