প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোর্ৱেগী প্রধান মন্ত্রীগী স্তেত খোংচৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রেস স্তেতমেন্তকী ৱাহন্থোক
09 JAN 2019 2:18PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী,
প্রধান মন্ত্রী ইর্না সোলবর্গ,
নোর্ৱেদগী ভারত্তা লেংবীরক্লিবা শক্নাইরবা মীথুংলেন পুম্নমক,
মরূপশিং,
মমাং চহি স্তোকহোল্মদা ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী সোলবর্গ উনখিবা মতম অদুদা, ঐহাক্না মফমদা ভারত্তা লেংবীরক্নবা বার্তন তৌখি অমদি ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঙসি মহাকপু ভারত্তা তরাম্না ওকচবগী তাঞ্জা অদু ঐহাক ফংজরে।
মসি নোর্ৱেগী প্রধান মন্ত্রী অমগী ভারত্তা অহানবা খোংচৎনি অমদি মসি অখন্নবা অমসু ওইরি মদুদি ঙসি মহাক্না রাইসিনা দাইলোগকী হৌদোকপগী সেসন্দা ৱা ঙাংগনি। মসিগীদমক মফমদা ঐহাক্না তৌবীমল খংবা উৎচরি।
মরূপশিং,
২০১৭তা জি২০ সম্মিতকা মরী লৈননা ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী সোলবর্গকা উনখিবা মতম অদুদা মহাক্না ইফমদা ফুতবোল অমা খুদোল তম্বীরকই। মসি খংজিনবীয়ু মদুদি মমাং চহীগী গোল্দন বোল অদু নোর্ৱেগী অদা হেগরবর্গতা লান্থোকখি অমদি মসিগীদমক ঐহোক্না নোর্ৱেবু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
খোংচৎ অসিদা প্রধান মন্ত্রী সোলবর্গনা ভারত্তা নোর্ৱেগী অনৌবা গ্রীন এম্বেসীসু শঙ্গাখ্রে। মরম অসিনা প্রধান মন্ত্রী জীগী গ্লোবেল ইফর্তশিংগীদমক ঐহাক্না থাগৎলিবা মখৈ ৱাৎলগনি।
মরূপশিং,
ত্রেদ অমসুং ইনবেস্তমেন্ত অসি ভারত অমসুং নোর্ৱেগী মরক্তা লৈনরিবা মরীদা য়াম্না মরু ওই। নোর্ৱেগী গবর্নমেন্ত পেন্সন ফন্দ গ্লোবেলনা ভারত্তা দোলর বিলিয়ন ১২ ইনভেস্ত তৌরি। ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি নোর্ৱেদগী কম্পেনী ১০০ হেনবগী মীহুৎশিংনা প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা ভারত্তা লাক্লি। ঙরাংগী ইন্দিয়া-নোর্ৱে বিজিনেস সম্মিত্তা মখোয়না ভারতকী বিজিনেস লুচিংবশিংগসু কানরবা মওংদা ৱারী শানখ্রে।
মরূপশিং,
ওসিন ইকোনোমী অসিসু মসিগা মরী লৈনবা হিরম অমনি। সেক্তর অসি ভারতকী দিবলপমেন্ত অমসুং প্রোসপেরিতীগীদমক য়াম্না মরু ওই। ভারতকী পোপুলেসনগী চাদা ১৫দি কোস্তেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরি। অমরোমদা মখোয়গী পুন্সী অসি ওসিন ইকোনোমীদা দাইরেক্ত ওইনা মরী লৈনৈ। ঐখোয়গী বাইলেতরেল ওসিন দাইলোগনা লম অসিদা মরী লৈনবা সেক্তর খুদিংদা ঐখোয়গী কোওপরেসন্দা দাইরেক্সন পীরগনি।
মরূপশিং,
ভারত অমসুং নোর্ৱেনা ইন্তরনেস্নেল ফোরমশিংদসু য়াম্না চেৎপা কোওপরেসন লৈরি। মফম অসিদা য়ু.এন.সেক্যুরিতী কাউন্সিল রিফোর্মস, মল্তি-লেতরেল এক্সপোর্ত কন্ত্রোল রেজিমস, অমসুং তেরোরিজমগুম্বা তোপিক কয়া অমা লৈরি, মদুদা ঐখোয় অনিমক্না য়াম্না নক্নবা কোওপরেসন অমসুং কোওর্দিনেসনগা লোয়ননা থবক তৌরি।
এক্সিলেন্সী,
ভারত্তা লাকপীনবা ঐহাক্কী বার্তনবু অদোম্না লৌবীরে, মদুগীদমক, ঐহাক্না অমুক হন্না তৌবীমল খংবা উৎচরি। ঙসি নুমিদাংৱাইরম রাংসিনা দাইলোগতা অদোমগী ৱারোল তাননবা ঐখোয়না খৌরাংনা ঙায়রি। ঐহাক্না অশা তৌই মদুদি ভারত্তা অদোমগী খোংচৎ অসি নুংঙাই য়াইফবা অমদি মায়পাকপা ওইগনি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Translation of Prime Minister’s Press Statement during State Visit of Prime Minister of Norway
09 JAN 2019 2:18PM by PIB Delhi
Your Excellency,
Prime Minister Erna Solberg,
All the distinguished guests visiting India from Norway,
Friends,
Last year when I met Prime Minister Solberg in Stockholm, I invited her to visit India and I am delighted that today I got the opportunity to welcome her in India.
This is the first visit of Prime Minister of Norway to India and this is also special because today she will be addressing the inaugural session of Raisina Dialogue. For this I offer my heartfelt gratitude to her.
Friends,
When I met Prime Minister Solberg in 2017 in connection with the G20 Summit then she had gifted a football to me. Please note that last year’s Golden ball was awarded to Norway’s Ada Hegerberg and for this I heartily congratulate Norway.
But the football that was gifted to me by Prime Minister actually had an entirely different context. That football did not represent the goal of soccer game, it actually represented the goals of Sustainable Development.
Prime Minister Solberg has given much encouragement to global efforts towards achieving sustainable development goals.
In this visit Prime Minister Solberg has also inaugurated Norway's new Green Embassy in India. And so if we talk about her global efforts any amount of praise will fall short.
Sustainable Development Goals are also totally in congruence with the development goals of India. And it is a matter of happiness for us that both the countries are collaborating successfully on the subject of mother and child health through "Norway-India Partnership Initiative."
Friends,
Trade and investment are important in the relations between India and Norway. Norway's Government Pension Fund Global has made a portfolio investment of about $12 billion in India. I am glad that representatives of more than 100 companies from Norway have come to India along with the Prime Minister.
They also had a useful interaction with India's business leaders during yesterday's India-Norway Business Summit. I am confident that in the coming years, Norway's companies will benefit from India's immense potential both in Portfolio Investment and Foreign Direct Investment. In particular there are many opportunities coming up for Norwegian companies in ship-building, ports and port-led development under the ‘Sagarmala Program.’
Friends,
Ocean Economy is a subject which is also related to this. This sector is extremely important for India's development and prosperity. About 15% of India's population lives in coastal districts. In a way their life is directly related to the Ocean Economy. And if we look at it indirectly then the population of India's coastal states is more than 500 million. And you can imagine Norway's expertize on the subject of the Ocean Economy from the fact that 70% of Norway's export is from Norway's maritime industry. And therefore, I am happy that in this important sector today we have added a new dimension of cooperation in our relations. Our bilateral Ocean Dialogue will give direction to our cooperation in all the sectors related to this area.
Friends,
India and Norway have very strong cooperation on the international forums too. There are many topics like the UN Security Council Reforms, Multi-Lateral Export Control Regimes, and Terrorism, on which we both work with very close cooperation and coordination. Today we reviewed all the areas of our cooperation, and discussed in detail ways and means to give them directions and energize them.
Excellency,
You accepted my invitation to visit India, for that, I once again express my gratitude with my heart. We are all very excited to hear your address in Raisina Dialogue this evening. I hope that your visit to India will be very pleasant and successful.
Thank you.