Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on the occasion of 150th Birth Anniversary of Shri Vijay Vallabh Surishwar Ji via video message
26 OCT 2022 8:02PM by PIB Delhi
Mathen Vandami!
On this occasion, I greet all the believers of Jain faith across the world and the bearers of the saint tradition of India. Many revered saints are present in this program. I am privileged to meet you and seek your blessings many times. When I was in Gujarat, I had the opportunity to listen to ‘Santvani’ in Vadodara and Chhota Udaipur's Kanwat village also. I had the privilege of unveiling the statue of Pujya Shri Vijay Vallabh Surishwar ji during the launch of his 150th birth anniversary. Today once again I am amongst the saints through technology. Today a commemorative postage stamp and coin dedicated to Acharya Shri Vijay Vallabh Surishwar ji has been released. Therefore, this opportunity means double happiness for me. The release of the commemorative postage stamp and the coin is a very important endeavour to connect the masses with the spiritual consciousness that Pujya Acharya ji has always reflected in his life through his speeches and in his philosophy.
The two-year-long celebrations are now drawing to a close. The campaign you launched during this period to awaken faith, spirituality, patriotism and national power is commendable. Today the world is going through the crises of war, terror and violence. The world is looking for inspiration and encouragement to break out of this vicious circle. In such a situation, the ancient tradition, philosophy and the potential of today's India is emerging as a big hope for the world. The path shown by Acharya Shri Vijay Vallabh Surishwar Maharaj and the teachings of Jain gurus are the solution to these global crises. The way Acharya ji practiced ‘Ahimsa’ (non-violence), ‘Anekanta’ (solitude) and ‘Aparigraha’ (renunciation) and made constant efforts to spread it among the people continues to inspire all of us even today. His insistence for peace and harmony was clearly visible even during the horrors of Partition. Due to the partition of India, Acharya Shri had to break the fast of ‘Chaturmas’.
Who knows better than you the importance of this fast of ‘sadhana’ by staying put in one place? But Pujya Acharya not only decided to come to India but took every possible care of the wellbeing and service of the rest of the people who had to leave everything and come here.
Friends,
The path of ‘Aparigraha” shown by the Acharyas was also adopted by the revered Mahatma Gandhi during the freedom movement. ‘Aparigraha’ is not only renunciation, but controlling all kinds of attachments. Acharya Shri has shown that better work can be done for the welfare of all by working sincerely for our tradition and culture.
Friends,
Gachadhipati Jainacharya Shri Vijay Nityanand Surishwar ji repeatedly mentions that Gujarat has given 2-2 Vallabhs to the country. It is also a coincidence that today the 150th birth anniversary celebrations of Acharya ji are coming to an end, and after a few days we are going to celebrate Sardar Patel's birth anniversary as National Unity Day. Today the Statue of Peace is one of the largest statues of saints and the Statue of Unity is the tallest statue in the world. These are not just tall statues, but they are also the important symbols of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. Sardar Saheb had united India which was divided into pieces and princely states. Acharya ji visited different parts of the country and strengthened the unity and integrity and the culture of India. He also worked closely with various freedom fighters during the movement for the independence of the country.
Friends,
Acharya ji said that "the prosperity of the country is dependent on the economic prosperity and India’s art, culture and civilization can be kept alive only by adopting Swadeshi". He has taught us how to promote religious tradition and Swadeshi together. His clothes used to be white, but at the same time, they were made of Khadi only. He adopted it for life. Such a message of Swadeshi and self-reliance is very relevant even today in the ‘Amrit Kaal’ of independence. This is the basic mantra of progress for a self-reliant India. Therefore, we have to further strengthen this path shown by Acharya Vijay Vallabh Surishwar ji and the present Gachhadhipati Acharya Shri Nityanand Surishwar ji. Revered saints, the rich tradition of social welfare, people’s service, education and public consciousness that you have developed in the past should continue to expand. This is the need of the country today. We are moving towards the making of a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. For this, the country has taken ‘Panch Pranas’ (five pledges). The role of the saints is very important in the accomplishment of these five pledges. The guidance of saints is always important regarding the empowerment of civic duties. Along with this, the consciousness campaign from your side to make the country vocal for local and develop respect for the goods made by the people of India is a great service to the nation. Most of your followers are involved in trade and business. Their pledge that they would only trade, buy and sell goods made in India would be a big tribute to Maharaj Sahib. Acharya Shree has also shown us that ‘Sabka Prayas’ (collective efforts) is the path of progress for everyone, for the entire country. May we continue to pave this path! With this wish, I greet all the saints!
Many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী বিজয় বল্লভ সুরিস্বর জীগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা পীখিবা ৱারোল
26 OCT 2022 8:02PM by PIB Imphal
মথেন বন্দামি‍।
মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা জৈন লাইনিংবু থাজবশিং অমসুং ভারতকী লম্বোইবগী চৎনবী ঙাক্লিবা মীওইশিংগী মফমদা ঙসিগী তাঞ্জাম অসিদা ইকোক নোঞ্জরি‍। থৌরম অসিদা ইকায়খুম্নরবা লম্বোইবা কয়া শরুক য়ারি‍। অদোমগা উনজবা, থৌজাল ফংজবা অমদি তোৎন তিন্নবগী তাঞ্জা কয়া লাইবক ফদুনা ফংজরে‍। ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, ভদোদরা অমদি ছোতা উদয়পুরগী কনৱৎ খুঙ্গঙদা লম্বোইবশিংগী পাউজেল তাজনবগী খুদোংচাবা ফংজখি‍। অচার্য় পুজ্য শ্রী বিজয় বল্লভ সুরিস্বর জীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন হৌরকপদা, ঐনা লাইবক ফদুনা অচার্য় জী মহারাজগী মীতম মায়খুম হাংদোকপগী খুদোংচাবা ফংজখি‍। ঙসি অমুক্কা হন্না তেক্নোলোজীগী মতেংনা ঐ লম্বোইবা ময়ামগী মরক্তা তিনবা ফংজরি‍। ঙসি অচার্য় শ্রী বিজয় বল্লভ সিরিস্বর জীদা কত্থোকচবা নীংশিং খুদম ওইগদবা পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং শেনয়েক ফোঙখি‍। অসুম্না ঙসিগী মীকুপ অসিনা শরুক অনি থোক্না নুংঙাইবগী তাঞ্জা পুরক্লি‍। নীংশিং খুদম ওইনা পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং শেনয়েক ফোঙলিবা অসি ইকায়খুম্নরবা অচার্য় জীনা মপুন্সি চুপ্পা পাঙথোকখিবা থবক থৌরমশিং, পাউজেলশিং অমসুং উনবদা ফোঙদোকখিবা মীয়ামবু নুংগী ৱাখল্লোনগা মরী শম্নহনবা হায়বদুগী মরুওইবা থৌরাং অমনি‍।
চহি অনি চুপ্না চত্থরক্লিবা থৌরম অসি হৌজিক্তি অরোইবা মতম লাক্লে‍। থৌরম অসিগী মনুংদা লাইনিংদা থাজবা, নুংগী ৱাখলদা লুপ্নবা, মরৈবাক নুংশিবগী ইথিল পোকহন্নবা অমদি লৈবাক্কী মতিং হেনগৎহন্নবা অদোম্না হৌদোকখিবা কেম্পেন শিংথানিংঙাইনি‍। লম্বোইবা ময়াম, ঙসি মালেম অসিনা লাল, অকি তুজুংবা অমদি হাৎন-শুনবগী লাংফম কয়া থেংনরি‍। অসিগুম্বা তমথিরবা চগোয় অসিদগী থোরক্নবগীদমক মালেম অসিনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী মচাকশিং থিরি‍। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা, ভারতকী অরিবা চৎনবী, ভারতকী ৱাঙুলোন অমসুং ঙসিগী ভারতকী মতিক মালেমগী থাজবগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লি‍। অচার্য় শ্রী বিজয় বল্লভ সিরিস্বর মহারাজনা তাকপিরম্বা লম্বী, জৈন গুরুশিংনা তম্বিরম্বশিংনা হায়রিবা মালেমগী লাংফমশিং অসিগী পাম্বৈ ওইরি‍। অচার্য়না অহিংসা, পুন্না হিংমিন্নবা অমদি ওইজবা থাদোকপগী ৱাখল্লোন থাগোন্নদুনা হিংলম্বা মওং, অমদি হায়রিবা লীচৎ অসিদা মীয়ামবু চিংশিন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরম্বশিংনা, ঙসিফাওবা ঐখোয় পুম্নমকপু পুক্নিং থৌগৎলি‍। মহাক্না ইং তপ্না অমদি নুংশি চান্ননা লৈমিন্ননবা পাউজেল্লম্বশিং পার্তিসনগী তমথিরবা মতমদুদসু ময়েক শেংনা উখি‍। ভারত শেত্তোক্নখিবনা মরম ওইরগা অচার্য় শ্রীনা মহাক্কী চতুর্মাসকী চরা হেনবা তোকখি‍।
মফম অমদা লেঙদনা লৈদুনা চরা হেন্দুনা হীরি কোনবা কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বসি অদোমদগী হেন্না অতৈ কনানা খঙলমগনি‍। অদুবু ইকায়খুম্নরবা অচার্য় মশামক ভারত্তা লাক্তুনা পুম্নমক থাদোক্লমদুনা মফমসিদা লাকখিবা মীওইশিংগী নুংঙাই য়াইফনবা অমদি থৌগলগীদমক তৌবা য়াবা পুম্নমক মহাক্না তৌখি‍।
মরূপশিং,
অচার্য়শিংনা ওইজবা থাদোকপগী লম্বীদা চৎলিবা অদুগুম নীংতম ঈহৌদা ইকায়খুম্নরবা মহাত্মা গান্ধীনা লম্বী অদুদা চৎখি‍। ওইজবা থাদোকপা হায়বসি শুপ্নতগী কত্থোকপখক নত্তে, মখল খুদিংমক্কী অপাম মীহৌ পুম্নমক থাদোকপদুবুনি‍। ইশাগী নাৎ, ইশাগী চৎনবী ঙাক্নবগীদমক পুকচেল শেংনা থবক তৌদুনা পুম্নমক্কী য়াইফনবা থবক হেন্না নীংথিনা পায়খৎপা ঙম্মী হায়বা অচার্য় শ্রীনা উৎপিরম্মী‍।
মরূপশিং,
গচ্ছাধিপতি জৈনাচার্য় শ্রী বিজয় দিত্যানন্দ সুরিস্বর জীনা লৈবাকসিদা গুজরাতনা বল্লব ২ খুদোল তম্লি হায়না হন্না হন্না পনবিরম্মী‍। ঙসি অচার্য় জীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাঙথোকপা লোইশিল্লক্লি, অমদি নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ঐখোয়না সরদার পতেলগী মপোক কুমওন, নেস্নেল য়ুনিতী দে হায়না পাঙথোক্কদৌরিবা অসিসু তাঞ্জা চানবা অমনি‍। ঙসি ‘স্তেচু ওফ পীসনা লম্বোইবশিংগী খ্বাইদগী চাউবা মীতম ওইরি অদুগা স্তেচু ওফ য়ুনিতীনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম ওইরি‍। মখোয়শিং অসি অৱাংবা মীতমখক্তা ওইবতা নত্তনা এক ভারত, স্রেস্থ ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা খুদমসু ওইরিবনি‍। সরদার সাহবনা মচেৎ মচেৎ তারম্বা, নিংথৌ পানবা লৈবাক মচা মচা ওইনা লৈরম্বা ভারতবু পুনশিনবিরম্মী‍। অচার্য় জীনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা চত্তুনা ভারতকী লিংজেল মান্নবা, অমত্তা ওইবা, ভারতকী নাৎপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লম্মী‍। লৈবাকসিগী নীংতম ঈহৌ মতমদসু মহাক্না তোঙান তোঙানবা নীংতম লান্মীশিংগা নক্ননা থবক তৌমিন্নখি‍।
মরূপশিং,
“লৈবাক্কী নুংঙাই য়াইফবা হায়বসি শেন্মিৎলোন্দা নুংঙাই য়াইফবগী মখা পোল্লি, স্বদেসীগী ৱাখল্লোন ঙাক্না চৎপনা ভারতকী কলয়, ভারতকী নাৎ অমসুং ভারতকী সিভিলাইজেসনবু হিংহন্দুনা থম্বা ঙমগনি”, হায়না অচার্য় জীনা হায়বিরম্মী‍। মহাক্না কমদৌনা লাইনিং লীচৎ অমসুং স্বদেসী পুন্না য়োকখৎমিন্নগদগে হায়বা তাকপিরম্মী‍। মখোয়গী ফিজোল অঙৌবা ওইরম্মী অদুগা খাদি ফিরোলখক্তমক শীজিন্নরম্মী‍। মহাক্না মদু মপুন্সি চুপ্পা শেৎখি‍। অসিগুম্বা স্বদেসী অমসুং ইরোমদোম লেপচবগী পাউজেল অসি ঙসিগী অজাদি কা অমৃৎ কাল অসিদসু চপ চানা ৱাহন্থোক লৈরি‍। মসিনা ইরোমদোম লেপচবা ভারত পুরক্নবগী মচং ওইবা লাইৱানি‍। মরম অসিনা, অচার্য় বিজয় বল্লভ সুরিস্বর জী মশামক্তগী হৌরগা ঙসিগী গচ্ছাধিপতি অচার্য় শ্রী নিত্যানন্দ সুরিস্বর জী ফাওবনা খোঙফম চেৎশিলহনবিরম্বা লম্বী অসি ঐখোয়না মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা তাই‍। ইকায়খুম্নরবা লম্বোইবশিং, অদোম্না মমাঙথক্তগী শেমগৎপিরম্বা খুন্নাই য়াইফনবা, মীওইবা খুন্নাইগী থৌগল, মহৈ মশিং অমসুং মীয়ামদা ৱাখল তাহনবগী ইনাক খুল্লবা চৎনবী অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোরকপা ওইরসনু‍। মসি ঙসি লৈবাকসিনা মথৌ তারিবনি‍। অজাদি কা অমৃৎ কাল অসিদা, ঐখোয়না চাওখৎলবা ভারত অমগী মায়কৈদা চঙশিল্লি‍। মসিগীদমক লৈবাক অসিনা ৱাশক মঙা শক্লি‍। হায়রিবা ৱাশক মঙা অসি ফংবা ঙম্নবা হোৎনবদা অদোমগুম্বা লম্বোইবা ময়ামগী থৌদাং য়াম্না মরুওই‍। ঐখোয়না মীয়ামগী থৌফম থোকপা থৌদাংশিং কমদৌনা মপাঙ্গল কনখৎহনগদগে হায়বসিদা লম্বোইবশিংগী লমজিং লমতাক মতম পুম্নমক্তা মরুওই‍। মসিগা লোয়ননা, লৈবাকসিদা ভোকেল ফোর লোকেল লৈহনবা তাই, ভারতকী মীয়াম্না পুথোকচবা পোৎলমশিং ইকায়খুম্নবিবা তাই, মসিগীদমক অদোমগী মায়কৈদগী মীয়ামদা ইথিল পীননবা কেম্পেন চত্থরিবা অসি লৈবাক্কী অচৌবা থৌগল অমনি‍। অদোমবু নীংজবা, থাজবা অয়াম্বনা লল্লোন ইতিক তৌবা মীওইশিংনি‍। মখোয়না ভারত্তা পুথোকপা পোৎলমশিংখক্তমক লল্লোনগনি, লৈগনি অমদি য়োনগনি, অমদি ভারত্তা পুথোকপা পোৎলমশিংখক্তমক শীজিন্নগনি হায়না ৱাশক শক্লগদি মদু মহারাজ সাহবকী মফমদা অচৌবা শ্রদ্ধাঞ্জলি অমা ওইগদৌরিবনি‍। পুম্নমক্কী, লৈবাক পুম্বগীদমক ময়াম চঙদুনা হোৎনমিন্নবা হায়রিবা লম্বী অসি অচার্য় শ্রীনা ঐখোয়না উৎপিরম্বা লম্বীনি‍। ঐখোয় পুম্নমক্না লম্বী অসিদা মখা তানা চৎমিন্নসি হায়বা ৱাফমসি থমজবগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না লম্বোইবা পুম্নমকপু ঐনা খুরুমজরি !
ময়ামবু হন্না হন্না থাগৎচরি !