শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মার্কেতিং সীজন ২০২৩-২৪গী ওইনা রবী মহৈ মরোং পুম্নমক্কী মিনিমক সপ্পোর্ত প্রাইস মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
রেপসীদ অমসুং হঙ্গামগী ওইনা শেঞ্জংগী মথক্তা শেন্দোংগী চাং চাদা ১০৪ ওইরে,
গেহুগী চাদা ১০০, লেন্তিলগী চাদা ৮৫, গ্রামগী জাদা ৬৬, চনানগী চাদা ৬০, অমদি কুশুমলৈগী চাদা ৫০ ওইরে
18 OCT 2022 1:34PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোকখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনমিক এফ্যার্সনা মার্কেতিং সীজন ২০২৩-২৪গী ওইনা খনগৎলবা রবী লৌরোক্কী মহৈ মরোং পুম্নমক্কী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎপদা অয়াবা পীখ্রে
লৈঙাক্না মার্কেতিং সীজন ২০২৩-২৪গী ওইনা রবি মহৈ মরোংগী এম.এস.পি. হেনগৎলিবা অসি লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক শেন্দোং লৈহন্নবগীদমক্তনি‍। এম.এস.পি. খ্বাইদগী চাউনা হেনগৎলিবসি লেন্তিল (মসুর)দা কুইন্তলদা লুপা ৫০০ অদুগা মথংদা রেপসীদ অমসুং হঙ্গামদা কুইন্তল অমদা লুপা ৪০০নি‍। কুশুমলৈগীদমক্তদি কুইন্তলদা লুপা ২০৯ হেনগৎপদা অয়াবা পীরে‍। গেহু, গ্রাম অমসুং চনানগীদমক্তা মথঙশিৎনা কুইন্তলদা লুপা ১১০ অমসুং ১০০ হেনগৎপদা অয়াবা পীরে‍।
মার্কেতিং সীজন ২০২৩-২৪গী ওইনা রবি মহৈ মরোং পুম্নমক্কী এম.এস.পি.
(কুইন্তলদা লুপা)
সেরিএল মশিং
মহৈ মরোং
এম.এস.পি.
আর.এম.এস.
২০২২-২৩
এম.এস.পি.
আর.এম.এস.
২০২৩-২৪
পোত্থোক পুথোকপগী শেঞ্জং*
আর.এম.এস. ২০২৩-২৪
হেনগৎলকপা এম.এস.পি. (এবসোলুৎ)
শেঞ্জংগী মথক্তা লৈবা শেন্দোং
(চাদা)
গেহু
২০১৫
২১২৫
১০৬৫
১১০
১০০
চনান
১৬৩৫
১৭৩৫
১০৮২
১০০
৬০
গ্রাম
৫২৩০
৫৩৩৫
৩২০৬
১০৫
৬৬
লেন্তিল মসুর
৫৫০০
৬০০০
৩২৩৯
৫০০
৮৫
রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম
৫০৫০
৫৪৫০
২৬৭০
৪০০
১০৪
কুশুমলৈ
৫৪৪১
৫৬৫০
৩৭৬৫
২০৯
৫০
*মী নেকপগী খুৎশুমল, শন/মেচিন অৱাইমল, লম ৱাইবগী লৌশাল, মরী, হার, শন্থীনচিংবা মচাকশিং শীজিন্নবদা চঙখিবা শেন্ফম, ঈথৈ লৌখোংগী শেন্ফম, মচাক মথুম অমসুং লৌতাংশঙগী মমল হন্থরকপা, ৱর্কিং কেপিতেলগী শেন্দোয়, পম্প সেৎ চলাইবগী দীজল/মৈগী মমলনচিংবা, অতৈ চাদিং অমসুং ইমুংগী মীওইশিংগী হোত্তোক্লবা খুৎশুমলনচিংবদা চঙখিবা শেনফম পুম্নমক য়াওরগা পাবা শেঞ্জংনি‍।
মার্কেতিং সীজন ২০২৩-২৪গী রবি মহৈ মরোংগী এম.এস.পি. হেনগৎলিবা অসি লৌমীশিংদা শেন্দোং লৈহন্নবগী পান্দমদা ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫গী চাংদা এম.এস.পি. লেপ্ননবা কেন্দ্র বজেৎ ২০১৮-১৯দা লাউথোকখিবা অদুগী পরিংদনি‍। শেন্দোং খ্বাইদগী য়ামবগী চাং অসি রেপসীদ অমসুং হঙ্গামদা চাদা ১০৪ ওইরে, অদুগা মথঙদনা গেহুগী চাদা ১০০, লেন্তিলগী চাদা ৮৫, গ্রামগী জাদা ৬৬, চনানগী চাদা ৬০, অমদি কুশুমলৈগী চাদা ৫০ ওইরে‍।
ইং ২০১৪-১৫দগী হৌরগা, থাউ থোকপা মরূ অমসুং পল্সেস পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক নৌনা মীৎয়েঙ চঙদুনা লাক্লি‍। থৌরাং অসিনা চাউনা কান্নবা পীরি‍। থাউ থোকপা মরূ পুথোকপগী চাং ২০১৪-১৫দা মিলিয়ন তন ২৭.৫১ ওইরম্বদগী ২০২১-২২দা (৪শুবা এদভান্স এস্তিমেৎ) মিলিয়ন তন ৩৭.৭০দা হেনগৎলক্লে‍। পল্সেস পুথোকপদসু মতৌ অসুম্না হেনগৎলকপগী চাং উরি‍। সীদ মিনিকিৎ প্রোগ্রাম অসি লৌমীশিংগী লৌবুক্তা অনৌবা মরূ ফংহন্নবগী অচৌবা খুৎলায় অমনি, অদুগা মসিনা মরূ শিন্দোকপগী চাং হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং য়ারি‍।
থাউ থোকপা মরূ অমসুং পল্সেস পুথোকপগী চাং ২০১৪-১৫দগী হৌরগা মশক থোক্না হেনগৎলক্লে‍। পল্সেসকী পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেক্তর অমদা কেজি ৭২৮ (২০১৪-১৫) ওইরম্বদগী হেক্তর অমদা কেজি ৮৯২ (৪শুবা এদভান্স এস্তিমেৎ, ২০২১-২২)দা হেনগৎলে‍। মতৌ অসুম্না থাউ থোকপা মরূ পুথোকপগী চাং হেক্তর অমদা কেজি ১০৭৫ (২০১৪-১৫) ওইরম্বদগী হেক্তর অমদা কেজি ১২৯২ (৪শুবা এদভান্স এস্তিমেৎ, ২০২১-২২)দা হেনগৎলে‍।
লৈঙাক্না থাউ থোকপা মরূ অমসুং পল্সেস পুথোকপগী চাং হেনগৎহনবদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি অমদি আত্মনিরভর ভারতকী পান্দম মপুং ফাহল্লি‍। মসিগীদমক য়াৎলিবা লাল্লোংদি মফম পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, হায় য়ীল্দিং ভেরাইতীশিং (ঐচ.ৱাই.ভি.), এম.এস.পি.গী ঙাক্লৌ অমদি পোত্থোক লৌশিনবগী থৌরাংশিংগী মখাদা পোত্থোক হেনগৎহনবনি‍।
লৈঙাক্না লৈবাকসিগী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসন শীজিন্নদুনা স্মার্ত ফার্মিং মেথদশিং শীজিন্নবসু য়োকখৎলি‍। লৈঙাক্না দিজিতেল এগ্রিকল্চরেল মিসন (দাম) পায়খৎলি, মসিদা ইন্দিয়া দিজিতেল ইকোসিস্তেম ওফ এগ্রিকলচর (আই.দি.ই.এ.), ফার্মর্স দেতাবেজ, য়ুনিফাইদ ফার্মর্স সর্ভিস ইন্তরফেস (য়ু.এফ.এস.আই.), ফন্দিং তু দি স্তেত ওন দি নিউ তেক্নোলোজী (এন.ই.জি.পি.এ.), মহালনোবিস নেস্নেল ক্রোপ ফোরকাস্ত সেন্তর (এম.এন.সি.এফ.সি.) নৌনা শেমদোকপা, লৈহাউ মশা মউ ফনা থম্বা, ফর্তিলিতী অমসুং প্রোফাইল মেপ্পিংনচিংবা য়াওরি‍। এন.ই.জি.পি.এ. প্রোগ্রামগী মখাদা, আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স অমসুং মেচিন লর্নীং (এ.আই./এম.এল.), ইন্তরনেৎ ওফ থিংস (আই.ও.তি.), ব্লোক চেন্নচিংবা নৌনা থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা দিজিতেল এগ্রিকলচর প্রোজেক্তশিং পায়খৎনবগীদমক স্তেত লৈঙাকশিংদা শেল থাদরি‍। দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী থৌরাংসু পায়খৎলি‍। স্মার্ত ফার্মিং য়োকখৎনবগীদমক, লৈঙাক অসিনা এগ্রিকলচর সেক্তরদা স্তার্তঅপশিং য়োকখৎলি অমদি এগ্রি-ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং মখোঙ শোম্বিরি‍।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices for all Rabi Crops for Marketing Season 2023-24
104 percent rate of return over cost for rapeseed & mustard,
100 percent for wheat, 85 per cent for lentil; 66 per cent for gram; 60 per cent for barley; and 50 per cent for safflower
18 OCT 2022 1:34PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi Crops for Marketing Season 2023-24.
Government has increased the MSP of Rabi Crops for Marketing Season 2023-24, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The absolute highest increase in MSP has been approved for lentil (Masur) at Rs.500/- per quintal followed by rapeseed and mustard at Rs.400/- per quintal. For safflower, an increase of Rs.209/- per quintal has been approved. For wheat, gram and barley an increase of Rs.110/- per quintal, Rs.100 per quintal respectively has been approved.
MSP for all Rabi Crops for Marketing Season 2023-24
(Rs. Per quintal)
S.No.
Crops
MSP
RMS
2022-23
MSP
RMS
2023-24
Cost* of production RMS 2023-24
Increase in MSP (Absolute)
Return over cost (in per cent)
1
Wheat
2015
2125
1065
110
100
2
Barley
1635
1735
1082
100
60
3
Gram
5230
5335
3206
105
66
4
Lentil (Masur)
5500
6000
3239
500
85
5
Rapeseed & Mustard
5050
5450
2670
400
104
6
Safflower
5441
5650
3765
209
50
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigations charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., misc. expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for Rabi Crops for Marketing Season 2023-24 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at lease 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production, aiming at reasonably fair remuneration for the farmers. The maximum rate of return is 104 percent for rapeseed & mustard, followed by 100 percent for wheat, 85 per cent for lentil; 66 per cent for gram; 60 per cent for barley; and 50 per cent for safflower.
From the year 2014-15, there has been a renewed focus on increasing the production of oilseeds and pulses. The efforts have yielded good results. Oilseeds production has increased from 27.51 million tonnes in 2014-15 to 37.70 million tonnes in 2021-22 (4th advance estimates). Pulses production has shown similar increasing trend. The Seed Minikits programme is a major tool for introducing new varieties of seeds in the farmers’ fields and is instrumental for increasing the seed replacement rate.
The productivity of pulses and oilseeds have increased substantially since 2014-15. In case of pulses productivity has been increased from 728 kg/ha (2014-15) to 892 kg/ha (4th Advance estimates, 2021-22) i.e. 22.53% increase. Similarly, in oilseed crops productivity has been increased from 1075 kg/ha (2014-15) to 1292 kg/ha (4th Advance estimates, 2021-22).
The Government’s priority is on increasing production of oilseeds and pulses and thus fulfilling the objective of Atmanirbhar Bharat. The formulated strategies are to increase production through area expansion, productivity through High Yielding Varieties (HYVs), MSP support and procurement.
Government is also promoting adoption of smart farming methods through the use of technology and innovation in the agriculture sector in the country. Government is implementing a Digital Agriculture Mission (DAM), which includes India Digital Ecosystem of Agriculture (IDEA), Farmers Database, Unified Farmers Service Interface (UFSI), Funding to the States on the new Technology (NeGPA), Revamping Mahalnobis National Crop Forecast Centre (MNCFC), Soil health, Fertility and profile mapping. Under the NeGPA programme, funding is given to State Governments for Digital Agriculture projects using emerging technologies like Artificial Intelligence and Machine Learning (AI/ML), Internet of Things (IOT), Block chain etc. Adoption of drone technologies is being done. To promote smart farming, the Government also promotes Startups in the Agriculture sector and nurtures agri-entrepreneurs.