Prime Minister's Office
PM addresses valedictory function of 9th World Ayurveda Congress
Inaugurates three National Ayush Institutes
“Ayurveda goes beyond treatment and promotes wellness”
“International Yoga day is celebrated as global festival of health and wellness by the whole world”
“We are now moving forward in the direction of forming a 'National Ayush Research Consortium”
“Ayush Industry which was about 20 thousand crore rupees 8 years ago has reached about 1.5 lakh crore rupees today”
“Sector of traditional medicine is expanding continuously and we have to take full advantage of its every possibility”
“'One Earth, One Health' means a universal vision of health”
11 DEC 2022 5:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the valedictory function of the 9th World Ayurveda Congress. He also inaugurated three National Ayush Institutes. The three institutes - All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa, National Institute of Unani Medicine (NIUM), Ghaziabad and National Institute of Homoeopathy (NIH), Delhi - will further strengthen research and international collaborations and will also facilitate affordable Ayush services for people. Developed at a total cost of about Rs 970 crores, these institutes will increase the intake of students by around 400 along with the addition of about 500 hospital beds.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all the delegates of the 9th World Ayurveda Congress from around the globe to the beautiful land of Goa and congratulated everyone for the successes of the World Ayurveda Congress. The Prime Minister highlighted that the World Ayurveda Congress is being organised when the journey of Azadi Ka Amrit Kaal is underway. The Prime Minister said that one of the key resolutions of the Amrit Kaal is to ensure global welfare through India’s scientific, knowledge and cultural experience and Ayurveda is a strong and effective medium for that. Referring to India's G-20 Presidency, the Prime Minister informed about the theme of G-20 ‘One Earth, One Family, One Future.
The Prime Minister expressed happiness that more than 30 countries of the world have given recognition to Ayurveda as a traditional system of medicine. He called for more sustained work to ensure wider recognition of Ayurveda. He said that the three National institutes inaugurated today will provide new momentum to the Ayush healthcare system.
Dwelling upon the philosophical underpinnings of Ayurveda the Prime Minister said “Ayurveda goes beyond treatment and promotes wellness”, as he pointed out that the world is shifting towards this ancient way of life after going through various changes in trends. The Prime Minister expressed delight that a lot of work with regard to Ayurveda is already underway in India. Recalling the time when he was the Chief Minister of Gujarat, the Prime Minister said that he had promoted institutions related to Ayurveda and worked towards the advancement of Gujarat Ayurvedic University. As a result, the Prime Minister said, “The World Health Organisation established the first and only Global Centre for Traditional Medicines in Jamnagar. Referring to the present government, the Prime Minister highlighted that the separate Ministry of Ayush was established which led to increased enthusiasm and trust towards Ayurveda. He further added that along the lines of AIIMS, All India Institute of Ayurveda are also being established. Recalling the Global Ayush Innovation and Investment Summit that took place earlier this year, the Prime Minister highlighted that WHO was full of praise for India’s efforts in the field of traditional medicine. He also informed that the world is celebrating International Yoga Day as the global festival of health and wellness. “There was a time when Yoga was looked down upon but today, it has become a source of hope and expectations for the whole of humanity”, Shri Modi remarked.
Lamenting the delayed global accord, ease and acceptance of Ayurveda in the world of today, the Prime Minister pointed out that advanced science only considers proof as the holy grail. Stressing the need to continuously work toward the documentation of 'Data Based Evidence', the Prime Minister said that we had Ayurveda's results as well as effects in our favour, but we were lagging behind in terms of evidence. He emphasised that our medical data, research, and journals have to be brought together to verify every claim on modern scientific parameters. Throwing light on the work done in this regard, the Prime Minister mentioned the creation of an Ayush Research Portal for Evidence-Based Research data. The Prime Minister informed that data from about 40 thousand research studies are available so far, and during the Corona period, we had about 150 specific research studies related to AYUSH. “We are now moving forward in the direction of forming a 'National Ayush Research Consortium”, he added.
The Prime Minister elaborated that Ayurveda is a way of life too. Drawing an analogy to a machine or a computer that malfunctions due to a lack of knowledge by the end user, the Prime Minister said that Ayurveda teaches us that body and mind should be healthy together and in harmony with each other. Highlighting the speciality of Ayurveda, the Prime Minister said that ‘proper sleep’ is a huge topic of discussion for medical science today, but Ayurveda experts of India had written on this in detail centuries ago. Throwing light on the importance of Ayurveda in the economy also, the Prime Minister talked about new opportunities in the field of Ayurveda such as farming of herbs, manufacturing and supply of Ayush medicines, and digital services. He said that there is huge scope for Ayush startups in these areas. Talking about the opportunities for all in the field of Ayurveda, the Prime Minister informed that about 40,000 MSMEs are active in the Ayush sector. Ayush Industry which was about 20 thousand crore rupees 8 years ago has reached about 1.5 lakh crore rupees today. “This means that there has been 7 times growth in 7-8 years”, he said. He also elaborated on the global growth of the sector and said the current global market for herbal medicine and spices is about 120 billion dollars or rupees l0 lakh crore. “This sector of traditional medicine is expanding continuously and we have to take full advantage of its every possibility. For the rural economy, a whole new sector of agriculture is opening up for our farmers, in which they will also get very good prices. Thousands and lakhs of new jobs will be created for the youth in this,” he added.
Mentioning the opportunities in Ayurveda and Yoga tourism, especially for a state like Goa, the Prime Minister said that the All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa can prove to be an important beginning in that direction.
The Prime Minister explained the futuristic vision of One Earth One Health that India has put forward to the world. “'One Earth, One Health' means a universal vision of health. Whether it is marine animals, wild animals, human beings or plants, their health is interconnected. Instead of seeing them in isolation, we have to see them in totality. This holistic vision of Ayurveda has been a part of India's tradition and lifestyle”, he said. He called upon the Ayurveda Congress to discuss how a roadmap of taking forward Ayush and Ayurveda in totality can be created.
Chief Minister of Goa, Dr Pramod Sawant, Governor of Goa, Shri P S Sreedharan Pillai, Union Minister of Ayush, Shri Sarbanada Sonowal, Union Minister of State for Ayush, Dr Munjapara Mahendrabhai, Union Minister of State for Culture and Tourism, Shri Shripad Yesso Naik and President of Vijnana Bharat, Dr Shekhar Mande were those present on occasion.
Background
The 9th edition of the World Ayurveda Congress (WAC) & Arogya Expo is witnessing the active participation of more than 400 overseas delegates representing over 50 countries, international students and various other stakeholders of Ayurveda. The theme of the 9th edition of WAC is "Ayurveda for One Health".
The three inaugurated institutes - All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa, National Institute of Unani Medicine (NIUM), Ghaziabad and National Institute of Homoeopathy (NIH), Delhi - will further strengthen research and international collaborations and will also facilitate affordable Ayush services for people. Developed at a total cost of about Rs 970 crores, these institutes will increase the intake of students by around 400 along with the addition of about 500 hospital beds.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନବମ ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସର ଉଦ୍‌ଯାପନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
“ଆୟୁର୍ବେଦ କେବଳ ଚିକିତ୍ସା ଭିତରେ ସୀମିତ ହୋଇ ରହି ନଥାଏ, ଏହା ସୁସ୍ଥତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ”
“ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରା ଯାଇଥାଏ”
“ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ‘ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ଗବେଷଣା କନ୍ସୋର୍ଟିୟମ୍‌' ଗଠନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ”
“ଆୟୁଷ ଉଦ୍ୟୋଗ ଯାହା ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା ତାହା ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଂଚି ଯାଇଛି”
“ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସାର କ୍ଷେତ୍ର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରୁଛି ଏବଂ ଆମକୁ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ”
“ 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ”ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଏକ ସାର୍ବଭୌମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ”
11 DEC 2022 5:58PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନବମ ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସର ଉଦ୍‌ଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଏହି ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ - ଗୋଆ ସ୍ଥିତ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଆୟୁର୍ବେଦ (ଏଆଇଆଇଏ), ଗାଜିଆବାଦ ସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୟୁନାନି ମେଡିସିନ୍ (ଏନ୍‌ଆଇୟୁଏମ୍‌) ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହୋମିଓପାଥି (ଏନ୍‌ଆଇଏଚ୍‌) ଗବେଷଣା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଆୟୁଷ ସେବା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପ୍ରାୟ ୯୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୋଟ୍ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ଟି ଡାକ୍ତରଖାନା ଶଯ୍ୟା ସହିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବମ ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କୁ ଗୋଆର ସୁନ୍ଦର ମାଟିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସର ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଜାଦୀର ଅମୃତ କାଳ ଅବଧି ଚାଲିଥିବାବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସର ଆୟୋଜନ କରା ଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅମୃତ କାଳରଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ତଥା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ଭାରତର ଜି – ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜି -୨୦ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ୩୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପଦ୍ଧତି ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଆୟୁର୍ବେଦର ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱୀକୃତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଅଧିକ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ତିନିଟି ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଆୟୁର୍ବେଦର ଦାର୍ଶନିକ ଆଧାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଆୟୁର୍ବେଦ ଚିକିତ୍ସା ଭିତରେ ସୀମିତ ନରହି ସୁସ୍ଥତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ” । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ପ୍ରବୃତ୍ତି ଗୁଡିକର ବିଭିନ୍ନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ଜୀବନର ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ପଦ୍ଧତି ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ନେଇ ଭାରତରେ ଅନେକ କାମ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲି ଆସିଛି । ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ସେ ଆୟୁର୍ବେଦ ସହ ଜଡିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ “ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଜାମନଗର ଠାରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ଯାହା ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମ୍ସ ସ୍ତରର ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ଅୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରା ଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ ହୋଇଥିବା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଆୟୁଷ ଇନୋଭେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନଭେଷ୍ଟମେଂଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମକୁ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ ଭୁରି ଭୁରି ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରୁଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଯୋଗକୁ ଅବହେଳା କରା ଯାଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ପାରିଛି ।
ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ବିଳମ୍ବିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଚୁକ୍ତି, ସୁଗମତା ଏବଂ ସ୍ୱକୃତି ଉପରେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଉନ୍ନତ ବିଜ୍ଞାନ କେବଳ ପ୍ରମାଣକୁ ପବିତ୍ର ଗ୍ରିଲ୍ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ । ‘ତଥ୍ୟ ଆଧାରିତ ପ୍ରମାଣ' ର ନଥୀକରଣ ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁର୍ବେଦର ଫଳାଫଳ ତଥା ପ୍ରଭାବ ଆମ ସପକ୍ଷରେ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରମାଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମେ ପଛରେ ରହି ଥିଲେ । ଆଧୁନିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନକ ଗୁଡିକର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦାବିକୁ ଯାଂଚ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଡାକ୍ତରୀ ତଥ୍ୟ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କରା ଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆୟୁଷ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପୋର୍ଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର ଗବେଷଣା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଉପଲବ୍ଧ ତଥ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ କରୋନା ଅବଧି ସମୟରେ, ଆମର ଆୟୁଷ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗବେଷଣା ଅଧ୍ୟୟନ ଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ଅନୁସନ୍ଧାନ କନ୍ସୋର୍ଟିୟମ୍‌' ଗଠନ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ” ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ , ଆୟୁର୍ବେଦ ମଧ୍ୟ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀର ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏକ ମେସିନ୍ କିମ୍ବା କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଯାହା ଶେଷ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଅଭାବରୁ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ସେ ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ଅନୁରୂପ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଆମକୁ ଶରୀର ଏବଂ ମନ ଏକତ୍ର ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ପରସ୍ପର ସହ ସୁସମ୍ପର୍କ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ।
ଆୟୁର୍ବେଦର ବିଶେଷତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ଉପଯୁକ୍ତ ନିଦ’ ଆଜି ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମାନେ ଏହା ଉପରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଲେଖିଥିଲେ ।
ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଔଷଧୀୟ ଚାଷ, ଆୟୁଷ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ତଥା ଯୋଗାଣ ତଥା ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଗୁଡିକ ଭଳି ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆୟୁଷ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁଯୋଗ ଅଛି । ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆୟୁଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ ଉଦ୍ୟୋଗ ଯାହା ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଂଚି ଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ୭ - ୮ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭ ଗୁଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ହର୍ବାଲ ମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ମସଲା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପ୍ରାୟ ୧୨୦ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାର୍ ବା ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । “ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରୁଛି ଏବଂ ଆମକୁ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ । ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଆମ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କୃଷିର ଏକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ । ଏଥିରେ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିଶେଷ କରି ଗୋଆ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଆ ସ୍ଥିତ ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ (ଏଆଇଆଇଏ) ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ର ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟକୋଣକୁ ବୁଝାଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆଗକୁ ଆଣିଛି । “ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ' ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଏକ ସାର୍ବଭୌମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ । ଏହା ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରାଣୀ ହେଉ, ବନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀ, ମଣିଷ କିମ୍ବା ଉଦ୍ଭିଦ ହେଉ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହ ଜଡିତ । ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଦେଖିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସମୁଦାୟ ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ । ଆୟୁର୍ବେଦର ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆୟୁଷ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଆଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କିପରି ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ପାରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଏସ୍‌. ଶ୍ରୀଧରନ୍ ପିଲ୍ଲାଇ, ଆୟୁଷ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ, ଆୟୁଷର କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମୁଞ୍ଜାପାରା ମହେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପାଦ ୟେସୋ ନାୟକ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡଃ ଶେଖର ମାଣ୍ଡେ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦ କଂଗ୍ରେସ (ଡବ୍ଲୁଏସି) ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ ଏକ୍ସପୋର ନବମ ସଂସ୍କରଣରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଛାତ୍ର ତଥା ଆୟୁର୍ବେଦର ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ପ୍ରତିନିଧି ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଡବ୍ଲୁଏସିର ନବମ ସଂସ୍କରଣର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି “ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦ” ।
ତିନୋଟି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ - ଗୋଆ ସ୍ଥିତ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଆୟୁର୍ବେଦ (ଏଆଇଆଇଏ), ଗାଜିଆବାଦ ସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୟୁନାନି ମେଡିସିନ୍ (ଏନ୍‌ଆଇୟୁଏମ୍‌) ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହୋମିଓପାଥି (ଏନ୍‌ଆଇଏଏଚ୍‌) ଗବେଷଣା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ସେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଗମ କରିବ । ପ୍ରାୟ ୯୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଡାକ୍ତରଖାନା ଶଯ୍ୟା ସହିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।