Prime Minister's Office
PM addresses valedictory function of 9th World Ayurveda Congress
Inaugurates three National Ayush Institutes
“Ayurveda goes beyond treatment and promotes wellness”
“International Yoga day is celebrated as global festival of health and wellness by the whole world”
“We are now moving forward in the direction of forming a 'National Ayush Research Consortium”
“Ayush Industry which was about 20 thousand crore rupees 8 years ago has reached about 1.5 lakh crore rupees today”
“Sector of traditional medicine is expanding continuously and we have to take full advantage of its every possibility”
“'One Earth, One Health' means a universal vision of health”
11 DEC 2022 5:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the valedictory function of the 9th World Ayurveda Congress. He also inaugurated three National Ayush Institutes. The three institutes - All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa, National Institute of Unani Medicine (NIUM), Ghaziabad and National Institute of Homoeopathy (NIH), Delhi - will further strengthen research and international collaborations and will also facilitate affordable Ayush services for people. Developed at a total cost of about Rs 970 crores, these institutes will increase the intake of students by around 400 along with the addition of about 500 hospital beds.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all the delegates of the 9th World Ayurveda Congress from around the globe to the beautiful land of Goa and congratulated everyone for the successes of the World Ayurveda Congress. The Prime Minister highlighted that the World Ayurveda Congress is being organised when the journey of Azadi Ka Amrit Kaal is underway. The Prime Minister said that one of the key resolutions of the Amrit Kaal is to ensure global welfare through India’s scientific, knowledge and cultural experience and Ayurveda is a strong and effective medium for that. Referring to India's G-20 Presidency, the Prime Minister informed about the theme of G-20 ‘One Earth, One Family, One Future.
The Prime Minister expressed happiness that more than 30 countries of the world have given recognition to Ayurveda as a traditional system of medicine. He called for more sustained work to ensure wider recognition of Ayurveda. He said that the three National institutes inaugurated today will provide new momentum to the Ayush healthcare system.
Dwelling upon the philosophical underpinnings of Ayurveda the Prime Minister said “Ayurveda goes beyond treatment and promotes wellness”, as he pointed out that the world is shifting towards this ancient way of life after going through various changes in trends. The Prime Minister expressed delight that a lot of work with regard to Ayurveda is already underway in India. Recalling the time when he was the Chief Minister of Gujarat, the Prime Minister said that he had promoted institutions related to Ayurveda and worked towards the advancement of Gujarat Ayurvedic University. As a result, the Prime Minister said, “The World Health Organisation established the first and only Global Centre for Traditional Medicines in Jamnagar. Referring to the present government, the Prime Minister highlighted that the separate Ministry of Ayush was established which led to increased enthusiasm and trust towards Ayurveda. He further added that along the lines of AIIMS, All India Institute of Ayurveda are also being established. Recalling the Global Ayush Innovation and Investment Summit that took place earlier this year, the Prime Minister highlighted that WHO was full of praise for India’s efforts in the field of traditional medicine. He also informed that the world is celebrating International Yoga Day as the global festival of health and wellness. “There was a time when Yoga was looked down upon but today, it has become a source of hope and expectations for the whole of humanity”, Shri Modi remarked.
Lamenting the delayed global accord, ease and acceptance of Ayurveda in the world of today, the Prime Minister pointed out that advanced science only considers proof as the holy grail. Stressing the need to continuously work toward the documentation of 'Data Based Evidence', the Prime Minister said that we had Ayurveda's results as well as effects in our favour, but we were lagging behind in terms of evidence. He emphasised that our medical data, research, and journals have to be brought together to verify every claim on modern scientific parameters. Throwing light on the work done in this regard, the Prime Minister mentioned the creation of an Ayush Research Portal for Evidence-Based Research data. The Prime Minister informed that data from about 40 thousand research studies are available so far, and during the Corona period, we had about 150 specific research studies related to AYUSH. “We are now moving forward in the direction of forming a 'National Ayush Research Consortium”, he added.
The Prime Minister elaborated that Ayurveda is a way of life too. Drawing an analogy to a machine or a computer that malfunctions due to a lack of knowledge by the end user, the Prime Minister said that Ayurveda teaches us that body and mind should be healthy together and in harmony with each other. Highlighting the speciality of Ayurveda, the Prime Minister said that ‘proper sleep’ is a huge topic of discussion for medical science today, but Ayurveda experts of India had written on this in detail centuries ago. Throwing light on the importance of Ayurveda in the economy also, the Prime Minister talked about new opportunities in the field of Ayurveda such as farming of herbs, manufacturing and supply of Ayush medicines, and digital services. He said that there is huge scope for Ayush startups in these areas. Talking about the opportunities for all in the field of Ayurveda, the Prime Minister informed that about 40,000 MSMEs are active in the Ayush sector. Ayush Industry which was about 20 thousand crore rupees 8 years ago has reached about 1.5 lakh crore rupees today. “This means that there has been 7 times growth in 7-8 years”, he said. He also elaborated on the global growth of the sector and said the current global market for herbal medicine and spices is about 120 billion dollars or rupees l0 lakh crore. “This sector of traditional medicine is expanding continuously and we have to take full advantage of its every possibility. For the rural economy, a whole new sector of agriculture is opening up for our farmers, in which they will also get very good prices. Thousands and lakhs of new jobs will be created for the youth in this,” he added.
Mentioning the opportunities in Ayurveda and Yoga tourism, especially for a state like Goa, the Prime Minister said that the All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa can prove to be an important beginning in that direction.
The Prime Minister explained the futuristic vision of One Earth One Health that India has put forward to the world. “'One Earth, One Health' means a universal vision of health. Whether it is marine animals, wild animals, human beings or plants, their health is interconnected. Instead of seeing them in isolation, we have to see them in totality. This holistic vision of Ayurveda has been a part of India's tradition and lifestyle”, he said. He called upon the Ayurveda Congress to discuss how a roadmap of taking forward Ayush and Ayurveda in totality can be created.
Chief Minister of Goa, Dr Pramod Sawant, Governor of Goa, Shri P S Sreedharan Pillai, Union Minister of Ayush, Shri Sarbanada Sonowal, Union Minister of State for Ayush, Dr Munjapara Mahendrabhai, Union Minister of State for Culture and Tourism, Shri Shripad Yesso Naik and President of Vijnana Bharat, Dr Shekhar Mande were those present on occasion.
Background
The 9th edition of the World Ayurveda Congress (WAC) & Arogya Expo is witnessing the active participation of more than 400 overseas delegates representing over 50 countries, international students and various other stakeholders of Ayurveda. The theme of the 9th edition of WAC is "Ayurveda for One Health".
The three inaugurated institutes - All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa, National Institute of Unani Medicine (NIUM), Ghaziabad and National Institute of Homoeopathy (NIH), Delhi - will further strengthen research and international collaborations and will also facilitate affordable Ayush services for people. Developed at a total cost of about Rs 970 crores, these institutes will increase the intake of students by around 400 along with the addition of about 500 hospital beds.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
তিনিটা ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ প্ৰতিষ্ঠান উদ্বোধন
“আয়ুৰ্বেদ চিকিৎসাৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ সুস্থতাক প্ৰসাৰিত কৰে”
“আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস সমগ্ৰ বিশ্বই স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বিশ্বজোৰা উৎসৱ হিচাপে পালন কৰে”
“আমি এতিয়া ‘ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ গৱেষণা সংঘ” গঠনৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছো
“আয়ুষ উদ্যোগ, যিটো ৮ বছৰ আগতে প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকা আছিল, আজি প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা হৈছেগৈ”
“পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ খণ্ডটো ক্ৰমাগতভাৱে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে আৰু ইয়াৰ প্ৰতিটো সম্ভাৱনাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা আমি ল’ব লাগিব”
“‘এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য’ মানে স্বাস্থ্যৰ এক সাৰ্বজনীন দৃষ্টিভংগী”
11 DEC 2022 5:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়। এই উপলক্ষে তিনিটা ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ প্ৰতিষ্ঠানো উদ্বোধন কৰে। এই তিনিটা প্ৰতিষ্ঠান-অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ (এআইআইএ), গোৱা, নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ইউনানি মেডিচিন (এনআইইউএম), গাজিয়াবাদ আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হোমিঅ’পেথী (এনআইএইচ), দিল্লী-যিকেইটা প্ৰতিষ্ঠানে গৱেষণা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণক সুলভ আয়ুষ সেৱাৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰিব৷ মুঠ প্ৰায় ৯৭০ কোটি টকা ব্যয়ৰে বিকশিত এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে প্ৰায় ৫০০খন চিকিৎসালয়ৰ বিচনা সংযোজন কৰাৰ লগতে প্ৰায় ৪০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিব।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সকলো প্ৰতিনিধিক সুন্দৰ গোৱা ভূমিলৈ আদৰণি জনায় আৰু বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সফলতাৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। আজাদী কা অমৃত কালৰ যাত্ৰা চলি থকাৰ সময়তে বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ আয়োজন কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অমৃত কালৰ অন্যতম মূল সংকল্প হৈছে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক, জ্ঞান আৰু সাংস্কৃতিক অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে বিশ্ব কল্যাণ নিশ্চিত কৰা আৰু তাৰ বাবে আয়ুৰ্বেদ এক শক্তিশালী আৰু ফলপ্ৰসূ মাধ্যম। ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জি-২০ৰ বিষয়বস্তু ‘এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত’ৰ সম্পৰ্কে কয়।
বিশ্বৰ ৩০ খনতকৈও অধিক দেশে আয়ুৰ্বেদক চিকিৎসাৰ পৰম্পৰাগত ব্যৱস্থা হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। আয়ুৰ্বেদক ব্যাপক স্বীকৃতি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অধিক স্থায়ী কামৰ আহ্বান জনায়। আজি উদ্বোধন কৰা তিনিটা ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানে আয়ুষ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব বুলিও তেওঁ কয়।
আয়ুৰ্বেদৰ দাৰ্শনিক আধাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “আয়ুৰ্বেদ চিকিৎসাৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ সুস্থতাক প্ৰসাৰিত কৰে”, কিয়নো তেওঁ কয় যে ধাৰাসমূহৰ বিভিন্ন পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে বিশ্বই এই প্ৰাচীন জীৱনশৈলীৰ দিশে আগবাঢ়িছে। ভাৰতত আয়ুৰ্বেদৰ সন্দৰ্ভত বহু কাম ইতিমধ্যে চলি থকাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী হৈ থকা সময়ছোৱাৰ কথা সোঁৱৰাই প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে তেওঁ আয়ুৰ্বেদ সম্পর্কীয় প্রতিষ্ঠানসমূহক প্রচাৰ কৰি গুজৰাট আয়ুৰ্বেদিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উন্নতিৰ দিশত কাম কৰিছিল৷ ফলত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই জামনগৰত প্ৰথম আৰু একমাত্ৰ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বিশ্ব কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিলে। বর্তমানৰ চৰকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে আলোকপাত কৰে যে আয়ুষৰ পৃথক মন্ত্ৰালয় প্রতিষ্ঠা হোৱাৰ ফলত আয়ুৰ্বেদৰ প্রতি উৎসাহ আৰু আস্থা বৃদ্ধি পাইছে৷ তেওঁ লগতে কয় যে এইমছৰ লগত সংগতি ৰাখি অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদো স্থাপন কৰা হৈছে। চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে অনুষ্ঠিত হোৱা বিশ্ব আয়ুষ উদ্ভাৱন আৰু বিনিয়োগ সন্মিলনৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ভূয়সী প্ৰশংসা কৰিছে। তেওঁ লগতে অৱগত কৰে যে বিশ্বই স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বিশ্বজোৰা উৎসৱ হিচাপে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰিছে। “এটা সময় আছিল যেতিয়া যোগক হেয়জ্ঞান কৰা হৈছিল যদিও আজি যোগ সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে আশা আৰু আকাংক্ষাৰ উৎস হৈ পৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
আজিৰ বিশ্বত আয়ুৰ্বেদৰ বিশ্বজোৰা চুক্তি, সহজতা আৰু গ্ৰহণযোগ্যতাত পলম হোৱাৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উন্নত বিজ্ঞানে প্ৰমাণক কেৱল পবিত্ৰ ইপ্সিত বস্তু বুলিহে গণ্য কৰে। ‘তথ্যভিত্তিক প্ৰমাণ’ৰ নথিপত্ৰৰ দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ পক্ষত আয়ুৰ্বেদৰ ফলাফলৰ লগতে প্ৰভাৱো আছে, কিন্তু প্ৰমাণৰ ক্ষেত্ৰত আমি পিছ পৰি আছো। তেওঁ সজোৰে কয় যে আধুনিক বৈজ্ঞানিক পৰিমাপৰ ওপৰত প্ৰতিটো দাবীৰ সত্যাসত্য নিৰূপণ কৰিবলৈ আমাৰ চিকিৎসা তথ্য, গৱেষণা আৰু আলোচনীসমূহক একত্ৰিত কৰিব লাগিব। এই সন্দৰ্ভত কৰা কামৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰমাণভিত্তিক গৱেষণা তথ্যৰ বাবে আয়ুষ গৱেষণা পৰ্টেল সৃষ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৪০ হাজাৰ গৱেষণামূলক অধ্যয়নৰ তথ্য উপলব্ধ, আৰু ক’ৰোনা কালত আমাৰ আয়ুষৰ সৈতে জড়িত প্ৰায় ১৫০টা নিৰ্দিষ্ট গৱেষণামূলক অধ্যয়ন আছিল। তেওঁ লগতে কয়, ‘আমি এতিয়া ‘ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ গৱেষণা সংঘ’ গঠনৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশদভাৱে কয় যে আয়ুৰ্বেদো এক জীৱনশৈলী। অন্তিম ব্যৱহাৰকাৰীৰ জ্ঞানৰ অভাৱত বিজুতি ঘটা যন্ত্ৰ বা কম্পিউটাৰৰ সৈতে উপমা দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আয়ুৰ্বেদে আমাক শিকাইছে যে শৰীৰ আৰু মন একেলগে আৰু ইটোৱে সিটোৰ লগত সমানে সুস্থ হ’ব লাগে। আয়ুৰ্বেদৰ বিশেষত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘সঠিক টোপনি’ আজি চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বাবে এক বৃহৎ আলোচনাৰ বিষয়, কিন্তু ভাৰতৰ আয়ুৰ্বেদ বিশেষজ্ঞসকলে এই বিষয়ে বহু শতিকা পূৰ্বে বিতংভাৱে লিখিছিল। অৰ্থনীতিতো আয়ুৰ্বেদৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুৰ্বেদৰ ক্ষেত্ৰত বনৌষধিৰ খেতি, আয়ুষৰ ঔষধ উৎপাদন আৰু যোগান, ডিজিটেল সেৱা আদি নতুন সুযোগৰ বিষয়ে কয়। তেওঁ কয় যে এই ক্ষেত্ৰসমূহত আয়ুস ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে বৃহৎ পৰিসৰ আছে। আয়ুৰ্বেদৰ ক্ষেত্রত সকলোৰে বাবে সুযোগৰ কথা কওঁতে প্রধানমন্ত্রীয়ে অৱগত কৰে যে আয়ুষ খণ্ডত প্রায় ৪০ হাজাৰ এমএছএমই সক্ৰিয় হৈ আছে৷ ৮ বছৰ আগতে প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ আয়ুষ উদ্যোগ আজি প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা হৈছেগৈ। “ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ৭-৮ বছৰত ৭ গুণ বৃদ্ধি হৈছে”, তেওঁ কয়। তেওঁ এই খণ্ডৰ বিশ্বজোৰা বৃদ্ধিৰ বিষয়েও বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি কয় যে বৰ্তমান বনৌষধি আৰু মছলাৰ বিশ্বজোৰা বজাৰ প্ৰায় ১২০ বিলিয়ন ডলাৰ বা ১০ লাখ কোটি টকা। “পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ এই খণ্ডটো নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে আৰু ইয়াৰ প্ৰতিটো সম্ভাৱনাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা আমি ল’ব লাগিব। গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ বাবে আমাৰ কৃষকৰ বাবে কৃষিৰ এক সম্পূৰ্ণ নতুন খণ্ড মুকলি হৈছে, য’ত তেওঁলোকেও অতি ভাল দাম পাব। ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব।’-তেওঁ লগতে কয়।
বিশেষকৈ গোৱাৰ দৰে ৰাজ্যৰ বাবে আয়ুৰ্বেদ আৰু যোগ পৰ্যটনৰ সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ (এআইআইএ), গোৱা সেই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰম্ভণি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতে বিশ্বৰ আগত আগবঢ়াই দিয়া এক পৃথিৱী এক স্বাস্থ্যৰ ভৱিষ্যত দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰে। “‘এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য’ মানে স্বাস্থ্যৰ এক সাৰ্বজনীন দৃষ্টিভংগী। সাগৰীয় জীৱ-জন্তুয়েই হওক, বন্যপ্ৰাণীয়েই হওক, মানুহেই হওক বা উদ্ভিদেই হওক, সেইবোৰৰ স্বাস্থ্যৰ মাজত আন্তঃসংযোগ আছে। পৃথকভাৱে দেখাৰ পৰিৱৰ্তে আমি সেইবোৰক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে চাব লাগিব। আয়ুৰ্বেদৰ এই সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী ভাৰতৰ পৰম্পৰা আৰু জীৱনশৈলীৰ এক অংশ হৈ আহিছে”, তেওঁ কয়। আয়ুষ আৰু আয়ুৰ্বেদক সামগ্ৰিকভাৱে আগুৱাই নিয়াৰ ৰোডমেপ কেনেদৰে তৈয়াৰ কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছক আহ্বান জনায়।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ প্ৰমোদ সাৱন্ত, গোৱাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই, কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, আয়ুষ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ মুঞ্জাপাৰা মহেন্দ্ৰভাই, কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত শ্ৰীপদ য়েছ’ নায়ক আৰু বিজ্ঞান ভাৰতৰ সভাপতি ড০ শেখৰ মাণ্ডে উপস্থিত থাকে৷