ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ମିଶନ୍ ସ୍କାନ୍ ଏବଂ ସେୟାର ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ତ୍ବରିତ ଓପିଡି ପଞ୍ଜୀକରଣ ସୁବିଧା
1,00,000 ରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ଏହି ସେବା ଦ୍ୱାରା ତ୍ବରିତ ଓପିଡି ପଞ୍ଜୀକରଣର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି
21 DEC 2022 12:04PM by PIB Bhubaneshwar
ଜାତୀୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧୀକରଣ (ଏଚଏନଏ) ନିଜର ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ (ଏବିଡିଏମ୍) ସ୍କାନ୍ ଏବଂ ସେୟାର ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତ୍ବରିତ ଓପିଡି ପଞ୍ଜୀକରଣ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଅକ୍ଟୋବର 2022 ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସ୍ଥିତ ଏକ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଏହି ସେବାକୁ ପାଇଲଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଏହାକୁ ଭାରତର 18 ଟି ରାଜ୍ୟରେ 200 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରେ 75 ଦିନର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ସ୍କାନ୍ ଓ ସେୟାର ସେବା ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଓପିଡି ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ତତ୍କାଳ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ତାଙ୍କର ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବା ସହିତ ଓପିଡି ପଞ୍ଜୀକରଣର ସହଜ ହୋଇ ପାରିଛି। କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସେହି ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧାର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ସେବା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପସନ୍ଦର କୌଣସି ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆପ୍ଲିକେସନ (ଯେପରିକି ଏବିଏଚଏ ଆପ୍, ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍, ଏକା କେୟାର, ଡ୍ରିଫ୍‌କେସ୍, ବଜାଜ୍ ହେଲ୍‌ଥ, ପେଟିଏମ୍‌) ର ଉପଯୋଗ କରି ଏଥିରେ ଭାଗୀଦାର ହସ୍‌ପିଟାଲ୍ / ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାର ୟୁନିକ୍ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ କୁ କେବଳ ସ୍କାନ କରିବା ସହିତ ନିଜର ଏବିଏଚଏ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ନିଜର ଏବିଏଚଏ (ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ) ରୁ ରୋଗୀଙ୍କ ନାମ, ଅଭିଭାବକଙ୍କ ନାମ, ବୟସ, ଲିଙ୍ଗ, ଠିକଣା, ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ଆଦି ପରି ଡେମୋଗ୍ରାଫିକ୍ ବିବରଣୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଇନ୍‌ଫରମେସନ ସିଷ୍ଟମ (ଏଚଏମଆଇଏସ୍‌) ସହିତ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ଏହାପରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ। ଏହାପରେ ରୋଗୀ ନିଜର ଆଉଟ୍ ପେସେଣ୍ଟ ସ୍ଲିପକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ କାଉଣ୍ଟରକୁ ଯାଇପାରେ।
ଏନଏଚଏ ର ସିଇଓ ଡା. ଆର.ଏସ୍. ଶର୍ମା ଏହି ସେବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘‘ଏବିଡିଏମ୍‌ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆମେ ଇଣ୍ଟର-ଅପରେବିଲିଟି ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଶୁଣା ବିତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ। ସ୍କାନ୍ ଏବଂ ସେୟାର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଏକ ଏପରି ବିଶେଷତା ଅଟେ, ଯାହାକି ଭାରତରେ ଦୈନିକ ଆଧାରରେ ହଜାର ହଜାର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆମର ଟିମ୍ ଏହି ତ୍ବରିତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସେବାକୁ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍ ସହିତ ମିଶି କାମ କରୁଛି। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ୟୁଜରଙ୍କୁ ଚୟନିତ ଆପ୍ଲିକେସନ ଏବଂ ଏଚଏମଆଇଏସ୍ ମଧ୍ୟରେ ସରଳ ଇଣ୍ଟର-ଅପରେବିଲିଟିର ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇଜଣ ଅର୍ଥାତ୍ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍ ଏବଂ ରୋଗୀମାନେ ଲାଭାନ୍ବିତ ହୋଇ ପାରିବେ।’’
ଏହି ସ୍କାନ୍ ଏବଂ ସେୟାର କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଓପିଡି ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସହଜ, ସୁଗମ ଏବ ସଠିକ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ରିଭିଜିଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଲମ୍ବା ଲାଇନରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଏହା କେବଳ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ତତ୍କାଳ ଓ ବାସ୍ତବିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ସ୍ବୀକାର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଏବିଡିଏମ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଡାସବୋର୍ଡ଼ https://dashboard.abdm.gov.in/abdm/ ରେ ହେଲ୍‌ଥ ଫାସିଲିଟି ଟୋକନ୍ ଜେନେରେଟଡ୍‌ ଟ୍ୟାବ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସ୍କାନ୍ ଓ ସେୟାର ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଓପିଡି ଟୋକନ୍ ଜେନେରେସନ୍ ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।

Ministry of Health and Family Welfare
Ayushman Bharat Digital Mission facilitating Quick OPD registration in hospitals through Scan and Share service
More than 1,00,000 patients availed the benefit of faster OPD registrations using this service
21 DEC 2022 12:04PM by PIB Delhi
The National Health Authority (NHA) under its flagship scheme Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) offers faster OPD registration service for patients via Scan & Share functionality. The service which was piloted from a single hospital in New Delhi in October 2022, has now been adopted in 200+ health facilities across 18 states in India. Within 75 days of its launch, the Scan and Share service has already helped more than 1 lakh patients to save their time and efforts by enabling instant registration for OPD consultations. The states of Karnataka, Delhi, U.P are among the leading states which are using this facility for providing better service delivery to patients.
This service allows patients to simply scan the unique QR Code of the participating hospital/ health facility using any health application of their choice (such as ABHA App, Arogya Setu App, EkaCare, DRiefcase, Bajaj Health, PayTM) and share their ABHA profile. The patient’s demographic details like name, guardian’s name, age, gender, address, mobile number etc. from their ABHA (Ayushman Bharat Health Account) is directly shared with the Hospital Management Information System (HMIS) resulting in digital registration. The patient can then simply visit the counter to collect their outpatient slip and visit the doctor.
Talking about the service, Dr. R. S. Sharma, CEO, NHA said – “Under ABDM, we’re building inter-operability and promoting ease in healthcare delivery processes. The Scan & Share functionality is one such feature that is helping thousand of patients in India on a daily basis. Our team is working closely with different hospitals across the country to implement this instant registration service. By simple inter-operability between the user’s selected application and the HMIS at participating health facilities, both the hospitals and patients are able to benefit.”
The OPD registration has been made effortless, seamless and accurate by this Scan and Share functionality. The process has also empowered the patient to register oneself, especially in the case of revisits without standing in long queues. This not only provides immediate and real benefit to patients but also encourages them to accept digital solutions to their health needs.
Updates on the OPD token generation via the Scan & Share service are available under the ‘Health Facility Token Generated’ tab in the ABDM public dashboard - https://dashboard.abdm.gov.in/abdm/