ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର କୋଚି ଠାରେ ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ରେଳବାଇ ସମ୍ବଦ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 SEP 2022 9:34PM by PIB Bhubaneswar
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ପିନାରାଇ ବିଜୟନ ମହାଶୟ, କେରଳ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, କୋଚିର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ଆଜି କେରଳର କୋଣ- ଅନୁକୋଣ ପବିତ୍ର ଓଣମ ଉତ୍ସବର ଖୁସି ସହିତ ନିଜେ ମଜ୍ଜି ଯାଇଛନ୍ତି। ଉତ୍ସାହର ଏହି ଅବସରରେ କେରଳକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ 4600 କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉପହାର ମିଳିଛି । ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଆମେ ଭାରତବାସୀମାନେ, ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳ ଅର୍ଥାତ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କରିବାର ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ରୋଡ଼ମ୍ୟାପରେ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମିର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆଜି କେରଳର ଏହି ମହାନ ଧରଣୀରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, 2017 ଜୁନରେ ମୋତେ କୋଚି ମେଟ୍ରୋର ଅଲୁୱାରୁ ପଲାରିୱଟୋମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ସେକ୍ସନର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଆଜି କୋଚି ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍- ୱାନ୍ ସଂପ୍ରସାରିତ ଭାଗ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି । ଏହା ସହିତ, କୋଚି ମେଟ୍ରୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଫେଜ୍ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । କୋଚି ମେଟ୍ରୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଫେଜ ଜେ.ଏଲ.ଏନ. ଷ୍ଟାଡିୟମରୁ ଇନଫୋ ପାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବ । ଏହି ଏସଇଜେଡ଼୍- କୋଚି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିକୁ କକ୍କାନାଡ଼ା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିବ। ଅର୍ଥାତ କୋଚି ମେଟ୍ରୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଫେଜ୍, ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ବୃତ୍ତିଧାରୀ ବା ପେସାଦାର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ବହୁତ ବଡ଼ ବରଦାନ ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
କୋଚିରେ ସାରା ଦେଶର ସହରାଂଚଳ ବିକାଶ, ପରିବହନ ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । କୋଚିରେ ୟୁନିଫାଏଡ଼୍ ମେଟ୍ରୋପଲିଟାନ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ଅଥରିଟି, ତାହାକୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଥରିଟି, ପରିବହନର ଯେତେ ମଧ୍ୟ ସାଧନ ରହିଛି, ଯେପରିକି ମେଟ୍ରୋ, ବସ, ୱାଟରୱେ, ସବୁଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ଯୋଗାଯୋଗର ଏହି ମଡେଲ ଦ୍ୱାରା, କୋଚି ସହରକୁ ସିଧାସଳଖ ତିନୋଟି ଲାଭ ହେବ । ଏହି ସହରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ଆସିବା କରିବାରେ ଲାଗୁଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ, ସଡ଼କରେ ଟ୍ରାଫିକ କମ୍ କରିବ ଏବଂ ସହରର ପ୍ରଦୂଷଣ ମଧ୍ୟ କମ କରିବ। ପର୍ଯ୍ୟାବରଣର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତ ଯେଉଁ ନେଟ ଜିରୋର ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି, ଏହା ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଏହାଦ୍ୱାରା କାର୍ବନ ଫୁଟପ୍ରିଣ୍ଟ କମ ହେବ।
ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମେଟ୍ରୋକୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ସାଧନ କରିବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମେଟ୍ରୋକୁ ରାଜଧାନୀରୁ ବାହାର କରି ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବଡ଼ ସହରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଂପ୍ରସାରିତ କରିଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ମେଟ୍ରୋ, ପ୍ରାୟତଃ 40 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଚାଲିଥିଲା। ଏହା ପରର 30 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ 250 କିଲୋମିଟରରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ପାରିଥିଲା । ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମେଟ୍ରୋର 500 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ରୁଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ଆଉ ଏକ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ରୁଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି।
ଆମେ ଭାରତୀୟ ରେଳକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପାରଦର୍ଶୀ କରୁଛୁ । ଆଜି ଦେଶରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକ ଭଳି ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଆଜି କେରଳକୁ ଯେଉଁ ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପହାର ସ୍ୱରୂପ ମିଳିଛି, ସେଥିରେ କେରଳର 3 ବଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ପୁନଃବିକଶିତ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରର କରିବାର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏବେ ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ ଜଙ୍କସନ୍ ଏବଂ କୋଲ୍ଲମ ଷ୍ଟେସନରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସବୁର ନିର୍ମାଣ ହେବ।
କେରଳର ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗ ଆଜି ଏକ ନୂତନ କୀର୍ତ୍ତୀମାନରେ ପହଂଚିଛି । ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ୍ ଠାରୁ ନେଇ ମେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳପଥର ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏହା କେରଳର ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ସୁବିଧା। ଏଟ୍ଟୁମନୁର- ଚିଙ୍ଗାୱନମ- କୋଟ୍ଟାୟମ ରେଳପଥର ଦୋହରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଭଗବାନ ଅୟପ୍ପାଙ୍କ ଦର୍ଶନରେ ବହୁତ ସୁବିଧା ହେବ । ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହି ଦାବୀ ରହି ଆସିଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ସବରୀମାଳା ଆସିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିବା ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଖୁସିର ଅବସର । କୋଲ୍ଲମ- ପୁନଲୁର ସେକ୍ସନର ବିଜୁଳୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ରହିତ, ଦ୍ରୁତ ରେଳ ଯାତ୍ରାର ସୁବିଧା ମିଳି ପାରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ସହିତ ଏହି ଲୋକପ୍ରିୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀର ଆକର୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ହେବ। କେରଳରେ ଭିତିଭୂମିର ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, କେରଳରେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଚାଷବାସରୁ ନେଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତାହାକୁ ଉର୍ଜ୍ଜା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
କେରଳର ଯୋଗାଯୋଗ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବହୁତ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର କେରଳର ଜୀବନ ରେଖା କୁହାଯାଉଥିବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ- 66 କୁ 6 ଲେନରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତିତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଉପରେ 55 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ମିଳିଥାଏ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଏଭଳି ଶିଳ୍ପ, ଯେଉଁଥିରେ ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ମଧ୍ୟବିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଗାଁର ହୁଅନ୍ତୁ, ସହରର ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି। ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ, ଦେଶର ବିକାଶକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ୟମୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ପାରୁଛି। କେରଳରେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 70 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆ ଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ହେଉଛନ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ।
ଏହା ହେଉଛି କେରଳର ବିଶେଷତ୍ୱ ଯେ, ଏଠାରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି ଯତ୍ନନେବା ଏବଂ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏଠାକାର ସମାଜ ଜୀବନର ହେଉଛି ଏକ ଅଂଶ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ହରିୟାଣାରେ ମା ଅମୃତାନନ୍ଦମୟୀଙ୍କର ଅମୃତା ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । କରୁଣାରେ ଭରପୁର ଅମୃତାନନ୍ଦମୟୀ ଆମ୍ମାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇ ମୁଁ ଧନ୍ୟ ହୋଇଗଲି। ଆଜି କେରଳର ମାଟିରେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତାଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ, ଆମ ସରକାର ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ (ସାବକା ସାଥ, ସାବକା ବିକାଶ, ସାବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାବକା ପ୍ରୟାସ)ର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଦେଶର ବିକାଶ ସାଧନ କରୁଛି । ସ୍ବାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପଥକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଏହି କାମନା ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଓଣମର ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of metro and railway related initiatives in Kochi, Kerala
01 SEP 2022 9:34PM by PIB Delhi
The Governor of Kerala, Shri Arif Mohammad Khan, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan, Ministers of the Government of Kerala, other dignitaries, my brothers and sisters of Kochi!
Today every nook and corner of Kerala is soaked in the holy festival of Onam. On this occasion of enthusiasm, Kerala is gifted with connectivity projects worth more than Rs 4,600 crores. I congratulate all of you very much for these projects that will increase Ease of Living and Ease of Doing Business.
We Indians have taken a colossal resolution to build a developed India in the next 25 years of the ‘Amrit Kaal’ of independence. Modern infrastructure has an important role in this roadmap of developed India. Today another big step has been taken for a developed India from this great land of Kerala.
Friends,
I remember I had the opportunity to inaugurate the Aluva-Palarivattom section of Kochi Metro in June 2017. Kochi Metro Phase-One Extension has been inaugurated today. Also, the foundation stone for the second phase of Kochi Metro has also been laid. The second phase of Kochi Metro will run from J.L.N. Stadium to Infopark. This will also connect SEZ Kochi Smart City with Kakkanad. That is, the second phase of Kochi Metro will prove to be a huge boon for our youth and professionals.
This project in Kochi will give a new direction to the urban and transport development of the entire country. The Unified Metropolitan Transport Authority in Kochi has also been implemented. This authority will work to integrate all modes of transport like metro, bus, waterways, etc.
With this model of multi-modal connectivity, the city of Kochi will have three direct benefits. This will reduce the travel time of the people of the city, reduce the traffic on the roads and also reduce the pollution in the city. It will also help in meeting the colossal pledge of net zero that India has taken to protect the environment as it will reduce the carbon footprint.
In the last eight years, the Central Government has continuously worked to make Metro the most prominent mode of urban transport. The Central Government has expanded the metro network from the capital to other major cities of the state. The first metro train ran in our country about 40 years ago. In the subsequent 30 years, less than 250 km of metro network was ready in the country. In the last eight years, new routes of more than 500 km of metro have been prepared in the country and work is underway for more than 1000 kms of metro route.
We are completely transforming Indian Railways. Today, railway stations in the country are also being developed like airports. Among the projects gifted to Kerala today, there is also a plan to redevelop three major railway stations of Kerala of international standard. Now modern facilities will also be developed at Ernakulam Town Station, Ernakulam Junction and Kollam Station.
Kerala's rail connectivity is reaching a new milestone today. The entire rail route from Thiruvananthapuram to Mangaluru has been doubled. This is a great convenience for the general travelers as well as the devotees of Kerala. The doubling of the Ettumanoor-Chingavanam-Kottayam track will greatly facilitate the ‘darshan’ of Lord Ayyappa. This was a long-standing demand of lakhs of devotees, which has now been fulfilled. It is a joyous occasion for devotees from across the country and the world who wish to visit Sabarimala. The electrification of the Kollam-Punalur section will enable pollution-free and faster rail travel across the region. Besides the convenience of the local people, this will also increase the attraction of this popular tourist destination. Several infrastructure projects worth about Rs 1 lakh crore are currently underway in Kerala. These modern infrastructure projects will create new employment opportunities in Kerala and will energize agriculture and industries.
The Central Government is laying a lot of emphasis on the connectivity of Kerala. Our government is also converting National Highway-66, which is called the lifeline of Kerala, into six lanes. More than Rs 55,000 crore is being spent on this. Tourism and trade get huge benefits from modern and better connectivity. Tourism is such an industry which helps everybody, including the poor, middle class, villages and cities. The development of tourism in the ‘Amrit Kaal’ of independence will greatly help in the development of the country.
The Central Government is also encouraging entrepreneurship in the tourism sector. Loans without guarantee up to Rs 10 lakh are available under the Mudra Yojana. Under this scheme, financial help of more than 70,000 crore rupees has been given to lakhs of small entrepreneurs in Kerala and many of them are in the tourism sector.
The specialty of the people of Kerala is that care and concern are part of the society’s life. A few days ago, I got the opportunity to inaugurate Maa Amritanandamayi ji's Amrita Hospital in Haryana. I was also blessed by Amritanandamayi Amma who is full of compassion. I express my gratitude to her once again from the soil of Kerala.
Friends, our government is developing the country by working on the basic mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. With this wish that together we will strengthen the path of a developed India in this ‘Amrit Kaal’ of independence. Once again many congratulations to all of you on the development projects. Once again, Happy Onam to all of you.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.