ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
আধারবু শকখঙচে ওইনা লৌদ্রিঙৈদা ভেরিফাই তৌ: য়ু.আই.দি.এ.আই.
চুম্না মশক খঙদোক্নবগীদমক অমদি লান্না শীজিন্নবা থিংনবগীদমক আধার ভেরিফাই তৌ
24 NOV 2022 3:28PM by PIB Imphal
আধার অমবু ফিজিকেল ওইনা নৎত্রগা ইলেক্ত্রোনিক মওংদা মীওই অমগী মশক খঙদোক্নবগীদমক লৌশিনদ্রিঙৈদা, এন্তিতীশিংনা আধার ভেরিফাই তৌগদবনি‍।
মীওই অমনা পুথোরক্লিবা আধারগী মওং অমা হেক্তবু (আধার লেত্তর, ই-আধার, আধার পি.ভি.সি. কার্দ, অমসুং এম.-আধার) অশেংবনি খঙনবগীদমক আধার পায়রিবা মীওই অদুগী অয়াবা য়াওরগা আধার নম্বর ভেরিফিকেসন তৌবনা অচুম্বা খোঙথাঙনি হায়না য়ুনিক আইদেন্তিফিকেসন ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (য়ু.আই.দি.এ.আই.)না হায়রি‍।
মসিনা অরানবা তৌবা খাঙবু, অমদুং খুন্নাইগী মায়োক্তা লৈবা কাঙবুশিংনা লান্না শীজিন্নবদগী ঙাকথোকই‍। মসিনা মওং চুম্না শীজিন্নববুসু য়োকখৎলি অমদি দিজিত-১২গী মশিং অমা হেক্তবু আধার নত্তে হায়বা য়ু.আই.দি.এ.আই.গী ফিরেপ্পু চেৎশিনহল্লি‍। আধার চে-চাং শেমদোক শেমজিন তৌবা ওফলাইন ভেরিফিকেসন্না খঙবা ঙম্মী, অমদি শেমদোক শেমজিন তৌবসি চৈরাক ফংনিংঙাই ওইবা লংজবনি অমদি আধার এক্তকী সেক্সন ৩৫গী মখাদা চৈরাক ফংবা য়াই‍।
য়ু.আই.দি.এ.আই.না স্তেত লৈঙাকশিংদা শীজিন্নদ্রিঙৈদা ভেরিফিকেসন তৌবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থমখ্রে অমদি আধারবু শকখঙচে অমা ওইনা থাজিল্লকপা খুদিং - আধারবু শকখঙচে অমা ওইনা শীজিন্নরিবা মরী লৈনবা এন্তিতীশিংনা মীওই অদুগী অচুম্বা খঙদোকপা/ভেরিফিকেসন তৌনববা মরী লৈনবা পাউতাক পীননবা স্তেতশিংদা হায়খ্রে‍।
ওথেন্তিকেসন/ভেরিফিকেসন তৌবগী অয়াবা পীরবা এন্তিতীশিংদা, অমদি অতৈ এন্তিতীশিংদা ভেরিফিকেসনগী মথৌ তাবা অমদি ইনগদবা কাঙলোনশিং তাকপা সর্কুলরশিংসু য়ু.আই.দি.এ.আই.না থোকখ্রে‍।
আধার অমা হেক্তবু আধারগী মওং খুদিংমক্তা (আধার লেত্তর, ই-আধার, আধার পি.ভি.সি. কার্দ, অমসুং এম.আধার) য়াওরিবা ক্যু.আর. কোদ শীজিন্নদুনা এম.আধার এপ নৎতরগা আধার ক্যু.আর. কোদ স্কেন্নর শীজিন্নদুনা ভেরিফাই তৌবা য়াই‍। ক্যু.আর. কোদ স্কেন্নর অসি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস. অনিমক্তা য়ুম্ফম ওইবা মোবাইল ফোনশিংগীদমক, লোয়ননা ৱিন্দোদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্লিকেসনশিংগীদমক লেম্না ফংই‍।
লমদমসিদা লৈবা মীওইশিংনা মখোয়গী আধারবু চে নৎত্রগা ইলেক্ত্রোনিক ওইবা মওংদা পুথোক্তুনা মখোয়গী মশক তাকচনবগীদমক আধার নম্বর মশানা য়ানা শীজিন্নবা য়াই‍। য়ু.আই.দি.এ.আই.না লমদমসিদা লৈবা মীওইশিংনা তৌগদবা অমদি তৌরোইদবশিং মাঙজৌননা খঙহনখ্রে অমদি মখোয়না মখোয়গী আধারবু অরোনবা ঙাক্না শীজিন্নজবা য়াই‍।

Ministry of Electronics & IT
Verify Aadhaar before accepting it as a proof of identity: UIDAI
Verify Aadhaar for correct identification and to curb any possible misuse
24 NOV 2022 3:28PM by PIB Delhi
Before accepting an Aadhaar either in physical or electronic form for establishing identity of an individual, entities should verify the Aadhaar.
The Unique Identification Authority of India (UIDAI) maintains that verification of Aadhaar number following the consent of the Aadhaar holder is the right step to establish genuineness of any form of Aadhaar (Aadhaar letter, e-Aadhaar, Aadhaar PVC card, and m-Aadhaar) presented by an individual.
It prohibits unscrupulous elements, and anti-social elements from indulging in any possible misuse. It also promotes usage hygiene, and reasserts UIDAI’s stand that any 12-digit number is not an Aadhaar. Tampering of Aadhaar documents can be detected by offline verification, and tampering is a punishable offence and liable for penalties under Section 35 of the Aadhaar Act.
UIDAI has requested the state governments by emphasizing the need for verification before usage, and has urged the states to give necessary direction so that whenever Aadhaar is submitted as a proof of identity – authentication/verification of the resident is performed by the concerned entity using Aadhaar as an identity document.
UIDAI has also issued circulars addressing requesting entities, authorized to do authentication/verification, and other entities emphasizing the necessity of verification, and specifying the protocol to be followed.
Any Aadhaar can be verified using the QR code available on all forms of Aadhaar (Aadhaar letter, e-Aadhaar, Aadhaar PVC card, and m-Aadhaar) using mAadhaar App, or Aadhaar QR code Scanner. The QR code scanner is freely available for both Android and iOS based mobile phones, as well as window-based applications.
Residents may voluntarily use the Aadhaar number to establish their identity by presenting their Aadhaar either paper or electronic form. UIDAI has already issued dos and don’ts for residents, and residents can use their Aadhaar confidently.