য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা থিরুবনন্থপুরমদা ঙসি পাঙথোকখিবা ৩০শুবা খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে।
03 SEP 2022 5:07PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গ্রীহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা কেরলা মীয়ামদা লাক্কদৌরিবা ওনম কুমহৈগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। কেরলা অসি মহৌশাগী ফজবগী তুংফম্নি। ওনম হায়বসি কেরলাগী মরুওইবা কুমহৈ অমা ওইবতা নত্তনা ভারতকী নাৎকীসু ওইরি।
হৌখিবা চহি নিপান অসিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা জোনেল কাউন্সিলশিংগী মতৌদা অহোংবা কয়া লৈরে অমসুং কাউন্সিলনা পাঙথোকপা মীফমগী মশীংসু অদুক্কী মতীক হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা 'হর ঘর তিরঙ্গা' কেম্পেনগী মনুংদা লৈবাক মীয়াম্না মখোয়গী রাজ্যগী ইথিল, জাৎ, ধর্মদগী হেন্দোক্তুনা অপুনবগী অমসুং লৈবাক নুংশিবগী ময়েক লারবা খুদম অমা মখোয় মখোয়গী য়ুমদগী মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎতুনা উৎখ্রে।
মীপুম খুদিংমক্না লৈবাক নুংশিবগী ইনোৎপু লাক্কদবা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী থা তরামাথোই অসিদা লৈবাক অসিগী লংলবা তুংলমচৎ অমা শেম্নবগীদমক অপুনবা ওইনা হোৎনদুনা গ্রাউন্দ লেবেলদা পুরক্কদবনি।
খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী থিরুবনন্থপুরমদা ঙসি ফমখিবা ৩০শুবা মীফমদা, অপুনবা ওইনা ইস্যু ২৬ খন্নখি, ইস্যু ৯না ৱারোইশিন পুরকখি, ইস্যু ১৭না মখা তানা খন্ননবগীদমক রিজর্ব ওইনা থমখি, মসিগী মনুংদগী ৯না অন্ধ্র প্রদেশ নৌনা ওর্গানাইজ তৌবগা মরী লৈনখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গানা মীয়ামদা মখোয়গী লোইশিন্দনা লৈরিবা ইস্যুশিংবু মোৎ অমত্তা ওইনা লোইশিন্নবা তকশিনখি
প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা খা থংবা ভারতকী অইবা তোপ-তোপ্পা মফম অমা লৈ, মরম অসিনা ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সাগর্মালা প্রোজেক্তকা লোইননা শমুদ্র খোঙবালদা লৈবা রাজ্যশিংগী চাউখৎ খোংথাংগী ওইবা মরুওইবা হিথাংফমশিং অপগ্রেদ তৌখি।
২০১৪গী মমাংদা, জোনেল কাউন্সিলশিংগী মীফম অসি চহি অমদা চাংচৎতা অনিমুক লৈরম্মি, হন্দক্কী লৈঙাক অসিনা মসিবু ২.৭দা হেনগৎলে, স্তেন্দিং কম্মিত্তীনা মীফম ১.৪ অমুক লৈরম্মি, মসিসু সরকার অসিনা শরুক অনি হেনগৎতুনা ২.৭৫ হেন্না তৌরে।
২০১৪গী মমাংদা, জোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ইস্যুশিংগী মতাংদা ৱারেপ লৌবগী চাং অসি চাদা ৪৩ ওইরম্মি, হৌজিক্তি চাদা ৬৪ ওইরে।
২০০৬ অমসুং ২০১৩গী মরক্তা পাঙথোকখিবা জোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ইস্যুউ ১০৪ নৈনখি, ২০১৪দগী ২০২২ ফাওবদনা ইস্যু ৫৫৫ নৈনখি অমসুং হায়রিবশিং অসিগী চাদা ৬৪না অমত্তা ওইনা ৱারেপ লৌখি।
লুপা করোর ৭৬,০০০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১০৮ মপুং ফাখ্রে অমসুং লুপা করোর ১,৩২,০০০ ওইগদবা প্রোজেক্ত ৯৮না পায়খৎলি, অমসুং লুপা করোর লাখ ২গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিংনা শমুদ্র খোংবাল ওইবা রাজ্যশিংগী 'সাগরমালা'গী মখাদা পায়খৎলি
শমুদ্র খোঙবাল ওইবা জিলাশিং, প্রধান মন্ত্রী মাতস্য সম্পদ য়োজনাগী মখাদা ব্লু রিভোলুসনগীদমক অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৭,৭৩৭গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৬১ পায়খৎলি
২০১৫দগী হৌদুনা লুপা করোর ৪,২০৬ ফিসরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ স্কিমগীদমক অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতাকা, কেরলা, পুদুচেরী, তমিল নাদু অমসুং তেলঙ্গানাগী খা থংবা রাজ্যশিংগীদমক কাইথখ্রে অমসুং লুপা করোর ২,৭১১না তমিল নাদু অমসুং অন্ধ্র প্রদেশতা হিথাংফম অমসুং ফিসরিজগী তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগী প্রোজেক্ত ৫৬কীদমক কাইথখ্রে
৭,৫০০ কিলোমিতর শাংবা শমুদ্র খোঙবাল অসিগী মনুংদগী চাউরাক্না কিলোমিতর ৪,৮০০ তি খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মখাদা লৈবা রাজ্যশিংগী ওইরি, লৈবাক অসিগী মরুওইবা হিথাংফম ১২গী মনুংদগী ৭তি লমদম অসিদা লৈরি
ভারত্তা লৈরিবা ঙা ফাবা খুঙ্গং ৩,৪৬১গী মনুংদগী ১,৭৬৩দি খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মনুং চল্লি অমসুং শমুদ্রগী পোত্থোকশিংগী লল্লোন ইতীক অমসুং এক্সপোর্তকী চাং হেনগৎপা য়াবগী চাং কা হেন্না ৱাংলি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী রাজ্যশিংদা ঈশিং লান্নবগী মতাংদা লৈরিবা ইস্যুশিং অপুনবা ওইনা লোইশিন্মিন্নবা য়াবা পাম্বৈ থিনবা আপিল তৌরি।
অপুনবা ইস্যু ৮৯না খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী স্তেন্দিং কম্মিত্তীগী ১২শুবা মীফমদা খন্নখি, মসিগী মনুংদগী ইস্যু ৬৩না মোৎ অমত্তা ওইনা য়ানবা পুরকখি, মসিমক য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমনি।
জোনেল কাউন্সিলগী মীফমশিংগী মরুওইবা পান্দমশিংদি – কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈবা চয়েৎনবশিং য়ান্নবা মওংদা লোইশিনবা অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈবা চয়েৎনবশিংবু মোৎ অমত্তা ওইনা য়াশিন্নবা, রাজ্যশিংগী মরক্তা অমগা অমগা মতেং পাংমিন্নবা, রাজ্য খুদিংমক্কী অইবা জাতিগী ওইবা মান্নবা ইস্যুশিং খন্নবা ফোরম অমা শেম্বা, অমসুং স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কী মরক্তা মতেং পাংবা হেনগৎনবা কোলাবোরেতিব সিস্তেম অমা শেমগৎপা।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মপুং ওইবা চাউখৎপা অমা পুরক্নবগীদমক তীম ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন লৈবাক মীয়াম মাঙদা পুখৎখ্রে অমসুং রাজ্যশিং অসিনা পুনশিল্লগা তীম ইন্দিয়া শেম্মি।
গৃহ মন্ত্রালয় অসিনা চেকশিন্না য়েংশিনবগা লোইননা নার্কোতিক্সকী সমস্যাশিংবু লোইশিন্নবা হোৎনরি, রাজ্যশিংনসু 'নার্কো কোওর্দিনেসন সেন্তর (এনকোর্দ)কী মীফম চাং নাইনা পাঙথোক্কদবনি অমসুং মখোয়বু জিলাগী থাক্তা পুখৎকদবনি।
ক্যু.আর.-য়ারবা পি.ভি.সি. আধার কার্দসু ঙামী লাখ ১২ হেনবদা পীখ্রে, মসিনা শরুদ্র খোঙবাল ওইবা রাজ্যশিংদা ঙামীনি হায়বা খঙহনবদা নত্তনা লৈবাক অসিগী মেরিতাইম সেক্যুরিতীদসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মোদী লৈঙাক অসিগী পন্থুংদি কিলোমিতর মঙা খুদিংগী বেঙ্ক ব্রাঞ্চ লৈহনবনি, মসিগীদমক জোনেল কাউন্সিলগী মেম্বর ওইরিবা রাজ্যশিংনা খুঙ্গং খুদিংদা কিলোমিতর মঙাগী মনুংদা মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা মফমশিংদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা পীগদবনি অমসুং কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা মশা লোইশঙ হাংদোক্নবা তকশিনগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা থিরুবনন্থপুরমদা ঙসি পাঙথোকখিবা ৩০শুবা খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মীফম অদুদা কেরলা, কর্নাতাকা, তমিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি, পুদুচেরী, অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎকী লেফতনেন্ত গবর্নরশিং, খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিং, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীগী সেক্রেতরীশিং, ইন্তর স্তেত কাউন্সিল সেক্রেতরিএৎকী সেক্রেতরীশিং, অমসুং রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী গ্রীহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা কেরলা মীয়ামদা 'ওনম' কুমহৈগীদমক ফজবগী তুংনফম ওইরিবা কেরলাগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা পীখি। ওনম হায়বসি কেরলাগী মরুওইবা কুমহৈ অমা ওইবতা নত্তনা ভারতকী নাৎকীসু ওইরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি হন্দক্কী চহি অসি য়াজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী চহি অমা ওইনা পাঙথোকপনা লৈবাক অসিগী পুৱারীদা য়াম্না মরুওইবা চহি অমা ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা 'হর ঘর তিরঙ্গা' কেম্পেনগী মনুংদা লৈবাক মীয়াম্না মখোয়গী রাজ্যগী ইথিল, জাৎ, ধর্মদগী হেন্দোক্তুনা অপুনবগী অমসুং লৈবাক নুংশিবগী ময়েক লারবা খুদম অমা মখোয় মখোয়গী য়ুমদগী মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎতুনা উৎখ্রে। শ্রী শাহনা রাজ্য খুদিংমকপু আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না লৈবাক নুংশিবগী ইনোৎপু লাক্কদবা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী থা তরামাথোই অসিদা লৈবাক অসিগী লংলবা তুংলমচৎ অমা শেম্নবগীদমক অপুনবা ওইনা হোৎনদুনা গ্রাউন্দ লেবেলদা হোৎনগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হৌখিবা চহি নিপান অসিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা জোনেল কাউন্সিলশিংগী মতৌদা অহোংবা কয়া লৈরে অমসুং কাউন্সিলনা পাঙথোকপা মীফমগী মশীংসু অদুক্কী মতীক হেনগৎলে। ২০১৪গী মমাংদা, জোনেল কাউন্সিলশিংগী মীফম অসি চহি অমদা চাংচৎতা অনিমুক লৈরম্মি, হন্দক্কী লৈঙাক অসিনা মসিবু ২.৭দা হেনগৎলে, স্তেন্দিং কম্মিত্তীনা মীফম ১.৪ অমুক লৈরম্মি, মসিসু সরকার অসিনা শরুক অনি হেনগৎতুনা ২.৭৫ হেন্না তৌরে। ২০১৪গী মমাংদা, জোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ইস্যুশিংগী মতাংদা ৱারেপ লৌবগী চাং অসি চাদা ৪৩ ওইরম্মি, হৌজিক্তি চাদা ৬৪ ওইরে। ২০০৬ অমসুং ২০১৩গী মরক্তা পাঙথোকখিবা জোনেল কাউন্সিলগী মীফমদা ইস্যুউ ১০৪ নৈনখি, ২০১৪দগী ২০২২ ফাওবদনা ইস্যু ৫৫৫ নৈনখি অমসুং হায়রিবশিং অসিগী চাদা ৬৪না অমত্তা ওইনা ৱারেপ লৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোস্তেল স্তেত ৯গী মনুংদা, রাজ্য মরি অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩গী মনুংদা ৪দি খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মেম্বর ওইরি, মসিনা তাক্লিবসি ৭,৫০০ কিলোমিতর শাংবা শমুদ্র খোঙবাল অসিগী মনুংদগী চাউরাক্না কিলোমিতর ৪,৮০০ তি খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মখাদা লৈবা রাজ্যশিংগী ওইরি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মরুওইবা হিথাংফম ১২গী মনুংদগী ৭তি লমদম অসিদা লৈরি। মসিগা লোইননা ভারত্তা লৈরিবা ঙা ফাবা খুঙ্গং ৩,৪৬১গী মনুংদগী ১,৭৬৩দি খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী মনুং চল্লি অমসুং শমুদ্রগী পোত্থোকশিংগী লল্লোন ইতীক অমসুং এক্সপোর্তকী চাং হেনগৎপা য়াবগী চাং কা হেন্না ৱাংলি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা খা থংবা ভারতকী অইবা তোপ-তোপ্পা মফম অমা লৈ, মরম অসিনা ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সাগর্মালা প্রোজেক্তকা লোইননা শমুদ্র খোঙবালদা লৈবা রাজ্যশিংগী চাউখৎ খোংথাংগী ওইবা মরুওইবা হিথাংফমশিং অপগ্রেদ তৌখি। মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৭৬,০০০গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১০৮ মপুং ফাখ্রে অমসুং লুপা করোর ১,৩২,০০০ ওইগদবা প্রোজেক্ত ৯৮না পায়খৎলি। অসুম্না অপুনবা ওইনা লুপা করোর ২,০০,০০০গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিংনা শমুদ্র খোংবাল ওইবা রাজ্যশিংগী সাগরমাল'গী মখাদা পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি শমুদ্র খোঙবাল ওইবা জিলাশিং, প্রধান মন্ত্রী মাতস্য সম্পদ য়োজনাগী মখাদা ব্লু রিভোলুসনগীদমক অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৭,৭৩৭গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৬১ পায়খৎলি। ২০১৫দগী হৌদুনা লুপা করোর ৪,২০৬ ফিসরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ স্কিমগীদমক অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতাকা, কেরলা, পুদুচেরী, তমিল নাদু অমসুং তেলঙ্গানাগী খা থংবা রাজ্যশিংগীদমক কাইথখ্রে। লুপা করোর ২,৭১১না তমিল নাদু অমসুং অন্ধ্র প্রদেশতা হিথাংফম অমসুং ফিসরিজগী তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগী প্রোজেক্ত ৫৬কীদমক কাইথখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী থিরুবনন্থপুরমদা ঙসি ফমখিবা ৩০শুবা মীফমদা, অপুনবা ওইনা ইস্যু ২৬ খন্নখি, ইস্যু ৯না ৱারোইশিন পুরকখি, ইস্যু ১৭না মখা তানা খন্ননবগীদমক রিজর্ব ওইনা থমখি, মসিগী মনুংদগী ৯না অন্ধ্র প্রদেশ নৌনা ওর্গানাইজ তৌবগা মরী লৈনখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী রাজ্যশিংদা ঈশিং লান্নবগী মতাংদা লৈরিবা ইস্যুশিং অপুনবা ওইনা লোইশিন্মিন্নবা য়াবা পাম্বৈ থিনবা আপিল তৌরি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অপুনবা ইস্যু ৮৯না খা থংবা জোনেল কাউন্সিলগী স্তেন্দিং কম্মিত্তীগী ১২শুবা মীফমদা খন্নখি, মসিগী মনুংদগী ইস্যু ৬৩না মোৎ অমত্তা ওইনা য়ানবা পুরকখি, মসিমক য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জোনেল কাউন্সিলগী মীফমশিংগী মরুওইবা পান্দমশিংদি – কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈবা চয়েৎনবশিং য়ান্নবা মওংদা লোইশিনবা অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈবা চয়েৎনবশিংবু মোৎ অমত্তা ওইনা য়াশিন্নবা, রাজ্যশিংগী মরক্তা অমগা অমগা মতেং পাংমিন্নবা, রাজ্য খুদিংমক্কী অইবা জাতিগী ওইবা মান্নবা ইস্যুশিং খন্নবা ফোরম অমা শেম্বা, অমসুং স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কী মরক্তা মতেং পাংবা হেনগৎনবা কোলাবোরেতিব সিস্তেম অমা শেমগৎপা। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মপুং ওইবা চাউখৎপা অমা পুরক্নবগীদমক তীম ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন লৈবাক মীয়াম মাঙদা পুখৎখ্রে অমসুং রাজ্যশিং অসিনা পুনশিল্লগা তীম ইন্দিয়া শেম্মি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি গৃহ মন্ত্রালয় অসিনা চেকশিন্না য়েংশিনবগা লোইননা নার্কোতিক্সকী সমস্যাশিংবু লোইশিন্নবা হোৎনরি, রাজ্যশিংনসু 'নার্কো কোওর্দিনেসন সেন্তর (এনকোর্দ)কী মীফম চাং নাইনা পাঙথোক্কদবনি অমসুং মখোয়বু জিলাগী থাক্তা পুখৎকদবনি। ক্যু.আর.-য়ারবা পি.ভি.সি. আধার কার্দসু ঙামী লাখ ১২ হেনবদা পীখ্রে, মসিনা শরুদ্র খোঙবাল ওইবা রাজ্যশিংদা ঙামীনি হায়বা খঙহনবদা নত্তনা লৈবাক অসিগী মেরিতাইম সেক্যুরিতীদসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মোদী লৈঙাক অসিগী পন্থুংদি কিলোমিতর মঙা খুদিংগী বেঙ্ক ব্রাঞ্চ লৈহনবনি, মসিগীদমক জোনেল কাউন্সিলগী মেম্বর ওইরিবা রাজ্যশিংনা খুঙ্গং খুদিংদা কিলোমিতর মঙাগী মনুংদা মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা মফমশিংদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা পীগদবনি অমসুং কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা মশা লোইশঙ হাংদোক্নবা তকশিনগদবনি। মসিনা লৈঙাক্কী স্কিমশিংগী খুদোংচাবশিং অসি কান্নবা ফংগদবশিংদা দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা হকথেংননা ফংজবদা মতেং ওইরগনি।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah chaired the 30th Southern Zonal Council meeting in Thiruvananthapuram today.
03 SEP 2022 5:07PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister greeted the people of Kerala on the upcoming Onam festival. Kerala is anabode of natural beauty, Onam is not only a major festival for Kerala but of Indian culture.
In the last eight years under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the nature of the Zonal Councils has changed and the number of meetings held by the Councils have increased significantly.
In the 'Har Ghar Tiranga' campaign launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, citizens rose above their State affiliations, caste, religion and showed an excellent example of unity and patriotism by hoisting the tricolour fromtheir homes.
Everyone needs to work together to take the spirit of patriotism to the ground levelover the next eleven months of Azadi ka Amrit Mahotsav, for the nation’s bright future.
In the 30th meeting of Southern Zonal Council held at Thiruvananthapuram today, total 26 issues were discussed, 9 issues were resolved, 17 issues werereserved for further consideration out of which 9 issues are related to reorganization of Andhra Pradesh
Union Home Minister urges Andhra Pradesh and Telangana to mutually resolve their pending issues
The Prime Minister has a special attachment to Southern India, that is why after becoming the Prime Minister in 2014, Shri Narendra Modi, along with the Sagarmala project started various schemes for the upgradation of major ports for the development of coastal States.
Prior to 2014, the percentage of issues resolved in the meetings of the Zonal Councils was 43, now it has increased to 64 percent
104 issues were discussed in zonal council meetings between 2006 and 2013, 555 issues were discussed from 2014 to 2022 and 64 percent of these were resolved through mutual consent.
108 projects worth Rs. 76,000 crore have been completed while 98 projects worth Rs. 1,32,000 crore are under construction, andprojects worth Rs. 2 lakh crore arebeingimplemented under‘Sagarmala’ for coastal States
61 projects are under construction at a total cost of Rs. 7,737 crore for the overall development of coastal districts, for the Blue Revolution under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
Since 2015, Rs. 4,206 crore has been sanctioned for the Fisheries Infrastructure Development Fund scheme in the Southern States of Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and Telangana and Rs. 2,711 crore has been sanctioned for56 projects to develop basic infrastructure for ports and fisheries in Tamil Nadu and Andhra Pradesh
Out of our 7,500 kms long coastline, about 4,800 kms is located in the States belonging to the Southern Zonal Council, 7 of the country's 12 major ports are in this region
Out of 3,461 fishing villages in India, 1,763 of them are in the SouthernZonal Council area and there is immense potential for increasing trade and export of marine products.
The Union Home Minister called on all States of the Southern Zonal Council to explore a joint solution to the issues related to the sharing of waters.
A total of 89 issues were discussed at the 12th meeting of the Standing Committee of the Southern Zonal Council, out of which 63 issues were settled through mutual consent, which is an important achievement.
The main objectives of the Zonal Council meetings are – amicable settlement of disputes between the Centre and theStates and inter-State disputes through mutual agreement, promotion of regional cooperation between States, providing a forum for all States to brainstorm on issues of common national importance and setting up of a collaborative system for strengthening cooperation among all stakeholders.
Prime Minister Narendra Modi has placed the concept of Team India before the nation for its all round developmentand the States together form Team India.
The Ministry of Home Affairs has tried to crack down on the problem of narcotics with utmost vigilance, the States should hold regular meetings of ‘the Narco Coordination Centre (NCORD) and take them to the district level.
QR-Enabled PVC Aadhar Cards have been given to more than 12 lakh fishermen, which will not only facilitate identification of fishermen from coastal States, but will also strengthen the country’s maritime security.
A policy for establishing forensic science labs has been prepared and sent to the States, which will increase the convictionrate.
The goal of the Modi government is to have a bank branch for every five kilometres, for this, the member states of the Southern Zonal Council should make efforts to provide banking facilities within five kilometers of every village in their respective areas and persuade cooperative banks to open branches.
The Union Minister for Home and Cooperation, Shri Amit Shah, chaired the 30th Southern Zonal Council meeting in Thiruvananthapuram today. The meeting was attended by the Chief Ministers of Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, the Lieutenant Governors of Puducherry, Andaman and Nicobar Islands, the Administrator of Lakshadweep, Chief Secretaries of Southern Zonal Council States, Union Home Secretary, Secretary Inter-State Council Secretariat and other Senior officials of State and Central Ministries and Departments.l
The Union Home and Cooperation Minister in his opening address extended ‘Onam’ greetings to the people of Kerala- the abode of natural beauty. He said Onam is a major festival not only of Kerala but of Indian culture.
Shri Amit Shah said this year is very important in the history of the country as this year is being celebrated as the year of Azadi ka Amrit Mahotsav. He said that in the 'Har Ghar Tricolor' campaign launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, countryman rose above their State affiliations, caste, religion and set an excellent example of unity and patriotism by hoisting the tricolor in their homes. Shri Shah thanked all the States for celebrating the Azadi ka Amrit Mahotsav. He said that for the bright future of the country, everyone needs to work together to bring this spirit of patriotism at the ground level in the next eleven months of Azadi ka Amrit Mahotsav.
The Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the nature of the Zonal Councils has changed in the last eight years and the number of its meetings has increased significantly. Before 2014, the zonal councils used to have an average of two meetings in a year, which this government has increased to 2.7. On an average, the Standing Committees used to have 1.4 sittings, this government has also almost doubled this to 2.75. Prior to 2014, the percentage of issues resolved in the meetings of the Zonal Councils was 43, now it has increased to 64 percent. Between 2006 and 2013, 104 issues were discussed in the zonal council meetings, from 2014 to 2022, 555 issues were discussed and 64 percent of these were resolved by mutual consent. He said out of the 9 coastal States, 4 States and 4 out of 3 Union Territories are members of the Southern Zonal Council, which means that out of the total 7,500 kms long coastline ,about 4,800 kms coadtline comes under these States. Shri Shah said out of 12 major ports of India, 7 major ports are in this region. With this, now out of the total 3,461 fishing villages in India, 1,763 fishing villages are in this zone and there is immense potential for increasing trade and export of marine products.
Shri Amit Shah said the Prime Minister has a special attachment to Southern India, that is why after becoming the Prime Minister in 2014, Shri Narendra Modi, along with the Sagarmala Project has started various schemes for the upgradation of major ports for the development of coastal States. Out of these, 108 projects worth Rs. 76,000 crore have been completed while 98 projects worth Rs. 13,2000 crore are under implementation. Thus in total projects worth more than Rs. 2,00,000 crore are being implemented under Sagarmala for coastal States. He said 61 projects are under implementation at a tune of Rs. 7,737 crore for the overall development of coastal districts. Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana is being run for the Blue Revolution. Since 2015, Rs. 4,206 crore has been sanctioned for the Fisheries Infrastructure Development Fund Scheme in the Southern States of Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and Telangana. In Tamil Nadu and Andhra Pradesh 56 projects have been approved for the development of basic infrastructure of ports and fisheries in the States at a cost of Rs. 2,711 crore.
The Union Home Minister said that in the 30th meeting of the Southern Zonal Council held in Thiruvananthapuram today, 26 issues were discussed, 9 issues were resolved, 17 issues were reserved for further consideration, out of which 9 issues were related to the reorganization of Andhra Pradesh. Shri Shah urged Andhra Pradesh and Telangana to settle their pending issues, which will not only benefit the people of their States but will also lead to all-round development of the entire Southern region. He called upon all the member States of the Council to find a joint solution to the issues related to sharing of water. Shri Shah said that in the 12th meeting of its Standing Committee, a total of 89 issues were discussed and out of this 63 issues were settled by mutual agreement which is a significant achievement.
The Union Home and Cooperation Minister said the main objectives of the Zonal Council meeting are – amicable settlement of disputes between the Centre and the States and inter-State through mutual agreement, promotion of regional cooperation between States, providing a forum for all States to brainstorm on issues of common national importance and setting up a collaboration system for strengthening cooperation among all stakeholders. Shri Shah said that for the all-round development of the country, Prime Minister Shri Narendra Modi has put the concept of Team India before the nation and all the States together form Team India.
Shri Amit Shah said that the Ministry of Home Affairs has tried to crack down on the problem of Narcotics with utmost strictness. He stressed on holding regular meetings of NCORD from all the States and taking them to the district level. Shri Shah informed that QR-enabled PVC Aadhar cards have been given to more than 12 lakh fishermen. This will not only give recognition to the fishermen of the coastal States but will also strengthen coastal security. The Home Minister said that a policy for establishing forensic science labs has been prepared and sent to the States. This will increase the Conviction Rate. He said that the target of the Modi government is to have a bank branch in every five kilometres, for this, the member States of the Southern Zonal Council should make efforts to provide banking facilities within five kilometers of every village in their area and persuade cooperative banks to open branches. This will help in delivering the benefits of government schemes directly to beneficiaries through DBT.