Prime Minister's Office
PM addresses Kaushal Dikshant Samaroh on the occasion of Vishwakarma Jayanti via video message
“History has been created today on the occasion of the skill convocation of more than 9 lakh students of the Industrial Training Institute”
“Vishwakarma Jayanti is the honour of every person who works hard in the true sense, it is the day of labour”
“In India, we have always seen a portrayal of God in the skills of the labourer, They are seen in the form of Vishwakarma”
“To make this the century of India, it is very important that the youth of India should be equally proficient in education as well as skill”
“Special provision for the recruitment of youth in the army who have taken technical training from ITIs”
“The role of ITIs is very important in this, our youth should make the most out of these possibilities”
“India has quality in skills, and also diversity”
“When a youth has the power of education as well as the power of skill, then his self-confidence automatically increases”
“In the changing global circumstances, the confidence of the world in India is also increasing continuously”
“When it comes to skills, your mantra should be 'Skilling, 'Reskilling' and 'Upskilling'!”
17 SEP 2022 3:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the students of the Industrial Training Institute at the first ever Kaushal Dikshant Samaroh via video message today. Around 40 lakh students had joined this program.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that as India is moving forward in the 21st century, history has been created today on the occasion of the skill convocation of more than 9 lakh students of the Industrial Training Institute while more than 40 lakh students are connected with us virtually. The Prime Minister pointed out that the students with their skills are taking their first step on the path of innovation on the birth anniversary of Lord Vishwakarma. “I can confidently say that as pleasant as your beginning is, your journey to tomorrow will also be more creative”, he said.
Elaborating on Vishwakarma Jayanti, the Prime Minister said that it is the festival of dignity and consecration of skill. Drawing an analogy to a sculptor making an idol of the god, the Prime Minister said that today it is a matter of great pride for all of us that on the auspicious occasion of Vishwakarma Jayanti, the skills of the students are being honoured and recognized. “Vishwakarma Jayanti is the honour of every person who works hard in the true sense, it is the day of labour”, the Prime Minister continued “in India, we have always seen a portrayal of God in the skill of the labourer, They are seen in the form of Vishwakarma.” Shri Modi elaborated that the skill that they possess has a fragment of God somewhere in it. “I understand that this event is like an emotional tribute to Lord Vishwakarma, like ‘Kaushalanjali’”, he added.
Highlighting the achievements of the Government in the last eight years, the Prime Minister said that India has initiated new schemes with the inspiration of Lord Vishwakarma and is trying to revive the tradition of 'Shramev Jayate' by laying emphasis on skill development. “To make this the century of India, it is very important that the youth of India should be equally proficient in education as well as skill”, the Prime Minister remarked. Shri Modi added that the government has given top priority to the skill development of youth and the creation of new institutions. “The first ITI in our country was established in 1950. In the following seven decades, 10 thousand ITIs were formed. In the 8 years of our government, about 5 thousand new ITIs have been created in the country. More than 4 lakh new seats have also been added to ITIs in the last 8 years”, the Prime Minister added.
The Prime Minister went on to elaborate that National Skill Training Institutes, Indian Institute of Skills, and thousands of skill development centres have also been opened across the country apart from the ITIs. The Prime Minister further said that the government is also going to open more than 5000 skill hubs to promote skill development at the school level. After the implementation of the New National Education Policy, experience-based learning is also being promoted and skill courses are being introduced in schools.
The Prime Minister expressed happiness when he informed the students that those coming to ITI after passing their 10th will get their 12th clearing certificate easily through National Open School. “This will make you more comfortable in further studies”, Shri Modi added. The Prime Minister further added that there is a special provision for the recruitment of youth in the army who have taken technical training from ITIs.
Talking about the era of the Fourth Industrial Revolution, 'Industry 4.0', the Prime Minister remarked that Industrial Training Institutes will have a big role to play in India's success. He pointed out that the nature of the job is changing with time, therefore, the government has taken special care that the students studying in our ITIs should also get the facility of every modern course. Elaborating on the availability of the courses, Shri Modi said that many courses related to coding, AI, robotics, 3D printing, drone technology, and telemedicine have been started in ITIs. The Prime Minister pointed out that as India is taking lead in the field of renewable energy, solar power and electric vehicles, the courses related to such fields have been introduced in many of our ITIs. “It will be easier for students like you to get employment opportunities”, he added.
Talking about the recent developments of providing optical fiber to every village, and opening lakhs of Common Service Centers, the Prime Minister said that as technology is expanding in the country, so are the job opportunities. He said that more and more opportunities are being created in the villages for the students who have passed out from ITIs. “Be it the mobile repair work in the village or work concerning new technology in agriculture, spraying fertilizer or be it supplying medicine with the help of drones, many such new jobs are being added to the rural economy”, the Prime Minister remarked, “The role of ITIs is very important in this, our youth should make the most out of these possibilities.” The Prime Minister also said that the government is also continuously working to upgrade ITIs with a similar vision in mind.
The Prime Minister reiterated that along with skill development, it is equally important for the youth to have soft skills. Giving examples, Shri Modi said that things like making a business plan, plans for getting a loan from the bank, filling out the necessary forms, and registering a new company are covered as part of the course. “The result of these efforts of the government is that today, India has quality in skills, and also diversity. In the past few years, our ITI pass-outs have won many big prizes in World Skills Competitions”, he added.
Elaborating on skill development, the Prime Minister said, “When a youth has the power of education as well as the power of skill, then his self-confidence automatically increases. When the youth comes out empowered with skills, then he gets an idea on how to start his work, to support this spirit of self-employment.” The Prime Minister highlighted the power of schemes like Mudra Yojana, Startup India and Standup India, which provide loans without guarantee.
“The goal is in front, you have to move in that direction. Today the country has held your hand, tomorrow you have to take the country forward” the Prime Minister urged. Drawing everyone’s attention to Azadi ka Amrit Kaal, Shri Modi said that the next 25 years of our lives are as important as the next 25 years for India. “You all are the leaders of Make in India and Vocal for Local campaign. You are like the backbone of India's industry and therefore you have a big role to play in fulfilling the resolve of a developed Atmanirbhar Bharat”, The Prime Minister remarked.
Highlighting the opportunities on a global level, the Prime Minister said that many big countries of the world need a skilled workforce to fulfil their dreams and maintain their pace. Shri Modi remarked that there are many opportunities waiting in the country as well as abroad. “In the changing global circumstances, the confidence of the world in India is also increasing continuously. Even during the Corona period, India has proved how its skilled workforce and its youth are capable of providing solutions to the biggest challenges.” The Prime Minister remarked that Indians are making a mark in every country due to their skills and talent, be it health services or hotel-hospital management, digital solutions, or the field of disaster management.
In concluding his address, the Prime Minister reiterated the need to keep upgrading the skills that will become the basis of their futures. Shri Modi remarked, “When it comes to skills, your mantra should be 'Skilling, 'Reskilling' and 'Upskilling'!” The Prime Minister urged the students to learn new skills and share their knowledge. “I am sure, you will move ahead at this pace, and with your skill, you will give direction to the better future of New India.”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বিশ্বকর্মা জয়েন্তিগী থৌরমদা ভিদিও মেসেসকী থোংদা কৌশাল দিক্ষান্ত সমারোহদা ৱা ঙাংখ্রে
“ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতকী মহৈরোয় লাখ ৯ হেনবগী স্কিল কনভোকেসনগী থৌরমদা ঙসি পুৱারী অমা শেমখ্রে”
“বিশ্বকর্মা জয়েন্তী অসি থবক কন্না শুবা মীপুম খুদিংমকপু ইকাই খুম্নবনি, তশেংবদি মসি শিন্মীশিংগী নুমিৎনি”
“ভারত্তা ঐখোয়না শিন্মীগী স্কিলশিংদা ঈশ্বরগী শক্তম মতম চুপ্পদা উবা ফংই, মখোয়বু বিশ্বকর্মাগী শকলোন্দা উবা ফংই”
“ভারতকী চহিচা ওইহন্নবগীদমক ভারতকী নহারোলশিংবু এজুকেসন লোয়ননা স্কিলদা চপ মান্ননা মীথোই-মীহেন ওইহনবা য়াম্না মরু ওই”
“আই.তি.আই.শিংদগী তেক্নিকেল ত্রেনিং তৌরকপা নহারোলশিংগীদমক আর্মীদা চংনবা অখন্নবা প্রোবিজন অমা থম্লি”
“মসিদা আই.তি.আই.শিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মসিগী খুদোংচাবশিং অসি য়ারিবা মখৈ লৌহৌগদবনি”
“ভারতনা স্কিল অমসুং দাইভর্সিতীদা ক্বালিতী য়াওরক্লি”
“নহারোল অমদা এজুকেসন লোয়ননা স্কিলগী শক্তি লৈরবা মতমদা মহাক্কী মশানা মশাদা থাজবা থম্বা অদু মশা মথন্তা হেনগৎচরকই”
“মালেমগী হোংলক্লিবা ফীভমশিং অসিদা মালেমনা ভারত্তা থম্লিবা থাজবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি”
“স্কিলশিংগী মতাংদা লাকপা মতমদা নখোয়গী মন্ত্র অসি ‘স্কিলিং’, ‘রিস্কিলিং’ অমস
17 SEP 2022 3:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেসকী থোংদা ইহান হানবা কৌশাল দিক্ষান্ত সমারোহদা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতকী মহৈরোয়শিংদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মহৈরোয় লাখ ৪০রোমনা শরুক য়াখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ২১শুবা চহিচা অসিদা মাংদা চংশিল্লি, ঙসি ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতকী মহৈরোয় লাখ ৯ হেনবগী স্কিল কনভোকেসনগী থৌরমদা পুৱারী অমা শেমখ্রে অমরোমদা মহৈরোয় লাখ ৪০ হেনবনা ঐখোয়গা লোয়ননা ভর্চুএল ওইনা কন্নেক্ত তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী স্কিলশিংগা লোয়ননা ভগৱান বিশ্বকর্মাগী মপোক নুমিৎ অসিদা ইনোভেসনগী লম্বীদা মখোয়গী অহানবা খোঙথাং থাংজিনবা হৌরি। মহাক্না হায়, “নখোয়গী অহৌবদা নুংঙাইখিবা অদুগুম্না হয়েংগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা নখোয়গী খোঙচৎ অসিনা হেন্না ক্রিএতিব ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজবগা লোয়ননা ফোঙদোকপা ঙমগনি”।
বিশ্বকর্মা জয়েন্তীগী মতাংদা শন্দোক্না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি স্কিলবু ইকাই খুম্নবা অমসুং লাইতিনগী ওইবা কুহ্মৈ অমনি। ঈশ্বরগী মীতম অমা শেম্লিবা খুৎহৈবা অমগী মতাংদা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, বিশ্বকর্মা জয়েন্তীগী শেংলবা থৌরম অসিদা মহৈরোয়শিংগী স্কিলশিং অসিবু ইকাই খুম্নবীবা অমসুং শকখঙবীবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। “বিশ্বকর্মা জয়েন্তী অসি থবক কন্না শুবা মীপুম খুদিংমকপু ইকাই খুম্নবনি, তশেংবদি মসি শিন্মীশিংগী নুমিৎনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ভারত্তা ঐখোয়না শিন্মীশিংগী স্কিলদা ঈশ্বরগী শক্তম মতম চুপ্পদা ঐখোয়না উবা ফংই, মখোয়বু বিশ্বকর্মাগী শকলোন্দা উবা ফংই”। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়দা লৈরিবা স্কিল অসিদা ঈশ্বরগী ওইবা গুন শরুক খরা য়াওরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “ঐহাক্না খঙই মদুদি থৌরম অসি ‘কৌশালনজলি’ গুম্না ভগৱান বিশ্বকর্মাদা থমোয় শেংনা ইকাই খুম্নবা উৎপনি”।
হৌখিবা চহি নিপান্দা সরকারগী মাইপাকখিবশিং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ভগৱান বিশ্বকর্মাদগী ইথিল লৌদুনা অনৌবা স্কিমশিং হৌদোকখি অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংদুনা ‘শ্রমেব জয়তে’গী চৎনবী অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভারতকী চহিচা ওইহন্নবগীদমক ভারতকী নহারোলশিংবু এজুকেসন লোয়নন স্কিলদা চপ মান্ননা মীথোই-মীহেন ওইহনবা য়াম্না মরু ওই”। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায় সরকার অসিনা নহারোলগী স্কিল দিবেলপমেন্তদা অমসুং অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং হাংদোকপদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “ঐখোয়গী লৈবাক্কী অহানবা আই.তি.আই. অসি ১৯৫০দা লিংখৎখি। মথংগী দিকেদ তরেৎ অসিদা আই.তি.আই. লিসিং ১০ লিংখৎখি। হৌখিবা চহি ৮দা ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিদা অনৌবা আই.তি.আই. লিশিং ৫রোম লিংখৎখি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা আই.তি.আই.শিংদা অনৌবা সীত লাখ ৪ হেন্না হাপচিনখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় আই.তি.আই.শিংগী মথক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদা নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ স্কিলশিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তর লিশিং কয়া হাংদোকখিবগী মতাংদসু শন্দোক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা স্কুলগী থাক্তা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা স্কিল হব ৫০০০ হেন্না হাংদোক্লি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী চৎনহল্লবা মতুংদা এক্সপরিয়েন্স-বেজ লর্নিংসু প্রমোৎ তৌরি অমসুং স্কুলশিংদা স্কিল কোর্সশিং হাংদোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল ওপন স্কুলগী খুত্থাংদা ক্লাস ১০ পাস তৌরগা আই.তি.আই.দা লাকপা মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী ১২ লান্থোকপগী সর্তিফিকেৎ লায়না ফংহল্লি হায়না পাউদমবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়, “মসিনা নখোয়না মখা তানা মহৈ তম্বদা হেন্না খুদোংচাহল্লগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় মদুদি আই.তি.আই.শিংদগী তেক্নিকেল ত্রেনিং তৌরকপা নহারোলশিং আর্মীদা চংবদা অখন্নবা প্রোবিজন অমা থম্লি।
মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসন ‘ইন্দস্ত্রী ৪.০’গী চহিচাগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী মাইপাকপদা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি। মহাক্না হায় মতমগা ইরোইননা থবক্কী মওং-মতৌদা অহোংবা লাক্লি মরম অসিনা সরকারনা ঐখোয়গী আই.তি.আই.শিংদা তম্লিবা মহৈরোয়শিং অখন্ননা য়েংশিন্দুনা মখোয়দা মোদর্ন কোর্স ফংহন্নবা খুদোংচাবসু পীরি। কোর্সশিংগী মতাংদা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদু কোদিং, এ.আই. রোবোতিক্স, ৩দি প্রিন্তিং, দ্রোন তেক্নোলোজী অমসুং তেলিমেদিসিনগা মরী লৈনবা কোর্স কয়া আই.তি.আই.শিংদা হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভারতনা রিন্যুএবল ইনর্জী, সোলর পাৱর অমসুং ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংগী লমদা মাংজিল থারি, অসিগুম্বা লমশিং অসিগা মরী লৈনবা কোর্সশিংসু ঐখোয়গী আই.তি.আই. কয়াদা হৌদোকখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “নখোয়গুম্বা মহৈরোয়শিংগীদমক্তা থবক্কী খুদোংচাবশিং লায়না ফংলগনি”।
খুঙ্গং খুদিংমক্তা ওপ্তিকেল ফাইবর ফংহনবা অমসুং কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ কয়া হাংদোক্নবগী নৌনা পাইখৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি লৈবাক অসিদা তেক্নোলোজী হেনগৎলকপগা লোয়ননা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায় আই.তি.আই.শিংদগী পাস তৌরকপা মহৈরোয়শিংগীদমক খুঙ্গংশিংদা খুদোংচাবা কয়া কয়া ফংহল্লি। খুঙ্গংদা লৈবা মোবাইল শেম্বগী থবক নত্ত্রআ লৌউ-শিংউদা অনৌবা তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা থবক, দ্রোনশিংগী মতেংগা লোয়ননা হার চাইবা নত্ত্রগা হীদাক-লাংথক্কী সপ্লাই তৌবা, অসিগুম্বা অনৌবা থবকশিং খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা হাপচিল্লি, মসিদা আই.তি.আই.শিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মসিগী খুদোংচাবশিং অসি য়ারিবা মখৈ লৌহৌগদবনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি সরকারনা ৱাখল্লোন্দা মসিগা মান্নবা মঙলান অমগা লোয়ননা আই.তি.আই.শিং অপগ্রেদ তৌনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎন্দুনা লাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌনা হায় স্কিল দিবেলপমেন্তগা লোয়ননা নহারোলশিংদা সোফ স্কিলশিং ফংহনবা চপ মান্ননা মরু ওই। খুদমশিং পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বিজিনেস প্লান অমা শেম্বা, বেঙ্কতগী লোন অমা লৌনবগী প্লানশিং, মথৌ তাবা ফোর্মশিং মেনশিনবা অমসুং অনৌবা কম্পনীগী রেজিস্তর তৌবা অসিগুম্বা অসি কোর্সকী শরুকশিংদা য়াওহল্লি। মহাক্না হায়, “সরকারগী খোঙথাংশিং অসিগী ফল ওইনা ঙসি ভারতনা স্কিল অমসুং দাইভর্সিতীদা ক্বালিতী য়াওরক্লি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়গী আই.তি.আই. পাস-আউতশিংনা ৱর্ল্দ স্কিল্স কম্পিতিসনশিংদা অচৌবা মনা কয়া ফংখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা স্কিল দিবেলপমেন্তগী মতাংদা হায়, “নহারোল অমদা এজুকেসন লোয়ননা স্কিলগী শক্তি লৈরবা মতমদা মহাক্কী মশাদা মশানা থাজবা থম্বা অদু মশা মথন্তা হেনগৎচরকই। নহারোল অমনা স্কিলশিংগা লোয়ননা এম্পাৱর তৌদুনা থোরকপা মতমদা মহাক্না মহাক্কী থবক করম্নবা হৌগনি, ইশানা থবক পীজবগী ৱাখল্লোন করম্না সপ্পোর্ত তৌগনি হায়বগী আইদিয়া লাকচগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা গরেন্তী য়াওদনা লোনশিং পীরিবা মুদ্রা য়োজনা, স্তার্তঅপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দঅপ ইন্দিয়াগুম্বা স্কিমশিংগী শক্তিগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মাংদা পান্দম অদু লৈরে, নখোয়না মাইকৈ অদুদা চংশিনগদবনি। ঙসি নখোয়না লৈবাক অসিগী খুৎ পাইদুনা চৎলি, হয়েংনা নখোয়না লৈবাক অসিবু মাংদা লমজিংগদবনি”। আজাদী কা অমৃত কালদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায় ঐখোয়গী পুন্সিগী মথংগী চহি ২৫ অসি ভারতকী মথংগী চহি ২৫ মরু ওইবগুম্না চপ মান্ননা মরু ওই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “নখোয় পুম্নমক্না মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং ভোকেল ফোর লোকেল কেম্পেনগী লুচিংবশিংনি। নখোয়না ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী য়াংলেন শরূগুম্বনি মরম অসিনা চাউখৎপা আত্মনির্ভর ভারত অমগী ফিরেপ থুংহনবদা নখোয়না অচৌবা থৌদাং অমা লৌগদবনি”।
মালেমগী থাক্তা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদু মালেমগী অচৌবা লৈবাক কয়ানা মখোয়গী মঙলানশিং থুংহন্নবা অমসুং খোঙজেল অদু হন্থহন্দনবা স্কিল লৈবা ৱার্কফোর্স অমগী মথৌ তাই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লোয়ননা মীরৈবাক্তা খুদোংচাবা কয়ানা ঙাইদুনা লৈরি। “মালেমগী হোংলক্লিবা ফীভমশিং অসিদা মালেমনা ভারত্তা থম্লিবা থাজবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। কোরোনাগী মতমদা ফাওবা ভারতনা মাগী স্কিল লৈবা ৱার্কফোর্স অমসুং মাগী নহারোলশিংনা অচৌবা শীংনবশিংগী ৱারোইশিনশিং করম্না পীবা ঙমখিবগে উৎখি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভারতমচাশিংনা মখোয়গী স্কিল অমসুং তেলেন্তশিং, হেল্থ সর্ভিসশিং নত্ত্রগা হোতেল-হোস্পিতাল মেনেজমেন্ত, দিজিতেল সোল্যুসনশিং নত্ত্রগা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওইরবসু লৈবাক খুদিংমক্তা ফিদা অমা কনবা ঙম্লি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী তুংলমচৎশিং ওইগদৌরিবা স্কিলশিং অসি অদুমক অপগ্রেদ তৌবা মথৌ তাই হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা অনৌবা স্কিলশিং তমশিন্নবা অমসুং মখোয়গী লৌশিং শিয়র তৌনবা হায়রদুনা “স্কিলশিংগী মতাংদা লাকপা মতমদা নখোয়গী মন্ত্র অসি ‘স্কিলিং’, ‘রিস্কিলিং’ অমসুং ‘অপস্কিলিং’ হায়বা অসিনা ওইগদবনি!” হায়খি। “খোঙজেল অসিদা অদুমক নখোয়না মাংদা চংশিনগনি অমসুং নখোয়গী স্কিলগা লোয়ননা নখোয়না অনৌবা ভারতকী অফবা তুংলমচৎকী মাইকৈদা লমজিংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”।