ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ୨୦୨୨ ର ଗ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଫାଇନାଲ୍ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ତୁମେ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ‘ଜୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ” ସ୍ଲୋଗାନର ପତାକା ଧାରଣକାରୀ”
“ତୁମର ଅଭିନବ ମାନସିକତା ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ଶୀର୍ଷକୁ ନେଇଯିବ”
“ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ସମାଜର ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଶକ୍ତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
“ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭା ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି”
“ଗବେଷଣା ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ଜୀବନଶୈଳୀରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ”
“ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ଭାବନ ସବୁବେଳେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀ, ସୁଲଭ, ସ୍ଥାୟୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ନିଜ ଯୁବଗୋଷ୍ଠିଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରଖି ଆଗକୁ ବଢୁଛି”
25 AUG 2022 9:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ ୨୦୨୨ ର ଗ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଫାଇନାଲକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । କେରଳର ସିକ୍ସ ପିକ୍ସେଲ୍ସ କୁ ପ୍ରାଚୀନ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକରେ ଦେବନାଗରୀରେ ଲିପିର ଅନୁବାଦ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ । ସମସ୍ତ ବାଳିକା ଦଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଫଳାଫଳ, ଲାଭ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଡାକରାର ଜବାବରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି ।
ତାମିଲନାଡୁର ଆକ୍ଟୁଏଟର୍ସ ଦଳକୁ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ ବଙ୍କା ଗୋଡ କିମ୍ବା ଆଣ୍ଠୁ ସମସ୍ୟା ଉପରେ କାମ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ଆକ୍ଟୁଏଟର୍ "ପ୍ରେରକ” ଏହିପରି ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଗୁଜୁରାଟର ମାଷ୍ଟର ବିରାଜ ବିଶ୍ୱନାଥ ଯିଏ କି ଏସ୍‍ଆଇଏଚ୍‍ ଜୁନିଅର ବିଜେତା, ଡିମେନସିଆ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ବୋଲି ଜାଣିବାପରେ ସେଥିରେ ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏଚ୍‍କ୍ୟାମ୍‍ ନାମରେ ଏକ ମୋବାଇଲ ଗେମ ଆପ୍ଲିକେଶନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ପୂର୍ବ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ଏବଂ ଭିଡିଓ ପରି ପ୍ରପ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଆପ୍ ଆର୍ଟ ଥେରାପି, ଗେମ୍‌, ମ୍ୟୁଜିକ୍ ଏବଂ ଭିଡିଓଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଯାହା ଆତ୍ମ ପ୍ରକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଆଉଟଲେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାବେଳେ ଡିମେନସିଆ ରୋଗୀଙ୍କ ଜ୍ଞାନଗତ ଉନ୍ନତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ବିରାଜ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥା ପାଇଁ କିଛି ଆସନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବିଆଇଟି ମେସ୍ରା ରାଞ୍ଚିରୁ ଡାଟାକଲାନର ଅନିମେଶ ମିଶ୍ର ବାତ୍ୟାର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାରେ ଗଭୀର ଶିକ୍ଷାର ବ୍ୟବହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଇନସାଟ୍‍ ଉପଗ୍ରହ ଚିତ୍ର ଉପରେ କାମ କରନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ବାତ୍ୟାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗର ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ । ଏହାର ଜବାବରେ ଅନିମେଶ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ୨୦୧୪ ପରେ ଭାରତୀୟ ଉପକୂଳରେ ଆସିଥିବା ବାତ୍ୟାକୁ ବିଚାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସଠିକତା ୮୯ ପ୍ରତିଶତ ପାଖାପାଖି ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିବା ତଥ୍ୟ କମ୍‌, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସେମାନେ ସର୍ବାଧିକ ସଠିକତା ଏବଂ ତଥ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଟିମ୍ ସର୍ବଜ୍ଞର ପ୍ରିୟଙ୍କା ଦିୱାନ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବିନା ରେଡିଓ ତରଙ୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ରେଡିଓରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ମଲ୍ଟିମିଡ଼ିଆ ତଥ୍ୟ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦଳର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ ହେବା ସହିତ ଗୋପନୀୟତା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ କାରଣ ଏହି ଆପଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ତିଆରି ହୋଇଛି ଏବଂ ସର୍ଭରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରିୟଙ୍କାଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସୀମା ଅଞ୍ଚଳରେ ସେନା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସିଷ୍ଟମ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରିବ କି ନାହିଁ, ପ୍ରିୟଙ୍କା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଏନକ୍ରିପ୍ଟ ହୋଇଛି ଯାହା ସିଗନାଲ ବାଧା ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ । ଏହି ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭିଡିଓ ଫାଇଲ ପଠାଇବା ଦିଗରେ ଦଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପଚାରିଛନ୍ତି । ପ୍ରିୟଙ୍କା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେହେତୁ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ମାଧ୍ୟମ ସମାନ ରହିଛି, ତେଣୁ ଭିଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ସମ୍ଭବ ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲିର ହ୍ୟାକଥନରେ ଭିଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ଦିଗରେ ଦଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଆଇଡିଆଲ-ବିଟ୍‍ସ ଆସାମ ଦଳର ନୀତେଶ ପାଣ୍ଡେ ଆଇପିଆର ଆପ୍ଲିକେଶନ ଦାଖଲ ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି । ପେଟେଣ୍ଟ ଆବେଦନ ଦାଖଲ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆପ୍ ଏଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିବ । ଏହି ଆପ୍ କିପରି ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ସେନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ନୀତେଶ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟୋଗ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ପେଟେଣ୍ଟଣ୍ଟବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଏବଂ ଏହା କିପରି ହୋଇପାରିବ । ଆପ୍ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମାଧାନର ସମାପ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେଉଁମାନେ ଏକ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କୁ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେଣ୍ଟଣ୍ଟମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଆଇରିସ୍ ଟିମର ଅଂଶିତ ବଂଶଲ ଅପରାଧର ସ୍ଥାନ ନିରୂପଣ ଏବଂ ମ୍ୟାପିଂ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । କ୍ରାଇମ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ମାନଚିତ୍ର କରିବା ପାଇଁ ଅନସୁପରଭାଇଜ୍‍ଡ ମେସିନ୍ ଲର୍ନିଙ୍ଗ ଆଲଗୋରିଦମ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି । ମଡେଲର ନମନୀୟତା ଏବଂ ମାପନୀୟତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ । ଏହି ମଡେଲ ଦ୍ୱାରା ନିଶା କାରବାରର ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପଚାରିଛନ୍ତି । ଏହାର ଜବାବରେ ଅଂଶିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଡେଲଟି ମାପଯୋଗ୍ୟ, କାରଣ ଏହା ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥାନ ଉପରେ ର୍ନିଭରଶୀଳ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମଡେଲକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅପରାଧ ତଥ୍ୟ ସେଟ୍ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ପଞ୍ଜାବର ଏଚଆଇଏଚ ଜୁନିଅରର ବିଜେତା ମାଷ୍ଟର ହରମାନଜୋତ ସିଂହ ତାଙ୍କ ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ଲୋଭର ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଖାଇଲେ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାରାମିଟର ଉପରେ ନଜର ରଖିଥାଏ । ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ଲୋଭ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସର ମଡେଲରେ କାମ କରେ ଏବଂ ଏହା ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ, ରକ୍ତଚାପ, ଅମ୍ଳଜାନ ସ୍ତର, ଇଚ୍ଛା ଚିହ୍ନଟ, ହାତରେ କମ୍ପନ ଏବଂ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପଞ୍ଜାବର ସାମିଧାର ଭାଗ୍ୟଶ୍ରୀ ସାନପାଲ ମେସିନ୍ ଲର୍ନିଂ ଏବଂ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକୃତ ସମୟ ଇନ୍ଧନ ମନିଟରିଂ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ ଏକ ମାନବବିହୀନ ସାମୁଦ୍ରିକ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଗ୍ୟଶ୍ରୀଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟୋଗ ହୋଇପାରିବ କି? ଏହା ସମ୍ଭବ ବୋଲି ଭାଗ୍ୟଶ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସଆଇଏଚ୍‍ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବ ପିଢି ପାଇଁ ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ୧୦୦ ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମ ଦେଶ କିପରି ହେବ ସେନେଇ ଦେଶ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆପଣ ଏହି ଅଭିନବ ଉଦ୍ଭାବକ ଅଟନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡିକ ପୂରଣ ପାଇଁ ‘ଜୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ' ସ୍ଲୋଗାନର ପତାକା ଧାରକ ଅଟନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଏବଂ ଦେଶର ସଫଳତାର ଅଂଶୀଦାରିତା ପଥକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଅଭିନବ ମାନସିକତା ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ଶୀର୍ଷକୁ ନେଇଯିବ ।
ପୁଣିଥରେ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ସମାଜ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଘୋଷଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ସମାଜ ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ସମାଜର ଆକାଂକ୍ଷା, ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବିପ୍ଳବ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭା ବିପ୍ଳବ ଘଟୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅ ।ଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୈନନ୍ଦିନ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛି । କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସେ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ଏବଂ ୫ଜି ର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୬ଜି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କ୍ରୀଡାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ସେ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ଭାବନ ସବୁବେଳେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀ, ସୁଲଭ, ସ୍ଥାୟୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପରିମାପକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆଶାର ସହିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ନବସୃଜନ ସଂସ୍କୃତି ବଢାଇବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଦୁଇଟି ବିଷୟ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ - ସାମାଜିକ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସମର୍ଥନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସମାଜରେ ନବସୃଜନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମକୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ମୂଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିରୁ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ ଅଛି । ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଏବଂ ଆଇ-କ୍ରିଏଟ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ନୂତନତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଜିର ଭାରତ ନିଜ ଯୁବଗୋଷ୍ଠିଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଅଭିନବ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ପେଟେଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ୭ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଗଣନା ମଧ୍ୟ ୧୦୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଯୁବ ପିଢି ସମସ୍ୟାର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସମାଧାନ ସହିତ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ହ୍ୟାକଥନ୍ ପଛରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ହେଉଛି ଯୁବ ପିଢି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯୁବକ, ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସହଯୋଗୀ ଆବେଗ \"ସବକା ପ୍ରୟାସ\'ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶରେ ବିଶେଷ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନର ଆବେଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ । ଏହି ଦର୍ଶନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ (ଏସଆଇଏଚ) ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସମାଜ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏଚଆଇଏଚ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦ ନବସୃଜନ, ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ଏସଆଇଏଚ ର ବଢୁଥିବା ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ଆକଳନ କରାଯାଇପାରେ ଯେ ଏସଆଇଏଚ୍‍ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଦଳ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ ରୁ ଚାଲୁଥିବା ପଞ୍ଚମ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରାୟ ୨୯,୬୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ବର୍ଷ ଏସଆଇଏଚ ୨୦୨୨ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ୭୫ ନୋଡାଲ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ର ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତା ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ୨୯୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ୨୨୦୦ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଫାଇନାଲ୍ ରେ ୫୩ ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୪୭୬ ଟି ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ମନ୍ଦିରରେ ଥିବା ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଅକ୍ଷର ଚିହ୍ନଟ (ଓସିଆର) ଏବଂ ଦେବନାଗରୀ ଲିପିରେ ଅନୁବାଦ, ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଆଇଓପି- ସକ୍ଷମ ରିସ୍କ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡକ ଅବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ହାଇ-ରିେଜୋଲ୍ୟୁସନ ୩ଡି ମଡେଲ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ୍ - ଜୁନିଅର ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିନବ ସଂସ୍କୃତି ଗଠନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମନୋଭାବ ବିକାଶ ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ପରିଚିତ ହୋଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM addresses Grand Finale of Smart India Hackathon 2022
“You innovators are the flag bearers of the slogan of 'Jai Anusandhan'”
“Your innovative mindset will take India to the top in next 25 years”
“India’s aspirational society will work as a driving force for innovation in the coming 25 years”
“Talent Revolution is happening in India today”
“Research and innovation must be transformed from the way of working to the way of living”
“Indian innovations always provide the most competitive, affordable, sustainable, secured and at scale solutions”
“India of the 21st century is moving ahead with full confidence in its youth”
25 AUG 2022 9:34PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Grand Finale of Smart India Hackathon 2022 via video conferencing, today.
The Prime Minister interacted with the participants. SIX_PIXELS from Kerala was asked by the Prime Minister about their project of translation of text in ancient temples into devanagari. The all girl team described the findings, benefits and process of the project. They said that their work is in response to the Prime Minister’s call from Red Fort.
Actuators team of Tamil Nadu were given a challenge regarding persons with disability. They worked on the problem of bow leg or knock kneed people. Their actuator ‘Prerak’ helps such people. The Prime Minister stressed the need to be self reliant in the field of medical devices.
Master Viraj Vishwanath Marathe Winner of SIH Junior, from Gujarat has prepared a mobile game application called HCam for people suffering from dementia after realising that dementia is a global health issue. It involves the discussion of previous events and props such as photographs and videos. The app consists of art therapy, games, music and videos which will help in cognitive improvement of dementia patients while providing an outlet for self expression. In response to the Prime Minister’s query about being in touch with a Yoga institute, Viraj said that he has been in contact with Yoga instructors who have suggested a few asanas for old age.
Animesh Mishra of DataClan from BIT Mesra Ranchi described the use of deep learning in predicting cyclones. They work on satellite images from INSAT. Their work can help in better prediction of various aspects of cyclones. The Prime Minister asked about the availability of data for the project. In response, Animesh said that they have considered the cyclones that have hit the Indian coastline after 2014 and the accuracy is close to 89 per cent. He further added that even though the data that has been collected so far is low, but with their technical ability, they have strived to attain maximum accuracy and output.
Priyansh Diwan of Team Sarvagya from West Bengal informed the Prime Minister about his team's work of enabling the transfer of multimedia data securely on radio set through radio waves without Internet. He said that with this system in place, the privacy issues can be completely addressed as the app is made indigenously and the servers are also situated in India. When the Prime Minister asked Priyansh if the system can be deployed by the army on border areas, Priyansh said the transmission is encrypted which allows it to be used in areas where the threat of signal interception prevails. The Prime Minister also asked Priyansh if the team is working towards transmission of video files via this system. Priyansh said that since the transmission medium remains the same, it is possible to transmit videos and the team is working towards transmitting videos in tomorrow’s hackathon
Nitesh Pandey from team IDEAL-BITS Assam told the Prime Minister their app for grassroots innovators for filing IPR applications. The app will use AI and other technologies for simplifying the process of filing patent applications. In response to the Prime Minister’s query about how the app will help innovators, Nitish said that the application educates the innovators about patents and how it can be approached. The app provides an end to end solution for innovators who are willing to file a patent. It also helps the innovator by letting them get in touch with various agents related to the field who can help them resolve their issues.
Anshit Bansal of Team Iris of Uttar Pradesh described their problem of creating crime hotspot creation and mapping. Unsupervised machine learning algorithms are being deployed to map the crime cluster. The Prime Minister asked about flexibility and scalability of the model. The Prime Minister also enquired if the drug menace can be tackled with this model. In response, Anshit said that the model is scalable as it is not dependent on geographical location as it functions based on the criminal data set that is provided to the model.
Master Harmanjot Singh, Winner of SIH Junior from Punjab showed his project of a smart glove that monitors health parameters. The Smart Glove works on the model of Internet of Medical Things and it helps in monitoring the health vitals like mental health, heart rate,blood pressure, oxygen saturation level, mood detection, tremors in the hand and body temperature. The Prime Minister praised his parents for all their support.
Bhagyashree Sanpala of Samidha from Punjab talked about their problem statement about real time fuel monitoring of ships through machine learning and satellite technology. Samidha aims to achieve an unmanned maritime monitoring system. The Prime Minister asked Bhagyashree if the system can be applied to other areas as well. Bhagyashree said that it is possible.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that SIH has become an important way of public participation. He said that he is full of confidence for the young generation. “The country is working on big resolutions about how our country will be after 100 years of independence. You are the innovators who are the flag bearers of the slogan of 'Jai Anusandhan' for the fulfillment of these resolutions”, he said. Shri Modi underlined the shared trajectory of the success of the young innovators and success of the country in the next 25 years. “Your innovative mindset will take India to the top in next 25 years”, he added.
Once again, referring to his Independence Day proclamation about the aspirational society, the Prime Minister said that this aspirational society will work as a driving force in the coming 25 years. Aspirations, dreams and challenges of this society will bring forth many opportunities for the innovators.
The Prime Minister said that In the last 7-8 years, the country is progressing rapidly through one revolution after another. “Infrastructure revolution is happening in India today. The Health Sector Revolution is happening in India today. Digital revolution is happening in India today. Technology revolution is happening in India today. Talent Revolution is happening in India today”, Shri Modi Pointed out. Today the focus is on making every sector modern, he said.
The Prime Minister said that everyday new areas and challenges are seeking innovative solutions. He told the innovators to find solutions for the agriculture related issues. He asked the young innovators to take full advantage of the initiatives like optical fiber in every village and launch of 5G, preparation for 6G by the decade end, and promotion of the gaming ecosystem. He said that Indian innovations always provide the most competitive, affordable, sustainable, secured and at scale solutions. That is why the world is looking towards India with hope.
The Prime Minister emphasised that to increase the culture of innovation in India, we have to pay constant attention to two things - Social support and institutional support. The Prime Minister highlighted that the acceptance of innovation as a profession has increased in the society and in such a situation, we have to accept new ideas and original thinking. “Research and innovation must be transformed from the way of working to the way of living”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that in the National Education Policy there is a roadmap for creating a strong foundation for innovation. Atal Tinkering labs and i-create are promoting innovation at every level. The Prime Minister remarked that today's India of the 21st century is moving ahead with full confidence in its youth. He highlighted that as a result of this, India's ranking in innovation index has increased today. The number of patents has increased 7 times in the last 8 years. The unicorn count has also crossed 100, the Prime Minister added.
The Prime Minister said that today’s young generations are coming forward with fast and smart solutions to the problem. Thinking behind such hackathons is that the young generation should provide the solutions of the problems and this collaborative spirit between the youth, government and the private organizations is a great example of ‘Sabka Prayas’, he said.
Background
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to promote a spirit of innovation in the country, especially among the youth. With this vision in mind, Smart India Hackathon (SIH) was started in the year 2017. SIH is a nationwide initiative to provide students a platform to solve the pressing problems of society, organizations, and government. It aims to inculcate the culture of product innovation, problem-solving and out-of-the-box thinking among students.
The growing popularity of SIH can be gauged from the fact that the number of teams registered for SIH has seen a four-fold growth from around 7500 in the first edition to about 29,600 in the ongoing fifth edition. This year more than 15,000 students and mentors are travelling to the 75 nodal centres to take part in the SIH 2022 grand finale. Students from over 2900 schools and 2200 Higher Education Institutions will tackle 476 problem statements from across 53 Union Ministries in the finale, including Optical Character Recognition (OCR) of Temple inscriptions and translations in Devanagari Scripts, IoT-enabled risk monitoring system in Cold Supply Chain for perishable food items, High-resolution 3D model of terrain, infrastructure and roads conditions in disaster struck areas, etc.
This year, Smart India Hackathon - Junior has also been introduced as a pilot for school students to build a culture of innovation and develop problem-solving attitude at the school level.