Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves amendment to export policy for Wheat or Meslin Flour
25 AUG 2022 2:43PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the the proposal for amendment of policy of exemption for Wheat or Meslin Flour (HS Code 1101) from export restrictions/ ban.
Impact:
The approval will now allow to put a restriction on the export of Wheat Flour which will ensure a curb on rising prices of wheat flour and ensure food security of the most vulnerable sections of the society.
Implementation:
Directorate General of Foreign Trade (DGFT) shall issue a notification to this effect.
Background:
Russia & Ukraine are the major exporters of wheat accounting for around 1/4th of the global wheat trade. The conflict between them led to the global wheat supply chain disruptions increasing demand of Indian wheat. As a result, the price of wheat in domestic market showed an increase. In order to ensure food security of 1.4 billion people of the country, the decision was taken to put a prohibition on export of wheat in May 2022.
However, due to prohibition on export of wheat (which was done to put a check on increasing prices in domestic market and to ensure food security in the country), the demand for wheat flour has increased in foreign markets and it’ s exports from India have registered a growth of 200% during April-July 2022 compared to the corresponding period in 2021.
The increased demand for wheat flour in international market led to significant price rise of wheat flour in the domestic market.
Earlier, there was a policy not to prohibit or put any restrictions on the export of Wheat flour. Therefore, a partial modification of the policy was required by withdrawing the exemption from ban/ restrictions on export for Wheat Flour in order to ensure food security and put a check on mounting prices of Wheat flour in the country.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা গেহু নত্ত্রগা মেস্লিনগী য়াম মপালদা থাদোকপগী পোলিসী অয়াবা পীখ্রে
25 AUG 2022 2:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌখিবা কেবিনেৎ কম্মিতি ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা গেহু অমসুং মেস্লিনগী য়াম (ঐচ.এস. কোদ ১১০১) মপালদা থাদোকপদা অথিংবশিং থমখিবা অদু কোমথোক্নবা পোলিসীদা অহোংবা পুরক্নবগী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে।
কান্নবা:
অয়াবা পীবা অসিনা গেহুগী য়াম মপালদা থাদোকপদা অথিংবা অমা হৌজিক থম্বা য়াহল্লগনি, মসিনা গেহুগী য়ামগী মমল ৱাংখৎলক্লিবা অসি হন্থহনবা অমসুং খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা শরুকশিংদা ফুদ সেক্যুরিতী ফংহনবা ঙম্লগনি।
থবক ওইনা ওন্থোকপা:
দিরেক্তোরেৎ জেনরেল ওফ ফোরেন ত্রেদ (দি.জিএফ.তি.)না হীরম অসিদা চেরোল অমা থোক্লগনি।
মসিগী মরমদা:
গ্লোবেল হ্বীত ত্রেদকী ১/৪ রোমগী মপুং ওইবা এক্সপোর্তরশিং অসি রসিয়া অমসুং য়ুক্রেন্না ওইরি। মখোয়গী মরক্তা শোক্নরিবা লান অসিনা মরম ওইদুনা মালেমগী গেহুগী সপ্লাই চেন্দা চৈথেং নংখি মসিনা ভারতকী গেহুগী দিমান্দ হেনগৎহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা দোমেস্তিক মার্কেৎ অসিদা লৈরিবা গেহুগী মমল ৱাংখৎলকপা উবা ফংখি। লৈবাক অসিগী মীওই বিলিয়ন ১.৪গী ফুদ সেক্যুরিতী ফংহন্নবা মে ২০২২দা গেহু মপালদা থাদোকপদা অথিংবা থম্নবা ৱারেপ অমা লৌখি।
অদুম ওইনমক, গেহু মপালদা থাদোকপদা অথিংবা থম্বনা মরম ওইদুনা (দোমেস্তিক মার্কেৎতা মমলশিং ৱাংখৎলক্লিবা অসি হেনগৎহন্দনবা অমসুং লৈবাক অসিদা ফুদ সেক্যুরিতী লৈহন্নবা) ফোরেন মার্কেৎশিংদা গেহুগী য়ামগী দিমান্দ হেনগৎলকখি অমসুং ২০২২গী এপ্রিল-জুলাইদা ওইখিবা অদুগা ২০২১গী মসিগা চপ মান্নবা মতম অদু চাংদম্নবদা ভারত্তগী মসি মপালদা থাদোকপদা ২০০%গী গ্রোথ রেজিস্তর তৌখি।
মালেমগী কৈথেলদা গেহুগী য়ামগী দিমান্দ হেনগৎলকপা অসিনা দোমেস্তিক মার্কেৎতা গেহুগী ফ্লোরগী মমল চাউনা হেনগৎলকখি।
মমাংদা গেহুগী য়াম মপালদা থাদোকপদা অথিংবা অমত্তা থমদনবা পোলিসী অমা শেমখি। মসিনা মরম ওইদুনা ফুদ সেক্যুরিতী লৈহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা গেহুগী য়ামগী মমল ৱাংখৎলকপা য়েংশিন্নবা গেহুগী য়াম মপালদা থাদোকপদা অথিংবশিং থমমখিবা অদু কোমথোক্তুনা পোলিসী অসিগী শরুক খরা শেমদোকপগী মথৌ তাবা লৈখি।