Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on the occasion of 150th Birth Anniversary of Shri Vijay Vallabh Surishwar Ji via video message
26 OCT 2022 8:02PM by PIB Delhi
Mathen Vandami!
On this occasion, I greet all the believers of Jain faith across the world and the bearers of the saint tradition of India. Many revered saints are present in this program. I am privileged to meet you and seek your blessings many times. When I was in Gujarat, I had the opportunity to listen to ‘Santvani’ in Vadodara and Chhota Udaipur's Kanwat village also. I had the privilege of unveiling the statue of Pujya Shri Vijay Vallabh Surishwar ji during the launch of his 150th birth anniversary. Today once again I am amongst the saints through technology. Today a commemorative postage stamp and coin dedicated to Acharya Shri Vijay Vallabh Surishwar ji has been released. Therefore, this opportunity means double happiness for me. The release of the commemorative postage stamp and the coin is a very important endeavour to connect the masses with the spiritual consciousness that Pujya Acharya ji has always reflected in his life through his speeches and in his philosophy.
The two-year-long celebrations are now drawing to a close. The campaign you launched during this period to awaken faith, spirituality, patriotism and national power is commendable. Today the world is going through the crises of war, terror and violence. The world is looking for inspiration and encouragement to break out of this vicious circle. In such a situation, the ancient tradition, philosophy and the potential of today's India is emerging as a big hope for the world. The path shown by Acharya Shri Vijay Vallabh Surishwar Maharaj and the teachings of Jain gurus are the solution to these global crises. The way Acharya ji practiced ‘Ahimsa’ (non-violence), ‘Anekanta’ (solitude) and ‘Aparigraha’ (renunciation) and made constant efforts to spread it among the people continues to inspire all of us even today. His insistence for peace and harmony was clearly visible even during the horrors of Partition. Due to the partition of India, Acharya Shri had to break the fast of ‘Chaturmas’.
Who knows better than you the importance of this fast of ‘sadhana’ by staying put in one place? But Pujya Acharya not only decided to come to India but took every possible care of the wellbeing and service of the rest of the people who had to leave everything and come here.
Friends,
The path of ‘Aparigraha” shown by the Acharyas was also adopted by the revered Mahatma Gandhi during the freedom movement. ‘Aparigraha’ is not only renunciation, but controlling all kinds of attachments. Acharya Shri has shown that better work can be done for the welfare of all by working sincerely for our tradition and culture.
Friends,
Gachadhipati Jainacharya Shri Vijay Nityanand Surishwar ji repeatedly mentions that Gujarat has given 2-2 Vallabhs to the country. It is also a coincidence that today the 150th birth anniversary celebrations of Acharya ji are coming to an end, and after a few days we are going to celebrate Sardar Patel's birth anniversary as National Unity Day. Today the Statue of Peace is one of the largest statues of saints and the Statue of Unity is the tallest statue in the world. These are not just tall statues, but they are also the important symbols of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. Sardar Saheb had united India which was divided into pieces and princely states. Acharya ji visited different parts of the country and strengthened the unity and integrity and the culture of India. He also worked closely with various freedom fighters during the movement for the independence of the country.
Friends,
Acharya ji said that "the prosperity of the country is dependent on the economic prosperity and India’s art, culture and civilization can be kept alive only by adopting Swadeshi". He has taught us how to promote religious tradition and Swadeshi together. His clothes used to be white, but at the same time, they were made of Khadi only. He adopted it for life. Such a message of Swadeshi and self-reliance is very relevant even today in the ‘Amrit Kaal’ of independence. This is the basic mantra of progress for a self-reliant India. Therefore, we have to further strengthen this path shown by Acharya Vijay Vallabh Surishwar ji and the present Gachhadhipati Acharya Shri Nityanand Surishwar ji. Revered saints, the rich tradition of social welfare, people’s service, education and public consciousness that you have developed in the past should continue to expand. This is the need of the country today. We are moving towards the making of a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. For this, the country has taken ‘Panch Pranas’ (five pledges). The role of the saints is very important in the accomplishment of these five pledges. The guidance of saints is always important regarding the empowerment of civic duties. Along with this, the consciousness campaign from your side to make the country vocal for local and develop respect for the goods made by the people of India is a great service to the nation. Most of your followers are involved in trade and business. Their pledge that they would only trade, buy and sell goods made in India would be a big tribute to Maharaj Sahib. Acharya Shree has also shown us that ‘Sabka Prayas’ (collective efforts) is the path of progress for everyone, for the entire country. May we continue to pave this path! With this wish, I greet all the saints!
Many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ବଲ୍ଲଭ ସୁରିଶ୍ୱର ଜୀଙ୍କର 150 ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
27 OCT 2022 2:14PM by PIB Bhubaneswar
ମଥେନ ବନ୍ଦାମି।
ସାରା ଦୁନିଆରେ ଜୈନ ମତାବଲମ୍ବି ଏବଂ ଭାରତର ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରାର ବାହକ ସମସ୍ତ ଆସ୍ଥାବାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନେକ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ଦର୍ଶନ, ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସାନିଧ୍ୟର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ଅନେକ ଥର ମିଳିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ଥିବା ବେଳେ ବଡ଼ୋଦରା ଏବଂ ଛୋଟ ଉଦୟପୁରର କଂୱାଟ ଗ୍ରାମରେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସନ୍ଥବାଣୀ ଶୁଣିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବଲ୍ଲବ ସୁରୀଶ୍ବର ଜି ଙ୍କ ସାର୍ଦ୍ଧଶତୀ ଅର୍ଥାତ୍ 150ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜି ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତିମାର ଅନାବରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ମୋତେ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ସବୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି। ଆଜି ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ବଲ୍ଲଭ ସୁରିଶ୍ବର ଜି ଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ସ୍ମାରକ ଡାକ ଟିକସ ଓ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୋ ପାଇଁ ଏହି ଅବସର ଦୁଇଗୁଣା ଖୁସି ନେଇ କରି ଆସିଛି। ସ୍ମାରକ ଡାକ ଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରାର ଉନ୍ମୋଚନ ଏକ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଅଟେ, ଏହି ଆଧ୍ୟତ୍ମିକ ଚେତନା ଦ୍ବାରା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମନକୁ ଯୋଡ଼ିବା, ଯାହା ପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜି ନିଜର ଜୀବନବ୍ୟାପୀ କର୍ମ ଦ୍ବାରା ବାଣୀ ଦ୍ବାରା ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦର୍ଶନରେ ସର୍ବଦା ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ସମାରୋହଣ ଏବେ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଆସ୍ଥା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମ, ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରଶକ୍ତିକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଆପଣ ଚଲାଇଛନ୍ତି ତାହା ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ସନ୍ଥଗଣ, ଆଜି ଦୁନିଆଁ ଯୁଦ୍ଧ, ଆତଙ୍କ ଏବଂ ହିଂସାର ସଙ୍କଟକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏହି କୁଚକ୍ରରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସାରା ଦୁନିଆଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛି। ଏପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପୁରାତନ ପରମ୍ପରା, ଭାରତର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆଜିର ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହି ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ବଲ୍ଲଭ ସୁରୀଶ୍ବର ମହାରାଜଙ୍କ ଦେଖା ଯାଇଥିବା ରାସ୍ତା, ଜୈନ ଗୁରୁଙ୍କ ଉପଦେଶ, ଏହି ବିଶ୍ବ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ଅଟେ। ଅହିଂସା, ଆଦର୍ଶ ଓ ଅପରିଗ୍ରହକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ସଭିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି।
ଶାନ୍ତି ଓ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ବିଭାଜନର ବିଭୀଷିକା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖା ଯାଇଛି। ଭାରତ ବିଭାଜନ କାରଣରୁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଙ୍କୁ ଚତୁର୍ମାସ ବ୍ରତ ମଧ୍ୟ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା।
ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ରହି ସାଧନାର ଏହି ବ୍ରତ କେତେ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଭଲ କିଏ ଜାଣିଛି। କିନ୍ତୁ ପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆସିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ ଏବଂ ବାକି ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ନିଜର ସବୁ କିଛି ଛାଡ଼ି ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ସୁଖ ଏବଂ ସେବାର ମଧ୍ୟ ସବୁ ପ୍ରକାର ଯତ୍ନ ନେଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟଗଣ ଅପରିଗ୍ରହର ଯେଉଁ ରାସ୍ତା କରିଛନ୍ତି, ସ୍ବାଧୀନତାର ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପୂଜ୍ୟ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ମଧ୍ୟ ତାହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଅପରିଗ୍ରହ କେବଳ ତ୍ୟାଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ସବୁ ପ୍ରକାର ମୋହ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବା ମଧ୍ୟ ଅପରିଗ୍ରହ ଅଟେ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ଯେ ନିଜର ପରମ୍ପରା, ନିଜର ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସଭିଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗଚ୍ଛାଧିପତି ଜୈନାଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ସୁରୀଶ୍ବର ଜି ବାରମ୍ବାର ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ 2-2 ବଲ୍ଲଭ ଦେଶକୁ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସଂଯୋଗ ଅଟେ ଯେ ଆଜି ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜି ଙ୍କର 150ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀର ସମାରୋହ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପରେ ଆମେ ସରଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆଜି ‘ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ପିସ୍’ ସନ୍ଥଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିମା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଅଟେ ଏବଂ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ବିଶ୍ବର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମା ଅଟେ। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତୀକ ଅଟେ। ସରଦାର ସାହେବ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ ହୋଇଥିବା, ଭାରତକୁ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ବୁଲି ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ, ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶର ସ୍ବାଧୀନତା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଆନ୍ଦୋଳନ ହୋଇଛି ସେହି ସମୟରେ ସେ କୋଟି କୋଟି ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କାମ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜି କହୁଥିଲେ ଯେ ‘‘ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧି ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ସ୍ବଦେଶୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଭାରତର କଳା, ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଭାରତର ସଭ୍ୟତାକୁ ଜୀବିତ ରଖି ପାରିବା।’’ ସେ ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଯେ ଧାର୍ମିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସ୍ବଦେଶୀ କୁ କିପରି ଏକ ସହିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇପାରିବ। ତାଙ୍କର ବସ୍ତ୍ର ଧବଳ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ସେ ବସ୍ତ୍ର ଖଦିର ହିଁ ହେଉଥିଲା। ତାହାକୁ ସେ ଆଜୀବନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସ୍ବଦେଶୀ ଏବଂ ସ୍ବାବଲମ୍ବନର ଏପରି ବାର୍ତ୍ତା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆଜାଦିର ଅମୃତକାଳରେ ବହୁତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରଗତିର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ଅଟେ। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ବୟଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଜୟ ବଲ୍ଲଭ ସୁରୀଶ୍ବର ମହାଶୟଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଚ୍ଛାଧିପତି ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ସୁରୀଶ୍ବର ମହାଶୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ସଶକ୍ତ ହୋଇଛି, ଏହାକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ୍ କରିବାକୁ ହେବ। ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥଗଣ, ଅତୀତରେ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ, ମାନବ ସେବା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଚେତନାର ଯେଉଁ ସମୃଦ୍ଧ ପରିପାଟି ଆପଣ ବିକଶିତ କରିଥିଲେ ତାହାର ନିରନ୍ତର ବିସ୍ତାର ହେଉ, ଏହା ଆଜିର ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ। ଆଜାଦିର ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶ ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣର ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଛି। ଏହି ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣକୁ ସିଦ୍ଧିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ କିପରି ଆମେ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଏଥିପାଇଁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ସର୍ବଦା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ସହିତ ଦେଶ ଲୋକାଲ୍ ପାଇଁ ଭୋକାଲ୍ ହେଉ, ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମାନ ସମ୍ମାନ ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଚେତନା ଅଭିଯାନ ବହୁତ ବଡ଼ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା ଅଟେ। ଆପଣଙ୍କ ଅଧିକାଂଶ ଅନୁଗାମୀ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଟନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ଯେ ସେମାନେ ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀର ହିଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବେ, କ୍ରୟ-ବିକ୍ରୟ କରିବେ, ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ହିଁ ବ୍ୟବହାର କରିବେ, ମହାରାଜ ସାହିବଙ୍କୁ ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ। ସଭିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ, ସଭିଙ୍କ ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ଏହି ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଥକୁ ଆମେ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା, ଏହି କାମନା ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ସନ୍ଥଗଣକୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ।
ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!