Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of Prime Minister of Bangladesh to India
06 SEP 2022 2:46PM by PIB Delhi
A. List of Agreements/ MoUs Exchanged
Sr. No. Name of the MoU/Agreement Exchanged from Indian Side by Exchanged from Bangladesh side by
1 MoU between the Ministry of Jal Shakti, Government of India and Ministry of Water Resources, Government of Bangladesh on withdrawal of Water by India and Bangladesh from common border river Kushiyara. Shri Pankaj Kumar, Secretary, Ministry of Jal Shakti Mr. Kabir Bin Anwar ,Senior Secretary, Ministry of Water Resources
2 MoU between the Ministry of Railways (Railway Board), Government of India and the Ministry of Railways, Government of Bangladesh on training of Bangladesh Railway personnel in India. Shri Vinay Kumar Tripathi , Chairman, Railway Board Mr. Muhammad Imran, High Commissioner of Bangladesh to India
3 MoU between the Ministry of Railways (Railway Board), Government of India and the Ministry of Railways, Government of Bangladesh on Collaboration in IT systems such as FOIS and other IT applications for Bangladesh Railway. Shri Vinay Kumar Tripathi, Chairman Railway Board Mr. Muhammad Imran, High Commissioner of Bangladesh to India
4 MoU between the National Judicial Academy, India and the Supreme court of Bangladesh on Training and Capacity Building Programe for Bangladesh Judicial Officers in India. Shri Vikram K Doraiswami, High Commissioner of India to Bangladesh Mr. Md Golam Rabbani, Registrar General, Supreme Court of Bangladesh
5 MoU on Scientific and Technological Cooperation between Council for Scientific & Industrial Research (CSIR), India and Bangladesh Council of Scientific & Industrial Research (BCSIR), Bangladesh. Dr N Kalaiselvi, DG CSIR Dr. Md. Aftab Ali Shaikh, Chairman BCSIR
6 MoU on Cooperation in the Areas of Space Technology Mr. D. Radhakrishnan, Chairman & Managing Director of NSIL Dr. Shahjahan Mahmood, Chairman and CEO of BSCL
7 MoU between the Prasar Bharti and Bangladesh Television (BTV) on Cooperation in Broadcasting. Shri Mayank Kumar Agrawal, CEO, Prasar Bharti Mr. Shohrab Hossain, Director General, BTV
B. List of Projects Inaugurated/Announced/Unveiled
1.Unveiling of Maitree power plant - The 1320 (660x2) MW super critical coal-fired thermal power plant at Rampal, Khulna is being set up at an estimated cost of approximately USD 2 billion with USD 1.6 billion as Indian Development Assistance under Concessional Financing Scheme.
2. Inauguration of Rupsha bridge - The 5.13 km Rupsha rail bridge is a key part of the 64.7 km Khulna-Mongla Port single track broad gauge rail project, connecting for the first time Mongla Port with Khulna by rail, and thereafter to Central and North Bangladesh and also to the India border at Petrapole and Gede in West Bengal.
3. Supply of road construction equipment and machinery - The project consists of supply of road maintenance and construction equipment and machinery in 25 packages to Bangladesh Road and Highways Department.
4. Khulna Darshana railway line link project - The project is upgradation of existing (doubling of Broad Gauge) infrastructure linking the current cross border rail link at Gede-Darshana to Khulna thereby augmenting the rail connections between the two countries, especially to Dhaka, but also in future to Mongla Port. The project cost is estimated at USD 312.48 million.
5. Parbatipur -Kaunia railway line - The conversion of the existing Metre Gauge line to Dual Gauge line project is estimated at USD 120.41 million. The project will connect to the existing cross border rail at Birol (Bangladesh)-Radhikapur (West Bengal) and will enhance bilateral rail connectivity.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফংখিবা মহৈশিংগী লিস্ত: বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীগী ভারত খোঙচৎ
06 SEP 2022 2:46PM by PIB Imphal
ক. খুৎয়েক পীনখিবা য়ানচে/এম.ও.য়ু.শিংগী লিস্ত
সেরিএল মশিং
এম.ও.য়ু./য়ানচে মমিং
ভারতকী মায়কৈদগী খুৎয়েক পীখিবা
বঙ্গলাদেশকী মায়কৈদগী খুৎয়েক পীখিবা
১
কম্মন ওইবা ঙমখৈগী তুরেল কুসিয়ারাদগী ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশনা ঈশিং লৌবগী মতাঙদা ভারত লৈঙাক্কী জল শক্তি মন্ত্রালয় অমসুং বঙ্গলাদেশ লৈঙাক্কী ৱাতর রিসোর্সেস মন্ত্রালয়গী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.
শ্রী পঙ্কজ কুমার, সেক্রেতরী, জল শক্তি মন্ত্রালয়
মিস্তর কবির বিন অনৱর, সেনিয়র সেক্রেতরী, ৱাতর রিসোর্সেস মন্ত্রালয়
২
বঙ্গলাদেশ রেলৱে পর্সোনেলশিং ভারত্তা ত্রেনিং পীননবগী ভারত লৈঙাক্কী রেলৱে (রেলৱে বোর্দ) মন্ত্রালয় অমসুং বঙ্গলাদেশ লৈঙাক্কী রেলৱে মন্ত্রালয়গী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.
শ্রী বিনয় কুমার ত্রিপাথি, চেয়রমেন, রেলৱে বোর্দ
মিস্তর মুহম্মদ ইম্রান, হায় কম্মিস্নর ওফ বঙ্গলাদেশ তু ইন্দিয়া
৩
এফ.ও.আই.এস. অমসুং বঙ্গলাদেশ রেলৱেগী অতৈ আই.তি. এপ্লিকেসন্নচিংবা আই.তি. সিস্তেমদা পুন্না চৎমিন্ননবগীদমক ভারত লৈঙাক্কী রেলৱে (রেলৱে বোর্দ) মন্ত্রালয় অমসুং বঙ্গলাদেশ লৈঙাক্কী রেলৱে মন্ত্রালয়গী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.
শ্রী বিনয় কুমার ত্রিপাথি, চেয়রমেন, রেলৱে বোর্দ
মিস্তর মুহম্মদ ইম্রান, হায় কম্মিস্নর ওফ বঙ্গলাদেশ তু ইন্দিয়া
৪
বঙ্গলাদেশ জুদিসিএল ওফিসরশিংগী ভারত্তা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্নবা নেস্নেল জুদিসিএল একাদমী, ইন্দিয়া অমসুং সুপ্রিম কোর্ত ওফ বঙ্গলাদেশকী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.
শ্রী বিক্রম কেও দোরাইস্বামি, হায় কম্মিস্নর ওফ ইন্দিয়া তু বঙ্গলাদেশ
মিস্তর মোহম্মদ গোলাম রব্বানি, রেজিস্ত্রার জেনেরেল, সসুপ্রিম কোর্ত ওফ বঙ্গলাদেশ
৫
কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চ (সি.এস.আই.আর.), ইন্দিয়া অমসুং বঙ্গলাদেশ কাউন্সি ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দসত্রিএল রিছর্চ (বি.সি.এস.আই.আর.), বঙ্গলাদেশকী মরক্তা সাইন্তিফিক এন্দ তেক্নোলোজিকেল কোওপরেসনগী এম.ও.য়ু.
দোক্তর এন. কলাইসেল্বভি, দি.জি. সি.এস.আই.আর.
দোক্তর মোহম্মদ অফ্তাব অলি, চেয়রমেন বি.সি.এস.আই.আর.
৬
স্পেস তেক্নোলোজীগী লমদা মতেং পাংননবগী এম.ও.য়ু.
মিস্তর দি. রাধাকৃষ্ণন, এন.এস.আই.এল.গী চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর
দোক্তর সাহজহান মহমুদ, বি.এস.সি.এল.গী চেয়রমেন অমসুং সি.ই.ও.
৭
ব্রোদকাস্তিংদা মতেং পাংননবগী প্রসার ভারতি অমসুং বঙ্গলাদেশ তেলিভিজন (বি.তি.ভি.) অনিগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ুো
শ্রী ময়াঙ্ক কুমার অগ্রৱাল, সি.ই.ও., প্রসার ভারতি
মিস্তর সোহরব হোসেন, দাইরেক্তর জেনেরেলো বি.তি.ভি.
খ. শঙ্গাখিবা/ লাউথোকখিবা/ মায়খুম হাংদোকখিবা প্রোজেক্তশিংগী লিস্ত
১. মাইত্রী পৱার প্লান্ত মায়খুম হাংদোকপা – রামপাল, খুল্নাদা লৈবা মেগাৱাৎ ১৩২০ (৬৬০ x২)গী সুপর ক্রিতিকেল কোল-ফাইয়র্দ থর্মেল পৱার প্লান্ত অসি কন্সেন্সনেল ফাইনান্সিং স্কিমকী মখাদা ইন্দিয়ন দেভেলমপেন্ত এসিস্তেন্স ওইনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১.৬ য়াওরগা চাউরাক্না য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২ চঙনা শেমগৎলিবনি‍।
২. রুপসা থোং শঙ্গাবা – কিলোমিতর ৫.১৩ শাংবা রুপসা রেল থোং অসি অহানবা ওইনা মোঙ্গলা হিথাংফমবু খুল্নাগা রেলগী মতেংনা শম্নহল্লিবা, অমদি মখা তানা ময়ায় অমসুং অৱাং বঙ্গলাদেশকা, অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলদা লৈবা পেত্রাপোল অমসুং গেদে হায়রিবা ভারতকী ঙমখৈ অসিগসু শম্নহল্লিবা কিলোমিতর ৬৪.৭ শাংবা খুল্না-মোঙ্গলা পোর্ত সিঙ্গল ত্রেক ব্রোদ গেজ রেল প্রোজেক্তকী মরুওইবা শরুক অমনি‍।
৩. লম্বী শেম্বগী খুৎশু খুৎলায় অমসুং মেছিনরীশিং সপ্লাই তৌবা – প্রোজেক্ত অসিদা বঙ্গলাদেশ রোদ এন্দ হায়ৱেজ দিপার্তমেন্ততা পেকেজ ২৫রক্তা লম্বী থোং মেন্তেনেন্সকী অমসুং শেম্বগী খুৎশু-খুৎলায় অমসুং মেচিনরীশিং সপ্লাই তৌবগী প্রোজেক্তনি‍।
৪. খুল্না দর্শনা রেলৱে লিঙ্ক প্রোজেক্ত – প্রোজেক্ত অসি হৌজিক গেদে-দর্শনাদা লৈরিবা ক্রোস পোর্দর রেল লিঙ্ক অসিবু খুল্নাগা শমজিন্নহন্নবা হান্না লৈরবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং (ব্রোদ গেজ দব্লিং তৌবা) অপগ্রেদ তৌনবনি অমদি মসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা, মরুওইনা ধাকাদা, অদুগা তুংদা মোঙ্গলা হিথাংফম ফাওবা য়ৌনা রেল কন্নেক্সন ফগৎহনগনি‍। প্রোজেক্ত অসিগী চঙগদবা শেন্ফম অসি চাউরাক্না য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩১২.৪৮নি‍।
৫. পার্বতিপুর – কৌনিয়া রেলৱে লাইন – হৌজিক লৈরিবা মিতর গেজ লাইন অসিবু দুএল গেজ লাইন্দা ওন্থোক্নবা প্রোজেক্ত অসি য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১২০.৪১ চঙগনি হায়না পারি‍। প্রোজেক্ত অসিনা বিরোল (বঙ্গলাদেশ) – রাধৎকাপুর (ৱেস্ত বেঙ্গল)দা হৌজিক লৈরিবা ক্রোস বোর্দর রেল অসিগা শমজিন্নরগা নাকল অনিগী ওইবা রেল কন্নেক্তিভিতী ফগৎহনগনি‍।