প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী উপলক্ষে ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহ সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“আজি ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ৯ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ দক্ষতা সমাৱৰ্তনে ইতিহাস ৰচনা কৰিলে”
“প্ৰকৃত অৰ্থত কঠোৰ পৰিশ্ৰমী প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ সন্মানাৰ্থে বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী, এয়া শ্ৰমৰ দিন”
“ভাৰতত আমি সদায়েই শ্ৰমিকৰ দক্ষতাত ঈশ্বৰৰ চিত্ৰণ দেখি আহিছো, তেওঁলোকক বিশ্বকৰ্মাৰ ৰূপত চোৱা হয়”
“বৰ্তমানক ভাৰতৰ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল শিক্ষাৰ লগতে দক্ষতাতো সমানে আগবঢ়াটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়”
“আইটিআইৰপৰা কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক সেনাত নিয়োগৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে”
“ইয়াত আইটিআইসমূহৰ ভূমিকা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই সম্ভাৱনাসমূহৰ সৰ্বোত্তম সুযোগ গ্ৰহণ কৰা উচিত”
“ভাৰতত দক্ষতাৰ মানদণ্ড আছে আৰু লগতে বৈচিত্ৰ্যও আছে”
“এগৰাকী যুৱক-যুৱতীৰ শিক্ষাৰ শক্তিৰ লগতে দক্ষতাৰ শক্তি থকা মাত্ৰেকে তেওঁৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি যায়”
“পৰিৱৰ্তিত বিশ্ব পৰিস্থিতিত ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বখনৰ আস্থাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে”
“দক্ষতাৰ কথা আহিলে আমাৰ মন্ত্ৰ ‘স্কিলিং’, ‘ৰিস্কিলিং’ আৰু ‘আপস্কিলিং’ হ’ব লাগে!”
17 SEP 2022 3:57PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি প্ৰথম কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহত ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত প্ৰায় ৪০ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে যোগদান কৰে।
এই সমাৱেশক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২১ শতিকাত ভাৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়তে আজি ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ৯ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ দক্ষতা সমাৱৰ্তনে ইতিহাস ৰচনা কৰিছে। লগতে ৪০ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আমাৰ সৈতে ভাৰ্চুৱেলী সংযুক্ত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভগৱান বিশ্বকৰ্মাৰ জন্ম জয়ন্তীত শিক্ষাৰ্থীসকলে নিজৰ দক্ষতাৰে নতুনত্বৰ পথত প্ৰথমবাৰলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে। “মই নিশ্চিতভাৱে ক’ব পাৰো যে তোমালোকৰ এই আৰম্ভণি যিমানেই সুখদায়ক, কাইলৈ এই যাত্ৰা অধিক সৃষ্টিশীলো হ’ব”, তেখেতে কয়।
বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ উপলক্ষৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এয়া মৰ্য্যাদা আৰু দক্ষতা শোধনৰ উৎসৱ। এগৰাকী ভাস্কৰে দেৱতাৰ মূৰ্তি প্ৰস্তুতৰ উপমাৰ উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, আজি আমাৰ সকলোৰে বাবে এক অতিশয় গৌৰৱৰ বিষয় এয়ে যে বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ শুভ উপলক্ষত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ দক্ষতাক সন্মান আৰু স্বীকৃতি জনোৱা হৈছে। “বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী হৈছে প্ৰকৃত অৰ্থত কঠোৰ পৰিশ্ৰমী প্ৰতিজন ব্যক্তিলৈ সন্মান প্ৰদৰ্শনৰ উপলক্ষ, এয়া শ্ৰমৰ দিন”, এইদৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয়, “ভাৰতত আমি সদায়েই শ্ৰমিকৰ দক্ষতাত ঈশ্বৰৰ চিত্ৰণ দেখি আহিছো, তেওঁলোকক বিশ্বকৰ্মাৰ ৰূপত চোৱা হয়।” শ্ৰী মোদীয়ে বিশদভাৱে কয় যে তেওঁলোকৰ দক্ষতাৰ কোনোবাখিনিত ঈশ্বৰত্ব প্ৰকট হয়। “এই অনুষ্ঠান বিশ্বকৰ্মা ভগৱানৰ প্ৰতি আৱেগিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি, ‘কৌশলঞ্জলি’ ৰ দৰে”, তেখেতে লগতে কয়।
বিগত আঠটা বছৰত চৰকাৰখনৰ সাফল্যৰাজিত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে ভগৱান বিশ্বকৰ্মাৰ অনুপ্ৰেৰণাৰে নিত্য-নতুন আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে আৰু দক্ষতা বিকাশত গুৰুত্ব আৰোপেৰে ‘শ্ৰমেৱ জয়তে’ ৰ পৰম্পৰাক পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ প্ৰয়াস কৰিছে। “বৰ্তমানক ভাৰতৰ শতিকা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল শিক্ষাৰ লগতে দক্ষতাতো সমানে আগবঢ়াটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰখনে যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশ আৰু নতুন অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনত সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। “আমাৰ দেশত ১৯৫০ ত আইটিআই প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল, তাৰ পিছৰ সাতটা দশকত ১০ হাজাৰ আইটিআই প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰখনে ৮ বছৰত দেশখনত প্ৰায় ৫ হাজাৰ নতুন আইটিআই স্থাপন কৰিছে। যোৱা ৮ বছৰত আইটিআইসমূহত ৪ লাখৰো অধিক নতুন আসনৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশদভাৱে কয় যে এই আইটিআইসমূহৰ বাহিৰেও সমগ্ৰ দেশতে ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান, ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠান আৰু হাজাৰ-হাজাৰ দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰও মুকলি কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে বিদ্যালয় পৰ্য্যায়ত দক্ষতাৰ বিকাশৰ বাবে চৰকাৰখনে ৫০০০ ৰোধিক দক্ষতা কেন্দ্ৰও মুকলি কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিখনি ৰূপায়ণৰ পিছত অভিজ্ঞতা আধাৰিত শিক্ষাৰো প্ৰসাৰৰ লগতে বিদ্যালয়সমূহত দক্ষতা পাঠ্যক্ৰম প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দশম শ্ৰেণী উত্তীৰ্ণ হৈ আইটিআইলৈ অহা সকলে ৰাষ্ট্ৰীয় মুক্ত বিদ্যালয়ৰ জৰিয়তে সহজে দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে পঢ়ি প্ৰমাণ পত্ৰ লাভ কৰিব পাৰিব বুলি অৱগত কৰে। “ইয়াৰ ফলত তোমালোকৰ পৰৱৰ্তী অধ্যয়ন অধিক সুবিধাজনক হ’ব”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে আইটিআইৰপৰা কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক সেনাত নিয়োগৰ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ যুগ ‘ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০’ ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সফলতাত ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা হ’ব। তেখেতে কয় যে সময়ৰ লগে-লগে কামৰ ধৰণ সলনি হৈ আহিছে, সেয়েহে চৰকাৰখনে আমাৰ আইটিআইসমূহৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও প্ৰতিটো আধুনিক পাঠ্যক্ৰমৰ সুবিধা লাভ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। পাঠ্যক্ৰমসমূহৰ উপলব্ধতা সম্পৰ্কে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আইটিআইসমূহত ক’ডিং, এআই, ৰবটিক্স, থ্ৰীডি প্ৰিন্টিং, ড্ৰোন প্ৰযুক্তি, টেলিমেডিচিন আদিৰে জড়িত একাধিক পাঠ্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে নবীকৰণযোগ্য শক্তি, সৌৰশক্তি আৰু বৈদ্যুতিক বাহনৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমাৰ বহুতো আইটিআইত এনে ক্ষেত্ৰসমূহৰে সম্পৰ্কীয় পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। “তোমালোকৰ দৰে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে নিয়োগৰ সুবিধা লাভ কৰাটো সহজ হৈ উঠিব”, তেখেতে লগতে কয়।
প্ৰতিখন গাঁৱলৈ অপ্টিকেল ফাইবাৰ যোগান ধৰা আৰু লাখ-লাখ কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ স্থাপনৰ শেহতীয়া অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দেশখনত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে-লগে নিয়োগৰ সুযোগো বৃদ্ধি পাইছে। আইটিআইৰপৰা উত্তীৰ্ণ হোৱা ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ বাবে গাওঁসমূহত অধিক সংখ্যক সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে বুলিও তেখেতে কয়৷ “গাঁৱত ম’বাইল মেৰামতিৰ কামেই হওঁক বা কৃষিৰ নতুন প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় কামেই হওঁক, সাৰ ছঁটিওৱাই হওঁক বা ড্ৰোনৰ সহায়ত ঔষধ যোগান ধৰাই হওঁক, গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত এনে বহু নতুন কামৰ সংযোজন হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে। “এই ক্ষেত্ৰত আইটিআইসমূহৰ ভূমিকা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই সম্ভাৱনাসমূহৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰা উচিত।” প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰখনেও একেধৰণৰ দৃষ্টিৰে আইটিআইসমূহৰ উন্নীতকৰণৰ বাবেও নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দোহাৰে যে দক্ষতা বিকাশৰ সমান্তৰালভাৱে যুৱক-যুৱতীসকলৰ ‘ছফ্ট স্কিল’ থকাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ উদাহৰণস্বৰূপে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ব্যৱসায়িক পৰিকল্পনা যুগুত, বেংকৰপৰা ঋণ লোৱাৰ পৰিকল্পনা, প্ৰয়োজনীয় প্ৰ-পত্ৰ পূৰণ কৰা, নতুন কোম্পানী পঞ্জীয়ন কৰা আদি বিষয়সমূহ পাঠ্যক্ৰমসমূহত সামৰি লোৱা হৈছে। “চৰকাৰখনৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত আজি ভাৰতত দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত মানদণ্ড আছে, লগতে বৈচিত্ৰ্যও আছে। বিগত কেইবছৰমানৰপৰা আমাৰ আইটিআইৰপৰা উত্তীৰ্ণসকলে বিশ্ব দক্ষতা প্ৰতিযোগিতাত একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ পুৰস্কাৰ লাভ কৰিছে”, তেখেতে লগতে কয়।
দক্ষতা বিকাশ সন্দৰ্ভত বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “এগৰাকী যুৱক-যুৱতীৰ শিক্ষাৰ শক্তিৰ লগতে দক্ষতাৰ শক্তি থকা মাত্ৰেকে তেওঁৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি যায়। যুৱক-যুৱতীগৰাকীয়ে দক্ষতাৰে সমৃদ্ধ হৈ আত্মপ্ৰকাশৰ লগে-লগে তেওঁ কেনেকৈ নিজৰ কাম আৰম্ভ কৰিব লাগে, কেনেকৈ এই আত্মসংস্থাপনৰ মনোভাৱক সমৰ্থন কৰিব লাগে, তাৰ এটা ধাৰণা লাভ কৰে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মুদ্ৰা যোজনা, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া আৰু ষ্টেণ্ডআপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে আঁচনিসমূহৰ শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে গেৰান্টী অবিহনে ঋণ আগবঢ়াইছে।
“আমি লক্ষ্য অভিমুখে অগ্ৰসৰ হ’ব লাগিব। আজি দেশখনে তোমালোকৰ হাতত ধৰিছে, কাইলৈ তোমালোকে দেশখনক আগুৱাই নিব লাগিব” বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আহ্বান জনায়। আজাদী কা অমৃত কালৰ প্ৰতি সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ জীৱনৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ, ভাৰতৰ বাবে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ দৰেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। “তোমালোক আটায়ে মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু ভকেল ফৰ লোকেল অভিযানৰ অগ্ৰদূত। তোমালোক ভাৰতৰ উদ্যোগৰ চালিকাশক্তি আৰু সেয়েহে এখন উন্নত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত তোমালোকৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
বিশ্ব পৰ্য্যায়ত সৃষ্ট সুযোগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্বৰ বহু বৃহৎ দেশকে সপোন পূৰণ আৰু গতি বজাই ৰাখিবলৈ এক দক্ষ কৰ্মশক্তিৰ প্ৰয়োজন হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশৰ লগতে বিদেশতো বহু সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। “পৰিৱৰ্তিত বিশ্ব পৰিস্থিতিত ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আস্থাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। আনকি ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাতো ভাৰতে ইয়াৰ দক্ষ কৰ্মশক্তি আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বৃহত্তম প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলা কৰিবপৰাকৈ সক্ষম বুলি প্ৰমাণিত কৰিছে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতীয়সকলে স্বাস্থ্য সেৱাই হওঁক বা হোটেল-চিকিৎসালয় ব্যৱস্থাপনাই হওঁক, ডিজিটেল সমাধানেই হওঁক বা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, দক্ষতা আৰু প্ৰতিভাৰ বাবেই প্ৰতিখন দেশতে উজ্জ্বলি উঠিছে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ আধাৰ হ’বলগীয়া দক্ষতাসমূহ আহৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “দক্ষতাৰ কথা আহিলে তোমালোকৰ মন্ত্ৰ হ’ব লাগে ‘স্কিলিং’, ‘ৰিস্কিলিং’ আৰু ‘আপস্কিলিং’!” প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক নিত্য-নতুন দক্ষতা আহৰণ আৰু তেওঁলোকৰ জ্ঞান শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। “তোমালোকে এই গতিৰেই অগ্ৰসৰ হৈ স্বকীয় দক্ষতাৰে নব্য ভাৰতৰ উন্নত ভৱিষ্যতক দিক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিবা বুলি মই নিশ্চিত।”

Prime Minister's Office
PM addresses Kaushal Dikshant Samaroh on the occasion of Vishwakarma Jayanti via video message
“History has been created today on the occasion of the skill convocation of more than 9 lakh students of the Industrial Training Institute”
“Vishwakarma Jayanti is the honour of every person who works hard in the true sense, it is the day of labour”
“In India, we have always seen a portrayal of God in the skills of the labourer, They are seen in the form of Vishwakarma”
“To make this the century of India, it is very important that the youth of India should be equally proficient in education as well as skill”
“Special provision for the recruitment of youth in the army who have taken technical training from ITIs”
“The role of ITIs is very important in this, our youth should make the most out of these possibilities”
“India has quality in skills, and also diversity”
“When a youth has the power of education as well as the power of skill, then his self-confidence automatically increases”
“In the changing global circumstances, the confidence of the world in India is also increasing continuously”
“When it comes to skills, your mantra should be 'Skilling, 'Reskilling' and 'Upskilling'!”
17 SEP 2022 3:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the students of the Industrial Training Institute at the first ever Kaushal Dikshant Samaroh via video message today. Around 40 lakh students had joined this program.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that as India is moving forward in the 21st century, history has been created today on the occasion of the skill convocation of more than 9 lakh students of the Industrial Training Institute while more than 40 lakh students are connected with us virtually. The Prime Minister pointed out that the students with their skills are taking their first step on the path of innovation on the birth anniversary of Lord Vishwakarma. “I can confidently say that as pleasant as your beginning is, your journey to tomorrow will also be more creative”, he said.
Elaborating on Vishwakarma Jayanti, the Prime Minister said that it is the festival of dignity and consecration of skill. Drawing an analogy to a sculptor making an idol of the god, the Prime Minister said that today it is a matter of great pride for all of us that on the auspicious occasion of Vishwakarma Jayanti, the skills of the students are being honoured and recognized. “Vishwakarma Jayanti is the honour of every person who works hard in the true sense, it is the day of labour”, the Prime Minister continued “in India, we have always seen a portrayal of God in the skill of the labourer, They are seen in the form of Vishwakarma.” Shri Modi elaborated that the skill that they possess has a fragment of God somewhere in it. “I understand that this event is like an emotional tribute to Lord Vishwakarma, like ‘Kaushalanjali’”, he added.
Highlighting the achievements of the Government in the last eight years, the Prime Minister said that India has initiated new schemes with the inspiration of Lord Vishwakarma and is trying to revive the tradition of 'Shramev Jayate' by laying emphasis on skill development. “To make this the century of India, it is very important that the youth of India should be equally proficient in education as well as skill”, the Prime Minister remarked. Shri Modi added that the government has given top priority to the skill development of youth and the creation of new institutions. “The first ITI in our country was established in 1950. In the following seven decades, 10 thousand ITIs were formed. In the 8 years of our government, about 5 thousand new ITIs have been created in the country. More than 4 lakh new seats have also been added to ITIs in the last 8 years”, the Prime Minister added.
The Prime Minister went on to elaborate that National Skill Training Institutes, Indian Institute of Skills, and thousands of skill development centres have also been opened across the country apart from the ITIs. The Prime Minister further said that the government is also going to open more than 5000 skill hubs to promote skill development at the school level. After the implementation of the New National Education Policy, experience-based learning is also being promoted and skill courses are being introduced in schools.
The Prime Minister expressed happiness when he informed the students that those coming to ITI after passing their 10th will get their 12th clearing certificate easily through National Open School. “This will make you more comfortable in further studies”, Shri Modi added. The Prime Minister further added that there is a special provision for the recruitment of youth in the army who have taken technical training from ITIs.
Talking about the era of the Fourth Industrial Revolution, 'Industry 4.0', the Prime Minister remarked that Industrial Training Institutes will have a big role to play in India's success. He pointed out that the nature of the job is changing with time, therefore, the government has taken special care that the students studying in our ITIs should also get the facility of every modern course. Elaborating on the availability of the courses, Shri Modi said that many courses related to coding, AI, robotics, 3D printing, drone technology, and telemedicine have been started in ITIs. The Prime Minister pointed out that as India is taking lead in the field of renewable energy, solar power and electric vehicles, the courses related to such fields have been introduced in many of our ITIs. “It will be easier for students like you to get employment opportunities”, he added.
Talking about the recent developments of providing optical fiber to every village, and opening lakhs of Common Service Centers, the Prime Minister said that as technology is expanding in the country, so are the job opportunities. He said that more and more opportunities are being created in the villages for the students who have passed out from ITIs. “Be it the mobile repair work in the village or work concerning new technology in agriculture, spraying fertilizer or be it supplying medicine with the help of drones, many such new jobs are being added to the rural economy”, the Prime Minister remarked, “The role of ITIs is very important in this, our youth should make the most out of these possibilities.” The Prime Minister also said that the government is also continuously working to upgrade ITIs with a similar vision in mind.
The Prime Minister reiterated that along with skill development, it is equally important for the youth to have soft skills. Giving examples, Shri Modi said that things like making a business plan, plans for getting a loan from the bank, filling out the necessary forms, and registering a new company are covered as part of the course. “The result of these efforts of the government is that today, India has quality in skills, and also diversity. In the past few years, our ITI pass-outs have won many big prizes in World Skills Competitions”, he added.
Elaborating on skill development, the Prime Minister said, “When a youth has the power of education as well as the power of skill, then his self-confidence automatically increases. When the youth comes out empowered with skills, then he gets an idea on how to start his work, to support this spirit of self-employment.” The Prime Minister highlighted the power of schemes like Mudra Yojana, Startup India and Standup India, which provide loans without guarantee.
“The goal is in front, you have to move in that direction. Today the country has held your hand, tomorrow you have to take the country forward” the Prime Minister urged. Drawing everyone’s attention to Azadi ka Amrit Kaal, Shri Modi said that the next 25 years of our lives are as important as the next 25 years for India. “You all are the leaders of Make in India and Vocal for Local campaign. You are like the backbone of India's industry and therefore you have a big role to play in fulfilling the resolve of a developed Atmanirbhar Bharat”, The Prime Minister remarked.
Highlighting the opportunities on a global level, the Prime Minister said that many big countries of the world need a skilled workforce to fulfil their dreams and maintain their pace. Shri Modi remarked that there are many opportunities waiting in the country as well as abroad. “In the changing global circumstances, the confidence of the world in India is also increasing continuously. Even during the Corona period, India has proved how its skilled workforce and its youth are capable of providing solutions to the biggest challenges.” The Prime Minister remarked that Indians are making a mark in every country due to their skills and talent, be it health services or hotel-hospital management, digital solutions, or the field of disaster management.
In concluding his address, the Prime Minister reiterated the need to keep upgrading the skills that will become the basis of their futures. Shri Modi remarked, “When it comes to skills, your mantra should be 'Skilling, 'Reskilling' and 'Upskilling'!” The Prime Minister urged the students to learn new skills and share their knowledge. “I am sure, you will move ahead at this pace, and with your skill, you will give direction to the better future of New India.”