প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মালদ্বীপতা চৎখিবা মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা পিপলস মজলিসদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱরোল
08 JUN 2019 2:59PM by PIB Imphal
পিপলস মজলিসকী ইকাই খুম্নরবা স্পীকর, মালদ্বীপকী হান্নগী রাস্ত্রপতি অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপ য়োর এক্সিলেন্সী, শ্রী মোহমদ নশীদ, পিপলস মজলিসকী ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং।
এক্সিলেন্সীস,
অখন্নবা মীথুংলেনশিং,
খুরুমজরি!
ঐহাক্না ভারত মচা বিলিয়ন ১.৩ অমসুং ঐহাক ইশাগী মহুৎ শিন্দুনা পুম্নমকপু খুরুমজরি। ইদ-উল-ফিতরগী শেংলবা কুহ্মৈগী হরাও তয়াম্বা হৌজিকসু থল্লি। থৌরম অসিদা ঐহাক্না মালদ্বীপকী মীয়ামদা থমোয় শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মালদ্বীপ অসি ঈথৎ ১০০০ হেনবগী লৈ পরেং অমনি। মসি ইন্দিয়ন ওসীন রিজনগী খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী অতাংবা মনী অমনি। মাগী ঙমখৈ লৈত্রবা ফজবা অমসুং মহৌশাগী লনশিং অসিনা চহিচা কয়াদগী পুক্নিং চীংশিল্লিবা মফম অমা ওইদুনা লাকখি। লৈবাক অসিনা মহৌশাগী শক্তিগী মায়োক্না লেপ্পীবা হনবা লৈত্রবা মীওইবগী থৌনাগী ফজরবা খুদম অমনি। মালদ্বীপনা ললোন-ইতিক, মীয়াম অমসুং নাৎকী লেপ্পা লৈত্রবা ইচেল উবা ফংলি। অমসুং মালে, মসিগী ফজরবা কোনুং অসি ব্ল্যু ওসীনশিংদা তুরিস্তশিংনা লাক্নবা সুপ্নগী গেৎৱা খক্তা নত্তে। মসিনা তংদু লৈতাবা, শান্তি ওইবা অমসুং চাউখৎপা ইন্দিয়ন ওসীন রিজন ওইহনবদা মালেম পুম্বগী ওইনা থৌদাং লৌরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মালদ্বীপ অমসুং মজলিসতা ঙসি নখোয়গা লোয়ননা মসিদা শরুক য়াজবা অসি ঐহাক্কীদমক য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। মজলিসনা ইকাই খুম্নরবা শ্রী নশীদনা স্পীকর ওইনা মীখল মাইপাক্লবা মতুংদা অহানবা মীফমগীদমক পুন্না য়ান্নদুনা চেবাও পীবীরকপা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। নখোয়গী মতৌ অসিনা ভারত মচা খুদিংমক্কী থমোয় পেলহল্লি অমসুং মখোয়গী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহনখি। অমসুং ইকাই খুম্নরবা স্পীকর, মসিগীদমক ওগস্ত হাউস অসিগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিংবু ঐহাক্না ভারত পুম্বগী মহুৎ শিন্দুনা ঐহাক্না থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মসি মালদ্বীপতা লাকপা ঐহাক্কী অনিশুবা খোঙচৎনি। অমসুং অমরোমদা মসি ঐহাক্না মজলিসকী পুৱারী ওইরবা প্রোসীদিংশিং উবা ফংজবা অনিরক শুবনি। মমাং নবেম্বরদা রাস্ত্রপতি সোলিহগী ইনওগ্যুরেসন সেরমনীদা য়াওবা ফংজখিবা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইখি অমসুং য়াম্না লাইবক ফবনি। মীওই লিশিং কয়ানা তিনবা ওপন স্তেদিয়ম অমদা থৌরম অদু পালন তৌখি, মমিং লৈরবা অমসুং পুৱারী ওইরবা দেমোক্রেসীগী মাইপাকপা অসিগী য়ুম্ফম থাজবা, থৌনা অমসুং ফিরেপনা ওইখি। থৌরম অদু য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমা ওইখি। মালদ্বীপকী অশেংবা দেমোক্রেসী শক্তি হকথেংননা উবা ফংখি। নুমিৎ অদুদা ঐহাক্না দেমোক্রেসীগীদমক মালদ্বীপকী মীচম মীয়াম্না কত্থোকপা অমসুং ফিরেপ লৌখিবা অমসুং স্পীকরগুম্বা লুচিংবশিংগীদমক মখোয়না ফাওবা মীনুংশি অমসুং ইকাই খুম্নবা অদু উবা ফংখি। অমসুং ঙসি ঐহাকনা মালদ্বীপকী দেমোক্রেসীবু লমজিংলিবা পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা উৎলি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
হাউস অসি, মজলিস অসি শুপ্নগী চেক অমসুং সিমেন্তনা শাবা বিল্দিং অমা খক্তা নত্তে। ইচম চম্বা মীয়ামগী তিবফম নত্তে। মসি জাতিগী মীহুল হুল্লিবা দেমোক্রেসীগী ইনর্জী সেন্তর অমনি অমসুং মাগী থমোয়গী ইহুল অসি হাউসকী মেম্বর খুদিংমক্কী ৱাখল্লোন অমসুং খোঞ্জেলদা খোন্থাং য়ৈরি। নখোয়গী খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা মফম অসিদা মীয়ামগী মঙলানশিং অমসুং অনীংবা অপাম্বশিং থুংহনবা ঙম্লি। তোঙান-তোঙানবা আইদিওলোজীশিং অমসুং পার্তীশিংগী মেম্বরশিংনা পুনশিন্দুনা মখোয়গী অপুনবা থৌনা অদু লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসী, চাউখৎ-থৌরাং অমসুং শান্তিগীদমক লোইনাইদ্রবা মাইপাকপশিং পুরক্লগনি।
চপ মান্নবা মওংদা থা খরগী মমাংদা মালদ্বীপকী মীয়াম্না মালেম পুম্বদা দেমোক্রেসীগী ফজরবা খুদম অমা পুন্না উৎখি। নখোয়গী খোঙচৎ অদু শীংনবনা থনখি। অদুবু মসলদ্বীপনা উৎখি, নখোয়না উৎখি মদুদি মীওইবনা অদুমক থোইগনি। মদু অচম্বা মাইপাকপা নত্তে। নখোয়গী মাইপাকপা অসিনা মালেম পুম্বদা দেমোক্রেসীগী মপাঙ্গলগী অচৌবা হৌরকফম ওইরি। অমসুং মালদ্বীপকী মাইপাক অসিগীদমক কনানা খ্বাইদগী হরাওগনি অমসুং খ্বাইদগী চাউথোকচবা পোক্কনি?
মসিগী পাউখুম ময়েক শেংই। মসি নখোয়গী খ্বাইদগী নক্নবা মরুপ অমসুং য়ুমলোন্নরিবা, অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী, ভারতনি। ঙসি থৌরম অসিদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি ভারত অমসুং ভারত মচা পুম্নমক্না মালদ্বীপকী দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক নখোয়গীদমক মতম চুপ্পদা লেপ্পি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ভারত্তসু ঐখোয়না হন্দক্তা মীওইবা জাতিগী পুৱারীদা খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেতিক এক্সর্সাইজ পাঙথোকখি। ভারত মচা করোর ১৩০গীদমক মসি অচম্বা মীখল ওইবতা নত্তনা মসি দেমোক্রেসীগী নুংঙাইবা ফোঙদোকপা অমসুং মেগা ফেস্তিবেল অমা ওইখি। ইলিজিবল ভোত্তরগী শরুক অহুম থোকপগী অনিনা, হায়বদি মীওই মিলিয়ন ৬০০ হেনবনা ভোৎ থাদনবা থোরকখি। মখোয়না চাউখৎপা অমসুং তংদু লৈতানা লৈনবগীদমক অচৌবা মেন্দেৎ অমা পীখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্কী সরকারগী মরু ওইবা মন্ত্র “সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং সবকা বিশ্বা অসি ভারত খক্তগী নত্তে। মসি ঐখোয়গী সরকারগী ফোরেন পোলিসী অমসুং এপ্রোচকী, মরু ওইনা ঐখোয়গী য়ুমলোন্নরিবাশিংগীদমক কোর্নরস্তোনসু ওইরি।
‘য়ুমলোন্নবা হান্না’ হায়বা অসি ঐখোয়গী মরু ওইবনি। অমসুং য়ুমলোন্নবা মালদ্বীপ অসি মরু ওইরি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না ঙসি নখোয়গী নরক্তা লেপ্পা ঙম্মি।
মমাং চহিগী দিসেম্বরদা ভারত অসি রাস্ত্রপতি সোলিহনা চৎখিবা অহানবা লৈবাক ওইখি। অমসুং হৌজিক মফম অসিদা মালদ্বীপকী নুংশিরবা চেবাওনা ঐহাকপু পুদুনা লাক্লি, মসিনা অনৌবা তর্ম অসিদা ঐহাক্কী অহানবা মপাল লৈবাক্তা চৎপা লমথুং ওইখি। অমসুং মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না ফোরেনরশিংদা পীবা মালদ্বীপকী খ্বাইদগী ৱাংবা ইকাই খুম্নবা অদু রাস্ত্রপতি সোলিহনা ঐঙোন্দা পীবিখিবা অসি লাইবক ফবনি। ঐহাক্না ৱাহৈনা তৌবীমল খঙবা উৎপা ঙমদ্রে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ভারত অমসুং মালদ্বীপকী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং অসি পুৱারীদগী হেন্না লিরে। নীংশিংবা থোক্ত্রবা মতমদগী হৌনা হিগোক মচুগী ঈশিংনা ঐখোয়গী সমুদ্র তোর্বান্দা য়ৈদুনা লাকখি। পাক চাউরবা সমুদ্রগী ঈথকশিংনা ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ ওইবগী মরীগী পাউজেল পুরিবা ওইনা শম্নহন্দুনা লাকখি। মখোয়না ঐখোয়গী নাৎ অমসুং সভ্যতা য়োখৎহনখি। মালদ্বীপ অমসুং ভারতকী মরক্তা, ঐহাক্কী পোক্নফম লমদম গুজরাত য়াওনা ললোন-ইতিক চাউনা চাউখৎখি। চহি ২৫০০গী মমাংদগী মালদ্বীপনা মালেমগী খ্বাইদগী অরিবা হীথাংফমশিংগী মরক্তা অমনি হায়না লৌনরিবা লোথালগী ললোন-ইতিক তৌনখি। মসিগী মতুংদা সুরতকুম্বা সহরশিংগা লোয়ননা মখা তানা ললোন ইতিক তৌখি। ভারতকী অঙাংশিংনা মালদ্বীপকী কাওরীশিং পাম্নৈ। ঈশৈ-নোংমাই, ঈশৈগী জন্ত্র, চৎনবী অসি ঐখোয়গী অপুনবা হেরিতেজকী খুদমশিংনি।
খুদম ওইনা দিবেহি লোল। ‘ৱীক’ অসি ভারত্তা ‘হফতা’ হায় অমসুং দিবেহিদসু হায়। চয়োলগী মমিংশিং য়েংবীয়ু। দিবেহিদা নোংমাইজিং অসি আদিতথা হায়বদি আদিত্য নত্ত্রগা সুর্য়গা মরী লৈনৈ। নীংথৌকাবা অসি হোমো কৌই সিদা ‘সোমা’ নত্তগা থাগা মরী লৈনৈ।
দিবেহিগী ‘ধুনিয়ে’ অসি ভারতকী ‘দুনিয়া’গা চপ মান্নৈ, মালেম হায়বনি। অমসুং মালদ্বীপকী ওইনা ‘দুনিয়া’ অসি পাম্নরবা মমিং অমসু ওইরি। অমসুং মসি মালেম হায়বগী ৱাফম খক্তা নত্তে। দিবেহিগী ৱাহৈশিং ‘সুভুরুগে’ অমসুং নারাকা অসি হিন্দীগী ‘স্বারগ’ অমসুং ‘নরক’কা ৱাহন্থোক মান্নৈ।
মান্নবশিংগী লিস্ত অসি য়াম্না শাংলনি। করিগুম্বা ঐহাক্না মখা তাদুনা লৈরবদি দিক্সনারী অমা থোরক্লগনি।
খোঙথাং খুদিংমক্তা ঐখোয়না নীংশিংগদবনি ঐখোয় অসি চপ মান্নবা লৈকোলগী লৈরাং ঙাক্তনি। মরম অসিনা মালদ্বীপকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাকশেনবদা, মাগী অইবা লাইরিকশিং ঙাকশেনবদা অমসুং দিবেহিগী দিক্সনারী শেম্বদা নখোয়গা তেংবাং পীনবা অসি ঐখোয়গী ওইনসু য়াম্না মরু ওই। অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না ঙসি পুৱারী ওইরবা ফ্রাইদে মোস শেমগৎপদা ভারতনা তেংবাং পীগনি লাউথোকপা ফংজবদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। মালদ্বীপ নত্তনা মফম অমত্তদা অসিগুম্বা কোরেল মোস লৈতে। চহি কয়াগী মমাংদা লৌশিং লৈবা মালদ্বীপ মচাশিংনা সমুদ্রগী লন শীজিন্নদুনা তোপ-তোপ্পা আর্কিতেকচর অসি শেমখি। মসিনা মখোয়না মহৌশাবা ইকাই খুম্নবা অমসুং ইংনা চিক্না লৈবা পাম্বগী খুদম ওইরি।
লাইবকথিবদি ঙসি পোলুসন্না মরম ওইদুনা হায়রিবা সমুদ্রগী লন অসি খুদোংথিনীংঙাই ওইরে। ফজরবা কোরেল মোস শেমগৎপা অসিনা মালেম পুম্বদা ঐখোয়গী অকোইবগী ফীভম ঙাকশেন্নবগী পাউজেল অমা পীরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ভারতনা মালদ্বীপকী নীংতম্বা ফংনবা হোৎনবদা, দেমোক্রেসী, চাউখৎ খোঙচৎ অমসুং শান্তি লৈহনবদা মতেং পাংদুনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নখি। ১৯৮৮গী থৌদোক নত্ত্রগা ২০০৪গী সুনামীগুম্বা মহৌশাগী খুদোংথিবা মায়োক্নবা নত্ত্রগা হন্দক্কী ঈশিং ফংদবগী সমস্যা ওইরবসু ঐখোয়না নখোয়গীদমক লেপখি অমসুং মতম চুপ্পদা অমদি খোঙথাং খুদিংদা নখোয়গী মতেং পাংখি।
অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মপাঙ্গল কনবা মেন্দেৎ অসিনা চাউখৎ-থৌরাং, চাউখৎপা অমসুং তংদু লৈতানা লৈনবগী ঐখোয়গী কোওপরেসনগী অনৌবা লমশিং হাংদোকখি। রাস্ত্রপতি সোলিহনা ভারত্তা লাকপদা য়ান্নখিবা য়ু.এস.কী দোলর বিলিয়ন ১.৪গী ইকনোমিক পেকেজ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি।
নখোয়গী লৈবাক্কা লোয়ননা ভারতকী দিবেলপমেন্তেল কোওপরেসন্না লেংদনা মীৎয়েং থম্লিবা অসি মালদ্বীপকী মীয়ামগী খুন্নাই অমসুং শেন্মীৎলোন চাউখৎহন্নবনি। ঈথৎশিংদা ঈশিং সপ্লাই তৌবা অমসুং সেনিতেসন লৈহনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অমসুং হেল্থ অমদি এজুকেস্নেল ফেসিলিতীশিং লৈহনবা ওইরবসু ভারতকী কোওপরেসন অসিনা মতম চুপ্পদা মীয়ামগী য়াইফনবা হোৎনবদা মীৎয়েং থমদুনা লাকখি অমসুং মালদ্বীপকী মথৌ তাবা অমসুং মরু ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লাকখি।
ঐখোয়গী সোসিএল ইম্পেক্ত অমসুং অতোপ্পা কোওপরেসন প্রোজেক্ত কয়ানা লৈবাক অসিগী মীচল মীয়ামগী পুন্সিদা কান্নবা পীখি অমসুং মসিনা মখোয়গী পুন্সি ফগৎহন্নবা নখোয়গী খোঙথাংশিংদা শরুক তমখি। ভারতনা মালদ্বীপকী দেমোক্রেসী অমসুং চাউখৎপগী থাজবা য়াবা, মপাঙ্গল কনবা অমসুং মাংজিল থারিবা পার্তনর অমা মখা তানা ওইখিগনি। অমসুং মসিগী কোওপরেসন অসিনা মালদ্বীপ মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইনা নখোয়গী শক্তি হেনগৎহল্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরীশিং অসি মখোয়গী সরকারশিংগী খক্তগী মখা পোন্দে। মখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিংদগী শক্তি লাকখি। মরম অসিনা ঐহাক্না পিপল-তু-পিপল একচেঞ্চশিং থৌগৎনবগী খোঙথাং পুম্নমক অসি ঐহাক্না মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি। মরম অসিনা ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী মরক্তা অনৌবা ফেরী সর্ভিস অমা হৌনবা ঐহাক্না অয়াবা পীখি। মমাং চহিদা লোইশিনখিবা বিজা ফেসিলিতেসন এগ্রীমেন্তনা ললোন-ইতিক, মেদিকেল ক্যের, কোইবা, তুরিজম, অসিনচিংবগীদমক মালদ্বীপতগী ভারত্তা লাকপদা লায়থোকহনখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী ম্যুচুএল কোওপরেসন অসি মাংদা পুখৎলদুনা ঐখোয়না ঙসি ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা তম্বা ঙমদবশিং অমসুং শাথীরবা শীংনবশিং অসিগী মরমদসু খনখি। তেক্নোলোজী চাউখৎপা, মলতি-পোলর ৱর্ল্দ, অথোই-অহেন তানরিবা অমসুং য়েংশিন্নবা অসিদা ইকনোমিক অমসুং স্ত্রেতেজিক পাৱরগী একজিস্তা অহোংবশিং লাকপনা থোকহনবা অপনবশিংদগী থোরকপা শীংনবা কয়া লৈ।
অদুম ওইনমক ঐহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অনিগীদমক খ্বাইদগী মরু ওইবা অদুগুম্বা হীরম অহুমগী মতাংদা থমজগে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী মতম অসিগী ওইনা তেরোরিজম অসি য়াম্না চাউবা শীংনবনি। মসিগী শীংনবা অসি জাতি অমা নত্ত্রগা লমদম অমা খক্তনা মায়োক্নবা শীংনবা অমা নত্তে। মসি মীওইবা জাতি পুম্নমক্না মায়োক্নবা শীংনবনি। তেরোরিজমগী ফত্রবা শক্তম অসি উৎতবা নুমিৎ অমত্তা য়াওদে অমসুং মসিনা মফম অমদা নত্ত্রগা অমদা চমজরবা পুন্সি লৌই। তেরোরিস্তকী মশাগী বেঙ্ক লৈতে। মখোয়গী মশাগী খুৎশু খুৎলাই শানবা ফেক্তরীশিং লৈতে। অদুবু মখোয়দা শেল নত্ত্রগা খুৎশু খুৎলাইগী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে। মদু কদাইদগী লাকপনো? কনানা মখোয়দা ফেসিলিতীশিং অসি পীরিবনো?
তেরোরিজমগী স্তেৎ স্পোন্সরশিপ অসিনা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংথিবা ওইরি।
হৌজিকসু মীওই খরনা ‘অফবা’ অমসুং ‘ফত্তবা’ তেরোরিস্ত হায়না খাইদোকপগী ৱাখল্লোন চেনবা অসি য়াম্না লাইবক থীবনি। ঐখোয়না খুৎশম্নবা শাবা খেন্নবা অসিগী মতাংদা দিবেৎ তৌদুনা মতম কয়া মাংহনখ্রে। হৌজিক্তি মসি খাংদুনা লৈররোই।
ঙসিগী লুচিংবা ওইবগী লিৎমস তেস্ত অসি তেরোরিজম অমসুং রেদিকেলাইজেসনগী ফত্রবা শক্তশিং মায়োক্নবগী মওংনি। মালেমগী ফুরুপনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী তমথীরবা অকিবা অসিগী মতাংদা গ্লোবেল কনভেন্সন অমসুং কনফরেন্স কয়া থৱায় য়াওনা পাঙথোকখি। তেরোজিমগী মতাংদসু পাঙথোকপা য়াদব্রা?
ঐহাক্না গ্লোবেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং মাংজিল থারিবা লৈবাকশিংদা অপীবা তাইমফ্রেম অমগী মনুংদা তেরোরিজমগী ওইবা গ্লোবেল কনফরেন্স অমা পাঙথোক্তুনা তেরোরিস্তশিং অমসুং মখোয়বু শৌগৎলিবশিংনা খুৎ থিংজিল্লিবা লুপহোলশিং অসি মেনশিন্নবা কান্নরবা অমসুং রিজল্ত ওরিয়েন্তেদ দিস্কসনশিং পাঙথোক্নবা ঐহাক্না হায়জরি। করিগুম্বা মখা তানা থিন্থবা তারবদি ঐখোয়গী হৌজিক লৈরিবা অমসুং তুংগী মীরোলশিংনা ঐখোয়বু কৈদৌনুংদা ঙাকপীরোই।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ পনখ্রে। মসি ঐখোয়গী মতমগী রিএলিতী অদুনি হায়বদা হায়মনবা থোক্লোই।
তুরেল কংশিল্লকপা অমসুং নোংজু-নুংশা তম্বা ঙমদবা অসিনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংদা চাউনা চৈথেং পীরি। অদুবু মসিগী হেনবদা গ্লেসিয়রশিং মহী লাংথোরকপা অমসুং সী-লেবেলশিং ৱাংখৎলকপা অসিনা মালদ্বীপগুম্বা লৈবাকশিংগীদমক খুদোংথিনীংঙাই ওইরক্লি। মেরাইন পোল্লুসন্না কোরেল আইলেন্দ অমসুং সমুদ্রদা হিংনবগী মীপাল তাংজবশিংদা চাউনা চৈথেং পীরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মালেমগী মীৎশিং চীংশিন্নবগীদমক সমুদ্র ইরোলনুংদা মালেমগী অহানবা কেবিনেৎ মীফম পাঙথোকপা ঙম্বগী নখোয়গী থৌনা ফরবা খোঙথাং অদু কনানা কাওগনি?
মালদ্বীপনা সস্তেনবেল দিবেলপমেন্ত চাউখৎহন্নবা অতোপ্পা শীংথানীংঙাই ওইরবা থৌশিল কয়ামরুম পাইখৎখি।
ইন্তর্নেসনেল সোলর এলাইন্সতা য়াওরকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ভারতনা পুন্না পাইখত্পা এলাইন্স অসি হৌদোক্নবগী ইনিসিয়েতিব অসিনা মালেমগী লৈবাক কয়াদা ঐখোয়গী প্রথিবি অসি কন্নবা প্রেক্তিকেল ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। রিন্যুএবল ইনর্জি অসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী চৈথেং কয়া হন্থহন্নবগী মপাঙ্গল কনবা অলতর্নেতিব অমনি।
মীতিন অসি ২০২২ ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী জি.দবল্যু. ১৭৫ য়ৌনবগী ভারতকী অচৌবা তার্গেৎ থম্লিবা অসিগা মান্নৈ অমসুং মসিদা ফংলকপা কান্নবা অসিনা থমখিবা আশাদগী হেল্লি।
অমসুং হন্দক্তা ভারতকী কোওপরেসন অসিনা ইনর্জী-ইফিসিএন্ত অমসুং এনভাইর্নমেন্ত-ফ্রেন্দলী এল.ই.দি. স্ত্রীৎ লাইৎ ২,৫০০ হেন্না মালেগী লম্বীশিংদা থানখি। অমসুং এল.ই.দি. ব্লব লিশিং তরানিথোই হেন্না মালদ্বীপকী য়ুমশিং অমসুং দুকানশিংদা থানখি। মসিনা মমল য়াম্লবা ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং এনভাইর্নমেন্ত কনবা ঙমগনি অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী বিল হন্থহনবা ঙমগনি।
ভারতনা অপীকপা ঈথৎশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং সমস্যাশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি। ঐখোয়না মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবা থোরকপা নত্তে তোঙান-তোঙানবা গ্লোবেল ফোরাদা ঐখোয়গী খোঞ্জেল তাহন্নবনি। মদুদা অৱাবশিং পুথোক্তুনা মদু কোকহন্নবা হোৎনবনি। অদুম ওইনমক মীপুম খুদিংমক্না মসিদা য়াওশিন্দুনা অপুনবগী খোঙথাংগী মথৌ তাবা থাক অদু য়ৌনবা হোৎনবা তাই। অদুবু ঐখোয়না তেক্নোলোজিকেল সোল্যুসনশিং খক্তা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী শীংনবা কোকহনবা ঙমগনি হায়না খনবনি লানগনি। মসি ঐখোয়গী ভেল্যুশিং, এপ্রোচ, লাইফ-স্তাইল অমসুং খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্তনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী অচৌবা চৈথেংশিং নীংথিনা কোকহন্নবা হোৎনবনা ওইথোকপা ঙমহনগনি। ঐখোয়না মসিগী য়ুম, ঐখোয়গী পৃথিবী অসি ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঐখোয়না থম্লিবা লেগেসীনি অমসুং মসি ঐখোয়গী ইশাগী প্রোপর্তী নত্তে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
অহুমশুবা হীরম অসি ইন্দো-পেসিফিক, ঐখোয়গী অপুনবা লমদম। মসিদা মালেমগী মীশিংগী শরুক ৫০% লৈ অমসুং ধর্ম, নাৎ, লোল, পুৱারী অমসুং রাজনিতী অমসুং শেন্মীৎলোনগী মখল কয়াগী সিস্তেমশিং লৈরি। অদুবু মসিদা ৱাহং কয়াগী পাউখুম লৈতবা অমসুং ৱারোইশিন পুরকপা ঙমদ্রবা সমস্যা কয়া লৈরি। ইন্দো-পেসিফিক রিজন অসি ঐখোয়না হিংলিবা অসিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মসিনা ঐখোয়গী লাইফলাইন ওইরি অমসুং ললোন ইতিক অমদি চাউখৎপগী হায়ৱেসু ওইরি। হীরম খুদিংমক্তা মসিনা ঐখোয়গী অপুনবা তুংলমচৎনি। মরম অসিনা ঐহাক্না সিঙ্গাপুরদা ২০১৮দা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা থবক তৌদুনা ইন্দো-পেসিফিক্তা ওপননেস, ইন্তিগ্রেসন অমসুং বেলেন্স পুরক্কদবনি। মসিনা জাতিশিংগী মরক্তা থাজবা হেনগৎহনগনি। মসিনা রুল-বেজ ওর্দর অমসুং মলতিলেতরেলিজম মখা চত্থহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
চহি ৪গী মমাংদা ঐহাক্না সাগরগী মওংদা, মসি হিন্দী ৱাহৈদা ‘সমুদ্র’ হায়বনি, ইন্দিয়ন ওসীন রিজনগীদমক ভারতকী বিজন অমসুং কম্মিৎমেন্ত অদু ফোঙদোকখি, মসিগী এক্রোনিম অসিনা সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন হায়বনি। মসি ইন্দো-পেসিফিক্তা পীনরিবা কোরোপরেসনগী ব্ল্যুপ্রিন্ত ওইরি।
ঙসি ঐহাক্না অমুক হন্না ইনক্লুসিবনেসকী প্রিন্সিপলগী মতাংদা অমুক হন্না থম্বা পাম্মি। ঐহাক্না ভারতনা মাগী মতিক-ময়াই অমসুং মপাঙ্গল অসি মহাক্কী য়াইফনবা অমসুং ঙাকশেল খক্তগী শীজিন্নরোই হায়বা ৱাফম অসি অমুক হন্না থমজনীংই। ঐখোয়না লমদম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মতিক-ময়াই হেনগৎহন্নবগীদমক, হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্সকা লোয়ননা খুদোংথিবা থোকপা মতমদা মতেং পাংনবা অমসুং পুম্নমক্কী সেক্যুরিতী, প্রোস্পরিতী অমসুং অফবা তুংলমচৎকীদমক থবক তৌনবগী হোৎনগনি। খা এসিয়া অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্তা মতিং লৈবা, মপাঙ্গল কনবা অমসুং চাউখৎপা ভারতনা শান্তি, চাউখৎপা অমসুং সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী ওইবতা নত্তনা মালেম পুম্বগীসু ওইরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
বিজন অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা অমসুং ব্ল্যু ইকনোমীদগী কান্নবা লৌনবা হোৎনবদা মালদ্বীপতগী হেন্না চুনবা পার্তনর ঐখোয়না ফংলোই। মরমদি ঐখোয় মরুপশিংনি। অমসুং মরুপশিংগী মরক্তা অচৌ-মচা, অকনবা অশোনবা লৈতে। শান্তি লৈবা অমসুং য়াইফবা য়ুমলোন্নবা অমা ওইবগী য়ুম্ফম অসি থাজবা, অফবা অমসুং মতেং পাংনবনা থোল্লি। অমসুং মসিগী থাজবা অসি ঐখোয়না অমনা অমগী সমস্যা অমসুং অপাম্বশিং খঙবা অসিদগী হৌরকখিবনি। অদুবু ঐখোয় অনিমক্না হেন্না চাউখৎপা অমসুং সেক্যুরিতী হেন্না লৈবা ঙম্লিবনি।
মসি ঐখোয়গী ম্যুচুএল ত্রস্ত অমসুং কনফিদেন্স অসিনা নুংঙাইবা মতমদা খক্তা নত্তনা অৱাবা মতমশিংদসু মপাঙ্গল কল্লবা মতমদা ওইথোক্কনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
‘বসুধৈব কুতুম্বকম’ অসি ঐখোয়গী ফিলোসোফী অমসুং পোলিসীনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি মালেম পুম্বা ইমুং অমত্তনি হায়বনি। ঐখোয়গী মতমগী খ্বাইদগী অথোইবা মীশক, মহাত্মা গান্ধীনা হায়খি, “ঐখোয়গী য়ুমলোন্নরিবশিংদা ঐখোয়না শেবা তৌবগী অকক্নবা লৈতে”। মালেমদা ভারতনা মাগী মাইপাকপশিং অসি মতম পুম্বদা শিয়র তৌরি অমসুং মরু ওইনা মহাক্কী য়ুমলোন্নরিবশিংদা শিয়র তৌরি। মরম অসিনা ঐখোয়গী দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপশিং অসিনা মীয়ামবু শক্তি পীরি মখোয়বু শোন্থহনবগী মহুৎ।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মসি অচৌবা ত্রাঞ্জিসন, শীংনবনা থনবা মতম অমনি। অদুম ওইনমক শীংনবশিং অসিনা খুদোংচাবশিং পুরক্লি। ঙসি মালদ্বীপ অমসুং ভারত্তা খুদোংচাবশিং অসি লৈরে:
মালেমগীদমক অফবা য়ুমলোন্নবা অমসুং মরুপ ওইনবগী ফীদম্নফম ওইবা খুদম অমা ওইহনবা;
ঐখোয়গী মীয়ামগী শেন্মীৎলোন, সমাজিক অমসুং রাজনিতীগী ওইবা অনীংবা অপাম্বশিং থুংহন্নবা ঐখোয়গী কোওপরেসন পীনবগী খুত্থাংদা চাউখৎপা পুরকপা;
ঐখোয়গী লমদমদা তংদু লৈতাবা, শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী লৈনবা পুন্না হোৎনবা;
মালেমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা সী লেনগী সেক্যুরিতী লৈহনবা;
তেরোরিজম মাইথিবা পীবা;
তেরোরিজম অমসুং এক্সত্রিমিজম য়োকখৎলিবা শক্তিশিংবু ঐখোয়গী তোর্বানশিংদগী লাপ্না লৈহনবা;
মশা মউ ফবা অমসুং লুনানবা এনভাইর্নমেন্ত অমগীদমক মথৌ তাবা অহোংবশিং পুরকপা।
পুৱারী অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম্না খুদোংচাবশিং অসি মপুং ফানা লৌনবা অমসুং মসি মাংহনবা তৌদনবা আশা তৌরমগনি। ভারতনা খোঙথাংশিং অসিদা মপুং ফানা মতেং পীনবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি অমসুং মালদ্বীপকা লৈনরিবা মমল নাইদ্রবা মরুপ ওইবগী মরী অসি হেন্না চেৎশিনহনগনি। ঙসি ঐহাক্না অমুক হন্না ৱাশক্লি।
নখোয়গী নরক্তা শরুক য়াবা ফংহনবগীদমক অমসুং ঐঙোন্দা ইকাই খুম্নবা উৎপীবগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। নখোয়গী মরুপ ওইবগী মরী অসিগীদমক থাগৎচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Translation of Prime Minister’s Address to the People's Majlis during his State Visit to Maldives
08 JUN 2019 2:59PM by PIB Delhi
Hon’ble Speaker of the People’s Majlis, former President of the Maldives and my dear friend Your Excellency, Mr. Mohamad Nasheed,
Hon’ble Members of the People‘s Majlis
Excellencies,
Distinguished Guests,
Namaskaar (Good Evening).
I convey to you the greetings and best wishes on behalf of 1.3 billion Indians, and on my own behalf. The joy and enthusiasm of the holy festival of Eid-ul-Fitr is still with us. I convey to you and all the people of the Maldives sincere greetings on this occasion also.
Hon’ble Speaker,
The Maldives is a garland of over 1000 islands. It is a rare gem not only of the Indian Ocean region but the whole world. Its boundless beauty and natural treasure have been a centre of attraction for centuries. This country is a glowing example of the indomitable courage of man in the face of nature’s force. Maldives has been witness to the constant flow of trade, people and culture. And Male, this beautiful capital, is not merely a gateway for tourists to the blue oceans. It is also the key for the entire world to a stable, peaceful and prosperous Indian Ocean region.
Hon’ble Speaker,
It is a matter of great happiness and honour for me to be with all of you today in the Maldives and in this august Majlis. I am privileged that the Majlis resolved unanimously to invite me in its very first meeting after the election of Hon’ble Mr. Nasheed as the Speaker. This gesture of yours has touched the heart of every Indian and has enhanced their pride and honour. And for this, Hon’ble Speaker, I sincerely thank you and all the Hon’ble Members of this august House on my behalf and also on behalf of the whole of India.
Hon’ble Speaker
This is my second visit to the Maldives. And in a sense, it is also for the second time that I am witnessing the historical proceedings of the Majlis. I was very happy and greatly privileged to be present at the Inauguration Ceremony of President Solih last November. That occasion was celebrated, in an open stadium amidst thousands of people, a famous and historical victory of democracy whose faith, courage and resolve were the basis of that victory. That ceremony was an overwhelming experience. I felt first-hand the energy of true democracy in Maldives. That day, I witnessed the dedication and commitment of the common citizen of Maldives for democracy and also their love and regard for leaders like you, Mr. Speaker. And today, I salute all of you, the flag bearers of democracy in Maldives.
Hon’ble Speaker,
This House, this Majlis is not just a building constructed of bricks and mortar. It is no ordinary gathering of people. It is that energy centre of democracy where the pulse of the nation and its heart beat resonate in the thoughts and voice of each and every Member of this House. It is here that the dreams and aspirations of people come true through your efforts. It is here that Members belonging to various ideologies and parties converge to convert their collective will into lasting achievements for the sake of democracy, development and peace in the country.
In just the same way, a few months ago, the Maldivian people collectively presented a glowing example of democracy to the whole world. That journey of yours was full of challenges. But Maldives showed, you all showed, that it is the people who ultimately win. It was no ordinary success. This achievement of yours is a great source of strength for democracy in the whole world. And who could be the happiest and the most proud of this achievement of the Maldives?
The answer is obvious.
It is of course your closest friend and neighbour, and the largest democracy in the world, India.Today, in this august gathering, I would like to emphasise that India and all Indians have always been and always will be with you for the cause of strengthening democracy in the Maldives.
Hon'ble Speaker,
In India too, we have recently completed the largest democratic exercise in the history of mankind. For 1.3 billion Indians, it was not just an ordinary election, but a celebration, a mega festival of democracy. Over two-thirds of eligible voters, that is more than 600 million people, turned up to vote. They gave an overwhelming mandate for development and stability.
Hon'ble Speaker,
The fundamental Mantra of my government "Sabka Saath, Sabka Vikas aur Sabka Vishwas (together with all, for the development all and with the trust of all) is not merely for India. It is also the cornerstone of my government's foreign policy and approach in the larger world, especially in our neighbourhood.
‘Neighbourhood First’ is our priority. And in the neighbourbood, Maldives is priority. And therefore, it is no coincidence that I stand amidst you today.
In December last year, India was the first country President Solih visited. And now, the affectionate invitation from Maldives has brought me here, making it my first overseas destination in this new term. And a short while ago, I was also fortunate and privileged that President Solih conferred on me Maldives’ highest civilian honour for foreigners. I am truly at a loss for words to convey my gratitude.
Hon'ble Speaker,
Relations between India and Maldives are older than history. From time immemorial, blue waters have washed our shores. The waves of the vast seas connecting us have been the messengers of friendship between our peoples. They have also nourished our cultures and civilisations. Our relationship has been blessed with the depth and expanse of oceans.Trade has flourished between Maldives and India, including my home state Gujarat for millennia. More than 2500 years ago, Maldives traded with Lothal, which is considered among the oldest ports in the world. Thereafter, trade continued with cities like Surat. Even Indian children have coveted the treasure of Maldivian cowries. Music, musical instruments, customs and traditions are vivid examples of our shared heritage.
Take for example Divehi language. ‘Week’ is called ‘hafta’ in India, and also in Divehi. Let’s look at the names of weekdays. ‘Sunday’ in Divehi is Aadittha, which is related to Aaditya or Sun. Monday is called Homa which bears similarity with ‘Soma’ or Moon.
‘Dhuniye’ in Divehi is the same as ‘Duniya’ in India, which stands for the world. And ‘Duniya’ is also a famous Maldivian name. And it is not just about this world. The similarity between our languages extends also to heaven and hell. The Divehi words 'suvuruge' and naraka are similar to ‘swarag’ and ‘narak’ in Hindi.
A list of such similarities can be very long. If I continue, we will have an entire dictionary.
Suffice to say that at every step we realise that we are flowers of the same garden. And therefore, cooperation with you in preserving the cultural heritage of Maldives, preserving its manuscripts and developing dictionary of Divehi are of great importance to us. And it is also for this reason that I was very happy to announce today India's cooperation for the conservation of the historical Friday Mosque. A coral mosque like this exists nowhere else outside Maldives. Hundreds of years ago, wise Maldivians had created its unique architecture using wealth of the sea. This bears testimony to their respect for and harmony with nature.
Regretfully, the same marine wealth today faces threat from pollution. As such, the conservation of this magnificent coral mosque will also send a message to the entire world for the conservation of our environment.
Hon'ble Speaker,
India has stood shoulder-to-shoulder with Maldives to support its freedom, democracy, prosperity and peace. Be it the incident of 1988, or fighting natural calamities such as the Tsunami of 2004 or the more recent water shortage. We are proud to have stood with you, supporting your efforts at all times and at every step.
And now, the strong mandate in both our countries for development, prosperity and stability has opened new avenues for our cooperation. There has been encouraging progress in implementing the economic package of US $1.4 billion, which was agreed upon during the visit of President Solih to India.
The unwavering focus of India's developmental cooperation with your great country is the social and economic development of the people of Maldives. Whether it is about water supply and sanitation on the islands, creating infrastructure and developing health and educational facilities: India's cooperation will always be focused on the welfare of the people and be based on the requirements and priorities of Maldives.
Dozens of our Social Impact and other cooperation projects touch the lives of the common people in this country and contribute to your efforts for the betterment of their lives. India will continue to be a reliable, strong and leading partner for democracy and prosperity in Maldives. And this cooperation will strengthen your hands as representatives of the Maldivian people.
Hon'ble Speaker,
Relations between two countries are not confined to their governments alone. They draw energy from strong ties between their peoples. Therefore, I attach special significance to all those efforts which promote people-to-people exchanges. Hence, I am particularly happy that today we have agreed to start a new ferry service between our countries. I am also very happy that the visa facilitation agreement concluded last year has made it easier for thousands of Maldivians coming to India for business, medical care, education, leisure, tourism, etc.
Hon'ble Speaker,
While taking our mutual cooperation forward, we have also to be mindful of the vast uncertainties and serious challenges around us today. There are many emerging challenges from the disruptions caused by technological advancement, shifts in the axis of economic and strategic power in a multi-polar world, competition and rivalry.
However, I would like to touch upon three such topics that are most important for both our countries.
Hon'ble Speaker,
Terrorism is a very big challenge of our times. This is not a challenge faced by one nation or region only. It is a challenge for all humankind. Not a day goes by when the horrific face of terrorism does not show itself, and takes an innocent life somewhere. Terrorists do not own banks. They don’t have their own mints, nor armament factories. But neither money nor weapons seem to be in short supply for them. Where do they get these from? Who provides them the facilities they need?
State sponsorship of terrorism is the biggest threat.
It is indeed extremely unfortunate that even now some people resort to the fallacy of distinguishing between the so-called ‘good’ and ‘bad’ terrorists. We have lost enough time debating these artificial differences. It is now no more tolerable. All forces supporting humanity must come together to effectively fight terrorism.
The litmus test for today’s leadership is the way they deal with the dark forces of terrorism and radicalisation. The international community has actively arranged for global Convention and many conferences on the grave threat of climate change. Why not on the issue of terrorism?
I call upon all global institutions and all leading nations to organise a global conference on terrorism within a stipulated timeframe, so that there can be meaningful and result-oriented discussions for plugging the loopholes that terrorists and their supporters exploit. If we delay action any further, our current and future generations will never forgive us.
Hon’ble Speaker,
I mentioned climate change. There is no doubt that it is a reality of our times.
Drying rivers and uncertainty of weather adversely affect our agriculture and farmers. But, even more than that, melting glaciers and rising sea-levels have become an existential threat for countries like the Maldives. Marine pollution has wreaked havoc on livelihood dependent on coral islands and the Ocean.
Hon’ble Speaker,
Who can forget your radical and courageous step to hold the world’s first Cabinet Meeting in the depths of ocean for attracting the world’s attention to these dangers?
Maldives has taken several other exemplary initiatives also to promote sustainable development.
I am happy that it has joined the International Solar Alliance. The initiative to launch this Alliance, taken jointly by India, has provided a platform to several countries of the world for taking practical steps to save our Earth. Renewable energy is a potent alternative for mitigating many adverse effects of climate change.
This distinguished gathering is familiar with India’s ambitious target of 175 GW of renewable energy by the year 2022, and the progress achieved in attaining it surpassing all expectations.
And recently, India’s cooperation has lit up streets of Male with 2,500 energy-efficient and environment-friendly LED street lights. And over two hundred thousand LED bulbs have reached homes and shops in Maldives. They will help save precious electricity and environment, and also cut electricity bill.
India has paid special attention to the needs and concerns of small islands. We have not only come forward to address many of their specific difficulties but also raised our voice at various global fora, highlighting those difficulties and calling for their redressal. However, everyone needs to join in so that we can reach the requisite level of collective efforts. But we will be wrong to assume that merely technological solutions can help us fight the challenge of climate change. It will not be possible to adequately mitigate adverse effects of climate change without bringing in changes in our values, approach, life-style and societies. The ancient Indian belief regards the Earth as our mother and all of us as her children. If we regard this planet as our mother, we can only respect and conserve it, and cannot harm it. We should also remember that this home, our earth, is the legacy we hold for our future generations in trust, and it is not a property we own.
Hon’ble Speaker,
The third subject is the Indo-Pacific, which is our shared region. It is a region with 50% of the world’s population, and enormous diversity of religions, culture, languages, history and political and economic systems. But it is also a region with many unanswered questions and unresolved disputes. Indo-Pacific region is an inalienable part of our existence. It has been our lifeline, and also the highway for trade and prosperity. In every sense, it is the key to our shared future. Therefore, I had said in June 2018 in Singapore that everyone will have to work together for ensuring openness, integration and balance in the Indo-Pacific. Only this will ensure trust among nations. Only this will ensure continuation of rule-based order and multilateralism.
Hon’ble Speaker,
4 years ago, I articulated India’s vision and commitment for the Indian Ocean region in the form S.A.G.A.R, which is a word in Hindi meaning ‘sea’. This acronym stands for Security and Growth for All in the Region, which is a blueprint for us for cooperation in the Indo-Pacific.
Today, I would like to once again stress on this principle of inclusiveness. I would also like to reiterate that India will use its capabilities and strengths not only for her own prosperity and security.We will also endeavour to develop the capacity of other countries in the region, to reach out to them in the times of disasters with humanitarian assistance, and work for shared security, prosperity and a bright future for all. A capable, strong and prosperous India will be a robust pillar of peace, development and security not only in South Asia and Indo-Pacific, but in the entire world.
Hon’ble Speaker,
We cannot have a more suitable partner than the Maldives in realising this vision and for cooperating to benefit from the Blue Economy. Because we are maritime neighbours. Because we are friends.And there is no one big or small, strong or weak among friends. The foundation of a peaceful and prosperous neighbourhood rests on trust, goodwill and cooperation. And this trust emanates from the faith that we would be sensitive to each other’s concerns and interests. So that both of us can enjoy more prosperity and more security.
It is possible only when our mutual trust and confidence are strong not only in good times, but also during difficulties.
Hon’ble Speaker,
"Vasudhaiv Kutumbakam” is both our philosophy and policy. It means that the whole world is but one family. The greatest man of our age, Mahatma Gandhi had said "There is no limit to extending our services to our neighbours”.India has always shared her achievements with the world and especially with her neighbours. Therefore, our development partnerships are to empower people, and not to weaken them. Nor to enhance their dependence on us. Nor indeed to impose the impossible burden of debt on the shoulders of generations yet to come.
Hon’ble Speaker,
This is a time of complex transitions, full of challenges. However, challenges also bring opportunities. Today, Maldives and India have the opportunity:
● to set an ideal for the world of being good neighbours and friends;
● to usher prosperity through our cooperation so that the economic, social and political aspirations of our people are fulfilled;
● to work together for ensuring stability, peace and security in our region;
● to ensure the security of the world’s most important sea lane;
● to defeat terrorism;
● to keep the forces that nurture terrorism and extremism away from our shores;
● to bring about necessary changes for a healthy and clean environment.
History and our people would expect us to make full use of these opportunities and not to let go of them. India is firmly resolved to cooperate fully in these efforts, and also to deepen its invaluable friendship with Maldives.I reiterate to you this solemn pledge today.
I thank you once again for the privilege you accorded to me to be amongst you and the honour that you bestowed on me. I thank you for your friendship.
Thank you very much.