বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কাইলৈ বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত হ'ব জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত প্ৰথমখন বিত্ত আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ উপ-বৈঠক
জি-২০ প্ৰক্ৰিয়াৰ মূল দিশ হ’ল বিত্তীয় পথ আৰু বিশ্বব্যাপী অৰ্থনৈতিক আলোচনা আৰু নীতি সমন্বয়ৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী মঞ্চ প্ৰদান কৰে
প্ৰায় ৪০ খন বৈঠকৰ জৰিয়তে ভাৰতে "গ্ল’বেল চাউথ"ৰ কাযতঃ চেম্পিয়ন হ'ব, "একতা" প্ৰচাৰ তথা সহযোগিতামূলক কাৰ্য্যৰ দিশত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব
ভাৰতে "বসুধৈৱ কুটুম্বকম" বিষয়ৰ জৰিয়তে বিশ্বব্যাপী অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত এক উমৈহতীয়া পথ গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে
11 DEC 2022 12:00PM by PIB Guwahati
প্ৰথম জি-২০ বিত্ত আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ডেপুটিজ (এফচিবিডি) বৈঠক ১৩-১৫ ডিচেম্বৰ ২০২২ তাৰিখে বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত হ'ব। ভাৰতীয় জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত ফাইনেন্স ট্ৰেক কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত আলোচনা আৰম্ভ হ'বলগীয়া এই বৈঠকখন বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে যুটীয়াভাৱে আয়োজন কৰিব।
জি-২০ দেশৰ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ গৱৰ্ণৰসকলৰ নেতৃত্বত জি-২০ বিত্তীয় ট্ৰেকত অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় বিষয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ই বিশ্বব্যাপী অৰ্থনৈতিক আলোচনা আৰু নীতি সমন্বয়ৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে। বিত্তমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ গৱৰ্ণৰসকলৰ প্ৰথম বৈঠক ২০২৩ চনৰ ২৩-২৫ ফেব্ৰুৱাৰীত বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত হ'ব।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বালি জি-২০ সন্মিলনত ভাষণত এইবুলি উল্লেখ কৰে যে আজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা হৈছে যে উন্নয়নৰ লাভালাভসমূহ সাৰ্বজনীন আৰু ই সৰ্বাত্মক। বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে এই ধাৰণাটো জি-২০ ফাইনেন্স ট্ৰেক কাৰ্যসূচীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। তেওঁ আমাক এনে এক দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিছে যে জি-২০ য়ে নতুন ধাৰণা কল্পনা কৰিবলৈ আৰু পৰৱৰ্তী এবছৰত সামূহিক কাৰ্যকলাপ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ এক বিশ্বব্যাপী "মুখ্য অনুঘটক" হিচাপে কাম কৰিব বুলি ভাৰতে নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব ৷
জি-২০ বিত্ত আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ মুৰব্বীসকলৰ আগন্তুক বৈঠকত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিব শ্ৰী অজয় শেঠ আৰু ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ উপ গৱৰ্ণৰ ড০ মাইকেল ডি পাত্ৰৰ সহ-সভাপতিত্বৰ তত্বাৱধানত অনুষ্ঠিত হ'ব। দুদিনীয়া বৈঠকত জি-২০ সদস্য দেশসমূহৰ পৰা আৰু ভাৰতৰ দ্বাৰা আমন্ত্ৰিত আন কেইবাখনো দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ পৰা তেওঁলোকৰ সমকক্ষ পদবীধাৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
জি-20 ফাইনেন্স ট্ৰেকে বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবে প্ৰাসংগিকতাৰ মুখ্য বিষয়বোৰ আলোচনা কৰিব যাৰ ভিতৰত আছে বিশ্বব্যাপী অৰ্থনৈতিক দৃষ্টিভংগী, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় স্থাপত্য, আন্তঃগাঁথনি বিকাশ আৰু বিত্তীয়, বহনক্ষম বিত্ত, গোলকীয় স্বাস্থ্য, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ আৰু বিত্তীয় খণ্ডৰ বিষয়সমূহ, লগতে আছে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি।
বেংগালুৰুৰ বৈঠকত ভাৰতীয় জি-20 অধ্যক্ষতাৰ অধীনত ফাইনেন্স ট্ৰেকৰ কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে একবিংশ শতিকাৰ অংশীদাৰী গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আন্তৰ্জাতিক বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰা, ভৱিষ্যতৰ চহৰসমূহক বিত্তীয় যোগান ধৰা, বিশ্বব্যাপী ঋণৰ দুৰ্বলতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু উৎপাদনশীলতাৰ সুবিধা আগবঢ়োৱা, জলবায়ু কাৰ্যৰ বাবে বিত্তীয় যোগান আৰু এছডিজি, সমৰ্থিত ক্ৰিপ্টো সম্পদৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী সমন্বিত দৃষ্টিভংগী আৰু আন্তৰ্জাতিক কৰ কাৰ্যসূচী আগবঢ়োৱা।
বৈঠকৰ সময়ত 'একবিংশ শতিকাৰ অংশীদাৰী গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ বহুপাক্ষিক উন্নয়ন বেংকসমূহক শক্তিশালী কৰা' সন্দৰ্ভত এক পেনেল আলোচনাচক্ৰ অনুষ্ঠিত হ'ব। 'সেউজ বিত্তীয় ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ভূমিকা' সন্দৰ্ভত আন এখন আলোচনাচক্ৰও অনুষ্ঠিত হ'ব।
ভাৰতীয় জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ 'ৱান আৰ্থ ৱান ফেমিলী, ৱান ফিউচাৰ'ৰ বিষয়বস্তুয়ে জি ২০ ফাইনেন্স ট্ৰেক আলোচনাত নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিব। ভাৰতৰ কেইবাটাও স্থানত ফাইনেন্স ট্ৰেকৰ প্ৰায় ৪০খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হ'ব, যাৰ ভিতৰত আছে জি-২০ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ গৱৰ্ণৰসকলৰ বৈঠক। জি-২০ ফাইনেন্স ট্ৰেকত হোৱা আলোচনাবোৰ শেষত জি-২০ নেতাৰ ঘোষণাপত্ৰত প্ৰতিফলিত হ'ব।
একাধিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো ভাৰতে জি-২০ অধ্যক্ষতা গ্ৰহণ কৰিছে ৷ সেই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ঘাইকৈ ক’ভিড-১৯ মহামাৰী, তীব্ৰ ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, বৰ্ধিত খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ উদ্বেগ, বৰ্ধিত ঋণৰ দুৰ্দশা, মুদ্ৰাস্ফীতিৰ চাপ, আৰু মুদ্ৰাৰ কঠোৰ স্থিতি ইত্যাদি। জি-২০ৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা হ'ল এনে ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰা।
ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত প্ৰয়োজন অনুভূত হোৱা দেশবোৰক সমৰ্থন কৰা আৰু উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ উদ্বেগ তথা আকাংক্ষা প্ৰতিফলিত কৰাটো জি-২০ৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ শীৰ্ষত থাকিব। বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে আজিৰ বিশ্বব্যাপী অৰ্থনৈতিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ লগতে এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুতি ৰখাৰ লক্ষ্যৰে জি-২০ ফাইনেন্স ট্ৰেক কাৰ্যসূচীক এক সামগ্ৰিক ভাৱে পৰিচালনা কৰিব।

Ministry of Finance
1st Finance & Central Bank Deputies Meeting under the G20 Presidency of India scheduled in Bengaluru on Tuesday
Finance Track core of the G20 process and provides an effective forum for global economic discourse and policy coordination
Through a series of nearly 40 meetings, India will champion the cause of the "Global South", promoting "oneness", and lead in pushing for a collaborative action
India aims to forge a common path on global priorities through the theme of “Vasudhaiv Kutumbakam”
11 DEC 2022 12:00PM by PIB Delhi
The first G20 Finance and Central Bank Deputies (FCBD) meeting is scheduled to be held during 13-15 December 2022 in Bengaluru. This meeting, which will mark the start of discussions on the Finance Track agenda under the Indian G20 Presidency, will be hosted jointly by the Ministry of Finance and the Reserve Bank of India.
The G20 Finance Track, led by Finance Ministers and Central Bank Governors of G20 countries, focuses on economic and financial issues. It provides an effective forum for global economic discourse and policy coordination. The First Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting will be held during 23-25 February 2023 in Bengaluru.
Hon'ble Prime Minister said in his address at the Bali G20 Summit that the need today is that the benefits of development are universal and all-inclusive. Ministry of Finance has imbibed this idea in the G20 Finance Track agenda. He has also given us a vision that India will strive to ensure that the G20 acts as a global “prime mover” to envision new ideas and accelerate collective action over the next one year.
The upcoming meeting of G20 Finance and Central Bank Deputies will be co-chaired by Mr Ajay Seth, Secretary, Department of Economic Affairs and Dr Michael D. Patra, Deputy Governor of RBI. Their counterparts from G20 member countries, and from several other countries and international organisations invited by India, will participate in the two-day meeting.
The G20 Finance Track discusses key issues of relevance for the global economy, encompassing the global economic outlook, the international financial architecture, infrastructure development and financing, sustainable finance, global health, international taxation and financial sector issues, including financial inclusion.
In the Bengaluru meeting, discussions will focus on the agenda for the Finance Track under the Indian G20 Presidency. This includes reorienting international financial institutions to meet the shared global challenges of the 21st century, financing cities of tomorrow, managing global debt vulnerabilities, advancing financial inclusion and productivity gains, financing for climate action and SDGs, a globally coordinated approach to unbacked crypto assets and advancing the international taxation agenda.
On the sidelines of the meeting, a panel discussion will be held on ‘Strengthening Multilateral Development Banks to Address Shared Global Challenges of the 21st Century’. A seminar on the ‘Role of Central Banks in Green Financing’ will also be held.
The Indian G20 Presidency’s theme of ‘One Earth One Family, One Future’ will guide the G0 Finance Track discussions. Approximately 40 meetings of the Finance Track will be held in several locations in India, which include meetings of G20 Finance Ministers and Central Bank Governors. The discussions in the G20 Finance Track will ultimately be reflected in the G20 Leaders’ Declaration.
India has assumed the G20 Presidency at a time of multiple challenges, which include scarring from the COVID-19 pandemic, sharpened geopolitical tensions, rising food and energy security concerns, growing debt distress, inflationary pressures, and monetary tightening, among others. A key role of the G20 is to provide guidance in dealing with such challenges.
During India’s G20 Presidency, supporting the countries most in need and reflecting the concerns and aspirations of developing countries will be at the forefront of the G20’s efforts. The Ministry of Finance and the Reserve Bank of India will steer the G20 Finance Track agenda in an inclusive manner aimed at addressing the global economic needs of today as well as preparing for a better tomorrow.