ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୪୩ ହଜାର ୬୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସକଳ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ
୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ୨୮% ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ
ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ୩ ହଜାର ୮୮୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ; ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୧୭% ଅଧିକ
ଲଗାତାର ୬ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାସିକ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ୧.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଲା
01 SEP 2022 11:46AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୪୩ ହଜାର ୬୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗୃହିତ ହୋଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ସିଜିଏସଟି ପରିମାଣ ୨୪ ହଜାର ୭୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ଏସଜିଏସଟି ପରିମାଣ ୩୦ ହଜାର ୯୫୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ସେହିପରି ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ୭୭ ହଜାର ୭୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଇଜିଏସଟି (ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ୪୨ ହଜାର ୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ସମେତ) ଏବଂ ୧୦ ହଜାର ୧୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେସ୍‌ (ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ୧,୦୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ସମେତ) ଆଦାୟ ହୋଇଛି ।
ଓଡ଼ିଶାରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୧ ତୁଳନାରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ୧୭% ଅଧିକ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗୃହିତ ହୋଇଛି । ଗତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ୩ହଜାର ୩୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ସଂଗୃହିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ୩ ହଜାର ୮୮୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଇଜିଏସଟିରୁ ସିଜିଏସଟି ବାବଦରେ ୨୯ ହଜାର ୫୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏସଜିଏସଟି ବାବଦରେ ୨୫ ହଜାର ୧୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ପରିଶୋଧ କରିଛନ୍ତି । ନିୟମିତ ପରିଶୋଧ ପରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମୋଟ ରାଜସ୍ୱ ସିଜିଏସଟି ବାବଦକୁ ୫୩ ହଜାର ୨୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏସଜିଏସଟି ବାବଦକୁ ୫୬ ହଜାର ୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି ।
ସେହିପରି ଦେଶରେ ଗତ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍‌ ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ମୋଟ୍‌ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୨ ହଜାର ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ ୨୦୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ୨୮% ଅଧିକ ଜିଏସଟି ସଂଗୃହିତ ହୋଇଛି । ସେହିପରି ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ୫୭% ଅଧିକ ଥିବା ବେଳେ ଘରୋଇ କାରବାର (ସେବା ଆମଦାନୀ ସମେତ)ରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ୧୯% ଅଧିକ ରହିଛି ।
ଅଗଷ୍ଟ ମାସକୁ ମିଶାଇ ଗତ ୬ ମାସ ଧରି ଲଗାତାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ୧.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗତବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ, ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ୩୩% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଦେଇଛି, ଯାହାକି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି । ଉତ୍ତମ ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବିଗତ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିମଳିଛି । ଉନ୍ନତ ରିପୋର୍ଟିଂ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସୁଧାରର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଲଗାତାର ଭାବେ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ଉପରେ ପଡ଼ୁଛି । ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ ମାସରେ, ୭.୬ କୋଟି ଇ-ୱେ ବିଲ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାକି ଜୁନ ୨୦୨୨ରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇ-ୱେ ବିଲ ସଂଖ୍ୟା ୭.୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ । ସେହିପରି ଜୁଲାଇ ୨୦୨୧ରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ୬.୪ କୋଟି ଇ-ୱେ ବିଲ ଠାରୁ ୧୯% ଅଧିକ ।
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସାରଣୀରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ସକଳ ମାସିକ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହର ଧାରା ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ।
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସାରଣୀରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୧ ତୁଳନାରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ସଂଗୃହିତ ସକଳ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ
ଅଗଷ୍ଟ-21
ଅଗଷ୍ଟ-22
ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
392
434
11%
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
704
709
1%
ପଞ୍ଜାବ
1,414
1,651
17%
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
144
179
24%
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
1,089
1,094
0%
ହରିୟାଣା
5,618
6,772
21%
ଦିଲ୍ଲୀ
3,605
4,349
21%
ରାଜସ୍ଥାନ
3,049
3,341
10%
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
5,946
6,781
14%
ବିହାର
1,037
1,271
23%
ସିକ୍କିମ
219
247
13%
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
53
59
11%
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
32
38
18%
ମଣିପୁର
45
35
-22%
ମିଜୋରାମ
16
28
78%
ତ୍ରିପୁରା
56
56
0%
ମେଘାଳୟ
119
147
23%
ଆସାମ
959
1,055
10%
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
3,678
4,600
25%
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
2,166
2,595
20%
ଓଡ଼ିଶା
3,317
3,884
17%
ଛତିଶଗଡ଼
2,391
2,442
2%
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
2,438
2,814
15%
ଗୁଜରାଟ
7,556
8,684
15%
ଡାମନ ଓ ଡିଉ
1
1
4%
ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଳୀ
254
310
22%
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
15,175
18,863
24%
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
7,429
9,583
29%
ଗୋଆ
285
376
32%
ଲାକ୍ଷାଦ୍ବୀପ
1
0
-73%
କେରଳ
1,612
2,036
26%
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
7,060
8,386
19%
ପୁଡୁଚେରୀ
156
200
28%
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବାର ଦ୍ବୀପସମୂହ
20
16
-21%
ତେଲଙ୍ଗାନା
3,526
3,871
10%
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
2,591
3,173
22%
ଲଦାଖ
14
19
34%
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର
109
224
106%
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନ କ୍ଷେତ୍ର
214
205
-4%
ସର୍ବମୋଟ
84,490
1,00,526
19%
1] ଏଥିରେ ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ସାମିଲ ନାହିଁ ।

Ministry of Finance
₹ 1,43,612 crore gross GST revenue collected in the month of August 2022
Revenues for the month of August 2022 28% higher than the GST revenues in the same month in 2021
Monthly GST revenues more than the ₹ 1.4 lakh crore for six months in a row
01 SEP 2022 11:46AM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of August 2022 is ₹ 1,43,612 crore of which CGST is ₹ 24,710 crore, SGST is ₹ 30,951 crore, IGST is ₹ 77,782 crore (including ₹ 42,067 crore collected on import of goods) and cess is ₹ 10,168 crore (including ₹ 1,018 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹ 29,524 crore to CGST and ₹ 25,119 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of August 2022 after regular settlement is ₹ 54,234 crore for CGST and ₹ 56,070 crore for the SGST.
The revenues for the month of August 2022 are 28% higher than the GST revenues in the same month last year of ₹ 1,12,020 crore. During the month, revenues from import of goods was 57% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 19% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
For six months in a row now, the monthly GST revenues have been more than the ₹ 1.4 lakh crore mark. The growth in GST revenue till August 2022 over the same period last year is 33%, continuing to display very high buoyancy. This is a clear impact of various measures taken by the Council in the past to ensure better compliance. Better reporting coupled with economic recovery has been having positive impact on the GST revenues on a consistent basis. During the month of July 2022, 7.6 crore e-way bills were generated, which was marginally higher than 7.4 crore in June 2022 and 19% higher than 6.4 crore in July 2021.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of August 2022 as compared to August 2021.
State-wise growth of GST Revenues during August 2022
State
Aug-21
Aug-22
Growth
Jammu and Kashmir
392
434
11%
Himachal Pradesh
704
709
1%
Punjab
1,414
1,651
17%
Chandigarh
144
179
24%
Uttarakhand
1,089
1,094
0%
Haryana
5,618
6,772
21%
Delhi
3,605
4,349
21%
Rajasthan
3,049
3,341
10%
Uttar Pradesh
5,946
6,781
14%
Bihar
1,037
1,271
23%
Sikkim
219
247
13%
Arunachal Pradesh
53
59
11%
Nagaland
32
38
18%
Manipur
45
35
-22%
Mizoram
16
28
78%
Tripura
56
56
0%
Meghalaya
119
147
23%
Assam
959
1,055
10%
West Bengal
3,678
4,600
25%
Jharkhand
2,166
2,595
20%
Odisha
3,317
3,884
17%
Chhattisgarh
2,391
2,442
2%
Madhya Pradesh
2,438
2,814
15%
Gujarat
7,556
8,684
15%
Daman and Diu
1
1
4%
Dadra and Nagar Haveli
254
310
22%
Maharashtra
15,175
18,863
24%
Karnataka
7,429
9,583
29%
Goa
285
376
32%
Lakshadweep
1
0
-73%
Kerala
1,612
2,036
26%
Tamil Nadu
7,060
8,386
19%
Puducherry
156
200
28%
Andaman and Nicobar Islands
20
16
-21%
Telangana
3,526
3,871
10%
Andhra Pradesh
2,591
3,173
22%
Ladakh
14
19
34%
Other Territory
109
224
106%
Center Jurisdiction
214
205
-4%
Grand Total
84,490
1,00,526
19%
1]Does not include GST on import of goods