প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তেলঙ্গানাগী রামাগুন্দমদা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙানবা থবকশিং হৌদোকখিবদা থমখিবা ৱারোল
12 NOV 2022 8:18PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ই সবকু, বিচ্চে-সিনা রহতুলু,
সৌদরা, সৌদরী-মনুলকু, নমস্কার-মুলু।
তেলঙ্গানানাগী রাজ্যপাল দাঃ তামিলিসাই সৌন্দরাজনগী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ্লোই, শ্রী কিশন রেদ্দীজী, ভগ্বনত খুবাজী, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তরিয়ন মরুপ, বন্দী সঞ্জয় কুমারজী, শ্রী ভেঙ্কতেশ নেথাজী, অতোপ্পা মীওই অমদি ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
রামাগুন্দম লমদমগা মরী লৈনরিবা তেলঙ্গানাগী মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না ইকোক নোঞ্জরি! তেলঙ্গানাগী কন্সতিত্বেন্সী ৭০, এসেমব্লী সেগমেন্ত ৭০গী লৌমী লিশিং কয়ানা তি.ভি. স্ক্রীনগী খুত্থাংদা ঙসিগী থৌরমসিদা হৌজিক শরুক য়ারি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্বীরে। ঐহাক্না হায়রিবা লৌমী ইচিল ইনাওশিংবু তরাম্না ওকপগা লোয়ননা অদোম পুম্নকপু ইকায় খুম্নজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, লুপা করোর লিশিং ১০ হেনবা শেনফমগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া তেলঙ্গানাগীদমক্তা উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদমসিগী ইন্দস্ত্রী অমসুং লৌউ-শিংউ অনিমক্তা তেংবাংগনি। ফর্তিলাইজর প্লান্ত নত্ত্রগা অনৌবা রেল লাইন ওইরো, মসিনা ইন্দস্ত্রী কয়া চাউখৎহনগনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা তেলঙ্গানাদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি, মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লগনি। মসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম অমসুং তেলঙ্গানাগী মীওইশিংবু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
মমাংগী চহি অনি, অনি-মখায়দগী মালেম পুম্বনা কোরোনা লাইচৎকা লান্থেংনদুনা লাকখি, অদুগা নাকল অমদনা লান অমসুং মিলিতরীগী থবক কয়া চত্থদুনা লাকখি, মসিনা লৈবাক অমসুং মালেমদা অৱাবা চৈথেং পীদুনা লাকখি। মসিগুম্বা শিংনবা কয়া লৈজরবসু, মালেম শিনবা থুংবনা ঙাংনবা ৱাফম অমা ঐখোয়না তারি। মালেমগী অখঙ অহৈ কয়ানা ভারতনা অথুবা মতমদা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা শেন্মিৎলোন ওইরগনি হায়নরি। ইং ৯০গী মতুংগী চহি ৩০দা লৌখিবা শাহৌগা মান্নবা চাংদুমক ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহি খরসিদা লৌগনি হায়নরি। মালেমগী শেন্মিৎলোনগী অখঙ অহৈশিংনা ভারত্তা অসুক য়াম্না থাজবা থম্লিবসি করি মরমগীনো? মসিগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি ঐখোয়না মমাংগী চহি ৮দা পুরকখিবা অহোংবশিংনি। মমাংগী চহি ৮ অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা থবক তৌবগী মওংদা অহোংবা পুরকখি। লৈঙাকপগী ৱাখল্লোন হোংদোকখি। মিৎয়েং হোংদোকখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর নত্ত্রগা সরকারগী থবক থৌরম ওইরো, নত্ত্রগা কারবার তৌবগী হেন্না নুংঙাইবা অকোয়বগী ফিভম লৈহনবা ওইরো, নত্ত্রগা মসিগুম্বা অহোংবশিং লৈহন্নবা ইথিল পীরিবা ভারতকী মিৎয়েং শানবা খুন্নাই ওইরো, ঙসিদি, চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইনীংবা অমসুং মশাদা থাজবা লৈবা ভারত অমা ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে।
ইচিল ইনাওশিং,
চাউখৎ থৌরাং হায়রিবা থৌওং অসি লৈবাক অসিদা চহিদা নুমিৎ ৩৬৫নি পাংথোকপা লেপ্তবা মিসন অমনি। লৈবাক মীয়ামদা প্রোজেক্ত অমা হেক খুৎশিন্নখিবগা, অতোপ্পা প্রোজেক্ত অমা খুদক্তা হৌই। উরেপ উয়ুং তমখ্রবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াঙনা লোইশিনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং রামাগুন্দম প্রোজেক্তনা মসিগী ময়েক শেংলবা খুদম অমনি। রামাগুন্দম প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং অসিমক প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ৭, ২০১৬তা তমখিবনি অমসুং ঙসিদি মসি লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নরে।
ইচিল ইনাওশিং,
২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা অচৌবা প্রোজেক্তশিং লোইশিন্দুনা তুংলমচত্তা চঙশিনবা ঙমগনি। করিগুম্বা পান্দম্না চাউরবা, ঐখোয়না অনৌবা মেথোদোলোজী পুথোকপা তাই অমসুং অনৌবা ফেসিলিতী কয়া শেম্বা তাই। ফর্তিলাইজর সেক্তরনা কেন্দ্র সরকারনা পুকচেল চেংনা থবক তৌবগী খুদম অমা ওইরি। ফর্তিলাইজরগীদমক্তা মীরমদা মখা পোল্লিঙৈগী মতমদা রামাগুন্দম প্লান্ত য়াওনা অতোপ্পা প্লান্ত কয়া অমা শোত্থবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবনা মরম ওইরগা হান্না লৈরম্বা প্লান্ত কয়া নমদুনা থিংজিনহনবা তাখিবনি। অৱাংবা মমলদা মীরমদগী পুশিল্লকপা য়ুরিয়াবু লৌমীশিংদা য়ৌহনবগী মহুত্তা অতোপ্পা মরমগীদমক্তা ব্লেক মার্কেত্তা থাদোকপগী চৎনবী লৈরম্মি। লৌমীশিংনা য়ুরিয়া লৌনবগীদমক্তা অহিং নুংথিল ক্যুদা লেপম্নরম্মি, চৈ চাবসু য়াওখি। ইং ২০১৪গী মমাংগী চহি খুদিংদা লৌমীশিংনা মসিগী খুদোংচাদবা অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন্না মাইয়োক্নরম্মি।
মরুপশিং,
ইং ২০১৪গী মতুংদা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎখিবা অহানবা খোঙথাংদি য়ুরিয়াবু ১০০% নীম কোতিং তৌবনি অমসুং মদুদগী ব্লেক মার্কেত থিংখিবনি। কেমিকেল ফেক্তরীদা য়ৌরম্বা য়ুরিয়া য়ৌখিদ্রে। লবুক্তা য়ুরিয়া কয়াম্না হাপকনি, মসিগুম্বা ৱারোলশিংগী ই-পাউ লৌমীশিংদা লৈরমদে, মদু খঙদোক্নবা পাম্বৈ মখোয়গী মনাক্তা লৈরমদে। অদুনা, ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবদা সোইল হেল্থ কার্দকী চৎনবী হৌদোকখি। সোইল হেল্থ কার্দ ফংবদগী লৌমীশিংনা হায়রিবা ই-পাউশিং ফংনখি। পোত্থোক হেনগৎহনগে হায়রবসু য়ুরিয়া কা হেন্না থাদবগী মথৌ তাদে, লৈহাওগী মখা পোন্না অদুমক হেনগৎহনবা য়াগনি হায়বা খঙবা ঙম্নখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না য়ুরিয়াবু আত্মানির্ভর ওইহন্দুনা অচৌবা থবক অমা পায়খৎখি। হান্নদগী লোন্দুনা লৈরিরবা ফেক্তরী ৫বু ঐখোয়না মসিগীদমক্তা হাংদোকহনখি। উত্তর প্রদেশকী গোরখপুর প্লান্তনা প্রদক্সন হৌখ্রে অমসুং রামাগুন্দম প্লান্ত অসিসু লৈবাক মীয়ামদা হৌজিক খুৎশিন্নরে। প্লান্ত মঙা অসিনা নিংথিনা মথৌ পাংথোক্লকপা মতমদা লৈবাক অসিনা য়ুরিয়া তোন লাখ ৬০ ফংগনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক্না ইম্পোর্ত্তা শেল য়াম্না তুংশিনবা ঙম্লগনি অমসুং য়ুরিয়াসু মরাং কায়না ফংলগনি। রামাগুন্দম ফর্তিলাইজর প্লান্তনা তেলঙ্গানা, আন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, ছতিসগর অমসুং মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংদা য়াম্না তেংবাংগনি অমসুং লমদমশিং অসিগী লোজিস্তিক্কা মরী লৈনবা কারবারশিংদা শাফু য়াম্না পীগনি। হায়বদি, কেন্দ্র সরকারনা থাদখিবা লুপা করোর ৬০০০না তেলঙ্গানাগী নহাশিংগী মফমদা লুপা লিশিং কয়া কয়াগী কান্নবা পীগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
লৈবাক্কী ফর্তিলাইজর সেক্তরবু মোদর্ন ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। ভারতনা নেনো য়ুরিয়া খুমাং চাউশিলহনখি। য়ুরিয়া বোরা অমনা পীবা কান্নবগী চাংদু য়ুরিয়া বোত্তল অমগা মান্নগনি।
মরুপশিং,
হারগী মতাংদা মরোমদোম লেপচবা হায়বসি ঙসিগী মালেমগী ফিভমশিং উরবা মতুংদা খঙবা ঙম্লবনি। কোরোনা লাকখ্রে, লান তৌরে, মালেমদা হারগী মমল তাংখৎখ্রে। অদুবু, মমল ৱাংবগী অৱাবগী পোৎলুম ঐখোয়না লৌমীশিংদা কৈদৌনুংদা ফংহনখিদে। লুপা ২০০০ পীবা য়ুরিয়া বোরা অমবু লৌমীশিংদা লুপা ২৭০দা ফংহল্লি। মালেমগী কৈথেলদা লুপা ৪০০০ পীবা দি.এ.পি. বোরা অমবু সবসিদী পীরবা মতুংদা লুপা ২৫০০দা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
মমাংগী চহি ৮দা, লৌমীশিংনা হারগী অৱাবা মাইয়োক্নদনবা হায়দুনা কেন্দ্র সরকারনা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ১০ থাদখি, মসিগী মশিং অসি লৈবাক মীয়াম্না নিংশিংবীয়ু। হন্দক্কী চহিমক্তদা, ভারতকী লৌমীশিংদা হার মরাং কায়না ফংহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লাখ ২.৫দগী হেন্না চাদিং তৌখ্রে। লুপা করোর লাখ ২.৫। মসিগী মথক্তা, কেন্দ্র সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা লৈবাক্কী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ২.২৫ হাপখ্রে। লৌমীশিংগী অপাম্বনা খ্বাইদগী মকোক্তা থম্বা সরকারনা দিল্লীদা লৈরবনিনা, মখোয়গী য়াইফ য়ুম্বালগী থবক থৌরম কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লিবসিনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্না হারগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবা কয়া দিকেদ কয়াদগী থেংনদুনা লাকখি। তোঙান-তোঙানবা ব্রান্দগী ফর্তিলাইজরশিং মার্কেত্তা থোক্লকখি। মসিনা লৌমীশিংবু য়াম্না চমম্নহনখি। ভারত্তা য়ুরিয়া অসি হৌজিক ব্রান্দ অমখক্তা ফংলগনি, ব্রান্দ অসিদি ভারত ব্রান্দ হায়না কৌগনি। মসিগী মগুন অমসুং মমল ঐখোয়না লেপ্লে। সেক্তর অসিবু সরকারনা মতৌ করম্না শেমদোক্লিবগে, অপীকপা লৌমীশিংগীদমক্তা অখন্ননা, হায়বসি থৌওং অসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকসিদা কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা শিংনবা অমসু লৈরি। লৈবাক্না মসিগী ৱারোইশিনসু পুরক্লি। লৈবাক্কী রাজ্যশিংদা মোদর্ন হাইৱে, এয়রপোর্ত, ৱাতরৱে, রেলৱে অমসুং ইন্তর্নেত হাইৱে লৈহন্দুনা শিংনবশিং অসিগী ৱারোইশিন পুরকপদা সরকারনা তেংবাংলি। থৌওং অসিনা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্দগী পাঙ্গল ফংলি। ঙরাং পাংথোকখি নিংশিংবীয়ু? ইন্দস্ত্রীশিংগী স্পিসিএল জোন হায়না লাউথোকখ্রে। অদুবু, মফমশিং অদু ফাওবদা লম্বী শোরোক, মৈ, ঈশিং অমসুং মতমগা চুনবা খুদোংচাবা কয়াগী মথৌ তাই। হায়রিবশিং শেম-শাবদা মতম য়াম্না চঙনৈ। অদুবু, ঐখোয়না ফিভম অসিদা অহোংবা পুরক্লে। হৌজিক্তি, স্তেকহোলদর অমসুং প্রোজেক্তকা মরী লৈনবা এজেন্সী পুম্নমক্না অমত্তা ওইদুনা তোঙানবা থৌরাং অমগা লোয়ননা প্রোজেক্তশিং অসিদা থবক তৌরি। মসিনা মরম ওইদুনা, প্রোজেক্তশিংনা মরক্তা পনবগী ফিভম থোকহন্দ্রে।
মরুপশিং,
ভদ্রাদ্রী কোতাগুদেম জিলা অমসুং খম্মাম জিলা ফাওনগদবা অনৌবা রেল লাইন ঙসিদগী হৌদোক্লে। মসিনা লোকেল মীয়ামদা মতেং য়াম্না পাংগনি, তেলঙ্গানা পুম্বসু কান্নবা ফংগনি। মসিনা তেলঙ্গানাগী পাৱর সেক্তর, ইন্দস্ত্রীশিংদা কান্নবা পীবগা লোয়ননা নহা কয়াদা থবক্কী খুদোংচাবসু পীগনি। ঐখয়না লেপ্তনা হোৎনবদগী, রেল লাইন অসি শুপ্নগী চহি ৪দা লোইশিনবা ঙমখি অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবসু লোইরে। মসিদগী, মৈগী ফেক্তরীশিংদা অহোঙবা মমলদা কোয়লা ফংহনবা ঙম্লগনি অমসুং পোল্ল্যুসনসু য়াম্না হন্থরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না হাইৱে অহুম পাকথোকপগী থবক ঙসিদগী হৌখ্রে, মসিনা কোয়লা বেল্ত, ইন্দস্ত্রী বেল্ত অমসুং চুগী লৌমীশিংদা হকথেংননা কান্নবা পীগনি। য়াইঙং পুথোকপা লৌমী কয়া মফমসিদা লৈ। চু থাবা লৌমী নত্ত্রগা য়াইঙং থাবা লৌমী ওইরো, মখোয়গী খুদোংচাবা হেনগৎলগনি, ত্রেন্সপোর্তেসন হেন্না লায়রগনি। মতৌ অসুম্না, লম্বে পাকথোকপসিনা কোয়লা মাইন অমসুং মৈগী ফেক্তরীশিংদা চৎপদসু মতম য়াম্না চঙলরোই। লম্বী পাকথোকপা অসিদগী হাইদ্রবাদ-ৱারঙ্গল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর, ককাতিয়া মেগা তেক্সতাইল পার্ক্কী কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎলগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্না চাউখৎলকপা নত্ত্রগা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াঙখৎলকপা মতমদা, রাজনিতীগী ওইজবগীদমক্তা মীওই খরনা তোকঙা শন্দোকপা হেক্তা হৌই। অতোপ্পা মীয়ামদা ইনশিন্দুনা খোইশাওনহল্লি। ‘সিঙ্গারেনি কোল্লাইরিস কম্পেনী লিমিতেদ –এস.সি.সি.এল. অমসুং তোঙানবা কোল মাইন খরগী মতাংদা মান্নবা তোকঙা খরা হৌজিক তেলঙ্গানাদা শন্দোক্লি। মসিগী মতাংদা হাইদ্রবাদতা ৱাফম কয়া থম্নরি, অনৌবা ৱাফম কয়া হাপচিল্লি। ঐহাক্না হৌজিক অদোমগী মরক্তা লাক্লবনিনা, ঐহাক্না মরী লৈনবা ৱাফম খরা থমজনিংই। মুন্না অমুক্তা তাবীয়ু। তেলঙ্গানা সরকারনা এস.সি.সি.এল.দা ৫১% স্তেক লৈ, কেন্দ্র সরকারনা ৪৯% লৈ। কেন্দ্র সরকারনা এস.সি.সি.এল. প্রাইভেতাইজেসন তৌবগা মরী লৈনবা ৱারেপ অমত্তা মশাগী থাক্তা লৌবা য়াদে। এস.সি.সি.এল.বু প্রাইভেতাইজ তৌবগী ৱাহৌদোক অমত্তা কেন্দ্র সরকারনা খন্ন-নৈনদ্রি। অদুনা, মসিগুম্বা তোকঙাশিংদা য়াম্না লুনা লৌবীগনি। মসিগুম্বা অরানবা মরোল লল্লোনশিংবু হাইদ্রবাদতা অদুমক লৈজসনু।
মরুপশিং,
কোল মাইনগা মরী লৈননা লৈবাক অসিদা অয়েৎপা পীদুনা লাকখিবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী ৱাথোক কয়া ঐখোয়না থেংনখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা ৱর্কর, লাইরবা অমসুং মাইনশিং অসি লৈবা মফমশিংনা য়াম্না চাউয়া মাঙজবা ফংখি। লৈবাক অসিদা কোয়লাগী তঙাই ফদবা হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা নুং-পান ফাওনা উহন্দুনা কোল মাইনশিংগী ওক্সন পাংথোক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা মিনরেল লৌথোক্লিবা মফমশিংদা লৈবা মীয়ামদা কান্নবা পীনবগীদমক্তা দি.এম.এফ., হায়বদি, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল ফন্দ শেমখ্রে। ফন্দ অসিগী মখাদা রাজ্যশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া পীথখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগা লোয়ননা তেলঙ্গানাবু তুংলমচত্তা পুবা পাম্মি। তেলঙ্গানাগী খোঙজেল য়াঙবা চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ঐখোয়না অদোমগী থৌজাল অদুমক ফংদুনা লৈগনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা ঐহাক্না ঙসি মশিং য়াম্না লাকপীরিবা অদোম খুদিংবু থাগৎচরি। অদুগা ঙসিদি, হাইদ্রবাদকী মীওই খরদি তুম্বা য়াররোই। অদোম্না ঙসি মশিং য়াম্না থোকপীরকপগীদমক্তা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
ঐহাক্কা পুন্না অমুক্তা লাউমিন্নসি, পাঙ্গল পুম্নমক পুথোক্লগা লাওমিন্নসি।
ভারত ইমানা য়াইফরে। ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of various development works in Ramagundam, Telangana
12 NOV 2022 8:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Greetings to everybody!
Governor of Telangana Dr. Tamilisai Soundararajan ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Kishan Reddy ji and Bhagwanth Khuba ji, my fellow parliamentarians Bandi Sanjay Kumar ji and Shri Venkatesh Netha ji, other dignitaries, brothers and sisters!
My respectful greetings to the whole of Telangana from the land of Ramagundam! I was told and I was also watching on the TV screen that thousands of farmer brothers and sisters from 70 assembly constituencies of Telangana are also associated with us in this program. I also welcome all those farmer brothers and sisters.
Friends,
Today, development projects worth more than Rs 10,000 crore for Telangana have been either inaugurated or their foundation stones laid. These projects are going to give a boost to both agriculture and industry here. Along with a fertilizer plant, a new rail line and a highway, industries will also expand. These projects will create new employment opportunities and improve the Ease of Living of common man in Telangana. I congratulate the countrymen and the people of Telangana for all these projects.
Friends,
The entire world has been battling the Corona pandemic for the last two-and-a-half years. On the other hand, the ongoing conflicts, tensions and military operations are also affecting the country and the world. But in the midst of these adversities, today we are hearing one more thing prominently all over the world. All the experts of the world are saying that India will become the third largest economy in the world very soon and India is moving rapidly in that direction. All the experts are also saying that the amount of growth that happened in the 30 years after the 90s is going to happen in just a few years from now. After all, why do the world and the economic pundits have so much faith in India today? The biggest reason for this is the changes that have happened in India in the last eight years. The country has changed the old ways of functioning in the last eight years. There has also been a change in the thinking about governance as well as the approach in these eight years. Be it infrastructure, government processes or Ease of Doing Business, these changes are driving the Aspirational Society of India. A new India aspiring to develop and full of self-confidence is before the world.
Brothers and sisters,
Development for the country is a 24-hour, 7 days and 12 months mission for us. When we launch one project, we start working on many new projects simultaneously. We are experiencing this here today as well. And it is also our endeavor that the work for the project for which the foundation stone is laid should be done expeditiously and it should be completed quickly. This fertilizer factory in Ramagundam is one such example. Its foundation stone was laid in 2016 and today it has been dedicated to the nation.
Brothers and sisters,
The India of the 21st century can move forward only by setting big goals and achieving them fast. And when the goals are big, new methods have to be adopted and new systems have to be developed. Today, the Central Government is sincerely engaged in this effort. The country's fertilizer sector is also witnessing this. We have seen that the country used to import fertilizers from foreign countries for the last few decades. The factories which were set up to meet the demand of urea were also closed due to obsolete technology. And this included the fertilizer factory in Ramagundam. Apart from this, there was another huge problem. Instead of reaching the farmers, the expensive urea imported from abroad was siphoned to illegal factories stealthily. As a result, farmers had to stand in queues overnight for urea and at times had to face sticks. Farmers faced the same problem every year, every season before 2014.
Friends,
The first thing the Central Government did in this regard was 100 percent neem coating of urea after 2014. This stopped the black marketing of urea. The urea which used to reach the chemical factories also stopped. The farmers did not have the expertise how much urea has to be applied in the field. Therefore, we launched a nationwide campaign to give soil health cards to farmers. The soil health cards helped the farmers to make informed decisions regarding the use of urea and not use urea unnecessarily to increase the yield. Moreover, they also started to understand the nature of the soil.
Friends,
We also started a huge task regarding self-reliance in urea. It was necessary to restart the five big fertilizer factories of the country which were lying closed for years. Now fertilizer production has started in Gorakhpur in UP. The Ramagundam fertilizer factory has also been inaugurated. When these five factories become operational, the country will start getting 60 lakh tonnes of urea. It means thousands of crores of rupees will be saved from going abroad and farmers will get urea more easily. The Ramagundam fertilizer plant will help farmers in Telangana as well as Andhra Pradesh, Karnataka, Chhattisgarh and Maharashtra. With the opening of this plant, other business opportunities will also be created around the region and work related to logistics and transport will start. In other words, the 6,000 crore rupees that the Central Government has invested here is going to benefit the youth of Telangana much more.
Brothers and sisters,
We are laying equal emphasis on new technology to modernize the country's fertilizer sector. India has developed the nanotechnology of urea. The benefit that accrues from one sack of urea is equivalent to one bottle of nano urea only.
Friends,
The importance of self-sufficiency in fertilizers can be seen in the context of the present global situation. The fertilizer prices increased across the world following the outbreak of Corona and war (between Russia and Ukraine). But we did not burden our farmer brothers and sisters following the increase in prices of fertilizers. It costs the Central Government Rs. 2,000 for every bag of urea which is imported. But the government does not charge Rs 2,000 to the farmers. The Government of India bears the major part of the expenses and the farmers get one fertilizer bag for just Rs. 270. Similarly, a bag of DAP also costs the government about Rs 4,000. But we don't charge 4,000 rupees to the farmers. The government gives subsidies of more than 2,500 rupees per bag to the farmers.
Friends,
The Indian government has spent about 10 lakh crore rupees to provide cheaper fertilizers to the farmers in the last eight years so that they are not overburdened. Remember this figure, friends, and do tell it to others as well. This year itself, the Central Government will spend more than 2.5 lakh crore rupees to provide cheap fertilizers to the farmers. Two-and-a-half lakh crore rupees! Apart from this, our government has also transferred about 2.25 lakh crore rupees directly to the bank accounts of the farmers under the PM Kisan Samman Nidhi. When there is a government in Delhi which keeps the interests of the farmers paramount, it takes forward many such projects and works for the betterment of the farmers.
Friends,
For decades, the farmers of our country were also struggling with another problem related to fertilizers. Such a fertilizer market had developed over the decades that different types and brands of fertilizers were being sold in the market. As a result, farmers used to be cheated. Now the Central Government has also started providing relief to the farmers in this regard. Now there will be only one brand of urea in the country and that is ‘Bharat Urea’. Its price as well as its quality has also been settled. All these efforts are proof of how we are reforming the system for the farmers of the country, especially the small farmers.
Friends,
Another challenge has been the infrastructure of connectivity in our country. Today the country is also taking care of this issue as well. Rapid work is in progress on highways, modern railways, airports, waterways and internet highways in all the states of the country. Now it is getting new energy from the PM GatiShakti National Master Plan. Do you remember what used to happen earlier? Special zones were declared for industries. But it used to take several years for the basic facilities like road, electricity and water to reach there. We are now changing this working style. Now all the stakeholders and agencies involved in the project work together on a defined strategy on infra projects. As a result, the possibility of unnecessary delay in projects is also coming to an end.
Friends,
The new railway line connecting Bhadradri Kothagudem and Khammam districts is dedicated to your service today. This rail line will not only benefit the local people here, but will also benefit the entire Telangana. This will benefit the power sector and industries of Telangana and create new employment opportunities for the youth. Due to continuous efforts in the last four years, this railway line is ready and its electrification has also been done. There will be reduction in the transportation cost of coal to power plants and pollution will also be reduced.
Friends,
Today, the widening of three highways has started which will directly benefit the coal belt, industrial belt and sugarcane farmers. Here, our farmer brothers and sisters are also engaged in increasing the production of turmeric. Be it sugarcane farmers or turmeric growers, it will now become easy for them to transport their produce. Similarly, the widening of the road between the coal mines and power plants will provide convenience and will reduce time. The connectivity to Hyderabad-Warangal Industrial Corridor and Kakatiya Mega Textile Park will also improve.
Friends,
When there is speedy development in the country, some people with a perverted mind and for their political interests start spreading rumours to instigate the people. Similar rumours are being circulated in Telangana these days regarding 'Singareni Collieries Company Limited-SCCL' and various coal mines. And I have heard that it is being instigated from Hyderabad by giving new colours to it. Now that I am amongst you, I would like to share some facts with you. The people spreading this rumour do not even know that their lies will be exposed. Understand the biggest lie and journalist friends who are sitting here should take a closer look at it. The State Government of Telangana holds 51% stake in SCCL, while the Government of India holds only 49% stake. The Central Government cannot take any decision regarding the privatization of SCCL on its own as 51% stake is with the state government. I reiterate that no proposal for privatization of SCCL is under consideration with the Central Government nor does the Central Government have any such intention. And therefore, I urge my brothers and sisters not to pay any heed to such rumours. Let these traders of lies live in Hyderabad.
Friends,
We have seen scams of thousands of crores of rupees in the country regarding coal mines. The country as well as the workers, the poor and the areas where these mines were located suffered losses due to these scams. Today, keeping in view the increasing demand of coal in the country, coal mines are being auctioned with complete transparency. Our government has also created DMF i.e. District Mineral Fund to give benefits to the people living in the area from where the minerals are extricated. Thousands of crores of rupees have been released to the states under this fund also.
Brothers and sisters,
We want to take Telangana forward by following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. With this belief that we will continue to receive your blessings for the rapid development of Telangana, once again many congratulations to you for the numerous development works. I am very thankful to my farmer brothers who came in such large numbers. Today some people in Hyderabad will not be able to sleep. Thank you.
Speak with me Bharat Mata ki – Jai. Clench your fists and speak with full force:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.