প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ত্ৰয়োদশ ব্ৰিকছ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মুকলি বক্তব্য
09 SEP 2021 1:32PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন, ৰাষ্ট্ৰপতি জি, ৰাষ্ট্ৰপতি ৰামাফোছা, ৰাষ্ট্ৰপতি বলছ’নাৰো,
নমস্কাৰ,
মই আপোনালোক সকলোকে এই ব্ৰিকছ সন্মিলনলৈ আদৰণি জনাইছো। ব্ৰিকছৰ ১৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে এই সন্মিলনৰ অধ্যক্ষতা কৰাটো মোৰ বাবে আৰু ভাৰতৰ বাবে অতি আনন্দৰ বিষয়৷ আজিৰ সন্মিলনৰ বৈঠকৰ বিশদ কাৰ্যসূচী আপোনালোকে জানে। যদি আপোনালোক সকলোৱে একমত হয় আমি এই বিষয়বোৰ গ্ৰহণ কৰিব পাৰো। ধন্যবাদ, বিষয়বোৰ এতিয়া গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
মহামহিমসকল!
এই বিষয় গ্ৰহণ কৰিলে আমি সকলোৱে আমাৰ মুকলি ভাষণ চমুকৈ দিব পাৰিম। মই প্ৰথমে মোৰ মুকলি ভাষণ প্ৰদান কৰাৰ সুবিধা লৈছো। তাৰ পিছত আপোনালোকৰ ভাষণৰ বাবে প্ৰতিজন মহামহিমক আমন্ত্ৰণ জনাম।
এই সন্মিলনত অধ্যক্ষতাৰ সময়ছোৱাত ভাৰতে ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰসকলৰ পৰা আৰু সকলোৰে পৰা সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা লাভ কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞ। যোৱা ডেৰ দশকত ব্ৰিকছৰ প্লেটফৰ্মে কেইবাটাও সাফল্যৰ সাক্ষী হৈছে। আজি আমি বিশ্বৰ উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ বাবে এক প্ৰভাৱশালী কণ্ঠস্বৰ। উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ওপৰতো মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰাৰ বাবেও এই মঞ্চ উপযোগী হৈ আহিছে।
ব্ৰিকছে নিউ ডেভেলপমেণ্ট বেংক, আকষ্মিক সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাপনা আৰু শক্তি গৱেষণা সহযোগিতা মঞ্চৰ দৰে শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠানৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই সকলোবোৰ অতি শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠান। আমি যে গৌৰৱ কৰিব পৰা বহুত কিবাকিবি আছে তাত কোনো সন্দেহ নাই। অৱশ্যে আমি অধিক আত্মসন্তুষ্টি নোপোৱাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু আগন্তুক ১৫ বছৰত ব্ৰিকছ যাতে আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ হয়, তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিব লাগিব।
ভাৰতে নিজৰ অধ্যক্ষৰ কাৰ্যকালৰ বাবে যিটো বিষয়বস্তু বাছি লৈছে, সেইটোৱেই ঠিক এই অগ্ৰাধিকাৰক প্ৰদৰ্শন কৰিছে- ‘BRICS@15: Intra BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation and Consensus’। এই চাৰিটা চি এক প্ৰকাৰে আমাৰ ব্ৰিকছ অংশীদাৰিত্বৰ মৌলিক নীতি।
এই বছৰ ক’ভিডে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো ১৫০খনতকৈও অধিক ব্ৰিকছৰ সভা আৰু কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল, ইয়াৰে ২০খনতকৈও অধিক মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠক আছিল। পৰম্পৰাগত ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আমি ব্ৰিকছৰ কাৰ্যসূচী আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো। এনে প্ৰেক্ষাপটত ব্ৰিকছে কেইবাটাও ‘প্ৰথম’ লাভ কৰিছে অৰ্থাৎ প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰা কেইবাটাও কৰিছে। মাত্ৰ শেহতীয়াকৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্ৰিকছ ডিজিটেল সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত স্বাস্থ্যৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে এয়া এক অভিনৱ পদক্ষেপ। নৱেম্বৰ মাহত আমাৰ জলসম্পদ মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্ৰিকছ ফৰ্মেটত হ’ব। ব্ৰিকছে ‘বহুপাক্ষিক ব্যৱস্থা শক্তিশালী আৰু সংস্কাৰ’ৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰথমবাৰৰ বাবে সামূহিক স্থিতি গ্ৰহণ কৰিছে।
আমি ব্ৰিকছৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কাৰ্য্য পৰিকল্পনাও গ্ৰহণ কৰিছো। আমাৰ মহাকাশ সংস্থাসমূহৰ মাজত ৰিম’ট ছেন্সিং ছেটেলাইট কনষ্টেলেচনৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে সহযোগিতাৰ এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ হৈছে। আমাৰ শুল্ক বিভাগসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ ফলত ব্ৰিকছৰ ভিতৰৰ বাণিজ্য সহজ হৈ পৰিব।ভাৰ্চুৱেল ব্ৰিকছ টিকাকৰণ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এক ঐকমতত উপনীত হৈছে। সেউজ পৰ্যটনৰ ওপৰত ব্ৰিকছ মিত্ৰতাও আন এক নতুন পদক্ষেপ।
মহামহিমসকল!
এই সকলোবোৰ নতুন পদক্ষেপে কেৱল আমাৰ নাগৰিকসকলক উপকৃত কৰাই নহয়, অনাগত বছৰসমূহতো এটা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ব্ৰিকছক প্ৰাসংগিক হৈ থাকিবলৈ সক্ষম কৰিব। মই নিশ্চিত যে আজিৰ বৈঠকে ব্ৰিকছক আৰু অধিক উপযোগী কৰাৰ বাবে আমাক সঠিক দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
আমি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্ব আৰু আঞ্চলিক বিষয়সমূহৰ ওপৰতো আলোচনা কৰিম। মুকলি ভাষণৰ বাবে এতিয়া আপোনালোক সকলোকে আমন্ত্ৰণ জনাইছো।

Prime Minister's Office
Prime Minister's Opening Remarks at 13th BRICS Summit
09 SEP 2021 1:32PM by PIB Delhi
Your Excellencies President Putin, President Xi, President Ramaphosa, President Bolsonaro,
Namaskar,
I welcome you all to this BRICS summit. It is a matter of great pleasure for me, and for India, to chair this summit on the occasion of the 15th anniversary of BRICS. We have the detailed agenda for today’s Summit meeting with you. If you all agree we can adopt this agenda. Thank you, the agenda is now adopted.
Excellencies!
Once this agenda has been adopted we can all give our opening remarks in short. I will take the liberty to first deliver my opening remarks. Then I will invite each one of your Excellences for your opening remarks.
India has received full cooperation from all BRICS partners and from everybody during this Chairmanship and I am deeply grateful to all of you for this. The BRICS platform has witnessed several achievements in the last one and a half decades. Today we are an influential voice for the emerging economies of the world. This platform has also been useful for focusing attention on the priorities of developing nations as well.
BRICS has created strong institutions like the New Development Bank, the Contingency Reserve Arrangement and the Energy Research Cooperation Platform. These are all very strong institutions. There is no doubt that there is much we can be proud of. However, it is also important that we do not become too self-satisfied and we must ensure that BRICS is even more result oriented in the next 15 years.
The theme that India has selected for its tenure of Chairmanship demonstrates exactly this priority - ‘BRICS@15: Intra BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation and Consensus’. These four Cs are in a way the fundamental principles of our BRICS partnership.
This year, despite the challenges posed by COVID, more than 150 BRICS meetings and programs were organized, out of which more than 20 were at the Ministerial level. Along with enhancing cooperation in traditional areas, we have also made efforts to further expand the BRICS agenda. In this context, BRICS has achieved several 'Firsts' meaning there were several things that were done for the first time. Just recently the first ever BRICS digital summit was held. This is an innovative step to increase health access with the help of technology. In November, our Water Resources Ministers will be meeting for the first time under the BRICS format. It is also the first time that BRICS has taken a collective position on 'Strengthening and Reforming Multilateral Systems'.
We have also adopted the BRICS Counter Terrorism Action Plan. With the agreement on Remote Sensing Satellite Constellation between our space agencies a new chapter of cooperation has begun. With cooperation between our Customs departments, intra- BRICS trade will become easier.There has also been a consensus with regards to starting a virtual BRICS Vaccination Research and Development Centre.BRICS Alliance on green tourism is also another new initiative.
Excellencies!
All of these new initiatives will not only benefit our citizens but will also enable BRICS as an institution to remain relevant in the coming years. I am confident that today's meeting will guide us in the right direction for making BRICS even more useful.
We will also be discussing important global and regional matters. I now invite all of you for your opening remarks.