Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
PM extends best wishes for the success of the Second “Sushasan Saptah” (Good Governance Week) being observed from December 19-25, 2022
“The people have resolved to build a glorious and self-reliant India during Amrit Kaal of next 25 years and the government's role is to complement the people's resolve by being an enabler in their efforts”
“It has always been our endeavor to increase the impact of governance, but reduce the interference of the government in every citizen's life”
“The scrapping of thousands of unnecessary compliances, repealing of thousands of outdated laws and decriminalization of many kinds of minor offences are major steps towards this end”
“We are strongly marching ahead towards digital empowerment of citizens and digital transformation of institutions”
Union Minister Dr. Jitendra Singh to inaugurate Good Governance Week- “Sushasan Saptah ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022” campaign on 19th December, 2022
‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 - Nation-wide campaign for Redressal of Public Grievances and Improving Service Delivery during the Sushasan Saptah from 19th to 25th December, 2022
17 DEC 2022 12:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi said, the people have resolved to build a glorious and self-reliant India during Amrit Kaal of next 25 years. The government's role is to complement the people's resolve by being an enabler in their efforts. Our role is to increase opportunities and remove obstacles from their path.
Extending his best wishes for the success of the Second “Sushasan Saptah”(Good Governance Week) being observed from December 19-25, 2022, the Prime Minister in a message said, guided by the principle of 'Citizen-First', our Government is striving tirelessly to make the ecosystem transparent and faster by simplifying procedures and processes at every level.
The Prime Minister said, we have undertaken various citizen-centric initiatives including redressal of public grievances, online services, disposal of service delivery applications and good governance practices. Our vision is to expand the outreach of service delivery mechanisms, making them more effective.
The Prime Minister said, it has always been our endeavor to increase the impact of governance, but reduce the interference of the government in every citizen's life. The scrapping of thousands of unnecessary compliances, repealing of thousands of outdated laws and decriminalization of many kinds of minor offences are major steps towards this end.
The Prime Minister said, Technology has immense potential to bring the government and citizens closer. Today, technology has become a powerful tool to empower citizens, as well as a medium to optimize transparency and accountability in day-to-day functioning. Through various policy interventions, we are strongly marching ahead towards digital empowerment of citizens and digital transformation of institutions.
The Prime Minister said, it is particularly pleasing to note that this year too, the 'Prashasan Gaon Ki Ore' campaign continues to be a part of Good Govemance Week and extended his best wishes to everyone associated with this initiative.
Union Minister of State (Independent Charge), Ministry of Science and Technology, Ministry of Earth Sciences, Minister of State in the Prime Minister’s Office, Minister of State of Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Atomic Energy and Department of Space, Dr. Jitendra Singh will be the Chief Guest at the inaugural ceremony to be held on 19th December, 2022 in Vigyan Bhawan, New Delhi, and kick-start the ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 campaign across the country as part of the Good Governance Week celebrations.
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions is celebrating Good Governance Week during 19th -25th December 2022. During the week, DARPG is organizing the Sushasan Saptah ‘Prashasan Gaon Ki Ore’ 2022 a Nation-wide campaign. The campaign seeks to focus on improving service delivery and redressal of public grievances across all the Tehsils/Districts of India and progress will be reported by the District Collectors on a dedicated campaign portal www.pgportal.gov.in/GGW22
The Minister will also inaugurate an Exhibition on Good Governance Practices and launch the dedicated campaign portal for ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 (www.pgportal.gov.in/GGW22) for online updation of progress by District Collectors and State Governments. A film on “Prashasan Gaon Ki Aur” will be screened on this occasion. Chief Secretary, Arunachal Pradesh; Additional Chief secretary, Uttar Pradesh and Principal Secretary, AR, Karnataka will be presenting good governance initiatives in their respective States.
‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 will be a Nation-wide campaign for Redressal of Public Grievances and Improving Service Delivery which will be held in all Districts, States, and Union Territories of India. Over 700 Districts Collectors will be participating in ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022. District Collectors will organize special camps/events at Tehsil/ Panchayat Samitis Headquarters etc. to resolve public grievances and for improved service delivery. Campaign will be conducted with focus on the following issues directly touching the lives of citizens:
• Redressal of pending public grievances in CPGRAMS
• Redressal of public grievances in the State portals
• No. of services added for online service delivery
• Disposal of Service Delivery applications
• Collation of Good Governance practices and their dissemination
• Sharing of one success story per district on resolution of public grievances
During the Sushasan Saptah, on December 23, 2022 a Workshop on Good Governance Practices will be held in Vigyan Bhawan, New Delhi, with Cabinet Secretary as the Chief Guest. Sessions will be held on Special Campaign 2.0 and Increasing Efficiency in Decision Making. Secretary, Department of Post; Chairman, Railway Board; Director General, National Archives of India will be making presentations on best practices by their Departments during Special Campaign 2.0. Director, General, NIC; Secretary(East), Ministry of External Affairs and Secretary, Ministry of Road Transport & Highways will be making presentations on ‘Increasing Efficiency in Decision Making’. The Special Campaign 2.0 Assessment Report will be released in this Workshop.
To realize the vision of Prime Minister, an innovative feature has been added in this year’s ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 campaign. All Districts of the country will organize a workshop on “Good Governance Practices/Initiatives” on 23rd December, 2022, which will be collated and shared on the ‘Prashasan Gaon Ki Aur Portal along with pictures of the workshop. The key areas in which efforts need to be undertaken in the District, with a Vision of District@2047, i.e. District@100 shall be outlined in the Workshop. A retired DC/ DM of the District will be invited as the Chief Guest and District level officers of all departments, academics and think-tanks of leading educational institutions will be invited to participate in the district level workshops. These Workshops will be a platform to encourage and document the good governance practices at the grass-root level and outline a Vision document for the District@100.
During ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ campaign in the year 2021, more than 2.89 crore applications for service delivery were disposed, over 6.5 lakh grievances were attended, 621 services were added in the citizen charters, 380 Citizen Charters were updated, 265 best governance practices and 236 success stories were uploaded on the portal.
The ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 campaign, is expected to be pursued even more enthusiastically at the district level. The objective is to translate the vision of the Prime Minister to bring citizens across all Districts and Tehsils of India closer to administration. The ‘Prashasan Gaon Ki Aur’ 2022 campaign during the Good Governance Week will create a National Movement for good governance in furtherance of the initiative towards a citizen-centric approach of governance.
All Ministries/Departments of Government of India, all State and Union Territories Governments and Districts would be participating in the campaign, inaugural event and the workshops.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
পি.এম.না দিসেম্বর ১৯-২৫, ২০২২দা পাংথোক্লিবা অনিশুবা “সুহাসন সপ্তাহ” (অফবা লৈঙাক্কী চয়োল)গী মায় পাকপগী য়াইফ পাউজেল পীখ্রে
“মীয়াম্না মথংগী চহি ২৫গী অমৃত কালগী মনুংদা মশক নাইবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অয়া শেম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং মখোয়গী হোৎনজমনশিংদা তেংবাংদুনা মীয়ামগী ৱারেপ মঙফাওনহনবনা সরকারগী থৌদাং ওইগনি”
“লৈঙাকপগী থৌওংগী শাফু হেনগৎহনবা অমসুং মীয়ামগী নোংমগী পুন্সিদা সরকারনা য়েৎপগী থৌওং হন্থহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না মতম পুম্বদা হোৎনদুনা লাক্লি”
“কান্নদবা কমপ্লাইএন্স লিশিং কয়া লৌথোকপা, চৎনদ্রবা আইন লিশিং কয়া হন্দোকপা অমসুং মাইনর ওফেন্স মখল কয়াবু দিক্রিমিনেলাইজ তৌবগী থবকশিং অসি মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা মরু ওইবা খোঙথাংশিংনি”
“সিতিজনশিংবু দিজিতেল ইম্পাৱর তৌবা অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংবু দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন তৌবগী মাইকৈদা ঐখোয়না কন্না চঙশিল্লি”
কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা দিসেম্বর ১৯, ২০২২দা গুদ গবর্নেন্স ৱিক – “সুহাসন সপ্তাহ ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২” কেম্পেন হৌদোক্কনি
দিসেম্বর ১৯-২৫, ২০২২দা পাংথোকপা সুহাসন সপ্তাহগী মনুংদা মীয়ামগী ৱাকত তাবা অমসুং সর্বিস দেলিবরী হেন্না ফগৎহনবগী থৌরম পাংথোক্কনি
17 DEC 2022 12:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়াম্না মথংগী চহি ২৫গী অমৃত কালগী মনুংদা মশক নাইবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অয়া শেম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে হায়খ্রে। মখোয়গী হোৎনজমনশিংদা তেংবাংদুনা মীয়ামগী ৱারেপ মঙফাওনহনবনা সরকারগী থৌদাং ওইগনি। ঐখোয়গী থৌদাংদি মখোয়গী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়গী মফমদগী খুদোংচাদবশিং লৌথোকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা দিসেম্বর ১৯-২৫, ২০২২দা পাংথোক্লিবা অনিশুবা “সুহাসন সপ্তাহ” (অফবা লৈঙাক্কী চয়োল)গী মায় পাকপগী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা, ‘সিতিজন ফর্স্ত’ হায়বা ৱাখল্লোন্না লমজিংদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা ইকোসীস্তেম অসিবু নুং-পান ফাওনা উবা অমা ওইহন্নবা অমসুং থবক থৌরম কয়াবু থাক খুদিংদা লাইথোকহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি হায়না মেসেজ অমগী খুত্থাংদা হায়খ্রে।
মীয়ামগী ৱাকৎ তাবা, ওনলাইন সর্বিস, সর্বিস দেলিবরী এপ্লিকেসন হৌদোকপা অমসুং গুদ গবর্নেন্স প্রেক্তিস কয়া য়াওনা ঐখোয়না মীয়ামদা অখন্নবা মরু ওইবা পীবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঐখোয়গী পান্দমদি সর্বিস দেলিবরী মেকানিজম্বু পাক-শন্না মীয়ামদা য়ৌহনবা অমসুং মথৌ নিংথিনা পাংথোকহনবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, লৈঙাকপগী থৌওংগী শাফু হেনগৎহনবা অমসুং মীয়ামগী নোংমগী পুন্সিদা সরকারনা য়েৎপগী থৌওং হন্থহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না মতম পুম্বদা হোৎনদুনা লাক্লি। কান্নদবা কমপ্লাইএন্স লিশিং কয়া লৌথোকপা, চৎনদ্রবা আইন লিশিং কয়া হন্দোকপা অমসুং মাইনর ওফেন্স মখল কয়াবু দিক্রিমিনেলাইজ তৌবগী থবকশিং অসি মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা মরু ওইবা খোঙথাংশিংনি।
সরকার অমসুং মীয়াম্বু হেন্না নকশিন্ননা পুরক্নবা তেক্নোলোজীগী মতিক য়াম্না চাউনা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসিদি, মীয়ামগী পাঙ্গল হাপ্পা অমসুং দে-তু-দে ফংসনিংদা নুং-পান ফাওনা উবগী থৌওং হেনগৎহনবা অমসুং থাজহনবা ঙম্বগী মপাঙ্গল লৈবা খুৎলায় অমসু তেক্নোলোজীনা ওইরে। পোলিসী কয়া হৌদোকপগী খুত্থাংদা, সিতিজনশিংবু দিজিতেল ইম্পাৱর তৌবা অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংবু দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন তৌবগী মাইকৈদা ঐখোয়না কন্না চঙশিল্লি।
হন্দক্কী চহি অসিদসু, ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ কেম্পেন্না গুদ গবর্নেন্স ৱিক্কী শরুক অমা ওইবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোক্লদুনা খোঙথাং অসিগা মরী লৈনবা মীপুম খুদিংনা মায় পাকপা ওইয়ু হায়বগী য়াইফ পাউজেলসু পীখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়, আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়, প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসকী রাজ্য মন্ত্রী, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রাইবেন্স অমসুং পেন্সনগী রাজ্য মন্ত্রী, এতোমিক ইনর্জী বিভাগ অমসুং স্পেস বিভাগকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা নই দিল্লীগী বিগ্যান ভবন্দা দিসেম্বর ১৯দা পাংথোক্কদৌরিবা হৌদোকপগী থৌরমগী অথোইবা মীথুংলেন ওইগনি অমসুং গুদ গবর্নেন্স ৱিক্কী সেলেব্রেসনগী শরুক অমা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবদা “সুহাসন সপ্তাহ ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২” কেম্পেন হৌদোক্কনি।
এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম অমসুং পব্লিক গ্রাইবেন্স বিভাগ (দি.এ.আর.পি.জি.), পর্সোনেল, পব্লিক গ্রাইবেন্স অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়না দিসেম্বর ১৯-২৫, ২০২২দা গুদ গবর্নেন্স ৱিক পাংথোক্লি। চয়োল অসিদা, দি.এ.আর.পি.জি.না লৈবাক শিনবা থুংবগী কেম্পেন ওইরিবা সুহাসন সপ্তাহ –‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২ শীন লাঙলি। কেম্পেন অসিনা ভারতকী তেহসিল/জিলা খুদিংদা সর্বিস দেলিবরী হেন্না ফগৎহনবা অমসুং পব্লিক গ্রাইবেন্সকী ৱারোইশিন পুরকপগী পান্দম থম্লি অমসুং মসিগী মায় পাকপশিংবু দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা দেদিকেতেদ কেম্পেন পোর্তেল www.pgportal.gov.in/GGW22 অসিদা রিপোর্ত তৌগনি।
মন্ত্রীনা গুদ গবর্নেন্স প্রেক্তিসকী মতাংদা পাংথোকপা একজিবিসন অমা অমসুং দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তর অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা ওনলাইন অপেদত তৌনবগীদমক্তা ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২গী দেদিকেতেদ কেম্পেন পোর্তেল (www.pgportal.gov.in/GGW22) অমসু হৌদোক্কনি। থৌরম অসিদা “প্রশাসন গাও কি ওর”গী ফিল্ম অমসু উৎকনি। অরুনাচল প্রদেশ প্রদেশকী চীফ সেক্রেতরী; উত্তর প্রদেশকী এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরী অমসুং কর্নাতকাগী এ.আর.গী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা মখোয়গী রাজ্যশিংদা গুদ গবর্নেন্সকী খোঙথাংশিং উৎকনি।
‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২ হায়বসি ভারত শিনবা থুংবগী জিলা, রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা পাংথোক্কদবা মীয়ামগী ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং সর্বিস দেলিবরী ফগৎহনবগী লৈবাক পুম্বগী কেম্পেন অমা ওইগনি। দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তর ৭০০ হেনবনা ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২দা শরুক য়াগনি। দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা মীয়ামগী ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং সর্বিস দেলিবরী ফগৎহনবগীদমক্তা তেহসিল/পঞ্চায়ত সমিতী হেদক্বার্তরশিংদা অখন্নবা কেম্প/থৌরমশিং শীন-লাঙগনি। কেম্পেনশিং মীয়ামগী পুন্সিদা হকথেংননা খেন্নবা লৈহনবা মখাগী হীরমশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা পাংথোক্কনিঃ
• সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস.কী পন্দুনা লৈরিবা মীয়ামগী ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা
• স্তেত পোর্তেলশিংদা মীয়ামগী ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা
• ওনলাইন সর্বিস দেলিবরীগীদমক্তা সর্বিস কয়া হাপচিনবা
• সর্বিস দেলিবরী এপ্লিকেসন লোইশিনবা
• গুদ গবর্নেন্স প্রেক্তিস কয়া খোমজিনবা অমসুং মীয়ামদা খঙহনবা
• ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী মরী লৈনবা জিলা অমমমগী মায় পাকপগী ৱারী মীয়ামদা তাকপা
প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম ফংহন্নবগীদমক্তা, হন্দক্কী চহিগী ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২ কেম্পেন অসিদা অনৌবা মতৌ অমা হাপ্লে। লৈবাক্কী জিলা খুদিংনা দিসেম্বর ২৩, ২০২২দা “গুদ গবর্নেন্স প্রেক্তিস/ইনিসিএতিব”কী মতাংদা ৱর্কশোপ পাংথোক্কনি অমসুং মসিবু ফোতোগা লোয়ননা ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ পোর্তেলদা হাপকনি। দিস্ত্রিক্ত@২০৪৭, হায়বদি দিস্ত্রিক্ত@১০০কী পান্দমগা লোয়ননা, জিলা খুদিংদা অখন্নবা মিৎয়েংগা লোয়ননা পায়খৎকদবা থবকশিংবু ৱর্কশোপ অসিদা তাক্কনি। থবক্তগী পোত্থারবা জিলাগী দি.সি./দি.এম.বু থৌরমগী অথোইবা মীথুংলেন ওইহনগনি অমসুং বিভাগ খুদিংগী জিলাগী থাক্তা লৈবা ওফিসর, একাদমিক্স অমসুং মকোক থোংবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী থিঙ্ক-তেঙ্কশিংবু জিলাগী থাক্কী ৱর্কশোপ অসিদা শরুক য়াবীনবা পাউজেল পীগনি। ৱর্কশোপশিং অসিনা গ্রাস রুত লেভেলদা পাংথোকপা গুদ গবর্নেন্স প্রেক্তিসশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং দোক্যুমেন্ত তৌবগী প্লেতফোর্ম অমা ওইগনি অমসুং মসিনা দিস্ত্রিক্ত@১০০গী ভিজন দোক্যুমেন্তসু তাক্কনি।
ইং ২০২১গী ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ কেম্পেন মনুংদা, সর্বিস দেলিবরীগী এপ্লিকেসন করোর ২.৮৯ লোইশিনখি, ৱাকৎ লাখ ৬.৫ হেনবদা মিৎয়েং চঙখি, সিতিজন চার্তরদা সর্বিস লাখ ৬২১ হাপচিনখি, সিতিজন চার্তর ৩৮০ অপদেত তৌখি, বেস্ত গবর্নমেন্ত প্রেক্তিস ২৬৫ অমসুং মায় পাকপগী ৱারী ২৩৬ পোর্তেলদা অপ্লোদ তৌখি।
‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২ কেম্পেন অসিনা জিলাগী থাক্তা থৱাই য়াওনা থবক তৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। কেম্পেন অসিগী পান্দমদি ভারতকী জিলা অমসুং তেহসিলগী মীয়াম খুদিংগা লৈঙাক্কা নক্নহনবা হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েংবু থবক্তা ওন্থোকপনি। গুদ গবর্নেন্স ৱিক মনুংদা পাংথোক্কদবা ‘প্রশাসন গাও কি ওর’ ২০২২ কেম্পেন অসিনা মীয়ামদা অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা লৈঙাকপগী থৌওংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবগা লোয়ননা গুদ গবর্নেন্সকী মতাংদা লৈবাক্কী ইহৌ অমা শাগৎকনি।
ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়/বিভাগ, রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী সরকার অমসুং জিলাশিংনা কেম্পেন, হৌদোকপগী থৌরম অমসুং একজিবিসন্দা শরুক য়াগনি।