ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ଜି – ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅର୍ଥ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ଉପ ପ୍ରମୁଖ ମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ମଙ୍ଗଳବାର ଠାରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ
ଫାଇନାନ୍ସ (ଅର୍ଥ )ଟ୍ରାକ୍‌, ଜି – ୨୦ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସର୍ବାଧିକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନୀତି ସମନ୍ୱୟ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ
ପ୍ରାୟ ୪୦ ଟି ବୈଠକ ଗୁଡିକର ଶୃଙ୍ଖଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ “ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ“ କାରଣ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, “ଏକତା”ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ
“ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌” ବିଷୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ଉପରେ ଏକ ସାଧାରଣ ମାର୍ଗକୁ ଅନ୍ତିମ ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
11 DEC 2022 12:00PM by PIB Bhubaneswar
ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ଉପ ପ୍ରମୁଖ (ଏଫ୍‌ସିବିଡି) ମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୧୩ – ୧୫ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଏହି ବୈଠକ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଏଜେଣ୍ଡା ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଆରମ୍ଭକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥାଏ, ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ।
ଜି – ୨୦ ଦେଶ ଗୁଡିକର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍‌, ଆର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବିତ୍ତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡିକ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଟେ । ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନୀତି ସମନ୍ୱୟ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୨୦୨୩ ମସିହା ଫେବୃୟାରୀ ମାସ ୨୩ – ୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବାଲି ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି -୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିଜର ସମ୍ବୋଧନରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ବିକାଶର ଲାଭ ଯେପରି ସାର୍ବଭୌମିକ ଏବଂ ସର୍ବ – ସମାବେଶୀ ହେବ ତାହାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଧାରଣାକୁ ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ସାମିଲ୍ କରିଛି । ସେ ଆମକୁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଭାରତ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବ ଯେ, ଜି – ୨୦ ଆସନ୍ତା ଏକ ବର୍ଷରେ ନୂତନ ବିଚାର ଗୁଡିକର ପରିକଳ୍ପନା କରିବ ଏବଂ ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ “ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି” ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ଉପ - ପ୍ରମୁଖ ମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ ବୈଠକକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ, ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ସେଠ, ଏବଂ ଆର୍‌ବିଆଇ ଡେପୁଟି ଗଭର୍ଣ୍ଣର, ଡଃ ମାଇକେଲ୍ ଡି ପାତ୍ର ମିଳିତ ଭାବେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ । ଏହି ଦୁଇ ଦିବସୀୟ ବୈଠକରେ ଜି – ୨୦ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ଗୁଡିକର ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ଦେଶ ତଥା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକର ସମକକ୍ଷ ମାନେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯାହାକୁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଅନୁଯାୟୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଷୟ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସଂରଚନା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶ ସହିତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟ ସାମିଲ୍ ଅଟେ ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବୈଠକରେ ବିଚାର – ବିମର୍ଶ, ଭାରତର ଜି- ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନୁସାରେ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍‌ର ଏଜେଣ୍ଡା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେବ । ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଅଂଶୀଦାରିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକୁ ସାମନା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକୁ ପୁଣି ଥରେ ଉନ୍ମୁଖ କରିବା, ଭବିଷ୍ୟତର ସହର ଗୁଡିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହ୍ରାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଋଣ ଦୁର୍ବଳତାର ପରିଚାଳନା କରିବା, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ଲାଭକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଏସ୍‌ଡିଜି ନିମନ୍ତେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, କ୍ରିପ୍ଟୋ ସମ୍ପତିକୁ ନେଇ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ହେବ ।
ବୈଠକ ସମୟରେ, ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଅଂଶୀଦାରିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଏକ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ । ‘ସବୁଜ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ଭୂମିକା’ ଉପରେ ଏକ ସେମିନାର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ।
ଭାରତର ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ବିଷୟ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ଜି ୨୦ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଆଲୋଚନା ଗୁଡିକୁ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରିବ । ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଶୃଙ୍ଖଳାର ପାଖାପାଖି ୪୦ଟି ବୈଠକ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଜି – ୨୦ର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ମାନଙ୍କର ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ଅଟେ । ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଚାର – ବିମର୍ଶ, ଅନ୍ତତଃ: ଜି ୨୦ ରାଜନେତା ମାନଙ୍କ ଘୋଷଣାରେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେବ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଜି – ୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା କ୍ଷତି, ତୀବ୍ର ଭୌଗୋଳିକ ରାନନୈତିକ ତିକ୍ତତା, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛିବା ଚିନ୍ତା, ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଋଣ ଚିନ୍ତା, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ଚାପ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ସମସ୍ୟା ସାମିଲ୍ ଅଟେ । ଜି – ୨୦ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ହେଉଛି, ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକୁ ସାମନା କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ଭାରତର ଜି – ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ , ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଦେଶ ଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ବିକ।ଶଶୀଳ ଦେଶ ଗୁଡିକର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଆଶା ଗୁଡିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ଜି – ୨୦ର ପ୍ରୟାସରେ ସବୁଠାରୁ ଗରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜି – ୨୦ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଉପାୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବା ।

Ministry of Finance
1st Finance & Central Bank Deputies Meeting under the G20 Presidency of India scheduled in Bengaluru on Tuesday
Finance Track core of the G20 process and provides an effective forum for global economic discourse and policy coordination
Through a series of nearly 40 meetings, India will champion the cause of the "Global South", promoting "oneness", and lead in pushing for a collaborative action
India aims to forge a common path on global priorities through the theme of “Vasudhaiv Kutumbakam”
11 DEC 2022 12:00PM by PIB Delhi
The first G20 Finance and Central Bank Deputies (FCBD) meeting is scheduled to be held during 13-15 December 2022 in Bengaluru. This meeting, which will mark the start of discussions on the Finance Track agenda under the Indian G20 Presidency, will be hosted jointly by the Ministry of Finance and the Reserve Bank of India.
The G20 Finance Track, led by Finance Ministers and Central Bank Governors of G20 countries, focuses on economic and financial issues. It provides an effective forum for global economic discourse and policy coordination. The First Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting will be held during 23-25 February 2023 in Bengaluru.
Hon'ble Prime Minister said in his address at the Bali G20 Summit that the need today is that the benefits of development are universal and all-inclusive. Ministry of Finance has imbibed this idea in the G20 Finance Track agenda. He has also given us a vision that India will strive to ensure that the G20 acts as a global “prime mover” to envision new ideas and accelerate collective action over the next one year.
The upcoming meeting of G20 Finance and Central Bank Deputies will be co-chaired by Mr Ajay Seth, Secretary, Department of Economic Affairs and Dr Michael D. Patra, Deputy Governor of RBI. Their counterparts from G20 member countries, and from several other countries and international organisations invited by India, will participate in the two-day meeting.
The G20 Finance Track discusses key issues of relevance for the global economy, encompassing the global economic outlook, the international financial architecture, infrastructure development and financing, sustainable finance, global health, international taxation and financial sector issues, including financial inclusion.
In the Bengaluru meeting, discussions will focus on the agenda for the Finance Track under the Indian G20 Presidency. This includes reorienting international financial institutions to meet the shared global challenges of the 21st century, financing cities of tomorrow, managing global debt vulnerabilities, advancing financial inclusion and productivity gains, financing for climate action and SDGs, a globally coordinated approach to unbacked crypto assets and advancing the international taxation agenda.
On the sidelines of the meeting, a panel discussion will be held on ‘Strengthening Multilateral Development Banks to Address Shared Global Challenges of the 21st Century’. A seminar on the ‘Role of Central Banks in Green Financing’ will also be held.
The Indian G20 Presidency’s theme of ‘One Earth One Family, One Future’ will guide the G0 Finance Track discussions. Approximately 40 meetings of the Finance Track will be held in several locations in India, which include meetings of G20 Finance Ministers and Central Bank Governors. The discussions in the G20 Finance Track will ultimately be reflected in the G20 Leaders’ Declaration.
India has assumed the G20 Presidency at a time of multiple challenges, which include scarring from the COVID-19 pandemic, sharpened geopolitical tensions, rising food and energy security concerns, growing debt distress, inflationary pressures, and monetary tightening, among others. A key role of the G20 is to provide guidance in dealing with such challenges.
During India’s G20 Presidency, supporting the countries most in need and reflecting the concerns and aspirations of developing countries will be at the forefront of the G20’s efforts. The Ministry of Finance and the Reserve Bank of India will steer the G20 Finance Track agenda in an inclusive manner aimed at addressing the global economic needs of today as well as preparing for a better tomorrow.