প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ব্রাসিলাদা পাংথোকপা ১১শুবা ব্রিক্স সম্মিতকী প্লেনরী সেসনদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
15 NOV 2019 2:03PM by PIB Imphal
রাস্ত্রপতি বোলসোনারো,
রাস্ত্রপতি পুতিন,
রাস্ত্রপতি জি অমসুং
রাস্ত্রপতি রামাফোসা
১১শুবা ব্রিক্স সম্মিতকীদমক মরূপ ওইরিবা লৈবাক ব্রাজিলগী ফজরবা কোনুং অসিদা লাকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্কী মরূপ রাস্ত্রপতি বোলসোনারোবু গ্রান্দ রিসেপসন অমসুং সম্মিত অসিগীদমক থোইদোক হেন্দোকপা এরেঞ্জমেন্তকীদমক থাগৎচরি।
এক্সেলেন্সীশিং,
সম্মিত অসিগী থীম – “ইকোনোমিক গ্রোথ ফোর এন ইনোভেতিব ফ্যুচর”, অসি য়াম্না এক্যুরেত ওই। ইনোভেসন অসি ঐখোয়গী দিবলপমেন্তকী কোর্নরস্তোন ওইরে। মরম অদুনা, ঐখোয়না ব্রিক্সকী মখাদা ইনোভেসনগীদমক কোওপরেসন হেনগৎহনবা মথৌ তাই।
এক্সেলেন্সীশিং,
ব্রিক্স অসি চহি ১০গী মমাং, ফাইনান্সিএল ক্রাইসিস অমসুং ইকোনোমিক প্রোব্লেম কয়া অমগী মতমদা হৌখি। ২০০৯দা য়েকাতেরিনবর্গতগী হৌখিবা খোংচৎ অসি নোতেবল ওইবা স্তোপ কয়া অমা লানখ্রে। ব্রিক্স লৈবাকশিংনা চহি কয়াদগী গ্লোবেল ইকোনোমিক গ্রোথকী মরুওইবা ইঞ্জীন ওইরি। অমদি ঐখোয় হ্যুমেনিতী পুম্নমক্কী দিবলপমেন্তদা কন্ত্রিব্যুত তৌরি। মতম অসিমক্তদা, ঐখোয় শান্তী লৈবা, চাউখৎপা অমসুং মল্তি পোলর ৱার্ল্দ অমদা মরুওইবা ফেক্তর অমগুম শাফোংলক্লি।
এক্সিলেন্সীশিং,
হৌজিক ঐখোয় মথংগী চহি তরাদা ব্রিক্সকী মায়কৈ, অমদি ম্যুচেল কোওপরেসনবু হেন্না ইফেক্তিব ওইহন্নবা খন্নবা চুমগনি। লম কয়াদা মায় পাক্লবসু লম খরদদি হেন্না হোৎনবা মথৌ তারি। গ্লোবেল ইকোনোমীগী শিংনরকপশিং মায়োক্ননবগীদমক ঐখোয়না ব্রিক্স মেকানিজম অমসুং প্রোসেসশিংবু অহেনবা ইফিসিয়েন্ত অমদি আউতকম-দ্রাইভন ওইহনগদবনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ব্রাজিলগী লীদরশিপ মখাদা ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, ইনোভেসন অমসুং দিজিতেল ইকোনোমীদা পুক্নিং থৌগৎলি। ইনেসিএতিব কয়া অমা পায়খৎখ্রে, খুদম ওইনা আই-ব্রিক্স নেতৱার্ক, অনৌবা সাইন্স তেক্নোলোজী ইনোভেসন আর্কিতেকচর, হ্যুমেন মিল্ক বেঙ্ক অমসুং ব্রিক্স ইন্সতিত্যুত ওফ ফ্যুচর নেতৱার্কস অসিনচিংবা শেমগৎপনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ব্রিক্স ৱুমেন বিজিনেস এলাইন্স লিংখৎপদা ঐহাক্না মেম্বর পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসিগী ইনিসিএতিব অসিগীদমক ঐহাক্না অখন্ননা রাস্ত্রপতি পুতিনবু থাগৎচরি। ভারত্তা, হৌখিবা চহি মঙাদা সেক্তর খুদিংমক্তা নুপীনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি। মমাংগী মীখলদা অহানবা ওইনা নুপী ভোতরশিংগী মশিং নুপী ভোতরশিংগী মশিংগা মান্নখি। নুপী কেন্দিদেতশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিংসু মায় পাকখি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকশিংনা ক্লাইমেত জোন খুদিংমক কভর তৌরি। ঐখোয়গী লৈবাকশিংদা ইচাও থোকপা মফমশিং নত্রগা ইকং থোকপা মফমশিং, উন্না কুপতুনা লৈবা মফমশিং নত্রগা মরুভুমীশিং, য়ুহা হাগনবা জোনশিং অসিনচিংবশিং লৈরি। অর্বান এরিয়াশিংদা সস্তেনেবল ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং সেনিতেসন অসি মরুওইবা শিংনবশিংনি। ভারত্তা ব্রিক্স ৱাতর মিনিস্তরশিংগী অহানবা মীফম পাংথোক্নবা ঐহাক্না প্রপোজ তৌরি।
এক্সিলেন্সীশিং,
মলতি-লেতরেলিজম, ইন্তরনেস্নেল ত্রেদ, অমসুং রুলস-বেজ ৱর্ল্দ ওর্দর শাথিবা প্রোব্লেমশিং মায়োক্নরি। মমাং চহিদা ঐখওয়না মল্তিলেতরেলিজম রিফোর্ম তৌবদা অকনবা ৱাফম থমখি। ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি সম্মিত অসিগী জোইন্ত স্তেতমেন্তদা মসিগী মথৌ তাবা অসি রিকগনাজ তৌগনি। ঐখোয়না য়ু.এন., দবল্যু.তি.ও., ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং অতোপ্পা ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি ফগৎহন্নবা কলেক্তিব স্ত্রেতেজী অমা শেমগদবনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ৱার্ল্দ ৱারগুম্বা থ্রেতশিংদগী হ্যুমেনিতী অসি লাপথোরক্লে। অদুবু তেরোরিজম অসি চাউখৎপা অমসুং শান্তিদা খ্বাইদগী চাউবা থ্রেৎ ওইরক্লি। চহি তরাদা, তেরোরিজমগী খুত্তা পুন্সী মিলিয়ন অনিমখায় মাংখ্রে অমদি সমাজদা চাউনা মাংহন তাকহনখ্রে। তোঙান তোঙানবা এস্তিমেতশিংগী মতুং ইন্নসু, মালেমগী ইকোনোমীদা দোলর ত্রিলিয়ন অমা হেন্না মাংখ্রে।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঐখোয়গী মরক্তা পিপল-তু-পিপল রিলেসনশিপ হেনগৎপনা ঐখোয়গী পার্তনরশিপতা ইনর্জী পীরগনি। মসিগা মরী লৈননা ঐহাক করিগুম্বা খরা সজেস্ত তৌজগে। ব্রিক্স লৈবাকশিংনা য়ুথ সম্মিতশিং ওর্গনাইজ তৌগদবনি। মসিদা লৈবাক মঙাগী নহাশিংনা স্তার্তস-অপস, হেক্কাথোন, স্পোর্তস, ক্রিয়েতিবিতীগুম্বা এক্তিবিতীশিংদা শরুক য়াগদবনি। ব্রিক্স লৈবাকশিংগী মহৈরোইশিংনা ভারত্তা ব্রিক্সকা মরী লৈনবা হিরমশিং তম্বদা চহি খুদিংগী ইন্তর্নশিপ অমসুং ফেল্লোশিপশিং পীরগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী ত্রেদিস্নেল স্পোর্তশিংসু প্রমোত তৌগদবনি। মসিগা মরী লৈননা ইন্সিএতিব লৌখৎপদা ভারতনা নুংঙাইবা ফাওগনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
অরোইবদা, ঐহাক্না অমুক হন্না রাস্ত্রপতি বোলসোনারোবু থোইদোক হেন্দোকপা এরেঞ্জমেন্ত অমসুং ব্রিক্সকী ইমপ্রেসিব লীদরশিপকীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না লাক্কদৌরিবা চহিগীদমক রসিয়াবু ব্রিক্সকী প্রসিদেন্তকীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমদি ভারতকী মায়কৈদগী মপুংফাবা সপোর্তকী থাজবা পীজরি। হায়নিংঙায় লৈতনা থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসি হিন্দীদা পীখিবনি। মসি ৱারোল অদুগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি।

Prime Minister's Office
Translation of Prime Minister's remarks at plenary session of 11th BRICS Summit in Brasilia
15 NOV 2019 2:03PM by PIB Delhi
President Bolsonaro,
President Putin,
President Xi and
President Ramaphosa
I am very happy to be here in this beautiful capital of the friendly country Brazil for the 11th BRICS Summit. My heartfelt thanks to my friend President Bolsonaro for the grand reception and excellent arrangements for the summit.
Excellencies,
The theme of this summit - "Economic growth for an innovative future", is very accurate. Innovation has become the cornerstone of our development. Therefore, we need to strengthen cooperation under BRICS for innovation. Brazil itself has taken many successful steps for innovation and practical cooperation. We should continue to work on the initiatives of Brazil in the coming years as well.
Excellencies,
BRICS began 10 years ago, at a time of financial crisis and many economic problems. The journey, which started from Yekaterinburg in 2009, has crossed several notable stops. BRICS countries have been the main engines of global economic growth over the years. And we have contributed to the development of the whole humanity. At the same time, we have emerged as a major factor in a peaceful, prosperous and multi polar world.
Excellencies,
Now we have to consider the direction of BRICS, and mutual cooperation to be more effective in the next ten years. Despite success in many areas, there is considerable scope to increase efforts in some areas. We must make BRICS mechanisms and processes more efficient and outcome-driven to meet the challenges of the global economy. We need to pay special attention to mutual trade and investment. Intra-BRICS trade accounts for just 15% of world trade, while our combined population is more than 40% of the world's population. The service sector has a large share of GDP in all five countries. Therefore, services have good prospects to grow the business. It is also important to reduce the cost of Intra- BRICS trade. Our Trade Minister can consider the goal of reducing it by 5%. Trade will gain further momentum through trade facilitation and cooperation in simple customs and banking processes. The agreement between the trade promotion agencies will help us achieve the $ 500 billion trade target soon.
Excellencies,
I am happy that under the leadership of Brazil, we have emphasized on science and technology, innovation and the digital economy. Several initiatives have been taken such as the creation of the i-BRICS network, new Science Technology Innovation architecture, human milk bank and BRICS Institute of Future Networks. These efforts will promote entrepreneurship in innovations eco-system and technology in BRICS. The BRICS start-up challenge and hackathon will also be helpful in this purpose. In these efforts, medical devices, new energy options and innovations for the differently-abled and elderly can be given priority. These initiatives will also help us to promote useful research for society. In this direction, India will organize the BRICS Digital Health Summit. This will encourage innovative solutions for healthy lifestyles. Recently in India, we have started a ‘Fit India Movement’. I want to increase contacts and exchanges between us in the field of fitness and health. We have traditional knowledge in the field of health in five countries. By giving mutual recognition to it and increasing mutual cooperation in this field, we can reach the benefit of this education which has been held for thousands of years. I would also like to suggest a MoU between BRICS countries on this subject.
Excellencies,
I congratulate all the members on the establishment of the BRICS Women Business Alliance. I especially thank President Putin for this initiative. In India, women's participation has increased in every sector in the last five years. In previous elections, women voters were equal to the number of men for the first time. And by far the highest number of women candidates also emerged victorious. The number of elected women leaders in our local self-government is more than 1.4 million. Be it Maternity leave or to reduce the salary gap, we have taken many important steps in the last five years for women entrepreneurship and empowerment.
Excellencies,
Our countries cover every climatic zones. Be it flooded areas or drought-prone areas, icy areas or deserts, earthquake zones, etc. exist in our countries. Sustainable water management and sanitation are important challenges in urban areas. I propose to hold the first meeting of BRICS Water Ministers in India.
Excellencies,
Multi-lateralism, international trade, and rules-based world order are grappling with serious problems. Last year we emphasized on reformed multilateralism. I am glad that the joint statement of this summit will recognize its need. We must form a collective strategy to strengthen and improve the U.N., W.T.O., World Bank and other international organizations.
Excellencies,
Humanity has come away from threats like World War. But terrorism has emerged as the biggest threat to development and peace. In ten years, two and a half million lives were lost at the hands of terrorism and the society suffered deep damage. Also, according to various estimates, more than one trillion dollars was lost to the world's economy. And has reduced the economic growth of developing countries by 1.5 per cent. Terrorism, terrorism financing, drug trafficking and organized crimes create deep indirect harm to business and business by creating an environment of scepticism. I am happy that the first Seminar on BRICS Strategies for Countering Terrorism was organized. We hope that such efforts and the activities of the five working groups will increase the strong BRICS Security Cooperation against terrorism and other organized crimes. In this direction, India will organize a workshop on digital forensic analysis of terrorism.
Excellencies,
The growing people-to-people relationship between us will give energy to our partnership. In this regard, I would like to suggest something. BRICS countries should organize youth summits. In this, the youth of five countries should take part in activities like start-ups, hackathon, sports, creativity. Students of BRICS countries in India will be given internships and fellowships every year to study subjects related to BRICS. We should also consider promoting traditional sports of our countries. India will be happy to take initiative in this regard. Films can be an important means to enhance the relationship between our people. India has the highest number of films made in many languages, and in the world. India will hold the BRICS Film Technology Symposium in Mumbai next year. I am happy that our countries are facilitating visa, etc. arrangements. I welcome the announcement by President Bolsonaro of visa-free entry to Brazil for Indians. With the mutual recognition of visas, social security agreement and qualifications, we will provide a more conducive environment for people from five countries to travel and work.
Excellencies,
Finally, I would like to once again congratulate President Bolsonaro for the excellent arrangements and impressive leadership of BRICS. I also congratulate the President of BRICS for the coming year, Russia and assure the full support of India. Thanks a lot.
Disclaimer: PM's speech was delivered in Hindi. This is an approximate translation of the speech.