Ministry of Information & Broadcasting
President of India inaugurates the Indian Institute of Mass Communication (IIMC) North Eastern Regional Campus at Aizawl
04 NOV 2022 1:39PM by PIB Delhi
Smt. Droupadi Murmu, the President of India on her visit to Mizoram inaugurated the permanent North-East Campus of Indian Institute of Mass Communication North East at Aizawl today. The Campus shall be running the post graduate diploma courses in English Journalism and Digital Media besides short duration media & communication courses.
The Indian Institute of Mass Communication (IIMC), an autonomous body under the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India, is a premiere Institute of Journalism in the country. With the main Campus in New Delhi, IIMC has five regional campuses at Dhenkanal in Odisha, Aizawl in Mizoram, Jammu in J&K, Kottayam in Kerala and Amravati in Maharashtra. The Regional Campuses have been set up with the aim of catering to different regions and meeting the need of media education across the country. Speaking on the occasion, the President said “I am happy to inaugurate the permanent campus of Indian Institute of Mass Communication, Aizawl which will be a boost to the media and mass communication studies in the entire North East. IIMC is an esteemed institution which provides a dynamic learning and working environment which nurture new ideas, creativity, research and develop leaders and innovators in the domain of media and mass communication.”
The IIMC North East Campus began functioning in 2011 from a temporary building made available by Mizoram University. The construction work for the campus began in 2015 and was completed in 2019. The total cost is Rs 25 crores. The IIMC permanent campus on the 8 acres of land given by Mizoram University has separate Administrative and Academic buildings along with hostels and staff quarters.
Since its inception, the campus is offering PG Diploma course in English Journalism for which most of the students come from other parts of India and some from the Nort East States. This year, the Institute takes pride in having a topper in English Journalism for the second time across all IIMC Campuses.
The Campus also enables its students to secure employments in reputed media organisations across the country through campus placements and their own efforts. Year after year, students are establishing their own niche in well-known media organizations like Doordarshan, All India Radio, PTI and other leading private media organisations.
The Indian Institute of Mass Communication (IIMC), New Delhi was inaugurated in 1965 to cater to the training needs of media professionals in the country and other developing countries. It has ever since functioned as a training institute for the Indian Information Service also.
ZAH8.jpeg)
BCYQ.jpeg)

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আইজলত ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠান (আই আই এম চি) উত্তৰ-পূব আঞ্চলিক চৌহদ উদ্বোধন কৰে
04 NOV 2022 1:39PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুয়ে আজি মিজোৰাম ভ্ৰমণৰ সময়ত আইজলত ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠানৰউত্তৰ-পূব আঞ্চলিকচৌহদ উদ্বোধন কৰে। এই চৌহদত ইংৰাজী সাংবাদিকতা আৰু ডিজিটেল মিডিয়াৰ স্নাতকোত্তৰ ডিপ্লমা পাঠ্যক্ৰমৰ উপৰিও হ্ৰস্বকালীন মিডিয়া আৰু গণসংযোগ পাঠ্যক্ৰম চলিব।
ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মাছ কমিউনিকেচন (আই আই এম চি) দেশৰ আগশাৰীৰসাংবাদিকতা প্ৰতিষ্ঠান। নতুন দিল্লীৰ মূল কেম্পাছ থকা আই আই এম চিৰ পাঁচটা আঞ্চলিক কেম্পাছ ওড়িশাৰ ধেনকানাল, মিজোৰামৰ আইজল, জন্মু আৰু কাশ্মীৰৰ জম্মু, কেৰালাৰ কোট্টায়ম আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ আমৰাৱতীত আছে। বিভিন্ন অঞ্চলৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সমগ্ৰ দেশতে সংবাদ মাধ্যমৰ শিক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ লক্ষ্যৰে আঞ্চলিক কেম্পাছসমূহ স্থাপন কৰা হৈছে। এই উপলক্ষে ভাষণ দি ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ‘ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মাছ কমিউনিকেচন, আইজলৰ স্থায়ী চৌহদ উদ্বোধন কৰি মই আনন্দিত হৈছো যিয়ে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু গণসংযোগ অধ্যয়নৰ বাবে এক উত্থান ঘটাব। আই আই এম চি হৈছে এক সন্মানীয় প্ৰতিষ্ঠান যিয়ে এক গতিশীল শিক্ষণ আৰু কৰ্ম পৰিৱেশ প্ৰদান কৰে যিয়ে নতুন ধাৰণা, সৃষ্টিশীলতা, গৱেষণাক উদগণি যোগায় আৰু সংবাদ মাধ্যম আৰু গণসংযোগৰ ক্ষেত্ৰত নেতা আৰু উদ্ভাৱকক বিকশিত কৰে।”
মিজোৰাম বিশ্ববিদ্যালয়ে উপলব্ধ কৰা অস্থায়ী ভৱনৰ পৰা ২০১১ চনৰ পৰাই আই আই এম চি নৰ্থ ইষ্ট কেম্পাছৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল। ২০১৫ চনৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা কেম্পাছটোৰ নিৰ্মাণৰ কাম ২০১৯ চনত সম্পূৰ্ণ হৈছিল।মুঠ খৰচ ২৫ কোটি টকা। মিজোৰাম বিশ্ববিদ্যালয়ে দিয়া ৮ একৰ মাটিত থকা আই আই এম চিৰ স্থায়ী চৌহদত হোষ্টেল আৰু ষ্টাফ কোৱাৰ্টাৰৰ লগতে সুকীয়া প্ৰশাসনিক আৰু একাডেমিক ভৱন আছে।
আৰম্ভণিৰে পৰাই কেম্পাছটোৱে ইংৰাজী সাংবাদিকতাৰ পি জি ডিপ্লমা পাঠ্যক্ৰম আগবঢ়াইছে যাৰ বাবে বেছিভাগ ছাত্ৰই ভাৰতৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ পৰা আৰু কিছুমান নৰ্থ ইষ্ট ষ্টেটৰ পৰা আহে। এই বছৰ আই আই এম চিৰ সকলো কেম্পাছতে দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে ইংৰাজী সাংবাদিকতাত শীৰ্ষস্থান দখল কৰি প্ৰতিষ্ঠানটোৱে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে।
কেম্পাছটোৱে ইয়াৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক কেম্পাছ প্লেচমেণ্ট আৰু নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ সুনামধন্য সংবাদ মাধ্যমৰ সংস্থাসমূহত কৰ্মসংস্থাপন নিশ্চিত কৰিবলৈও সক্ষম কৰে। বছৰৰ পিছত বছৰ ধৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে দূৰদৰ্শন, অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’, পিটিআই আৰু অন্যান্য আগশাৰীৰ ব্যক্তিগত সংবাদ মাধ্যমৰ দৰে সুপৰিচিত সংবাদ মাধ্যমৰ সংস্থাসমূহত নিজৰ নিজা স্থান প্ৰতিষ্ঠা কৰি আহিছে।
দেশ আৰু অন্যান্য উন্নয়নশীল দেশৰ সংবাদ মাধ্যমৰ পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ১৯৬৫ চনত নতুন দিল্লীৰ ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠান (আই আই এম চি) উদ্বোধন কৰা হৈছিল। তেতিয়াৰ পৰাই ই ভাৰতীয় তথ্য সেৱাৰ বাবেও প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে কাম কৰি আহিছে।