কেবিনেট
কেবিনেটে জেএলএন ষ্টেডিয়ামৰ পৰা কাক্কানাড হৈ ইনফো পাৰ্কলৈ কোচি মেট্ৰ' ৰেল প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত অনুমোদন জনাইছে
১১.১৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পৰ্যায় আৰু ১১ টা ষ্টেচনৰ ব্যয় ১,৯৫৭.০৫ কোটি টকা
07 SEP 2022 4:00PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ১১.১৭ কিলোমিটাৰ আৰু ১১টা ষ্টেচনৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১,৯৫৭.০৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে জেএলএন ষ্টেডিয়ামৰ পৰা কাক্কানাড হৈ ইনফো পাৰ্কলৈ কোচি মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কোচি মেট্ৰ' ৰে'ল পৰ্যায় ৰূপায়ণত অনুমোদন জনাইছে। দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ বাবে প্ৰস্তুতিমূলক কামৰ ভিতৰত আছে চিপোৰ্ট এয়াৰপৰ্ট ৰোডৰ পথ প্ৰশস্তকৰণ ভালদৰে আগবাঢ়িছে।
আলুভাৰ পৰা পেট্টালৈ কোচিত প্ৰথম পৰ্যায়, আনুমানিক ৫১৮১.৭৯ কোটি টকাৰ সম্পূৰ্ণ ব্যয়ত ২২ টা ষ্টেচনৰ সৈতে ২৫.৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য সামৰি সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হৈছে।
কোচি মেট্ৰ' পৰ্যায় ১এ পেট্টাৰ পৰা এছএন জংচনৰ মাজত ১.৮০ কিলোমিটাৰ ভায়াডাক্টৰ প্ৰকল্প যাৰ অনুমোদিত ব্যয় হৈছে ৭১০.৯৩ কোটি টকা। প্ৰকল্পটো ৰাজ্যিক খণ্ডৰ প্ৰকল্প হিচাপে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। বৰ্তমান প্ৰকল্পটোৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সকলো নিৰ্মাণ কাৰ্যকলাপ সমাপ্ত হৈছে আৰু প্ৰকল্পটো উদ্বোধনৰ বাবে সাজু।
কোচি মেট্ৰ' প্ৰথম পৰ্যায়ৰ বি প্ৰকল্পটো এছ এন জংচনৰ পৰা ত্ৰিপিনিটুৰা টাৰ্মিনেললৈ ১.২০ কিলোমিটাৰ ৰাজ্যিক খণ্ডৰ প্ৰকল্প হিচাপে নিৰ্মাণাধীন হৈ আছে।
বিত্তপোষণৰ পেটাৰ্ণ:
ক্ৰমিক নং
উৎস
পৰিমাণ (কোটি হিচাপত)
% অৰিহণা
১.
ভাৰত চৰকাৰৰ ইকুইটি
274.90
16.23%
২.
কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ ইকুইটি
274.90
16.23%
৩.
ভাৰত চৰকাৰ কেন্দ্ৰীয় কৰৰ ৫০% ৰ বাবে অধীনস্থ ঋণ
63.85
3.77%
৪.
কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় কৰৰ ৫০% বাবে অধীনস্থ ঋণ
63.85
3.77%
৫.
দ্বিপাক্ষিক/বহুপাক্ষিক সংস্থাৰ পৰা ঋণ
1016.24
60.00%
৬.
ভূমি, আৰএণ্ডআৰ আৰু পিপিপি উপাদানবোৰ বাদ দি মুঠ ব্যয়
1693.74
100.00%
৭.
কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ আৰএণ্ডআৰ ব্যয়সহ ভূমিৰ বাবে অধীনস্থ ঋণ
82.68
৮.
কৰ্ণাটক চৰকাৰে বহন কৰিবলগীয়া ৰাজ্যিক কৰ
94.19
৯.
কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ দ্বাৰা বহন কৰিবলগীয়া ঋণ আৰু সন্মুখৰ মাচুলৰ বাবে নিৰ্মাণৰ সময়ত সূত (আই.ডি.চি.)
39.56
১০.
পিপিপি উপাদানসমূহ (এএফচি)
46.88
১১.
মুঠ সম্পূৰ্ণ ব্যয়
1957.05

Cabinet
Cabinet approves Kochi Metro Rail Project Phase-II from JLN Stadium to Infopark via Kakkanad
Phase with a length of 11.17 Kms and 11 stations to cost Rs.1,957.05 crore
07 SEP 2022 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the implementation of the Kochi metro Rail Phase II of Kochi Metro Rail Project from JLN Stadium to Infopark via Kakkanad, at a cost of Rs.1,957.05 crore, with a length of 11.17 Kms and 11 stations. The preparatory works for Phase-II including road widening of Seaport Airport Road are progressing well.
Phase-I in Kochi from Aluva to Petta, covering a length of 25.6 Km with 22 stations at an estimated completion cost of Rs.5181.79 crore is fully operational.
Kochi Metro Phase 1A project of viaduct of 1.80 km between Petta to SN Junction with an approved cost of Rs.710.93 crore. The Project is being implemented as state sector project. Presently all construction activities related with the Project is over and the Project is ready for inauguration.
Kochi Metro Phase 1 B Project of 1.20 Km from SN Junction to Thripunithura Terminal is under construction as state sector project.
Funding Pattern:
S.No.
Source
Amount (in Crore)
% Contribution
1.
GoI Equity
274.90
16.23%
2.
GoK Equity
274.90
16.23%
3.
GoI Subordinate Debt for 50% of Central Taxes
63.85
3.77%
4.
GoK Subordinate Debt for 50% of Central Taxes
63.85
3.77%
5.
Loan from Bilateral/Multilateral agencies
1016.24
60.00%
6.
Total Cost excluding Land, R&R and PPP Components
1693.74
100.00%
7.
GoK Subordinate Debt for Land including R&R cost
82.68
8.
State Taxes to be borne by GoK
94.19
9.
Interest during Construction (IDC) for loan and front end fees to be borne by GoK
39.56
10.
PPP Components (AFC)
46.88
11.
Total Completion Cost
1957.05
Background:
Kochi is the most densely populated city in the State of Kerala and is part of an extended metropolitan region, which is the largest urban agglomeration in Kerala. Kochi metropolitan area is estimated to have population of about 20.8 Lakh in year 2013, 25.8 Lakh in 2021 and 33.12 Lakh by the year 2031.