সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা সার্ভাইকাল কেন্সর ঙাকথোক্নবা ভারতনা অহানবা পুথোকপা তিকা “সের্ভাভেক” হৌদোকখ্রে
মিনিস্তরনা হায়খি ভারত্তা খ্বাইদগী নাগনবা কেন্সরশিংগী মনুংদা সার্ভাইকাল কেন্সরনা অনিশুবদা লৈরি অমসুং মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা ঙম্লবসু মালেমগী ওইনা সার্ভাইকাল কেন্সরনা শিহনবা শরুক মরিগী মনুংদা শরুক অমা ভারতনা ওইরি
মমল হোঙবা অমসুং কান্নরবা তিকা হৌদোকপা অসি দি.বি.তি অমসুং বিরাককী মরুওইবা নুমিৎ অমনি অমসুং মসিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী অত্মানির্ভার ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওন্নবা ভারতনা খোঙথাং অমা খুমাঙচাউশিল্লে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
ভারত্তা তিকাশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং শুংনবা লনাই অমসুং সরকারগী মরক্তা হেন্না মতেং পীন্নবা সেরম ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়াগী সি.ই.ও অদার সি.পুনাৱালানা হায়রি
মাইপাকপা অসিগীদমক সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি অমসুং মরুওইনা দি.বি.তি থাগৎনবগীদমক থৌনা ফনা ওভেরিয়ান কেন্সরগী লানফমদা মাইপাক্লবী শক্নাইরবী ফিল্ম এক্ত্রেস মনিসা কোইরালা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি
01 SEP 2022 3:49PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); আর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা সার্ভাইকাল কেন্সর ঙাকথোক্নবা ভারতনা অহানবা পুথোকপা তিকা “সের্ভাভেক” হৌদোকখ্রে।
3PCQ.jpg)
সেরম ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়াগী সি.ই.ও অদার সি.পুনাৱালা অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা সাইন্তিস্তশিং অমসুং শক্নাইরবশিং শরুক য়াখিবা থৌরম অদুদা ক্বাদ্রিভেলেন্ত হুমেন পাপিলোমা ভাইরস(qHPV) তিকা পুথোকপা অসি লাউথোক্লদুনা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি মমল হোঙবা অমসুং কান্নরবা তিকা অসি দি.বি.তি অমসুং বিরাককী মরুওইবা নুমিৎ অমনি অমসুং মসিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী অত্মানির্ভার ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওন্নবা ভারতনা খোঙথাং অমা খুমাঙচাউশিল্লে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ভারত্তা খ্বাইদগী নাগনবা কেন্সরশিংগী মনুংদা সার্ভাইকাল কেন্সরনা অনিশুবদা লৈরি অমসুং মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা ঙম্লবসু মালেমগী ওইনা সার্ভাইকাল কেন্সরনা শিহনবা শরুক মরিগী মনুংদা শরুক অমা ভারতনা ওইরি। চহি খুদিংগী চাউরাক্না নুপী লাখ ১.২৫ রোম সার্ভাইকাল কেন্সর নারি অমসুং ভারত্তা মীওই লিশিং ৭৫ হেন্না লায়না অসিনা শিরি অমসুং ভারত্তা সার্ভাইকাল কেন্সরগী চাদা ৮৩দি ঐচ.পি.ভি ১৬ নত্ত্রগা ১৮না থোকহল্লি অমসুং মালেমগী ওইনা চাদা ৭০ ওইরি। সার্ভাইকাল কেন্সর ঙাকথোক্নবা খ্বাইদগী ফবদি হুমেন পাপিলোমাভাইরস(ঐচ পি ভি)দগী ঙাকথোক্নবা তিকা থাবনি। মালেমগী ওইনা চাউরাক্নবা সার্ভাইকাল কেন্সরগী চাদা ৭০ রোম ঐচ.পি.ভি তাইপ ১৬ অমসুং ১৮ না থোকহনবনি হায়না পানরি।
JBFR.jpg)
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি লায়নাশিং মাঙজৌন্না ঙাকথোকপগী মতাংদা কোবিদনা মরম ওইদুনা ঐখোয় মিকপ থোকহল্লে। লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হকশেলগী ইন্সুরেন্স ফংদুনা লায়রবশিং অমসুং খুন্নাইগী তোল্লবা কাংলুপশিং মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা ঙম্বা লায়নাশিং ঙাকথোক্নবগী অফবা মখলগী খুদোংচাবশিং অয়ুস্মান ভারতকুম্বা স্কিমশিংনা ফংহল্লে।
কোবিদকী তিকা শুংবগী থবক হকথেংন্না য়েংশিন্নবা ২০২০গী নবেম্বরদা মোদীনা অহমেদবাদগী জাইদস বাইওতেক পার্ক, হায়দ্রবাদকী ভারত বাইওতেক অমসুং পুনেগী সেরম ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়াদা চৎখিবা অদু নিংশিংলদুনা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি তিকাশিং অসি হকচাং ফনা লৈনবা খক নত্তনা মালেমগী ওইনা অফবা অমা ওইনবা মতম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং ভাইরস অসি অপুনবগী ওইনা থেংন্নবা ঐখোয়গা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিং য়াওনা অতোপ্পা লৈবাকশিং মতেং পাংবা হায়বসি ভারতকী থৌদাংনি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি থবক ওইনা চৎনবা হৌবা চহি অমগী মনুংদা মিসন কোবিদ সুরক্ষা অসি চাউনা মাইপাক্লে; মাইপাক্লবা থবকশিং অদুদি ওগস্ত ২০, ২০২১দা ইমর্জেন্সি য়ুজ ওথোরাইজেসন ফংদুনা কাদিলা হেল্থকিয়ারনা মালেমগী অহানবা কোবিদ-১৯গী দি.এন.এ তিকা পুথোক্লে, লৈবাক অসিগী অহানবা কোবিদ-১৯গী এম.আর.এন.এ তিকা অমসুং ইন্ত্রানেসেল ভেকসিন পুথোক্লে। বিল এন্দ মেলিন্দা গেতস ফাউন্দেসন অমসুং দি.বি.তি অমসুং বিরাকনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মহৈ ওইনা ‘সের্ভাভেক’ পুথোক্লে। লৈবাক অসিনা মশাগী ওইবা ক্বাদ্রিভেলেন্ত তিকা পুথোক্নবা ‘গ্রান্ত চেলেঞ্জেস ইন্দিয়া’গী মখাদা সেরম ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়া প্রাইভেৎ লিমিতেৎনা মতেং পাংখি। কান্নবা পোৎথোকশিং পুথোক্নবগীদমক অখঙ-অহৈশিং, উদোগশিং অমসুং রিছর্স পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
মিনিস্তরনা হায়খি হৌখিবা চহি ৩০ অসিদা ভারতনা তিকাগী লমদা থিজিনবগী থবক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা অকনবা থবক কয়া পায়খৎতুনা লাক্লি। হৌজিক পায়খৎলিবা মরুওইবা থবকশিং মনুংদা ইন্দো-য়ু.এস ভেকসিন এক্সন প্রোগ্রাম, নেসনেল বাইওফার্মা মিসন, ইন্দ-সেপি মিসন অমসুং মিসন কোবিদ সুরক্ষা য়াওরি। লৈবাক মীওই খুদিংমক্তা অশোই-অঙাম থোক্তবা, মমল হোঙবা অমসুং কান্নবা লৈবাক অসিনা পুথোকচবা কোবিদ-১৯ তিকা ফংহন্নবা পান্দমদা অত্মানির্ভার ভারত ৩.০গী শরুক অমা ওইনা মিসন কোবিদ সুরক্ষা হৌদোক্লে।
YV6Z.jpg)
দি.বি.তিগী সেক্রেতরি, দোক্তর রাজেস গোখালেনা হায়খি মসি মরী লৈনবা খুদিংমক্না অপুনবা ওইনা হোৎনবগী হরাওবা অমনি অমসুং অচৌবা ফন্দ দরকার ওইবা মরম্না রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিংদা উদোগশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াম্না মরুওই। মীওই খুন্নাইগী হেন্না য়াইফনবা অথিংবা খুদিংমক মায়োক্নদুনা তিকা অমসুং হিদাক-লাংথক পুথোকপদা ভারতনা মাঙজিল থাগনি।
সি.এস.আই.আরগী দি.জি দোক্তর এন. কালাইসেলভিনা হায়খি কেন্সর ভেকসিন্না ভারতকী নুপীশিং অমসুং মালেমগী নুপীশিং মতেং পাংলগনি অমসুং তেক্নোলোজিশিংগী মতম অসি য়াম্না তেনবা মরম্না অথুবা মতমদা “সের্ভাভেক”গী ভর্জন ১,২ অমসুং ৩ পুথোক্নবা ঐখোয়না থাজবা থম্লি। “ভারতনা থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি” অমসুং অত্মানির্ভারভারতকী অশেংনবা থৌনাগা লোয়ন্না ভারতকী অৱাবশিং ভারতকী থবকশিংনা কোকহনবা ঙমগনি।
সেরম ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়া, পুনেগী সি.ই.ও অদার সি.পুনাৱালানা হায়খি মমা অমসুং অঙাং ঙাকথোকপা অমসুং হকচাং ফনা থম্বা হায়বসি সেরম ইন্সতিতুৎকী মরুওইবা ৱাঙুলোন্নি অমসুং মশা-মউ ফবা ভারত অমনা থবক তৌবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহনগনি। ভারত্তা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং শুংনবগীদমক লনাই অমসুং সরকারগী সেক্তরশিংগী হেন্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা দি.বি.তিগী পান্দম অদু মহাক্না শৌগৎখি।
মাইপাকপা অসিগীদমক সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি অমসুং মরুওইনা দি.বি.তি থাগৎনবগীদমক থৌনা ফনা ওভেরিয়ান কেন্সরগী লানফমদা মাইপাক্লবী শক্নাইরবী ফিল্ম এক্ত্রেস মনিসা কোইরালা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি নুমিৎ অসি ভারতকী নুপীশিং অমসুং মালেমগী নুপীশিং নুংঙাইবা নুমিৎ অমনি অমসুং কেন্সরগী তুংদশু পুন্সি লৈরি। মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা লায়য়েং অসিনা অনাবা মীওই কয়া “য়েস তু লাইফ” হায়নবা থৌনা পীরগনি।
দি.বি.তিগী সেনিয়র এদভাইজর অমসুং বিরাককী এম.দি দোক্তর অলকা শর্ম্মনা তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীখি অমসুং গ্রান্ত চেলেঞ্জেস ইন্দিয়াগী মিসন দিরেক্তর অমসুং মিসন কোবিদ সুরক্ষা, বিরাককী ইন-চার্জ দোক্তর সিরসেন্দু মুখর্জিনা থাগৎ ৱাহৈশিং থমখি।
থৌরম অদুদা এ.আই.আই.এম.এস, নিউ দিল্লিগী গাইনোকোলোজি অমসুং ওবস্ত্রেতিক্সকী প্রোফেসার দোক্তর নিরজা ভাতলা, ইনক্লেন ত্রস্ত, নিউ দিল্লিগী দোক্তর এন.কে অরোরা, সেরম ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়া, পুনেগী ইজিকিউতিপ দিরেক্তর দোক্তর উমেস সালিগ্রাম, থসতি, ফরিদবাদকী এসিস্তেন্ত প্রোফেসার দোক্তর গুরুপ্রসাদ আর.মেদিগেসি অমসুং আর.জি.সি.বি, থিরুভনন্থপুরমগী সাইন্তিস্ত দোক্তর দেবসেনা অনন্থরমন শরুক য়াখি।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh announces India’s first indigenously developed vaccine, “CERVAVAC” for the prevention of cervical cancer
The Minister says, Cervical cancer ranks as the 2nd most prevalent cancers in India and accounts for nearly one-fourth of the world’s cervical cancer deaths despite being largely preventable
Affordable and cost- effective vaccine marks an important day for DBT and BIRAC as it takes India a step closer to PM Modi’s vision of Atmanirbhar Bharat: Dr Jitendra Singh
Adar C. Poonawalla, CEO, Serum Institute of India called for more collaboration between Private and Government sectors for manufacturing of vaccines and drugs in India
Noted film actress Manisha Koirala, who bravely fought and won the battle against ovarian cancer joined virtually to thank the Ministry of Science and Technology and particularly DBT for reaching this milestone
01 SEP 2022 3:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh announces India’s first indigenously developed vaccine, “CERVAVAC” for the prevention of cervical cancer.
3PCQ.jpg)
Announcing the scientific completion of the quadrivalent Human Papilloma Virus (qHPV) vaccine in presence of Mr. Adar C. Poonawalla, CEO, Serum Institute of India, Pune and other prominent scientists and dignitaries, Dr Jitendra Singh said, this affordable and cost- effective vaccine marks an important day for DBT and BIRAC as it takes India a step closer to PM Modi’s vision of Atmanirbhar Bharat.
Dr Jitendra Singh pointed out that Cervical cancer ranks as the 2nd most prevalent cancers in India and accounts for nearly one-fourth of the world’s cervical cancer deaths despite being largely preventable. He said, current estimates indicate that every year approximately 1.25 lakhs women are diagnosed with cervical cancer, and over 75 thousand die from the disease in India, and 83 % of invasive cervical cancers are attributed to HPVs 16 or 18 in India, and 70% of cases worldwide. The Minister said, the most promising intervention for preventing cervical cancer is vaccination against human papillomavirus (HPV). It is estimated that HPV types 16 and 18 (HPV-16 and HPV-18) together contribute to approximately 70% of all invasive cervical cancer cases worldwide.
JBFR.jpg)
Dr Jitendra Singh pointed out that COVID has awakened us to the virtues of preventive healthcare, particularly in a society like India having less awareness of preventive Medicare due to various socio-economic factors. He said, thanks to schemes like Ayushman, which allowed the poor, lower section of the society and the vulnerable population to indulge in the luxury of preventive medicine and preventive healthcare by getting insurance coverage of up to Rs 5 lakh.
Referring to Modi’s visit to Zydus Biotech Park in Ahmedabad, Bharat Biotech in Hyderabad and Serum Institute of India in Pune in November, 2020, to personally review the vaccine development and manufacturing process for Covid, Dr Jitendra Singh said, Prime Minister then underlined that “India considers vaccines as not only vital to good health but also as a global good, and it is India’s duty to assist other countries, including the nations in our neighbourhood, in the collective fight against the virus”.
Dr Jitendra Singh pointed out that within a year of implementation, the Mission Covid Suraksha demonstrated major achievements such as (i) Development of the World's first DNA Vaccine for COVID-19 by Cadila Healthcare which received Emergency Use Authorization on 20 August 2021, and (ii) Supporting the development of the nation's first mRNA Vaccine and intranasal vaccine candidate against COVID-19. He said, ‘CERVAVAC’ is an outcome of a partnership of DBT and BIRAC with the Bill and Melinda Gates Foundation, supported by Serum Institute of India Private Limited for the indigenous development of quadrivalent vaccine through its partnership programme ‘Grand Challenges India’. He said, academia, industries and research should become equal partners in the true spirit of Integrated Approach for result-oriented products.
The Minister said that the Department of Biotechnology (DBT) has made strenuous efforts to strengthen the Indian vaccine research and development over the past three decades. He added that a number of key initiatives are currently being implemented to promote basic and translational vaccine research, including the (i) Indo-US Vaccine Action Programme, (ii) National Biopharma Mission, (iii) Ind-CEPI Mission, and (iv) Mission COVID Suraksha, which was launched as part of Atmanirbhar Bharat 3.0, with the goal of bringing safe, efficacious, affordable and accessible indigenous COVID 19 vaccines to the citizens of the country at the earliest.
YV6Z.jpg)
Dr Rajesh Gokhale, Secretary, DBT said, this is a celebration of collective efforts of all stakeholders and added that partnerships with industries are becoming incredibly important for doing R&D, which requires huge funding. He said, India will take a lead in vaccine development and medicine by breaking all barriers for betterment of mankind.
Dr N. Kalaiselvi, DG, CSIR in her address said that the cancer vaccine will help Indian women and women across the globe in major way and we may see in near future the version 1, 2 and 3 of “CERVAVAC”, as technologies are short lived. She said, “India Can Do” and added that we will come out with Indian solutions to Indian problems in true spirit of Atmanirbharta.
Mr. Adar C. Poonawalla, CEO, Serum Institute of India, Pune said in his brief address said that well being and protection of mother and child is the core philosophy of Serum Institute as only a healthy India can be a productive India. He also supported DBT’s vision for more collaboration between Private and Government sectors for manufacturing of vaccines and drugs in India.
Noted film actress Manisha Koirala, who bravely fought and won the battle against ovarian cancer joined virtually to thank the Ministry of Science and Technology and particularly DBT for reaching this milestone. She said, this a great day for women in India and women world over, as there is life beyond cancer. She said, cost effective preventive treatment will inspire millions of such patients to say “Yes to Life”.
Dr. Alka Sharma, Senior Adviser, DBT and MD, BIRAC gave the welcome address, while Dr Shirshendu Mukherjee, Mission Director, Grand Challenges India and In-Charge, Mission COVID Suraksha, BIRAC delivered the vote of thanks.
Dr. Neerja Bhatla, Prof., Gynaecology and Obstetrics, AIIMS, New Delhi, Dr. N. K. Arora, INCLEN Trust, New Delhi, Dr. Umesh Shaligram, Executive Director, Serum Institute of India, Pune, Dr. Guruprasad R. Medigeshi, Asst. Prof., THSTI, Faridabad, Dr. Devasena Anantharaman, Scientist, RGCB, Thiruvananthapuram also took part in the event.