ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମାଣା ଗାଁରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
21 OCT 2022 8:31PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ, ଜୟ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ, ଜୟ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ, ଜୟ ବାବା କେଦାର, ଜୟ ବାବା କେଦାର, ଜୟ ବାବା କେଦାର ।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଗୁରମିତ ସିଂହ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୃଦୁଭାଷୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଯାହାଙ୍କ ମୁଖମଣ୍ଡଳରେ ସ୍ମିତହାସ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଏମିତି ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମୀ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ତୀରଥ ସିଂହ ରାୱତ ଜୀ, ଭାଇ ଧନ ସିଂହ ରାୱତ ଜୀ, ମହେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଭଟ୍ଟ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆଜି ବାବା କେଦାର ଏବଂ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ ଜୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରି, ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରି ଜୀବନ ଧନ୍ୟ ହୋଇଗଲା, ମନ ପ୍ରସନ୍ନ ହୋଇଗଲା, ଏବଂ ଏହି ମୁୂହୂର୍ତ୍ତ ମୋ ପାଇଁ ଚିରଞ୍ଜୀବ ହୋଇଗଲା । ବାବାଙ୍କ ସାନ୍ନିଧ୍ୟ ଯୋଗୁ ବାବାଙ୍କ ଆଦେଶରୁ, ବାବାଙ୍କ କୃପାରୁ ଗତ ଥର ଯେତେବେଳେ ଆସିଥିଲି । ସେତେବେଳେ କିଛି ଶବ୍ଦ ମୋ ମୁହଁରୁ ବାହାରିଥିଲା। ସେହି ଶବ୍ଦ ମୋର ଥିଲା, କେମିତି ଆସିଲ? କାହିଁକି ଆସିଲ? କିଏ ଦେଲା ଜଣାନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏମିତି ମୁହଁରୁ ବାହାରି ଯାଇଥିଲା । ଏହି ଦଶକ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଦଶକ ହେବ । ଏବଂ ମୋତେ ପୂରା ବିଶ୍ୱ ଅଛି ଯେ ଏହି ଶବ୍ଦ ଉପରେ ବାବାଙ୍କ, ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲଙ୍କ, ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦର ଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ରହିଥିବ, ଏହା ମୋର ହୃଦୟ କହୁଛି । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପୁଣି ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ ଆସିଛି । ଏବଂ ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆଜି ମୋତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା ।
ମାଣା ଗ୍ରାମ, ଭାରତର ଅନ୍ତିମ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ଜଣାଯାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯେମିତି ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କଲେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୀମାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁ ଅଟେ । ସୀମାରେ ବସତି ସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ମୋର ସାଥୀ ଦେଶର ସଶକ୍ତ ପ୍ରହରୀ ଅଟନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ମାଣା ଗାଁର ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିକୁ ସତେଜ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । କିଛି ପୁରୁଣା ଲୋକ ଅଛି ତାଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ, ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଗଲି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଗଲି, ଏଥିପାଇଁ ସୀମାରେ ଥିବା ଏହି ପ୍ରଥମ ପ୍ରହରୀ ଗାଁକୁ ମନେ ପକାଉଛି, ଏମିତି ନୁହେଁ । ଆଜି ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଭାବରେ କାମ କରୁଥିଲି ନା’ ମୋତେ କେହି ଅଧିକ ଜାଣିଥିଲେ ନା’ ମୋର ସେହି ପ୍ରକାରର କୌଣସି ସାଧାରଣ ଜୀବନ ଥିଲା । ମୁଁ ସଂଗଠନର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ନିଜର ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲି, କାମ କରୁଥିଲି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମାଣାରେ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଭାଜପାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମିତିର ମିଟିଂ ଡାକିଥିଲି । ଯେତେବେଳେ ମୋର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ମୋ ଉପରେ ବହୁତ ସେହି ସମୟରେ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଥିଲେ, ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ ଯେ ସାହବ ଏତେ ଦୂର କେତେ କଷ୍ଟରେ ଯିବାକୁ ହେବ । କେତେ ସମୟ ଯିବ । ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ ଯେଉଁ ଦିନ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବିଜେପିର ହୃଦୟରେ ମାଣାର ମହତ୍ତ୍ୱ ପକ୍କା ହୋଇଯିବ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଜନତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଭାଜପା ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ୱ ଆସିଯିବ । ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ଏହା ଯେ ମାଣା ଗାଁର ମାଟିର ଶକ୍ତି ଅଛି । ଏହି ମାଣା ଗାଁର ମୋର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଆଦେଶ ଅଛି, ଆଶୀର୍ବାଦ ଅଛି ଯେ ଆଜି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଥାଏ । ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ନୂଆ ସରକାର ହେବା ପରେ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଥମ ଥର କହୁଛି । ତେବେ ମୁଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି, ଏବଂ ମାଣା ଧରିତ୍ରୀରୁ ମୁଁ ପୂରା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ସେବା କରିବାର ଅବସର ଦେଲେ, ଏଥିପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ । ପ୍ରଥମ, ନିଜ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ । ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଏହି ଦୁଇଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି । ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ ବାବା କେଦାରଙ୍କର ଏବଂ ପରେ ବଦ୍ରୀନାଥ ବିଶାଲଙ୍କ ଚରଣରେ ଯାଇ ପ୍ରାର୍ଥନା କଲି ଏବଂ ତା’ ସହିତ, କାରଣ ପରାମାତ୍ମା ମୋତେ ଯେଉଁ କାମ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ମୋତେ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଦେଶର ୧୩ଠ କୋଟିର ଜନତା ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପରମାତ୍ମାର ସ୍ୱରୂପ ଅଟନ୍ତି । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କଲି । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସି ମୋତେ ୨ ରୋପ୍ ୱେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା କେଦାରନାଥ ଜୀ ଏବଂ ଗୁରୁଦଦ୍ୱାର ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହେବଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଯିବ । ଗୁରୁଗ୍ରନ୍ଥ ସାହେବଙ୍କର ଆମ ଉପରେ କୃପା ରହିଥାଉ । ସ୍ୱାମୀ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁମାନଙ୍କର ଆମ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ବାବା କେଦାରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଥାଉ ଏବଂ ଆପଣ କରିପାରୁଥିବେ, ଏହି ରୋପୱେ ଖମ୍ବଗୁଡ଼ିକ, ତା’ର, ଭିତରେ ବସିବାକୁ କାର, ଏତିକି ମାତ୍ର ନୁହେଁ । ଏହି ରୋପୱେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ବାବାଙ୍କ ପାଖକୁ ନେଇଯିବ କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ । ଏହା ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଉପରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ମୋର ଦେଶର ୧୩ଠ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ତାଙ୍କ ଉପରେ ବରଷିବାକୁ ଯାଉଛି । ହିମକୁଣ୍ଡ ସାହବ ଦୁନିରେ ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହେବଙ୍କର ପବିତ୍ର ପୂଜା କରୁଥିବା ଯେତେ ମୋର ଭାଇ-ଭଉଣୀ ଅଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ରୋପ ୱେ ପାର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ରୋପ ୱେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଏହାର ଶକ୍ତି କେତେ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଆଜି ୟୁକେ ହେଉ, ଜର୍ମାନୀ ହେଉ, କାନାଡ଼ା ହେଉ, ସେଠାରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବାକୁ ରୋପୱେ ତିଆରି ହୋଇଯିବ । ଆହୁରି ସମୟ ବଞ୍ଚôବ, ଭକ୍ତିରେ ମନ ଆହୁରି ଅଧିକ ଲାଗିବ ।
ବିକାଶର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଏବଂ ଦେଶ ବିଦେଶର ଆସ୍ଥା ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଗୁରୁମାନଙ୍କର କୃପା ରହିଥାଉ, ବାବା କେଦାରଙ୍କ କୃପା ରହିଥାଉ, ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲଙ୍କ କୃପା ରହିଥାଉ, ଏଠାରେ ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ମିଳୁ, ଯାହାକି ତାହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ସମୟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପୂରା କରିବି । ଏବଂ ଆମେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା, କାରଣ ଏହା ବହୁତ କଠିନ ଇଲାକା ଅଟେ । ଏଠାରେ କାମ କରିବାକୁ ବହୁତ କଠିନ ହୋଇଥାଏ। ପବନ ଜୋର ଚାଲିଥାଏ ଏବଂ ଏତେ ଶିଖରକୁ ଯାଇ କାମ କରିବାକୁ ହେବ । ପରମାତ୍ମାଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବି ଯେ ଏହି ପୁରା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ କୌଣସି ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇ ନ’ଯାଉ, କୌଣସି ଆମର ସାଥିର କ୍ଷତି ହୋଇ ନ’ଯାଉ, ଏହା ଆମେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥାଉ, ଏବଂ ଯେଉଁ ମଧ୍ୟ ଗାଁ ନିକଟରେ ସେ କାମ କରନ୍ତି ସେ ଭଗବାନଙ୍କ କାମ କରିଥାନ୍ତି । ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ଭାଳିବେ, ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରମିକ ଭାବିବେ ନାହିଁ, ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରମିକ ଭାବିବେ ନାହିଁ, ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରମିକ ଭାବିବେ ନାହିଁ, ଏହା ଭାବିବେ ନାହିଁ ଯେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପଇସା ମିଳୁଛି, କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଆଜ୍ଞା ନା’ ସେ ପରମାତ୍ମାଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁର ଅତିଥି ଅଟନ୍ତି । କଠିନ କରିବାବାଲା ଅଟନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଯେତେ ଦାୟିତ୍ୱ ନେବେ କାମ ସେତିକି ଦ୍ରୁତ ହେବ । କରିବେ ନା? ତାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ନେବେନା? ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ଭଳି ସମ୍ଭାଳିବେ, ନିଜର ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କ ଭଳି ଯତ୍ନ ନେବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବାବା କେଦାରଙ୍କ ଧାମକୁ ଯାଇଥିଲି । ସେଠାରେ ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ କାମ କରୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋତେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଯେଉଁ ଇଞ୍ଜିନିୟର ମାନେ ଥିଲେ, ତାଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା ଏବଂ ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମେ କୌଣସି ରାସ୍ତାର କିମ୍ବା ଇମାତର କାମ କରୁନାହିଁ । ଆମେ ବାପାଙ୍କ ପୂଜା କରୁଛୁ, ବାବାଙ୍କ ପୂଜା କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହା ଆମର ପୂଜା କରିବାର ପ୍ରଣାଳୀ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପରେ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲି । ଏହି ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତିର । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ, ଶେଷରେ ମୋତେ ଏହା କାହିଁକି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା? କ’ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା କହିବା? ଏଇଟା ଏଥିପାଇଁ, କାରଣ ଆମର ଦେଶକୁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଏମିତି ଜାବୁଡ଼ି ଧରିଛି ଯେ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଅପରାଧ ଭଳି ଲାଗିଥାଏ । ଏଠାରେ ଦାସତ୍ୱର ନିକିତିରୁ ପ୍ରଗତିର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଓଜନ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଏଠାରେ, ଆମର ଆସ୍ଥା ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶକୁ ନେଇ ଏକ ଘୃଣା ଭାବ ଥିଲା । ବିଦେଶରେ ସେଠିକାର ସଂସ୍କୃତି ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସ୍ଥାନର ଏହି ଲୋକମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରି କରି ଥକୁ ନ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଏହି ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ହୀନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖା ଯାଉଥିଲା । ଏହି କାରଣରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା- ଆମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ହୀନ ଭାବନା, ନିଜର ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଅବିଶ୍ୱାସ, ଆମର ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଉଦାସୀନତା । ଏବଂ ଏହା ଆମର ସମାଜରେ ଆଜି ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି, ଏମିତି ନୁହେଁ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ କ’ଣ ଘଟିଥିଲା, ତାହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ । ଏହାପରେ ଆମେ ରାମ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ଇତିହାସ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଅଛୁ । ଏହିପରି ଭାବରେ ଦାସତ୍ୱର ଏହି ମାନସିକତା ଆମର ବିଶ୍ୱାସର ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା । ବିଗତ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ପାଣିପାଗର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସହ ସହ ପଥର, ମନ୍ଦିର ସ୍ଥଳ, ପୂଜା ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାର ମାର୍ଗ, ସେଠାରେ ପାଣିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବ ତାହାହେଲେ ତାହାର ନଷ୍ଟ, ସବୁକିଛି ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ, ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅବସ୍ଥା ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସେଠିକାର ଯାତ୍ରା ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ କଠିନ ଯାତ୍ରା ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ଯାହା ପ୍ରତି କୋଟି କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଥିବ, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଥିବ, ଜୀବନର ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିବ ଯେ ସେହି ଧାମରେ ଯାଇ ମଥା ଟେକି ଆସିବି, କିନ୍ତୁ ସରକାର ଏମିତି ଥିଲେ ଯେ ନିଜର ହିଁ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବାର ସୁବିଧା ଦେବା ତାଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ଲାଗିଲା ନାହିଁ । ଜଣାନାହିଁ କେଉଁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ତାଙ୍କୁ ଜାବୁଡ଼ି ଧରି ରଖିଥିଲା । ଏହା ଅନ୍ୟାୟ ଥିଲା କି ନାହିଁ ଭାଇମାନେ? ଏହା ଅନ୍ୟାୟ ଥିଲା କି ନାହିଁ? ଏହି ଉତ୍ତର ଆପଣଙ୍କର ନୁହେଁ, ଏହି ଉତ୍ତର ୧୩ଠ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଅଟେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ଭଗବାନ ମୋତେ ଏହି କାମ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ଏହି ଅବହେଳା ଯୋଗୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭାବନା ପ୍ରତି ଅପମାନର ଭାବ ଛପି ରହିଥିଲା । ଏହା ପଛରେ ସରକାରଙ୍କର ନିହିତ ସ୍ୱାର୍ଥ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଏହି ଲୋକମାନେ ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଆମର ସଂସ୍କୃତିର ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିପାରିଲେ ନାହିଁ । ସେମାନେ ଏହା ଭୁଲିଗଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱାସର ଏହି କେନ୍ଦ୍ର କେବଳ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରାଣଶକ୍ତି ଅଟେ, ପ୍ରାଣବାୟୁ ସଦୃଶ । ତାହା ଆମ ପାଇଁ ଏମିତି ଶକ୍ତିପୁଞ୍ଜ ଅଟେ, ଯେଉଁ କଠିନରୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଜୀବନ୍ତ କରି ରଖିବାକୁ ହେବ । ତାଙ୍କର ଘୋର ଅବହେଳା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଆମର କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରର ମହତ୍ତ୍ୱ କମିନାହିଁ, ନା’ ତାକୁ ନେଇ ଆମର ସମର୍ପଣ ଭାବରେ କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଲା ନାହିଁ । ଏବଂ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, କାଶୀ, ଉଜ୍ଜୈନ, ଅଯୋଧ୍ୟା ଏଭଳି ଅଗଣିତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ନିଜର ଗୌରବକୁ ପୁନଃ ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛି । କେଦାରନାଥ, ବଦ୍ରୀନାଥ, ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହେବଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପବିତ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଆଧୁନିକତା ସହିତ ସୁବିଧାମାନ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଆଯୋଧ୍ୟାରେ ଏପରି ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଗୁଜରାଟର ପାୱାଗଡ଼ରେ ମା’ କାଳୀକାଙ୍କର ମନ୍ଦିରରୁ ନେଇ ଦେବୀ ବିନ୍ଧ୍ୟାଚଳଙ୍କ କରିଡ଼ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ଏହା ସାଂସ୍କୃତିକ ଉନ୍ନତିର ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ବିଶ୍ୱାସର ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଏବଂ ସରଳ ହେଉଛି । ଏବଂ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ତାହା ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ମୋର ଦେଶର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ୧୨-୧୫-୧୮-୨ଠ-୨୨ ବର୍ଷର ଯୁବକମାନେ ପୁଅ-ଝିଅମାନେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଶ୍ରଦ୍ଧାର ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ । ଏହା ଆମର ନୀତି ହେବା ଦରକାର । ଏବେ ଆମର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସାଥୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ ଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ମୋର ମନେ ଅଛି ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗିରନାରରେ ରୋପ ୱେ ତିଆରି କଲି । ୮ଠ-୮ଠ ବର୍ଷର ମାତା-ପିତା ଏମିତି ବୟୋଜ୍ୟେଷ୍ଠ ଲୋକମାନେ ସେଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୋତେ ଚିଠି ଲେଖୁଥିଲେ ଯେ କେବେ ଭାବିନଥିଲେ ଯେ ଗିରନାର ପର୍ବତକୁ ଯାଇ ଏତେ ଏତେ କ୍ଷେତ୍ରର ମୁଁ ଦର୍ଶନ କରିପାରିବି । ଆଜି ସେମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ରୋପୱେ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଅନେକ ଲୋକ ଚିହ୍ନିପାରିଲେ ନାହିଁ । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ନିଜ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ନେଇ ଗୌରବର ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଏହି ଦେବଭୂମି ସ୍ୱୟଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ହେବା ପୂର୍ବରୁ କେଦାରନାଥରେ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଋତୁରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ୫ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଆସିଥାନ୍ତି । ଏବେ ଏହି ଋତୁରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୪୫ ଲକ୍ଷ ହୋଇଛି ବୋଲି ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି, ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକର ସ୍ଥଳରେ ଏହି ପୁନଃନିର୍ମାଣର ଆଉ ଏକ ପକ୍ଷ ରହିଛି, ଯାହାର ସେତିକି ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରୁ ନାହିଁ । ଏହି ପକ୍ଷ ହେଉଛି ପାହାଡ଼ରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସହଜତା, ପାହାଡ଼ରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର । ଯେତେବେଳେ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ରେଳ ରାସ୍ତା ଏବଂ ରୋପ ୱେ ପହଂଚିଥାନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପାହାଡ଼ର ଜୀବନ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି, ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅଧିକ ସହଜ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏହି ସୁବିଧାମାନ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ, ପରିବହନ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରି ଦେଇଥାଏ । ଏବେ ଆମ ସରକାର ଡ୍ରୋନରେ ମଧ୍ୟ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ଜିନିଷର ପରିବହନର ପ୍ରମୁଖ ସାଧନ କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, କାରଣ ଆଜିକାଲି ଡ୍ରୋନ ଆସୁଛି, ୨ଠ କିଲୋ, ୨୫ କିଲୋ, ୫ଠ କିଲୋ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜିନିଷ ଉଠାଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ଓହ୍ଲାଇ ଦେଇଥାଏ । ଆମେ ତାହାକୁ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଯାହାକି ଆପଣଙ୍କ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଫଳ, ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥାଏ, ସେହି ସତେଜ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବଡ଼ ସହରରେ ପହଂଚିଥାଏ, ଯାହାକି ଆପଣଙ୍କର ଭଲ ରୋଜଗାର ହେବ । ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଭାରତବର୍ଷର ସୀମାରେ ଦେଶର ରକ୍ଷା କରୁଥିବା ଗ୍ରାମବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ଏବେ ମୁଁ ଆପଣ ଯେଉଁ ଆମର ମା’-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାନ୍ତି । ଯେଉଁ କଥା, ସେହି ପାହାଡ଼ର ଲୁଣ, ସେହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ଦେଖୁଛି । ଏବଂ ବିନା ପ୍ୟାକେଟିଂରେ ସମୁହଙ୍କ ଠାରେ ମୋର ମନ ବଡ଼ ପ୍ରସନ୍ନ କରିଦେଲା ଆଜ୍ଞା । ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, କେତେ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି ଆପଣ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏଠାରୁ ଭାରତବର୍ଷରୁ ଯେଉଁ ପ୍ରବାସୀ ଆସିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁ ସାହସିକତା ପାଇଁ ଆସିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ପାଇଁ, କୌଣସି ଭାବରେ କାହିଁକି ଆସି ନ ଥବ। ଗୋଟିଏ ଜୀବନର ରୂପରେଖା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଯାତ୍ରାରେ ଯେତେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ । ପରିବହନର ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ଖାଇବା ପଛରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ଥିବ, ବଡ଼ ହୋଟେଲରେ ରହିବା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିବେ । ଆପଣ ମନରେ ଗୋଟିଏ ରୂପରେଖ ବନାନ୍ତୁ ।
ଭାରତ-ଚୀନ ସୀମାରେ ଅବସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତର ଏହି ସୀମାକୁ ଜଗି ରହିଥିବା ସେହି ଭାରତର ୧୩ଠ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଏହି ଗାଁ ମଧ୍ୟରୁ କହୁଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କ ତରଫରୁ କହୁଛି । ଆପଣ ଯେଉଁଠିକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଯିବେ ଏହି କଠିନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆସନ୍ତ କିମ୍ବା ପୁରୀ ଯାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଯାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା ସୋମନାଥ, କେଉଁଠାକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଆନ୍ତୁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତୁ । ଯେମିତି ମୁଁ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ କଥା କହିଥାଏ । ମୁଁ ଆଜି ଆଉ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା ଏହା ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଆଜ୍ଞା । ମୁଁ ଆଦେଶ ଦେଇପାରିବି ନାହିଁ । ପ୍ରାର୍ଥନା ତ’ କରିପାରିବି । ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ଯେତିକି ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଅତି କମରେ ୫ ଶତକଡ଼ା ଯାହା ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆପଣଙ୍କ ଯାତ୍ରାର ହେବ ସେଥିରେ ୫ ଶତକଡ଼ା, ଯଦି ୧ଠଠ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥା ତେବେ ୫ ଟଙ୍କା ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଅଛି, ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନେ ଯାହା କରନ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ତାହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଯାଆନ୍ତୁ । କାହାକୁ ଉପହାର ଦେଇ ଦିଅନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ସେଠାରୁ ନିଶ୍ଚିତ ନେଇକି ଯାଆନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ରୋଜଗାର ମିଳିଯିବ, ଏବେ ମୋତେ ମା’-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲ ଯେ ଏଥର ଯାତ୍ରୀ ଏତେ ଆସିଛନ୍ତି, ମୁଁ କହିଲି କେତେ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି- ତେବେ ଟିକିଏ ପୂର୍ବରୁ ଶର୍ମା ଗଲେ କହି-କହି, ମୁଁ କହିଲି ନା-ନା, କୁହନ୍ତୁ, ପୁଣି ସେମାନେ କହିଲେ ଏଥର ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବିକ୍ରି ହୋଇଗଲା । ତାଙ୍କୁ ଏତିକି ସନ୍ତୋଷ ଥିଲା । ଯଦି ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀ, ସମସ୍ତ ପ୍ରବାସୀ ଯେଉଁଠିକୁ ଯିବେ ସେଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଗରିବ ଲୋକ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାନ୍ତି, ସେହିଭଳି ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଜିନିଷ ୫ ଶତକଡ଼ା ବଜେଟ ଏହାକୁ ଯୋଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜୀବନରେ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିବ ଏବଂ ଘରେ ରଖିବେ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିବେ ଯେ ଦେଖ ଆମେ ସେହି ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଯାଇଥିଲୁ ସେତେବେଳର ଏହି ଚିତ୍ର ତୋତେ ଭଲ ଲାଗୁଛି । ସେହି ଛବିର ପଛରେ ଆମେ ୨ଠ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛେ, କିନ୍ତୁ ଏ ଯେଉଁ ଛୋଟ ଜିନିଷ ଦେଖୁଛ ତାହାକୁ ଜଣେ ବୁଢ଼ୀ ମା’ ତିଆରି କରିଥିଲେ। ମୁଁ ତାହାକୁ ନେଇ ଆସିଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଖୁସି ଲାଗିବ, ଆପଣ ସନ୍ତୋଷ ହେବେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରୁ ପୁରା ଦେଶକୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପରିଚୟ ଏହା ଯେ ତାହା ବହୁତ ପରିଶ୍ରମୀ ହୋଇଥାଏ । ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସାହସ, ତାଙ୍କର ଚାଲିଚଳଣୀର ପ୍ରବୃତ୍ତି ପାଇଁ ଜଣାଯାଇଥାଏ । ତାହା ପ୍ରକୃତିର ପ୍ରତି ଅଭିଯୋଗ କରେ ନାହିଁ । ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଜୀଇଁବା ଶିଖି ନେଇଥାଏ ଆଜ୍ଞା । କିନ୍ତୁ ଆଜ୍ଞା ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ, ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ତାଙ୍କ ବିପକ୍ଷରେ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା । ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ଏହା ଭାବି ପାହାଡ଼କୁ ଅବହେଳିତ କରିଥାଏ ଯେ ସେମାନେ ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକ ଅଟନ୍ତି, ପାହାଡ଼ ଭଳି ସେମାନଙ୍କ ସାହସ, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏତେ ଅଧିକ କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କୁ କିଛି ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼େ ନାହିଁ ତାଙ୍କୁ ସେମିତି ହିଁ ରହିବାକୁ ଦିଆଯାଏ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ଦରକାର । ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ପାହାଡ଼ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବା ଦରକାର । ଯେତେବେଳେ ସୁବିଧାମାନ ପହଂଚିବା କଥା ଆସେ, ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାମାନର ଲାଭ ପହଂଚାଇବାର କଥା ହେଉ, ତେବେ ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କର ନମ୍ବର ସବୁଠାରୁ ଶେଷରେ ଆସିଥାଏ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଦେଶ କେମିତି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ? ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ହେଉଥିବା ଏହି ଅନ୍ୟାୟକୁ ମୋତେ ଶେଷ କରିବାକୁ ଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ, ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦେଶର ସୀମା ଅନ୍ତ ମାନି ଆଢୁଆଳ କରି ଦିଆଯାଇଥାଏ, ଆମେ ସେଠାରୁ ସମୃଦ୍ଧିର ଆରମ୍ଭ ମାନି କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ଜାଣି ଯାହାର ଅବହେଳା କରାଯାଉଥିଲା, ଆମେ ସେଠିକାର ଲୋକମାନଙ୍କର ଅବହେଳା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ ।
ପୂର୍ବେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ମହତ୍ତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ନ ଥିଲା, ଆମେ ତାଙ୍କୁ ସାଥିରେ ନେଇ ପ୍ରଗତିର ମହାନ ଲକ୍ଷ୍ୟଆଡ଼କୁ ବଢ଼ିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଆମେ ପାହାଡ଼ର ସେହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲୁ, ଯାହା ସହିତ ଲାଗିବାରେ ସେଠିକାର ଲୋକମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇଯିବ ତାହା ଆମକୁ ମଞ୍ଜୁର ନ ଥିଲା । ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳି ପହଂଚାଇବାର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲୁ, ଯାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ମୋର ପାହାଡ଼ରେ ଥିବା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ । ମୁଁ ଏଠିକାର ଗାଁର ଜଣେ ମହିଳା ସରପଞ୍ଚ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଦେଖା କଲି, ମୁଁ ପଚାରୁଥିଲି ଶୌଚାଳୟ ହୋଇଗଲା ସେ କହିଲେ ହଁ ସାହେବ ହୋଇଗଲା । ମୁଁ କହିଲି ପାଣି ପହଂଚିଛି ସେ କହିଲେ ପାଇପ ଲାଗୁଛି । ଏତେ ତାଙ୍କର ମୁହଁରେ ଖୁସି ଥିଲା ନିଜ ଗାଁରେ କାମ ହେବାର ଆନନ୍ଦ ଥିଲା ଅନେକ, ସରପଂଚ ମହିଳା ଥିଲେ । ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ ମୋତେ କହୁଥିଲେ । ଆମେ ହର ଘର ଜଲର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲୁ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ୬୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଘରେ ପାଇପରୁ ପାଣି ପଂହଚି ସାରିଲାଣି । ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଂଚାୟତକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲୁ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରେ ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପହଂଚିପାରୁଛି । ମୁଁ ଆଜି ଦେଖୁଥିଲି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନ ପଇସା ନେଉଥିଲେ, ଡିଜିଟାଲ, ଫିନଟେନ । ମୁଁ ଟିକିଏ ଆମାର ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟରେ କିଛି ବୁଦ୍ଧିମାନ ଲୋକ ବସୁଥଲେ, ତାଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମାଣା ଆସନ୍ତୁ ମାଣା । ଏ ମୋର ମାଣାରେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅଷ୍ଟମ ପଢ଼ିଥିବା ମୋର ବୁଢ଼ୀ ମା’, ଭଉଣୀମାନେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ନେଉଛନ୍ତି । ପେଟିଏମ ଏମିତି ଲେଖାହୋଇଛି । କିଉଆର କୋଡ ଲଗାଇଛନ୍ତି, ନିଜ ଜିନିଷ ଆଗରେ, ଏହି ଶକ୍ତି ମୋର ଦେଶର ଏହି ମାଣା ଗାଁର ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଖିକି ଆହୁରି ଗର୍ବ ଲାଗୁଛି ।
ଆମର ଗାଁରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛୁ ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆଜି ଗାଁ ନିକଟରେ ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ପହଂଚିପାରିଛି । ଏହି ଅଭିଯାନର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଆମର ମା’-ଭଉଣୀ-ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଦେଉଛି । ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର, ଗରିବଙ୍କର ଦୁଃଖ-କଷ୍ଟ ବୁଝିବା ଭଳି ସରକାର କିପରି କାମ କରିଥାଏ । ଏହା ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଲୋକ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ । ଏହା ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। କରୋନାର ଏହି କାଳରେ, ଯେତେବେଳେ ଟିକାକରଣର ସମୟ ଆସିଲା, ଯଦି ପୂର୍ବ ସରକାର ରହିଥାନ୍ତେ ତେବେ ହୁଏତ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାକସିନ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାହାରି ଆସିନଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଏ ମୋଦୀ ଅଟନ୍ତି । ମୁଁ କହିଲି କରୋନା ଗଲା, ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ଶୀଘ୍ର ମୋତେ ଭାକସିନ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ନେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ମୋର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମୋର ହିମାଚଳ ଦୁଇଟି ପ୍ରଦେଶର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଥମେ ଟିକାକରଣର କାର୍ଯ୍ୟ ପୂରା କରାଗଲା ଭାଇମାନେ । ଏହି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଅଭାବର ଶିକାର ହେବାକୁ ନ ପଡୁ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଏହି ଯୋଜନା କାରଣରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମିଳିଲା ଏବଂ ଆମେ ଆହୁରି ଅଧିକ ନିଶ୍ଚିତ କଲୁ ଯେ କୌଣସି ଗରିବ ଘରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଦିନ ଏମିତି ହେବା କଥା ନୁହେଁ, ଯେଉଁଦିନ ଘରେ ଚୁଲି ନ ଜଳିଛି, ରୋଟି ତିଆରି ନ ହୋଇଛି, କୌଣସି ପିଲା ଭୋକରେ ଶୋଇଛି ସେହି ଦିନ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁ ନ ଥିଲି, ଏବଂ ଆମେ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ପୂରା କରିପାରିଲୁ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ।
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ସରକାର ସେହି ଅବଧିକୁ ଆହୁରି ତିନି ମାସ ବଢ଼ାଇ ଦେଲେ । ଯାହାକି ଏହି ପର୍ବପର୍ମାଣୀ ଦିନରେ ଆମର ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏବେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପୁଣି ଶୀଘ୍ରତା ଆସିଛି । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଘରୁ ବାହାରି ଚାଲି ଯାଇଥିଲେ, ଏବେ ନିଜ ପୁରୁଣା ଘରକୁ ବାହୁଡ଼ିଛନ୍ତି । ଗରେ ରହିବା, ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ, ଢାବା, ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନ ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଗତି ଦେବ । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ଏଠିକାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଘରେ ରହିବାର ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତାର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏନସିସି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଏଠିକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ପୂରା ଦେଶରେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁଠି ଭଲ ସ୍କୁଲ ଥିବ, ଏବେ ଏନସିସି ଆମେ ସେଠାରେ ଚଳାଇବା । ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ମୁମ୍ବାଇ, ଚେନ୍ନାଇ ସେଠାରେ ଏନସିସି ୭୫ ବର୍ଷ ଚାଲିଛି । ଏବେ ଏନସିସି ଚାଲିବ ଏହି ଗାଁରେ, ମୋର ଗାଁର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ସଂଯୋଗୀକରଣ । ସଂଯୋଗୀକରଣ ନ ଥିବ, ତେବେ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ଜୀବନ, ସତରେ ପାହାଡ଼ ଭଳି ହୋଇଥାଏ । ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର, ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରୁଛି । ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ସାଧନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ହିମାଳୟର ସବୁଜିମାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ପାହାଡ଼ ଉପରେ ରେଳଗାଡ଼ିର ଶବ୍ଦ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଗାଧା ଲେଖିବ । ଡେରାଡୁନ ଏୟାରପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଏବେ ନୂଆ ରୂପରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏବେ ମୁଁ ହିମାଳଚ ପ୍ରଦେଶ ଯାଇଥିଲି, ସେଠାରେ ମୁଁ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ମୋତେ କେତେଜଣ କହିଲେ ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ଦୁଇ ଦୁଇଟି ପିଢ଼ି ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ବୟସର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି । ଏମିତି ଗାଁରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳ ଦେଖିନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ଆମର ହିମାଚଳରେ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ନେଇ ଆସିଲେ । ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଏବେ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ ପହଂଚିଛି, କିନ୍ତୁ ପୁରା ହିମାଚଳ ଏବଂ ପାହାଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାର ଅଟେ । ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଭାଇମାନେ । ଆଜି ସେ ହିମାଚଳରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଯିବା ଆସିବା, ଚାରିଲେନ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଶୀଘ୍ର ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବ । ଧାରିଆମ ଅଁଲ ବେଦର ରୋଡ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କର ଏକ ନୂଆ ଅନୁଭବ ଦେଉଛି । ଏବେ ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଯିଏ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଆସୁଛନ୍ତି ସେ ସେଠାରୁ ଯାତ୍ରାର ଅଦ୍ଭୁତ ଆନଂଦର ଅନୁଭବ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଇକୋନୋମିକ କରିଡରରୁ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନର ଦୂରତା କମ ହେବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଧୁନିକ କନେକ୍ଟିଭିଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷାର ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷରୁ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ କନେକ୍ଟିଭିଟିର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଗୋଟିଏ ଭାରତମାଳା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ସାଗରମାଳା । ଭାରତମାଳା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦେଶର ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଚଉଡ଼ା ରାଜପଥ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସାଗରମାଳାକୁ ଆପଣ ସାଗର ତଟମାନଙ୍କରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଠାରୁ ନେଇ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ଡର କନେକ୍ଟିଭିଟି ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ବିସ୍ତାର ଆମେ କରିଛୁ । ୨୦୧୪ ପରେ ବୋର୍ଡର ରୋଡ ଅର୍ଗନାଇଜେସନ ପାଖାପାଖି ୭ ହଜାର କିଲୋମିଟର ନୂତନ ସଡ଼କର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଶହ ଶହ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟନେଲ୍ସର ମଧ୍ୟ ପୂରା କାମ କରାଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବର୍ଡର ତଟରେ ସଡ଼କ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆମେ କେବଳ ଏହି ବାଧ୍ୟତାକୁ ସମାପ୍ତ କରିନାହୁଁ ବରଂ ବର୍ଡର କୂୂଳରେ ଭଲ ସଡ଼କ ତିଆରି କରି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସଡ଼କ ତିଆରି କରିବାରେ ଜୋର ଦେଇଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପାହାଡ଼ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଆହୁରି ଭଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଯେମିତି ସାଗରମାଳା ଅଛି, ସେମିତି ଭାରତମାଳା ଅଛି, ସେହିପରି ଏବେ ପର୍ବତମାଳାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆମକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ହିମାଚଳରେ ରୋପ ୱେର ବହୁତ ବଡ଼ ନେଟୱର୍କ ତିଆରି ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଆମର ଏଠାରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବର୍ଡର କଥା ଶୁଣିଥାଉ ସେତେବେଳେ ଏହା ମନରେ ଆସିଥାଏ ଯେ ସେଠାରେ କେବଳ ଫୌଜ ସାଥୀ ଥିବେ, ବାକି ସବୁକିଛି ଜିରାନ ଥିବ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଧାରଣାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହି ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ହେବ । ଆମର ବର୍ଡରର ଗାଁରେ ଚହଲ-ପହଲ ବଢ଼ିବା ଦରକାର, ଏଠିକାର ବିକାଶ ଜୀବନରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ଦରକାର । ଏହା ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଏବଂ ଆମେ କହୁଛୁ ଯେ କିଏ କେବେ ଗାଁ ଛାଡ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ନିଜ ଗାଁକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ମନହୁଏ, ଏହିଭଳି ମୋତେ ଜୀବନ୍ତ ଗାଁ ଠିଆ ଆଣିବାକୁ ମନ ହୁଏ, ଏହିଭଳି ମୋତେ ଜୀବନ୍ତ ଗାଁ ଠିଆ କରିବାକୁ ହେବ । ଏବଂ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏମିତି ନୁହେଁ ମୁଁ କରିକି ଆସିଥିବି । ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟରେ ପାକିସ୍ତାନର ସୀମାରେ ଶେରେ ଗାଁ ଅଛି, କଚ୍ଛର ରେଗିସ୍ତାନରେ ଧୋରଡ଼ା । ଆଜି ଧୋରଡ଼ା ବହୁତ ବଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ହୋଇଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଆସିଥାନ୍ତି । ସେଠିକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟାପାର ହୋଇଥାଏ । ଶେଷରେ ଗାଁକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଦେଲେ, ସେହି କାରଣରୁ ପୁରା ଅଞ୍ଚଳ ଜୀବନ୍ତ ହୋଇଗଲା ।
ଏବେ ମୁଁ ପାକିସ୍ତାନର ସୀମାରେ ଗୁଜରାଟର ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଅଛି ରେଗିସ୍ତାନରେ ଏକ ତୀର୍ଥ ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ଏକ ମା’ର ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ସେଠାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ଥାନ ତିଆରି କଲୁ । ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଅଫିସରଙ୍କୁ ମୁଁ ପଠାଇଥିଲି । ଟିକିଏ ଦେଖିକି ଆସନ୍ତୁ, କ’ଣ ମାଣାର ଆଖ-ପାଖରେ ଆମେ ଏମିତି କିଛି କରିପାରିବୁ କି? ମୁଁ ଭାବୁଛି, ମୁଁ ବର୍ଡରର ଗାଁରେ କିଛି ନା କିଛି ହେବା ଦରକାର, ଏଥିରେ ବୁଦ୍ଧି ଖଟାଇ ବସିଛି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଆସିଛି । କାରଣ ମୁଁ ତାହାକୁ ଟିକିଏ ଏବଂ ଆହୁରି ଅତି ନିଖୁଣତାର ସହ ବୁଝିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବଂ ଏଠାରେ ମାଣାରୁ ମାଣା ନିକଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ସଡ଼କ ତିଆରି ହେବ, ସେଥିରେ ମୋତେ ପୂରା ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆସିବା ଯିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ । ଲୋକମାନେ ଏବେ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲରୁ ଫେରିଯିବେ ନାହିଁ । ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଣା ପାଥ ଯିବେ ନାହିଁ, ସେହି ସ୍ଥିତି ମୁଁ ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବି ଭାଇମାନେ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଦେଶୀ ମଠରୁ ମଲାରୀ ସଡ଼କର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣରୁ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ହିଁ ଆମ ଫୌଜିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବର୍ଡର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ବହୁତ ସହଜ ହେବ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମର ପାହାଡ଼ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରର ହୋଇଥାଏ । ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ହିମାଚଳ ଭୂଗୋଳ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ହିସାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଅନ୍ୟଜଣଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ମାମଲାରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି । ଏ ଗଢ଼ୱାଲ ହେଉ, ଏବଂ ଭଭରକାମୀର, ଡେରାଡୁନର ସେ ପାଖରେ ଆପଣଙ୍କର ଶିମଲା ଏବଂ ସରମୋର ଆସିଯିବ । ଜୋନସାର ଏବଂ ସିରମୋରର ଗିରପାରେ ଅନ୍ତର କରିବା ବହୁତ ବଡ଼ କଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଏବେ ହିମାଚଳର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାଇ ଆସିଛି । ସେଠାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ରହିଛି । ହିମାଚଳବାସୀ କହୁଛନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ, ଧରୋଦହୋଁ, ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ, ବୋର୍ଡର ଏବଂ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାରଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ନେଇ ଆସିଲେ, ସେହି ମନ୍ତ୍ର ହିମାଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି । ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ପୁଣିଥରେ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରା କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପରିଶ୍ରମ କେବେ କମ ହେବ ନାହିଁ । ମୁଁ ବାବା କେଦାର ଏବଂ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲଙ୍କୁ ଏହି ଜନତାମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମାଗିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ପୁଣିଥରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ବିକାଶର ପରିଯୋଜନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଏତେବ ଆପଣ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଲେ, ମା’ମାନେ - ଭଉଣୀମାନେ ଆସିଲେ, ବୋଧହୁଏ ଆଜି ଘରେ କେହି ନ ଥିବେ । ଛୋଟିଆ ମାଣା ଆଜି ପୁରା ଏଠାରେ ପରିବେଶକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ମୁଁ କେତେ ଭାଗ୍ୟବାନ, ଯେତେବେଳେ ଏ ମା’ମାନେ - ଭଉଣୀମାନେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଆଜି ସର୍ବମୋଟରେ ମୋ ଜୀବନ ଧନ୍ୟ ହୋଇଗଲା । ମୁଁ ଦୀପାବଳିରେ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଗ୍ରୀମ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରି ମୋର ବାଣୀକୁ ବିରାମ ଦେଉଛି ।
ମୋ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତା ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତା ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତା ମାତା କି ଜୟ
ଜୟ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ
ଜୟ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ
ଜୟ ବଦ୍ରୀ ବିଶାଲ
ଜୟ ବାବା କେଦାର
ଜୟ ବାବା କେଦାର
ଜୟ ବାବା କେଦାର

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various development works in Mana Village, Uttarakhand
21 OCT 2022 8:31PM by PIB Delhi
Jai Badri Vishal, Jai Badri Vishal, Jai Badri Vishal!
Jai Baba Kedar, Jai Baba Kedar, Jai Baba Kedar!
The Governor of Uttarakhand Gurmeet Singh ji; the popular, soft spoken and cheerful Chief Minister of Uttarakhand Pushkar Singh Dhami ji; my Parliamentary Colleague Shri Tirath Singh Rawat ji; Dhan Singh Rawat ji, Mahendra Bhatt ji, other dignitaries and my dear brothers and sisters!
Today, after seeking blessings from Baba Kedar and Badri Vishal ji, I feel blessed and content. These moments became eternal for me. When I had come here the last time with God's grace and command, certain words came out of my mouth. Those words were not mine, then how did they come out of my mouth? I am not sure who had made me say those words but those words had come out of my mouth. The words are - "This decade will be the decade of Uttarakhand". And I firmly believe that these words will continue to get blessings from Baba, Badri Vishal and Mother Ganga. I am really fortunate that today I am here with you to reiterate the same resolve with these new projects and I have also got a chance to interact with all of you.
Mana village is known as the last village of India. But just as our Chief Minister has said, now even for me every village on the border is the first village in the country. All of you residing on the border are strong guards of the country. And today I want to bring back some old memories of Mana village. Probably some who used to be there at that time might remember it. It is not that I am talking about the first village at the border now because I became the Chief Minister and then the Prime Minister. About 25 years ago when I used to work as a worker of Bharatiya Janata Party in Uttarakhand, no one knew me and nor did I have any public life. I used to spend my time and work with the people of the organisation. And at that time I had called a meeting of Uttarakhand BJP working committee in Mana. So all the party workers in Uttarakhand were very angry with me at that time. They told me how difficult it was to reach this place and a lot of time would get wasted. So I said, the day Uttarakhand BJP understands the importance of Mana, even the people of Uttarakhand will understand the importance of BJP. And the strength of the soil of Mana village is now clearly visible. It is due to the command and love of the brothers and sisters of Mana village that several blessings are flowing in one after the other. And I am speaking for the first time in a public event after the formation of the new government in Uttarakhand. So as I have come here today, I express my heartfelt gratitude from the soil of Mana for giving us a chance to serve all of you and the entire Uttarakhand.
Friends,
There are two major pillars in the making of a developed India of the 21st century. Firstly, being proud of our heritage and secondly making every effort for development. Today Uttarakhand is strengthening both these pillars. This morning I prayed to Baba Kedar and later went to Badrinath Vishal and prayed because I need to follow the command of the Lord. And for me, even the 130 crore people of the country are a form of God. So I reviewed the development work as well. And now I have got the privilege of being with you and laying the foundation stone of 2 ropeway projects. This will make it easier to visit Kedarnath ji and Gurudwara Hemkund Sahib. May the blessings of Guru Granth Sahib be with us! May the blessings of all the revered gurus be with us! We have got the opportunity to undertake such an auspicious work with the blessings of the gurus. Also may all of us be blessed by Baba Kedar! This ropeway is not limited just to the poles, the wires or the cars to sit in; this ropeway will also take you to Baba at a high speed and at the same time it will benefit the people working on it. So, the blessings of 130 crore countrymen of my country are going to be showered on them. All my brothers and sisters around the world who follow the teachings of the sacred Guru Granth Sahib must be showering blessings over us for this ropeway being constructed till Hemkund sahib. You can't even imagine the power it holds. You will see that it will be celebrated in the UK, Germany and Canada as the ropeway will connect Hemkund Sahib. Not only the time will be saved, but one would also be able to immerse him/herself in devotion in a deeper way.
Today, I congratulate Uttarakhand and every devotee in the country and abroad for all these development projects. And may all of you be blessed by the gurus, by Baba Kedar and Badri Vishal! I hope the almighty gives all our labourer brothers strength to start this work in full swing and complete it within the time limit. And let us pray together because this is a very difficult terrain. It is difficult to work here as strong winds blow here and working at a high altitude is not easy. So, let us pray to God to keep our labourer or worker friends safe during the construction work. The villages close to the project area are like a blessing. You need to take care of them. Don't consider them as labourers or workers who are working to get money. They are in fact serving God. They are the guests of your village. They are working hard. The more closely you look after them, the faster the work will be done. Will you look after them? Will you take care of them like your children, brothers or sisters?
Friends,
Today when I went to Baba Kedar's dham, I got an opportunity to interact with the labourer brothers and sisters working there. I also got a chance to talk to the engineers. I was elated. They said that they were not doing construction work. Rather they were worshipping Baba and it was their way of worshipping.
Friends,
On the completion of 75 years of the country's independence, I had made an appeal from the ramparts of the Red Fort. This is a call for complete freedom from the slave mentality. After so many years of independence, why did I finally have to say this? What was the need to say that? This is because our country is gripped by the slave mentality so much so that every act of development feels like a crime to some people. Here the work of progress is weighed with the scales of slavery. Thus, for a long time we had an aversion towards the development of our religious places. These people do not get tired of praising the cultural places of the foreign countries, but look down upon similar types of work being undertaken in India. There is only one reason for this - inferiority complex about our culture, distrust in our religious places and indifference towards our heritage. However, this mentality has not been amplified in our society today. We all know what had happened during the construction of Somnath temple after independence. Then, we are well acquainted with the history of construction of Ram temple. Such a slave mentality had turned our sacred places of faith to a dilapidated condition. The stones of the temple were eroded under the weather conditions of the past hundreds of years; the temple site, the path to the place of worship, water system, and everything was reduced to a state of ruin. Try to recall friends; for decades the condition of our spiritual centres was such that the journey to these places used to be the most difficult journey of life. These religious places that are venerated by various places from historic times, where people have a dream of going for 'darshans' were neglected by the previous governments. Those governments did not feel it necessary to facilitate their own citizens' visit to these places. I don't know the kind of slave mentality that was holding them behind. Wasn't it an injustice brothers? This is not just your answer. This answer belongs to all the 130 crore countrymen and God has given to me this task of answering your questions.
Brothers and Sisters,
This neglect was in a way an insult to the lakhs and crores of public sentiments. The vested interests of the previous governments were behind this. But brothers and sisters, these people did not understand the power of our thousands of years old culture. They had forgotten that these pilgrim centres are not just buildings, but are our soul and spirit. They are such powerhouses that give us vitality even in the most difficult situations. Despite their gross neglect, neither the importance of our spiritual centers has diminished, nor has our devotion to them diminished. And today, Kashi, Ujjain, Ayodhya and countless such pilgrim centres are regaining their glory. Kedarnath, Badrinath and Hemkund Sahib are getting modern facilities while maintaining their sanctity. Such a grand Ram temple is being built in Ayodhya. India is announcing its cultural upliftment from the temple of Goddess Kalika in Gujarat's Pavagadh to the corridor of Goddess Vindhyachal. It is now becoming easier and easier for every devotee to reach these pilgrim centres. And as the systems and facilities are developing here, it is not only going to help the elderly population but will also attract the new generation of my country or the 12-22 year old sons and daughters too. That should be our policy. Now our Divyang friends are also visiting these places. I still remember when I built a ropeway in Girnar, 80 year old senior citizens used to write to me after visiting the place. They had never even imagined visiting Girnar mountain to worship at so many places. Today they are showering their blessings for the ropeway.
Friends,
Many people do not even recognize this power. Today the whole country is filled with a sense of pride about its pilgrim centres. This Devbhoomi of Uttarakhand itself is witnessing this change. Before the formation of the double engine government, a maximum of 5 lakh devotees used to visit Kedarnath in a season. Now in this season these numbers have risen to 45 lakhs!
Friends,
There is another aspect of revamping the pilgrim centres, which is not discussed enough; and that is the ease of living of the people and employment opportunities for the youth residing in the hilly regions. When rail, road and ropeway are well connected with the mountains, they bring employment opportunities with them. Similarly, life on mountains becomes even more thriving, luxurious and easier. These facilities also expand tourism on the mountains and make transportation easy. Now our government is also working on developing drones as the major means of transporting goods on the mountains because nowadays drones can pick up 20 kg, 25 kg or 50 kg goods and drop them at other places at high speed. We want to bring this technology so that the fruits and vegetables grown in your place can reach the big cities fresh and your earnings can also increase. And today I am amidst the villagers who are protecting the country on the border of India. And I was looking at how our mothers and sisters of the Self Help Groups were producing various products, the spices, mountain salt, and so on. The packaging too has really made me very happy. I salute the mothers and sisters for the wonderful work they have done. But I have a request for the tourists who come here from all over India. Whether you come here for adventure or for spirituality, draw an outline of your expenses in mind. How much are you spending on transportation, food and hotels?
I am making this request to all the 130 crore countrymen from that village of India which lies on the Indo-China border and is guarding this border of India. So, I am speaking on behalf of this village. Now I usually talk of 'Vocal for Local' right. So please make a resolution that no matter where you travel, whether you come to this difficult terrain or go to Puri, Kanyakumari or Somnath, please reserve 5% of your travel expenses for buying local products. Today I am just making this request. I cannot command my countrymen but I can always make a request to the countrymen. If you spend Rs 100 on your travel, please save 5 rupees to buy the local products of that area made by the local people. If you already have one at home, then don't hesitate to buy another one. You can give it as a present to someone. But please purchase it. I assure you that the income of the people in these areas will shoot up! A short while back, some mothers and sisters were telling me that the tourist footfall was huge this time. So, I asked them about their total sale. They were hesitating in telling me. When I insisted, they told me that it was about 2.5 lakh rupees this time. They were satisfied. If all the travellers and tourists allocate 5% of their travel budget to purchase local products, they will feel content with this contribution. You can tell your children that the painting they had purchased from Uttarakhand during the trip was painted by an old lady there. And the little money spent on the painting is helping that old lady. You will feel extremely happy and content. That is why I am making this request to the whole country from here today.
My dear brothers and sisters,
The people living in the mountains are known for their hardworking nature. They are also known for their courage. They don't complain about nature. They learn to live with challenges. But during the regime of earlier governments, the power of the people living in the hills was used against them. For decades, the governments had neglected the people living in the hills believing that they are hardworking; their courage is strong like a mountain; they are strong. So they don't need anything; they could manage. This was an injustice to their strength. Yes they are strong. But that does not mean that they should be allowed to fend for themselves. They too need facilities. The people of the hill regions should get assistance under difficult circumstances. When it came to providing facilities and benefits of the government schemes, the hills were given the lowest priority. How could the country move forward with this mindset? I had to put an end to this injustice happening against the people living in the hills. Therefore, we started development-related work from those areas which were ignored before as the last regions of the country. We have started working by focusing on the expectations of the people in the places that were earlier neglected because they were the last villages of the country.
Earlier, those whose contribution was not given importance in the development of the country, we have resolved to move towards the ambitious goals of development by taking them along. We tried to find solutions to the challenges of the mountain so that the energy of the people there doesn't get wasted in fighting those challenges. Because that is not acceptable to us. We started a campaign to provide electricity to every village, the benefits of which are being received by the brothers and sisters of hilly regions. I met a Sarpanch sister of the village here. I asked her if the toilets were all constructed. She replied in the affirmative. I asked her if the water is reaching them. She said that the pipes were being built. There was a lot of joy on her face. She was glad that work was being done in her village. So, she was proudly telling me everything. We started the campaign of 'Har Ghar Jal', due to which today more than 65 percent of the households in Uttarakhand have piped water. Supply. We launched a campaign to connect every panchayat with optical fiber, due to which digital connectivity is reaching every nook and corner of Uttarakhand today. I could see for myself today, that the people here were accepting money online or digitally. I want to ask a section of 'intellectuals' in our Parliament to come and visit Mana. Just come and see how my mothers who have studied till class VIII, are accepting digital payments in Mana. Paytm is written on the top and a QR Code is below that. They have placed this in front of their products. I feel extremely proud to witness this power of the people of my country's Mana village.
We launched a campaign to open health and wellness centres in villages, due to which medical facilities are reaching the village today. Our mothers, sisters and daughters have benefited a lot from these campaigns. The people in every corner of the country today are experiencing how a sensitive government or a government that understands the plight of the poor actually works. During the Corona pandemic, the vaccines wouldn't have reached this place if the previous governments were in power. But this is the Modi government. I said that we needed to take the vaccines to the mountains faster than the speed with which Corona was spreading. And I congratulate the government, my Uttarakhand and my Himachal. These two states have completed the vaccination work first. During this pandemic, we started Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana so that the people did not have to suffer from hunger and the children would not have to suffer from malnutrition. Due to this scheme, lakhs of people from Uttarakhand too have got free food grains and we have ensured that the cooking didn't stop and no child went to bed hungry. So, we were able to achieve this goal successfully, brothers and sisters.
Sometime back our government has extended the scheme's duration by another three months so that our poor families do not face any problem during these festive days. Due to the efforts of the double engine government, now development works in Uttarakhand are accelerating once again. Those who had migrated from here, are now returning to their old homes. The number of Homestays, guest houses, dhabas and small shops has started increasing. These facilities and the resultant expansion of tourism in Uttarakhand are going to give an impetus to its development. I am glad that the government of double engine is continuously providing financial assistance for skill development of the youth as well as to help them increase the home-stay facilities here. The campaign to connect the youth of border areas with NCC is also preparing the youth for a bright future. The good schools in the border areas all over the country will also run NCC there. NCC was run mainly in Ahmedabad, Mumbai and Chennai for 75 years. Now NCC will start in these villages. And the children of my villages will get immense benefits.
Friends,
The biggest challenge of the people in our hill regions is connectivity. If there is no connectivity, then life on the mountain will come to a standstill. Our double engine government is addressing this challenge as well. Today every means is being worked on to provide multimodal connectivity to Uttarakhand. The sound of a train on the green hills of the Himalayas will write a new story of Uttarakhand's development. Dehradun Airport is also now serving in a new avatar. I had just gone to Himachal Pradesh and started the Vande Bharat train there. And many people told me that there were some people from older generations in the villages who had never seen a train there. But now the Vande Bharat train has started in Himachal. Although the Vande Bharat train will stop at only one station in Himachal, it is a wonderful gift for the people of Himachal and the hills. The four lane highways and expressways are soon going to come up that will help you in commuting between Himachal and Uttarakhand. Even the people travelling from Delhi and UP to Uttarakhand will also be benefitted. Chardham All Weather Road is giving a new hope to the people of Uttarakhand as well as tourists and devotees. Now every tourist coming to Uttarakhand from other states can take with him a wonderful travel experience. The Delhi-Dehradun Economic Corridor will not only reduce the distance between Delhi and Dehradun, but will also give a boost to the industries of Uttarakhand.
Brothers & Sisters,
Modern connectivity is also a guarantee of national security. Therefore, for the last 8 years, we are taking several steps in this direction. Few years back we had launched 2 major connectivity schemes. One is Bharatmala and the other is Sagarmala. Under Bharatmala, the border areas of the country are being connected with the best and the widest highways. While under Sagarmala, the connectivity of its coasts is being strengthened. We have also done an unprecedented expansion of border connectivity from Jammu and Kashmir to Arunachal Pradesh in the last 8 years. Since 2014, the Border Roads Organization has constructed about 7,000 kilometers of new roads and hundreds of new bridges. Many important tunnels have also been completed. There was a time when one had to take permission from the centre even for the construction of roads along the borders. We not only ended this compulsion, but also laid emphasis on building good roads along the border and at a faster pace. Now in order to further improve the connectivity of the hill states, we are moving ahead with the work of Parvatmala, just like Bharatmala and Sagarmala. Under this, a huge network of ropeways is being built in Uttarakhand and Himachal. When we think of the borders here, people imagine only military friends and soldiers here and it is assumed that everything else will be deserted. But we have to change this concept too and we have to change it on the ground as well. The border villages should be full of activities and hustle and bustle. Development here should be celebrated. This is what we are trying to do so that those who have left their villages should feel like returning to their villages. That's how I want to create vibrant villages. And I am not just saying. I have done that! For example, Dhordo is the last village on the border of Pakistan and Gujarat. Dhordo is in the desert of Kutch. Today Dhordo has become a huge tourist spot. Lakhs of people go there every year. Business there is worth crores of rupees. We have made the last village alive again! And because of that the whole area has become vibrant.
There is a desert in Gujarat near the Pakistan border. There used to be a small place of worship in that place. That small place has now been redeveloped into a huge pilgrimage centre. I had sent the officers of Uttarakhand to that place to assess whether it was possible to develop such things in and around Mana. I firmly believe that there has to be such things in the villages near the border. That's why I have come here today. I want to understand its nuances. I believe that the road that is being constructed from Mana to Mana Pass will be a huge attraction for tourists and will mark a new era. I will create such a situation that people who come to visit Badrinath will not return until they see Mana Pass. Similarly, widening the road from Joshimath to Malari will not only benefit the general public but will also help our soldiers to reach the border easily.
Brothers and sisters,
The challenges of our hill States are alike. Their aspirations for development are also tremendous. Uttarakhand and Himachal in many ways are connected with each other geographically and traditionally. This is Garhwal. And on the other side of Uttarkashi and Dehradun lies Shimla and Sirmaur. It is very difficult to distinguish between the hills of Jaunsar and Sirmaur. I recently visited a number of places in Himachal. There people talk a lot about Uttarakhand. The people of Himachal say that Uttarakhand has brought back the double engine government for rapid development of the places of worship and heritage, and for enhancing facilities in the border and hilly areas. This mantra is inspiring Himachal too. I reassure Uttarakhand that I shall leave no stone unturned to fulfil your aspirations. I have also come to seek the blessings of Baba Kedar and Badri Vishal so that I succeed in meeting the trust of the people. Once again I congratulate you all for the various development projects. Thanks to you all and to my mothers & sisters for coming here in such large numbers and showering their blessings. Probably no one is home today. Mana village has completely changed the scenario here. I am so grateful that the mothers and sisters have blessed me. My best wishes to you all on Diwali in advance! I conclude my speech by praying to Badri Vishal for your good health and for the success of your children!
Speak with me with all your strength - Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai.
Jai Badri Vishal, Jai Badri Vishal, Jai Badri Vishal.
Jai Baba Kedar, Jai Baba Kedar, Jai Baba Kedar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.