প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন ২০২২গী গ্রান্দ ফিনালেদা ৱা ঙাংখ্রে
“ইনোভেতরশিং ওইরিবা নখোয়না ‘জয় অনুসন্ধান’গী খোলাউ অসিগী ফ্লেগ বিয়র্রশিংনি”
“নখোয়গী ইনোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোন অসিনা মথংগী চহি ২৫দা ভারতপু মকোক থোংবা ওইহনবা ঙম্লগনি”
“ভারতকী এস্পিরেস্নেল সোসাইতীনা মথংগী চহি ২৫দা ইনোভেসনগীদমক দ্রাইবিং ফোর্স অমা ওইনা মথৌ তৌরগনি”
“ঙসি ভারত্তা তেলেন্ত রিভোল্যুসন চত্থরি”
“রিসর্চ অমসুং ইনোভেসন অসি থবক তৌবগী মওংদগী হৌরগা হিংবগী মওং ফাওবদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই”
“ভারতকী ইনোভেসনশিংনা মতম চুপ্পদা খ্বাইদগী কম্পিতিতিব ওইবা, অহোংবা, তুং কোইনা চৎকদবা, সেক্যুর ওইবা অমসুং অচৌবা সোল্যুসনশিং পীদুনা লাকখি”
“২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মাগী নহারোলশিংদা মপুং ফানা থাজবা থম্বগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি”
25 AUG 2022 9:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন ২০২২গী গ্রান্দ ফিনালেদা ৱা ঙাংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়ারিবশিংগা ৱারী শাখি। কেরলাদগী সিক্স_পিক্সল্সতা প্রধান মন্ত্রীনা অরিবা লাইশঙশিংগী তেক্স অদু দেবনাগরীদা ত্রান্সলেসন তৌবগী মখোয়গী প্রোজেক্ত অদুগী মতাংদা হংখি। নুপীমচা ঙাক্তগী ওইবা তীম অদুনা প্রোজেক্ত অসিগী ফাইন্দিংশিং, কান্নবশিং অমসুং প্রোসেসকী মতাংদা শন্দোক্না পাউদমখি। মখোয়না হায়খি মখোয়গী থৌদাং অসি প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদগী হায়খিবা অদু ঙাক্না চৎপা অসিনি।
তামিল নাদুগী একচুএতর্স তীমদা হকচাংগী ফীভম শোইনাইরবা মীওইশিংগী মতাংদা চেলেঞ্জ অমা পীখি। মখোয়না বো লেগ নত্ত্রগা নোক নী ওইবা মীওইশিংগী সমস্যাদা থবক পাইখৎখি। মখোয়গী একচুএতর ‘প্রেরক’না অসিগুম্বা মীওইশিংগী মতেং পাংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মেদিকেল দিভাইসশিংগী লমদা মীপাল তাংদবা হায়বা অসি তঙাই ফদে হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
গুজরাত্তগী এস.আই.ঐচ. জুনিয়গী ৱিনর মাস্তর বিরাজ বিশ্বনাথ মরাথেনা দিমেন্সিয়া অসি গ্লোবেল হেল্থ ইসু্ অমনি হায়বা খঙলবা মতুংদা দিমেন্সিয়া নারিবা মীওইশিংগীদমক ঐচকেম কৌবা মোবাইল গেম এপ্লিকেসন অমা শাখি। মসিদা ফোতোগ্রাফ অমসুং ভিদিওশিংগুম্বা মমাংগী থৌদোকশিং অমসুং প্রোপশিংগী মরমদা খন্ন-নৈনবা য়াওরি। এপ অসিদা আর্ত থেরাপী, গেমশিং, ঈশৈ অমসুং ভিদিওশিং য়াওরি মসিনা সেল্ফ এক্সপ্রেসনগী আউতলেৎ অমা ফংহনবগা লোয়ননা দিমেন্সিয়া নারিবা মীওইশিংগী কোগনিতিব হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। য়োগ ইন্সতিত্যুতকা লোয়ননা অদুমক পাউ ফাওনদুনা লৈবরা হায়বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংবা ৱাহংগী পাউখুমদা বিরাজনা হায়, মহাক্না য়োগ ইন্সত্রক্তরশিংগা পাউ ফাওনৈ মখোয়না অহল ওইরকপা মতমদা তৌগদবা আসন খরগী মরমদা তাকপীরকখি।
বি.আই.তি. মেসরা রাঞ্চিদগী দেতাক্লানগী অনিমেশ মিশ্রানা সাইক্লোনশিং মাংজৌননা খঙদোক্নবা হোৎনবদা দীপ লের্নিং শীজিন্নবগী মতাংদা শন্দোক্না হায়খি। মখোয়না ইনসেৎকী সেতেলাইৎ ইমেজশিং শীজিন্নরগা থবক তৌই। মখোয়গী থবক অসিনা সাইক্লোনশিংগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিং মাংজৌননা নীংথিনা খঙদোকপদা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত অসিগীদমক দেতা করম্না ফংবগে হায়বগী মতাংদা হংখি। মদুগী পাউখুম পীরদুনা অনিমেশনা হায় মখোয়না ২০১৪গী মতুংদা ভারতকী সমুদ্র খোঙবালদা থোকখিবা সাইক্লোনশিংগী মতাংদা নৈনখি অমসুং মসিগী এক্যুরেসী অসি চাদা ৮৯গী ময়া ওইখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, হৌজিক ফাওবদা খোমজিনখিবা দেতা অসি য়ামদ্রবসু মখোয়গী তেক্নিকেল এবিলিতীগা লোয়ননা মখোয়না মেক্সিমম এক্যুরেসী অমসুং আউতপুৎ ফংবা ঙমখি।
ৱেস্ত বেঙ্গলদগী তীম সর্বজ্ঞাগী প্রিয়ান্স দিৱাননা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী তীমনা ইন্তর্নেৎ য়াওদনা রেদিও ৱেবশিংগী খুত্থাংদা রেদিও সেৎতা মলতি মেদিয়া দেতা সেক্যুর ওইনা ত্রান্সফর তৌনবা থবক তৌরি হায়না পাউদমখি। মহাক্না হায় সিস্তেম অসি শীজিন্নদুনা প্রাইবেসী ইসুশিং মপুং ফানা কোকহনবা ঙমগনি মরমদি এপ অসি ইন্দিজিনস ওইনা পুথোকপনি অমসুং সর্ভরশিং অসিসু ভারত্তা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রিয়ান্সতা করিগুম্বা সিস্তেম অসি ঙমখৈগী মফমশিংদা আর্মীনা শীজিন্নবা য়াগদ্রা হায়না হংবদা প্রিয়ান্সনা হায়খি ত্রান্সমিসন অসি এনক্রিপ্তেদ ওইবনা মসিনা সিগনেল ইন্তর্সেপ্সনগী অকিবা লৈবা মফমশিংদা মসি শীজিন্নবা য়াগনি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রিয়ান্সতা মখোয়গী তীমনা সিস্তেম অসিগী খুত্থাংদা ভিদিও ফাইলশিং ত্রান্সমিসন তৌনবগী মাইকৈদা থবক পাইখৎপরা হংখি। প্রিয়ান্সনা হায় ত্রান্সমিসন মিদিয়মদা অহোংবা লৈতবনি ভিদিওশিং ত্রান্সমিৎ তৌবগী ওইথোকপা য়াবা লৈ অমসুং তীম অসিনা হয়েংগী হেকাথোনদা ভিদিও ত্রান্সমিৎ তৌবগী থবক তৌগনি।
আই.দি.ই.এ.এল.-বি.আই.তি.এস. অসামগী তীমদগী নিতেশ পান্দেনা প্রধান মন্ত্রীদা আই.পি.আর. এপ্লিকেসনশিং ফাইল তৌনবগী গ্রাসরুৎ ইনোভেতরশিংগীদমক শেমখিবা মখোয়গী এপকী মতাংদা পাউদমখি। এপ অসিনা পেতেন্ত এপ্লিকেসনশিং ফাইল তৌবগী প্রোসেস লায়থোকহন্নবা এ.আই. অমসুং অতোপ্পা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নগনি। প্রধান মন্ত্রীনা এপ অসিনা ইনোভেতরশিংদা করম্না মতেং পাংগদৌরিবনো হায়না হংখিবা ৱাহংগী পাউখুম পীরদুনা নিতিশনা হায়খি এপ্লিকেসন অসিনা ইনোভেতরশিংদা পেতেন্তগী মরমদা অমসুং মসি করম্না এপ্রোচ তৌগনি হায়বগী মতাংদা তাকপী-তম্বীগনি। এপ অসিনা পেতেন্ত ফাইল তৌবা পাম্লিবা ইনোভেতরশিংগীদমক এন্দ তু এন্দ সোল্যুসন অমা পীরগনি। মসিনা মখোয়গী সমস্যাশিং কোকহনবদা মখোয়গী মতেং পাংবা ঙমগদবা লম অসিগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা এজেন্তশিংগা লোয়ননা পাউ ফাওনবা য়ানবা ইনোভেতরশিংগী মতেংসু পাংখি।
উত্তর প্রদেশকী তীম আইরিসকী অনশিৎ বনসলনা ক্রাইম হোৎস্পোৎ ক্রিএসন অমসুং মেপ্পিংগী মতাংদা থেংনবা মখোয়গী প্রোব্লেমগী মরমদা পাউদমখি। সুপর্ভাইজ তৌদবা মেছিন লর্নিং এলগোরিথমশিং অসি ক্রাইম ক্লস্তর মেপ তৌবদা শীজিন্নরি। প্রধান মন্ত্রীনা মোদেল অসিগী ফ্লেক্সিবিলিতী অমসুং স্কেলেবিলিতীগী মরমদা হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মোদেল আসি শীজিন্নদুনা ময়াই কাবা নীশাগী সমস্যা অসি লাকশিনবা ঙমগদ্রা হায়নসু হংখি। মসিগী পাউখুম পীরদুনা অনশিৎনা হায়খি মোদেল অসি স্কেলেবল ওই মরমদি মোদেল অসিদা পীরিবা ক্রিমিনেল দেতাদা য়ুম্ফম ওইরগা মথৌ তৌবনা মসি জিওগ্রাফিকেল লোকেসনগী মখা পোনদে।
পঞ্জাবকী এস.আই.ঐচ. জুনিয়রগী ৱিনর মাস্তর হরমঞ্জোৎ সিংহনা হেল্থ পেরামিতরশিং মোনিতর তৌবা স্মার্ত গ্লোবকী মহাক্কী প্রোজেক্ত অদু উৎখি। স্মার্ত গ্লোব অসিনা ইন্তর্নেৎ ওফ মেদিকেল থিংসকী মোদেলদা থবক তৌই অমসুং মসিনা মেন্তেল হেল্থ, হর্ত রেৎ, ব্লদ প্রেসর, ওক্সিজেন সেচুরেসন লেবেল, মুদ দিতেক্সন, খুৎকী ত্রেমোর অমসুং বোদী তেম্পরেচর অসিগুম্বা হেল্থ বাইতেলশিং মোনিতর তৌবদা মতেং পাংই। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মমা-মপাশিংনা মতেং পুম্বা পাংখিবগীদমক থাগৎখি।
পঞ্জাবতগী সমিধাগী ভাগ্যশ্রী সনপালানা মেছিন লর্নিং অমসুং সেতেলাইৎ তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা জহাজশিংগী রিএল তাইম ফ্যুএল মোনিতরিংগী মরমদা মখোয়গী প্রোব্লেম স্তেৎমেন্ত অদুগী মতাংদা পাউদমখি। সমিধানা অনমেন মেরিতাইম মোনিতরিং সিস্তেম অমা শানবা পান্দম থম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা ভাগ্যশ্রীদা করিগুম্বা সিস্তেম অসি অতোপ্পা লমশিংদসু এপ্লাই তৌবা য়াগদ্রা হায়না হংখি। ভাগ্যাশ্রীনা মদু ওইথোক্কনি হায়না পাউখুম পীখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এস.আই.ঐচ. অসি পব্লিক পার্তিসিপেসনগী মরু ওইবা পাম্বৈ অমা ওইরকখি। মহাক্না হায় হৌরক্লিবা মীরোলশিং অসিদা মহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্মি। “লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরবা মতুংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা করম্না তৌগদগে হায়বা অসিগী অচৌবা ফিরেপশং লৌনবা থবক পাইখৎলি। নখোয়না ফিরেপশিং অসি থুংহন্নবগীদমক ‘জয় অনুসন্ধান’ গী খোলাউগী ফ্লেগ বিয়র্রশিং ওইরিবা ইনোভেতরশিং অদু নখোয়নি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা মথংগী চহি ২৫ অসিদা নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিংগী মাইপাকপা অমসুং লৈবাক অসিগী মাইপাকপগী মান্নবা ত্রেজেক্তরীগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “নখোয়গী ইনোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোন্না ভারতপু মথংগী চহি ২৫দা মকোক য়ৌহনবা ঙমগনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অমুক হন্না মহাক্না নীংতম নুমিৎতা এস্পিরেস্নেল সোসাইতীগী মতমদা লাউথোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, এস্পিরেস্নেল সোসাইতী অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা দ্রাইবিং ফোর্স ওইনা মথৌ তৌগনি। খুন্নাই অসিগী অনীংবা-অপাম্বা, মঙলানশিং অমসুং শীংনবশিং অসিনা ইনোভেতরশিংগীদমক খুদোংচাবা কয়ামরুম পুথোরক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা লৈবাক অসিনা রিভোল্যুসন অমগী মথংদা অমগী খুত্থাংদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। “ঙসি ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর রিভোল্যুসন চত্থরি। ঙসি ভারত্তা হেল্থ সেক্তর রিভোল্যুসন চত্থরি। ঙসি ভারত্তা দিজিতেল রিভোল্যুসন চত্থরি। ঙসি ভারত্তা তেক্নোলোজী রিভোল্যুসন চত্থরি। ঙসি ভারত্তা তেলেন্ত রিভোল্যুসন চত্থরি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। ঙসিনা সেক্তর খুদিংমক মতমগা চুনবা ওইহন্নবা মাইকৈদা মীৎয়েং চংলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা লমশিং অমসুং শীংনবশিংনা ইনোভেতিব সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা হোৎনরি। মহাক্না ইনোভেতরশিংদা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা সমস্যাশিংগী সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা হায়খি। মহাক্না নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিংদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ফংহল্লিবা ওপতিকেল ফাইবর অমসুং ৫জি লোঞ্চ তৌবা, দিকেদ লোইরকপদা ৬জি পুথোক্নবা শেম-শারিবা অমসুং গেমিং ইকোসিস্তেমগী প্রমোসন অসিগুম্বা থৌরাংশিংগী খুদোংচাবা মপুং ফানা লৌগদবনি। মহাক্না হায়খি ভারতকী ইনোভেসনশিংনা মতম চুপ্পদা খ্বাইদগী কম্পিতিতিবনেস, অহোংবা, তুং কোইনা চৎকদবা, সেক্যুর ওইবা অমসুং অচৌবা সোল্যুসনশিং পীদুনা লাকখি। মরম অসিনা মালেমনা ভারত্তা আশাগা লোয়ননা য়েংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা ইনোভেসনগী চৎনবী হেনগৎহন্নবগীদমক ঐখোয়না হীরম অনিদা লেপ্পা লৈতনা মীৎয়েং চংগদবনি – সোসিএল সপ্পোর্ত অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল সপ্পোর্ত। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইদা ইনোভেসনবু প্রোফেসন অমা ওইনা লৌবা হেনগৎলক্লি অমসুং অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ঐখোয়না অনৌবা আইদিয়া অমসুং ওরিজিনেল থিঙ্কিং পুথোকপা মথৌ তাই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “রিসর্চ অমসুং ইনোভেসন অসি থবক তৌবগী মওং অমসুং হিংবগী মওংদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই”।
মন্ত্রীনা হায়খি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা ইনোভেসনগীদমক মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা থোন্নবগীদমক রোদমেপ অমা য়াওরি। অতল তিঙ্করিং লেবশিং অমসুং আই-ক্রিএৎনা থাক খুদিংমক্তা ইনোভেসনবু চাউখৎহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মাগী নহারোলশিংদা মপুং ফানা থাজবা থম্বগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায় মসিগী ফল ওইনা ভারতকী ইনোভেসন ইন্দেক্সকী রেঙ্কিং অসি ঙসিদা হেনগৎপা ঙমখি। পেতেন্তশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহি ৮দা শরুক ৭ হেনগৎলকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি য়ুনিকোর্নশিংগী মশিং ১০০ হেনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী হৌরক্লিবা মীরোলশিংনা সমস্যা কোকহন্নবা অথুবা অমসুং স্মার্ত সোল্যুসনগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। অসিগুম্বা হেকাথোনশিংগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন অসি হৌরক্লিবা মীরোলশিংনা সমস্যাশিংগী সোল্যুসনশিং পীহনবনি অমসুং নহারোল, সরকার অমসুং লনাইগী সংস্থানগী মরক্তা চুংশিন্নবগী ৱাখল্লোন অসিনা ‘সবকা প্রয়াস’কী অচৌবা খুদম অমনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
লৈবাক অসিদা মরু ওইনা নহারোলশিংগী মরক্তা ইনোভেসনগী ৱাখল্লোন থৌগৎনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাকখি। বিজন অসিগী মখাদা ইং কুমজা ২০১৭তা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন (এস.আই.ঐচ.) হৌদোকখি। এস.আই.ঐচ. অসি খুন্নাই, ওর্গনাইজেসন অমসুং সরকারগী হেনগৎলক্লিবা সমস্যাশিং অসি কোকহন্নবা মহৈরোয়শিংদা ফম্পাক অমা পীনবা লৈবাক শিনবা থুংবদা চত্থখিবা থৌশিল অমনি। মসিনা মহৈরোয়শিংগী মরক্তা প্রদক্ত ইনোভেসন, প্রোব্লেম-সোলবিং অমসুং আউত-ওফ-দি-বোক্স থিঙ্কিংগী চৎনবী লৈহন্নবা পান্দম থম্মি।
অহানবা ইদিসন্দা ৭৫০০রোম ওইরম্বদগী হৌজিক চত্থরিবা মঙাশুবা ইদিসন অসিদা ২৯,৬০০ রোম ওইদুনা এস.আই.ঐচ.গীদমক রেজিস্তর তৌরকপা তীমশিংগী মশিংদা শরুক মরিগী গ্রোথ লৈবা উবা ফংলিবা অসিনা এস.আই.ঐচ. অসি পাম্নবা হেনগৎলক্লি হায়বা তাক্লি। চহি অসিদা মহৈরোয় অমসুং মেন্তর ১৫,০০০ হেনবনা এস.আই.ঐচ. ২০২২ গ্রান্দ ফিনালেদা শরুক য়ানবগীদমক নোদেল সেন্তর ৭৫দা চৎলি। স্কুল ২৯০০ অমসুং হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন ২২০০গী মহৈরোয়শিংনা লাইশঙদা হক্তুনা ইরিবা ময়েকশিং অমসুং ৱাহন্থোকশিং দেবনাগরী ময়েক্তা ওপতিকেল করেক্তর রিকগনিসন (ও.সি.আর.) তৌবা, পথ-পুমথগনবা অচা-অথক্কী পোৎলমশিংগী কোল্দ সপ্লাই চেনগী আই.ও.তি.-ইনেবল রিস্ক মোনিতরিং সিস্তেম, খুদোংথিবা নংলবা মফমশিংগী লমিৎ-তুমিৎ, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লম্বীগী ফীভমশিংগী হায়-রিজোল্যুসন ৩দি মোদেল শেম্বা য়াওনা ফিনালে অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় ৫৩গী প্রোব্লেম স্তেৎমেন্ত ৪৭৬ মায়োক্নগনি।
স্কুলগী থাক্তা ইনোভেসনগী চৎনবী লৈহন্নবা অমসুং প্রোব্লেম সোলবিং এতিত্যুদ পোকহন্নবা স্কুলগী মহৈরোয়শিংগী পাইলোৎ ওইনা চহি অসিদা স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন – জুনিয়রসু হৌদোকখি।

Prime Minister's Office
PM addresses Grand Finale of Smart India Hackathon 2022
“You innovators are the flag bearers of the slogan of 'Jai Anusandhan'”
“Your innovative mindset will take India to the top in next 25 years”
“India’s aspirational society will work as a driving force for innovation in the coming 25 years”
“Talent Revolution is happening in India today”
“Research and innovation must be transformed from the way of working to the way of living”
“Indian innovations always provide the most competitive, affordable, sustainable, secured and at scale solutions”
“India of the 21st century is moving ahead with full confidence in its youth”
25 AUG 2022 9:34PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Grand Finale of Smart India Hackathon 2022 via video conferencing, today.
The Prime Minister interacted with the participants. SIX_PIXELS from Kerala was asked by the Prime Minister about their project of translation of text in ancient temples into devanagari. The all girl team described the findings, benefits and process of the project. They said that their work is in response to the Prime Minister’s call from Red Fort.
Actuators team of Tamil Nadu were given a challenge regarding persons with disability. They worked on the problem of bow leg or knock kneed people. Their actuator ‘Prerak’ helps such people. The Prime Minister stressed the need to be self reliant in the field of medical devices.
Master Viraj Vishwanath Marathe Winner of SIH Junior, from Gujarat has prepared a mobile game application called HCam for people suffering from dementia after realising that dementia is a global health issue. It involves the discussion of previous events and props such as photographs and videos. The app consists of art therapy, games, music and videos which will help in cognitive improvement of dementia patients while providing an outlet for self expression. In response to the Prime Minister’s query about being in touch with a Yoga institute, Viraj said that he has been in contact with Yoga instructors who have suggested a few asanas for old age.
Animesh Mishra of DataClan from BIT Mesra Ranchi described the use of deep learning in predicting cyclones. They work on satellite images from INSAT. Their work can help in better prediction of various aspects of cyclones. The Prime Minister asked about the availability of data for the project. In response, Animesh said that they have considered the cyclones that have hit the Indian coastline after 2014 and the accuracy is close to 89 per cent. He further added that even though the data that has been collected so far is low, but with their technical ability, they have strived to attain maximum accuracy and output.
Priyansh Diwan of Team Sarvagya from West Bengal informed the Prime Minister about his team's work of enabling the transfer of multimedia data securely on radio set through radio waves without Internet. He said that with this system in place, the privacy issues can be completely addressed as the app is made indigenously and the servers are also situated in India. When the Prime Minister asked Priyansh if the system can be deployed by the army on border areas, Priyansh said the transmission is encrypted which allows it to be used in areas where the threat of signal interception prevails. The Prime Minister also asked Priyansh if the team is working towards transmission of video files via this system. Priyansh said that since the transmission medium remains the same, it is possible to transmit videos and the team is working towards transmitting videos in tomorrow’s hackathon
Nitesh Pandey from team IDEAL-BITS Assam told the Prime Minister their app for grassroots innovators for filing IPR applications. The app will use AI and other technologies for simplifying the process of filing patent applications. In response to the Prime Minister’s query about how the app will help innovators, Nitish said that the application educates the innovators about patents and how it can be approached. The app provides an end to end solution for innovators who are willing to file a patent. It also helps the innovator by letting them get in touch with various agents related to the field who can help them resolve their issues.
Anshit Bansal of Team Iris of Uttar Pradesh described their problem of creating crime hotspot creation and mapping. Unsupervised machine learning algorithms are being deployed to map the crime cluster. The Prime Minister asked about flexibility and scalability of the model. The Prime Minister also enquired if the drug menace can be tackled with this model. In response, Anshit said that the model is scalable as it is not dependent on geographical location as it functions based on the criminal data set that is provided to the model.
Master Harmanjot Singh, Winner of SIH Junior from Punjab showed his project of a smart glove that monitors health parameters. The Smart Glove works on the model of Internet of Medical Things and it helps in monitoring the health vitals like mental health, heart rate,blood pressure, oxygen saturation level, mood detection, tremors in the hand and body temperature. The Prime Minister praised his parents for all their support.
Bhagyashree Sanpala of Samidha from Punjab talked about their problem statement about real time fuel monitoring of ships through machine learning and satellite technology. Samidha aims to achieve an unmanned maritime monitoring system. The Prime Minister asked Bhagyashree if the system can be applied to other areas as well. Bhagyashree said that it is possible.
Addressing the occasion, the Prime Minister said that SIH has become an important way of public participation. He said that he is full of confidence for the young generation. “The country is working on big resolutions about how our country will be after 100 years of independence. You are the innovators who are the flag bearers of the slogan of 'Jai Anusandhan' for the fulfillment of these resolutions”, he said. Shri Modi underlined the shared trajectory of the success of the young innovators and success of the country in the next 25 years. “Your innovative mindset will take India to the top in next 25 years”, he added.
Once again, referring to his Independence Day proclamation about the aspirational society, the Prime Minister said that this aspirational society will work as a driving force in the coming 25 years. Aspirations, dreams and challenges of this society will bring forth many opportunities for the innovators.
The Prime Minister said that In the last 7-8 years, the country is progressing rapidly through one revolution after another. “Infrastructure revolution is happening in India today. The Health Sector Revolution is happening in India today. Digital revolution is happening in India today. Technology revolution is happening in India today. Talent Revolution is happening in India today”, Shri Modi Pointed out. Today the focus is on making every sector modern, he said.
The Prime Minister said that everyday new areas and challenges are seeking innovative solutions. He told the innovators to find solutions for the agriculture related issues. He asked the young innovators to take full advantage of the initiatives like optical fiber in every village and launch of 5G, preparation for 6G by the decade end, and promotion of the gaming ecosystem. He said that Indian innovations always provide the most competitive, affordable, sustainable, secured and at scale solutions. That is why the world is looking towards India with hope.
The Prime Minister emphasised that to increase the culture of innovation in India, we have to pay constant attention to two things - Social support and institutional support. The Prime Minister highlighted that the acceptance of innovation as a profession has increased in the society and in such a situation, we have to accept new ideas and original thinking. “Research and innovation must be transformed from the way of working to the way of living”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that in the National Education Policy there is a roadmap for creating a strong foundation for innovation. Atal Tinkering labs and i-create are promoting innovation at every level. The Prime Minister remarked that today's India of the 21st century is moving ahead with full confidence in its youth. He highlighted that as a result of this, India's ranking in innovation index has increased today. The number of patents has increased 7 times in the last 8 years. The unicorn count has also crossed 100, the Prime Minister added.
The Prime Minister said that today’s young generations are coming forward with fast and smart solutions to the problem. Thinking behind such hackathons is that the young generation should provide the solutions of the problems and this collaborative spirit between the youth, government and the private organizations is a great example of ‘Sabka Prayas’, he said.
Background
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to promote a spirit of innovation in the country, especially among the youth. With this vision in mind, Smart India Hackathon (SIH) was started in the year 2017. SIH is a nationwide initiative to provide students a platform to solve the pressing problems of society, organizations, and government. It aims to inculcate the culture of product innovation, problem-solving and out-of-the-box thinking among students.
The growing popularity of SIH can be gauged from the fact that the number of teams registered for SIH has seen a four-fold growth from around 7500 in the first edition to about 29,600 in the ongoing fifth edition. This year more than 15,000 students and mentors are travelling to the 75 nodal centres to take part in the SIH 2022 grand finale. Students from over 2900 schools and 2200 Higher Education Institutions will tackle 476 problem statements from across 53 Union Ministries in the finale, including Optical Character Recognition (OCR) of Temple inscriptions and translations in Devanagari Scripts, IoT-enabled risk monitoring system in Cold Supply Chain for perishable food items, High-resolution 3D model of terrain, infrastructure and roads conditions in disaster struck areas, etc.
This year, Smart India Hackathon - Junior has also been introduced as a pilot for school students to build a culture of innovation and develop problem-solving attitude at the school level.