ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହିତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୁହ୍‌ନୁ, ବିଲାଶପୁରରେ 3650 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏମ୍‌ସ ବିଲାଶପୁରକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବାନ୍ଦଲାରେ ସରକାରୀ ହାଇଡ୍ରୋ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଲାଗଡରେ ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
1690 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଚାରୋଟି ଲେନ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଭାଗ୍ୟବାନ
ଆମ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଆମେ ମୂଳଦୁଆ ପକାଉଛୁ
'ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା' ରେ ହିମାଚଳ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଳାଶପୁରରେ ନୂତନ ଭାବେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଏମ୍‌ସ ସହିତ ଏହା 'ଜୀବନ ରକ୍ଷା'ରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ଜୀବନ ଯାପନ କରିବା ଆମର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା
ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁଖ, ସୁବିଧା, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ହେଉଛି ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା
“ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ 5ଜି ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ହିମାଚଳରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ”
05 OCT 2022 2:33PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏନଏଚ-105 ର ପିଞ୍ଜୋରରୁ ନାଲାଗଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଚାରି ଲେନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 31 କିଲୋମିଟର ନିମନ୍ତେ 1690 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ, ଏମ୍‌ସ, ବିଲାସପୁରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଲାଗଡରେ ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରାୟ 350 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ। ଏହା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାନ୍ଦଲାରେ ସରକାରୀ ହାଇଡ୍ରୋ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜୟ ଦଶମୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶୁଭ ପର୍ବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଦୂର କରିବା ବେଳେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଥିବା ‘ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ’ ରାସ୍ତାରେ ଚାଲିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ। ଭବିଷ୍ୟତର ବିଜୟ ପାଇଁ ବିଜୟା ଦଶମୀ ଅବସରରେ ହିମାଚଳରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ସେ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମଣିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଳାସପୁରକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଦୁଇଟି ଉପହାର ମିଳିଛି। କୁଲୁ ଦଶହରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ସହ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭଗବାନ୍ ରଘୁନାଥ ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ସମୟ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହଯୋଗୀମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କାମ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ରହୁଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇ ପାରିଛି। ”
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ବିକାଶ ପାଇଁ କେବଳ ଲୋକଙ୍କର ଭୋଟ୍ ହିଁ ଦାୟୀ। ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିବା ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସେ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବହୁତ ଦିନ ଧରି ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା ଯେ ଶିକ୍ଷା, ସଡକ, ଶିଳ୍ପ, ଡାକ୍ତରଖାନା ଭଳି ସୁବିଧା କେବଳ ବଡ ସହର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ସାଧାରଣତଃ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ସେବା ସୁବିଧା ଶେଷର ପହଞ୍ଚୁଥିଲା। ଏହି କାରଣୁ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଏହା ଏକ ଅସନ୍ତୁଳନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ଛୋଟ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ କିମ୍ବା ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ତେବେ, ଗତ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସେସବୁ ରେ ବହୁତ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍ ଏବଂ ଆଇଆଇଆଇଟି ଭଳି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମ୍‌ସ, ବିଲାଶପୁର ଭାରତରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ହୋଇ ବିଳାଶପୁର ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୈଳୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ସର୍ଗର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ସହିତ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି |
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 'ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷା' ରେ ରାଜ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଳାଶପୁରରେ ନୂତନ ଭାବେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଏମ୍‌ସ ସହିତ ଏହା ‘ଜୀବନ ରକ୍ଷା’ ରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ, କାରଣ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ୍ସ ପାର୍କ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଏହା ଅନ୍ୟତମ। ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ନାଲାଗଡ ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ସାହସୀମାନଙ୍କର ଭୂଭମି ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଭୂମି ନିକଟରେ ଋଣୀ ଅଟେ।
ଡାକ୍ତରୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଗକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଅସୀମ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟର ବାୟୁ, ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଡ଼ିବୁଟି ଔଷଧ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଉତ୍ସ ହୋଇପାରେ।
ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୂର ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ବିଲ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏମ୍‌ସ ରୁ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ଗୁରୁତର ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନିରନ୍ତର ସଂଯୋଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ରାଜ୍ୟର ଅଧିକାଂଶ ପରିବାରକୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଉଛି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 3 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ଏବଂ 1.5 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ହିମାଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ 45,000 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ଓ ରୋଗୀମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ 90,000 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସୁଖ, ସୁଗମ୍ୟତା, ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ପୁନଶ୍ଚ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ ବଣ୍ଟନ ଯୋଜନା, ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଏବଂ ମା’ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ହର ଘର ଜଲ ଅଭିଯାନ ପରି ପଦକ୍ଷେପ ମାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହ ଓ ସକ୍ରିୟତାର ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ପରିସର ବିସ୍ତାର କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଖ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଟିମ୍‌ଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ହର୍‌ ଘର ଜଲ୍‌ ଭଳି ଯୋଜନା ଏବଂ ପେନସନ ଭଳି ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ହିମାଚଳର ଅନେକ ପରିବାର ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନ୍ସନ୍ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶହେ ପ୍ରତିଶତ କରୋନା ଟୀକାକରଣରେ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ହିମାଚଳ ଏକ ସୁଯୋଗର ରାଜ୍ୟ’’। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି, ଉର୍ବର ଜମି ଅଛି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେତୁ ଅନନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗର ଅଭାବ ହିଁ ଏହି ସୁଯୋଗ ସାମ୍ନାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 2014 ମସିହାରୁ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ରାମରୁ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ହିମାଚଳର ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସଂଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି’’। ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଏବଂ ଅମ୍ବାଲା ଠାରୁ ବିଳାଶପୁର, ମଣ୍ଡି ଏବଂ ମନାଲି ଅଭିମୁଖେ ଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସୁବିଧା ପାଇବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିମାଚଳବାସୀଙ୍କୁ ବକ୍ରାକୃତି ରାସ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଟନେଲର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଉଛି।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ନେଇ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ହୋଇଛି ଏବଂ ନେଟୱାର୍କକୁ ଗାଁକୁ ଆଣିଛି। ଉନ୍ନତ 4ଜି ସଂଯୋଗ ହେତୁ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଯଦି କେହି ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ବିଲ୍ ପଇଠ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଡମିଶନ, ଆବେଦନ ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବହୁତ କମ୍ ସମୟରେ କରାଯାଇପାରୁଛି।
ଦେଶରେ 5ଜି ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ 5ଜି ସେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ହିମାଚଳ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।” ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଡ୍ରୋନ୍ ନିୟମର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରେ ପରିବହନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବହାର ବହୁଗୁଣିତ ହେବାକୁ ଥିବାବେଳେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳି ପାରିବ। ଡ୍ରୋନ୍ ନୀତି ନେଇ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। “ଆମେ ଏକ ପ୍ରକାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସମୃଦ୍ଧତା ସହିତ ଜଡିତ ଅଟନ୍ତି। ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରମାଣ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟ ରାମ ଠାକୁର, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବିଶ୍ୱନାଥ ଆର୍ଲେକର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର, ସାଂସଦ ତଥା ବିଜେପି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ପ୍ରକାଶ ନାଡା ଏବଂ ସାଂସଦ ତଥା ବିଜେପି ରାଜ୍ୟ ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ କୁମାର କଶ୍ୟପ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-105 ରେ ପିଞ୍ଜୋରରୁ ନାଲାଗଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଚାରି ଲେନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 31 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। 1690 କୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ରାସ୍ତା ହେଉଛି ଅମ୍ବାଲା, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ପଞ୍ଚକୁଲା ଏବଂ ସୋଲାନ / ଶିମଲା ଠାରୁ ବିଲାସପୁର, ମଣ୍ଡି ଏବଂ ମନାଲି ଆଡକୁ ଯାଉଥିବା ଟ୍ରାଫିକ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂଯୋଗକାରୀ ଲିଙ୍କ | ଏହି ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ପ୍ରାୟ 18 କିଲୋମିଟର ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଅଧୀନରେ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶ ହରିୟାନାରେ ରହିଛି। ଏହି ରାଜପଥ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ହବ୍ ନାଲାଗଡ-ବାଡିରେ ଉନ୍ନତ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏମ୍‌ସ ବିଳାଶପୁର
ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏମ୍‌ସ ବିଲାଶପୁରର ଉଦଘାଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି । ଅକ୍ଟୋବର 2017 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ସେକ୍ଟର ସ୍କିମ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି।
1470 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏମ୍‌ସ ବିଳାଶପୁର ହେଉଛି ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯାହାକି 18 ଟି ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଏବଂ 17 ଟି ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ବିଭାଗ, 18 ଟି ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ଅପରେସନ୍ ଥିଏଟର, 64 ଟି ଆଇସିୟୁ ବେଡ୍ ସହିତ 750 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଅଟେ। 247 ଏକରରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଏହି ହସ୍ପିଟାଲରେ 24 ଘଣ୍ଟା ଜରୁରୀକାଳୀନ ଏବଂ ଡାଏଲିସିସ୍ ସୁବିଧା, ଅଲଟ୍ରାସୋନୋଗ୍ରାଫି, ସିଟି ସ୍କାନ୍, ଏମଆରଆଇ ଇତ୍ୟାଦି ଆଧୁନିକ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ମେସିନ୍, ଅମୃତ ଫାର୍ମାସି ଏବଂ ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ 30 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆୟୁଷ ବ୍ଲକ୍ ସହିତ ରହିଛି। ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଆଦିବାସୀ ତଥା ଅପହଞ୍ଚ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍‌ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଏଥିସହ କାଜା, ସାଲୁନି, ଏବଂ କେଲଙ୍ଗ ଭଳି ଦୁର୍ଗମ ଆଦିବାସୀ ତଥା ଉଚ୍ଚ ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ମାଧ୍ୟମରେ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍‌ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷଜ୍ଞ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ହସ୍‌ପିଟାଲ୍‌ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏମବିବିଏସ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ 100 ଛାତ୍ର ଏବଂ ନର୍ସିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ 60 ଜଣ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ସରକାରୀ ହାଇଡ୍ରୋ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ୍‌, ବାନ୍ଦଲା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦଲାରେ ସରକାରୀ ହାଇଡ୍ରୋ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ପ୍ରାୟ 140 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଏହି କଲେଜ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ଅଟେ। ଏହା ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏବଂ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କ, ନାଲାଗଡ଼
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଲାଗଡରେ ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ ପାର୍କର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ଯାହା ପ୍ରାୟ 350 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ। ଏହି ମେଡିକାଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ପାର୍କରେ ଟ.800 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏମଓୟୁ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation multiple projects worth over Rs 3650 crores in Luhnu, Bilaspur, Himachal Pradesh
PM dedicates AIIMS Bilaspur to the nation
PM inaugurates Government Hydro Engineering College at Bandla
PM lays foundation stone of Medical Device Park at Nalagarh
PM lays foundation stone of project for four laning of National Highway worth over Rs 1690 crores
“Fortunate to have been a part of Himachal Pradesh's development journey”
“Our government definitely dedicates the project for which we lay the foundation stone”
“Himachal plays a crucial role in 'Rashtra Raksha', and now with the newly inaugurated AIIMS at Bilaspur, it will also play pivotal role in 'Jeevan Raksha'”
“Ensuring dignity of life for all is our government's priority”
“Happiness, convenience, respect and safety of women are the foremost priorities of the double engine government”
“Made in India 5G services have started, and the benefits will be available in Himachal very soon”
05 OCT 2022 2:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of around 31 km long project for four laning of the National Highway from Pinjore to Nalagarh on NH-105, worth over Rs. 1690 crore today. The Prime Minister dedicated to the nation, AIIMS, Bilaspur. The Prime Minister also laid the foundation stone of the Medical Device Park at Nalagarh, which will be built at a cost of about Rs 350 crores. The Prime Minister further inaugurated the Government Hydro Engineering College at Bandla.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted everyone on the auspicious occasion of Vijaya Dashmi. He said this auspicious festival will give new energy to everyone to walk on the path of the pledged ‘Panch Pran’ while overcoming every obstacle. He said that good fortune of getting the opportunity to be in Himachal for Vijaya Dashmi augurs well for every future victory.
The Prime Minister remarked that Bilaspur has received a double gift of health and education. He expressed gratitude to have got the opportunity to participate in the Kullu Dussehra and said that he will pray to Bhagwan Raghunath Ji for the welfare of the nation. The Prime Minister also reminisced about old times when he and his associates used to work and live in the area. He said, “I am fortunate to have been a part of Himachal Pradesh's development journey”.
Remarking on the developments that have happened over the past years in Himachal Pradesh, the Prime Minister said that it is the vote of the people that are solely responsible for all the developments. He gave the credit to people's confidence in the state and the centre that has propelled all the development work.
He said that for a very long time the thinking was that facilities like education, roads, industries, hospitals are meant for big cities only. As far as hilly areas were concerned, even the basic facilities reached there last. This, the Prime Minister said, created a huge imbalance in the development of the country. He continued, that people of Himachal Pradesh were forced to go to Chandigarh or Delhi for small issues. However, in the last 8 years, the double-engine government changed all that. The Prime Minister said that today Himachal Pradesh is equipped with Central universities like IIT, IIM and IIIT. Shri Modi further added that AIIMS, Bilaspur being the apex of medical education in India will add to the glory of Bilaspur. “In the last eight years, Himachal Pradesh has scaled new heights of development”, the Prime Minister added.
The Prime Minister highlighted the changed style of functioning in the government as now foundation stones are laid with a clear timeline of dedication of projects.
Talking about the contribution of Himachal Pradesh to nation-building, the Prime Minister informed that the state plays a crucial role in 'Rashtra Raksha', and now with the newly inaugurated AIIMS at Bilaspur, it will also play pivotal role in 'Jeevan Raksha'. The Prime Minister complimented the Health Ministry and the state government for timely completion despite the challenge of the pandemic.
The Prime Minister observed that it is a moment of pride for the people of Himachal Pradesh as it is one of the three states that have been selected for the Bulk Drugs Park. Himachal Pradesh is also one of the four states that have been selected for Medical Devices Park and the Nalagarh Medical Device Park is part of this. “This is the land of the brave and I am indebted to this land”, the Prime Minister said.
Highlighting the medical tourism aspect, the Prime Minister said that Himachal Pradesh has endless opportunities. The Prime Minister said that the air, the environment and the herb of the state can be a source of a plethora of benefits for the state.
Highlighting the efforts of the government to ensure Ease of Living for the poor and middle class, the Prime Minister remarked that efforts are being made to make hospitals available at remote locations and minimize the expenses of medical bills. That is why we are working on a seamless connectivity from AIIMS to critical care in district hospitals and wellness centers in the villages. Ayushman Bharat scheme is providing most of the families in the state free treatment upto 5 lakh rupees. More than 3 crore patients all over the country and 1.5 lakh beneficiaries have come from Himachal. Government has spent more than 45,000 crore all over the country, saving about 90,000 crore rupees of the patients.
The Prime Minister said that the foundations of the double-engine government are laid on providing happiness, accessibility, dignity, protection and health to our mothers, sisters and daughters.“Ensuring dignity of life for all is our government's priority”, the Prime Minister said. He listed measures like toilet construction, free gas connection, sanitary pad distribution scheme, Matru Vandana Yojana and Har Ghar Jal campaign for the empowerment of mothers and sisters.
The Prime Minister complimented the Chief Minister and his team for implementing the central schemes with spirit and speed and also expanding their scope. He praised the speed of implementation of schemes like Har Ghar Jal, and social security schemes like pension. Similarly, many families in Himachal have benefited greatly from One Rank One Pension. He lauded the state for being the first state to complete a cent per cent Corona vaccination.
“Himachal is a land of opportunities”, the Prime Minister remarked. He informed everyone that the state produces electricity, has fertile land and has endless employment opportunities due to tourism. The Prime Minister interjected that it was the lack of better connectivity that acted as the biggest hurdle in front of these opportunities. “Since 2014, efforts are being made to reach the best infrastructure in Himachal Pradesh from village to village”, he added. The Prime Minister pointed out that the work of widening the roads of Himachal is also going on all around. “At present, about 50 thousand crore rupees are being spent on connectivity works in Himachal”, he added, “When the work of four laning of Pinjore to Nalagarh highway will be completed, then industrial areas of Nalagarh and Baddi will not only be benefitted but passengers going from Chandigarh and Ambala towards Bilaspur, Mandi and Manali will also get avail the benefits. “A network of tunnels is also being laid to free the people of Himachal from the winding roads”, the Prime Minister added.
Pointing out the latest developments in Digital India, the Prime Minister said that unprecedented work has also been done in Himachal regarding digital connectivity. “In the last 8 years, Made in India mobile phones have also become cheap and have also brought the network to the villages”, he added. Himachal Pradesh is also moving very fast in digital transactions due to better 4G connectivity. “If anyone is benefiting the most from Digital India, then it is you, the people of Himachal”, he said. The Prime Minister informed that due to this paying bills, bank-related work, admissions, applications etc take only minimal time.
Throwing light on 5G developments in the country, the Prime Minister said, “Now for the first time in the country, Made in India 5G services have also started, and the benefits will be made available to Himachal very soon.” He further informed that after the change of drone rules in India, their use for transportation is going to increase a lot while the education, health, agriculture and tourism sectors will also reap great benefits from this. He praised Himachal Pradesh for being the first state to come out with a drone policy. “We are striving for a type of development that increases the convenience of every citizen, and every citizen is connected with prosperity. This will prove the resolve of a developed India, and a developed Himachal Pradesh”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Himachal Pradesh, Shri Jai Ram Thakur, Governor of Himachal Pradesh, Shri Rajendra Vishwanath Arlekar, Union Minister, Shri Anurag Thakur, Member of Parliament and BJP National President, Shri Jagat Prakash Nadda and Member of Parliament and BJP State President, Shri Suresh Kumar Kashyap were those present on the occasion.
Background
Multiple Projects in Himachal Pradesh
31 km long project for four laning of the National Highway from Pinjore to Nalagarh on NH-105 for which the foundation stone was laid today, is worth over Rs. 1690 crore. The project road is a major connecting link for the traffic from Ambala, Chandigarh, Panchkula and Solan /Shimla going towards Bilaspur, Mandi and Manali. About 18 km stretch of this four-lane national highway falls under Himachal Pradesh and the remaining portion falls in Haryana. This highway will ensure better transport facilities in Nalagarh-Baddi, the industrial hub of Himachal Pradesh, and will also give a fillip to further industrial development in the region. It will also boost tourism in the state.
AIIMS Bilaspur
The Prime Minister's vision and commitment to strengthening health services across the country are being showcased again through the dedication of AIIMS Bilaspur to the nation. The foundation stone of the hospital was also laid by the Prime Minister in October 2017 and is being established under the Central sector scheme Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana.
AIIMS Bilaspur, constructed at a cost of more than Rs 1470 crore, is a state-of-the-art hospital with 18 speciality & 17 super speciality departments, 18 modular operation theatres, and 750 beds with 64 ICU beds. Spread over 247 acres, the hospital is equipped with 24 hours emergency and dialysis facilities, modern diagnostic machines like ultrasonography, CT scan, MRI etc, Amrit Pharmacy & Jan Aushadhi Kendra and also a 30 bedded AYUSH block. The Hospital has also set up the Centre for Digital Health to provide health services in the tribal and inaccessible tribal areas of Himachal Pradesh. Also, specialist health services will be provided by the hospital through health camps in the inaccessible tribal and high Himalayan regions like Kaza, Saluni, and Keylong. The hospital will admit 100 students for MBBS courses and 60 students for nursing courses every year.
Government Hydro Engineering College, Bandla
The Prime Minister inaugurated the Government Hydro Engineering College at Bandla. Costing about Rs 140 crores, the college will help make available trained manpower for hydropower projects, in which Himachal Pradesh is one of the leading states. It will help in upskilling the youth and providing ample job opportunities in the hydropower sector.
Medical Device Park, Nalagarh
The Prime Minister also laid the foundation stone of the Medical Device Park at Nalagarh, which will be built at a cost of about Rs 350 crores. MoUs of more than Rs. 800 crores have already been signed for setting up industries in this Medical Device Park. The project will significantly enhance employment opportunities in the region.