ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ କୌଶଳ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଆଜି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି”
“ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସମ୍ମାନ, ଯିଏ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରେ, ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରମ ଦିବସ”
“ଭାରତରେ, ଆମେ ସର୍ବଦା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଦକ୍ଷତାରେ ଭଗବାନଙ୍କ ଚିତ୍ର ଦେଖିଛୁ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ରୂପରେ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି”
“ଏହାକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଶିକ୍ଷା ତଥା ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ପାରଦର୍ଶୀ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ”
“ଆଇଟିଆଇରୁ ବୈଷୟିକ ତାଲିମ ନେଇଥିବା ଯୁବଗୋଷ୍ଠିଙ୍କୁ ସେନାରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି”
“ଏଥିରେ ଆଇଟିଆଇର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ”
“ଭାରତରେ ଦକ୍ଷତାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି”
“ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଯୁବକଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାରେ ଶକ୍ତି ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସ୍ୱତ୍ୟସ୍ପୁର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ବଢିଯାଏ”
“ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି”
17 SEP 2022 3:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଶଳ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହରେ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢୁଥିବାବେଳେ ଆଜି ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେତେବେଳେ କି ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଆମ ସହିତ ଭର୍ଚୁଆଲରେ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଭୁ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ସହିତ ନବସୃଜନ ପଥରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିପାରେ ଯେ ତୁମର ଆରମ୍ଭ ଯେତିକି ଆନନ୍ଦଦାୟକ, ତୁମର ଆଗାମୀ ଦିନର ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସୃଜନଶୀଳ ହେବ ।
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ପର୍ବ । ଭଗବାନଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ତିଆରି କରୁଥିବା ମୂର୍ତ୍ତି ଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ସମ୍ମାନିତ ତଥା ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସମ୍ମାନ, ଯିଏ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରେ, ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରମ ଦିବସ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଭାରତରେ ଆମେ ସର୍ବଦା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଦକ୍ଷତାରେ ଭଗବାନଙ୍କ ରୂପ ଦେଖିଛୁ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ରୂପରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା କୌଶଳରେ ଭଗବାନଙ୍କର ଏକ ଅଂଶ ଅଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏହି ଘଟଣା ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ‘କୌଶଳାଞ୍ଜଳି’ ପରି ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅଟେ ।
ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ସଫଳତା ଉପରେ ଅଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ସହିତ ଭାରତ ନୂତନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ‘ଶ୍ରମେବ ଜୟତେ'ର ପରମ୍ପରାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଏହାକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଶିକ୍ଷା ତଥା ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ପାରଦର୍ଶୀ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବପୀଢିଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନୂତନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଆଇଟିଆଇ ୧୯୫୦ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧୦ ହଜାର ଆଇଟିଆଇ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ୮ ବର୍ଷ ସମୟରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୫ ହଜାର ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଟିଆଇରେ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଆସନ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଟିଆଇ ବ୍ୟତୀତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସ୍କିଲ୍ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ୫୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍କିଲ୍ ହବ୍ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ, ଅଭିଜ୍ଞତା ଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦକ୍ଷତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦଶମ ପାସ୍ କରିବା ପରେ ଯେଉଁମାନେ ଆଇଟିଆଇକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଜାତୀୟ ଓପନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜରେ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱାଦଶ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇବେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ପାଠପଢା ପାଇଁ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଟିଆଇ ରୁ ବୈଷୟିକ ତାଲିମ ନେଇଥିବା ଯୁବଗୋଷ୍ଠିଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସେନାରେ ଏକ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ଯୁଗ 'ଶିଳ୍ପ ୪.୦' ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସଫଳତାରେ ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିବ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମୟ ସହିତ ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରକୃତି ବଦଳୁଛି, ତେଣୁ ସରକାର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଆଇଟିଆଇଗୁଡିକରେ ପଢୁଥିବା ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଧୁନିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସୁବିଧା ପାଇବା ଉଚିତ୍‍ । ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଟିଆଇରେ କୋଡିଂ, ଏଆଇ, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ୩ଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଟେଲି ମେଡିସିନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଗୁଆ ହେଉଥିବାରୁ ଆମର ଅନେକ ଆଇଟିଆଇରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ତୁମ ଭଳି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ସହଜ ହେବ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିସ୍ତାର ହେବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଟିଆଇରୁ ପାସ୍ କରିଥିବା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମୋବାଇଲ୍ ମରାମତି କାମ ହେଉ କିମ୍ବା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାର ସିଞ୍ଚନ କରିବା କିମ୍ବା ଡ୍ରୋନ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ହେଉ, ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏହିପରି ଅନେକ ନୂତନ ଚାକିରି ଯୋଗ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଆଇଟିଆଇର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍‍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସମାନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଇଟିଆଇର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସହିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରଳ ଦକ୍ଷତା ରହିବା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବା ପାଇଁ ଯୋଜନା, ଆବଶ୍ୟକ ଫର୍ମ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଏକ ନୂତନ କମ୍ପାନୀ ପଞ୍ଜିକରଣ ଭଳି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ଅଟେ । ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି, ଆଜି ଭାରତରେ ଦକ୍ଷତାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଆଇଟିଆଇ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣମାନେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅନେକ ବଡ଼ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଯୁବକଙ୍କର ଶିକ୍ଷାର ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ଶକ୍ତି ବଢି ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସ୍ୱତଃସ୍ପୁର୍ତ୍ତ ଭାବେ ବଢିଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ସଶକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ କିପରି ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଏହି ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତାର ଆବେଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଏକ ଧାରଣା ପାଆନ୍ତି । ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ଯୋଗାଉଥିବା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଯୋଜନାର ଶକ୍ତି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି ଦିଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ହାତ ଧରିଛି, ଆସନ୍ତାକାଲି ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳ ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଜୀବନର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଭୋକାଲ୍ ଫର ଲୋକାଲ ମୁଖ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ତୁମେ ଭାରତର ଶିଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ ପରି ତେଣୁ ବିକଶିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ତୁମର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । ଦେଶରେ ତଥା ବିଦେଶରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ଏହାର କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ସବୁଠୁ ବଡ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶରେ ଏକ ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ହେଉ କିମ୍ବା ହୋଟେଲ-ହସ୍ପିଟାଲ ପରିଚାଳନା, ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ହେଉ କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ଦକ୍ଷତାର ନବୀକରଣ ଜାରି ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ଆଧାର ହେବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଦକ୍ଷତା କଥା ଆସେ, ତୁମର ମନ୍ତ୍ର ‘ସ୍କିଲିଂ', ‘ରିସ୍କିଲିଂ' ଏବଂ 'ଅପସ୍କିଲିଂ'ହେବା ଉଚିତ! ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ନୂତନ କୌଶଳ ଶିଖିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ସେୟାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ, ଆପଣ ଏହି ବେଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଆପଣ ନୂତନ ଭାରତର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses Kaushal Dikshant Samaroh on the occasion of Vishwakarma Jayanti via video message
“History has been created today on the occasion of the skill convocation of more than 9 lakh students of the Industrial Training Institute”
“Vishwakarma Jayanti is the honour of every person who works hard in the true sense, it is the day of labour”
“In India, we have always seen a portrayal of God in the skills of the labourer, They are seen in the form of Vishwakarma”
“To make this the century of India, it is very important that the youth of India should be equally proficient in education as well as skill”
“Special provision for the recruitment of youth in the army who have taken technical training from ITIs”
“The role of ITIs is very important in this, our youth should make the most out of these possibilities”
“India has quality in skills, and also diversity”
“When a youth has the power of education as well as the power of skill, then his self-confidence automatically increases”
“In the changing global circumstances, the confidence of the world in India is also increasing continuously”
“When it comes to skills, your mantra should be 'Skilling, 'Reskilling' and 'Upskilling'!”
17 SEP 2022 3:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the students of the Industrial Training Institute at the first ever Kaushal Dikshant Samaroh via video message today. Around 40 lakh students had joined this program.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that as India is moving forward in the 21st century, history has been created today on the occasion of the skill convocation of more than 9 lakh students of the Industrial Training Institute while more than 40 lakh students are connected with us virtually. The Prime Minister pointed out that the students with their skills are taking their first step on the path of innovation on the birth anniversary of Lord Vishwakarma. “I can confidently say that as pleasant as your beginning is, your journey to tomorrow will also be more creative”, he said.
Elaborating on Vishwakarma Jayanti, the Prime Minister said that it is the festival of dignity and consecration of skill. Drawing an analogy to a sculptor making an idol of the god, the Prime Minister said that today it is a matter of great pride for all of us that on the auspicious occasion of Vishwakarma Jayanti, the skills of the students are being honoured and recognized. “Vishwakarma Jayanti is the honour of every person who works hard in the true sense, it is the day of labour”, the Prime Minister continued “in India, we have always seen a portrayal of God in the skill of the labourer, They are seen in the form of Vishwakarma.” Shri Modi elaborated that the skill that they possess has a fragment of God somewhere in it. “I understand that this event is like an emotional tribute to Lord Vishwakarma, like ‘Kaushalanjali’”, he added.
Highlighting the achievements of the Government in the last eight years, the Prime Minister said that India has initiated new schemes with the inspiration of Lord Vishwakarma and is trying to revive the tradition of 'Shramev Jayate' by laying emphasis on skill development. “To make this the century of India, it is very important that the youth of India should be equally proficient in education as well as skill”, the Prime Minister remarked. Shri Modi added that the government has given top priority to the skill development of youth and the creation of new institutions. “The first ITI in our country was established in 1950. In the following seven decades, 10 thousand ITIs were formed. In the 8 years of our government, about 5 thousand new ITIs have been created in the country. More than 4 lakh new seats have also been added to ITIs in the last 8 years”, the Prime Minister added.
The Prime Minister went on to elaborate that National Skill Training Institutes, Indian Institute of Skills, and thousands of skill development centres have also been opened across the country apart from the ITIs. The Prime Minister further said that the government is also going to open more than 5000 skill hubs to promote skill development at the school level. After the implementation of the New National Education Policy, experience-based learning is also being promoted and skill courses are being introduced in schools.
The Prime Minister expressed happiness when he informed the students that those coming to ITI after passing their 10th will get their 12th clearing certificate easily through National Open School. “This will make you more comfortable in further studies”, Shri Modi added. The Prime Minister further added that there is a special provision for the recruitment of youth in the army who have taken technical training from ITIs.
Talking about the era of the Fourth Industrial Revolution, 'Industry 4.0', the Prime Minister remarked that Industrial Training Institutes will have a big role to play in India's success. He pointed out that the nature of the job is changing with time, therefore, the government has taken special care that the students studying in our ITIs should also get the facility of every modern course. Elaborating on the availability of the courses, Shri Modi said that many courses related to coding, AI, robotics, 3D printing, drone technology, and telemedicine have been started in ITIs. The Prime Minister pointed out that as India is taking lead in the field of renewable energy, solar power and electric vehicles, the courses related to such fields have been introduced in many of our ITIs. “It will be easier for students like you to get employment opportunities”, he added.
Talking about the recent developments of providing optical fiber to every village, and opening lakhs of Common Service Centers, the Prime Minister said that as technology is expanding in the country, so are the job opportunities. He said that more and more opportunities are being created in the villages for the students who have passed out from ITIs. “Be it the mobile repair work in the village or work concerning new technology in agriculture, spraying fertilizer or be it supplying medicine with the help of drones, many such new jobs are being added to the rural economy”, the Prime Minister remarked, “The role of ITIs is very important in this, our youth should make the most out of these possibilities.” The Prime Minister also said that the government is also continuously working to upgrade ITIs with a similar vision in mind.
The Prime Minister reiterated that along with skill development, it is equally important for the youth to have soft skills. Giving examples, Shri Modi said that things like making a business plan, plans for getting a loan from the bank, filling out the necessary forms, and registering a new company are covered as part of the course. “The result of these efforts of the government is that today, India has quality in skills, and also diversity. In the past few years, our ITI pass-outs have won many big prizes in World Skills Competitions”, he added.
Elaborating on skill development, the Prime Minister said, “When a youth has the power of education as well as the power of skill, then his self-confidence automatically increases. When the youth comes out empowered with skills, then he gets an idea on how to start his work, to support this spirit of self-employment.” The Prime Minister highlighted the power of schemes like Mudra Yojana, Startup India and Standup India, which provide loans without guarantee.
“The goal is in front, you have to move in that direction. Today the country has held your hand, tomorrow you have to take the country forward” the Prime Minister urged. Drawing everyone’s attention to Azadi ka Amrit Kaal, Shri Modi said that the next 25 years of our lives are as important as the next 25 years for India. “You all are the leaders of Make in India and Vocal for Local campaign. You are like the backbone of India's industry and therefore you have a big role to play in fulfilling the resolve of a developed Atmanirbhar Bharat”, The Prime Minister remarked.
Highlighting the opportunities on a global level, the Prime Minister said that many big countries of the world need a skilled workforce to fulfil their dreams and maintain their pace. Shri Modi remarked that there are many opportunities waiting in the country as well as abroad. “In the changing global circumstances, the confidence of the world in India is also increasing continuously. Even during the Corona period, India has proved how its skilled workforce and its youth are capable of providing solutions to the biggest challenges.” The Prime Minister remarked that Indians are making a mark in every country due to their skills and talent, be it health services or hotel-hospital management, digital solutions, or the field of disaster management.
In concluding his address, the Prime Minister reiterated the need to keep upgrading the skills that will become the basis of their futures. Shri Modi remarked, “When it comes to skills, your mantra should be 'Skilling, 'Reskilling' and 'Upskilling'!” The Prime Minister urged the students to learn new skills and share their knowledge. “I am sure, you will move ahead at this pace, and with your skill, you will give direction to the better future of New India.”