ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାମାଗୁଣ୍ଡମରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ୟ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
13 NOV 2022 12:50PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଈ ସଭକୁ, ବିଚ୍ଚେ-ସିନା ରଇତୁଲୁ
ସୋଦରା, ସୋଦରୀ- ମନୁଲକୁ, ନମସ୍କାର- ମୁଲୁ ।
ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ତମିଲିସାଈ ସୌନ୍ଦରରାଜନ ମହୋଦୟା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ କିଶନ ରେଡ୍ଡି ମହାଶୟ, ଭଗୱନ୍ତ ଖୁବା ମହାଶୟ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ବନ୍ଦୀ ସଂଜୟ କୁମାର ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟେଶ ନେଥା ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ରାମାଗୁଣ୍ଡମର ମାଟିରୁ ସମଗ୍ର ତେଲଙ୍ଗାନାକୁ ମୋର ଆଦର ପୂର୍ବକ ନମସ୍କାର ! ଆଉ ଏବେ ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଟିଭି ସ୍କ୍ରିନରେ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଏବେ ତେଲଙ୍ଗାନାର 70 ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରରେ, 70 ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ, ହଜାର ହଜାର କୃଷକ ଭାଇ- ଭଉଣୀ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନା ପାଇଁ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସବୁ ଏଠାକାର କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଦୁଇଟି ଯାକକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ସାର କାରଖାନା ହେଉ, ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ହେଉ, ରାଜପଥ ହେଉ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ମିଳିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ଦୁଇ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ଧରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କରୋନା ମହାମାରୀ ସହିତ ଲଢ଼ୁଛି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଯେଉଁ ସଂଘର୍ଷ ଚାଲୁ ରହିଛି, ବ୍ୟତିବ୍ୟସ୍ତତାର ପରିସ୍ଥିତି ଚାଲୁ ରହିଛି, ମିଲିଟାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ହେଉଛି, ତାହାର ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପଡ଼ୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆଉ ଏକ କଥାକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଶୁଣିବାକୁ ପାଉଛେ । ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବ, ସେହି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏହା ମଧ୍ୟ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେ ବିକାଶ 90 ପରର 30 ବର୍ଷରେ ହୋଇଛି, ଏବେ ସେହି ପରିମାଣରେ ବିକାଶ କେବଳ ମାତ୍ର କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ତେବେ ଏପରି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱାସ ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ, ଆର୍ଥିକ ଜଗତର ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ଏତେ ପରିମାଣରେ ବିଶ୍ୱାସ ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ କାହିଁକି ରହିଛି ? ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତରେ ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ । ବିଗତ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ କାମ କରିବାର ପୁରୁଣା କଳା-କୌଶଳକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଦେଇଛି । ଏହି 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶାସନକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଧାରଣାରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ତାହା ଭିତିଭୂମି ହେଉ, ତାହା ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେଉ, ତାହା ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା ହେଉ, ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରେରିତ କରୁଛି ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜ, ଆଜି ବିକଶିତ ହେବାର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ନେଇ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରି ରହିଥିବା ନୂତନ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିକାଶ ହେଉଛି ଆମ ପାଇଁ 24 ଘଣ୍ଟା, ସାତ ଦିନ, 12 ମାସ ଆଉ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଚାଲୁଥିବା ମିଶନ । ଆମେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରୁଛୁ, ତେବେ ଅନେକ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଉଛୁ । ଏହା ଆମେ ଆଜି ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ । ଆଉ ଆମର ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ରହିଥାଏ ଯେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେବ, ତାହାକୁ ନେଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ଆଉ ତାହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ । ରାମାଗୁଣ୍ଡମର ଏହି ସାର କାରଖାନା ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ବର୍ଷ 2016ରେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲୁ ଆଉ ଆଜି ଏହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମର୍ପିତ କରି ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ, ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସ୍ଥିର କରି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରାପ୍ତ କରି ହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବ । ଆଉ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ନୂତନ ପଦ୍ଧତିକୁ ଆପଣାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱସ୍ଥତାର ସହିତ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଦେଶର ନୂତନ ସାର କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଗତ ଦଶକ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ସାର ପାଇଁ ଦେଶ ପ୍ରାୟତଃ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରି ତାହାକୁ ନେଇ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ମେଣ୍ଟାଉଥିଲେ । ୟୁରିଆର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ସବୁ କାରଖାନାମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ସେସବୁ ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ବନ୍ଦ ହୋଇ ସାରିଥିଲା । ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରାମାଗୁଣ୍ଡମର ସାରକାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଅସୁବିଧା ରହିଥିଲା । ଏତେ ମହଙ୍ଗା ୟୁରିଆ ବିଦେଶରୁ ଆସୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅବୈଧ କାରଖାନା ଗୁଡ଼ିକରେ ଚୋରି କରି ପହଞ୍ଚା ଯାଉଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ପାଇବା ପାଇଁ ହିଁ ରାତି- ରାତି ଧରି ଧାଡ଼ି ବାନ୍ଧି ଲାଇନରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଆଉ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଲାଠି ମଧ୍ୟ ସହ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । 2014 ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସିଜିନରେ ଏହି ସମସ୍ୟା କୃଷକମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
2014 ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହା କଲେ ଯେ ୟୁରିଆର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିମ ଲେପନ କରିଦେଲେ । ଏହା ଫଳରେ ୟୁରିଆର କଳାବଜାରୀ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା । ରାସାୟନିକ କାରଖାନାରେ ଯେଉଁ ୟୁରିଆ ପହଞ୍ଚି ଯାଉଥିଲା, ତାହା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା । ଚାଷଜମିରେ କେତେ ପରିମାଣରେ ୟୁରିଆ ପକାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏହାକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ ସୁବିଧା ନ ଥିଲା, ରାସ୍ତା ନ ଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଚଳାଇଲୁ । ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ମିଳିବା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୂଚନା ମିଳିଲା, ଯେ ଭାଇ ଯଦି ଆମକୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅଛି ତେବେ ଅକାରଣରେ ୟୁରିଆର ଉପଯୋଗର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ସେ ମାଟିର ପ୍ରକୃତି ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣି ପାରିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ ୟୁରିଆରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ନେଇ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ଯେଉଁ 5ଟି ବଡ଼ ସାର କାରଖାନା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବନ୍ଦ ପଡ଼ି ରହିଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣିଥରେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଏବେ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ ୟୁପିର ଗୋରଖପୁରରେ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି । ରାମାଗୁଣ୍ଡମର ସାର କାରଖାନାର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏବେ ଏହି ପାଞ୍ଚୋଟି କାରଖାନା ଚାଲୁ ହୋଇଯିବ ତେବେ ଦେଶକୁ 60 ଲକ୍ଷ ଟନ ୟୁରିଆ ମିଳିବାକୁ ଲାଗିବ । ଅର୍ଥାତ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଦେଶ ଯିବାରୁ ରହିଯିବ ଆଉ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସହଜରେ ୟୁରିଆ ମିଳିପାରିବ । ରାମାଗୁଣ୍ଡମର ସାର କାରଖାନା ଦ୍ୱାରା ତେଲଙ୍ଗାନା ସହିତ ହିଁ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳି ପାରିବ । ଏହି କାରଖାନା କାରଣରୁ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ ଏବଂ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ହେବ । ଅର୍ଥାତ 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାହା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଠାରେ ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ଫଳରେ କେତେ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଲାଭ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶର ସାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ । ଭାରତ ୟୁରିଆର ନାନୋ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ବିକଶିତ କରିଛି । ଗୋଟିଏ ବସ୍ତା ୟୁରିଆରୁ ଯେଉଁ ଲାଭ ହେଉଛି, ତାହା ନାନୋ ୟୁରିଆର ଗୋଟିଏ ବୋତଲରୁ ହିଁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ହେଉଛି କେତେ ପରିମାଣରେ ଆବଶ୍ୟକ, ଏହା ଆମେ ଆଜିର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ଆହୁରି ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ । କରୋନା ଆସିଲା, ଯୁଦ୍ଧ ହେଲା, ତେବେ ସେତେବେଳେ ସାରର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଗଲା । କିନ୍ତୁ ଆମେ ସେହି ଦରବୃଦ୍ଧିର ବୋଝ ଆମର କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେଲୁ ନାହିଁ । ୟୁରିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଗ ଯାହାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଦେଶରୁ ଆଣନ୍ତି, ସେହି ପାଖାପାଖି ଏକ ବସ୍ତା, ଏକ ବସ୍ତା ସାର ବାହାରୁ ଆଣୁ ତେବେ ତାହାକୁ 2 ହଜାର ଟଙ୍କାରେ କିଣୁଛୁ, ଭାରତ ସରକାର 2 ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେଇ ଆଣୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ କୃଷକଙ୍କ ଠାରୁ 2 ହଜାର ଟଙ୍କା ଆଣୁ ନାହିଁ । ସବୁ ଖର୍ଚ୍ଚ ଭାରତ ସରକାର ଉଠାଉଛନ୍ତି, କେବଳ 270 ଟଙ୍କାରେ ଏହି ସାର ବସ୍ତା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ଏହିଭଳି ଭାବେ ଡିଏପିର ଏକ ବ୍ୟାଗ ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରାୟତଃ 4 ହଜାର ଟଙ୍କା ପଡ଼ି ଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ, କୃଷକଙ୍କ ଠାରୁ 4 ହଜାର ଟଙ୍କା ଆଣୁ ନାହିଁ । ଏହି ଏକ ବ୍ୟାଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର, ଗୋଟିଏ-ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ ଉପରେ ଅଢ଼େଇ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ରିହାତି ଦେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ କୃଷକଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ସାର ଦେବା ପାଇଁ ହିଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବେ ଭାଇମାନେ କହିବେ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାର ଜନିତ ବୋଝ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏହି 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଦରରେ ସାର ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ସାଢ଼େ ନଅ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅର୍ଥାତ ପ୍ରାୟ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭାରତ ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ସାରିଛନ୍ତି । ଏହି ବର୍ଷ ହିଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତାରେ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ। ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆମ ସରକାର ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ ପଚିଶି କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ କୃଷକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରି ସାରିଛନ୍ତି । କୃଷକମାନଙ୍କର ହିତକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିବା ଭଳି ସରକାର ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅଛନ୍ତି ତେବେ କୃଷକମାନଙ୍କର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ଆମ ଦେଶର କୃଷକ ସାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟା ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରାମ କରି ଚାଲିଥିଲେ । ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ସାରର ଏଭଳି ବଜାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସାର, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସାରର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏସବୁ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା । ଏହି କାରଣରୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସମୟରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଠକାମୀ ହେଉଥିଲା । ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ଦେଶରେ ୟୁରିଆର କେବଳ, କେବଳ ଆଉ ମାତ୍ର କେବଳ ଗୋଟିଏ ବ୍ରାଣ୍ଡର ହିଁ ହେବ, ଭାରତ-ୟୁରିଆ- ଭାରତ ବ୍ରାଣ୍ଡ । ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ଥିରୀକୃତ ଆଉ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ଥିରୀକୃତ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରମାଣ ଯେ ଦେଶର କୃଷକ, ବିଶେଷ ଭାବେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଭଳି ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଅଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ଆଉ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି ଯୋଗାଯୋଗ ଜନିତ ଭିତିଭୂମିର । ଆଜି ଦେଶ ଏହି ଅଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରୁଛି । ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ରାଜପଥ, ଆଧୁନିକ ରେଳ ପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ଜଳପଥ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ ହାଇୱେ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ଏବେ ଏହାକୁ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ନ୍ୟାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ମିଳୁଛି । ଆପଣମାନେ ମନେ ପକାନ୍ତୁ ଆଗରୁ କ’ଣ ହେଉଥିଲା? ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଜୋନ ଘୋଷଣା ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଡ଼କ, ବିଜୁଳି, ପାଣି ଯାହା ସବୁ ପ୍ରାଥମିକ ସୁବିଧା ରହିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିବାରେ କେତେ- କେତେ ବର୍ଷ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଏବେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ଶୈଳୀକୁ ଆମେ ବଦଳାଉୁଛୁ । ଏବେ ଇନଫ୍ରା ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ହୀତଧାରକ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଏକା ସହିତ ମିଳିମିଶି, ଏକ ସ୍ଥିରୀକୃତ ରଣନୀତିକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଲଟକିବା, ଅଟକିବା ଭଳି ସମ୍ଭାବନା ଶେଷ ହୋଇ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭଦ୍ରାଦ୍ରି କୋତ୍ତାଗୁଡେମ ଏହି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଖମ୍ମମ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେଉଛି । ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତ, ହିଁ ଲାଭ ହେବ, ସମଗ୍ର ତେଲଙ୍ଗାନାକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେବ । ଏହା ଫଳରେ ତେଲଙ୍ଗାନାର ବିଜୁଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେବ, ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେବ ଆଉ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ସବୁ କାରଣରୁ 4 ବର୍ଷରେ ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ଆଉ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏହା ଫଳରେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ କୋଇଲା ବିଜୁଳି କାରଖାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ଆଉ ପ୍ରଦୂଷଣ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ 3ଟି ରାଜପଥର ପ୍ରସସ୍ତିକରଣର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା ବେଲ୍ଟ, ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବେଲ୍ଟ ଆଉ ଆଖୁ ଚା​ଷୀମାନଙ୍କୁ ସିଧା ସଳଖ ଲାଭ ହେବ । ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ହଳଦୀର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଆଖୁ କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ହଳଦୀ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଠାରେ ସୁବିଧାମାନ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପରିବହନ କରିବା ପାଇଁ ସହଜ ହୋଇଯିବ । ଏହି ଭଳି ଭାବେ କୋଇଲାର ଖଣି ଏବଂ ବିଜୁଳି କାରଖାନା ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଚଉଡ଼ା ହେବା ଦ୍ୱାରା ସୁବିଧା ହେବ, କମ୍ ସମୟ ଲାଗିବ । ହାଇଦ୍ରାବାଦ– ୱାରଙ୍ଗଲ ଶିଳ୍ପ କରିଡର, କକାତିଆ ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କର ଚଉଡ଼ା ସଡ଼କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ, ଏମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିକାଶ କରିଥାଏ, ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗତି ଆସିଥାଏ, ସେତେବେ ଅନେକ ଥର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ, କିଛି ବିକୃତ ମାନସିକତା ଥିବା ଲୋକ, କିଛି ଶକ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ନିଜର ଗୁଜବ ତନ୍ତ୍ର, ଗୁଜବ ପ୍ରସାର​‌ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ କୌଶଳ ଚଳାଇବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିନ୍ତି । ଆଜିକାଲି ତେଲଙ୍ଗାନାରେ 'ସିଙ୍ଗାରେଣୀ କୋଇଳରିଜ୍ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍- ଏସସିସିଏଲ' ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କୋଇଲା ଖଣି ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାରିତ ହେଉଛି । ଆଉ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ହାୱା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସେଥିରେ ନୂଆ ନୂଆ ରଙ୍ଗ ଭରାଯାଉଛି । ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କିଛି ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ କିଛି ତଥ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ହଁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କିଛି ତଥ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ଏହି ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ମିଥ୍ୟା ଧରା ପଡିଯିବ। ଏହାକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ମିଥ୍ୟା ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସାମ୍ବାଦିକ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, କେବଳ ଏହାକୁ ଟିକେ ଭଲ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତୁ। ତେଲଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏସସିସିଏଲରେ 51% ଅଂଶଧନ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମାତ୍ର 49% ଅଂଶଧନ ରହିଛି । ଏସସିସିଏଲର ଘରୋଇକରଣ ସହ ଜଡିତ କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜ ସ୍ତରରେ କରିପରିବେ ନାହିଁ, 51% ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଏସସିସିଏଲର ଘରୋଇକରଣର କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ବିଚାରାଧିନ ନାହିଁ ଏବଂ ନା, ହିଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ କୌଣସି ଗୁଜବ ପ୍ରତି ଟିକେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁନାହିଁ । ମିଥ୍ୟାର ଏହି ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ରହିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ, ଦେଶର କୋଇଲା ଖଣିକୁ ନେଇ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିବା ଦେଖିଛୁ । ଏହି ଦୁର୍ନୀତିରେ ଦେଶ ସହିତ ଶ୍ରମିକ, ଗରିବ ଏବଂ ଏହି ଖଣିଗୁଡିକ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳର କ୍ଷତି ହୋଇଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କୋଇଲାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡିକର ନିଲାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହିତ କରାଯାଉଛି । ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଯେଉଁଠାରୁ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ତୋଳନ ହେଉଛି, ତାହାର ଲାଭ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଦେବା ପାଇଁ, ଡିଏମଏଫ ଅର୍ଥାତ୍ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ 'ସମସ୍ତଙ୍କର ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ’ (ସାବକା ସାଥ, ସାବକା ବିକାଶ, ସାବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାବକା ପ୍ରୟାସ)ର ମନ୍ତ୍ରରେ ଆଗେଇ ଚାଲି ତେଲଙ୍ଗାନାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ତେଲଙ୍ଗାନାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ମିଳୁଥିବ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଅନେକ ଗୁଡିଏ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ। ମୋର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଆପଣ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି, ହାଇଦ୍ରାବାଦର କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଆଜି ନିଦ ଆସିବ ନାହିଁ । ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ । ଧନ୍ୟବାଦ।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ । ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ। ଦୁଇ ମୁଠା ବନ୍ଦ କରି ଏବଂ ସପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of various development works in Ramagundam, Telangana
12 NOV 2022 8:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Greetings to everybody!
Governor of Telangana Dr. Tamilisai Soundararajan ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Kishan Reddy ji and Bhagwanth Khuba ji, my fellow parliamentarians Bandi Sanjay Kumar ji and Shri Venkatesh Netha ji, other dignitaries, brothers and sisters!
My respectful greetings to the whole of Telangana from the land of Ramagundam! I was told and I was also watching on the TV screen that thousands of farmer brothers and sisters from 70 assembly constituencies of Telangana are also associated with us in this program. I also welcome all those farmer brothers and sisters.
Friends,
Today, development projects worth more than Rs 10,000 crore for Telangana have been either inaugurated or their foundation stones laid. These projects are going to give a boost to both agriculture and industry here. Along with a fertilizer plant, a new rail line and a highway, industries will also expand. These projects will create new employment opportunities and improve the Ease of Living of common man in Telangana. I congratulate the countrymen and the people of Telangana for all these projects.
Friends,
The entire world has been battling the Corona pandemic for the last two-and-a-half years. On the other hand, the ongoing conflicts, tensions and military operations are also affecting the country and the world. But in the midst of these adversities, today we are hearing one more thing prominently all over the world. All the experts of the world are saying that India will become the third largest economy in the world very soon and India is moving rapidly in that direction. All the experts are also saying that the amount of growth that happened in the 30 years after the 90s is going to happen in just a few years from now. After all, why do the world and the economic pundits have so much faith in India today? The biggest reason for this is the changes that have happened in India in the last eight years. The country has changed the old ways of functioning in the last eight years. There has also been a change in the thinking about governance as well as the approach in these eight years. Be it infrastructure, government processes or Ease of Doing Business, these changes are driving the Aspirational Society of India. A new India aspiring to develop and full of self-confidence is before the world.
Brothers and sisters,
Development for the country is a 24-hour, 7 days and 12 months mission for us. When we launch one project, we start working on many new projects simultaneously. We are experiencing this here today as well. And it is also our endeavor that the work for the project for which the foundation stone is laid should be done expeditiously and it should be completed quickly. This fertilizer factory in Ramagundam is one such example. Its foundation stone was laid in 2016 and today it has been dedicated to the nation.
Brothers and sisters,
The India of the 21st century can move forward only by setting big goals and achieving them fast. And when the goals are big, new methods have to be adopted and new systems have to be developed. Today, the Central Government is sincerely engaged in this effort. The country's fertilizer sector is also witnessing this. We have seen that the country used to import fertilizers from foreign countries for the last few decades. The factories which were set up to meet the demand of urea were also closed due to obsolete technology. And this included the fertilizer factory in Ramagundam. Apart from this, there was another huge problem. Instead of reaching the farmers, the expensive urea imported from abroad was siphoned to illegal factories stealthily. As a result, farmers had to stand in queues overnight for urea and at times had to face sticks. Farmers faced the same problem every year, every season before 2014.
Friends,
The first thing the Central Government did in this regard was 100 percent neem coating of urea after 2014. This stopped the black marketing of urea. The urea which used to reach the chemical factories also stopped. The farmers did not have the expertise how much urea has to be applied in the field. Therefore, we launched a nationwide campaign to give soil health cards to farmers. The soil health cards helped the farmers to make informed decisions regarding the use of urea and not use urea unnecessarily to increase the yield. Moreover, they also started to understand the nature of the soil.
Friends,
We also started a huge task regarding self-reliance in urea. It was necessary to restart the five big fertilizer factories of the country which were lying closed for years. Now fertilizer production has started in Gorakhpur in UP. The Ramagundam fertilizer factory has also been inaugurated. When these five factories become operational, the country will start getting 60 lakh tonnes of urea. It means thousands of crores of rupees will be saved from going abroad and farmers will get urea more easily. The Ramagundam fertilizer plant will help farmers in Telangana as well as Andhra Pradesh, Karnataka, Chhattisgarh and Maharashtra. With the opening of this plant, other business opportunities will also be created around the region and work related to logistics and transport will start. In other words, the 6,000 crore rupees that the Central Government has invested here is going to benefit the youth of Telangana much more.
Brothers and sisters,
We are laying equal emphasis on new technology to modernize the country's fertilizer sector. India has developed the nanotechnology of urea. The benefit that accrues from one sack of urea is equivalent to one bottle of nano urea only.
Friends,
The importance of self-sufficiency in fertilizers can be seen in the context of the present global situation. The fertilizer prices increased across the world following the outbreak of Corona and war (between Russia and Ukraine). But we did not burden our farmer brothers and sisters following the increase in prices of fertilizers. It costs the Central Government Rs. 2,000 for every bag of urea which is imported. But the government does not charge Rs 2,000 to the farmers. The Government of India bears the major part of the expenses and the farmers get one fertilizer bag for just Rs. 270. Similarly, a bag of DAP also costs the government about Rs 4,000. But we don't charge 4,000 rupees to the farmers. The government gives subsidies of more than 2,500 rupees per bag to the farmers.
Friends,
The Indian government has spent about 10 lakh crore rupees to provide cheaper fertilizers to the farmers in the last eight years so that they are not overburdened. Remember this figure, friends, and do tell it to others as well. This year itself, the Central Government will spend more than 2.5 lakh crore rupees to provide cheap fertilizers to the farmers. Two-and-a-half lakh crore rupees! Apart from this, our government has also transferred about 2.25 lakh crore rupees directly to the bank accounts of the farmers under the PM Kisan Samman Nidhi. When there is a government in Delhi which keeps the interests of the farmers paramount, it takes forward many such projects and works for the betterment of the farmers.
Friends,
For decades, the farmers of our country were also struggling with another problem related to fertilizers. Such a fertilizer market had developed over the decades that different types and brands of fertilizers were being sold in the market. As a result, farmers used to be cheated. Now the Central Government has also started providing relief to the farmers in this regard. Now there will be only one brand of urea in the country and that is ‘Bharat Urea’. Its price as well as its quality has also been settled. All these efforts are proof of how we are reforming the system for the farmers of the country, especially the small farmers.
Friends,
Another challenge has been the infrastructure of connectivity in our country. Today the country is also taking care of this issue as well. Rapid work is in progress on highways, modern railways, airports, waterways and internet highways in all the states of the country. Now it is getting new energy from the PM GatiShakti National Master Plan. Do you remember what used to happen earlier? Special zones were declared for industries. But it used to take several years for the basic facilities like road, electricity and water to reach there. We are now changing this working style. Now all the stakeholders and agencies involved in the project work together on a defined strategy on infra projects. As a result, the possibility of unnecessary delay in projects is also coming to an end.
Friends,
The new railway line connecting Bhadradri Kothagudem and Khammam districts is dedicated to your service today. This rail line will not only benefit the local people here, but will also benefit the entire Telangana. This will benefit the power sector and industries of Telangana and create new employment opportunities for the youth. Due to continuous efforts in the last four years, this railway line is ready and its electrification has also been done. There will be reduction in the transportation cost of coal to power plants and pollution will also be reduced.
Friends,
Today, the widening of three highways has started which will directly benefit the coal belt, industrial belt and sugarcane farmers. Here, our farmer brothers and sisters are also engaged in increasing the production of turmeric. Be it sugarcane farmers or turmeric growers, it will now become easy for them to transport their produce. Similarly, the widening of the road between the coal mines and power plants will provide convenience and will reduce time. The connectivity to Hyderabad-Warangal Industrial Corridor and Kakatiya Mega Textile Park will also improve.
Friends,
When there is speedy development in the country, some people with a perverted mind and for their political interests start spreading rumours to instigate the people. Similar rumours are being circulated in Telangana these days regarding 'Singareni Collieries Company Limited-SCCL' and various coal mines. And I have heard that it is being instigated from Hyderabad by giving new colours to it. Now that I am amongst you, I would like to share some facts with you. The people spreading this rumour do not even know that their lies will be exposed. Understand the biggest lie and journalist friends who are sitting here should take a closer look at it. The State Government of Telangana holds 51% stake in SCCL, while the Government of India holds only 49% stake. The Central Government cannot take any decision regarding the privatization of SCCL on its own as 51% stake is with the state government. I reiterate that no proposal for privatization of SCCL is under consideration with the Central Government nor does the Central Government have any such intention. And therefore, I urge my brothers and sisters not to pay any heed to such rumours. Let these traders of lies live in Hyderabad.
Friends,
We have seen scams of thousands of crores of rupees in the country regarding coal mines. The country as well as the workers, the poor and the areas where these mines were located suffered losses due to these scams. Today, keeping in view the increasing demand of coal in the country, coal mines are being auctioned with complete transparency. Our government has also created DMF i.e. District Mineral Fund to give benefits to the people living in the area from where the minerals are extricated. Thousands of crores of rupees have been released to the states under this fund also.
Brothers and sisters,
We want to take Telangana forward by following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. With this belief that we will continue to receive your blessings for the rapid development of Telangana, once again many congratulations to you for the numerous development works. I am very thankful to my farmer brothers who came in such large numbers. Today some people in Hyderabad will not be able to sleep. Thank you.
Speak with me Bharat Mata ki – Jai. Clench your fists and speak with full force:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.