কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারত হায়বদি খুদোংচাবা হায়বনি; মসি ভারতকী দিকেৎ অমা ওইবখক্তা নত্তনা, মসি ভারতকী সেঞ্চুরীসুনি হায়না শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা স্তানফোর্দ মহৈরোইশিংদা হায়খি
হৌখিবা চহি খরসিদা ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা অহোংবা পুরক্লি, মাগী শেন্মিৎলোন চাউখৎলক্লি, মাগী সিস্তেম ফগৎলক্লি, তেক্নোলোজীগা শম্নবা হেনগৎলক্লি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফরবশিংদগী তম্লক্লিঃ শ্রী গোয়ল
ভারতকী এল.ই.দি.গী মায় পাকপগী ৱারী অসি অৱাংবা মঙলান, কন্না হোৎনবা অমসুং অফবা মেনেজমেন্ত প্রেক্তিস শীজিন্নবদগী ফংবা ফলনিঃ শ্রী গোয়ল
07 SEP 2022 9:15AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং তেক্সতাইল মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসি হায়খি মদুদি 'ভারত' হায়বদি 'খুদোংচাবা' হায়বনি, অমসুং মখা তানা হায়খি মদুদি মসি ভারতকী দিকেৎ অমা ওইবখক্তা নত্তে, মসি ভারতকী সেঞ্চুরীনি। মহাক্না সানফ্রান্সিস্কোদা ঙসি স্তানফোর্দ গ্রেজুএৎ স্কুল ওব বিজিনেস মহৈরোইশিংগা ৱারী শানখি।
শ্রী গোয়লনা ফোংদোকখি মদুদি ভারতনা হৌখিবা চহি খরসিদা খোঙজেল য়াঙনা অহোংবা পুরকপা য়ানবা, শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা, সিস্তেম ফগৎনবা, তেক্নোলোজীগা শম্নবা হেনগৎনবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফরবশিংদগী তম্বা য়ানবা ফাউন্দেসন শেমখ্রে। মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি ভারতনা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিং, লৈবাক অসিদা পোক্লিবা অঙাং খুদিংমক্না অফবা পুন্সি অমসুং মঙম শানবা তুংলমচৎ অমা লৈনবা হোৎনরি।
মমাংগী শেনবা চহিদা মাংজৌননা য়ু.এস.দি. ৬৭৫ বিলিয়ন লানখ্রবা ভারতকী এক্সপোর্তকী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ২০৩০ ফাওবদা ইন্তর্নেসনেল ত্রেদতা য়ু.এস.দি. ত্রিলিয়ন ২ য়ৌনা পুখৎপা পাম্লি অমসুং ভারতনা নীংতম্বগী ১০০শুবা পালন পাঙথোকপা মতমদদি য়ু.এস.দি. ৩০ ত্রিলিয়ন একনোমী ওইরগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিনি ভারতনা মালেম মমাংদা পুথোকপা পাম্লিবসি। মসি ভারতকী দিকেৎ অমা ওইবখক্তা নত্তে, মসি ভারতকী সেঞ্চুরীনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ওন্ত্রপ্রিন্যুর অমসুং স্তার্তঅপ চেম্পিয়ন্সতা মায় ওনশিল্লক্লিবা ভারতকী নহাশিংদা থম্লিবা থাজবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ভারতকী অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা লিবরেল এজুকেসন্দা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী ফরবা স্কুলশিংগা হকচিনবা মরী শেম্নবা হোৎনরি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী মফমদা লৈরিবা অফবা মেনেজমেন্ত প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী মঙলান অমসুং তুংগী থৌরাংশিং ফোংদোকখ্রে। মহাক্না এল.ই.দি. লাইতিং রিভোলুসনগী খুদমশিং পনখি অমসুং ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রীনা তুং কোইনা চৎপা য়াবা, ঐখোয়গী পাৱর সেক্তরদা লৈরিবা ইনভেস্তমেন্তকী পোৎলুম হন্থনবা অমসুং লাইরবশিংগী এনর্জী বিল হন্থনবা এনর্জী কঞ্জর্বেসনদা মীৎয়েং থমখি অমসুং ২০১৫দা এল.ই.দি. লাইতিং প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখি। শ্রী গোয়লনা মহাক্কী পুক্নিংগী ৱারোল থম্লদুনা হায়খি মদুদি অতাঙবা এল.ই.দি. লেম্প লৈবা মতমদা সবসিদী থাদোক্নবা লৌখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারেপ অসিসু ভারতকী এল.ই.দি. লাইতিং হেনগৎনবা মাইকৈদা অচৌবা মীকুপ অমা ওইখি। লৈঙাক অসিনা স্তেকহোল্দরশিংগা, ইম্পোর্তরশিংদগী দিস্ত্রিব্যুতরদগী সপ্লাইয়রশিংগা পুন্দুনা এল.ই.দি. বল্বকী মমল অসি থৌরম অসিগী অহানবা চহিদা, স্কেলগী একনোমী পুশিন্দুনা অমসুং সপ্লাইয়রশিংনা মাইয়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্দুনা মমল ৮৫% য়ৌনা হন্থখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা এল.ই.দি. লাইতিং প্রোগ্রাম মায় পাকহন্নবগীদমক হৌরকফম থিবা, অনৌবা শেল থাদবগী মওং, একনোমীস ওব স্কেল অসিনচিংবা মেনেজমেন্তকী প্রিন্সিপল কয়া মায় পাক্না শীজিন্নবা ঙমখ্রে। মসিমসু পনবা য়াই মদুদি ভারতনা হায়রিবা প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা সি.ও.২ মিলিয়ন তন ৮০ রোম থাদোকপদগী কনবা ঙমখ্রে। শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ভারতনা, মতম অমদা এল.ই.দি. লেম্পশিং ময়ান্দগী পুশিল্লক্লম্বদগী হৌজিক্তি মালেমগী অতৈ মফমশিংদা অফবা এল.ই.দি. লেম্পশিং থাদোকপা ঙম্লে।
থৌরাং অমখক্তনা পুরকপা ঙমখিবা অচৌবা অহোংবসিবু পল্লদুনা শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ভারতনা হৌজিক্তি অসিগুম্বা অহোংবা পুরকপা ঙম্বা থৌরাং চাম্মা-চাম্মা পায়খৎনবা থৌরাং তৌরি। ভারতকী ফিন্তেককী মায় পাকপগী মতাংদা পল্লদুনা মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাদা ৪০ রোমদি ভারততা ঙসি পাঙথোক্লি, মসিদা অপীকপা দুকান মচাশিংসু দিজিতেল পেমেন্ত তৌরি।
ভারতনা মালেমদা পীরিবা অঙকপা খুদোংচাবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী গোয়লনা স্তানফোর্দকী মহৈরোইশিংবু ভারতকা পুন্দুনা অমসুং অচৌবা মঙলানগা লোইননা বিলিয়ন হেন্না লৈরিবা মীয়ামগা থবক পায়খৎমিন্ননবা বার্তন তৌখি।

Ministry of Commerce & Industry
India means opportunities; this isn’t just India’s decade, it is India’s century, Shri Piyush Goyal tells Stanford students
In the last few years India has been rapidly transforming, growing its economy, improving its systems, engaging with technology and learning from the best in the world: Shri Goyal
India’s LED success story a result of an incredible vision, hard work and the use of sound management practices: Shri Goyal
07 SEP 2022 9:15AM by PIB Delhi
Union Minister for Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal today said that ‘India’ meant ‘opportunities’ and added that this is not just India’s decade, it is India’s century. He was interacting with the faculty and students of the Stanford Graduate School of Business in Sanfrancisco today.
Shri Goyal observed that the last few years have been well spent by India in creating the foundation in which the country can rapidly transform, grow its economy, improve its systems, engage with technology and learn from the best in the world. The Minister also stressed that India has been striving to ensure that every citizen of the country, every child born in the nation has a right to a good quality life and a bright future.
Referring to India’s exports which have already crossed USD 675 billion in the last fiscal, he said that the nation was now aspiring to take international trade to USD 2 Trillion by 2030 and added that by the time India would celebrate the 100th anniversary of its independence it would be a USD 30 trillion economy. That is the kind of opportunity that India presents to the world. This is not just India’s decade, it is India’s century, he added.
Expressing his faith in the youth of India who are rapidly turning into entrepreneurs and startup champions, Shri Goyal said that India’s new education policy was giving a fillip to liberal education and looking at deeper collaborations with the best schools in the world.
The Minister said that India’s Prime Minister, Shri Narendra Modi articulated his vision and his plans for India’s future based on some sound management principles. He cited the example of LED lighting revolution and explained that in 2014, the Prime Minister placed great focus on energy conservation to ensure sustainability, to reduce the burden of our investments into the power sector and to reduce energy bills of the common man and launched an LED lighting program in 2015.
Shri Goyal opined that the Prime Minister’s decision to withdraw the subsidy for purchase of the very expensive LED lamps was the defining moment in India’s bid to promote LED lighting. The government then engaged extensively with all the stakeholders, from importers to distributors to suppliers, successfully driving down the cost of an LED bulb by 85% in the very first year of the program, partly by bringing in economies of scale and partly by effectively solving some of the issues faced by suppliers, he said.
He added that India had successfully used several management principles such as root cause analysis, innovative financing models, economies of scale etc to ensure the success of the LED lighting program. It may be noted that India has been able to save around 80 million tonnes of CO2 emissions because of that program. Shri Goyal also added that India, which was once a net importer of LED lamps now has several manufacturers of high-quality LED lamps which is exported all over the world.
Highlighting the massive transformation brought about by a single program, Shri Goyal said that India was now planning hundreds of such transformative programs. Speaking of India’s Fintech success, the Minister said that nearly 40 percent of all digital transactions were happening out of India today, with even small vendors accepting digital payments.
Speaking of the incredible opportunities offered by India to the world, Shri Goyal invited the students of Stanford to engage with India and work with a billion plus people with great aspirations.